Om dietisters arrogans och felaktiga kostråd; det kommer mera!

Jag är helt överväldigad över gensvaret på mina senaste inlägg! Uppenbarligen har jag helt rätt när jag tycker att moderna (svenska) kostrekommendationer är den största av bluffar. En bluff som pådyvlats en hel befolkning.

Jag är också överväldigad av den massiva respons jag fått! Respons som antingen bekräftar de missförhållanden jag beskriver, eller som bara tycker att det är på tiden att fler och fler ifrågasätter värdet av ett system som konsekvent misslyckats med sitt uppdrag; nämligen att värna om individens hälsa och välmående.

En del tycker att jag är hård. Själv tycker jag att jag är rak och tydlig. Men kritik uppfattas nästan alltid som hård av mottagaren. Och jag vill vara just tydlig och rak i min kritik! Det ska inte finna utrymme för något ”både och”, ”varken eller”, eller ”båda delarna”, när det gäller allvaret i det här systemfelet.

Det är också lustigt att många envisas med att hänga upp sig på min person. Men det är å andra sidan en klassisk härskarteknik som etablissemang alltid använt för att kväsa meningsmotståndare; att kritisera meningsmotståndaren i brist på andra argument.

Jag har mycket mer som jag vill och tänker skriva om det här! Men det kommer att dröja någon dag. Jag har under de senaste dygnen modererat runt 800 kommentarer, samt debatterat friskt i andra sociala medier.

Jag ber om ursäkt om kvaliteten på mina svar ibland inte når upp till standard. Tiden har helt enkelt inte räckt till. Ibland har jag bara godkänt kommentaren trots att de funnits frågor och kommentarer som jag velat bemöta. Ofta finns dock liknande frågor i någon annan kommentar. Jag tror de flesta förstår, till och med mina meningsmotståndare, att jag omöjligt kan svara uttömmande på allas respons.

Jag kommer dock att skriva ytterligare inlägg i sammanhanget och resonera kring flera av de återkommande frågorna, invändningarna, missförstånden eller synpunkterna.

Den stora frågan kvarstår; hur kan svenska dietister försvara ett system som så kapitalt misslyckats med att hjälpa människor att äta rätt? Hur kan svenska dietister försvara ett system som har varit ute på så hal is i avgörande sakfrågor? Hur kan svenska dietister försvara att så många blivit sämre, sjukare, mer beroende av läkemedel, mer överviktiga och olyckligare under deras vård och rådgivning?

Hur kommer det sig att svenska dietister inte kan vara ödmjuka nog att inse sin roll i den här enorma missgärningen, och att erkänna att deras yrkeskår många gånger haft mer fel än rätt?

Jag kunde inte låta bli att skratta när jag läste en kommentar på en annan blogg, där avsändaren skriver; ”Jag tycker faktiskt att det är pinsamt för dietistkåren att det är självpålästa kostamatörer som jag själv som hjälper diabetiker att bli symptomfria och inte dietisterna själva.”

Jag kan inte annat än skriva under på det.

76 reaktioner på ”Om dietisters arrogans och felaktiga kostråd; det kommer mera!

 1. Jag vill lägga till en fråga i din lista där: ”Hur kan svenska dietister försvara ett system som den massiva majoriteten av svenska läkare numer säger är fel? Påstår de att de förstår kroppen bättre än vad en läkare i internmedicin gör?”

 2. Vad jag tycker är lustigt är dessa typer av svar från dietister….

  1. Det finns säkert en del som kan använda LCHF men vi tror inte att det är bra och dom flesta klarar inte av det i längden…

  2. Anledningen till att dom mår dåligt är att dom inte följt våra råd, hade dom följt våra råd hade det inte varit några problem….

  Det känns lite som hönan eller ägget….

  Vad är det som gör att vissa människor inte klarar av att äta LCHF i längden ?
  -Beror det på att kolhydrat beroendet är så starkt eller beror det på att LCHF är svårt att följa?

  Och vad är det som gör att tallriksmodellen är så svår att följa som dietisterna säger att man skall äta?
  -Beror det på att kolhydratätandet triggar ett matätande och att människor sällan blir mätta på maten och äter för mycket?

  Personligen äter inte jag mer fett nu än tidigare, jag äter mindre kolhydrater. Tidigare åt jag som exempel 2dl köttfärssås, 2dl pasta samt grönsaker/sallad, men jag blev inte mätt utan åt ytterligare 1dl av varje. Jag slutade äta när magen var full, inte för att jag var ”mätt”.

  Nu äter jag 2dl köttfärssås lite grönsaker och blir mätt och behöver inte mer. Kolhydraterna triggade hos mig höga insulinnivåer och fick mig att äta MYCKET mer än vad jag behövde. Jag var ju i princip aldrig mätt, hade bara full mage.

  Ett år senare har jag gått ner 22kg, blivit av med sömnproblem, uppblåst mage, ingen astma, inga allergi symptom, blivit av med ledproblemet i mitt vänstra knä, osv….

  Jag är också förbannad, uppriktigt arg för alla råd jag jag fått som gjort mig sjuk, överviktig och som berövat mig på år av livskvalitet!

  Go Colting!!!

  • Tack Fredrik! Grymt bra förändring, grattis! Sprid din historia!

  • Grattis Fredrik, bra jobbat! Men, vad jag förstått av en hel del läsning så är det i procent av energiintag du skall räkna.

   Ponera att du tidigare åt 50% av energin från kolhydrater och 50% av energin från fett (för enkelhetens skull buntar vi ihop kött, nötter, ägg osv som fett).

   När du sedan minskade ditt kolhydratsintag så är resultatet att du äter kanske 30% av energin från kolhydrater och 70% från fett. Det vill säga, du äter mer fett utan att egentligen ha lagt till extra fett, du bara äter mer av köttet och mindre av det andra.

   Det sker dessutom säkerligen en naturlig liten minskning av mängden energi du äter på grund av att då du äter mindre socker blir du inte lika snabbt hungrig och du använder dig mer effektivt av energin du satt i dig.

   Snyggt jobbat! 🙂

   • Eller så är det så att med minskat insulinpåslag så dämpas suget att äta ännu mer av likadan insulinproducerande mat…

   • Tack…och jag förstår din tanke och visst det stämmer kanske…..men faktum kvarstår, jag blir mättare fortare med mindre kolhydrater, jag äter därför mindre energi, och överäter därför inte.

    Kolhydrater får mig att aldrig bli mätt, och jag äter då för mycket, mycket mer än vad jag behöver!

    Procent hit och dit spelar ingen roll, jag blir nu mätt och nöjd med RÄTT mängd mat!

    Så jag citerar Jonas ”Eller så är det så att med minskat insulinpåslag så dämpas suget att äta ännu mer av likadan insulinproducerande mat…” det säger allt…

 3. Varför får dietister inte lära sig fysiologi biokemi och endokrinologi?
  Till och med Livsmedelsverket vet att protein och fett är livsnödvändigt. Till och med Livsmedelsverket vet att kolhydrater saknar livsnödvändighet. Läs mer: http://kostkunskap.blogg.se/2012/october/livsmedelsverket-bryter-lag.html
  http://kostkunskap.blogg.se/2012/october/livsmedelsvrket-helt-okunnigt.html

  Varför får dietister inte lära sig att följa lagen?
  SBU visade 2010 i sin rapport Mat vid diabetes att det saknades vetenskap bakom Livsmedelsverkets kostråd.
  Socialstyrelsen beslöt den 16 januari 2008 att en lågkolhydratkost är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
  Patientsäkerhetslagens 6 kapitel 1 § där det står att patienten ska behandlas i enlighet vetenskap och beprövad erfarenhet. Där det står att patienten ska bemötas med omtanke och respekt.
  I grundlagen står i 1 kapitlet 9 § ”Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Lag (2010:1408).”

  Så dietister och andra inom sjukvården som ger andra kostråd än en lågkolhydratkost bryter alltså mot grundlag (myndighet(sperson) får inte ljuga), bryter mot Patientsäkerhetslagen.

  Dags att kräva att sjukvård inklusive dietister följer lag!

  • Med risk för att framstå som en tråkmåns i sammanhanget tar jag likväl risken. Objektivitetsprincipen i RF 1:9 tar främst sikte på ”myndighetsutövning” (alltså det allmännas maktmedel mot den enskilde att ensamt få bestämma om skyldigheter, men även rättigheter). Utövning av sjuk- och hälsovård är inte alltid myndighetsutövning (kan vara vid tvångsvård), utan utövande av faktisk verksamhet. Det brukar sägas att själva vården och råden är utövande av faktisk verksamhet, men att ”tvånget” att erlägga avgift (för vård) är ett förvaltningsärende. Lärare utövar faktisk verksamhet när denne ”lär ut” men fattar ett förvaltningsbeslut när denne sätter betyg. Du kan alltså överklaga avgiften (i princip) och begära överprövning av betyget, men inte själva vården eller undervisningen. Däremot kan dietisten bryta mot andra lagar i sin felaktiga (om det nu är det) rådgivning, ordination m.m. I övrigt har jag inga invändningar, utan ser exemplet som belysande och effektfullt.

   • Intygsskrivning är myndighetsutövning liksom journalskrivning, rådgivning med mera. Så all legitimerad personal ägnar hela dagarna åt myndighetsutövning.
    Likaså får bara legitimerad personal ge råd till barn, cancersjuka och personer med sockersjuka. Myndighetsutövning igen.

   • Något som kan mjuka upp det stelbenta RF 1:9 är 3 § i lagen (1986:765) med instruktion för Riksdagens ombudsmän (”JO-instruktionen):

    ”3 § Ombudsmännen skall särskilt tillse att domstolar och förvaltningsmyndigheter i sin verksamhet iakttager regeringsformens bud om saklighet och opartiskhet och att medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter ej träds för när i den offentliga verksamheten.”

    ”i sin verksamhet” antyder att det inte behöver vara ren myndighetsutövning med beslut och liknande utan att man ska vara saklig och opartisk även annars – i den vanliga verksamheten. Det kan jag med bästa vilja inte påstå att SLV är när det gäller mättat-fett-frågan…

  • Varför blandar du ihop SLVs råd till friska personer med SBUs rapport om ”Mat vid diabetes”?

   Vad de kom fram till i ”Mat vid diabetes 2010” var att en ”måttlig lågkolhydratkost” dvs, 30-40E% kolhydrater var likvärdig med lågfettkost. För lägre kolhydratintag saknades evidens. Alltså, 2008 var det i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. 2010 var ”extrem lågkolhydratkost” för diabetiker inte i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

   Jag personligen tror absolut att ett lägre kolhydratintag än 30E% kan vara bra för diabetiker. Men detta medvetna skitsnack jag stör mig på.

   • Alexander.
    Livsmedelsverkets kostråd gäller populationer, inte enskilda personer. SBU-rapporten skärskådade Livsmedelsverkets kostråd. SBU begränsade påpassligt all forskning före 1980, studierna skulle vara minst 50 pers i varje arm och de skulle vara RCT.

    Att utesluta alla publikationer föra 1980 passar Livsmedelsverkt perfekt eftersom man baserar sina kostråd på McGovern-kommitténs politiskt korrekta kostråd från 1977, skrivna av Nick Mottern, en vegan till arbetsmarknadsjournalist. Det var mycket vetenskapligt uppror då men de som inte försökte bevisa att kostråden var korrekta fick inga forskningspengar. Se gärna http://www.youtube.com/watch?v=v8WA5wcaHp4 Den är helt korrekt. Läs Good Calories, Bad Calories av Gary Taubes.

    Likväl lyckas SBU att komma fram till följande slutsats: ” Vetenskapen bakom kostråden är synnerligen bräcklig.” Detta uttryck är en vacker omskrivning av ”Det saknas vetenskap bakom kostråden”

    Att det saknades evidens för en lågkolhydratkost berodde på att man vägrade ta upp den typen av forskning med hänvisning till gränsen 1980. Man valde att bortse från Carl v Linnés beskrivning av LCHF-kost från 1732. Man valde att bortse från Willim Bantings beskrivning av LCHF-kost från 1865. Man valde att bortse från Julius Lagerholms beskrivning av LCHF-kost från 1921. Man valde att bortse från professor Petréns beskrivning av LCHF-kost från 1922. Man valde att bortse från all forskning före 1980.

    Med andra ord så gäller Socialstyrelsens godkännande av lågkolhydratkost från 2008.

    SBU underkände Livsmedelsverkets kost 2010. Hade det varit en bil hade den fått körförbud.

 4. Om man skall vara rättvis så har de ett svårt jobb.
  Det går ju inte att hitta någon sjuk som blivit frisk av dessa råd, hade varit enklare om inte alla sjuka fuskade hela tiden.

 5. Det är kalas att du orkar vara rak i ditt framförande. Jag orkar inte alltid diskutera med de som håller hårt i SLV’s rekommendationer.

  Med dagens tillgång till material för att bilda sig så skulle jag nästa gå så långt som att den självpålästa amatören ofta lär sig mer än de som jobbar med det om de universitetsutbildade inte kan uppdatera sig utan stenhårt håller kvar i sina förlegade kunskaper.

  Ett skifte närmar sig… med stormsteg

 6. Jag säger bara tack! Intressanta frågeställningar, ser framemot en diskussion på riktigt om sakfrågorna!

 7. Hej! Jag saknar fortfarande substans bakom dina påståenden. Det är mycket åsikter men vad bygger du dessa ”fakta” på? Påstår du att forskning som flera kommentarer hänvisat till är felaktig? Är forskarna uppköpta av etablissemanget? Är lekmäns åsikter bättre än RCT-studier?

  Jag får den uppfattningen att du argumenterar från din egen världsbild, och vad du sett och hört, inget illa om det. Men det är svårt att överföra det till en population. Sen säger jag inte att dagens system fungerar bra, för det tycker jag inte. Men vad har du för fakta att luta dig tillbaka på förutom det antal bristfälliga studier som ”kostdoktorn” har handplockat som innehåller rena faktafel, begreppsförvirring och bristfälliga konklusioner.

  Och säg nu för guds skull inte att ”Det är fel på diestistkåren, blablabla,”, ”Det är så här man ska äta blaablalba” utan framför isåfall VARFÖR och ha substans bakom det du säger! Herregud, annars blir du en av alla ”experttyckare”, ”kostexperter”, ”kostrådgivare”, ”träningsexperter” och gud vet vad för folk som är expert på att just ha en åsikt, utan att ha fakta bakom den.

 8. Det är kul att man lätt kan förutspå Nordiska Näringsrekommendationer (NNR5) om NNR5 / NNR2012 skulle följa vetenskapen. Läs här:
  http://kostkunskap.blogg.se/2013/february/nnr-2012-makronutrienter.html
  Vi vet ju redan vad NNR5 / NNR2012 kommer fram till genom att läsa och förvränga fakta. NNR5 = NNR4.
  Men det beror på att dessa experter sitter på mer än en stol.
  De sitter på en universitetsstol, de sitter på flera livsmedelsindustristolar, de sitter på myndigheters expertstolar.
  Conflict of Interest kallas det utrikes, jäv kallas det i Sverige.
  Det räcker att skriva ett avlatsbrev, förlåt jävsdeklaration ska det vara, för att få syndernas förlåtelse av chefsjuristen och generaldirektören för en myndighet. Ju fler jäv/intressekonflikter man har desto lättare att få syndernas förlåtelse.
  Se på en person inom SBUs expertgrupp vid Mat vid diabetes. Hon hade två eventuella jäv då hon skrev sin jävsdelaration 2008 vid SBUs städsling. De första två versionerna av rapporten (2010-05-02 och 2010-05-03) uppgav hon fortfarande bara två eventuella jäv. I den tredje versionen av 2010-05-05 hade hon plötsligt 24 jäv i sin deklaration. Ändå hade hon inte uppgivit sitt jäv som expert i Livsmedelsverkets Expertgrupp för kost och hälsa.

  Att sitta i SBU som expert för att söka efter vetenskapen bakom Livsmedelsverkets kostråd samtidigt som man varit med att utfärda Livsmedelsverkets kostråd. Trevligt att sitta på en myndighets stol med SBU-huvudbonad på huvudet för att kontrollera vad man gjorde i Livsmedelsverkets huvudbonad.

  De var tre av Livsmedelsverkets nattmössor som satt i SBUs mössa utan att uppge jävet.
  Det var sju av Livsmedelsverkets nattmössor som satt i Socialstyrelsens Kost vid diabetes-mössa utan att uppge jävet.

  Det kan inte kallas annat än ren korrumption. Och myndigheter tillåter korrumption, annars skulle de ha kastat ut ”experterna” ur myndigheten.

 9. ”Den stora frågan kvarstår; hur kan svenska dietister försvara ett system som så kapitalt misslyckats med att hjälpa människor att äta rätt? Hur kan svenska dietister försvara ett system som har varit ute på så hal is i avgörande sakfrågor? Hur kan svenska dietister försvara att så många blivit sämre, sjukare, mer beroende av läkemedel, mer överviktiga och olyckligare under deras vård och rådgivning?”

  Problemet är säkert pga att de blivit serverade sin utbildning och inte behövt att aktivt söka informationen på egen hand. Så som vi sjuka tvingats göra. Hur många elever ifrågasätter egentligen sina lärare?

 10. När figurer som den här skriver de läromedel som används vid utbildningen av dietister är det väl inte konstigt att de inte kan något,,,,

  http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=16074

  • Ja, där gör han ju verkligen på sig så det skvätter åt alla håll.

  • Isfläckar finns att halka på i april!
   Det beror nog mer på var man bor, än på att det är just april!
   Det går bra att halka på isfläckar även i maj, och faktiskt oxå skotta snö! Även om det är vanligare i mars! 🙂
   Apropå Rössners recension av Matrevolutionen, som han verkar läst som fan läser bibeln!

 11. Jag har då inte hört någon dietist som rekomenderar söta läskedrycker, så lite oförtjänt kritik är det väl. Om de är legitimerade och man känner sig felaktigt behandlad så bör det ju gå att anmäla dem till socialstyrelsen.

  Jag har dock inte varit hos en dietist sedan jag var i 20 års åldern och hade problem med magen.

  Nu har jag kört low-carb, mindre kött och mer fleromättat fett, nötter och ägg i ett år och gått ner 25% i vikt och det fungerar bättre både i mage, koncentration på jobbet osv. Har skrivit mer här http://forum.kostdoktorn.se/topic/343-ett-%C3%A5r-dec-2011-till-dec-2012/#entry3213

  Sen så är det väl lite tråkigt att det heter ”High Fat”, det borde ju kunna ”LCNF” Low Carb Normal Fat eller Low Carb Percentage and High Fat Percentage för jag känner inte att jag får i mig mer fett, men andelen jämfört med kolhydrater är ju högre. Många tolkar ju LCHF som om man skall äta smör endast.

  • Exakt min upplevelse också, äter själv liberal lchf. Ett högt kolhydratsintag gör förstås att andelen energi som kommer från fett procentuellt blir mindre, och ett lågt kolhydratsintag det motsatta. Enligt detta sätt att resonera är en sallad på olika grönsaker med lite nötter i och en skvätt olivolja på fet och ”onyttig”, medan den blir plötsligt ”nyttig” om man skopar i en massa pasta. Happy Meal på McDonalds är enligt tallriksmodellen. Say no more 😉

 12. Adressera din utmaning till ordförande för Dietisternas Riksförbund. Hon bör ställa upp och ta debatten eftersom hon är bossen för alla dietister.

  Ställer hon inte upp betyder det totalseger för dig, Jonas, och att dietisterna är sidsteppade.
  Jag ser verkligen fram emot denna debatt!

 13. Äntligen ! äntligen tar ngn tag om denna sakfråga , varför råds vi äta dålig mat och frågan vem gynnar det i slutändan att ge felaktiga hälsoråd? håll pennan glödande varm Jonas!

 14. Per-Johan Sundbaum

  En liten detalj ur SBU:s Mat vid diabetes rapport från Augusti 2010
  ”Råd om lågkolhydratkost
  ges åtminstone ibland av 25 procent av läkarna, 18 procent av sjuksköterskorna
  men inte av någon av de svarande dietisterna.”
  Lite tankeväckande tycker jag.

 15. Bara älskar ditt sätt att tillbringa semestern på! Simma på dagarna och debattera på kvällarna!

 16. Eftersom man har tvingats ta reda på sanningen om kost själv så inser man ju att dietister stirrar sig blinda på energimängder och inte har en tanke på evolutionen eller andra faktorer.
  Råttor blir feta av att äta fett. ja kanske för att de är gnagare och inte borde äta animaliskt fett i första hand.
  Enligt dem går väl kroppen lika bra 2 cl bensin då energimängden är lika men en Entrecote med Bearnisesås. men nyttigare då det inte innehåller fett.

 17. Fantastisk och imponerande, den tiden du lägger på det som är viktigt. Det tycker JAG säger mycket om dig som person. Det är verkligen ett nöje att få följa denna bloggen och att någon med ditt ordförråd och skrivarkunskaper är på ”lågkolhydratsidan” (om jag skall uttrycka mig så). Man blir ju lite avundsjuk. Keep up the good work! Jag har delat på min lilla facebooksida 🙂

 18. jag äter själv moderat LCHF sedan snart tre år. Jag kommer aldrig att sluta med detta. Men jag vet att andra kan ha svårare. Dels är det de som inte riktigt vet hur dom ska göra. Det är svårt med nya recept och de äter för lite fett. Blir inte mätta osv. Sen finns det de som får kraftiga avgiftningssymptom när dom tvärt börjar med LCHF. Och blir så förskräckta att dom genast ger upp. Och så finns det de som har så kraftigt sockerberoende att de är fast i det. Eller blir periodare – återfall och nyförsök. Sen finns sådana som en släkting till mig som bara äter mycket begränsat. Jag klarar inte av att kocka LCHF åt honom. LCHFpizza och morgonmål med ägg och stekt sidfläsk var nästan det enda jag kom på.
  Så jag tror nog det kan vara svårt för en stor mängd folk att äta LCHF. Men de kan kanske klara att äta lite mindre dåligt. Men framför allt behöver de stöd av en kostrådgivare.

  Jag tror det är dylika fall som dietisterna kan ha råkat på när dom påstår sig känna till fall som inte kan äta LCHF. Eller så menar dom den minoritet vars totalkolesterol stiger. Kanske.

 19. De flesta verkar så fast i sina ekorrhjul att folk inte inser att INGA djur utvecklar fetma om de äter artriktig mat.
  exemel:
  Kaniner i bur,råttor i bur, undulater i bur, ormar i bur, kossor i stallet. människor framför datorn, detta oavsett motion.

  Medans alla djur utvecklar fetma vid fel kost, oavsett motion.

 20. Hej Jonas,
  Först: bra blogg! Uppskattar den verkligen.

  Sen: Gällande LCHF dieten. Jag började att intressera mig för kost och oliker kostråd under det senaste året och har därmed börja läsa in mig på det. Min reflektion är att det verkligen verkar vara något prestigeartat i fråga om olika dieter, men också att det är relativt skralt med bra studier gällande kostens kausala effekter på hälsan (oavsett diet). Ett exempel är de studier som tas upp i boken Matrevolutionen som enligt nedanstående blogg inte ger så övertygande resultat för LCHF dieten som författaren i boken vill hävda (även om de faktiskt ger fördel til LCHF med konfidensberäkning). Det i sig är kanske ett symptom på hur små marginalerna är mellan olika dieter i förhållande till hälsa, tänker jag?

  http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/matrevolutionen-bidde-en-tumme/

 21. Förmodligen är fetman bara toppen på ett ISBERG av kommande sjukdomar dagens kostråd ger oss.

 22. Tack för intressanta och träffsäkra inlägg! Är själv dietiststuden, en utbildning jag valde pga mitt intresse för hur mat påverkar våran kropp och för att jag vill hjälpa sjuka människor. Jag blir besviken när jag ser den arrogans många av mina framtida kollegor visar och även mörkrädd när jag läser om kostråd som innefattar oboy och sötad drickyoghurt. jag förstår inte oviljan både hos vissa dietister och slv att förändras och prova nya saker. Efter att under ett år ha läst kurser som biokemi och nutrition är det för mig självklart att diabetiker bör prova lågkolhydratskost. Jag har själv gått ner 17kg efter att ha slutat helt med vetemjölsprod, socker och ett allmänt minskat intag av kolhydrater. Jag hoppas verkligen jag kommer kunna påverka mina framtida kollegor och framförallt patienter.

  • Bra Mia! Det finns hopp om framtida dietister, åtminstone!

  • Det som är trist jakten på vetenskapliga studier är att LCHF inte är definierat utan i vissa studier är det 10E% andra 30E% vilket försvårar evidensuttalanden kring detta!
   Grattis alla ni som mår bra på LCHF!
   Men min erfarenhet är att vi snackar om mycket individuella LCHF KH-nivåer! Egna tolkningar (som kanske är bra vem vet?)
   Hoppas framtidens ”kostråd” kommer vara mkt mer individuella utifrån personnivå! & att samhället tar ansvar för vår överkonsumtion läsk, godis (lösgodis är vi Svennar bäst på att äta eller hur?)

   • För andra är det så enkelt att man för första gången haft en normalt fungerande mage. Bröd, godis, glass, pasta, ris, läsk – allt det (även var för sig) gör att hela systemet kraschar. Man vet inget bättre och har lärt sig att leva med det, vant sig till och med. Det är först när man själv provat low carb (eller som jag vill kalla det, ”no sugar”) på riktigt som man kan ha en åsikt i frågan. Oavsett hur mycket och vad man studerat.

   • Bra !
    Men problemet i argument för och emot på ett vetenskapligt plan kvarstår. Då man söker artiklar.
    Så länge det är så får vi avvakta bra studier! Som ovanstående tar upp!
    Men på det individuella planen om god effekt GO!

 23. Jonas… var har du forskningen som visar att det är ohälsosamt att vara överviktig motionär?
  De studier som gjorts visar på motsatsen, att det är bättre att vara överviktig och ha god kondition än att vara deffad med normal kondition.

  • Naturligtvis inget fel med det!
   Men många är överviktiga i onödan, och vill inget hellre än gå ned i vikt, men de är fast i en olycklig cirkel av ”socker in – socker ut” och ständigt höga insulinnivåer.

 24. När jag för ett par dagar sedan läste ditt första inlägg kring dietister och deras försvar mot Livsmedelsverket var min första tanke; ÄNTLIGEN kommer det en motreaktion från en stor bloggare och föreläsare med gedigen kunskap kring nutrition! Var på en mycket intressant och givade föreläsning i Kalmar, där för övrigt sjukhuset inte är direkt känt för god kost till patienterna! Förhoppningsvis sker det en förändring nu när en känd kock varit i farten och pikat Matsedeln! Det är skamligt att man serverar Margarin till patienterna.. och att ingen dietist gör något åt detta?!

  Jag tror och hoppas att ditt engagemang kommer leda till en förändring, om inte annat har det blivit väldigt uppmärksammat! Keep up the good work:)

 25. Haha! Här är en dietist som först tänkte ta debatten med dig, men sedan väljer att stoppa huvudet i sanden! 🙂

  http://barnsmat.blogspot.se/2013/02/jonas-colting-tack-for-den-kangan.html

 26. För er som efterlyser bevis!
  För er som ifrågasätter!
  För er som tvivlar!
  Pröva själv , bevisa för er själva empiriskt (erfarenhet , som Jonas själv gjort)
  Pröva äta socker, potatis och bröd och mjölmat som bas ett år…..
  Pröva sedan att utesluta ovan och ät grönsaker, frukt och fisk, fågel och kött nötter mm som vi troligtvis har ätit under större delen av mänsklighetens tid på jorden och DÖM SJÄLVA innan ni gissar svaret.
  Johnny

 27. Hade varit kul om du kunde få komma till ” Fråga doktorn” och prata!!

 28. Å andra sidan verkar just denna Dietist vara vettig hittar inte en länk om bröd, mjöl och annan skräpmat på sidan?
  http://barnsmat.blogspot.se/2013/02/jonas-colting-tack-for-den-kangan.html
  just en sån Dietist som vi beundrar, synd att hon tog det som kritik mot sig själv.
  I alla fall det lilla jag såg av hennes sida.

 29. Har du rensat bort min kommentar här?

 30. Du måste ha ”älskat” morgon-TV idag.
  En dietist från AXA samt en nutritionist från Livsmedelsverket som pratar om muslins förträfflighet… så länge man väljer Nyckelhålet…

 31. Idag på TV har det varit tal om müsli och dess höga sockerhalt. http://www.svt.se/nyheter/sverige/musli-ofta-en-sockerbomb?&_suid=13612833033280430941196434137

  Livsmedelsverkets (SLV:S) representant Åsa Brugård Konde intervjuades och hon framhöll att müsli med högt sockerinnehåll resulterar i att man blir hungrig ganska snart igen, dessutom håller det ett sockersug igång. En dietist från AXA framhöll att deras müsli innehöll diverse torkad frukt och därför skulle vara nyttig. Eftersom frukt var nyttigt.

  Pricken över i:et var att man fick veta att den torkade frukten var torkad i sockerlag!!!

  • Ja, det var en i alla avseenden absurd föreställning!

  • Synd att man då inte tar in en ”neutral” dietist, dvs Någon som forskar eller doktorerat. AXA bör ju (i egenskap av AXA) tala bra om sina produkter, vad är annars förväntningarna? hmm;)
   (ej sett programmet)

 32. I den stora floden av kommentarer var det ngn som skrev något i stil med att det som enskilda personer upplever och får effekt av är 0 värt för gruppen.En vanlig åsikt. Gällande detta är det dock inte bara enskilda personer som fått god effekt. Det är många som idag äter LowCarb kost och fått väldigt bra resultat både inom idrott och bara allmän hälsa.

  Så ibland talar empirin ett tydlig språk. Med tanke på att det tydligen är svårt att få forskningsanslag om man inte vill forska inom det etablerade spåret så blir empirin allt viktigare.

 33. Jag har mailat SVT och frågat vad f*n de håller på med. Citerade faktiskt dig Jonas från Twitter, hoppas det är ok. En från SLV som hyllar nyckelhålet, en från AXA som fnissande säger att ‘folk gillar socker’, två programledare som inte är påläst för fem öre. Pinsamt!

 34. Det är djupt tragiskt att en sån här diskussion ens ska behöva finnas 2012. Och än värre att målgruppen ”dietisterna” väljer att sticka ner huvudet i sanden istället för att ta en diskussion och ja kanske till och med erkänna att ja vi har fel.
  Då jag var gravid för drygt 3 år sedan fick jag grav-diabetes och blev hänvisad till en dietist trots att jag vänligt avböjde eftersom jag anser mig vara påläst ( har läst allt jag kommit över om nutrition sedan jag började träna för 20 år sedan) . Men jag fick snällt infinna mig där. Hon förespråkade naturligtvis det du säger fettsnål mat (oavsett fettkälla) ,lightprodukter och tallriksmodellen. Struntade fullkomligt i dessa råd och åt som jag brukar och som jag vet funkar för min kropp. Mkt protein, bra fetter och minimalt med kolisar och främst då från grönsaker. Efter 2 veckor var mina blodsockervärden normala. Hejja mig. Mest tragiskt är väl att man får känslan av att dietisterna ger råd som gynnar landstingens ekonomi och framför allt läkemedelsbolagens! Usch.
  Tycker du är grym, keep up the good work!

 35. ”Vad var det jag sa?!” kan vara en otroligt jobbig kommentar, men det är precis så jag känner när jag läser dina inlägg kring detta ämne. Tack, äntligen någon som stämmer i bäcken! Jag har ätit enligt din teori i snart 3 år, har tränat hela mitt liv med ok resultat, men jädrar vad det händer grejer med kroppen och träningen när jag ändrade min kost. Nu är har det också medfört andra hälsosamma effekt som du så klart förstår. Det som upprört mig så in i helv…är läkarnas och dietisternas kostråd till min lillebror som har diabetes, det är ju helt sinnessjukt. Han har följt deras råd så klart och inte alls haft bra värden. Tillsist har jag lyckats övertygat honom att ändra kosten och inte gå på sjukvårdens råd. Idiotiskt enligt många, genegaliskt visade det sig, eftersom hans värden aldrig varit bättre och att han just nu endast behöver basinsulin. In your face, säger jag till hans läkare! Dessutom är jag själv gravid (i 7:e månaden) och höll på att fullständigt bryta ihop över den kostrådgivning som jag fick hos barnmorskan och från livsmedelsverket. Jag har självklart inte följt dessa råd. Vilket har resulterat i en viktuppgång på ca 6 kg hittills (inte 26 kg som många andra) och väldigt bra blodsockervärden och andra värden också.

  Keep up the hard work!

 36. Skandalen är att det varit mycket svag vetenskapligt stöd för de nuvarande kostråden, att en hel yrkesgrupp i sjukvården kunnat jobba utan evidens för sin verksamhet är helt skrämmande och borde kanske utredas i någon slags kommmision inom sjukvården.
  Den vetenskapliga stödet för LCHF kortsiktigt fungerar som metod för viktnedgång för många, samt förbättrar sockervärden hos alla diabetiker är oomtvistat, problemet är att man inte vet vad som händer på sikt, vad gör vi man ser att efter 20 år ökar frekvensen hjärtinfarkter lavinartat, cancer?
  Att tycka till på en blogg och föreslå lösningar med samma svaga evidens som dietisterna använt sig av är meningslöst, inrikta dig på den övre delen i mitt inlägg, hitta inte enkla lösningar på problemet. Om vi kan få dietisterna att jobba evidensbaserat med bra studier kanske vi har bra lösningar och säkra rekommendationer om 10 20 år, så svårt är nog detta äme

  • Varför har alla lågkolhydratbefolkningar som samer, eskimåer, massaier överlevt under årtusenden utan sjukdomar som vi västerlännigar har? Hur behandlade man diabetes typ 1 före 1923? Jo med lågkolhydratkost som stekt fläk med gräddstuvad vitkål.
   Så långtidsefekterna är välkända men det vill etablissementet inte erkänna. Se på Linné som beskrev lågkolhydratkosten hos samerna 1732.
   Så oroa dig inte, protein och fett är ogiftiga till skillnad från kolhydraterna.
   Läs mer på http://www.kostkunskap.blogg.se

 37. Jonas; Tar du imot denna berättelsen som också handlar om dietisters inkompetens.

  Hilsen en som hoppas alla dietister omskolerar sig på ”ett eller annat sätt”.

  http://fethalsa.wordpress.com/2013/02/23/knappt-att-jag-orkar-lasa/#comment-4858

 38. Då var det dags igen i en matbutik inte alltför långt ifrån Borås. Denna gång är det Jnytt som efterlyst försökspersoner då en dietist från Ryhov (Sveriges bästa sjukhus tydligen) hjälper till att hitta hälsosamma alternativ.

  Som vanligt är det nyckelhålsmärkt mat som rekommenderas tillsammans med det eviga tjatet om att animaliskt fett är skadligt hjärta och kärl.

  I alla dessa fall av felaktiga kostrekommendationer refererar man till evidensbaserad vetenskap som inte existerar överhuvudtaget. Kommer vi någonsin se en förändring?

  http://www.jnytt.se/nyhet/53091/sa-hittar-du-ratt-i-djungeln-i-mataffaren

 39. Spännande att ordet dietist i en rubrik får så många att gå igång 🙂 Måste bara fråga; är det Ola Olausson, Blossom, Katrin Zytomierska, Fredrik Paulún, Andreas Eenfeldt, Leila Lindholm m. fl som du menar med dietister? Dessa vars råd det svenska folket anammat!? Finns det någon dietist som gemene man annars känner till vid namn och lyssnar på?

 40. Ann-Louise H Andersson

  Jag skulle mest av allt vilja få svar på detta: Dietister anpassar SOND-VÄLLING till en diabetiker 2 som, som också har njursvikt, med sond-vällingen som är ”anpassad” för diabetiker….med namnet ”DIABETIC”!!! Av de 5 sorters sond-välling som finns i sjukvården, har DIABETIC mest socker! ????????????? Min man har fått av alla 5 sorter och jag upptäckte på innehållsförteckningen att NESTLEs 5 sorter att DIABETIC höjer blodsockert katastrofalt till höga skyar!!! HUR kan de säga att detta är BÄST???? BÄST FÖR VEM?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s