Den stora myten om crossfit! Del 1.

Crossfit är den hetaste trenden inom hälsa, träning, fitness, livsstil, utseende, funktionalitet och så vidare.  Snart sagt är alla aspekter av våra liv ”crossfit”, i någon mening.

Crossfit är nämligen ALLT. Och ALLT är crossfit. Det är så allomfattande, inkluderande, urholkat och urvattnat som begrepp att det nästan är omöjligt att kritisera. Och just detta är något av det som jag är mest kritisk till!

Inledningsvis, i alla fall. Men läs vidare…

Crossfit (CF) har som koncept försökt att ta patent på allt som ligger inom människans naturliga och onaturliga rörelsebank. Kollar man upp CF på Wikipedia så står det att; ”Crossfit är en kombination av styrke- och konditionsträning och bygger på funktionella övningar som utförs under hög intensitet och med konstant variation. Det är ett slags hybrid av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik och sprinting och syftar till att skapa en så komplett och allsidig atlet som möjligt.”

Mycket intressant. Jag visste inte att man överhuvudtaget kunde använda ord som ”funktionalitet” och ”tyngdlyftning” i samma mening, när de står för diametralt motsatt innebörd. Det ena ordets innebörd (min tolkning) är förmågan att bära upp sin egen kroppsvikt utan smärta, och att ha förmågan att i asymmetrisk miljö utföra grundläggande urmänskliga rörelser. Det andra ordets innebörd är den aktivitet där man på symmetriska ytor lyfter symmetriska vikter i symmetriska rörelser i en kontrollerad miljö.

Men CF är inte bara det! CF är tydligen också att simma, köra triathlon, springa, göra armhävningar, kullerbyttor och så mycket mer. Det är åtminstone den nuvarande innebörden av CF, om man tolkar grenarna i Crossfit Games, eller om man läser in CF-utövarnas egna tolkning av sin träning.

Det innebär att hart när alla mänskliga fysiska aktiviteter är CF, inklusive att gå snabbt och tugga tuggummi samtidigt. Det innebär på samma gång att CF har lagt beslag på allt. Och kritiserar man CF så får man frågor om huruvida det betyder att det alltså är dåligt att göra armhävningar, springa fort eller lyfta tungt. Ungefär som när man i matreligiösa sammanhang kapar livsmedel. ”Vi” har tagit avokado! Det är ”vår” grönsak. Det tillhör ”vår” diet!

En avokado är en avokado är en avokado. Oavsett om veganer, raw food- eller stenålderskost-fantaster äter den. En armhävning är en armhävning är en armhävning. Oavsett om CF nu bestämt att det tillhör deras koncept.

Och nej, det är naturligtvis inte dåligt att göra armhävningar. Eller att lyfta tungt. Faktum är att jag är den första att applådera ALLA former av träning som får människor inspirerade. Och jag är den första att betona vikten av hormonell balans och hur man genom explosiv träning/sprints kan stimulera den processen. Den senaste meningen kan läsas bokstavligt. Jag var så vitt jag vet den första i Sverige som pratade och skrev om just det. Och jag är en stark förespråkare av funktionell hälsoträning! I synnerhet för elitidrottare, som en bas för den prestationsträning som de bedriver.

Frågan är bara om CF är just det? Funktionellt? Hälsoträning? För idrottare?

Nej, jag tycker inte det.

Om vi så bortser från den breda, utsmetade och allomfattande innebörden av CF, där precis alla fysiska rörelser kidnappats av CF-maffian, så är CF i den smalare och mer typiska definitionen, följande;

  • tunga explosiva lyft (olympiska) m skivstång
  • extremt hög intensitet
  • explosiva kast, hopp, ryck, vändningar och/eller stötar
  • roterande o svängande vikter, genom ex kettlebells
  • redskap som räcken, romerska ringar, viktplattor, däck etc
  • sekvenser och serier av ovanstående, allra helst till utmattning

En del kanske protesterar emot ovanstående beskrivning (se ovan för fenomenet ”CF-kidnappning”) då CF är så mycket MER! Men jag tror att nyanserade individer förstår att det knappast är CF om man skulle exkludera de ovanstående punkterna. Det är alltså inte CF att köra triathlonträning. Det är inte CF att växla mellan löpband och roddmaskin. Det kallas nämligen för crosstraining och fanns jävligt långt innan CF blev ett koncept och en affärsidé. Det är inte heller CF att springa intervaller eller att gå i skogen eller att hugga ved.

Så om vi, för diskussions skull, enas om att CF har tydliga och genomgripande inslag av ovanstående punkter, vad är det som är så fel med det?

Inget alls, om man tycker om att träna med ständig smärta! Och om det är just CF som man vill bli duktig på…

Men det råder en djup missuppfattning, i CF-världen och annorstädes, om många olika punkter:

  • vad hälsa är, och hur hälsa skapas, bibehålls och utvecklas
  • vad funktionalitet innebär
  • innebörden av begrepp som styrka och uthållighet
  • skillnad mellan symmetri och asymmetri
  • vad vi är byggda för som människor
  • att förväxla yttre attribut med prestationsförmåga
  • vilka krav vi kan o ska ställa på oss själva
  • vad vi tränar för och varför
  • investering och avkastning
  • hur idrottsmän utvecklas
  • att anpassa sig till kravprofil

Den enkla och osminkade sanningen är att CF är alldeles för intensivt, svårt (i negativ bemärkelse) och i längden skadeframkallande, för att vara en livsstilsbaserad träning.

Att träna med tynga lyft, till utmattning, och med stora mängder mjölksyra, är helt kontraindikativt till vår mänskliga anatomi och fysiologi. Vi är aeroba uthållighetsvarelser som undantagsvis kan hantera anaeroba och mjölksyraframkallande aktiviteter. Faktum är att ju större djup av aerob bas som vi har, desto hårdare kan vi jobba innan vi producerar mjölksyra. Det är ju knappast bristen på muskler eller mjölksyrebildande träning som gör att en tyngdlyftare, bodybuilders, kraftsportare eller släggkastare skulle ha akuta problem med några mils terränglöpning…

Anaeroba aktiviteter och mjölksyra stressar vår struktur och vår biokemi mycket hårt. Skaderisken är mycket stor! Titta på världens bästa anaeroba sprint- och mjölksyreidrottare; tio- och sjukamparna. De är per definition CF-experter i kvadrat. De är också de trasigaste idrottarna som finns. Ingen mångkampare på elitnivå kommer ifrån sin karriär utan men, det är väldokumenterat bortom all diskussion. Tittar man sedan på den totala faktiska tävlingstiden (ej uppvärmning, laddning etc) som en mångkampare har under en tävling så ser man att det handlar om några få minuter. På ett år? Kanske en timmes tävlingstid om än det.

En konditionsidrottare inom triathlon, ultralöpning, skidor, långdistanssimning etc, har timmar och timmar av tävlingstid i varje tävling. Många av dessa elitutövarna har tiotalet tävlingar á flera eller många timmar, årligen. Utan att vara skadade. Och långt upp i åldern, relativt sett. Hur många 40-plussare ser ni tävla i tio- eller sjukamp?

Det står bortom alla tvivel att människan är ett utpräglat konditionsdjur. Maximala styrkeinslag, anaerob träning och explosivitet har visserligen sin plats men som en mycket liten del av den totala arbetsbelastningen. Och absolut inte som ett dagligt inslag, eller som utgångspunkten för en hälsobas!

CF är säkert mycket stimulerande och en tillfredsställande träningsform. Till dess att man blir skadad. Eller sjuk. Eller utbränd. Eller övertränad. Och det blir man ofrånkomligen förr eller senare! Det är alltså ingen vidare träning för livslång hälsa.

Vidare är CF i klassiskt utförande, mer eller mindre förkastligt för elitsatsande idrottsmän. Åtminstone för elitsatsande konditionsidrottare, vilket är den kategori idrottsmän som jag känner o kan relatera till.

Den kanske största myten om CF är den att CF-utövare skulle vara så duktiga idrottare (utanför ”grenen” CF) och att idrottare skulle bli så mycket bättre av CF-träning. Vilket trams. Idrottare blir bra och bättre av att utöva sin idrott. Det kan krävas mer eller mindre ”träning för att kunna träna”, i syfte att motverka den dysfunktionalitet som modern miljö tillfogar våra kroppar, men i grunden så är det kärnverksamheten som gör en idrottare bättre.

-Jag vet simmare av mycket hög klass som inte kan göra tre riktiga chins.

-Jag känner cyklister som kan snitta 440 watt på en timme, som aldrig varit i ett gym, och som inte skulle klara ett regelrätt marklyft.

-Jag har kunnat ta två VM- och två EM-medaljer i triathlon, utan att kunna ha förmågan att göra en enda regelrätt knäböj med stång. Jag har under samma tid dömts ut som dysfunktionell av ”alla” experter jag träffat (sjukgymnaster, MAQ-folk etc). Frågan är; har de rätt eller är det deras idé av funktionalitet som är fel?

-Jag har sprungit 20 km på 1.06, 30 km på 1.47, och marathon på 2.44, i samband med triathlon, och aldrig kunnat göra ett regelrätt huksittande, med hela foten i marken, utan att trilla bakåt.

-Under 18 år var jag i princip aldrig skadad av triathlonträning. De enda skavanker jag ådrog mig kom ifrån övningar på gym och med vikter i ytterlägen.

-Idrottsmän skadar sig i allmänhet inte av de 14 milen löpning i veckan, eller av de 20 timmarna i veckan som ägnas kärnverksamheten, utan av de 30 minuter som ägnas tunga lyft, roterande vikt eller explosiva hopp och rörelser.

Jag inser att den här texten ger upphov till många följdfrågor och till många flera texter. Det är därför som jag kallar det här  inlägget för del 1. Jag vill dock på en gång poängtera att det som jag förespråkar i vägen av funktionell styrka, stenåldersträning, är långt förflyttat från typisk CF. Där finns framför allt inga maximala lyft i ytterlägen, eller symmetriska underlag. Framför allt bygger stenåldersträning mycket mer på en följsam rörelsebank i naturlig miljö och en balans mellan aerob och anaerob stress. Stenåldersträning är INTE crossfit!

Det finns en absurd övertro på vad styrketräning, CF och så kallad funktionsträning kan åstadkomma. Framför allt finns det djupa missförstånd om vad det innebär, för vem det är lämpligt, i vilken omfattning och hur det ska genomföras. Man ska aldrig förledas av de yttre attributen. Muskeldeff och svällande muskler är sällan indikativa för hälsa, prestation eller välmående. Alla har vi våra egna drivkrafter till att träna. Men många oerhört framgångsrika och högpresterande idrottsmän är påfallande anspråkslösa i sin fysiska framtoning.

Inte heller är något av det här svart eller vitt. Jag är naturligtvis för en traditionell cirkelträning med olika styrkeinslag. Men idag har vi en superkommersialiserad verksamhet som lockar in mängder av motionärer som vill ha sig en quickfix av CF-träning. Motionärer som sedan lyfter, kastar och svingar sig till utmattning med både dålig teknik och dålig fysisk bas.

Att träna sig utmattad eller att ha ont är sällan ett tecken att man är på väg åt rätt håll.

178 reaktioner på ”Den stora myten om crossfit! Del 1.

  1. Bra Jonas.
    Min kirurg (som är en hängiven CF:are) på Orthocenter var under en vecka och jobbade i ett sjukhus på Manhattan för någon månad sedan. CF är ju vida utbrett i USA.
    Jag frågade honom om det är vanligt med skador i samband med CF träning där. Han ställde samma fråga. Svaret han fick lyder som följer: ”They keep us busy all the time.”

    Jag tycker att CF kan vara en riktigt bra träning men är rädd för att skaderisken är otroligt hög, speciellt i lyftmomenten. Fråga en tyngdlyftare. Många av dem säger att de efter 15 års utövande av sporten inte tekniskt sett är bra nog. Fundera på det.

    Ni som håller på med CF: Snälla, var försiktiga. Ni har bara en kropp. Ta hand om den. Jag gjorde tyvärr inte det!

    //Timo

  2. Intressant kritik. Hade varit intressant att höra vittnesmål från CF-fantasterna, men även från de som ådragit sig skador av CF.

  3. Birgitta Flensburg

    Hej du,
    Fick av en slump se din artikel om CF och jag kan inte låta bli kommentera den. Du har säkert mycket faktabaserade rätt i det du skriver och jag är för novis för att motsäga mig dina biomekaniskha synpunkter..
    Men du missar delar som för mig har varit helt avgörande för att jag älskar CF. Glädjen!
    Glädjen över att under ett års tid inte kört ett ända CF-pass som har varit likt det andra…
    Jag är 51 år – 4 barnsmor och som äntligen hittat något som tillfredsställer alla mina sinnen när jag tränar!
    Som aktiv Mastersimmare har jag dessutom bara blivit bättre i både styrka och kondition som märks tydligt på mina tider i bassängen.
    Dum fråga kanske, men har du provat köra ett CF baspass i grupp på något certifierad gym ex Fit 4 life, Brahegatan i Stockholm, där jag själv tränar så ofta jag hinner…
    Otrolig bra och genomtänkta uppvärmningar extremt roliga pass jättehärliga människor
    och såklart med fokus på att jag gör det jag orkar och kan utan krav på tunga vikter what so ever…!
    Jag fick en liten fadd smak i minnen när jag läste din blogg och det som for. I mitt huvud var ” endast den i grunden okunnige grips aldrig av tvivel…” eller i stil med
    – Not invented here”
    Kom och prova, du kanske blir förvånad att mycket som du tänker kring CF inte är en spegel för all rolig lätttsam träning som bedrivs på ett certifierat CF Gym!
    Alla jag känner är där för glädjen av att äntligen hittat något som passar alla oavsett ålder och tidigare färdigheter
    Vänligen
    Birgitta Flensburg CF- nybörjare sen ett år tillbaka.

    • Hej Birgitta, roligt att du hittat ngt som passar dig! Det är det viktiga! Så egentligen är det irrelevant för dig vad jag skriver i frågan.
      Jag undrar dock om det verkligen är CF (som jag beskriver den) som du kör, och inte vanlig cirkelstyrka eller stationsträning?
      Jag ifrågasätter inte värdet av styrka o explosivitet, tvärtom, men sättet som det angrips på och sättet det marknadsförs på, är klart tveksamt…

      • Jonas! En av få saker jag håller med dig om (tror jag) är CFHQs försök (lyckade) att mer eller mindre ta patent på redan uppfunna saker och ta bra betalt för det. Dock är detta inget nytt fenomen, bara ett större och bättre, eftersom detta redan skett på i princip alla träningscenter redan; tänk Les Mills och alla andra patenterade likadana former men med olika namn.

  4. Populariteten med CF sätter du fingret på i sista stycket… Quick fix är ju sällan någon bra lösning i det långa loppet öht men det lockar alltid många anhängare. Dessa trender gör det iaf väldigt roligt att titta på vårt flockbeteende och hur vi fullständigt kastar kritiskt tänkande åt sidan.

  5. Ja, jag finner många cf-utövare lika nyanserade i sin cf-tro som jehovas vittnen. Mao, inte speciellt många gråtoner. CF är svaret på allt. Sett så många kroppar som INTE stått pall för den snabba, tunga träningen med många reps. Axlar, knän, diskbråck och avslitna biceps. Samtidigt kan jag förstå utmaningen i cf, och roligt är det. Däremot är det inte svaret på allt, eller den ultimata träningsformen. Jag blandar och ger och där någonstans hittar jag det som är bäst för mig just nu.

  6. Christian Nilsson

    Intressant läsning, men tränar du någon typ av stabilitetsträning eller yoga? Eller manar du att man inte behöver det heller?

  7. Många av dina frågor besvaras i CF Training guide som finns att laddas ner gratis från nätet. Andra frågor besvaras på många andra sidor på nätet. Jag känner inte alls igen din beskrivning av CF – men jag har bara tränat CF i knappt ett år. Innan dess har jag inte tränat alls – sedan 1986 och dessförinnan 1974-76. Maila gärna om du har frågor. Vänliga hälsningar

    • OK, men det här visar bara att CF är ett så urvattnat begrepp att många säger sig försvara CF när de i själva verket aldrig ens kört det! Många har kört traditionell cirkelstyrka etc, men gör aldrig de tunga o svåra och/eller maximala lyften till utmattning. Men då har man inte heller kört CF:)

  8. Kul och på tiden med lite cf-kritik. I stort köper jag resonemanget, men ställer mig lite kritisk till att dom 30 minuterna tung träning till största delen skulle vara mer av ondo än 14 mil löpträning. Är det inte bra som komplement?

    • Jo, om det görs på rätt sätt. Poängen är bara att man jagar genvägar med sådant som nästan alltid blir en senväg. Stora risker m låg avkastning.

  9. Jag förstår att människan i grund och botten är en konditionsvarelse, men sen innefattar ju begreppet ”människa” väldigt många också. Du tror inte på att olika människor är skapade för olika saker? Att arv och miljö gjort vissa mer anpassade för anaerobt arbete medan andra är skapta mer för aerobt? Jag kan bara se till mig själv, som under min tid som långdistanslöpare och i militären hade fruktansvärt ont i kroppen och var skadad. Alltid. Jämt. När jag nu har dragit ned på konditionsträningen till transport (promenad, cykling) och 5 km löpning två gånger i veckan och istället ägnar mig till 100% åt styrkelyft, så har jag inte en enda krämpa. Jag känner mig friskare, stabilare, hemma och mer ”funktionell” i min kropp än jag någonsin gjort. Jag tror väldigt mycket på att arv och miljö ger individuella skillnader. Men då kanske jag inte är den mest pålästa heller. Jag återkommer när jag är forskare inom idrottsmedicin haha!

    • Ja, det finns inget svart el vitt. Jag kommer avhandla detta i del 2. Kanske var det så att du bedrev din löpning fel? Du kanske sprang i skor som negativt påverkade din teknik eller så sprang du för hårt eller hårt (samma misstag med ”intensitet” som CF gör sig skyldiga till..)?
      Glad att du hittat ngt som funkar för dig nu!

  10. Hej!
    Det kan vara det bästa jag läst på länge! Första gången jag såg vad CF var skrattade jag gott!! Haha det där är ju trams – har dom börjat tjäna dyra pengar på cirkelträning?! För CF ser ut som klassisk cirkelträning med vikter.

    Funktionell träning För mig är övningar anpassade till min idrott. Jag ska bli stärkt av funktionell styrka o stärka muskler så att jag undviker skador i vissa lägen. (spelar fotboll). Funktionell styrka har också gjorts till trams av gym-maffian. Snälla skriv o förklara vad funktionell styrka är för vissa inom vissa idrotter, för den styrkan/funktionella träningen ser ju olika ut eftersom man utövar olika idrotter.
    Tack!

  11. Som all träning handlar det om balans. Jag kör CrossFit 3-4 dagar i veckan, lyssnar på kroppen och anpassar övningar, vikter mm. Mitt fokus är alltid hälsa, inte tid, högre vikt eller mer reps. Alla träningsformer måste hälsoanpassas för varje individ, även triatlon. Att såga ett helt koncept gillar ju du 🙂 …& jag kan delvis hålla med! Men en anpassad variant där man själv använder huvudet och tänker efter, funkar bra!

    Se fram emot del 2…

    • Jag har några vänner som är helt besatta av CF. För dem (och alla på deras gym) handlar allt, ALLT, dem gör om tid. Jag hängde med på ett utomhuspass, vi körde 150 upphopp och 150 sit-ups, de sistnämnda fick vara otekniska och flängiga så länge jag gjorde 150 reps.
      När vi var klara sa jag ”bra jobbat!” varpå min vän säger ”sådär.. gjorde det 30 sekunder snabbare förra gången.” Tycker det säger allt om CF.

      • Seriöst. Vi pratar om en sport som för 4-5 år sen utövades av en handfull människor och nu har växt sjukt mycket i popularitet. Det är klart att det kommer att vara en konsolidering och utveckling och en standardisering och en kompetenshöjning av tränare. Jag håller med att det finns många som nördar in sig i den här sporten/aktiviteten. Kom i håg när jag startade med Snowboard i Sverige för över 20 år sen. Då var det ”hashplanka”, konstiga människor, konstigt mode etc. Faktum är ju att det tar tid för en ny rörelse att etablera sig.

        Bara för att sätta det i perspektiv i samband med huvudsysslan av den person som driver den här bloggen Triathlon. Detta är ett utdrag från US national library of Medicine från en studie som gjordes 2003.

        The sport of triathlon is rapidly increasing in popularity with a concomitant rise in the prevalence of injuries sustained by triathletes.

        METHODS AND MEASURES:

        The training and injury patterns of 131 triathletes were surveyed over a 10-week prospective period during the triathlon competition season. A complementary retrospective 6-month analysis of training history and prior overuse injuries was conducted.

        Det kom fram till att det var en stor risk av skador vid överträning vid Triahtlon. Problemet som Crossfit har är kanske att det attraherar folk som inte har tränat förr, som blir bitna och övertränar/skadar sig.

        Förstår inte ”avundsjukan”. Men va fan – det finns ju en inte helt okänd grupp i landet som heter Fotbollsspelare och fotbollsfans som gör det samma. Fotboll är ju dessutom en väldigt skadedrabbad sport. Ishockey är det också, Ridning och hästsport som också är väldigt stora i Sverige är även de skadedrabbade.

        Faktum är ju att Crossfit om det utövas korrekt har fungerat för rehab för folk som inte har klarat av sin vardags fysiska yrke. Ett exempel är Karl Dyall som rehabbade sig tillbaks från Dansskador via Crossfit.

        För att summera. Ja, tycker inte att Crossfit är frälsningen till allt. Det är inte något som passar alla. Men rörelsen finns och växer fortfarande. Självfallet skall även Crossfit tålas att debatteras, men gör det seriöst. Inte, min sport är bättre än din. För att avsluta. Intressant är ju att herr Colting är med i en Crossfit artikel i senaste numret av Fitness magazine tror jag. Så uppenbarligen vill man inte distansiera sig helt från detta.

  12. Ja du Jonas!
    Man kan tycka vad man vill om alla olika träningsformer men vad jag vet har ingen träningsform oavsett namn på så kort tid gett så många människor en mer tränad kropp och social plats som just CF. Att crossfit skulle äga alla olika träningsformer är väl inte sant men att dom inte begränar sitt tänk utan lägger in alla andra former tyder ju på variation som är oftast saknad i andra träningsformer. Du som triathlet vet ju att det är mer hälsosamt att blanda än köra samma sak alltid.
    Det som gör just CF så kul för mig själv är att jag just kan träna allt (kan dessutom göra det med min son min mamma mina kompisar på samma pass, försök göra det på löpning cykel?) och att jag kan mäta mina resultat precis som du säkert gör med dina miltider på löpning mm. Jag själv blandar allt från simma cykla springa (triathlon) med att köra olika fyspass som du i detta inlägg kallar CF. Jag kan tävla i crossfit om jag vill eller bara ha en trevlig träningsform.

    Jag verkligen älskar variationen intensiteten mötesplatsen människorna men sen finns det ju alltid avigsidor med allt. Kör man för hårt för tungt för intensivt blir man sliten, går söner mm men detta måste man som individ förstå precis som att du inte kan leva på Pizza eller kakor utan att må dåligt/ bli fet. Dessutom har man ALLTID en tränare på plats att rådfråga.

    Löparknä tennisarmbåge osv finns ju i alla idrotter och det kommer säkert på elitnivå inom CF också.

    Vet inte om du kör styrketräning men idag träffade jag en kille på gymmet som är cyklist och han valde att köra styrka för överkropp för att orka med spurterna (de har du ju aldrig behov av:) då han blev trött i armar bål av att spurta. Visst skulle han kunna köra bara spurter kanske för att bli bra i det men jag är övertygad att alla spurtare i elit kör styrka ben och överkropp.

    Vet inte riktigt vad du vill få fram men antar att du inte anser att CF ”äger” rätten till alla träningsformer och har rätten att kalla alla sina pass CF. Men triathlon är väl i sådana fall likadant? Cross står för mig alla olika träningsformer Fit står för mig vältränad = träna varierat olika intensitet, funktionellt (ej maskiner) eller som du själv inledde med:

    “Crossfit är en kombination av styrke- och konditionsträning och bygger på funktionella övningar som utförs under hög intensitet och med konstant variation. Det är ett slags hybrid av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik och sprinting och syftar till att skapa en så komplett och allsidig atlet som möjligt.”

    Är inte det bra att många hittat sin träningsform?
    Är det inte bra att många får sina resultat för att det är kul varierande och socialt?
    Gör det något att CF blandar in alla träningsformer?
    Eller är det just bara för att dom har tagit ”patent” på namnet Crosstraining = CF

    Som Magnus & Brasse: FEL FEL FEL män ändå RÄTT…

    Det som är så bra är att CF Endurance finns nu som tränings/tävlingsform. Lägre intensitet mindre vikt längre pass. 45 min-180 min av alla olika träningsformer.

    • Fast nu bekräftar du ju precis det jag kritiserar! Jättekul att folk kommer i form av att simma, cykla, springa och göra armhävningar etc. Men det är inte Crossfit!
      CF, i sin kärna, är serier av explosiva lyft, kast, sprints etc, helst till utmattning. Att dra in begrepp som ”styrketräning” är inte intressant. Jag har styrketränat i hela mitt liv, bara inte med vikter i ytterlägen eller ovanför huvudet. Testa att simma 10×25 fjäril max, start minuten, så får du se vilken styrketräning jag menar…

      Jag hyllar allt som folk kan träna o bli i form på. Klassisk CF är dock en genvägsmentalitet som skadar mer än något annat.

      • jag tycker det låter som att du faktist inte vet vad cf är och står för. Därför tänker jag inte ens kommentera vad du skrivit Jonas förräns du verkligen tagit reda på vad det verkligen.handlar om.

      • Hej du har precis rätt, det är inte övningarna som är crossfit, de är bara redskap för att kunna utöva crossfit. Crossfit är så mycket mer än bara en träningsform, Det är därför det är så populärt. Som tex gemenskap, gentlemannaskap (är du klar med din övning pushar man sina kompisar till siste man är i mål).

  13. Tyngdlyftare behöver ofta vara extremt funktionella om de nu inte kör med tekniken ”bara stångjäveln kommer upp” å andra sidan är det så poängerna blir till. Finns som sagt + och – med allt. CrossFit är en grymt varierande och rolig träningform där du inte strävar att bli bäst på något utan bra på mycket. Du får börja på den nivån du är men här kan alla vara med då övningar ”skalas” och anpassar efter dig. CrossFit är grymt för vädligt många olika kategorier men kräver en kunnig instruktör som kan sin Newton, Archimedes, Watt, Versalius och sist men inte minst de olika rekryteringsprinciperna. Jag tror att de flesta går ut får hårt av olika anledningar och det jag lärt mig under de år jag arbetat är att du inte är starkare än din svagaste länk och om du hoppas över dessa så kommer skadorna ofta för eller senare.

    • Vad är de funktionella i? I att stå på en symmetrisk yta och lyfta en symmetrisk vikt på en symmetrisk stång? Vad har det med funktionalitet att göra? Vad har det med hälsa att göra? Vad har det med vårt ursprung som atletiska samlare/jägare att göra?

      • Lyfta, hoppa, kasta, fånga!! DET är vad tyngdlyftaren gör. Är inte det naturliga saker vi alla gör??
        Hur naturligt är det att springa/cykla/simma 20 timmar i sträck?

      • Jaså, tycker du det? När tror du att ”vi” någonsin burit på något som en skivstång (svårbalanserad med vikt längst ut), på raka armar? Till exempel.
        Ja, vi är LÅNGT mer gjorda att springa långa sträckor. OCH lyfta, sprinta, kasta, hoppa etc, emellanåt. En tyngdlyftare med sin jättekagge o anaerobt anpassade kropp är oerhört dåligt anpassad till den aeroba atlet som vi alla har grunden till inom oss.

      • Snacka om att du säger emot dig själv! Ja vi är gjorda att lyfta kasta hoppa fånga, så vad spelar det för roll VAD det är vi kastar och fångar? När du säger sådär så förkastar du ju ALLA sporter som uppfunnits efter stenåldern?? Sparka på en boll? Fäktas? Skjuta pilbåge? Åka skidor? Allt är alltså onaturligt och fel enligt dig! Hacka gärna på CF, men glöm inte alla andra sporter som också är helt värdelösa då!
        Jag vet inte om du såg tyngldyftningen i OS i år, men det finns olika viktklasser inom tyngldyftningen. Ja, vissa har jättekaggar och är inte hälsosamma, men herrar 70 kg är fysiska praktexemplar hårda som sten i hela kroppen. Nej de är inte allsidiga, men jag lovar att de är mer allsidiga än en triathlet. De kan garanterat sticka ut och springa en mil utan problem, men frågan är om de flesta triathleter ens kan frivända sin egen kroppsvikt?

      • I min värld betyder funktionalitet att man i en övning aktiverar flera olika muskelgrupper samtidigt, oavsett om det gäller marklyft eller slag med slägga på bildäck. I motsats till att isolera en muskelgrupp åt gången på ”klassiskt” gymträningsmanér, t.ex bicepscurl, oftast i någon futuristisk maskin med låst rörelsebana. Precis som det rörelsemönster vevarmarna på en cykel framtvingar..
        Jag håller dock med om att tunga lyft i kombination med hög intensitet medför en extremt hög skaderisk bl.a pga bristande teknik. Varför jag själv oftast skalar ner vikterna rätt mycket då den typen av övningar ingår i mina CF-pass.

  14. Stenåldersträning där man största delen av tiden rör sig i ett måttligt tempo lyfter saker emellanåt och lägger på en spurt ibland är säkert väldigt optimal träning för ”djuret” människan

    Crossfit sliter säkert onödigt som du skriver och det gör nog även din typ av träning ”chronic cardio” med många timmar på mycket hög effekt

    Du tränar säkert för utmaningen att se hur långt ditt redskap (kroppen) kan nå men någon optimal hälsa är det nog tveksamt att det ger i slutändan

  15. Jag tränade Crossfit på den första ”boxen” i Stockholm, jag gillade utvecklingen och njöt av effekterna. Det var också det enda jag gjorde.

    Ganska fort kände jag att jag var konstant sliten och inte kunde cykla som alltid varit min passion. Passen var alldeles för ”grisiga” och tunga och jag var konstant sänkt.

    Självklart var utvecklingen snabb men till priset av energi med familj och vänner.

    Tanken bakom CF är briljant men passen är åt helvete för tunga för vanliga utövare (ingen som kört mainsite kan någonsin säga emot).

    Förra året kände jag att jag gått vidare och ville jag göra min första Ironman och känslan var att jag måste sluta med FC (istället för komplimentträning som det utger sig för).

    Andra auktoriteten jag respekterar som tycker om grotträning och välmående och som tycker Crossfit är för tungt är Rob Wolf (The Paleo Solution) och Mark Sisson (Primal Bluepring).

    Inriktningen känns mycket mer nära mig som människa än ”say hello to pukie” som Crossfit promotar. Jag vill vill inte spy av min träning utan njuta som jag gör av mina löp- cykel- och styrkepass idag.

    Jag skrev en blogpost om dom här känslorna för några månader sedan som jag skämdes lite för då, för jag kände att jag inte ”pallrade med” Crossfit, men indag är jag supernöjd över mitt val. Till detta bör tilläggas att det finns boxar som är lite mer chillade numera.

    http://formfokus.se/jag-har-traningsdarwinism-och-det-ar-ok/

    Nu är jag anmäld till min första Ironman, stark och glad.

    Tack för en bra post, och kul att fler tänker på detta!

    (Sen har Triathlon mycket problem i sig med fokus på volym, ensidig träning, materialfrossa och konditionssnobbism, men det är en annan bloggpost!)

  16. ”-Jag har sprungit 20 km på 1.06, 30 km på 1.47, och marathon på 2.44, i samband med triathlon, och aldrig kunnat göra ett regelrätt huksittande, med hela foten i marken, utan att trilla bakåt.”

    Detta betyder ju att du inte har flexibiliteten i band annat fotleden att utföra en ytterst grundläggande mänsklig rörelse (det var i den positionen man utförde sina behov innan toaletten uppfanns), och hur hälsosamt är det att vara inflexibel egentligen? Att du tycker att det är okej att inte kunna utföra den rörelsen strider dessutom mot att du tidigare i texten definierade funktionalitet som ”… att ha förmågan att i asymmetrisk miljö utföra grundläggande urmänskliga rörelser.” Antyder du därmed att du inte är ”funktionell” enligt din egen definition?

    • Ja, jag har definitivt funktionsnedsättningar i den bemärkelsen. Nu klarar jag dock denna övning, i barfotaskor och på naturunderlag. Det ska dock poängteras att jag har funktionellt stela vrister o vader, vilket är i många fall en fördel dom långdistanslöpare…
      Min poäng är att många med mig, långt sämre tränade o med långt mindre förmåga att kunna kompensera för slitsam träning, har exakt samma eller värre funktionsnedsättningar. Hur klarar de ett CF-pass?
      Och bevisligen kan man klara hårda fysiska påfrestningar, som triathlon, utan att för den skull behöva påfresta sin organism med tunga lyft som bara stressar kroppen negativt.

      • Jag håller med om att CF kan leda till skador, eftersom att de inte prioriterar teknik på lyften och dessutom tränar till den punkten att de är så trötta att tekniken ändå faller isär. Men att säga att tunga lyft BARA stressar kroppen negativt är väl ändå att ta i? Sköts lyftning (tyngdlyftning, styrkelyft, ”vanlig” styrketräning eller vad det nu är för lyftning) på rätt sätt, med prioritet på teknik och ett vettigt träningsprogram så är det inte alls bara negativ stress för kroppen. Tvärt om så byggs kroppen successivt upp av det. Muskler, leder, skelettet och hela paketet förstärks, och på så sätt förebygger det skador. Ditt påstående stämmer verkligen inte, och det tror jag att du vet.

        Jag är medveten om att diskussionsämnet är Crossfit och att du antagligen syftade på lyftningen som sker inom den sporten, men som du formulerade dig nu det lät det verkligen som att du tror att lyftning är dåligt för kroppen på alla sätt och vis.

      • Jag skriver så här ”Faktum är att jag är den första att applådera ALLA former av träning som får människor inspirerade. Och jag är den första att betona vikten av hormonell balans och hur man genom explosiv träning/sprints kan stimulera den processen.”

        Explosiv träning som lyft är och kan alltså vara mycket positiv. Frågan är hur och vad man lyfter, i vilket sammanhang och med vilken kraft…

  17. Hej Jonas. Jag ser att du skrev att jag inte är bekant med vad Crossfit är och att jag kör något annat. Låter lite konstigt – jag deltog i både Crossfit Open i våras och i RCFFC i höstas. Det känns som om du är lite vårdslös i dina kommentarer. Däremot får man inte vara vårdslös när man sysslar med Crossfit – Internet och Youtube, är stort stöd tillsammans med tränarna.

    • Nej, jag undrade bara helt enkelt. Många slänger sig med termen CF när de i själva verket kör cirkelträning eller annat. Men om det fungerar för dig, tunga lyft och annat, så är jag bara glad för din skull!

  18. Kul att du har börjat blogga igen Jonas, har saknat dina inlägg :).

    Jag sysslar inte med CF men känner en del som gör det. Som jag ser det så är CF cirkelträning med hög intensitet som kan innehålla vad som helst som faller inom begreppet träning. Kan inte riktigt se något fel i det. Har inte heller träffat folk som håller på med CF som försöker få in alla världens idrotter i begreppet crossfit. Jag kan inte riktigt förstå mot vem eller vilka som inlägget riktar sig?

    Sen tycker jag att i sammanhanget nämna dina idrottsliga framgångar (som är mycket imponerande) och sen säga att du vet vad som är bra för hälsa är lite märkligt. Är det någon som på fullt allvar tror att den mängden träning som en triatlet utsätter sig för är bra för hälsan?

    http://www.marksdailyapple.com/case-against-cardio/#axzz2B6H6yNlj

  19. Mitt, prick!
    Har en kollega som blivit helt besattav CF. Han har hållt på ett halvår och nu börjar skador och förkylningar komma på löpande band.
    Aerob bas och toppa någon gång i veckan med anaerob träning är receptet för hälsa och välmående.
    Alltid läsvärt JC.

  20. Vad vill du få fram?

    År du rädd att folk skadar sig?
    Är du rädd att vi har kul?
    Är du rädd för att det får människor att umgås och må bra?
    Vet du någon annan träningsform som alla åldrar och fysisk status kan träna samtidigt?

    Vet inte vart du vill komma men du är ute på hal is om du förtalar en träningsform som vuxit från 0 till över 5000 boxar a x antal människor i varje box samt alla som kör i sina Garage/hotell/gym/ute och kan tävla mäta sig mot varandra och ha en gemensam nämnare. Jag vet inte vad du kallar att vara i form men du anser ju att DU som triathlet är bättre tränad än en CF/mig?!

    Vet inte varför du anser det och det spelar ingen roll men jag tycker nog att du låter nedlåtande för denna UNDERBARA träningsform. Bara i Borås är det den snabbast växande träningsformen och vad jag vet så mår alla dessa människor bättre än någonsin och det ger mig mer än vad man kan säga om andra idrotter.

    Bara för att du förespråkar STENÅLDER på mat och träning betyder ju inte det att det är rätt…eller? Jag kan bara se vad jag ser dagligen och hur jag mår själv både fysiskt och mentalt med denna träningsform. Kalla den vad du vill men det är ju lättare att VI har ett namn på det vi gör. CF är här för att stanna och det är vi som utövar denna tränings/tävlingsform mycket glada för. Vi är iaf inte trångsynta och säger att andra träningsformer är fel, vi plockar in dom i ett koncept så att alla kan utöva det.

    • Vad jag vill få fram? Jag debatterar helt enkelt en av de största träningstrenderna som finns just nu! Läs mitt inlägg så slipper du ställa frågor med självklara svar, Örjan!
      Och det är bevisligen inte en fråga om rätt eller fel. Utan att lyfta fram ett perspektiv på en träningsform som många köper okritiskt. Eller en träningsform som luddigt nog ”inkluderar” allt!

      Jag diskuterar inte vem som är bäst tränad eller inte i mitt inlägg. Det är väl ointressant om något. Det är väl uppenbart att en elittriathlet är långt bättre på triathlon än en CF:are men att en CF:are kan göra fler frivändningar…

      Tråkigt om du kände dig träffad men jag är helt ointresserad av att stryka CF-trenden medhårs. Jag tycker det finns ruskigt många diffusa inslag av quickfix mm, i CF, att det i längden inte är ”kul” (ditt uttryck), utan att det leder till skador och överträning.

      Vadå ”snabbaste växande träningsformen”? Ja, om det innebär att kidnappa precis samtliga fysiska aktiviteter som helst så stämmer det nog. Men bara för att ni nu räknar in allt från löpintervall till simning till corestyrka i ert koncept.

      Jag är den förste att framhålla ALL träning som positiv. Om du gillar CF, så kör på för fan. Jättekul att det är en kick för dig! Men kom inte och säg att det är en träningsform för alla! Jag vet att du har en mycket god teknik i dina lyft men det gäller verkligen inte majoriteten av alla de som jag ser som lyfter och hoppar med bedrövlig hållning och svingar kettlebells så att diskarna i ryggen gnisslar…

      • Intressant debatt.
        Jag har en fråga till dig Jonas, har du utövat crossfit?

      • Jag har kört en hel del CF-liknande pass, ja, i synnerhet under och inför min rehab förra året. Dessutom har jag kört (försökt genom åren) och är välbekant med de övningar o redskap som används. Jag har också en mycket lång o återkommande erfarenhet med övningar och filosofi som används inom ex postural terapi, funktionsstyrka, MAQ-träning, klassisk gymträning, cirkelstyrka, Pilates, Bikramyoga etc, för att kunna sätta CF i relation till dessa träningsformer och jämföra nyttan/vådan.
        Jag var f ö redan för 5 år sedan i London (innan CF ens kommit till Sverige) och gjorde ett ”studiebesök” på en av deras anläggningar, då jag var intresserad av konceptet.

  21. Bra skrivet Örjan!

  22. Ja Jonas. Jag vet inte vart jag skall börja eller sluta men en sak är i alla fall klart du har fått detta lätt fel för dig.

    Hur kan det vara ohälsosamt att klara av att lufta saker. Cf är inte bara skivstång, nytt inslag är Atlas stenar aka strongman.
    Jag jobbar som Cf Coach och har ändrat mitt liv totalt. Vägde 100 + alltid tränat klarade inte av att springa en mil eller ngt annat. Hittade sedan Cf utan att ha sprungit milen mer än en gång tog jag mig ner på en tid under 45. Hur kan det vara hälsofarligt. Dessutom så klarar jag av att lyfta mera klarar av att göra gymnastiska rörelser som muscle Up.

    Om du tror att vi inte lär ut teknik tycker jag seriöst att du skall besöka en certifierad box med en Coach som har Level 1.

    Vad Crossfit gör är att den gör är olympiska lyft, gymnastiska rörelser, endurance träning och strongman rörelser tillgänglig för alla.

    Att Crossfit tar beslag på alla funktionella rörelser och det skall kallas Crossfit är sjukt. Till och med Greg Glassman säger att Crossfit är inget nytt men vi sätter ihop det på ett sätt som gör det effektivt och ger resultat. Om du vill se vad den gör med människor som gör det rätt och lyssnat på sin kropp är du varmt välkommen att höra av dig.

    Trihatleter sägs vara de mest vältränade människorna som finns. Är de det kan de lyfta saker kan de lyfta sin egna kropp.
    CrossFit är funktionel träning om man betonar att kunna förflytta sig runt och förbi hinder lyfta objekt orka hålla på med det under en längre tid. Klara av att springa distanser, cykla row.

    CrossFit – Fitness i världsklass med 100 ord

    Ät kött och grönsaker, nötter och frön, en del frukt, lite stärkelse och inget socker. Håll intaget på en nivå som stödjer träningen men inte kroppsfett. Träna de huvudsakliga lyften: marklyft, frivändningar, knäböj, pressar, stöt och ryck. Lär dig gymnastikens grunder; pull-ups, dips, repklättring, armhävningar, sit-ups, pressar till handstående, piruetter, volter, split och olika positioner. Cykla, spring, simma och ro hårt och snabbt. Blanda dessa element fem till sex dagar i veckan i så många kombinationer och mönster som kreativiteten tillåter. Rutin är fienden. Håll träningspassen korta och intensiva. Lär dig och utöva nya sporter regelbundet.

    • Jag har aldrig påstått att triathleter är de mest vältränade. Men en sak kan jag säga dig; jag har idrottat på en mycket hög nivå och under 18 års elittriathlon i princip aldrig varit skadad. Antagligen för att jag aldrig har gjort ” marklyft, frivändningar, knäböj, pressar, stöt och ryck.” Har aldrig kunnat göra det utan att det känns extremt skadebenäget.
      Många som jag har likadana sämre förutsättningar, för dessa övningar, och kommer förr eller senare (snarast förr) att skada sig. Att påstå att de övningarna har med funktionalitet att göra, är bara löjligt. Visa mig vart i naturen de kunskaperna någonsin kommit till användning på det sättet ni genomför dem.

      Vi är inte gjorda för ”kort och hårt”! Snarare precis tvärtom, lugnt och långt, med TILLFÄLLIGTVIS hårda och maximala inslag av muskelarbete. I assymetrisk miljö, inte ett gymgolv.

      Att äta en paleolitisk kost kan man göra utan att kalla det CF. Likaså simma, cykla, springa, ro, etc…

      Man det är roligt att det funkar för dig personligen! Så kör på bara.

    • Haha! CF är inte funktionell träning. Funktionell är långt ifrån att lyfta skivstång, klot, mm. CF människor / gymmänniskor vet inte ett dyft vad funktionell träning är. Jonas stå på dig! I den här frågan har du rätt. Förstår man kroppens anatomi och biokemi kan man detta.

  23. […] precis suttit och läst ett inlägg på Jonas Coltings blogg där han går till angrepp mot träningsformen Crossfit. Mellan raderna […]

  24. Jonas Jonas…
    Träning är som musik. Vi fattar alla tycke för olika stil och typ. Den bästa träningen är den man genomför och tycker är rolig. Om en person älskar att sitta och träna i maskiner är det den absolut bästa träningen just för han/henne. Vem är du och jag att säga att det är helt tokigt och dåligt? CrossFit är mer än bara träning. Det är gemenskap och glädje och framför allt utvecklande över stora områden. När någonting blir så stort som CF faktiskt är nu så kommer det alltid att finnas folk som älskar det och köper allt positivt som sägs om det men det kommer även finnas människor som stör sig och som befinner sig utanför den glädjebubblan. Gällande skador uppkommer det i all träning som utförs på fel sätt och det vet du om du tänker efter en stund. Men varför försöka ställa sig över CF och vara märkvärdig? Med en sådan fantastisk karriär som du har bakom dig hade man önskat mer ödmjukhet bakom dina ord. Hade det funnits en träningsform och en kosthållning som passat alla så hade det inte varit så mycket att snacka om, men nu gör det inte det.
    Det är så många människor som blivit engagerade och uppslukade av CF och som älskar det över allt annat, hur kan nån tycka att det är så fel? Förundras…
    Fick denna länken skickad till mig och är glad att jag gick in och läste.
    Sköt om dig och fortsätt syssla med den träningen som gör dig lycklig.
    Michael

    • Typisk svensk kommentar. Ju mer ”framgångsrik” man är, desto färre o mindre åsikter ska man ha, annars är man inte ödmjuk. Just det att jag har en hygglig idrottskarriär bakom mig gör det ju extra relevant att jag uttalar mig. Och att jag dessutom ägnar mitt nuvarande varv till att förkovra mig i ämnet ”hälsa” gör det ännu mer intressant.
      Jag framhäver då verkligen inte triathlon. Men jag vill påvisa hur många okritiskt tror att snabbare och hårdare är nyckeln till hälsa.

      • Jag är så långt ifrån en vanlig svensk du kan tänka dig. Självklart kan man sticka ut precis som du gör när du nämner dina resultat så fint. Jag menar bara att man ska vara ödmjuk när det gäller begrepp som träning och hälsa. Det har helt olika innebörd för olika människor. Jag förstår nu varför du skrev inlägget, det handlar bara om uppmärksamhet och du lyckades, good for you. Men om du nu inte har någon lust att testa vad din kropp klarar av utöver dina aeroba ”äventyr” så gör inte det. Jag gissar bara här men jag tror inte du anser att Yoga eller dans eller pilates är ”riktig” träning heller 🙂
        Skriv det, ett tips om du vill få lite mer uppmärksamhet här på internet.
        Jag som trodde du bara ville se bra ut naken…
        Glöm inte vad jag skrev. Träning är musik Jonas. Du kan inte bestämma vad folk ska gå igång på…

      • Men tvärtom, jag tycker att yoga, dans och pilates är mycket bra träning för de är inte anaeroba mjölksyrefester!
        Folk får gå igång på vad som helst! Så länge jag får tycka vad jag vill om det.

      • Det flertalet inte inser är att den anaeroba träningen aldrig kan utgöra basen i träningsprogrammet, inte för någon…. Anaerob träning bedriver jag framförallt i direkt anslutning till tävlingsperioden, fokus under uppbyggnadsperioden för majoriteten bör väl vara VO2-max och styrka, oavsett idrott eller motionsform.

        Oavsett syfte med träningen, så måste väl målet vara att antingen bli bättre eller att må bättre. Vägen till detta kan aldrig vara ”mjölksyrafester”!

      • Så är det, exakt!

      • Teknik är väl i.o.f.s. en väldigt viktig parameter under uppbyggnadsfasen, och att bedriva bra teknikträning kräver utvilad muskulatur….

  25. Jonas, varifrån hämtar du din definition av CF: ”CF, i sin kärna, är serier av explosiva lyft, kast, sprints etc, helst till utmattning.” Din definition av CF är grunden till hela din debattartikel. Men det känns som om du inte riktigt greppat hela konceptet med CF utan stirrar dig blid på tunga lyft med dålig teknik, vilket vi alla nog kan skriva under på ar förkastligt.

    Tycker du har en klockren poäng i att allt som börjar likna en sekt är jäkligt farligt. Man gör det enkelt för sig då man slutar tänka själv och till 100% köper ett koncept utan att ifrågasätta något.

    Kul att se att ämnet engagerar så många!

    • Det hämtar jag ifrån flera olika beskrivningar, alla CF-sajter på nätet har till stor del definierat det så.
      Skulle du vilja kalla träningspass, helt utan ovanstående övningar, för CF? I så fall är det vanlig cirkelträning, intervallträning, stationsstyrka etc, med ett nytt namn. Ett exempel på det som jag kallar ”CF-kidnappning” Men den träningen, som sådan, är jag naturligtvis in favor of.

  26. Jag och min bror Christian bedriver och är huvudtränare på CrossFit Västkusten i Landvetter.
    Läs gärna vår beskrivning av CrossFit och kolla in Videorna på vår ”Vad är CrossFit” sida.
    Intensiteten är det sista man lägger in i CrossFit då utövaren skall kunna utföra rörelserna med rätt teknik och kunna visa sig kapabel till att göra detta kontinuerligt.

    Därför lägger vi stor vikt på teknik träning. De mesta skador som uppstår inom de flesta idrotter och träningsprogram genom att man utför rörelser på ett felaktigt sätt.

    Ett vanligt exempel på detta är de som skall börja löp träna. Heelstrike är ett välkänt begrepp inom träningsvärlden, dock inte för den vanliga människan som bara går ut och skall springa då och då.

    Många skadar sig av detta eftersom att leder och fel delar av kroppen belastas istället för att musklerna i kroppen tar emot belastningarna som uppstår genom löpning.
    Pose running/ Barfoot running är exempel på hur människan är gjord att löpa och gör att du kan springa längre, snabbare och undvika skador.

    Även om du bestämmer dig för att starta träna och ändra ditt liv kan du göra det på fel sätt, och detta gäller alla träningsformer och idrotter.
    Börjar du med CrossFit utan att ha blivit tränad på de olika momenten är risken stor att du kommer att kunna skada dig.

    Sedan skall man skilja på CrossFit som träningsform för att må bra och CrossFit för tävling.
    I träning ser vi till att alla deltagare utför träningen under en säker miljö.
    I tävling kan man behöva offra form för att kunna vinna och ta guld. Detta är inget man kan undkomma i någon idrott då de flesta idrotter går ut på att ge allt man har.

    Tillbaka till träningsformen:
    ”Träningen anpassas efter din kapacitet och förmåga, vi hjälper även till att ”skala” ner träningarna så de skall passa alla oavsett ålder, träningsbakgrund, fysisk status mm. Grund övningen är alltid samma för alla, vi skalar i belastning och intensitet. En Kvinna som är 70 år, har samma behov av funktionella rörelser som en 20-årig elit idrottare.”

    Läs mer på: http://crossfitvastkusten.se/traning

    Ni som är intresserade av CrossFit behöver testa på för att verkligen förstå vad det handlar om.

    Jag hoppas detta inlägg med länk kan ge er en större inblick i vad CrossFit är.

    Mvh Christoffer Bierich
    CrossFit Västkusten
    http://www.crossfitvastkusten.se

    • Och det HÄR vill inte herr Colting svara på. Christoffer, bra skrivet!

      • Vad pratar du om? Hans kommentar, för övrigt skickad flera gånger och som svar på båda mina inlägg (publicerat efter inlägg no 1), är en beskrivning av han och hans brors verksamhet. Vad ska jag svara på?

  27. Jag har kört CF i strax över ett år och är helt hooked, delvis tackvare gemenskapen och delvis tack vare att det händer något hela tiden, det blir aldrig tråkigt, vilket jag tycker att det ofta blir i andra sporter/motionsformer. Men det är ju min personliga åsikt och det är sånt som jag förstår att du inte säger något om. Jag ville bara ge mig tillkännage mig innan jag skriver något mer. Jag är alltså väldigt för CF.

    För det första, så har jag under mitt år aldrig blivit skadad och då kom jag alltså från att istortsett vara helt otränad tills nu följa samma programmering som delar av CF-eliten i sverige (även om jag fortfarande är långt ifrån deras nivå så kör jag samma fast på min nivå). Så jag har inte bara gjort det ”lätta” i CF som burpees och armhävningar. Jag har kört olympiska lyft 4 dagar i veckan, jag har gjort tunga ”wodar”, jag har kört tunga marklyft och benböj. Jag vet att det är många som har skadat sig när de har sysslat med andra idrotter (hur många har inte problem p.g.a. löpning t.ex) och trott att de aldrig kommer kunna idrotta mer och sen provat på CF, kört det ett tag (och naturligtvis då lagt in t.ex. mobilitet som är en stor grej inom CF) och sen blivit bättre i sina skador. Om CF utövas på rätt sätt så är det inte skadligt.

    Det är det här som är det som är det viktiga, enligt mig, med CF, det som skiljer CF från mängden. Om man går till en riktigt CF-affiliate så får man en tränare som lär ut och ser till så att man gör rätt, för att man inte ska bli skadad. Visst jag tycker det är skit tråkigt att CF är ett varumärke och att det är så kommersialiserat, det är klart att jag skulle vilja att det inte var så. Men man får också en trygghet i det man ”köper”, man får en tränare som vet vad den pratar om (tyvärr så finns det ju undantag även här, men i de allra flesta fall så är det bra folk).

    Naturligtvis är det skadligt för de som är på elitnivå som tränar 4-8 timmar om dagen. Men vilken idrott är inte det? Jag tror (ingen som helst fakta att luta mig på här) att de som är i världstoppen i CF antagligen mår bättre än de flesta andra sporters toppatleter, just pågrund av att det är så pass varierande och att man inte fokuserar så benhårt på en rörelse. Men här ska man ju komma ihåg att det är en väldigt ung sport så man vet ju inte hur det blir om 10 år när de som växt upp med CF kommer till toppen.

    Det här argumentet om att CF-utövare är mer skadade än andra idrottare väntar jag fortfarande på att se någon form av ”fakta” för. Det är många CF-kritiska som har det här som argument, men väldigt få som har något att visa upp…

    Sen det här med att det kallas funktionell träning kan jag delvis hålla med dig i kritiken, vi skulle behöva på att bli bättre på att faktiskt gå ut i naturen och göra saker, det är latheten i den stadsmänniska jag är som gör att jag inte gör det så ofta. Men jag tycker att t.ex. olympiska lyft är funktionella, i.a.f om man jämför med annan styrketräning där man tränar en isolerad muskelgrupp i taget. I ett olympiskt lyft använder du hela kroppen och får de olika muskelgrupperna att samarbeta plus att du får öva på stabilitet, koordination och explosivitet. Det är det som är det funktionella med det, men kanske skulle det kallas för något annat?

    Aja, jag skulle kunna skriva en roman om det här så jag väljer att sluta här. Jag vill bara avsluta med att säga att jag, precis som många andra här, tycker att det viktigaste är att man hittar det som man trivs med att göra och göra det. Det är många som utövar CF som nästan är militanta i sin tro till CF och det är synd för CFs rykte, men sånna finns det i alla idrotter.

  28. Synd att du inte tar dig tiden att lära dig hur CF fungerar i grunden utan endast avarter som inte bryr sig om att lära sig grunden innan de dedikerar sig till ett CF program. Dags att börja från början eller tycker du alla som sjunger på idol borde få skivkontrakt?

    • Lära sig och lära sig? Då menar du alltså att CF är till för ett fåtal utvalda? Det är nämligen en helt OK beskrivning för mig. Och det stämmer! För hur mycket du än försökte lära mig en knäböj med stång så hade det helt enkelt inte gått. Min anatomi tillåter mig inte det.

  29. Mycket bra analys om än lite onyanserad.

    Vi som är elit inom denna kanske bisarra icke hälsodrivna sport, vilket jag väljer att kalla CF tränar inte längre det du pratar om.

    Eliten tränar… Mångkamp fast med CF som specialinriktning. Det är iaf så jag och mina adepter håller oss flytande. Vi behöver en rejäl off season med ren aerob träning och ren tyngdlyftning för att komma bort från laktatträsket som pajar endokrina systemet.

    Axeln är den svaga länken i CF ihop med för mkt laktatträning. För att bli långvarig krävs klok strategi och… Aerob kapacitet. Sug på den, du kanske borde satsa på CF 🙂

    • Tack för ytterligare ett bra svar. Just kombinationen endokrin utmattning och ett slitage på ömtåliga leder (som axeln) är ett av det värsta problemen med CF, precis som du antyder själv.

    • En liknande debatt rådde på http://traningslara.se/crossfit-och-falsk-marknadsforing/ för några år sedan.
      Intressantast där är kommentaren från en elit-CFare (sista kommentaren): de som tävlar inom eliten tränar inte CF. Det sliter för mycket på laktathanteringssystemet + att man långsiktigt blir svagare i styrkelyft av att träna högrepetetiv styrkelyft.

      • Att prestera på absolut toppnivå i explosiva idrotter är fullkomligt omänskligt. En av anledningarna till att sprinters som Usain Bolt tävlar några få veckor om året. Allt fokus läggs på metodisk uppbyggnad nästan hela året, för att kunna prestera ”på riktigt” en extremt kort period. Att tro att explosiv träning med extrema rörelser är lämplig för motionären verkar väl lite korkat i det perspektivet?

  30. Här är en basförklaring om vad CrossFit är…;)

    Klicka för att komma åt CFJ_Trial_04_2012.pdf

    Mvh Ulrik

  31. Gabriel Spångfors

    Känns som folk missuppfattat Jonas artikel en hel del.
    För oss här på CrossFit- Halmstad, använder vi ordet CrossFit för själva communityt, nätverket, gemenskapen. Det är helt fel att tro att CrossFit är en ”egen slags träningsform” för det är det INTE, precis som Jonas skriver. Det ÄR cirkelträning och det kommer det alltid att vara, vare sig man vill det eller inte. Och tyvärr är det här med CF-Kidnappning helt sant.
    Man måste kolla rötterna, CrossFit är från början, ett namn på ett community som började i USA, inte en träningsform.
    Problemet är att man kan ta en Level 1 certifiering och kalla sig för CrossFit instruktör, utan någon som helst idrottslig- eller träningsbakgrund. Och då lär man sig inte att vara varken kritisk eller ”träningssmart”, dvs. man blir blint bunden till det som står på pappret och blint bunden till att människorna skall göra alla övningar så snabbt det går, varje gång, men varför då?

    Det ÄR ett eget community som aktiverar folk. Visst, skaderisken är hög, (framförallt på tävlingarna) och därför är det så otroligt viktigt med kunniga tränare, som verkligen är måna om att periodisera och förebygga.
    Om du vill träna och känna dig säker, väljer du tränaren med erfarenhet eller tränaren med en 3 dagars kurs?

    Hos oss t.ex. får alla en individuell screening innan de börjar, sedan skadeförebyggande träning/behandling/tips och hela tiden feedback på allt de gör, och vi håller dem väldigt lugna i perioder av intensitet.
    Vi sparar alla reps, alla vikter i en individuell fysprofil för att se om personen över tid tar en tuff belastning mot kroppen. Detta kan vi göra, för vi är ingen anläggning som tar in 200+ medlemmar.
    Vill du bli spjutkastare? Då är inte vi rätt ställe för dig att träna på. Här måste CrossFit boxar bli mer tydliga.
    Vi hoppas framöver att fler CrossFit anläggningar kommer jobba på detta sättet.
    Jag älskar gemenskapen och familjekänslan som är CrossFit och är själv ägare till en crossfit box, men kan med handen på hjärtat säga att det gått för långt!

    Bra att en profil som når ut till många, tar upp detta ämnet och skakar om det lite innan det spiller över för mycket!

    //Gabriel, Naprapat

    • Tack Gabriel, mycket bra svar! Mycket nyanserat. Du betonar och förstärker mitt resonemang och problematiken med CF.
      Önskade att alla som jobbade mot ”kund” var så insiktsfulla som er CF-box uppenbarligen är.

  32. Tråkigt Jonas att du fastnat i att vi blir skadade att vi lagt beslag på alla träningsformer under ett namn. Du går ut och ger så många en total fel bild av det vi kallar CF (kunde hetat gympa, crosstraing, styrka-kondition eller vad som helst) känns det så fel. Att du sedan säger att din kropp inte är gjord för full rörelse säger väl allt. Nästa gång du verkligen ger dig in i debatten (eller annan debatt) måste du iaf skaffa dig egen erfarenhet innan du kan uttala dig i ämnet tycker jag. Som vuxen borde du förstå att det oansvarigt i din position som ”hälsoprofet” att kritisera en hel träningsform utan att ens utövat den och skaffat sig viktig erfarenhet i ämnet.

    Mvh. Örjan Johansson

    • Det är alltså INTE Ok att INTE gilla crossfit. Alla MÅSTE gilla CF! Det är så jag ska tolka dina svar, Örjan?
      Jag tycker precis vad jag vill i frågan. En träningsform som bygger på konstant intensitet och konstant mjölksyra är i längden destruktiv.

  33. Jag tycker att din syn på att något funktionellt aldrig kan handla om något symetriskt är lika trångsynt som många CF fanatikers syn på saker och ting.
    Jag har otroligt många plana ytor runt omkring mig i min vardag eftersom jag inte lever på stenålder och mina flyttlådor har jag packat ganska jämna, säckar med jord eller trästockarna som ska huggas upp till ved ser jag också till att dom är ganska jämnstora förens jag lyfter dom. Jag känner verkligen inte igen mig i att det saknas plana ytor och symetriska saker att lyfta där jag har stor användning av styrkan jag byggt upp genom skivstångs träning i form av mark, bänk, böj och press över huvudet. Stenåldersträning låter ganska ofunktionellt som koncept låter väldigt ofunktionellt med tanke på att vi faktiskt inte lever på stenålder och har väldigt många saker att förhålla oss till som inte fanns på stenålder.

    • Nej, du har naturligtvis en poäng. Men om man inte förhåller sig kritisk till ordet funktionalitet och dess användning så blir det lika utsmetat o allmängiltigt som hela CF-konceptet är idag.

  34. Hmmm … jag är en kritiskt tänkande människa, litteraturvetare som jag är, därför kan jag inte riktigt ta dig blogg på allvar. Vilket är synd. En blogg kan skrivas hur som helst men bloggen brister så mycket i källkritik, upplägg och argumentationsteknik vilket gör att jag får känslan av att du skriver den inte för att informera om riskerna med CrossFit på ett nyanserat och välbalanserat sätt där jag som läsare faktiskt läsaer och tar till mig det du säger. Synd. Jag har lagt till CrossFit till min övriga träning, jag springer, kör core, spinning, step, yoga och BodyBalance med mycket annat som finns som pass på gym och har kanske varit bland gymmets maskiner max 3 gånger på 3 år, inte min grej. Jag gjorde illa min axel för ca. 1,5 år sedan, efter att ha kört CrossFit sedan i april är min axel starkare, mina löptider har blivit bättre för jag är uthålligare och starkare. Häromdagen lyfte jag tunga matkassar ur vagnen på Ica, samma rörelse som jag gör med en stång eller KB, armbågarna rakt ut och upp, stark i bålen och vikten nära kroppen och en liten knix i knäna för att få med styrkan upp genom höften så det blir lättare att lyfta. Har jag inte tänkt på innan. Inga sporter eller träningsformer i sina mest extrema former är bra oavsett om man är vältränad eller inte. Jag har en bröstrygg som är stel så overhead squat med vikt är inget jag får göra innan rörlighet och styrka i bröstryggen jobbats upp, enligt mig själv och min CrossFit coach. Ingen av mina coacher skulle tillåta mig att lyfta med vikter eller använda teknik där jag kan skada mig men i gymmet ser jag dagligen folk som sliter för kung och fosterland med för tunga vikter och fel teknik och säkert personer som kör CrossFit på egen hand också. Nu får jag säkert en liten kommentar som ” Vad kul att du har hittat något som funkar för dig, jag är glad för dig” eller att jag inte kör CrossFit men du är välkommen till den CrossFit-box som finns i Borås. Vi är ganska många som inte känner igen oss i ditt blogginlägg om Crossfit och det finns otaliga artiklar om människor där CrossFit varit något positivt för dem. En sport, träningsform, utvecklas alltid och förändras oavsett om det är sträckor, rörelser eller material. En ”Myten om … ” kan nog skrivas om varje sport/träningsform. En välskriven kritisk (positiv eller negativ) artikel om CrossFit hade varit intressant och givande att läsa men ditt blogginlägg tillför inte så mycket mer än gör människor upprörda istället för att väcka tankar och då har man missat poängen med vad man skriver och den som läser missar poängen. Synd.

    • Men snälla Josefine! Är du så förblindad av den skyddade verkstaden som den akademiska världen ibland är, att du inte bara kan läsa en text och tänka själv? Tror du jag skriver min blogg som en avhandling? Tror du jag är så ängslig att jag måste bekräfta mina egna livslånga empiriska kunskaper (och de akademiska kunskaper som jag har) med fotnötter och hänvisningar?
      Lustigt att du kan kritiera min argumentationskritik för jag ser inte en enda direkt hänvisning, i ditt svar, till några av de MÅNGA argument som jag lägger fram till varför jag tycker CF som koncept är tveksamt…

      • Det handlar inte om din ängslan, det handlar om dina läsare som skall kunna få veta var du hämtar din information och kunskap så att de kan läsa vidare och tänka själva över det du skriver och eftersom du inte provat CrossFit själv så blir det ju ännu viktigare då dina empiriska kunskaper inom det träningskonceptet är obefintliga även om du har hur många år av egna träningserfarenheter och akademiska kunskaper. Vad är det för fel med att dela med sig av det? Det skulle bara styrka och bekräfta det du säger ännu mer och övertyga ännu mer om att du har rätt i det du tycker och tänker. Jag väntar med spänning på del 2!

      • Vad pratar du om? Vadå ”inte provat”? Jag har långt mer erfarenhet av alla möjliga former av styrketräning, rehab, postural terapi, MAQ-styrka, STAC-program, än den absoluta majoriteten av alla som idag tränar CF. Jag var en av de första i Sverige som aktivt sökte mig till CF (2007) för att kolla av och utvärdera den här träningsformen. Jag har provat, utvärderat, förkastat eller anammat i princip allt som idag ingår i ett typiskt CF-koncept.
        Och det kommer ovanpå en professionell triathlonkarriär som löper sedan 1996, ovanpå seriös elitträning sedan 1987. Vilka ”obefintliga empiriska kunskaper” är det du syftar på?
        Uppenbarligen saknar du obefintliga kunskaper i att läsa innantill…

      • Det här kan man läsa om i diskussionstrådar på triathlonforum som ex Slowtwitch.com, där en överväldigande majoritet av de som testat det här försämrar sina tider. Och rätt mycket också! Men de gör det lite snyggare än tidigare kanske:)
        Tidningarna som du refererar till är djupt kommersiella (naturligtvis) o köper ofta artiklar av, och som går i linje med annonsörerna önskningar. Triathleter har varit en av CF-kulturens stora potentiella målgrupper.

      • Det är väl just det … allt är kommersiellt … alla artiklar, tidningar, blogginlägg och hemsidor … men det går ju inte att komma ifrån att för en del har CrossFit fungerat och för en del har CrossFit inte fungerat. Var körde du dina CrossFit-pass? Hur många och under hur lång tid provade du? Hur var upplägget? Det är jag mer intresserad av att veta för att kunna jämföra och sätta i relation till hur vi tränar CrossFit. Det kan ju ha förändrats en del sedan du provade 2007. Det hade varit intressant att läsa om i din artikel. Jag menar nu inte enskilda rörelser som ingår i CrossFit. Finns det inget som är bra med det? Eller det kanske kommer i ett annat blogginlägg?

  35. Med anledning av din attack på crossfit (som i kommentarerna blivit mer diffus och svävande) vill jag återknyta till några saker. Jag hänvisade till CF Training guide som finns att ladda ner på nätet. I inledningen står bl.a. att läsa om filosofi och metoder. Träningens karaktär är att det handlar om ständigt varierad och funktionell träning med hög intensitet. Detta i motsats till ensidig träning i olika typer av maskiner i långsamt tempo t.ex. Jag tycker ledorden är viktiga. Målet med träningen är ”fitness”, nja mer än så, ”cross”(allsidig) ”fitness”, som uppnås med hjälp träning enligt den tidigare karaktären. För att uppnå målet används rörelser som i första hand syftar till att stärka bål och höfter, men även övriga muskelgrupper. Rörelser/övningar som är främjande, hämtas från alla håll och transparent evidensbaserade utveckling sker. Nya övningar som stämmer med ovanstående ackumuleras löpande. De första 15 sidorna i träningsguiden förklarar på ett utmärkt sätt dina frågor, men också begränsningarna i att satsa på idrotter såsom styrkelyftare, triatleter eller maratonlöpare där träningen är ofullständig för en som söker allsidig fitness. Kanske hade Lisa Nordéns ständiga skadeproblem varit färre om hon haft mer allsidig träning, men det blir ju bara spekulationer, men tråkigt för idrotten är det – när hon fotograferas på prispallen med ett trasigt ben. Visst kan man skada sig vid crossfit träning, fr.a. händer det när man går ifrån den programmerade (allsidiga) träningen eller när man lyssnar för lite på kroppen vid t.ex. tunga lyft eller gymnastiska övningar. Hoten mot kroppen är brist på variation, bristande teknik och överoptimistisk ambition/brist på tålamod – något som förmodligen gäller även triatleter…. – det finns inga genvägar! Kanske kan det vara bra med ständiga mätningar som i Halmstadsinlägget ovan, men det är också bra att utveckla en kontakt med och förståelse för sin egen kropp. Jag tycker du skulle informera dig lite mer om crossfit och varför inte titta in till boxen – efter snart ett års träning kan du få titta på min egen kropp – naken!

    • Det centrala är tempo och fokus på intensitet, hur som helst. CF är träning som jagar genvägar, använder sig av en ”no pain no gain”-mentalitet och med ständiga o konstanta inslag av mjölksyra. Med andra ord ett förklastligt sätt att träna på i längden!
      Roligt för dig, återigen, att det funkat för dig, och att du tycker att du är snygg.
      Lisa var tvåa på OS, och emellanåt skadad, för att hon ägnar sig åt högprestationsträning av absoluta världsklass. Finns inte en CF-tjej i Sverige som skulle hängt med henne i en kilometer på löpningen under hennes 10 km på OS (33.40 på den milen), även om de startat fräscha o hon simmat o cyklat innan. Så nej, jag tror INTE att hon varit en bättre triathlet med CF…

      • Men det roliga (eller helt sjuka) är att det framförallt är för motionärerna som fokus är tempo och intensitet. Tävlingseliten i CF tränar (förmodligen) med insikt och vet att det inte funkar att bedriva laktatträning året om, i stort sett varje pass…..

      • När blir man en ”CF-tjej”?
        Årets SM-vinnare i maraton Charlotte Karlsson kallar crossfit ”ett utmärkt komplement till löpträningen” och hon kan definitivt utmana Lisa på milen.
        http://www.runday.se/om-ni-inte-redan-har-testat-gor-det/

      • Som ett komplement ja. Frågan är vad hon lägger i bemärkelsen CF? Och nej, hon hade inte haft skuggan av en chans på milen mot Lisa Nordén, utan varit flera minuter efter (vad det nu har med saken att göra…)

  36. Det är synd att du så hårdnackat hävdar att CF endast kan kallas CF om varje WOD är tunga lyft till utmattning. Jag vill hävda att CF är så mycket mer och då menar jag inte att CF är allt, utan per definition är CrossFit ”constantly varied functional movements performed at relatively high intensity” Så här kommer några exempel på vad CF är:

    Första WODen som postades på crossfit.com den 10/2-2001 bara för att få ett historiskt perspektiv på CF och dess utveckling.

    For time:
    Fast & Heavy
    Dumbell ”Thruster” 21 reps
    Run 1/4 mile (400m)
    Dumbell ”Thruster” 18 reps
    Run 1/4 mile (400 m)
    Dumbell ”Thruster” 15 reps
    Run 1/4 mile (400 m)

    Notes:
    ”Thruster” is a deep front squat to a push press all in one explosive movement.
    Time routine from start to finish.
    Ranking is a composite of load used in ”Thruster” and total time.
    Submit body weight because load value is based on percentage of body weight.

    Sen den senaste WODarna från crossfitinvictus.com den 2/11 -2012 där hittar man 3 olika WODar för Fitness, Performance och Competition. Crossfit invictus är enligt många de som är bästa på CrossFit programmering just nu.

    Fitness
    A.
    Four sets of:
    Romanian Deadlift x 6-8 reps @ 3011
    Rest 45 seconds
    Dumbbell Shoulder Press x 6-8 reps @ 2111
    Rest 45 seconds
    Lateral Squat x 8-10 reps each leg @ 2011
    Rest 45 seconds
    B.
    For time:
    1000 Meter Row
    60 Kettlebell Swings
    30 Push-Ups
    600 Meter Run

    Performance
    A.
    Take 12-15 minutes and build to a 1RM Snatch
    B.
    For time:
    1000 Meter Row
    60 Kettlebell Swings (24/16 kg)
    30 Ring Dips
    600 Meter Run

    Competition
    A.
    Three sets, not for time, of:
    Box Jumps x 10-12 reps
    (if you cannot rebound from a 24/20″ box, choose a smaller box until you establish the rhythm)
    Unbroken Pistols x 4-6 reps each leg
    Unbroken Toes to Bar x 10-12 reps
    B.
    Back Squat
    *Set 1 – 5 reps @ 70-75%
    *Set 2 – 3 reps @ 80-85%
    *Sets 3-5 – 1 rep @ 90-95%
    Rest 2 minutes between sets.
    C.
    Every minute, on the minute, for 20 minutes:
    Hang Clean + Clean
    Minutes:
    1-2 @ 50% of 1-RM Clean
    3-4 @ 60%
    5-8 @ 70%
    9-12 @ 75%
    13-16 @ 80%
    17-20 @ 85-90%
    D.
    Three sets of:
    Weighted Hip Extensions x 6-8 reps @ 4022
    Rest 60 seconds
    Strict Toes to Bar x 6-8 reps @ 3010
    Rest 60 seconds

    Så CrossFit är så mycket mer än tunga lyft till utmattning.

    • Vad menar du? Det är ju PRECIS vad det är! Men OK, CF är inte bara tunga lyft, det finns tunga och svåra lyft också! Romanian Deadlift ex? Jag har kört det en del och de är extremt svåra att göra korrekt, korrekt PÅ RIKTIGT. Och de ska sannerligen inte stressas igenom, speciellt inte i utfallsfasen…

      • Jonas, om du nu har tagit dig tid att förstå hur ett CF upplägg ser så ser du också att A. delen, med det Rumänska marklyftet är i 3011 tempo alltså inte i xxxx tempo. Sen måste jag fråga vad du menar med utfall i ett marklyft, blandar du nu inte ihop det med Rumänska knäböj? Så a delen körs i ett bestämt tempo med 45sec vila mellan övningarna. Det är först i B. delen som man kör i ett så högt tempo som den enskilda atleten kan klara av att göra. Men B delen innehåller inga tunga lyft och är mer aerob i utförandet.

      • Inga lyft kan utföras aerobt. Försök att göra ett lyft i två timmar så förstår du själv. Er uppfattning om vad som är ”aerobt” är så oerhört vinklat av er verksamhet.
        Nej, jag blandar inte ihop det. Romanian Deadlift har en utfallsfas där du bromsar långsamt ned, och med kontroll. Det är vad jag anser. Mycket svårt att göra helt korrekt, med vikt, ens i fräscht tillstånd.

      • Som du säkert ser när du läser programmet så utför man det rumänska marklyftet i A. blocket alltså under den första delen av träningen i en 3011 tempo, med en vikt som man klarar av att genomföra de 4 setten med bibehållen teknik. Varför skulle man inte kunna göra det i början av ett träningspass? Skulle det vara så att någon inte har rörlighet eller teknik så SKALAR man ner övningen, du känner väll till begreppet att skala en övning eller ett helt pass. Så vad är problemet med att ha ett rumänskt marklyft i 3011 tempo i sitt träningsprogram, hade det varit i en MetCon så skulle jag varit kritiskt till det men i A.

        Sen att man inte kan köra aerob träning med tyngder får stå för dig.

      • Jonas, du blandar ihop det nu. Du tänker nog på bulgarian split-squat.
        Rumänska marklyft är ett marklyft som börjar med sen excentriska fasen. Inte heller att förväxla med stiff-legged deasdlift som är en helt annan övning.
        Lite mer koll på styrkeövningarna som i sågar efterfrågas. Bra med en artikel som tar upp det som ingen säger dock.

      • Fast nu pratar vi om ordklyverier. När man väl påbörjat övningen så jobbar man ju dynamiskt både excentriskt och koncentriskt. Vart man ”börjar” är väl helt ointressant. Den övningen jag fått av Dettner på STAC, stående på ett ben, kallar iaf han för Rumanian Dead-lift.

  37. Det är svårt att inte gilla crossfit men det är oxå svårt att inte instämma i inlägget ovan.

  38. Jag är en glad motionär. En motionär som tränar för att tävla, i stället för att träna som träningen vore tävling. Den enda jag tävlat mot på senare år är mig själv, och jag vinner hela tiden! Jag blir nämligen bättre för varje år som går, är mycket starkare och uthålligare som 46-åring än när jag var 25. Som 25-åring tävlade jag mot andra, men hade sämre koll på hur man når resultat än vad jag har idag!

    Har vid enstaka tillfällen under årens lopp deltagit i enstaka gruppträningspass, Spinning, bodypump, crossfit m.m. Det har oftast varit på ”erkända” gym och träningsanläggningar. Det som slagit mig efter varje sådan aktivitet är med vilken intensitet träningen bedrivs, det är verkligen ”tävling”.

    Jag tränar tung benträning under uppbyggnadsperioden, oktober-mars, som komplement till aerob träning, . Eftersom min huvudinrikting med träningen är landsvägscykel och min ambition är att utveckla mina ”styrkor” som cyklist, har jag valt knäböj 1 gång/vecka som bas i mitt styrkeprogram. Dock genomförs varja pass extremt disciplinerat. 5-6 set, med 5-10 minuters vila mellan seten. Ingångsvikt 70 kg och slutvikt för närvarande 210 kg. Jag undviker djupa böj, går till lite lägre än 90 grader i knäleden. På så sätt undviker jag skador, vill inte ta risker genom att belasta ”ytterlägen”.

    Motionären i gemen kör på med samma (höga) intensitet året om, utan att ha några uppbyggnadsperioder. För att bli utvecklas och bli bättre kan man ju inte ”köra på rött” året om, det leder bara till skador eller att man helt enkelt tröttnar.

  39. Jag är en glad motionär. En motionär som tränar för att tävla, i stället för att träna som träningen vore tävling. Den enda jag tävlat mot på senare år är mig själv, och jag vinner hela tiden! Jag blir nämligen bättre för varje år som går, är mycket starkare och uthålligare som 46-åring än när jag var 25. Som 25-åring tävlade jag mot andra, men hade sämre koll på hur man når resultat än vad jag har idag!

    Har vid enstaka tillfällen under årens lopp deltagit i enstaka gruppträningspass, Spinning, bodypump, crossfit m.m. Det har oftast varit på ”erkända” gym och träningsanläggningar. Det som slagit mig efter varje sådan aktivitet är med vilken intensitet träningen bedrivs, det är verkligen ”tävling”.

    Jag tränar tung benträning under uppbyggnadsperioden, oktober-mars, som komplement till aerob träning, . Eftersom min huvudinrikting med träningen är landsvägscykel och min ambition är att utveckla mina ”styrkor” som cyklist, har jag valt knäböj 1 gång/vecka som bas i mitt styrkeprogram. Dock genomförs varja pass extremt disciplinerat. 5-6 set, med 5-10 minuters vila mellan seten. Ingångsvikt 70 kg och slutvikt för närvarande 210 kg. Jag undviker djupa böj, går till lite lägre än 90 grader i knäleden. På så sätt undviker jag skador, vill inte ta risker genom att belasta ”ytterlägen”.

    Motionären i gemen kör på med samma (höga) intensitet året om, utan att ha några uppbyggnadsperioder. För att bli utvecklas och bli bättre kan man ju inte ”köra på rött” året om, det leder bara till skador eller att man helt enkelt tröttnar.

  40. Det sjuka är att motionärerna som är i klar majoritet är de som tränar ”hårdast”. Eliten, typ ”oxeen” och hans adepter, tränar målinriktat. De vet att det inte håller att köra intensiv gruppträning typ den motionärerna kör året om. Ska man hålla och utvecklas måste ju så klart träningen periodiseras.

    Det är ingen liten uppgift crossfitgymen tagit på sig om de är seriösa. Att på ett ansvars- och insiktfullt leda sina dyrt betalande kunder kan inte vara lätt, det kräver verkligen att varje individ ses utifrån sina egna förutsättningar. Att se lyckas med detta i gruppass som genomförs på tid eller mäts på annat sätt är enligt mig helt omöjligt…

  41. Det är modigt av dig att kritisera CF som många anser är heligt. En bra diskussion bidrar till ökad kunskap, perspektiv och förhoppningsvis utveckling. Jag är själv CF utövare sedan 3 år och älskar det. Önskar jag kunde träna varje dag men det sliter och jag har även fått skador p g à att jag inte följt instruktörernas råd eller lyssnat på min kropp. Men misstagen lär man sig av och nu förstår jag varför det är så viktigt att framförallt lyssna på kroppen. Jag upplevde samma sak under de åren som jag tränade judo och under de 15 åren som jag dansade d v s att överträning, fel träning och att inte anpassa sig utifrån sina individuella förutsättningar leder till skador. Nu hoppas jag att jag äntligen lärt mig att lyssna och förhoppningsvis får jag fortsätta att träna CF i ytterligare många år. Ser med spänning fram emot fortsättningen av diskussionen. Fortsätt att träna det som ger glädje och motivation men lyssna på instruktörerna och på kroppen och lämna egot utanför dörren. 🙂

  42. Läser allt du skriver om med stort intresse men känner mig lite kluven och förvirrad av ditt senaste inlägg. Jag kan ha tolkat det på ettt sätt som kanske inte var menat. Jag ser en fara i ”gruppstyrke/konditionspass” då det inte alltid är funktionellt för individen och risken att skada sig blir större av flera anledningar. Där håller jag med till 100%. Vad jag inte förstå är det du skriver om att träna i ytterlägena, kan du mer beskriva detta? Jag har en god rörlighet som gör att jag kan gå ner i djupa knäböj till exempel, menar du att det är ett ytterlägge som är skadligt? Allt beror väl på rörlighet, utförande och vikten du lägger på.Jag tränar inte CF men försöker tänka på att träna funktionellt utifrån mina behov (hållning och muskelobalanser), min rörelseförmåga och mina mål med min träning. Varvar konditionsträning (löpning) i både distanser, backe och intervaller (ex 1 min, vila 30 sek x 10, håller då på som max i 15 minuter på 90-95% av max) med styrketräning i gymmet med fria vikter såsom stång, hantlar och kettlebells samt lite drag och press i kabelmaskin. Kör alltid rörelseuppvärmining innan och sedan oftast klassiska basövningarna som grund där jag vairerar intensiteten med antal rep, set och vikt samt har människans grundrörelser som grund för att ha en god rörlighet i kroppen. Lägger in lite andra övningar emellanåt utifrån vad jag tycker är roligt och vilka resultat jag vill uppnå. Tränar 4-5 ggr/vecka och ser till att sova äta (en paleo/LCHF kost som jag mår bra av) och återhämta mig mellan passen. Jag älskar att vara ute i skog och mark, är ute där så ofta jag kan och skulle gärna vilja köra mera funtionella pass där men det är inte alltid så enkelt att få ihop i vardagen med arbete, barn, mörker i kombination att vara tjej (tyvärr är jag lite rädd då jag en gång blivit påhoppad). Då är gymmet ett bra alternativ. Det finns så många ”sanningar” där ute om vad som bygger hälsa och vad som är bra träning/kost, det är lätt att bli förvirrad av allt och min rädsla är att människor börjar se träning som något skadligt och väljer att inaktivitet före aktivitet och äter lite av allt och då oftast en kost som inte är optimal. Ser du någon fara med detta?

  43. Hej Jonas.
    Jag har tränat CF i snart 2 månader.
    Måndagar och onsdagar ca 1.15 min/tillfälle. Vi kör endast övningar med kroppen som motstånd.
    Tidigare har jag lyft vikter på gym i många år samt ägnat mig åt löpträning. Har väl alltid haft en hyfsad fysik där jag länge legat på ca 45 på milen och kört bänkpress 3×8/80 kg (för att exemplifiera).
    Jag noterar att CF-passen för min del innebär att jag blir betydligt mer utmattad än vad jag blev av tidigare nämnda träning. Rent estetiskt har jag fått en ”snyggare” kropp, samtidigt som jag oftare känner mig mer sliten än vad jag gjorde tidigre. Du som har lång erfarenhet av träning – hade du rekommenderat att jag går tillbaka till min ”gamla” träningsform?
    Du som har lång erfarenhet av träning

    • Ja, du är sannolikt på väg att bli hormonellt utmattad o sliten helt enkelt. För mycket intensitet o mjölksyra. Läs vidare i kommande dagars inlägg.

  44. Kul läsning!

    Tycker att du har många rätt och många fel.
    Crossfit rör om i grytan vilket är kul!

    Är själv ägare till ett crossfit-ställe och ser ju vardagligen vilken glädje människor får i sin träning. Viktigaste är för tränare är att man tar conceptet CF och blandar det med egen kunskap och inte bara den rena ”köttaalltidsåhårtnikan”mentaliteten som kommer från USA. Dom är grymma på att paketera och sälja grejer. Inte alltid på smart träning :).

    / Anders Fernette

  45. Tränar ofta och ganska hårt. Löper en hel del upp till en mil per pass. Cyklar mkt, dock som spinningform på gym. Ganska ofta utförs basövningar i form av benböj och marklyft över 100kg sträcket. Enduro åks regelbundet…Har en historia med ett begynnande diskbrock som är helt borta om jag tränar som jag nämt ovan, testade en variant av tränarlett CF pass i fredags, förutom en extremt tung träningsverk så har jag även fått en känning i ryggslutet, troligen dessa sumoknäböj där vi var ombedda att gå ner sååååå djupt vi bara kan. Nu blir det vila i flera dagar och tillbaka en herrans massa steg för att träna rätt ryggen igen. Är CF i grupp nåt man ska syssla med? Ja jag tänker inte för mitt liv testa det igen, ever…
    Har sysslat lite med Herr Jonas stenåldersträning dock. Det är kul, kuta omkring lite i skogen, klättra över saker. Hitta en sten att kasta…faktiskt avkopplande samtidigt som det ger lite träning. Testa det istället alla CF anhängare, så får ni ju frisk luft också, betydligt trevligare än svett och parfymlukt från 20 andra skrikande dårar….

    Min åsikt.

  46. Bra skrivet och tänkvärt som alltid!

  47. Jonas, jag tror du har rätt i ditt sätt att säga att CF skulle vara skadligt för kroppen, men du ska vara medveten om en sak att tränarna som håller i CF går igenom tekniken med oss som utövar träningsformen grundligt. Det vill säga med olika work-shops som de håller i och de tar sin tid att se till att vi har en bra teknik genom att agera ”personliga tränare”. CF är en träningsform som kommer bli populär oavsett om du vill det eller ej vill vara positiv till den träningsformen. Den innehar så många funktioner för kroppen som vi människor får jobba oss upp till , man får arbeta upp sig till en nivå som man aldrig trodde var möjligt. Utmaning heter det, jag har aldrig under det år jag tränat CF sett så snabba resultat. Jag har tidigare tränat på sats, under 3års tid och där fanns det inte mycket att hämta. På crossfit får du både personlig träning, gemenskap och ett sjuhelvetes bra styrka, kondition och utmaning för både kropp och själ. Jag tycker att det är farligt att kritisera en träningsform när man själv inte utövat den, tala inte om sådant du inte gjort själv. Det får andra människor att ifrågsätta oavsett om du har kunskap om vissa saker så svälj din självgodhet istället och inse att ingen köper att du kom på funktionalitet. Det gör inte dina åsikter viktigare.

    • Många av övningarna är anatomiskt omöjliga för mig (som ändå ägnat merparten åt mitt liv åt elitträning) och andra (som är långt sämre förberedda än jag) Det spelar ingen roll om ni tycker att CF-boxarna har bra tränare för det räcker med ett enda felaktigt lyft vid fel tidpunkt för att man ska dra på sig ett discbråck, subluxation i axel/nyckelbensleden, eller värre!

  48. ”CrossFit är en kombination av olika fysiska övningar. MMA (Mixed martial arts) Har flera kampsporter i sig. Likaväl som CrossFit har flera olika sporter i sig, så som tyngdlyftning, löpning, gymnastik osv.” – Christian Bierich

    CrossFit är endast CrossFit om man tränar efter deras programmering och mäter sina resultat i form av tid och andra sett att se resultat på sin Fitness. Tränar du bara löpning och tränar intervaller, så tränar du löpning, alltså inte CrossFit bara för att man springer.. Det blir CrossFit när din programmering anpassas och man blandar sin vecka med gymnastik, tyngdlyftning och konditions träning i olika intensitet. Spring långt, kort, lyft många rep, få och tunga lyft osv. Constantly varied functional movements.

    CrossFit är som en idrottsklubb för alla åldrar där man anpassar vikter och intensitet för varje individ. Text nedan är från CrossFit västkusten:

    ”Träningen anpassas efter din kapacitet och förmåga, vi hjälper även till att ”skala” ner träningarna så de skall passa alla oavsett ålder, träningsbakgrund, fysisk status mm. Grund övningen är alltid samma för alla, vi skalar i belastning och intensitet. En Kvinna som är 70 år, har samma behov av funktionella rörelser som en 20-årig elit idrottare.”

    Läs mer på http://crossfitvastkusten.se/traning

    Med vänlig hälsning, Christoffer Bierich – CrossFit Västkusten

  49. […] jag nu läser Jonas Coltings mer eller mindre totala sågning av företeelsen crossfit och de slutsatser han drar så blir jag än mer övertygad om min […]

  50. Fast nu tycker jag ni får ge er. Att dra en sport över en kam är väl rejält fånigt när sporter som ultramaraton, triathlon och dylikt ligger herr Colting själv varmt om hjärtat? Hur mycket skador finns det där? Eller i fotboll, hockey, ridning, bodybuilding? Lägg ner… Vill man träna Cf så gör man det för man gillar communityn och blir man skadad så handlar det knappast om sporten i sig utan uppbyggnaden runt omkring och bakom. Det är väl dessutom stor skillnad på prestation i en tävlingssatsning eller om man tränar cf några ggr i veckan. Skadar man sig finns det ju en bakgrund som man behöver utreda först (otrorexi, svaghet i muskulatur, teknik m.m.). Skador kommer ifrån att man inte lyssnar på kroppen eller på instruktioner eller inte har tillräcklig kroppskännedom för att kunna göra rätt. Döm inte sporten!

    Och till Håkan som fick känningar i ryggslutet av att göra ett sumoknäböj? Borde nog kolla upp varför du fick känningar av att göra en ”naturlig” rörelse, troligtvis stelhet i fotleder, ryggslut, baksida lår o.s.v. och inte skylla på att CF är anledningen till din ryggsmärta.

    Dessutom är en ”variant av CF” inte CF. Det är därför det finns boxar och coacher som ska se till att man inte gör fel och får ont. Sumosquat är ju direkt ingen övning man startar med utan ett lyft som man gör, om man kan och är tillräckligt teknisk duktig, när man tränar CF en längre tid.

    Min man som har 4 konstaterade diskbråck i ländryggen är mycket försiktig och tar det väldigt lugnt med vikter och jobbar mestadels på sin rörlighet när han är i boxen.

    Personligen har jag hållt på ett år och är mer helt skadefri nu till skillnad från när jag höll på med bodyfitness eller taekwondo.

    • Men snälla, det är OÄNDLIGT mycket färre skador i uthållighetsidrott än i verksamheter med kast/sprint/explosivitet/lyft. I synnerhet i förhållande till arbetstiden.
      Bodyfitness och teakwondo? Ja, det är ju inte vad jag precis skulle kalla aeroba hälsoidrotter heller, så det är ju inte konstigt att du varit mycket skadad!

  51. Hej Jonas,
    Tack för en bra artikel. Tycker att alla som inte tål att låta sin egen ”sport”, ”aktivitet” eller liknande kritiseras är något inskränkta. Det blir också väldigt mycket, min pappa är starkare än din pappa. Sen är det väl igentligen Reebok som har marknadsfört Crossfit effektivt snarare än Crossfit som varumärke. Tycker du har relevanta argument. Men undrar om Crossfit har större skadefrekvens än fotboll? Jag älskar Crossfit men ser självfallet problemet med att man att köra högintensiv träning ofta. Lyssnar man på sin kropp, har bra coacher som fokuserar på bra teknik så är det en bra sport. Sen går det trender i sporten med. Kort sagt. Alla kan debatteras.

    • Ja, exakt. Övningarna som sådana (om man sovrar bort de som man inte är anatomiskt lämpad för) är det ju inget fel på. Det som ÄR fel är det konstanta fokuset på intensitet och mjölksyra.

  52. Men… Ditt resonemang är rent ut sagt dravel av den enkla anledningen att du inte är insatt i detta ämne tillräckligt.

    Keep running

    • Jag kanske helt enkelt inte har tillräcklig erfarenhet av hälsa, träning och kunskaper om min egna kropp?

      • Nä men du har
        1. För lite kunskap om CF

        2. Är precis lika biased åt konditionshållet som den värsta cf-main-site-fanatikern är åt CF-hållet

        Kort och gott förstår jag inte ditt inläggs poäng förutom att du har rätt i att man inte blir bra på Volleyboll av att träna Karate

      • ”Vi behöver en rejäl off season med ren aerob träning och ren tyngdlyftning för att komma bort från laktatträsket som pajar endokrina systemet.

        Axeln är den svaga länken i CF ihop med för mkt laktatträning. För att bli långvarig krävs klok strategi och…” citat oxeen

        Men du (för jag antar att det är dig jag citerar) skriver ju precis det Jonas menar. ”Offsesaon” eller uppbyggnadsträning bedriver väl motionären egentligen året om? Varför ska intensiteten var så hög för den ”vanlige” motionären när inte ens eliten tränar anaerobt (i nämnvärd utsträckning)? Mjölksyratålighet är i högsta grad färskvara, lätt att vinna och lätta att tappa. Om eller när det behövs, så petar man in några veckors träning med anaerobt fokus. Omöjligt att köra så året om, elementärt för de flesta som har hållit på med tävlingsidrott….

      • Mmm men kan du nåt om CF?

        Vad i din värld i CF är laktatträning?

        Är du kompetent nog att bedöma när en specifik cf-workout är alaktat, tröskelhöjande, vo2max eller laktatträning?

        Visste inte heller att det var motionärer vi pratade om. Såvitt jag läst är det CF som debatteras inte utövaren eller nivån på denne

      • Jag är garanterat tillräckligt kompetent…. Nej, jag antar att det är en generell diskussion kring för- och nackdelar med cf. ”Vi som är elit” elit tränar inte högintensivt hävdar du (offseason), men merparten av träningen som bedrivs i ”boxarna” runtom i landet får nog ses som sådan. Så fort det ska mätas, räknas, tas tid och upprättas typ ”resultatlistor” efter passet, så kan du ge dig fan på att mtionärerna ger järnet!

      • Det är bra att du är kompetent om träning i allmänhet men har du rejäl erfarenhet av energisystemsträning i cirkelform?

        Det är lite av det jag tycker är dravel med denna artikel då den i mångt och mycket baserar sig på information som står på crossfit.com

        Ingen seriös box skulle få för sig att köra samma galna pass som crossfit.com kör

        CF-cirkusen är ung. Det har redan skett flera skiften i metodik och nu börjar det till slut slå igenom att det är skillnad på ”test” och ”träning”.

        Men att det skulle vara livsfarligt att hålla på med ballistiska övningar är ju nonsens.

        Man kan inte jämföra nån annan sport med low-impact-sport som långdistans innebär.

        Så om man ska snacka hälsa så borde all sport förutom några få förbjudas men det är ju inte det Jonas är ute efter?

        Fortfarande väldigt oklart syfte med artikeln då den är för ospecifik

      • Kategorin ”elit” i cf måste nog tillika ses som extremt liten, så en generell diskussion berör nog faktiskt de som motionsidrottar i första hand….

  53. Jonas, för att svara på din kommentar så måste jag ändå säga om man ska bli skrämd för skador så kan man vara rädd för att skada sig i vilken sport som helst eller på vilken plats som helst i världen. Ska man ha den inställningen till träning att det skadar så är det klart att det ger en effekt till vilken inställning man har. Oavsett om vi gör snabba rörelser och många lyft så LÄR vi oss hur vi ska göra dem. Jag kan säga att i boxen är det max 12 personer som kan boka sig, en ”personlig tränare” per pass och 12 pers som han ska se till. Han går ingenom passet GRUNDLIGT och talar om för oss hur vi ska göra för att hålla en bra tekning, är det någon av personerna som tränar som gör fel så hänvisar ”personliga tränaren” vad vi bör rätta till. Därav lär vi oss också hur vi ska arbeta oss upp till en bättre nivå och jobba på tekniken för att kunna utöva de övningar som finns och UNDVIKA skador.

  54. Konstigt, här har jag kört CF 2007-2010 och så gott som uteslutande sysslat med livsfarliga tunga lyft sen dess, utan att skada mig. Ska sägas att jag har skyndat långsamt, jobbat mycket med teknik, rörlighet och balans innan jag lassat på vikt och intensitet.

    Samtidigt har åtskilliga av mina långdistansfrälsta kompisar ständiga förslitningsskador.

    Fast det är klart, skadar man sig av tunga lyft med dålig teknik så är det lyftet i sig som är farligt, men skadar man sig av löpning (till utmattning, tokigt nog) med dålig teknik så är det utövaren och inte löpningen som sådan som det är fel på?

    Jag är långt ifrån någon CF-fanstast längre, men du ter dig mer en lovligt partisk kan jag tycka. Därför har jag svårt att ta dig på allvar, även om du säkert har en del bra poänger någonstans väl gömda i svamlet.

  55. Run Forrest, run….

  56. Jonas, you are great at swimming, cycling and running at a pace and distance that is very impressive, but functional humans have needed to be able to do more than that. Having the hip, knee and ankle flexibility to squat deeply while keeping something close to a neutral spine and not rolling up on your toes is something that lies well within the original design specifications for humans. Had Grok ever seen a squat toilet? Do you think that he ever needed to lift a big rock to get at the food hiding underneath it? The fact that you can run down a deer is nice, but Grok could do that AND squat with good form, not because his coach told him to, but because it was the most efficient way to lift a large load when necessary.

    Sure, Grok didn’t need to do it frequently or repeatedly, but he could climb and jump and sprint and lift and throw and swim. Yes, Sisson is likely to be much closer to the truth regarding appropriate frequency, duration and intensity than Glassman is, but they both are in agreement regarding variety and fun being the keys to positive life-long results.

    Responsible CF coaches monitor their clients as attested by many who have responded here and do not push them or encourage them to push harder than they should. ”Mechanics and Consistency first, then Intensity” is drilled in to every CF-L1 coach during the seminar.

    You are to be commended for looking into CF in 2007. That is when I discovered it as well. Even so, you do not seem to be aware that much has been learned since then. Coach Glassman himself commented that he is seeing higher quality motion from some of those who are learning to coach now than he used to see from some of the top athletes back when CF started. We are learning from our mistakes and getting better on a continuing basis.

    In summary, I think that you have built your article around a straw man fallacy (http://sv.wikipedia.org/wiki/Halmdocka). You have a lot of knowledge and experience with certain areas of training and physiology, which is good, but you also display a rather skewed and narrow viewpoint of what CF is. You argue successfully against your viewpoint of what CF is, but your viewpoint does not represent what is taught at the certification seminars or what many have been lucky enough to experience with a good, responsible, certified CF coach. By painting us all with the same broad brush, you do us a disservice.

    (Please feel free to respond in Swedish!)

    Dane Thomas

    • Hey Dane, I think you´ve missed my point completely, albeit my next post will enhance it even further…
      The extreme focus on speed, explosive training, heavy (and advanced/dangerous) lifting and high intensity training to failure, with constant high levels of lactic acid, is extremely stressful for the endocrine system. We´re not built that way, as humans.

      And I squat just fine in nature, with the aid of nature and Vibram shoes, however not in the gym with a heavy weight on straight arms above me.

  57. Viktigt att kritiska röster som din görs hörda Jonas. Ffa när aspekter som skador och negativa fysiologiska aspekter berörs. Jag är en ganska nyfrälst CF-utövare. Jag har aldrig, vilket lyfts fram i diskussionen, tidigare hört talas om att anaerob träning skulle påverka det endokrina systemet negativt. Blev nyfiken på vad det innebär, finns det några studier som bekräftar detta? Jag blev även intresserad av ditt påstående angående att mångkampare och sprinters skulle vara de mest skadedrabbade idrottare. Var finns dokumentation som styrker detta?

    vänligen

    /J

  58. Hej Jonas!
    Tack för att du tar upp detta ämne vilket ger oss chansen att debattera vad som är hälsosamt och vad som är CrossFit. Har förståelse för din frustration, har själv skrattat en hel del åt att ”allt är CF” den senaste tiden.

    Jag har dock lite åsikter som jag tycker att du missar.

    Du (och många andra som kritiserar CF) blandar ihop tävlingsformen med träningsformen. I tävling handlar det om att testa egenskaper vilket inte har någonting med hälsa att göra. Att testa sina fysiska gränser är tvärt om skadefarligt just eftersom du ligger på gränsen av vad din kropp klarar av (vilket all form av elitidrott går ut på). Nog finns det säkert en och annan militant CF fundamentalist som tror att CF-games är en hälsotävling men de utgör inte den stora massan, speciellt inte av de kunniga tränare som driver CF-gymmen i Sverige.

    Problemet med att definiera vad CF är blir större genom att varje gym och tränare är fria att göra sin egen tolkning på det hela (utefter egna erfarenheter av träning). Här finns det stora utrymmen för att t.ex. använda sig av osymetriska redskap men det är helt klart lättare att först lära folk att lyfta en symetrisk skivstång från marken. Man skulle ju på samma sätt bli irriterad på att allt är stenåldersträning, äta, tugga, gå, lyfta, putta, dra, klättra… Men varför måste man definiera all träning och stoppa den i fack? Jag ser CF mer som en frigörelse där kunniga tränare startar egna gym istället för att pengar går till gym som gör miljonvinster. Ett CF gym som får skadar sina kunder kommer snabbt självdö.

    Jag tycker CF har tillfört väldigt mycket till träningskulturen generellt. Vi får ju komma ihåg att många av CF-utövarna kommer från de mer kommersiella gymmen eller från att inte ha tränat alls. Ett kommersiellt gym där det ofta t.o.m. ej är tillåtet för en instruktör att säga åt någon som har dålig lyftteknik/rörelsemönster! När vi är inne på tveksamma träningsformer ur ett hälsoperspektiv så är det just nu väldigt populärt här i Kalmar att göra en satsning på Ironman. Sälla hör man ens diskussioner om att de behöver träna löpteknik och ironiskt nog är så vitt jag vet vårt CrossFit-gym de enda som erbjuder sådana kurser!

    CF är under utveckling och det finns inga färdiga recept för hur den optimala träningen ser ut. Det är givetvis väldigt individuellt. Vi på vårt CF-gym är otroligt stolta och glada över att de flesta som kommit till oss stannar kvar hos oss och tränar i snitt 2x i veckan vilket kan jämföras med ett snitt på 0.2 för större gymkedjor. Om det beror på att träningen är effektivare, roligare eller om det bara tycker om att ständigt ha ont och vara skadade (som tydligen är andras bild av CF) kan jag inte säga med säkerhet, men jag har mina aningar.

    Jag förstår inte riktigt vilka som säger att CF är en Quick fix? Vi lägger stor vikt vid att påverka hur folk äter och sover och försöker få folk till att ta det väldigt lugnt i början.

    Slutligen några ord om evolution. Det ideala vore ju om alla kund ta ansvar och leva enligt sina gener. Det är dock inte helt enkelt i vårt samhälle. Att äta, sova, umgås och röra sig som vi är gjorda för är det knappast någon som gör (iaf inte du som sitter och tittar på en dataskärm såhär dags på dygnet!). I framtiden kan man säkerligen göra genetiska test där man kan få en indikation tex över vilken kost man bör undvika och vilken träning man skulle svara bäst på men frågan är vad det spelar för roll. Det bästa sättet är väl att fråga sig vad man vill göra. Många tycker att CF är fantastiskt roligt och ger en härlig gemenskap vilket antagligen är en av de mest fundamentala byggstenarna för en sund hälsa.

  59. […] Först av allt, det här är inte frågor och svar som går i svart eller vitt. I synnerhet inte som begreppet “crossfit”, som bekant är allmängiltigt och åtminstone väldigt missuppfattat. Inte missuppfattat av mig, men av alla de som säger sig köra crossfit utan att ha införlivat några av de typiska inslagen som definierar CF (se förra inlägget). […]

  60. Underbar läsning herr Coltin,
    Kul med lite debatt här med lite stridspittar som lever CF (tror dom.!)

    Ber dig samt övriga kolla länken nedan som jag har lagt in,

    Ett klipp ifrån Crossfit SM, tydligen så behöver man ej kvala in utan alla verkar få ställa upp?!
    Pausa vid 44 sekunder och be för killen att disken inte skall spruta.
    Han kommer troligtvis få köpa klippkort hos doktor naprapat inom snar framtid.
    men hur kan man få ställa upp i SM om man inte kan hantera tävlingsmomenten???!!!!

    Tänk om vem som helst skulle få ställa upp i sm i spjut, slägga, för att inte tala om skytte, boxning eller taekwondo!!

    Det vore ju livsfarligt, både för publik samt utövare…
    Eller vad tycks?!

    • Är det inte upp till atleten ifråga, att ha tillräcklig kunskap inom den idrott hen utövar innan hen ger sig på en elitsatsning? (SM räknas väl som elitnivå?) Om inte hens, så boxen hen tränar på, om hen tränar på en sådan överhuvudtaget. ”Oseriösa” Atleter och tränare kommer det alltid finnas, inom alla idrotter, alltid.

      Även om det hade varit ett, eller för den delen fler kval för att ta sig till SM så hade ju alla deltagare behövt genomgå moment där det finns skaderisk.

  61. Jag påbörjade denna läsning med ett ”suck ännu en som gnäller” men tyckte du hade rätt i sak om några saker. Efter att ha läst dina kommentarer så förstår jag att du har motverkat ditt syfte med artikeln och ditt korståg mot CF slutar långt innan Jerusalem, du fick slut på pengar redan i Paris.

    – Nej du har inte koll på styrketräning oavsett vad du anser, din argumentation stödjer den tesen å det grövsta.

    – Nej man lär inte få ut speciellt mkt i din sport av tunga lyft, säkert viktigare att ha spurtstyrka för att kunna dra ifrån klungan typ ”speed endurance”

    – Håller med dig om aerob bas men de flesta sporter kräver en rejäl dos anaerob styrka i olika former så ditt raljerande gör i princip att alla sporter utom de som är rent aeroba borde förbjudas

    – Nej man blir inte extra bra på fotboll av CF men förutsättningarna ökar markant att gå över till nån sport om du är genomtränad fysiskt. Ffa tyngdlyftning, styrkelyft och tom triathlon då man faktiskt tränar dem i miniformat så där har man en direkt överföring om än ej optimal.

    – Trodde du förstod cirkelträning och syftet med den. Ex 30s ena muskelgruppen/energisystemet, 30s det andra och 30s det tredje börja om, gör att vikträning kan vara rätt aerob då syran hinner transporteras bort. Blandar du dessutom in en rent aerob komponent i cirkeln såsom löpning så får du ett potent verktyg.

    – ja 125 marklyft på 125kg på 20min är kasst men vem fan lär ut sånt idag? Ge exempel

    – Nä cf kom till Sverige 2005 och jag var en av de första att köra det (2-3ggr/v) om än först helt seriöst 2008 (5-6 ggr/v)

    – Du definerar cf på ett sätt som inte jag står för. För mig innebär det att bli bra på så mkt jag kan helt enkelt (och som rimligen kan dyka upp på en tävling). Om triathlon blir ett bestående inslag får jag väl lära mig triathlon.
    Kidnappning är nonsens. Det är ju CF likväl som att det är crosstraining. Det är helheten som är CF inte de individuella övningarna eller sammansättningen av dem. ”aha nu kör du tyngdlyftning inte CF!”. Passet måste inte se ut som en sk metcon för att vara del av ett CF koncept.

    Viljan att bli bra på tyngdlyftning, löpning, simning, gå på händer, gymnastik etc. Det är CF.

    Jag har btw kommit rätt långt ifrån hysterin med CF och har skapligt med perspektiv och är inte främmande för andra former, råkar dock gilla denna för just helhetsperspektivet.
    Ja jag är ett anaerobt odjur, vilket bevisats redan i lågstadiet där jag tycker att man kan se genetiken spela ut fullt.
    60m, kula och längdhopp var mina grenar. 2,2km skidåkning och 4km löpning. Not so much. Roliga distanser btw, fantastisk idrottslärare.

    Ja du har rätt i att i kärleksfasen så vill man ha stenhård träning för att man är så kåt på denna form som ger rejäla hormonkickar.

    Men det är i kärleksfasen det och med människor som precis klarar 100kg marklyft och få upp 30kg ovan huvud. Hur mkt de än tar i så kommer deras anaeroba system förvägra dem power output och skaderisken är rätt låg pga att vikten är låg. Ja även om de har ryggar som ostkrokar. Däremot finns det starka jävlar som börjar med CF, de behöver support omedelbart för att undvika skada.

    I kärleksfasen finns det instruktörer som tar hand om dig och de blir rysligt mycket mer kompetenta dag för dag.

    Jag skulle inte bli förvånad att de bästa tyngdlyftningscoacherna i landet kommer att ha sitt ursprung inom CF om 10 år.

    2007 var CF i Sverige patetiskt och att du refererar till det säger rätt mycket.

    Skaderisken är enormt mycket högre för mig som tränar dubbla pass 5 dar i veckan. Jag å andra sidan vet vad jag håller på med.

    Jag har hittills endast sett elit som pajat sina ryggar och ja det förekommer som du säger i alla sporter med sprintinslag. Dock klart farligare med 60m sprint. Hamstrings will tear.

    F.ö så pajar mina anklar av framfotalöpning i inov8, antagligen pga dålig teknik (och 90kg€ så jag kör nu i mina utslitna Nike med hälkudde. Löpning är faktiskt svårt, säg inget annat. Jag tränar i Faluns frridrottshall och ser på rätt mkt när det löpdrillas där. Det tar enormt med tid att bli riktigt bra på löpning.

    Nåväl… En hel novell…

    Hoppas du gör din hemläxa innan du skaffat pengar att fortsätta ditt korståg.

    • Tack för ett klarsynt svar, du har en av de bästa synsätten på CF, som jag mött! Dessvärre hindrar det ju inte att kulturen som CF verkar inom, fortfarande uppvisar den problematiken som jag beskriver.

      Jag ska kommentera en del av dina synpunkter i framtida inlägg. Och koll på styrketräningen, det har jag. I synnerhet ur en idrottsmans grenspecifika krav.

      Jag kom i kontakt med CF 2007, det fanns kanske på några ställen i Sverige men på det stora hela så var det en okänd företeelse.

  62. Du får gärna utveckla varför människan är en ”konditionsvarelse”. Fotens konstruktion, ja hela underkroppen, ryggmuskulatur, kraftiga händer/underarmar tyder nämligen på annat. Jag tycker tvärtom den mänskliga kroppen ser ut att vara konstruerad för i huvudsak förflyttning i makligt tempo (gång) men med kapacitet för tunga lyft och explosiva rörelser. Hur ofta är övriga primater ute och joggar?

    • Fast nu spelar det ingen roll vad du tycker i frågan, om vad kroppen ”ser ut” att vara. Tvärtom dina påståenden så är faktiskt den mänskliga kroppen, o i synnerhet fötter o underben, gjorda för löpning. Dessutom hela vår ämnesomsättning, endokrina system etc. Det finns ett mycket gott forskningsunderlag om detta, som beskrivs i bl a boken ”Born to Run”.

  63. Hej! Tack för ditt inlägg i crossfit- debatten! Du är modig som vågar sticka ut hakan! Ur mitt perspektiv ( sjukgymnast med 30 års erfarenhet av mitt yrke och egen – och andras fysiska aktivitet, det vettigaste jag gjort ur folkhälsoperspektiv var att starta F o S, Täby) Nu jobbar jag på ett större gym med crossfit på grogramnet) Den interna dialogen är viktig. Säkerställa effektiv, rolig träning med så liten skaderisk som möjligt! Kramar, Winnie

  64. Grattis Jonas 18 års elitidrottande och skadefri! En A-människa! Jag har läst några av dina tidigare artiklar och tycker du har en hel del sunda tankar och idéer som jag tar åt mig av. Men vilket utbrott! Jag har kört ”CrossFit” i två år nu och skulle nog säga att jag har förbättrat min totala styrka, kondition och allmänna förmåga åtskilligt!

    Min erfarenhet, ca 35 års träning säger bara en sak vilket jag anser att du missar i din artikel genom att endast fokusera på konceptet och det är: Ta med huvudet till träningen! Lyssna på kroppen och hitta bra instruktörer!

    Känns som att du hakat upp dig på varumärket CrossFit, dvs att det säljer!

    Tränar man för mycket och på fel sätt säger kroppen ifrån! Äter du fel blir du sjuk och/eller tjock! Det man tränar på blir man bra på! Enkla sanningar.

    Kan själv tycka att det är festligt att CrossFit lyckas så bra då den här typen av träningen har funnits i det militära i årtusenden vågar jag påstå, åtminstone under de år jag var aktiv och då kallade vi det cirkel- eller stationsträning vilket du beskriver. Det var skit bra då och är det nu oavsett namnet!

    Balans och harmoni är det vi söker!

    Lycka till med uppföljaren, Mvh! Marcus

    • Marcus, bra svar.

      Jag förstår verkligen hela tänket med instruktörer o övervakning etc. Det låter JÄTTEBRA! I teorin. I verkligheten är det ngt helt annat. När mjölksyra, trötthet, ovana, stela kroppar, anatomiskt olämpade kroppar (för att ex göra knäböj mm), gruppens pepp, ambition och allt det där tar över (och det gör det) så blir resultatet ett helt annat.

  65. Grymt bra artikel, tyvärr är de flesta utövarna av CF alldeles för hjärntvättade att ens kunna ta åt sig kritik.
    Det hela är ganska simpelt: När man försöker göra något (som i relation är ganska svårt och komplicerat) så snabbt som det bara går, så blir det fel. Att ni inte fattar det? Jag har tränat seriös styrketräning i över 10 år och innan dess har jag ytterliggare 10 års erfarenhet av kampsport på tävlingsnivå. Jag har aldrig tidigare sett så mycket felaktiga ”tunga lyft” utföras på gymmen sen crossfit kom in i bilden. Det gör tamigfan ont i hela kroppen att se hur vissa försöker stressa igenom övningar som t ex marklyft och frivändningar.

    Självklart är det upp till individen att ta sig tid att lära sig tekniken och ffa instruktörens ansvar till stor del men det är inte det som är problemet.

    DET ÄR KONCEPTET. Att plocka in (ofta) helt otränade människor och slänga in dem i olika system som de ska ta sig igenom snabbast möjligt. Är det så jävla svårt att fatta verkligen?

  66. Skönt att höra att någon äntligen öppet kritiserar ordet ”funktionellt”. Det är väl det enda som är mer utvattnat än CrossFit som en ”träningsform”. Tycker dock att ditt utlåtande ”Att träna sig utmattad eller att ha ont är sällan ett tecken att man är på väg åt rätt håll.” är höjden av ironi från en triatlonatlet.

  67. Som du själv skriver i ett svar ovan är det viktiga att träningsformen passar individen, CF:s framgånger hänger rimligen ihop med att det har lyckats få många människor att träna styrketräning som inte skulle gjort det annars. Att CF inte passar Dig är en sak. Att CF ”lagt beslag på allt” är en missuppfattning. Snarare är det ju så enkelt att det är just kombinationen som är konceptet, (vad man än tycker om det). Kombinationen är framgången. Det har naturligtvis funnits tidigare i olika former av cirkelträning och annat, men inte i lika elegant förpackning. Men efter att ha läst din långa text tycker jag fortfarande det är oklart, vad är det med Crossfit som du egentligen är arg på?

  68. Bra diskussioner….
    Käns som cf har blivit ett kommersiellt jippo.
    Sjukt dyrt för att vara medlem i ett cf gym och allt känns som det börjar spåra om det inte redan gjort det…. För mig som beteendevetare ser jag tydliga mönster i den stad jag bor i.
    •tillhörighet
    •mode
    •bekräftelse
    •träna dig till välmående

    Inget konstigt alls, MEN när det blir till subgrupper som vill äga rättigheten till vad cf är spårar det tycker jag.
    Jag har stött på att heter inte dina övningar dessa mamn(Diane, Helen etc) är det inte crossfit. Jag gjorde ett moment där vi skulle ha 42,5kg, då min kropp sa ifrån så valde jag betydligt mindre…. men då va det inte en korrekt WOD, och då fick det inte heta cf…
    Där gick min gräns!! Så nu har jag öppnat ett eget litet lag. Vi säger att vi kör cf, men nu sprider sig rykten om dyra böter!! Det vi gör är inte cf enligt fanatiker….
    Det har i mina ögon blivit ett trendigt jippo där ngn smart har blivit mycket rik. Troligtvis i USA tror jag dok.

    Tack

    • Förlåt, men det är nog ingen som skulle påstå att en wod måste vara en benchmark för att ”vara crossfit”. Och att du inte längre ”körde crossfit” pga att du skalade ner vikten är nog något du konstruerat själv. Nej, du kanske inte längre gjorde woden Rx, alltså med den vikt som är rekommenderad för den atlet som tekniskt och styrkemässigt kan hantera den vikten, men varför skulle det inte längre vara crossfit?

      ”det vi gör är inte crossfit enligt fanatiker” – Jag tror snarare att ni utövar crossfit utan att vara en affilierad box, vilket jag personligen iaf skulle säga är ganska dumt. Det ställs krav på boxar och de som coachar där för att de ska bli affilierade, och det finns en anledning till detta.

      Din kommentar genomsyras av onödig bitterhet och okunskap och önskar dig lycka till.

  69. Jag kan inte stå med hela foten i vid hukning. Jag kan knappt göra ett ordentligt knäböj men det jag kan göra är att lägga en vikt under varje sko så kommer jag ner och om jag inte klarar en övning (enligt din definition för svårt) så skalar jag så att JAG klarar den utifrån mina förutsättningar. poängen med Crossfit är ju att jag som medelidrottare utan särskild talang ska kunna ”jaga” sådana som dig fast med samma ”vikt/tyngd” utifrån MINA förutsättningar. Att kritisera är ok tycker jag men att helt onyanserat påstå att skador uppstår mer inom CF utan rön känns som populistiskt. Jag har aldrig varit friskare än nu efter 5 månader av CF.

    Däremot så är inte allting CF precis som du säger och de som försöker påstå dylikt är löjliga de med. Men CF är utveckling och i utveckling vågar man anta nya utmaningar såsom triathlon och visst, på sätt och viss är det då CF eftersom poängen är att individen har nått en nivå där denne söker nytt material för sin träning och då kan man även hävda att namngivningen blir oviktig!

    Mer CF åt folket det stärker oss!

  70. Fantastiskt vilka fanatiska kommentarer det kommer från de CF-frälsta. Jag tycker att artikeln är bra. Kommentarer om saknad av källor kan jag tycka är konstigt källor måste uppstå från någonstans. Erfarenhet bör vara fullgoda källor?

    Min egen erfarenhet säger mig att CF är en skadebenägen träningsform. Allt fokus på teknik blir som bortblåst av tidshetsen.

  71. Jag håller faktiskt inte med om att man bör hålla sig till sin idrott för att slippa skador!
    Som långdistanssimmare har jag har axel- och ryggskador de senaste 5 åren. För ett år sen började jag träna crossfit 1 gång i veckan. Detta har resulterat i att jag är nästintill skadefri!
    Men sen nämnde du i näst sista stycket det om dålig teknik. När jag tränar crossfit har jag tränare som hela tiden ser till att vi har rätt teknik och inte använder fööööör tunga vikter.
    Vi ska alltså fortfarande bli utmattade men under kontroll.
    Crossfit är alltså något bra bara man utför det under kontroll och kan enligt mig vara bra som komplettering till annan träning.

  72. […] Har du läst detta? https://coltingblogg.com/2012/11/03/den-stora-myten-om-crossfit-del-1/ […]

  73. Att du sågar ett helt koncept vid fotknölarna, efter vad det verkar en Wikipedia sökning, är inte det att sitta på en lite väl hög häst? Jag ”Crossfitar”, i form av ”woddar”, tyngdlyftning, konditionsträning och annat som jag tycker är kul. Det funkar bra för mig, inga skador, fina resultat. Både styrkemässigt och mentalt. Jag mår helt enkelt bättre, nu än då.

    Jag vet inte vad du har för erfarenhet av CF som träning, har du testat? Oavsett så får jag känslan av att det du hängt upp dig på mest av allt är att dom tar gamla begrepp träningsövningar och gör till sitt. Jag tror inte att det finns någon CF utövare som påstår att armhävningar skulle var ”ours and ours only”.

    Till sist vill jag bara kommentera ditt resonemang om skadorna. Självklart finns det en risk med träning, all träning, alla dagar kan vara skadlig. Att CF skulle vara skadligare än andra idrotter kan säkert stämma, till viss del. Allt handlar om vilken nivå du utövar en idrott på. På elitnivå tror inte jag att det finns någon sport som inte för med sig skador på lång sikt. Jag har häller aldrig hört någon av Games-atleterna (De som tävlar i ”CF VM”) påstå att det skulle vara skadefritt att tävla i CF. Sedermera så spelar Zlatan på sprutor, en av tvillingarna Kallür har metall i benen för att kunna satsa på ytterligare framgångar och boxare får hjärnskador. Du måste helt enkelt skilja på motion och elitidrott.

  74. Hej,
    Mycket bra skrivet, jag kan instämma på en hel del. Jag tränade på elitnivå från när
    Jag va 16 till 25. Idag är jag 34 och kör löpning, simning och cykel. Att köra crossfit handlar om att kunna mycket teknik,. Jag lärde med under min unga ålder att köra rätt teknik, mycket stång övningar. Jag har tränat crossfit i 7 år, men jag har kört med lätta vikter och mer intervall. För att inte få slitnings skador och kombinerat detta med triton träning.
    Tyvärr ser jag många nya crossfit gym där vi kommer få in många nya människor som aldrig har kört crossfit. Jag ser många som gör fel och vi kommer då se många olika skador i framtiden inom crossfit tyvärr.
    Palle

  75. […] betydligt mer intressant debatt är Jonas Coltings inlägg om crossfit. Jag är en beundrare av Colting även om jag inte alltid håller med i hans ståndpunkter. […]

  76. De allvarligaste idrottsskadorna är nog från ”kanalbyte på TV från soffan” Att vila efter vila är nog det mest dysfunktionella för oss människor och ger långsiktigt alla tänkbara folksjukdomar, medför stora sjukvårdskostnader och förkortar livet. Vad som än leder till ökad fysisk aktivitet är det nog mestadels av godo.
    Om man sen tittar på vilken träning utövarna kan hålla på med längst så tycks det funka både med uthållighet/distans och styrka. Långlöpare och orienterare kan ofta fortsätta till långt över pensionsålder. Men samma gäller för många som styrketränar.
    När det gäller vad vi människor är anpassade för, tycks vi ha anlag för både uthållighet och styrka. Löpning verkar vara riktigt grundläggande för oss, men det verkligt utmärkande för människor är allsidigheten. Som art är vi halvskaplig på det mesta från trädtopp till havsdjup. Att kombinera olika träningsformer är säkert både kroppsligt gott och mentalt stimulerande.
    Själv argumenterar jag mest för att träna så kroppen klarar att utföra det som är viktigt för mig och ger livskvalitet. Vill jag kunna fjällvandra, paddla kajak, simma, klättra tills jag blir urgammal, så behöver jag långsiktigt utmana de kroppssystem som tillåter det.
    Kanske en kombination av uthållighetsträning och crossfit med teknik och rimliga vikter 🙂 Ove

  77. […] man vill nörda ner sig i vad crossfit gör med kroppen tycker jag att man ska läsa del 1 här och del 2 här av Jonas Coltings inlägg ”Den stora myten av crossfit”. Kalle Zackari […]

  78. Efter att ha varit på Crossfit-SM i Sthlm så insåg jag snabbt några viktiga punkter:
    90% av utövarna hade KATASTROFAL teknik
    10% av utövarna var snudd på elitidrottsmän och kvinnor. De briljerade såklart.
    Jag blev imponerad men samtidigt led jag av den bristande tekniken som skrek SKADOR PÅ INGÅNG
    !

  79. Jag försvarar Jonas i det stora hela.
    CF är inte funktionellt över huvudtaget.
    Det lättaste att komma på det, är att fråga sig själv, är människan skapt till att lyfta något rakt upp ovanför huvudet som är tungt? Eller bära något tungt över axlerna eller på axlarna?
    Har ni sett hur skör ryggkotorna är eller ryggens skelett?

    Som före detta elitidrottare i en lagsport där explosivitet värvas med distans kan jag bara dra mina egna erfarenheter att skadorna kommer från explosivitet träningen eller i det explosiva rörelsemomentet under tävling. Jag har aldrig skadat mig när det gäller distans och konditionsträning.
    Därför gör jag aldrig mer frivändningar eller stöt på gymmet. 70-100kg över huvudet, ryggen, axlarna, bålen… det är inte skonsamt.
    Med andra ord förstår jag inte vad ni bråkar om. Det handlar inte om hur anpassningsbar människan är eller gener/arv. För mig är inte människan skapt att lyfta tungt utan att få problem med skador och skavanker. Så uppfattar jag Jonas text iaf.

  80. […] Den stora myten om cross­fit! Del 1. « Jonas Colting – Hälsokonnässör […]

  81. Hej.

    Lägger mig sällan i bloggdebatter, men kan inte hålla mig.
    Som läkare och idrottsfysiolog ser jag verkligen Jonas hållbara punkter i detta inlägg. Människan är i grunden aerob, men vi tvingas ibland utföra anaeroba arbetsuppgifter. Vissa sporter/idrotter innehåller mer/endast anaeroba inslag, medan andra innehåller huvudsakligen aeroba.
    Mångsidig periodiserad träning har alltid varit en nyckel till skadefri och långvarig framgång. Däremot tvistar de lärde om vilka som svarar bra på vilken typ av träning som man utsätter kroppen för.
    Det har gått en trend under flera år mot mer explosiv styrketräning, och senaste vetenskapliga trenden lutar mot ultrakorta högintensiva träningspass. Men, man blir bra på det man tränar på. CF är inget nytt, inget revolutionerande, förutom kanske för vissa. Tränar man CF, så blir man till slut bra på CF. Sen, kan man lyfta frågan. Är det nyttigt att köra ”sprinterträning”, och till vilken nytta?
    Skaderisken lägger jag mig inte i, för ur mitt medicinska perspektiv, så är den uppenbar.

  82. Jag tränade crossfit i drygt ett år och fick fantastiska ”resultat”, iaf när det gällde styrkeutveckling Men det roliga är att jag förmodligen inte tränade helt enligt crossfit…: Jag skrev aldrig upp mina resultat, skrev aldrig upp mina vikter… utan ”körde så mycket som jag kände ”fungerade” just den dagen.” Är hälsopedagog i botten varav min kanske lite mer holistiska syn på träning… Har dock en gedigen utbildning i anatomi/fysiologi/tillämpad fysiologi/träningslära. Har aldrig förstått varför man ska lyfta så tungt som det bara går och hela tiden jämföra med tidigare siffror och ligga på minst det och gärna mer. Nyckeln till hållbar fysisk hälsa är förmodligen att lära känna att lyssna på kroppen och vara sjysst mot den. Har sett så många i min box som lagt på sjuukt mycket och visst, de får upp vikten, men de tappar ländryggen. Det är hemskt att de får applåder när de ”fixar” den vikten. Tidsaspekten och vikthetsen är det som gör crossfit till skadligt, egentligen. För hur duktiga tränarna än är med att instruera – falerar formen oftast för de flesta i så kallade ”AMRAP”

    Och faktiskt, jag tyckte aldrig att träningen inte motiverade bara för att jag inte ”skrev upp mina framsteg”. Det är så lätt att bli sifferblind och det är då man riskerar att skada sig tror jag…

    Men som sagt, jag tränar för att kunna ha en hälsosam kropp och själ även i framtiden 🙂

  83. […] ofta intressanta perspektiv, som i de ganska roliga inläggen om crossfit-trenden. Läs gärna Den stora myten om Crossfit – del 1, och del […]

  84. ”Allt” handlar om definitioner.
    Tränade själv Crossfit i ungefär ett år, älskade träningsformen. Flyttade, började nytt jobb ( mycket fysiskt ansträngande, tung utrustning, gå långa sträckor). Jag TROR att Crossfit träningen, TILLSAMMANS med löpträning, styrketräning, marschträning och framför allt vila håller ihop min kropp.
    Det väsentliga är väl vad enskild individ är ute efter? Vill man lyfta 230 kg i marklyft tränar man för det genom att göra marklyft, vill man springa 10km på 35 minuter så löptränar man, så länge man som individ har tillräckligt mycket kunskap om den träningsförmen man bedriver och vilka för/nackdelar den eventuellt kommer att resultera i för den egna kroppen så… Ja vafan, kör på!

    Instämmer till fullo i det faktum att CF begreppet utvattnats sen det blev en ”kommersiell” utövning.

    Det finns ingen ”magisk” träningsform, det finns inga genvägar. Det finns (förhoppningsvis) ett mål, ( förhoppningsvis)tillräckligt mycket kunskap för att inte skada sig själv, ( förhoppningsvis) en vilja att nå slutmålet.

    Det tror jag på!
    Hejs!

  85. Andreas Holmén

    Hej Jonas,

    Jag är medveten om att detta inlägg var mer aktuellt förra året, men tänkte ändå passa på att tacka för intressant läsning.

    Själva inlägget innehöll mycket tänkvärt, men det som framförallt var intressant att läsa var olika människors kommentarer på ämnet.

    Jag började själv med Crossfit för några månader sedan och kan bara säga att det är lätt att bli ”hookad” utan att vara hälsosamt kritisk. Det är även lätt att ryckas med i passen och tänka att man visst kan lyfta lika mycket som killen brevid trots att man egentligen inte har tekniken för det.

    Vad vill jag då ha sagt? Jo jag tycker crossfit är skitkul och kommer fortsätta köra på, men jag ska definitivt tänka mig mer för och värna om min kropp, det är jag som tränar för mitt välmåendes skull, på mina villkor. Väldigt intressant diskussion som följde ditt inlägg! Ska se om jag kan hitta en del 2 nu .

  86. Körde själv mitt första CF-pass för ett par veckor och det var skitkul, absolut! Men har tränat mycket i hela mitt liv och reagerade på en del saker. Vissa övningar som ingick i passet är ju alldeles för teknisk krävande för att utföras av den ovane, t. ex. marklyft. Ett marklyft utfört med fel teknik är ju direkt skadligt. Och om jag ska vara ärlig var väl tekniken överlag rätt dålig. Men träningsformen köpet jag absolut, men håll det till övningar som inte är så tekniskt krävande. Om det då ska kallas crossfit eller helt enkelt bara cirkelträning bryr jag mig inte nämnvärt om så länge träningen ger glädje och bättre hälsa.

  87. En sak vill jag kommentera. crossfit inc försöker inte ta patent på olika övningar, utan på sitt koncept och varumärket crossfit. Precis som att sats inte vill att ”nisses källargym” ska kunna heta sats eller att korvmojjen kallar sig för mcdonalds.

    Jag håller med om att skaderisken är hög inom crossfit, men inte att den är högre än tex fotboll.
    Det handlar om att ha bra instruktörer som vill se en låååångsam utvecklingskurva. Jag skulle vilja förespråka en mer gedigen utbildning för Crossfitinstruktörer, men det ansvaret tills patentet gått ut ligger i USA. Många av de crossfitinstruktörer jag haft, har sedan tidigare tex pt-utb, naprapatutb, tyngdlyftarutb och det i kombination gör dem till jätteduktiga tränare.

  88. Läst Coltings inlägg o skummat svaren. Har varit i träningsbranschen 30 år. Svängningarna är fantastiska. Det är bara att hålla i hatten och sitt eget förnuft. . Dagens sanning är morgondagens osanning vad gäller ”rätt och fel”. Röra på sig är skitbra. Röra på sig på ett skadeförebyggande och för din kropp tekniskt korrekt sätt är troligen ännu bättre. Så fort något tokhajpas hoppar alla på oavsett bakgrund och mina kollegor i naprapatbranschen/sjukgymnaster/kiropraktorer etc bara myser. ”Jaha, nu kommer nyfrälsta yoga-folket-palla-stå-i-hunden-i-30-min-ryggarna”. Det har varit pumpaxlar och pumpryggar, ”crossfit” har ett annat skademönster. Likväl ett mönster. Allt passar inte alla.
    Tycker ett inlägg var lite rart. Han som hävdar att kettlebellssvingar är mer naturligt än löpa, simma, cykla. Jag hävdar å det bestämdaste att precis all form av träning som för dig framåt, dvs du avlägger en sträcka, är mer naturligt och funktionellt än vilken j*v lianövning som helst på gymmet. Oavsett!!!!

  89. Hej Jonas!
    Mycket bra och läsvärt, Crossfit har verkligen blivit svaret på ”allt”. Tränar en hel del själv längdåkning på vintern, träning i obanad terräng på sommaren, kör mycket stenåldersträning som jag verkligen kan rekommendera, har gett ett väldigt bra resultat! Nu till Crossfit, har även testat denna form av träning men kände att man blev väldigt sliten, lättare att dra på sig förkylningar etc.Nu anser inte jag att man inte får träna CF utan jag anser också att man bör tänka efter, hur kan man upprätthålla en bra teknik vid lyftmoment när man ska hålla ett högt tempo i 20 minuter, ett sänkt pH värde pga mjölksyra som bryter ner vävnad och som på lång sikt faktiskt är skadligt för våra celler.
    Tror också många vill se det som en lösning kort träningstid, bra resultat utlovas eftersom vi är så oerhört upptagna med allt annat i samhället. Visst kör CF om ni vill, tycker också att det är bra att folk rör på sig men jag skulle hellre rekommendera stenåldersträning, jobbig träning i obanad terräng som ger bra konditionsträning och en fantastisk naturupplevelse! /David

  90. Jag är 46 år och har en sjukdom som heter Bechterews sjukdom och hade en övervikt på 20 kilo , fick för mig att följa med och testa CF , i dag är jag 20 kilo lättare , orkar jobba heltid , har inte varit skadad pga av att jag kör CF , men det jag vet är att jag aldrig hade klarat det utan hjälp av CF, jag brukar säga att jag är ett levande bevis på att man mår bättre , blir snabbare , starkare , utan att behöva bli skadad , har tränat i ett år i dag utan skada , håller med om att det finns skaderisker med CF , men det finns det i alla idrotter ,

  91. Att CrossFit innehåller alla olika typer av träning stämmer ganska bra, men att det tar beslag på alla benämningar av träningen stämmer ju inte riktigt lika bra. Visst kan man simma, använda tynglyftningens bas övningar, springa, köra funktionell träning osv. Men det finns en rätt stor skillnad enligt mig; om vi tar ett 4 månaders upplägg där man delar upp träningen i perioder av 4-6 veckor åt gången.

    VANLIGT UPPLÄGG:
    Låt oss säga att en privatperson, som är oerfaren vad det gäller träning, uppsöker en PT och allmänt vill ha en bra fysik och må bättre. Då kommer denna personen antagligen att få något liknande följande upplägg:
    4-6 veckors grundfys ( armhävningar, lätta basövningar blandat med enklare konditionsträning).
    4-6 veckors uppbyggnad (Lite tyngre övningar med fokus på den specifika personen svaga punkter)
    4-6 veckors kondition (bestående av mycket löpning, simning crosstrainer eller vad kunden nu föredrar).
    osv.

    CROSSFITUPPLÄGG
    Om samma person hade fått köra crossfit så hade PT:n självfallet inte gett kunden Olympiska lyft och en massa avancerade funktionella övningar. Utan den här personen hade ju antagligen fått en snabbar intervall av den vanliga träningens olika moment.
    Vecka 1 (Fokus)
    Dag 1 Grundfys
    Dag 3 Kondition
    Dag 6 Funktionell träning.
    osv…

    Så CrossFit tar ju inte beslag på alla träningssätt, det är bara en benämningen på ett visst sätt att använda de olika träningssätten på. Precis som man kan använda knäböj i muskelökning med tungvikt, i uthållighetsträning med låg vikt och många repetitioner eller under konditionsträning utan vikter och köra riktigt intensivt – så kan man använda simning i triathlon, i ren form eller i Crossfit..

    Jag undrar verkligen om det är så skadligt i längden som det påstås här. All träning är ju farlig om man tränar slarvigt. Men man kan ju faktiskt bygga upp en bas av crossfit också, det är bara att köra samma system med mindre tyngd de första veckorna.

  92. Mycket intressant läsning. Jag provade nyligen på CF för första gången, en 2 dagars introduktionskurs med förklaringar om deras upplägg, filosofi osv. Ganska intressant, men som med allting så är förpackningen oftast snyggare än produkten. Det var roligt, och kul att prova någonting nytt. Nu till min fråga, spelar det egentligen någon större roll, vad CF folket väljer att kalla CF, eller varför. De har ju uppenbarligen lyckats att få folk att båda utöva det, och att prata om det. Så någonting rätt gör dom ju. Angående skaderisken, håller jag helt med, men det gäller ju vad du än gör. Utan korrekt uppvärmning och allt det där, löper du ju risk att skada dig även om du sitter på en motionscykel eller vad det nu än kan vara.
    Som sagt, intressant artikel men jag ställer mig frågande till syftet med den?

  93. Till din kommentar om skador på crossfit vs. distanslöpare: https://www.youtube.com/watch?v=_sO_V5NDdcQ

  94. ”Crossfit är en kombination av styrke- och konditionsträning och bygger på funktionella övningar som utförs under hög intensitet och med konstant variation. Det är ett slags hybrid av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik och sprinting och syftar till att skapa en så komplett och allsidig atlet som möjligt.”

    ”Mycket intressant. Jag visste inte att man överhuvudtaget kunde använda ord som ”funktionalitet” och ”tyngdlyftning” i samma mening.” -Colting

    Dessa ord nämns inte i samma mening förrän du skriver de i samma mening. Och att använda dig själv som typexempel på hur distansidrottare är skadefriare vs. crossfitatleter är som att plocka ut en crossfitatlet som alltid varit skadefri och låta han/hon representera skadorna i crossfit. Orättvis jämförelse…hänvisar åter igen till videon i mitt andra inlägg för ett lite mer öppet synsätt (till skillnad från ditt) på crossfit från en distansidrottares perspektiv.

Lämna en kommentar