Dietisternas arrogans är skrämmande! Och deras förnekelse är bedrövlig.

Jag skrev mitt förra inlägg i affekt. Men nu skriver jag i raseri!

Jag har just nu, runt 430 kommentarer, på det inlägget. Det är något slags rekord. Har aldrig varit med om maken! Och den stora majoriteten är i jublande favör på ett eller annat sätt.

Naturligtvis så har också många dietister, eller andra beskyddare av det rådande etablissemanget, kommenterat. Men de har gjort det på ett bedrövligt sätt! De har inte försökt bemöta mina argument eller mina anklagelser utan istället ägnat sig åt;

  • rena lögner, förskönanden, begreppsförvirring och historieomskrivning i linje med ”så har vi alls inte gjort”
  • anklagelser och ifrågasättande av mig som person. Jag är ju  synnerligen ointressant i sammanhanget! Jag hade kunnat vara Kalle Anka och ändå haft relevans i de teser och påståenden jag anbefaller.
  • att skylla ifrån sig och hävda att beslut och policy förs, fattas och genomförs någon annanstans.
  • att beskriva vad de ”egentligen tycker” och vad de gör och äter som privatpersoner. Precis som det skulle göra saken bättre att de tycker en sak privat men sedan är ”tvungna” att säga ngt annat till patienten?
  • att de minsann för diskussioner internt och/eller under utbildningen och att det därmed är ”högt i tak”
  • att framföra ovidkommande information som inte alls har med ämnet att göra.

Man har gjort allt utom att be om ursäkt!

Man har gjort allt utom att förbehållslöst erkänna att det funnits, och fortfarande finns, inbyggda systemfel av gargantuiska mått, i dagens kostrådgivning!

Man har gjort allt utom att visa empati med alla de som i förtroende sökt sig till deras auktoritet, för råd och hjälp!

Man har gjort allt utom att se sitt egna ansvar i den vård- och informationskedja av underminerade länkar som brustit på så många ställen att de aldrig går att laga igen

Man har gjort allt utom att erkänna att det finns offer som ett resultat av deras påbjudna desinformation! Snarare är det med ett barns gnälliga martyrskap som flera dietister istället tycker att jag är boven i dramat, genom min tydlighet i frågan.

Detta är höjden av arrogans! Detta är nonchalans på gränsen till det outhärdliga! Det gör mig alldeles rasande att se detta djupa förakt för den enskilda individen!

Svenska dietister har, som grupp, noll sjukdomsinsikt. De har noll sjukdomsinsikt gällande sin egen oförmåga att se hur det fettfobiska, spannmålsvänliga, dödsskallemärkta (nyckelhåls-, för de som inte förstår analogin),lightproduktsanammade, margarinkletiga och läkemedelsföreskrivande system de representerar, skadar många!

MEN, de människorna finns ju inte! Inte enligt dietisterna. Det finns inga offer. Nej, dietisterna hjälper ju folk att må bättre!

Det är underligt, för nedan har jag några av alla de kommentarer ifrån människor som har skrämmande första hands-erfarenhet ifrån vården och/eller med dietister. Det finns hur många som helst med den sortens historia att berätta!

Idag är det lätt att hitta ett veritabelt överflöd av människor som blivit friska, normalviktiga, medicinfria och fått livskvalitet åter, först efter att ha gjort TVÄRT OM vad dietisten/sjukvården anammat. Så om man envisas med att prata om begrepp som ”evidensbaserad forskning” så har ni tusentals exempel på evidens precis där! Exempel ifrån verkligheten! För det är i verkligheten som vi lever. Vi som inte sitter på de höga akademiska hästarna och inte väntar i 30 år på att någon stelbent tjänsteman ska klubba igenom en ny promemoria.

Sett i skenet ifrån det ljuset så är det inget annat än patetiskt att läsa diverse dietisters undfallande försök till antingen martyrskap eller förnekelse. Har någon någonsin fått hjälp av en dietist? Jag tvivlar.

”Men Amen.! Har levt med magbekymmer i typ 18-20 år. Besökt läkare och blivit undersökt både här å där… Efter flera år så var det nämsta till diagnos ibs. Fick testa ”medecin”.. Flytande fibrer, laktolos . . . Jag kan bara säga att det var så långt från bra man kan komma. Inte en enda läkare har kommit med ens frågan vad man äter eller tips på ändra kosten. Nu har jag tagit bort alla kolhydrater och kör lchf. Redan första veckan var jag bättre än nånsin och nu inne på vecka 2 kan jag dricka mjölk utan att behöva springa över människor på väg till en toalett. ”Sjuk”vården är läkemedelsindustrins lilla gödkalv..! ”-Jonas

Ja, det är absolut fruktansvärt hur det får gå till. Som f.d. kostbehandlad diabetiker typ 2, har jag personligen drabbat samman med diabetessköterskor som försökte lära mig att äta enligt tallriksmodellen och som fullkomligt dissade min lchf-diet. Men nu 8 kg lättare och som frisk diabetiker, är alla mina värden fenomenalt bra och jag får i.a.f. applåder av min läkare på vårdcentralen.”-Kikki Sandström

-”Som medelålders hälsofreak som tränat och ätit enligt SNR i hela mitt vuxna liv har jag nu ändå drabbats av hypotyreos och pre-diabetes trots att jag följt råden till punkt och pricka. Jag avskyr den moraliserande tendensen i debatten där man säger att du har blivit sjuk för att du INTE har följt råden. Om jag sökte för ont i magen så sa de bara: drick mindre kaffe och stressa inte. När jag sökte för förskräckliga blodsockerfall sa de: drick juice eller ta druvsocker!”

Så de som säger att det inte är råden det är fel på utan människorna som inte följer dem borde ta sig en funderare till. Jo för mig är det råden det är fel på. Jag har haft oupptäckt glutenintolerans i 25 år vilket lett till de här sjukdomarna och till diverse annat. Antagligen är detta toppen av ett isberg. (I USA pratar man idag om att upp till 15% är glutenkänsliga vilket inte upptäcks vid test) Glutenintoleransen har givit mig ett långt lidande med fruktansvärda magplågor eftersom jag ätit kopiösa mängder fibrer, fullkorn och baljväxter som bara förvärrade mina problem och ledde till massiva mineralbrister. Jag känner mig lurad. Varför kan medicinen bara följa ett spår i taget? När ska man ta det som varit känt i alla vetenskapsgrenar tidigare dvs att det som är ”sant” idag troligen inte är det i morgon?” –medelålders kvinna

-”För ungefär 10 år sedan kollapsade mitt tarmsystem totalt. Rasade i vikt. Besökte läkare, efter läkare, Ulcerös kolit sa dom. Kronisk sjukdom som ingen kan bli frisk av och som kräver medicinering och kortison i massor.
Började gå på regelbundna kontroller och fick ”hjälp” av en dietist (”håll dig borta från fet mat, ät margarin istället för smör”). Var ofta småsjuk med feber, huvudvärk och förkylningar.
Fick nys om en alternativ metod, med endast naturläkemedel. Lade om kosten helt, bort med alla spannmål, lightprodukter, socker och margarin. In med fet och naturlig mat ”ska du äta mjölkprodukter så välj den fetaste sorten”

Sagt och gjort – ett mirakel. Jag kunde trappa ner på medicinerna för att sedan sluta med dem helt (det skulle ju tydligen vara omöjligt).
Helt symptomfri sedan 5 år tillbaka. Skulle aldrig lyssna på en dietist från den skolan igen! Fortsätt driv frågan!” -Björn

-”Jag har gjort en forskningsstudie på mig själv efter att ha fått diagnosen diabetes typ 2 för några år sedan.
Jag fick råden av en överläkare nån typ av diabetesspecialist att äta becel och av dietisten på samma avdelning att äta enligt tallriksmodellen. Av nån anledning så funkade det inte så bra, men när jag testade att skippa kolhydraterna blev jag symptomfri.
Och för övrigt vill jag bara säga: Heja Jonas jag tror du gör ett mycket bra jobb ! ” -Per Johan Sundbaum

-”När farsan behandlades för sin cancer på KS i somras fick han träffa en dietist som inte sa ett skit om att sluta eller ens dra ner på socker. När jag läst på om cancer och kost förklarade jag för honom att han måste lägga om sin kost och sluta med socker, mjöl, ris, pasta, potatis, gryn etc Han var väldigt skeptisk då ingen av hans läkare eller dietist nämnt något om detta. Jag tog upp det med hans onkolog själv som då sa typ ”Mjoo, det stämmer att socker föder tumören då det är hög aktivitet där så det är bra att dra ner lite på det, men det är ju socker i allt nuförtiden så det är inte så mycket att göra”. När farsan senare var inlagd på KS serverades skitdålig näringsfattig mat med mackor, potatis, ris, pasta och så en härlig dessert i form av sockrad kräm eller glass. Det var ett helsike att som anhörig försöka kräva bättre sockerfri mat och mer grönt. Helt otroligt att kunskapen är så sjukt dålig bland läkare och att kosten på sjukhuset är så fruktansvärt dassig. Maten kan hjälpa otroligt mycket för att stärka immunförsvaret och motverka cancer (läs tex Anticancer!) men den mat som serveras och föreslås av läkare och dietister på sjukhusen skulle jag säga snarare stjälper än hjälper. Pappa dog den 5 november.
Tack Ann och Jonas för att ni sprider det här som jag tycker är så viktigt!” -Björn Ölund

-”Bra jobbat Jonas, klockrent!
Läste det här på Ann Fernholms blogg idag. Bara en i raden där någon tillfrisknat när de ätit tvärtemot rekommendationerna.
citat”Efter två månader med den nya kosten träffade jag diabetessköterskan. Trots att mina värden hade förbättras så tyckte hon inte om LCHF. Tre månader med kosten, strax före julen 2010, blev det återbesök hos ögonläkare. Hon blev förvånad över den förbättringen jag hade fått. Alla gamla ärr var läkta, ögonen var torra och fina och den stora sockersvulsten i vänstra ögat hade blivit mindre. Jag berättade om LCHF och hon blev intresserat och har följt mig med nya undersökningar varje kvartal sedan dess. Högra ögat är helt återställt och med det vänstra ögat läser jag små text igen trots att jag inte har bytt glasögonen.”
Läs hela här:
http://ettsotareblod.se/lasare-lchf-raddade-ogonen/ ”-Maria Lilja

-”TACK beingjonas,vilka sanninges fakta du skrivit,hoppas att det leder till ett stort upprop.Men det är många mäktiga att slåss mot,som har haft makten i förskräckligt många år(och helt utan motstånd)du har livsmedelsverken och läkemedelsindustrin(eller vi,vi som fattar bättre)och deras makt sitter i deras rikedom i pengar,vad kan man inte köpa för pengar!Blev själv jättesjuk,fick en massa mediciner+sjukgymnastik,blev ännu sämre tills jag en dag 2009 slängde alla mediciner och började äta LCHF(jag var fettskrämd för det galna kostråden hade även påverkat mej)jag blev bättre och hösten 2012 slutade jag med Levaxin som jag ätit sedan 20-årsåldern och mår ännu bättre.Idag ska jag gå till apoteket och köpa ett test för gluten(vilket jag misstänker att jag är intolerant mot,men inte läkarna inte,men man bjuds gärna att äta psykofarmaka,även mot en värkande axel,men det kunde kiropraktor och naprapat hjälpa mej med.Idag är jag 67år och jobbar fortfarande på inringning,pigg och alert,istället för död och begraven,som mina tre ihjälmedicinerade anhöriga blev.P.S.Det var fruktansvärt att lyssna till dietisten som gav min sjuka syster att äta Becel,och när jag sa att det var farligt gav hon mej en blick och ett svar på vad hon ansåg om mej och min kunskap om Becel,det är bara att hoppas på att hon faller på eget rep.Du har allt mitt stöd Jonas”. -Eivor

-”Bra skrivet Jonas! Min hustru som varit överviktig större delen av sitt liv beslutade sig för att göra en gastric pypass operation. Ingen av alla hon träffade längs vägen (läkare, dietist, psykolog) nämnde lågkolhydratskost… Lyckligtvis så drabbades Johanna av panikångest på sjukhuset kvällen innan och backade ur. Hon beslutade då att ge lågkolhydratskost en ordentlig chans. Nu drygt ett år senare och dryga 50 kg lättare och ser avhoppet som sitt livs bästa beslut! Tänk vad många som skulle slipa amputera magen om de fick vettig vägledning! Det är just detta som stör mig, INGEN nämnde detta som en möjlig lösning!”  -Oliver

-”Hej! Och TACK! För mig har polletten precis trillat ner. Jag träffade min första dietist när jag var 8 år. Hon sa – ät mindre och rör dig mer, och satte mig på en fettsnål kost med mycket stärkelse. Sedan dess har jag varit hungrig och blivit tjockare, tjockare och tjockare. I dag är jag 40 år och har äntligen kommit över min fettskräck. Jag har aldrig mått bättre. Det är dags för rikgit mat.” -Alexandra

-”Mycket bra skrivet, Jonas!
Med en cancersjuk mamma och ett jobb som kostrådgivare (www.smartamaten.se) kan jag bara hålla med. Fram för bättre kostråd för barnen, för de vuxna och för de som drabbats av sjukdom! ” -Åsa Jakobsson

-”Fy fuck va bra skrivet. Önskar jag hade detta flödet då jag argumenterade med en dietist som tycker vår dotter ska börja äta margarin och dricka välling för att få i sig alla näringsämnen och RÄTT fett! Det är som att prata med en vägg. Hon har nu skickat hem en del studier till oss som ska visa att hon har rätt.” -Jonathan

-”Helt underbart skrivet. Hoppas att du får många som lyssnar på dig och lär. Har nyligen begravt min far pga att sjukvården tyckte han kunde leva på deras näringsdrycker (läs extra sötad saft) när han fick svårt att äta. Trots den kunskapen jag har (är kostrådgivare) och försökte dela med mig av så vågade han inte gå emot sina läkare och dietisters råd och det blev hans död. Jag hoppas fler patienter och anhöriga slipper uppleva den hopplöshet jag kände under alla hans sjukdagar.”  -Camilla

-”Tack Jonas för att du tar upp den här debatten.
Vi är många som farit illa under många år pga de felaktiga kostråden.
Jag själv kom inte överens med diabetessköterskan när det gällde vilken kost jag skulle äta för att bromsa min begynnande typ2-diabetes, hon förordade tallriksmodellen som enda tänkbara.

Jag vann, eftersom jag inte ens behöver gå dit längre :-)
Stackarn blir utan patienter om alla äter som jag dvs LCHF.” -Margareta

-”Mycket bra skrivet! Tog striden med mina barns förskola som serverar lättmjölk och Becel till min stora frustration och ilska. Det svar jag fick var Livsmedelsverkets rapport ”Bra mat i förskolan” som på allvar skriver att oboy och macka är bra frukost som man kan servera två gånger i veckan?! Jag blev så arg att jag kokade! Men man kämpar i motvind, det är kommunens bortvillade inköpare som får bestämma och inte någon som har någon egentlig koll på vad man borde äta för att få vara frisk. Jag frågade också om jag kunde köpa dit riktiga helprodukter men fick blankt nej. Bra att du lyfter frågan, vill också ha revolution! ” -Sara

-”Grymt bra skrivet Jonas!
Jag har själv testat alla möjliga dieter och att följa dietisters råd för att gå ner i vikt. Hur jag än åt, 3 gånger om dagen, 6 gånger om dagen, tallriksmodellen och fullkornspasta. Två saker hände; 1) Jag gick ner i vikt en stund men tappade ofta i blodsockernivå och hittade mig själv vid godishyllan eller ätandes en smörgås på kvällen. 2) Jag gav till slut upp och gick upp igen.

Jag googlade, läste, frågade och tog reda på mer. Testade LCHF och kilona rasade. 23 kg lättare, men framför allt! Fan så bra jag mår! Inga blodsockerdippar, humöret, hyn, träningsorken. Allt är på topp!

Att säga att det inte finns forskning inom området är en ren lögn. Inte bara finns det forskning. Det finns större och bättre forskning. Tester gjorda på över 10 år med flera hundra testpersoner, kontra de vinklade testresultaten som Livsmedelsverket lutar sig mot.

OM det nu varit så att forskningen varit tvetydig och oklar hade jag kunnat acceptera att ett statligt verk säger ”Forskningen är tvetydig, vi håller koll men ändringar inga rekommendationer i nuläget” – Men så är inte fallet, och det är väl precis vad Jonas skriver! Så att luta sig mot att viss forskning säger si, en annan säger så gör att man missar det viktigaste när du synar en forskningsrapport. Vad har rapporten för validitet??? Tack för en fantastisk blogg ” -Mattias

-”Ja visst är det dumheter. Min mamma klarar att hålla sin diabetesdiagnos en armslängs avstånd, därför att hon i princip äter LCHF med lite kolhydratfusk OCH håller långtidssockret perfekt, vilket gör att läkarna inte kan med bästa vilja i världen sätta in tabletter eller insulin. Däremot vågar de inte ta bort ”diagnosen”, därför att om man en gång fått diabetesdiagnos, har man för alltid kvar den :) ”-G

-”Sen finns det ju vi som är legitimerade dietister men som ändå har valt ett annat yrke eftersom vi inte kan sitta och säga till sjuka människor att de ska äta margarin och mjölmat. Just av den anledningen att vi inte tror på de kostråden och aldrig själva skulle leva efter dem! Jag vill också se ett paradigmskifte, då skulle jag gärna jobba som dietist igen och känna stolthet över mitt yrke! Det kan jag absolut inte göra som läget är nu med de rådande kostråd som SLV står för!. -Linda B

-”Tyvärr finns det många, tex. min morfar som tränat aktivt alltid, är läkare och därför ätit fettsnålt enl rekomendationerna hela sitt liv, som trots fin figur och god kondition vid 73 år får kranskärlsopereras akut pga åderförkalkning i hjärtat.
Åderförkalkning kommer inte göra dig sjuk idag utan lagom till din pension, att du inte är förkyld vid 25 hjälper tyvärr inte mot sjukdom senare i livet. Alla kolhydrater du äter idag kommer ge dina kärl skador på sikt, det är inget du märker förrän det är ”för sent” och förkalkningen är ett faktum!” -Helena, läk stud

127 reaktioner på ”Dietisternas arrogans är skrämmande! Och deras förnekelse är bedrövlig.

  1. Man måste se kosten individuellt. För vissa funkar LCHF, för andra inte alls. Tror man att alla ska äta LCHF bara för att man själv mår bra av det så har man fel. Man kan gå in på olika LCHF forum och läsa om folk som tappar hår, får kramp, depression m.m. Varken fett, protein eller kolhydrater i sig har väldigt lite med att folk blir sjuka och överviktiga, kosten är mycket mer komplicerad än så.

    • Håller inte med; det har ALLT att göra med kolhydrater, fett o protein, dvs maten vi äter.

      • Ojoj du säger det…Varför är inte alla som äter mycket kolhydrater sjuka då, varför mår många hur bra som hellst och kan prestera på yppersta nivå som en mänsklig kropp kan klara av fast de äter kolhydrater som största energikälla.

        Men det gäller inte bara elitidrottare, ingen jag känner nära äter efter lågkolhydratenkosten tilll det extrema, vet inte vilka som äter efter den alls, och större andelen är ”fit” till kroppen och mår hur bra som hellst. Du säger att kosten är allt men det är inte så verkligehten ser ut. De som kommenterat är sånna som det har fungerat för som har haft behov av att ändra något. Folk som ätit samma hela livet och inte haft behov av att ändra kan inte kommentera fördelar med lågkolhydrat för att de ej har behövt prova.

        Som sjukgymnast stöter jag på väldigt många typer av människor, att träna som ”medelsvensson” och sen efter ett kort powerwalk svulla i sig goda kakor och läsk gör dig inte smalare eller nyttigare. Är kombinationen av fysisk akitivitet och kost som gör oss hälsosamma och mår bra, inte uteslutande en del! Rör dig på lagom intesitet ofta och inte kort pass och sen soffan bums resten av livet så ska du se att många som har problem med vikten och kroppen mår mycket bättre utan att gå efter en extremdiet. Ett gympass kan få många att känna sig duktiga och tycka ”jag tränar ju 5 dar i veckan”, men det bränner inte något jämfört med ett lika långt löppass/cykelpass.

        Debbaten är helt felvinklad och jag förstår att du vill vara populär och sälja böcker m.m. som följer med sånna här extrema uttalanden men det gör egentligen inte den nyttan som du påstår

      • Hälsa är inte bara en momentan process. Felaktig kost visar sig ofta som ohälsa längre farm i livet.
        Blanda inte ihop utseende med långsiktig hälsa.

    • Håller med till viss del. Det går inte att blunda för fördelningen av energikällorna men samtidigt är matens generella kvalitet av övervägande betydelse. Jämför Monsanto-Soja med Eko-Soja etc.

  2. Jag kan själv skriva om mina upplevelser vad gällande att ändra kost ifrån cancertallriken till näringsrik mat. Det hela började runt 2012 Feb månad då jag började springa och tyckte det var väldigt kul. Har inte varit en aktiv person mer än sporadisk som fotboll, bowling, thaiboxning i perioder men just löpning blev roligt då och är lika roligt ännu. Triathlon kom in senare efter insett att det ger större utmaning och framförallt mer varierad träning än bara mala med fötterna. Är själv autodidakt i ämnet med träning, hälsa och kost då jag är såklart uppväxt med den Enda Sanning om kost, hälsa och träning. Den sanningen som självgoda folken uppifrån vill att vi skall äta och belasta hela samhället med enorma kostnader. Det är dem idioterna som vill att vi skall äta frukter i mängder när man har diabetes. Men vem är JAG som har rätt att uttrycka mitt missnöje mot dem? Vem är jag som inte tillhör de stora skaran PK-pöbeln så jag är bara dumförklarad av just hela etablissemanget hos PK-maffian.

    Återigen till kosten. En dag ute på nätet sökte jag om just kost då jag tyckte jag upplever att energidepån blir lidande efter längre sträckor än 15 km. Jag bytte om min kost till LCHF och redan efter 2 veckor omställning kunde jag springa 20 km och stanna upp och tänka: ”Fan detta gick ju för enkelt, 10 km till” och det utan problem.
    Hela omställningen gav en stor påverkan i övriga livet som mer ork i livet, inga energidippar och behöver inte tänka på kcal uträkningar då kroppen verkar ordna det själva mera automatisk än vanligt. Slipper ha ont i magen och uppblåst mage efter den så jävla goda pastan som enligt Den Enda Rätta Läran är bra för kroppen efter ett vanligt pass.
    Har flera personer att tacka för mitt nya jag. Mark Scisseron, Jonas Colting (som jag fick veta genom Markdailyapple), Andreas Eenfeldt samt Stefan hos http://primal.grokking.se/.

    Jag upplever att det är fler och fler inom det mest grötbemyndigande sporterna (löpning och längdskidåkning) någonsin övergå till LCHF. Än så länge är det bara fåtal i mina kretsar som inte äter det som är Den Rätta Vägen.
    Det hjälper ju inte heller när dessa lättmjölk och mjölkära folket förstå att all dagens kostråd/träning inom löpning är princip grundad på Lore of Running där författaren själv idag inser att hans kostråd är fel och uppmana folk att riva bort alla sidor inom näringslära.

    Jag å andra sidan som inte har problem med diabetes eller dylik men har haft intressanta samtal om just LCHF och hört skrämmande historier om ens dotter som fick diabetes och pappan frågade om just insulinet är problemet och att lågkolhydratkost var en bra lösning för hans dotters problem.
    Doktorns svar: Ja det stämmer men ärligt så får jag inte rekommenderar det för våra riktlinjer här är att inte rekommendera just LCHF till folket. Då förstå du vad jag tycker du skall ge för kost till din dotter om du hör mellan raderna jag sagt.

    Riktigt skrämmande att läkare och andra dietister inte vill ha folk skall må bra utan vill att folk skall må dåligt och uppleva alla välfärdsproblem som depression, alzheimers m.m.

    Den dagen kommer… När dem går ut ifrån de margarinindränkta dörrarna med svansen mellan benen och uppger klart och tydligt att 40 års kostrekommendation varit felaktigt och baserat på felaktiga studier. Den dagen kommer när dem ber alla slavar under sig förlåt för att dem hjärntvättat mer eller mindre en hel yrkeskår om den Enda Rätta Sanning.

  3. I min träningsdagbok från 80-talets mitt står det ofta ”kramp i magen”. Jag åt bara stärkelserik mat, sällan ägg pga ”kolesterolet” och inget smör på brödet. Träningsmängden var hög och jag var påfallande ofta sjuk.
    Nu har jag återupptagit min löparkarriär och med hjälp av råkost, en kontrollerad fettsyrebalans och goda proteiner är jag snart bättre än någonsin.

    Du blir vad du äter sägs det ofta. Problemet är att fet mat förknippas med feta kroppar. Bubblande läskedrycker ses som något som man kissar ut efter några timmar. Bilden av maten och det den representerar behöver arbetas om i vårt kollektiva medvetande.

    Att vara aktiv och bränna många kalorier betyder INTE att kalorierna kan tas var som helst ifrån. Mängder av idrottande ungdomar går skadade pga inflammationer i kroppen pga de felaktiga kostråden att äta vegetabiliska fetter. Köttet och den odlade fisken innehåller numera också en sjukdomsframkallande fettsyrebalans.

    Vill man välja sin egen kostväg måste man börja studera själv. Ingen annan kan göra det åt dig. Fundera på vilka som har mest att förlora om du börjar tänka själv. Gör val som ger dig och din kropp en plattform till ett liv präglat av hälsa och välbefinnande.

    Lyssna på Jonas och det han rekommenderar. Testa själv. Våga säga nej till myndigheter och etablissemang. Du har ingenting att förlora.

  4. Det gör mig också innerligt förbannad att höra dessa historier och tänka på hur många liv som dietister och okunniga läkare ruinerat. Förbannat bra Jonas!

  5. Otroligt intressant! Jag har fått många bra tips och råd här av bara detta inlägget. Jag lider, sedan snart 20 år tillbaka, av IBS och har kämpat med en krånglig och ömmande mage utan att egentligen ha fått några vettiga tips och råd från vården. De skrev ut mediciner i mängder men inga hjälpte. Jag har gjort flera koloskopier och gastroskopier men de har inte hittat något alls, allt ser bra ut och ändå är det något som är fel. Jag är verkligen imponerad av din blogg och jag kommer besöka den igen. Toppenblogg som tar upp ett högst intressant och angeläget ämne!!
    Hälsningar Louise

  6. Fortsätt som du gör nu Jonas, du kommer att rädda många från att må dåligt!!
    Jag började äta enl. LCHF för lite mindre än ett år sedan. Då hade jag mått risigt i magen i flera år. Jag var konstant uppblåst, hade otroligt illaluktande gaser hela dagarna, jag gick långa omvägar på jobbet för att folk inte skulle märka något. Ringde vårdcentralen för att få råd och dom sa mera fibrer och mycket vatten. Men jag kunde knappast dricka mera vatten än jag gjorde!! Och det hjälpte ju inte!! Fick komma til läkare som skrev ut piller mot gaser. Hjälpte inte!! Var tydligen bara att acceptera att jag var en stinkande, vandrande pruttkudde!! Men, så började jag som sagt att äta enl. LCHF och tre dagar efter jag börjat kom jag på att jag inte tagit en omväg på jobbet på hela dagen!! Vilken lättnad!! Jag har fortsatt med att äta riktigt och har sedan dess mått toppen med en lugn mage och mindre midjemått!!

  7. Har funderat massor över det här med LCHF.
    Jag har gett det tre seriösa försök på 2-4 månader i taget. Kört strikt LCHF och en period vLCHF.
    Magproblem, eksem och ätstörningsproblem har försvunnit.
    Efter ett tag blir jag deprimerad och jag har tappat massor av hår.
    Det är synd, för det är ett bekvämt sätt att äta på och jag har tappat mycket vikt.

    Vad beror det på?

    • Låter underligt i mina öron. Dina andra problem försvinner, men sedan får du nya? Jag tycker du ska ta ett helhetsgrepp på din hälsa och söka hjälp hos olika experter. Det kanske inte har med maten att göra. Men om LCHF är bra för din mage, dina eksem och dina ätstörningar så är det väl en vinst i sig? Testa lite andra livsmedel, experimentera med mängd och timing.

      Lycka till! Det finns inget som inte kan bli bättre!

    • Håret har jag ingen koll på, men jag känner igen mig på depressionspunkten. Själv har jag identifierat det som omställningsbesvär, att jag drabbas av det har sannolikt att göra med att jag är en av de där lata jävlar som Paulo Roberto förfäras av.
      Om du besväras av nedstämdhet, prova tvinga kroppen genom omställningen med någon utmattande fysisk aktivitet (tror det är bäst med lätt belastning över tid framför motsatsen).

  8. Min sambo kommer ursprungligen från Vietnam. Hon äter enorma, skriver ENORMA mängder ris. Det gör man som vietnames. Vietnameser är inte tjocka utan mycket magra. Medellivslängden i Vietnam idag 2013 är 75 år. Hur kommer det sig om det nu vore rent livsfarligt med kolhydrater från vitt ris?

    • Jag har ingen aning hur man äter i Vietnam. Och jag tror inte att ris på långt när är alls så illa som raffinerat mjöl med gluten. Ris, liksom potatis, är trots allt en naturprodukt.
      Men man ska inte alltid dra ett konsekvent likhetstecken mellan att vara smal och att vara frisk. Många smala människor har andra kostrelaterade problem. Hoppas din tjej inte är en av dem!

  9. […] Coltings blogg: Dietisternas arrogans är skrämmande! Och deras förnekelse är bedrövlig […]

  10. Tack återigen för det du skriver.
    Det stämmer ju också och det fakta kommer man inte ifrån hur mycket man än vill bortförklara sig med kommentarer som .. ” Vi får inte..”.
    När jag över 4 år sedan tog min hälsa i egna händer, även ansvaret såklart, och genom LCHF fick mitt liv tillbaka från maxdoser med insulin, flera burkar med medicin, det orkeslösa liv och lever så gått som jag mår idag helt både symptomfri och medicinfri ”före detta” diabetiker så har jag nu när jag läst dina inlägg Jonas, speciellt de senaste dagarna, fått bort även mina skamkänslor över mitt leverne på den tiden som dietister fick i mig när jag diagnosticerades som diabetiker 2001.
    Idag skäms jag inte att ta den extra skivan ost även i munnen när jag skär det till mina lchfbröd bitar etc.. En småsak men god vad skönt det känns veta att man haft rätt. 😉

    Mvh. En frisk diabetiker typ0

  11. Du har så rätt! Själv har jag gått ner 42 kg, blivit av med ”IBS”, blivit av med begynnande diabetes 2, blivit av med ständiga migräner – kort sagt jag har fått tillbaka mitt liv!
    Blev inlagd på sjukhus för ett tag sedan i några dagar – tack och lov hade de mikrougn där samt att jag fick leveranser av hemlagad underbart god lchf-mat av min dotter. Sjukhus maten hade definitvt orsakat magplågor och sötsug igen.

  12. Grymt Jonas! Du vågar säga saker som ingen annan vågar. Glad att du tar upp kampen! Heja heja dig!

  13. Fortsätt med upproret jonas, du har stöd i allt och denna diskussion behöver lyftas upp. Gå ut i aftonbladet eller expressen, få bäring, samla stöd!!

  14. Sjukvården lyder INTE under SLV utan det är Socialstyrelsens rekommendationer som gäller. SLV ger bara allmänna kostråd till friska människor (illa nog iofs).
    Och bland Socialstyrelsens rekommendationer finns även GI och lättare lågkolhydratkost likväl som tallriksmodellen. De avfärdar inte heller LCHF även om de har med den vanliga brasklappen om ”otillräcklig forskning” De har ju även tidigare fastslagit att LCHF är i linje med vetenskap och beprövad erfarenhet.

    Så det finns inte alls något hinder, annat än dumhet och okunskap, att rekommendera lågkolhydratkost. I deras broschyr om diabeteskost kan man läsa mer utförligt om detta. Det finns fortfarande förstås en massa felaktigheter om mättat fett mm. Men eftersom råden sträcker över så många olika koster kan man ignorera detta och välja lättare lågkolhydratkost. Detta har vi gjort på det gruppboende jag jobbar på. Våra brukare får fantastiskt god hemlagad mat med mycket grönsaker och utan ris, pasta och potatis i sin vardagsmat!

    • Det är väl underligt att så många dietister gör allt de kan då för att hårdnackat baktala LCHF som alternativ, och till och med vilseleda patienten, i någon skruvad variant av prestigetänk. För om du läser vad många av de som kommenterar säger, så är det ju så verkligheten ser ut. Hur tycker du att det går ihop?

  15. Sen jag la om min kost till LCHF så har min hälsa blivit kraftigt förbättrad och jag är oerhört tacksam för människor som du Jonas och Andreas E (kostdoktorn). Har även tipsat Uppdrag granskning om detta.

  16. Underbar läsning Jonas!
    Är själv 28år och idag ”diabetiker typ 0” som jag själv kallar det… Och inte är det med hjälp av min läkare, sjuksköterska och dietist. Sa jag förresten att träningen, huden och magen fungerar bättre än någonsin;)!

  17. Det slutar inte alltid lyckligt. Igår begravdes min morbror. Han hade diabetes typ 2, fick uppenbarligen inget tips om att äta LCHF. Han hade ständigt denna påse med mediciner med sig var han än gick. Han var även den som rörde på sig mest av alla i släkten. Tennis, löprundor och han cyklade i alla väder. Han var sjuk och allmänt krasslig i säkert 10 år. Han blev tyvärr bara 72 år och jag är säker på att han hade fått många fler bra år om han bara visste vad han stoppade i sig. Jag försökte någon gång tipsa om LCHF men det hade varit bättre om SLV hade gjort det.

  18. ”Upprörda människor är fyra gånger mer värda än rationella”
    http://noisesociety.com/nicklaslundblad.se/?p=1197

    Klicka för att komma åt 1302.3086.pdf

    Någon kommenterade förra artikeln med att ett mer sakligt inlägg skulle vara effektivare. Så är det tydligen inte.

  19. Jag skulle gärna vilja veta: Om man vill utbilda sig inom kostrådgivning med inriktining på det du (och jag själv) förespråkar och lever efter. Vilken utbildning ska man då vända sig till? Dietist är ju inte lockande. Skulle otroligt gärna vilja lära mig mera och kanske också jobba med det, men vet faktiskt inte vart jag ska leta. Har du något tips?

  20. Forskning har bidragit till mycket gott och mycket kunnande. MEN ibland kan forskning liknas med att man med en väldigt stark lampa lyser upp och granskar en liten del av ett hörn – för att därmed missa hela rummets helhet och samspel. Genom ett mycket snävt forskningsfokus på en liten detalj kan man visa vad som helst, t.ex. att smör och ”helmjölk” är skadligt.

    Ibland är komplexiteten i människokroppen nästan hopplös att forska på då allt samvarierar. Hur jag mår, hur och när jag äter, vad jag äter tillsammans med vad, immunförsvarets aktivitet m.m m.m. Där kommer empirin in.

    Det är MÅNGA människor som idag beskriver hur väldigt positiv högfettkosten varit för dem och allt positivt som skett när de kraftigt minskat/uteslutit kolhydrater. Många VETENSKAPSTROENDE väljer då den otroligt korkade ingången med att bemöta det med att ”Har du några belägg för att det är bra? Kan du visa på några forskningsartiklar som visar på … eller ….?” Eller än värre ”Nej, du har fel – det fungerar inte så!” När det levande beviset för att det fungerar finns just framför näsan på dem! Och ja, jag vet att det finns ord som samvarierande faktorer, dubbla blindstudier och annat som man lätt kan drämma folk i huvudet med istället för att välja att lyssna!

  21. ÄNTLIGEN börjar kanske hjulen rulla!! Stå på dig Jonas, nu verkar det som du fått in krokarna och med lite tur måste de reagera.
    Jag har lidit av sjukvården i 25 år med Ulcerös colit, anemi, massiv ledvärk, migrän, IBS, m.m m.m. Listan är lång och jag känner igen den hos många här.
    De har givit mig tabletter i en mängd som kan fylla helvetesgapet till bredden och jag vågar inte ens gissa hur många år kortare mitt liv kommer bli av dem. Förutom de 25 som de redan stulit.
    JA jag är bitter som fan.
    Men jag är numera den människa som jag kunde varit hela mitt liv.

    TACK Jonas!! Du har min välsingnelse och hallelujan, amen och allt vad som kan krävas.

    TACK jonas!

  22. Det är lätt att bli förbannad. Ja, till och med rasande över hur det funkar. Min sambo är sjuksköterska och hon berättar hur kunskapen kring matens påverkan på hälsan är i det närmsta obefintlig. Hur sjuksköterskorna själva dagligen vräker i sig kakor, frukt, lättprodukter, ris och pasta. Till de sjuka serveras mat med margarin, stärkelse och socker. Människor som verkligen skulle behöva bra och nyttig mat får föda som gör dom ÄNNU sjukare. Man vill liksom inte tro att det är sant.

    Själv levde jag min första 37 år med ständig panikhunger, ett blodsocker som åkte upp och ner, humörsvängningar, konstanta förkylningar och eviga magproblem. Precis allt försvann när jag började äta LCHF och nu tre år senare mår jag prima. Kommer aldrig någonsin i h*lvete återgå till den sjukliga kolhydratstinna, margarindrypande, översockrade och förgiftade maten som dietisterna rekommenderar. Aldrig.

  23. Nästan inte upptäckt några fördelar med LCHF 😉
    1. 18 kg lättare
    2. piggare fast jag sover mindre
    3. min eksem i knävecken har försvunnit.
    4. Vad hände med min ryggvärk som gjorde att jag förut fick gå upp ur sängen mitt i natten?
    5. Varför blev mina blodfetter, colestrol, blodsocker och hälsovärden bättre när jag började med den här galna fettdieten?
    6. varför är jag aldrig hungrig längre?
    7. vad hände med godissuget? totalt bortblåst. Förut kunde jag inte gå förbi godishyllan utan att plocka på mig lite, nu undrar jag varför jag lockas lika mycket av gods som jag lockas av kattmaten längre ner?

  24. De borde Lex Maria anmälas
    http://www.socialstyrelsen.se/lexmaria

    Felbehandling av folk är inte ok!

  25. glömde lägga till tandhygien? inga hål längre fast jag slarvar mer nu än innan.

  26. Min övervikt började krypa sig på i 25-årsåldern. Jag viktväktade ett par gånger och gick ner i vikt. Gick upp igen. Räknade kalorier och motionerade. Gick ner och gick upp igen.. Och upp och lite mer upp ända tills jag drog stl. 50, var deprimerad, sjuk 10-12 dagar om året och hängig många fler, vaknade alltid trött, var ständigt hungrig eller sugen, hade torr hy, torrt hår, bräckliga naglar, värkande knän, blödande tandkött och en mage som verkade må allt sämre för varje år. Jag åt fullkorn och organiskt (gudskelov har jag alltid varit noga med att äta o-kemisk mat så det blev aldrig några fabricerade lågfettsalternativ, bara pyttelite av riktigt fett)men föll för godis och snask var och varannan kväll. Dålig moral, ni vet. Ingen viljestyrka.Som jag hatade och föraktade mig själv! Som jag läste på om kostråd och försökte men jag var hopplös, viljelös och avskyvärd för jag KUNDE inte hålla mig på mattan och följa råden!

    Så stötte jag på LCHF och slukade forskningsrapporter som om de vore deckare. Jag vet inte hur många timmar jag ägnat åt att avbilda mig från allt jag VISSTE.
    Genom att göra fel på nästan varje punkt mot vad jag lärt mig förr har jag blivit 25 kilo lättare, har naglar jag kan skruva skruvar med, inte varit deprimerad i två år (en mycket stor sak efter 20 års lidande kan jag upplysa om), har blivit av med min förfärliga PMS, blir knappt sjuk längre (mer sällan och om jag blir dålig går det fort över) och har börjat träna bara för att det är roligt. Mina knän, min mage och mitt tandkött bråkar bara om jag fuskar och äter något med vete. Min energinivå är hög och jämn över hela dagen. Jag är piggare idag vid 47 än jag var vid 27!

    Det GÅR inte att vänta på att något vetenskapsråd träffas vart 8-e år för att ta myrsteg i rätt riktning varje gång. Det står människoliv på spel. Inget mindre. Vi ber ju inte om att någon far fetched gripet i tomma luften blir accepterat. Vi ber ju bara om att VETENSKAPEN som faktiskt FINNS läggs till grund för råden. För bövelen!

  27. Jag är 46 år, har haft TYP 1 diabetes sedan jag var 33 (viktigt att skilja på Typ 1 och Typ 2!!!!!). Jag har mkt bra BMI, ok Hba1c ( blodsocker, borde vara lite lägre), spelar tennis 4-6 timmar/v, hikar mycket (bor ej i Sverige….), pilates etc. Det är en mycket stor utmaning för mig att hålla blodsockernivån i kombination med att träna. Insulinpumpen hjälper mycket. Jag har försökt att INTE äta före träning (för att minska risken för insulinkänning), äta ägg till frukost (blir helt trött och orkeslös) och nu läst Dietisten Stig Mattssons råd (Falu lasarett, dietist åt skidlandslaget, tidigare skidåkare och en i landslaget har tydligen T1 diabetes). Där har jag lärt mig att jag måste äta kolhydrater FÖRE träning, UNDER träning och EFTER träning. Gör det nu och ORKAR mer men har fortsatt problem att hålla sockernivån ok. NU KÄNNER JAG MIG HELT KONFYS NÄR JAG LÄSER DIN DEBATT!!! VAD ÄR RÄTT? VEM ÄR DEN RIKTAD TILL??????? Hittar inte på din blogg VAD DU STÅR FÖR (förstår att det är LCHF), är bloggen riktad till ALLA (friska som ”sjuka”), rekommenderas samma till alla typer av diabetes etc etc etc!!! Jag kan absolut testa LCHF och borde läsa på mer om den men har känt att jag behöver kolhydrater för att orka och för att hålla jämn sockernivå (kan naturligtvis PROVA att ta bort kolhydraterna och dra ner rejält på insulinet), men jag behöver ju insulinet för att kunna tillföra energi till cellerna.
    Alltså: Intressanta inlägg. Jag är positiv till att prova nytt. MEN helt konfys beträffande vad som gäller och för vem och vad du i grund och botten förespråkar. Det borde finnas en ”background” sida om dig på din blogg. Vore intressant att veta vad dietisten Stig Mattsson tycker i frågan.

  28. Vi har nu förstått att livsmedelsverkets rekommendationer angående fett är fel, bra så.
    Men som jag förstår det så hävdar du också att en kost rik på mättat fet inte endast skulle vara medicinskt ofarlig som de studier du hänvisar till visar. Utan att denna typ av kost skulle vara överlägsen annan ur hälso perspektiv. Vad är dina belägg för denna hållning, är det av anekdotisk karaktär som ovan skrivna inlägg eller genom historiebeskrivning som du anklagar dietisterna för (men som du själv också flitigt använder själv, av typen vi har gjort det sen stenåldern, med vilken man kan hävda vad som helst), eller finns det vetenskapliga belägg för denna hållning?

  29. Du har inte tänkt på att ”kunniga” kanske ser dig som oseriös när du lägger upp belägg efter belägg som inte stämmer med verkligheten. Ja jag är dietist och kan säga att mycket av det du påstår att vi rekommenderar inte stämmer. Vi håller med varandra i fler frågor än du tror och därför är det befängt att du påstår något annat. Är det för att få uppmärksamhet har du iof lyckats.. Jag ber dig att kolla upp vad som rekommenderas IDAG och föra diskussion kring det ist för att bara spy galla. Det är superbra att kost och näring diskuteras men argumenten försvinner i alla nedvärderande ord. I frågan om mättat fett är farligt i stora mängder eller ej har vi olika åsikter om vad forskningen visar. Detta bör fortsätta dikutteras och ffa forskas i för det är ett mkt intressant ämne. Ser fram emot ditt svar!
    Mvh

    • Och du tycker med andra ord att dessa människor antingen ljuger eller är oviktiga? Bevisligen finns det en djup diskrepans mellan vad ni tror att ni rekommenderar och vad ni verkligheten sedan gör!
      Försök med lite ödmjukhet och visa de här människorna respekt!

    • Hej Sanna!

      Om forskningen kan tolkas åt flera olika håll som du påstås så bör inga rekommendationer alls ges överhuvudtaget tills forskningsläget har blivit klartgjort.

      Det bör i så fall kommenteras med att vi vet tyvärr inte, läs på själv och ta egna beslut! Inte som det är nu där dietister, nutritionister och sjukvården unisont säger att det är farligt!

      • men hur kan då LCHF vara så säkra?
        visst att man individuellt / fysiskt / personligen att man mår bättre det kan jag köpa.
        men ska jag som vegetarian ha dåligt samvete som ej gillar kött?! kommer jag få diabetes och hjärtkärlproblem?

  30. Jag vill egentligen bara säga att jag blir glad av att det finns eldsjälar som du! 🙂

    Det behövs!

  31. Bevisligen har du inte koll på vad som rekommenderas…

    • Bevisligen har du inte koll på resultatet av dietisternas arbete. Men om du orkar bry dig, så har jag ganska många kommentarer som visar exakt hur det är!

      • Mycket intresserad av svar

        Tacksam för den mätningen !
        dvs hur man mäter dietisters arbete
        Vore superintressant att ta del av!
        Väntar ditt svar!

      • Vad är det för fråga? Hur mäter man någon yrkesgrupps arbete? Men om du vill ha recensioner ifrån de som tagit del av deras kostråd, eller som haft kontakt med den, så kan du ju läsa inlägget helt enkelt. Där har du ett svar om hur ”bra” de jobbat.

  32. Jätteintressant debatt – eller vad som förhoppningsvis blir en debatt… Det här har egentligen inget med grundfrågorna att göra men… Det är ju onekligen så att väldigt många blivit hjälpta av LCHF och det är ju fantastiskt. Men jag känner så här personligen efter att ha läst igenom varenda kommentar:
    Många LCHF-anhängare beter sig som sektmedlemmar. Det är omöjligt att ifrågasätta, jag får inga välgrundade svar utan jag ska bara förstå att det är det enda rätta annars är jag dum i huvudet. Jag tror att ni anhängare skulle vinna på att verkligen fundera på VARFÖR ni äter som ni gör, vad som händer i kroppen och vad som inte händer i kroppen för att kunna argumentera med alla okunniga på ett bra och övertygande sätt 🙂 Sen finns det ju självklart många som argumenterar på ett väldigt bra sätt också!! Det är ju uppenbart att många av er har fått ett helt nytt liv och det är ju helt fantastiskt, MEN var mer ödmjuka, så är jag säker på att fler kommer att lyssna. Folkuppror liksom…
    Personligen funkar inte dom gigantiska fettmängderna för mej, dels för att jag tycker att det är rent äckligt och dessutom har jag behövt betydligt mer kolhydrater (ca 30%), vilket innebär frukt, nötter och rotfrukter, inte spannmål.
    Jag tror tyvärr att förändring i den här frågan måste komma genom bred kunskap underifrån.
    Kan bara tillägga att jag som sjuksköterska på 20 år endast varit i kontakt med dietist 2 gånger. Båda gångerna senaste året och jag var minst sagt förvånad båda gångerna. Men jag tog strid och vann diskussionerna när det inte fanns några argument kvar. Så man kan faktiskt som vårdpersonal ifrågasätta andra yrkesgrupper förutsatt att man vet vad man pratar om. GÖR DET!!

    • LCHF-människor, hur mycket de än agerar som ”sektmedlemmar” (ditt uttryck), så sätter de inte agendan i vårt land. De bestämmer inte skolmatens innehåll, de drar inte upp riktlinjer, de sitter inte i beslutsfattande positioner, de ger inte råd till desperata o sjuka människor som griper efter halmstrån. Det gör istället dietisterna, på uppdrag av SLV.

      • Hej jag är dietist (& kock) och vill bara fylla i att just dietister sitter sällan på dessa beslutsfattande stolar i samhället tyvärr! Om så skulle miljö, kvalitet få större genomslag!

      • Fast ändå är det de, som SLV´s ”verkställande organ”, som ser till att barnen i skolan, ska serveras margarin o lättmjölk.

  33. ”The doctor of the future will give no medicine, but will interest her or his patients in the care of the human frame, in a proper diet, and in the cause and prevention of disease.” sa Thomas Edison, han var då ingen dietist, tur det.

  34. Tack Jonas för ditt engagemang, tack för att du svarar och bemöter de kommentarer som behöver bemötas. Du gör gott! *virtuell klapp på axeln*

  35. Otroligt intressant. Gillar ditt sätt att skriva i affekt och raseri. Jag gör det ofta själv även om ämnena skiljer sig. Jag har testat ett antal dieter, delvis för att gå ner i vikt, delvis för att må bättre. Det har varit allt fån fruktdiet, veganmat och tallriksmodell till LCHF. Det som blev den stora framgången för mig var när jag skaffade mg en personlig tränare som ”tvingade” mig att väga och kontrollera allt jag stoppade i munnen. Det var som ett totalt uppvaknande. Plötsligt såg jag vad jag stoppade i mig. Inte allt förstås. Innehåll av tungmetaller, bekämpnings- och läkemedelsrester i mat är ju sällan dokumenterade på det man köper, men mycket blev solklart. Nu balanserar jag min kost med 40% energi från protein, 30% från kolhydrater och resten från fett och lägger till en del mineraler och vitaminer och träning förstås och mår bättre än någonsin! Fettet är aldrig margarin och jag undviker helt mystiska stärkelsetillsatser mm. I love it! Fler kloka tankar och tips mottages givetvis även framgent:)

  36. Jag håller på dig Colting! Jag har läst dina och många andra böcker om kost, näring och träning. Jag har helt ändrat uppfattning. Tidigare laddade jag alltid med en stor gröttallrik varje morgon. För det gör alla idrottare tänkte jag, eller? Aldrig tidigare har jag känt mig piggare, friskare eller starkare än vad jag gör nu, Min kostinriktning är mer åt Paleo hållet nu förtiden.

    Här kommer ett svar från några dietister (länk nedan). Har du några reflektioner?

    http://www.matvett.se/svar-fran-matvett-till-colting/

  37. Tack vare svensk sjukvård och deras kostrekommendationer så har jag i stort sett varit sjuk i hela mitt liv och de har aldrig hittat något fel, min mage har aldrig fungerat som den ska, trots alla diverse undersökningar så har de aldrig hittat något, maten de rekommenderat har bara varit ”fel” fast det visste jag inte då. Tyvärr har det inte hjälpt mig att ”bara” ändra min kost då jag har haft så mycket skador på mina organ och näringsbrister (gluten innehåller fytinsyra som hindrar näringsupptaget och gör att kroppen inte kan tillgodo göra sig mineralerna ordentligt). Pga stora problem med kvinnliga könshormoner under tonåren så har jag tyvärr ätit en del p-piller som har ställt till det med min hormonbalans i kroppen som jag nu måste betala med egna medel för att få hjälp med då våran sjukvård inte kan så mycket om det heller, speciellt inte bioidentiska. Önskar att jag kunde stämma dem för jag tycker inte att jag ska behöva betala skatt för en vård som inte fungerar när jag ändå måste ta av min ekonomi för att bli frisk och det är inte helt lätt att finna
    någon hjälp och min plånbok sinar mer och mer när jag dessutom inte kan arbeta pga min dåliga hälsa. Att minska på kolhydraterna har varit min räddning även om jag inte helt nått målet än men jag är på väg och då kan inget stoppa mig. Så TACK Jonas för att du tar tag i detta problem. Jag hejar på dig i kulisserna men är redo att stå på barrikaderna om det behövs.

  38. Mitt bekymmer, inbillat, eller verkligt, är blodtrycket. Jag har länge legat på 140/80, och det övre trycket har ofta varit högre än så. I vården viftas detta undan med hänvisning till min ålder (jag blir 69 i augusti). Min förra personliga tränare, däremot, anser att värdet är obegripligt högt. Hon
    vet att jag är aktiv och har testat min fysik på längden och tvären; men i vården relateras man snarast till något slags genomsnitt.

    En gång steg min puls till 74 när jag fick på blodtrycksmanschetten; när jag reagerade på detta fick jag veta att det var ”normalt”. Har jag 74 efter en halvtimmes vila är jag normalt sjuk! Det finns anledning att fundera över hur, och under vilka omständigheter, blodtryck mäts. Vid min senaste mätning, på en privat klinik, fick jag vila sittande, läsa tidningar, på alla sätt distrahera mig, och min puls sjönk genast till morgonnivå. Vid EKG var den 51.

    Hösten 2010 hade jag väldigt höga värden, 160/90, vid min årliga kontroll. Läkaren remitterade mig till VC och det blev en serie mätningar. Vid den sista fick jag vänta i ett trist rum med en telefon som kunde uppväcka de döda. 145/80, det första värdet över vårdens max, ingen kommentar, ingen åtgärd, inga råd. Med tanke på att jag inte röker, knappt dricker alkohol, springer 4 mil i veckan, inte stressar, etc. föreslog jag att det kanske var kosten det var fel på för jag hade också svårt att kontrollera vikten under vinterhalvåret. Just då vägde jag 73 kg, mitt riktvärde har i många år varit 67. Jag fick till svar att ”ja, men så är det ju när man är lite äldre (då alltså 66)”.

    Efter en tids sökande hittade jag äntligen, våren 2011, en kostrådgivare som erbjöd en timme för 500 kronor.
    Hon krävde inte, som en del, att jag i tre dygn skulle bokföra vartenda gram jag åt, så kan man bara inte hålla på. Hon ville bara ha en redogörelse för min dåvarande diet och mina aktiviteter. Inriktningen var alltså på
    kvalitet, vad jag åt, inte kvantitet, hur mycket.

    Följden av samtalet blev, mindre fettskräck. Gärna helfet yoghurt, men tyckte jag t ex mellanmjölk smakade bättre än helfet var det OK (jag får ändå i mig ganska mycket mjölkfett, numera). Stekning i olja (numera olivolja).

    Ännu mer, och
    mer varierade, grönsaker, glöm inte de färgstarka, där finns ofta nyttiga anti-oxidanter. Skippa pasta, det är mjölmat; men hon hade inget mot ex.vis matvete, quinoa och råris. Jag har ändå minskat på sådant eftersom jag tycker maten jag äter är mäktig nog. Jag klarar ju av mina löp-pass, 9-10 km i olika form, utom söndagarnas 15 (om jag inte hade krångel med ett förbenat hälsenefäste bleve det mer). Nötter, fröer i alla möjliga kombinationer. Plockmüsli tillåter en att balansera själv. I perioder äter jag bröd med Bregott och riktig ost, då minskar jag på spannmål, omvänt annars. Se upp med sockerfällor i müsli och smaksatt yoghurt.
    Använd gärna kanel, chili och oregano. Margarin? – jag har hört att det finns bensin (eller var det bensen?)
    i margarin. Det används i processen, så det finns säkert rester.

    Inte särskilt radikalt, men plötsligt blev det roligare att handla maten och tillaga den. Vikten verkade ta hand om sig själv. På våren var den nere i 68-69. Numera ligger jag stabilt mellan 67 och 68. Det verkade som att jag kunde äta hur mycket som helst, men sanningen var kanske att med bättre balans i kosten reglerade min aptit sig själv. Sådant som glass och chokladkakor åt jag förr dagligen,
    nu har lusten för sådant minskat kraftigt. En mörk hektokaka till helgen blir det iaf.

    Jag misstänker att jag på det här viset fick en alltmer avspänd attityd till kost, hälsa och aktivitet. Jag går numera hos en ny tränare, på World Class (tränar gör jag hemma, inga maskiner, tack), och han är väldigt lyhörd för vad jag vill och klarar, och när jag vill ha omväxling och utmaningar. Träningen har blivit mer lustfylld och avspänd. Det är nog nyckelordet. Vid den redan omnämnda hälsokontrollen kände jag mig lugnare och mer harmonisk än på länge. Min puls har jag redan nämnt, mitt blodtryck var 130/80, inte anmärkningsvärt, men bästa värdet sedan januari 2007. Det verkar som jag sett resultat, och jag tänker inte kolla blodtryck på VC i fortsättningen.

  39. Härligt Jonas – du är vår favorit både i sport och åsikter!!!

    Jag tänker ofta på korkade dietisterna som anmälde Annika Dahlqvist – ett riktigt lågvattenmärke som skämde ut en hel yrkesskår,,,,

    Men det finns faktiskt dietister som rekommenderar riktig mat – de har kommit men är på tok för få!

    Mina grannar kommer hem med Beccel, statiner och kostråd som ger skyhöga blodsockervärden efter de har konstaterats vara diabetiker.

    Och läkarna är inte ett dugg bättre – fram med receptblocket bara – särskilt kåta verkar de vara på att skriva ut blodtrycksmedicin – skrämmande då de ofta inte gör sig besväret att kontrollera trycket på rätt sätt vilket gör att massor med folk medicineras helt i onödan – tar du t ex vätskedrivande blodtrycksmedicin riskerar du bland annat att bli impotent,,,,

    Nu ska vi väl inte skylla allt på sjukvården – påfallande många soffpotatisar känner väl till LCHF men fortsätter med vitt bröd, godis, öl, pasta och livet framför TV och tycker det är helt OK att stoppa i sig 8 – 10 mediciner om dagen för att efter cirka 10 år som typ 2 diabetiker börja ta insulin,,,

    Vart i helvete tog arvet efter vikingarna vägen? En stor del av svenska folket är ju totalt lobotomerat och tycks stendö om de går en halvtimme om dagen,,,,

  40. Den här frukosten rekommenderar livsmedelsverket till barn: Drickchoklad/juice, frukt/grönsak, smörgås med nyckelhålsmärkt pålägg och grönsak. Bra mat va?! Sjukt är vad det är!

    Länk till sidan: http://www.slv.se/upload/dokument/mat/mat_skola/bra_mat_i_forskolan_2007_2011.pdf

  41. […] lästips blir detta inlägg av Jonas Colting, och de historierna man kan läsa om där ger en klar indikation på att något […]

  42. Frukt och grönt är inte samma sak! Det är inte ett ord som sitter ihop ”Fruktogrönt”. Man kan äta grönsaker och få i sig alla vitaminer man behöver, folk är bara så dåligt pålästa att de tror att C-vitamin endast finns i apelsin.

  43. Jag undrar hur du, Jonas, tänker kring köttets miljöpåverkan? Jag vill gärna äta mer vegetariskt, hur går det ihop med LCHF?
    Tack på förhand.

    • Ja du, det är nog en komplex fråga, Finns det ngn form av standard för nio miljarder människors ätande som inte stressar jorden? Tror inte det. Men samtidigt tror jag inte att jorden blir en bättre plats av storskalig jordbruksindustri, sojaodling etc. Jag tror inte det spelar ngn roll för det finns ingen anledning för dig eller mig att inte äta kött bara för att ”inte alla andra också kan göra det”. Det finns ingenting som hela jordens befolkning kan göra lika allihopa. Jag tror att för den enskilfa konsumenten, så är naturbeteskött ett mycket bra alternativ! Både hälso- och miljömässigt!

  44. Idag är det lätt att hitta ett veritabelt överflöd av människor som blivit friska, normalviktiga, medicinfria och fått livskvalitet åter, först efter att ha gjort TVÄRT OM vad dietisten/sjukvården anammat.

    Så sant Jonas. Det är underbart när man får följa upp dom personerna som sökt hjälp till duktiga kost och livsstilscoacher istället och fått bättre resultat och kan sluta med mediciner.

  45. Det här är verkligen intressant. Tänk att frågan om kost kan provocera så. Hejja dig!

  46. Grymt bra skrivet! Håller med till punkt och pricka. Håller på att utbilda mig till Kostrådgivare och jag blir MÖRKRÄDD när jag inser hur det faktiskt går till!

  47. Världsberömd hjärtläkare talar ut

    Vi läkare med all vår utbildning, kunskaper och auktoritet skaffar oss ofta ett ganska stort ego som tenderar att göra det svårt att erkänna att vi har fel.

    Så, här är det. Jag medger gärna att jag haft fel. Som hjärtkirurg med 25 års erfarenhet, och efter att ha utfört över 5.000 öppna hjärtoperationer, är det nu dags att rätta till vad som är fel med medicinska och vetenskapliga fakta.

    Trots att 25 % av befolkningen tar dyra statiner och trots att vi har minskat fetthalten i vår kost, kommer fler amerikanerna att dö i år av hjärtsjukdomar än någonsin tidigare. Statistik från American Heart Association visar att 75 miljoner amerikaner för närvarande lider av hjärtsjukdom, 20 miljoner har diabetes och 57 miljoner har pre-diabetes. Dessa sjukdomar påverkar yngre och yngre människor i större antal varje år.

    Enkelt uttryckt, utan inflammation närvarande i kroppen, finns det inget sätt för kolesterol att ansamlas i blodkärlsväggen och orsaka hjärtsjukdomar och stroke. Utan inflammation, skulle kolesterol röra sig fritt i hela kroppen som naturen avsett. Det är inflammation som orsakar kolesterol att fastna.

    Inflammation är inte komplicerat – det är helt enkelt kroppens naturliga försvar för en främmande inkräktare såsom bakterier, toxiner eller virus. Inflammationscykeln är perfekt i sitt sätt att skydda din kropp från bakterie- och virusinkräktarna. Men om vi kroniskt utsätter kroppen för skada i form av gifter eller livsmedel som den mänskliga kroppen aldrig varit avsedd att hantera, uppstår ett tillstånd som kallas kronisk inflammation. Kronisk inflammation är lika skadlig som akut inflammation är fördelaktigt.

    Vilken tänkande människa skulle medvetet upprepade gånger utsätta sig för livsmedel eller andra ämnen som är kända för att orsaka skada på kroppen? Jo, rökare kanske, men de har åtminstone gjort det valet medvetet.

    Resten av oss har helt enkelt följt den myndighets rekommenderade kost som har låg fetthalt och hög halt av fleromättat fett och kolhydrater, utan att veta var vi orsakar upprepade skada våra blodkärl. Detta upprepade skada skapar kronisk inflammation som leder till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma.

    Låt mig upprepa detta. Skadorna och inflammationen i våra blodkärl orsakas av fettsnål kost som har rekommenderas i åratal av den konventionella läkarvården.

  48. Det är så jobbigt och irriterande att man ska behöva kämpa så mycket mot de flesta läkare och dietister istället för att kunna jobba tillsammans

  49. Hej Jonas ! Jag har Ulcerös och har blivit så otroligt mycket bättre med Lchf kosten men ännu inte vågat sluta med min Cytostatika som jag ötit i många år i låg dos. Det kommer 🙂 . Däremot hade jag ett samtal med 2 kvinnor idag som båda lider av diabetes samt övervikt. De är unga och förbjudna av sina läkare att äta Lchf. Båda hade dessutom blivit satta på blodfetts medicin då deras blodfetter var ” farligt” höga. Vad som gör mig så förtvivlad är att de skrämmer människor med sina kampanjer om farliga blodfetter och farligt Lchf.
    Läste inlägg om Uc ovan och är nu inne på att dra ner på mina mediciner.
    Så härligt att läsa dina inlägg. Tack.

  50. Jättebra Jonas !! Det hörs röster om att du är ”för hård” i dina uttalanden, men uppenbarligen så är det det enda språk som kan förstås… Beundrar dig och ditt mod, så fortsätt bara !! Du brukar skriva att vi ska sprida budskapet. Jag lovar dig, att jag gör så gott jag bara kan… 🙂

  51. […] Opus Dei, månlandningar, global uppvärmning, jämställdhet, invandrare, trängselskatt eller LCHF. Jag har alltid sett det kritiska tänkande som ett förhållningssätt som man lär sig men ibland […]

  52. Att dietister var extremt uppenbart okunniga i många fall insåg jag långt innan jag insåg att nog borde äta en lågkolhydratskost.
    Innan att ens gå in på om de rekommenderar fel, de var ju inte ens kunniga inom det de rekommenderade! Kändes som rejält slöseri med högskoleutbildning om jag enkelt skälv kunde svara mer om hur och varför genom att bara kika igenom litteratur de använt i utbildningen. In genom ena örat och ut genom den andra kanske? eller kanske mer sorgligt att de inte ens förstått men av någon anledning ändå examinerats?

    Men nu ska vi inte vara allt för elaka mot bara dietisterna, har stött på fler än fåtalet läkare som inte ens klarar av att läsa innantill i FASS!

  53. Hej, och tack för din blogg.
    Jag är en man på 57 år.
    För mig ramlade mycket på plats för 4 år sedan. Hade haft 1+ år med dålig mage, ”brainfog” och ett oroande högt socker. Var på många undersökningar och spanderade 10.000-tusentals kroner på undersökelser och visiter hos en välrenommerad klinik i Oslo. Blev inte något bättre innan min bror föreslog att jag skulle prova detta ”nya” utan kolhydrater. Det tog 3 dagar innan jag vaknade på morgonen och undrade var min mage var. Dvs, min normalt uppblåsta mage. Borta, jag kunde ligga och mysa och vakna till. Det tog en vecka, så började jag vakna innan klockan ringde. Färdigsovet! Märkliga saker. Jag brukade ju vare mer eller minde medvetslös fram till lunch. Kunde jobba 8 timmar om dagen, effektivt. Wow.

    Mitt nyvunna välbefinnande fick mig att läsa allt om detta ”nya”. Använde all min fritid i flera veckor på att skanna nätet efter information. Det blev mer intressant ju mer jag läste. Annika Dahlqvist, Kostdoktorn m.fl. Fantastisk resa. Och jag är fortfarande vetgirig efter mer. Och allt stämmer bättre och bättre. Har nu perfekta värden vid hälsokontroller och har haft sedan jag började äta riktigt. 🙂

    Det enda som frustrerar mig är att jag inte fick denna kunskapen tidigare. Då hade jag kunnat ge min pappa några goda råd. Han var en typisk frisksportare. Vegetarian sedan 13-års ålder. Nyttjade inte alkohol. Orientering och löpning var länge hans liv. Han levde ett supersunt liv. Men, ca. vid 55 års ålder fick han sockersjuka, (diabetes 2 heter det visst nu), vid 65 års ålder fick han prostatacancer. Behandlingen såg ut att gå bra. Vid 70-års ålder var han tvungen att göra en bypass. Ådrena hade tätnat. Hur i all världen kunde det ske honom, som levde så sunt och bara åt sunn mat??? Vid en ålder av 79 dog han i cancer. Han såg ut som en 60-åring, bortsett från hans sista 2 månader. Kan inte låta bli att spekulera i om det kunde bero att han bara åt kolhydrater….

    Tror säkert att jag kanske är disponerad för de samma sjukdommarna, men min egenvunna kunskap (via sidor som denna och många andra) om orsakernas sammanhäng och min tro på att nyare forskning är viktigare än gamla och diskutabla forskningar, gör att jag är ganska säker på att jag försämrar möjligheterna för att jag skall drabbas. Kunskapen gör också att det hade varit en glädje att möta en dietist eller läkare, som har försummat sin vidareutbildning, som vill ge mig råd om hur jag borde förhålla mig till mat. Kan egentligen inte se behovet för att möta en dietist. 🙂

    • Vi vet ikke om din far hadde unngått/missad disse sykdomstilstandende du beskriver; men han var jo også omfavnet av matvarer som ”korn”/margarin – det siste iallefall til steking av maten? – hadde han det også på brødet? … = kunstig mettet, industri-transfett.

      Iallefall: Noe av det som er så leit er nettopp alle de av våre kjäre som spiste som myndighetene sa (og ikke sa om industri(skit)-mat – eks.) … og ble syke.

      Vi skal jo alle dø – men man ønsker jo at sykdommer ikke blir de gode årene til del (fritt oversatt fra en av dr. Annika Dahlqvist uttalelser).

  54. DRF och SLV kommer att få stå till svars, snart! Tänk er miljontals skadeståndsanspråk riktade mot dom som orsakat lidande och död för en hel befolkning. En upplyftande tanke.

    Jag ser bara en nackdel med att du gör detta inlägg i debatten, priset på bacon och smör lär gå upp…

    Tack!

  55. Vill bara försvara, varken på läkar- eller sjuksköterske utbildningen ingår kost eller friskvård. Vi lär oss i princip endast sjukvård. Men var så säker på att vi är många som utbildar oss själva i friskvård o kost. Det är underbart att vikten av rätt kost äntligen har fått betydelse inom medicinen.
    Jag arbetar på en akutvårdsadelning, mer än hälften av personalen är uppdaterade och väl pålästa om kost.
    Ni som orkar snälla kolla på dessa reportage från vetenskapens värld.

    http://m.youtube.com/watch?v=PUjK3uhvm_A
    http://m.youtube.com/watch?v=KPI-AiSew_g
    http://m.youtube.com/watch?v=0NGDczq8d7s
    Lycka till alla Ni som vill förändra era kostvanor till det bättre.

  56. Bra skrivet Jonas. Har själv fått ”sjukdomen” PCOS och min läkare gav mig ett far-recept. Så lång helt ok, tills hon sade att det bara skulle vara på itrim och jag skulle gå på deras VLC program. Sade inget till henne, men jag tänkte: nä det gör jag inte. Jag vill äta mat. Började söka på Internet och ramlade över lchf som många med mitt tillstånd har haft bra resultat av.

    Sagt och gjort jag lade om min kost. Motion bestod redan av löpning 2 ggr/v. Efter 5 veckor har jag gått ner inte mycket drygt 5 kg. Men däremot -12 cm i midjan. Mina föräldrar blev inspirerade av min framgång. Och lade om till samma kost. För min mamma har redan blodtrycket sjunkit och det efter en vecka och börjar minska sina mediciner.

  57. Impressing – go for it Jonas! helt rätt o nu tycker jag det är dax att vi som tycker som Jonas också står upp och framför våra åsikter på gator o torg! Revolution ta mig fan 🙂

  58. Tror du drar alla över en kant vilket är otroligt fel, dietister och sjukvården är inte samma. Läkare vet jag får lära sig väldigt fel om kost och som man ser på din första kommentar angående den med ibs så står de klart och tydligt att det är en läkare och inte dietist! Sjuksköterskor, läkare osv får lära sig enbart snr och vad slv står för men dietister är så mycket mer. Jag har försökt att inte lägga mig i men verkar som du inte riktigt förstår skillnaden eller ens vill lyssna utan enbart är inne i din egna lögnbubbla!

    • Titta på hur verkligheten är istället för hur den borde vara. Dietisterna verkar ha en stor diskrepans mellan vad de säger de lär sig och vad de sedan råder patienten att göra.

  59. Ni som ifrågasätter Coltings kompetens, läs Martin Ingvars bok ”Hjärnkoll på maten”. Han är läkare och hjärnforskare och skriver om hur kolhydratrik och fettsnål kost påverkar våra kroppar och hjärnor negativt. Enligt samma linje som Colting skriver här i sin blogg.

    Tack Colting för att du tar upp ett jätte viktigt ämne! Stå på dig!

    • Nej, du, Martin Ingvar har verkligen inte ”samma linje” som Colting.

      ”LCHF är en metod som koncentrerar sig på vad man äter i detalj och därmed ställer stora krav på den som går in för det. Det finns dessutom en del nackdelar. Det kanske passar vissa men verkligen inte alla. Våra rekommendationer handlar om att skaffa sig ett oproblematiskt förhållningssätt till mat och att förstå att det viktigaste som man oftast måste justera är kolhydratöverbelastningen som modern mat medför. Det ger effekterna med fetma och matsug. För att långsiktigt må bra är det viktigt att balansera maten bättre och undvika alla fällor. Kombinernar man med det kan det flesta (allra flesta!) sakta reglera sig till en bättre vikt och form och samtidigt njuta och glädjas med maten.” (Martin Ingvar)

      ”Däremot vidhåller jag att sambandet rött kött och cancer påstås ha starkt stöd i epidemiologin men jag menar att litteraturen inte entydigt binder riskerna till det.” (Martin Ingvar)

      Martin Ingvar är totala motsatsen till Jonas Colting. Martin är nyanserad, balanserad och har koll. Jonas Colting har noll koll och dessutom mer eller mindre outbildad.

      • Det är du som sitter i hejaklacken som inte har koll. Så här sade Martin Ingvar i en intervju i SR den 4/1 2010;
        Notera påståendet om kött.

        Reporter: Det räcker alltså inte bara med att äta mindre, utan man måste äta smart för att man skall gå ner i vikt?

        Martin Ingvar: Det är inte säkert att man måste äta så mycket mindre, men man skall äta rätt, och man skall börja dagen ordentligt så att man inte… äter man rätt så blir nästa mål automatiskt mindre.

        Och hur äter man rätt då?

        Man undviker framförallt korta sockerarter, eller korta kolhydrater som det heter. Och man…

        Och var finns dom?

        Du kan ta pizza, paj, piroger, pasta, potatis… Du kan gå igenom en massa olika ”p-mat” som gör det. Och kör mer på grönsakerna, kör mera på köttet, var inte så rädd för fettet. För den här fettrestriktionen, eller kalorirestriktionsråden, de leder i allmänhet till att man äter mer, och att man inte behåller sitt vikttapp. Det visar tycker jag litteraturen helt entydigt.

        Det rådet känner man igen ändå, det låter inte helt revolutionerade?

        Det är ingen som sagt att vi skall revolutionera världen, utan vi har försökt att sammanfatta hur kunskapsläget är med hjälp av den här boken, och göra det på ett sådant sätt att det blir tillgängligt även för de som inte har fullständiga insikter i hela kroppsfysiologin.

      • Jag ser att du enbart har tagit citat från Internet. Läs boken istället så får du ett större perspektiv. Jag syftade på Coltings syn på kolhydratrik och fettsnål kost. Där har de samma linje. Däremot kanske inte Ingvar köper hela konceptet lchf. Han har ändå en del kloka åsikter om lightprodukter och hur dessa påverkar våra kroppar negativt.

      • @Liljeros
        Martin Ingvar höll ett föredrag om kost så sent som på alla hjärtans dag… Du hittar en rapport därifrån här: http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10025/Foredrag-med-Martin-Ingvar-Gunilla-Eldh-och-Ann-Fernholm.aspx
        På samma föreläsning deltog även vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som berättade om sin bok Ett sötare blod. (Rekommenderas – även Anns blogg – Ett sötare blod bjuder på en hel del intressant läsning)
        Men kanske är varken Ingvar eller Fernholm tillräckligt vetenskapliga i sitt förhållningssätt enligt dig för att vara värda att ta på allvar.

      • Ja, det är ju tydligt att han har förändrat sin ansats i fråga med tanke på vad han skriver på sin sida. Fortfarande har jag mångdubbelt större förtroende för Martin Ingvar genom hans akademiska bakgrund, gentemot en självlärd lekman som Jonas.Colting, som mest går igång på att misskrediterar andra. Det är min huvudsakliga poäng i alla mina kommentarer här (inkluderat dem som inte verkar godkännas av administratören).

      • Är man alltså, per definition, (mer) trovärdig för att man har en akademisk bakgrund? Hur kommer det sig att inom vilket givet ämne som helst, finns hur många åsikter som helst, bland de som har akademiska kunskaper/examina?
        Jag tycker det är uttryck för en naiv världsåskådning, att oförställt sätta dessa personer på piedestal.

      • Peter Johansson

        Utbildning är bra, men livserfarenhet och tid för reflektion över sin utbildning, är lika viktigt.
        Jag avslutade själv min akademiska utbildning (sjukgymnast) för ca 6 år sedan och har lärt mig massor sedan dess och reviderat flera av mina ståndpunkter kring träning, hälsa och behandlingar. Mycket av det jag idag kan och vet – har jag lärt mig utanför den akademiska miljön. Om en styrkelyftare på landslagsnivå säger hur många reps man ska göra i knäböj och hur man ska utföra dem, så kan inte jag säga ”Nä för jag är sjukgymnast och knäledens funktion… muskelfibrernas fördelning blablabla…” På samma sätt ser jag Coltings unika kunskaper i och med hans bakgrund för hur kost fungerar på lång sikt och särskilt i kombination med seriös träning.

  60. Har skickat t Uppdrag Granskning följande,
    Hej

    Då man blir inlagd på sjukhus ska man inte bli tvingad att byta till icke-LCHF kost bara för att sjukvården tycker den ”är fel”.
    Man kan bli mycket sjukare i sin diabetes på grund av sådana meny-byten, som därtill är kränkande behandling även psykologiskt.

    Se vidare på http://www.coltingblogg.com

    Man ska ha rätt att äta LCHF såsom diabetiker om man så själv önskar även om man blir inlagd på sjukhus.

    Det finns andra situationer med andra sjukdomsdiagnoser av typ Metabolt syndrom, där man önskar äta LCHF, t ex i skolan, där man tvingas istället stå ut med sin diagnos ( istället för att den kan avta med hjälp av LCHF) eller att den blir sämre, bara för att ”Här serverar vi inte trend-dieter” , kränkande bemötande.

    Önskvärt att Uppdrag Granskning tar upp detta. Väldigt många i Sverige är upprörda över situationen.

  61. Jonas, du har verkligen rätt i att dietisterna ska börja ta ansvar för det de säger och lär ut till sina patienter, det gäller verkligen all sjukvårdspersonal. Arbetar själv som sjuksköterska och om sanningen ska fram så får sjuksköterskor och läkare i princip ingen utbildning i kost och nutrition, istället ligger fokus på att vi ska lära upp att upptäcka elektrolytrubbningar och veta hur vi ska behandla dessa (ok liten överdrift men det är verkligen inte så mycket prat om mat under utbildningen). Denna uppenbara brist inom utbildningen är dock ingen ursäkt för att man inte ska söka ny kunskap och hålla sig uppdaterad (då främst inom det område man arbetar inom), legitimerad personal är faktiskt ålagda att göra det. Att en enskild individ kan ha svårt att tänka om fullständigt när forskning som motsäger det man fått lära sig kan jag ha en viss förståelse för (särskilt med tanke på att det då innebär att man under hela sitt yrkesliv gett felaktiga råd och genom att erkänna att dessa inte längre stämmer då måste medge att man faktisk kan ha skadat människor), men jag fattar inte vad SLV håller på med. Det står fortfarande på SLV hemsida (under fliken vad innehåller maten, Kolhydrater) att mjöl (!) är något vi ska äta mer av samt att kolhydrater är det enda bränsle som hjärnan kan använda. Och läser man deras information om fett så blir man aldelens kall inombords. Det är djupt oroväckande att en myndighet inte uppdaterar sig och reviderar sin information. Jag tror att det kommer bli svårt att få dietisterna att revidera sig innan SLV gjort det.

  62. Hej Jonas
    Intressant debatt, äter inte enligt LCHF själv, men försöker att dra ner på kolhydraterna. Tränar ganska mycket, bland annat Crossfit där Paleo-dieten är ”religionen”. Vad säger du om den?

    Jag är också matallergiker och tål inte fisk, skaldjur och nötter. Försöker komplettera med Omega3-kapslar, men osäker på om det räcker… Tycker jag är förkyld ofta och har dåligt immunförsvar på höst/vinter… Förslag?

    MVH
    /Tobias

    • Ja, jag tycker paleo är ett bra val! Synd på fisk o nötter; testa att äta mycket mer avokado!

    • Du kan også sjekke D-vit nivå hos dr. og ta tilskudd av Dvit. Sjekk kostdoktorn.se for dose. Pass på at du spiser mye animalsk fett og grønnsaker, mye hvile er også viktig enlit paleo/crossfit! Crossfit er så gøy!!! Hilsen Maria

      • Ja, tar Pure Pharmas D-vitamin och även deras zink, och magnesium-kapslar… Känns dock som om det är svårt att komma undan sjukdom under de mörka månaderna i Sverige/norden…

  63. Visst Paleo är säkert bra och jag skulle gärna vilja äta så, men det tar emot eftersom det är lite för krångligt… Håller med Kalle Wahlström… http://kalle.cafe.se/den-funktionella-maten/
    Jag jobbar långa dagar och har långa resor till och från jobbet, behöver mellanmål och frukost som är någorlunda snabbt och lätt, och som ibland kan ätas mellan buss och tåg. Skall man dessutom ta bort mjölkprodukter är det svårt att variera sig och det blir lätt att man tar med sig en smörgås för att det är enkelt… Hur lägger du upp dina mål under en dag?

    MVH
    /Tobias

    • Når du legger om kosten til paleo trenger du ikke mellanmål, du er for mett til å orke det:) Fokus på mer fett, mindre karbohydrater og samme mengde proteiner. Frokost: jeg lager shake og tar med på bussen i en termokopp: 2 never bær, 1 box kokosmelk, 1 rått egg, 1 matsked cocosa(kokosfett) i smoothiemaker og vips: frokost som holder deg mett lenge! Lykke til!

  64. Jag tror att LCHF kosten fungerar för de flesta men sen finns det självfallet undantag som helt enkelt inte mår så bra utav kosten!. Själv känner jag en bekant som hade hudproblem på kolhydratskost men som genast fick värre och värre när han började äta LCHF kost, till slut gjorde han en riktig analys av vad hans tarm tålde.. och då visade det sig att han varken kunde äta ägg, ost eller grädde, han tålde även inte torsk,lax etc.. kalvkött och mycket mycket mer! däremot tålde han potatis, ris och andra hyfsade kolhydrater som var glutenfria! däremot var ju han allergisk mot alla sädesslag!. Så kolhydraterna var lite räddningen för hans del… för att stadga upp tarmen igen så att säga.

  65. Du verkar ha låst ditt svar så jag kunde inte svara på din kommentar på det jag skrev Jonas. Om att man kan må bra även av en relativt hög kolhydratkost om man är fysikt aktiv. Många av mina fars och mors förädrar och morbröder/farbröder jobbade stora delar av livet i skogen, å deras förädrar likaså. Helt utan kunskap om kost på den nivå som finns idag. De åt ju inte raffinerat och lagade allt och åt mycket fett och smör ja, men de åt även stora mängder kolhydrater och det som bjöds för att få i sig nog med energi. De flesta blev mellan 90-100 år kärnfriska hela livet och arbetade på i landet med mera som 90-ingar… SÅ kom inte och påstå att det är en ultimat sanning allt du påstår när det inte är det! peace out! =)

    • Ja, precis, du ger ju svaret i ditt egna inlägg. De åt nog en typisk gammalsvensk husmanskost på mycket fett, protein, opastöriserade mejeriprodukter samt stärkelse från potatis o rotfrukter. De åt inget margarin, väldigt lite tillsatt socker, inga lättprodukter o inga större mängder mjöl.

  66. Mitt liv var ett helvete pga svår IBS i 7 år innan jag hittade till LCHF för två år sedan och är sen dess i princip symtomfri. Det tackar jag INTE sjukvården för, utan bloggar som Kostdoktorn.

    http://kfmnpahlchf.blogg.se/2012/september/fore-lchf.html

  67. Jag var till en dietist som visade mig en liten tallrik och sen hade pusselbitar i form av protein, fett, kolhydrater som hon la upp på tallriken. Tanken var att jag skulle bli av med min övervikt. Men jag blev bara ledsen. Jag nämnde att jag försökt med LCHF men att jag äter på känslor och det är det jag behövde hjälp med. Sen gick jag hem och var vilsen och försöker nästan varje dag, och blir bara tjockare. Det finns ingen hjälp att få utan den måste komma från mig…………..:(

  68. Bra Jonas! Du säger det som många vill säga och det som många samtycker i men vågar inte säga! Jag vill i sammanhanget också nämna att även i skolan följer ju kostorganisationerna Livsmedelsverkets rekommendationer och tolkar dessa som om det vore lag. Livsmedelsverkets rekommendation är just en rekommendation, som anger lägstanivån. Ingenting hindrar dock kommunerna att frångå rekommendationerna och höja ribba ytterligare, genom att tex sluta servera lättmjölk och lättmargarin till barnen och istället servera Bregott och helmjölk. Men inga kommuner vågar! I skollagen står att skolan ska servera näringsrik och god mat. Är lättmjölk och den gula sörjan som heter lättmargarin, näringsrik och god? Knappast! Att sen som kostchef och rektor på skolan tala om att de måste följa Livsmedelsverkets rekommendationer är ren lögn. Själva erkänner många av dessa som förespråkar Livsmedelsverkets rekommendationer, att de själva äter tex Bregott. Hur kan det få vara tillåtet att servera lättmjölk och lättmargarin till dagisbarn? På BVC får man höra att man ska välja de feta produkterna till barnen men när de vid ca 1-1½ års ålder börjar dagis, då gäller inte BVC råden utan istället de förlegade råden fr Livsmedelsverket. Vi har frågat om vi får ta med eget Bregott till barnen men det får absolut inte förekomma enl rektor, kostchef och dagispersonal! Det är lättare att få kosher och halal i svenska skolbespisningar än Bregott på mackan. Däremot har det vegetariska anammats i svenska skolor. Varje dag erbjuds ett vegetariskt alternativ. De barn som är vegetarianer kan säga att de inte äter kött och så får de vegetarisk kost. Men om jag säger att min unge inte äter lättmargarin så kan de inte få Bregott! Vari ligger skillnaden? Men frukt ska det stoppas i barnen i både tid och otid. Det är viktigt på dagis tex, där de har sk fruktstunder. Varför inte servera kokta ägg istället? Hemma har vi valfrihet vid matbordet (vi kan välja det vi handlar och vill äta) men vart tar valfriheten vägen när barnen börjar dagis och skola? Det är fruktansvärt att det ska vara såhär! Det är nudd på matanarki i detta landet! Livsmedelsverket styr landet med järnhand som kommunisterna styrde gamla Sovjetunionen!

  69. Kött, ägg, grönsaker = svindyra = kost för de rika!
    Matrevolutionen hur kommer det sig att stenålderskosten hade Smör, grädde, ägg dagligen??? Bara undrar
    Från den fattige

    • Kan hända att kött och ägg är dyrt, men inte grönsaker. En normalstor kålrot (300-400g) kostar i snitt 10-15 kr. 400 g karamellkungen kostar 40 kr+ Som jag ser det är det en prioriteringssak.

    • Du fattige, vad äter du då? Fisk? Ett kilo ekologisk köttfärs kostar 109 kr i min butik, ekologiska fläskotletter likaså. Ekologiska ägg 2,50 styck. Spenat, salladskål m fl gröna grönsaker kostar runt 25-30 kr. Dessutom ekolgiskt smör, 90 kr kg. Bara ett exempel på vad jag äter. Inget godis, ingen öl, ingen köpt mat. Frukost är 2-3 ägg, ev en burk makrill (3 dag/v), ca 10 kr. Lunch, ca 20 kr, middag ca 20 kr. Man blir mätt av lchf, eftersom jag har ca 25 g smör till mina måltider. Jag äter för 50 kr/dag, dvs 1500 kr/månad.

  70. Kommer att bli kul i framtiden när vi ser tillbaka och kan bedöma om lchf var rätt eller fel. Alla de som sågade lchf finns dokumenterade i olika mediaformat. Hur kommer de att förklara sig när de får fakta framför sig? Sedan kan dietister försöka förklara för mig hur modersmjölk som är rätt fet och näringsrik ska bytas ut till fettsnål och pastöriserad lättmjölk så fort barnen slutar amma. Skulle evolutionen bidra till att förgifta barnen redan
    när de föds? Sedan kan de förklara för mig om vad husdjur äter när de släpps ut i naturen. Tror inte att de äter fiberrika spannmål eller vegetabilisk olja. Vi är trots allt djur och vi bör äta som djur. Tack Jonas för att du vågar sticka ut hakan så att det kanske kan bli lite ordning på vad som serveras på sjukhus, förskolor, skolor och äldreboende. Det kommer dessutom minska kostnaden för sjukvården och minska behovet av läkemedel. Helt enkelt göra oss mer friska och mindre sjuka.

    • Bra formulerat Johan, hoppas den dagen kommer snart 🙂
      Och Jonas, stå på dig, du har många bakom dig!
      Underbart när någon talar klarspråk och inte fegar sådär PK, TACK!

  71. […] Colting har skrivit två inlägg på sin blogg om dietisternas arrogans, här och här. Eva Kullenberg tog upp handsken och svarade på sin blogg, här och här. Hon svarar inget i […]

  72. Är trött på alla oförstående människor som tror att man måste äta massor av kolhydrater för att må bra. Själv är jag 190 lång och i Maj förra året vägde jag 94 kg. Inte så farligt kan vissa tycka. Då läste jag Mark sissons ”The Primal Blueprint”. Läs den om ni inte gjort det! Den boken förändrade mitt liv. Jag har alltid tränat mer eller mindre i mitt liv. Men min kropp hade alltid varit lite halvdegig. Ofta trött på jobbet, kass mage och ischiasvärk.

    Idag, snudd på ett år senare väger jag 83 kg, -11kg, är i mitt livs bästa form trots att jag ”bara” tränar tre ggr i veckan. Magen är i toppform och ischiasvärken lyser med sin frånvaro!! Jag är 35 år, men känner mig som 20! Full av energi =) Jag bränner fett som aldrig förr och min muskelmassa har ökat.

    Jag äter sk. paleokost, eller stenålderskost. Inget vetemjöl, socker, potatis, ris, pasta, eller gryner. Har dock ”återupptäckt” rotsaker. Älskar det!

    En sak om vetemjöl. Allt vete idag är gmo. D,v,s genmodifierat. Detta innehåller , vad jag har blivit informerad om, en proteinkärna som kroppen inte kan bryta ner. Istället samlar kroppen på sig inflammationer och ett uselt immunförsvar. Jag har bara varit förkyld en gång det gångna året och då är jag pappa till två underbara små barn, med dagisbaciller =)

    Jag har förlorat min tro på vårt samhälle. Livsmedelsverkets rekommendationer gör folk sjuka och sjukvården botar bara symptom, inte orsak. Som jag ser det så är det läkemedelsbolagen med sina miljardtillgångar som styr landet inte regeringen. I framtiden hoppas jag att läkemedelsbolagen förlorar mark, när folk inser att man faktiskt kan använda mat som medicin

    Skit i alla studier och testa dig fram själv. Det gjorde jag! Lev väl och må väl gott folk!

    Beundrar verkligen ditt angagemang Jonas! Vi behöver fler människor som du. Rör runt lite i grytan så att folk vaknar! =)

    Tack för mig!

  73. Om hur normalkosten bl a ger LivsFarliga blodsockersvängningar – över lite tid sett – har jag tänkt och skrivit om t ex HÄR.

  74. […]  att tänka på de icke-legitima argument som florerade bland kritiker på Coltings blogg i ämnet dietister och kostrådgivning. Argumentationen från ett visst håll i den diskussionen hävdade att erfarenhet inte var […]

Lämna en kommentar