Återhämtningsshake, någon?

Idrottsmän och motionärer älskar sin återhämtningsmat! För väldigt många är idrott och motion överlag, en ursäkt till att vräka i sig socker och annat skräp, under och efter träning. Det är därför som vi har det intressanta syndromet med den ”tjocka motionären”. Det är en person som tränar långt mer än genomsnittssvensken men som trots det inte går ned i vikt utan är ganska tjock och långsamt blir tjockare.
Socker in – socker ut, skapar exakt de metabola problemen med behov av ständiga sockerskjutsar.

Coltingshake au naturell

Coltingshake au naturell

 

Anyway! Man kan givetvis äta och dricka fräscha och vitaliserande blandningar utan att hänfalla åt omdömeslöst okynnesfrossande av godisprodukter.

Ovan ser ni min favoritshake som jag i mån av tillgång på produkter, vispar ihop!

 • rå mjölk, ca 5 dl
 • 2-3 råa ägg
 • 1 banan
 • 1 avokado
 • 1 stor tesked rå honung
 • chiafrön

Att mjölken och honungen är rå adderar en helt ny dimension av fräschör till den här drinken. Det betyder att alla enzymer och bakterier som SKA finnas i respektive produkt, finns där. Vid pastörisering dör alla enzymer och bakterier och det gäller även de bakterier som vi behöver. Det finns mycket skrivet på min blogg om fördelarna med rå mjölk (sök), och eftersom rå mjölk enligt lag inte får säljas som livsmedel så måste man ha egna kontakter hos ekologiska mjölkbönder som kan tänkas att sälja över disk. Ifrån kons spene, så att säga:)

Rå honung är också trixigt. Ibland vet inte biodlarna själva vad som gäller. Och man ska alltid kolla hur honungen skördas för om den slungas under tryck så kan den bli ”ofrivilligt” uppvärmd vilket då tar död på enzymerna.
Rå honung kan bland annat köpas på Råvarufabriken

Chiafrön är härliga små krabater fyllda av vitaminer och kromosomer! De sväller en aning av vätska och blir lite kletiga. Man ska inte, som jag gjorde idag, spilla ut lite smet på kläderna:)

chia superfruits

chia superfruits

Jag ryser vid tanken på Gainomax. Deras reklamslogan om att ”bananas are for monkeys” är ju dessutom  helt sann! För vad är vi om inte apor i mänsklig form?

När man köper en Gainomax Recovery så får man i sig;  UHT-behandlad mjölk, maltodextrin, socker, mjölkprotein, arom, stabiliseringsmedel karragenan, laktasenzym

Det kanske man klarar sig utan?

22 reaktioner på ”Återhämtningsshake, någon?

 1. Smarrig trink! Ska lätt prova efter en dag i backen!

 2. Det skulle vara intressant och få reda på hur man kan få råhonung att förbli flytande, detta är för mig helt omöjligt om den är producerad på Österlen där även rapsodling är stort. Om honung inte skall kristallisera, så måste den endast innehålla fruktsocker men svensk honung innehåller i princip 50% frukt o 50% druvsocker. Skall man behålla honung på detta vis, får man filtrera bort druvsockret, vilket man gör i USA.
  Själv biodlare sedan 50 år!

 3. Ett rejält pass innan det där antar jag… själv har jag hittat hem med 2dl valfri juice, 1-2 ägg, 1 banan, en näve frysta hallon (eller annat) + honung och lite havssalt vid behov. (Mjölk pallar inte min mage i de mängderna, tyvärr ). Goare än öl nästan!

 4. Tankar kring proteinpulver (whey-80 t.ex)? Bara skit det också som återhämtningsdryck?

  • Om du behöver återhämtning är kanske Coltings återhämtningsshake bättre. Jag tycker att proteinpulver kan fylla en funktion när man är i farten och inte riktigt hinner med men i övrigt känns en coltings shake som ett bättre alternativ. Har heller inte förstått varför man väljer ett rent vassleprotein. Vill man inte hellre ha ett blandat?

 5. Vill tipsa om pemmikan, det energitätaste per vikt man kan äta, perfekt färdkost till resan. Pemmikan består av kött torkat på låg temperatur (40°C) i flera dagar blandat med renderat talg (nötfett). För exakta instruktioner ladda ner denna pdf: http://www.traditionaltx.us/images/PEMMICAN.pdf

  • Det där verkar riktigt smaskigt! Har du testat själv, Jaus?

   • Ja, jag har lagat pemmikan ca 5 gånger om jag minns rätt. Det tar tid så det är inget man gör varje vecka. Det bästa är att göra en så stor sats som möjligt eftersom det tar lika lång tid som att göra en liten sats. Det som begränsar mängden är ugnens storlek.

    Om man använder nätgaller så kan man mala köttet (använd inte färdigmald färs, bakterierisk) med köttkvarn och sprida ut ett tunt lager på gallret. Kom ihåg att köttet som ska torkas ska vara så magert som möjligt, fettet tillsätter man efter torkningen.

    Pemmikan förvarad rätt har mycket lång hållbarhet (över 10 år minst).

 6. chia frön….mohahahaha

  paminner om detta

 7. Jag som ibland sitter i kassan på ICA ser hela tiden hur folk kommer från träningen och handlar sin ”nyttiga” gym-kost. Blir full i skratt varje gång.

  • Det är lika illa när man träffar fjällvandrare. Många tror att de bränner så enormt mycket så de trycker i sig godis och onyttigheter så fort de kommer till en STF-stuga. Varför inte ta tiden i fjällen som ett tillfälle att få igång förbränningen istället för att sockra den?

 8. Finns det något okej proteinpulver?

 9. Ja tack. Det funkar nog för mej om man tar bort bananen.

 10. Återhämtningsdryck? Vilket trams! Vad är det ni ska återhämta er ifrån? Ta en banan och ät sedan riktig mat!

 11. Två frågor:

  -På vilket sätt är kromosomer nyttiga?
  -Hur kan chiafrön innehålla mer kromosomer än andra organismer? Så vitt jag vet så innehåller alla celler en uppsättning kromosomer, antalet kromosomer kan visserligen skilja sig åt, och en snabb googling visar att Chia innehåller 12 kromosomer per cell, banan 22, avokado 24 och ägg 78.

  • Kromosomer finns inte i mat. Det var alltså ett skämt.

   • Chiafrön är visserligen mycket nyttiga, men kg-priset är alldeles för högt! Väldigt lite ”bang for the buck” helt enkelt. Nu vågar jag väl knappt skriva det på den här gröthatarsajten, men jämför näringsvärdet i 100 gram råggryn eller havregryn med näringsvärdet i 100 gram Chiafrön. Det som fattas i gröten är de nyttiga fetterna, men för pengarna du får över när du köper 1 kg råggryn jämfört med 1 kg Chiafrön kan du köpa massor av fin fisk istället.

   • Självklart finns kromosomer i mat!! Varje cell innehåller som sagt en uppsättning kromosomer och väldigt mycket mat består av celler. (eller var svaret också ett skämt 🙂 ?)

 12. Råa ägg? Är det verkligen så bra att äta?
  Matförgiftningsrisk?
  Försämrat näringsupptag?
  Avidin?
  mm mm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s