Måste jag wallraffa skolmaten? Jag utmanar dig rektor i Borås!

Fem dagar. Fem olika skolor i Borås. Vad serverar man, vart kommer det ifrån och hur serveras det?

Günther Wallraff är en av mina stora idoler. Man är en stor människa när man får ett verb uppkallat efter sig. Att wallraffa är att göra undersökande journalistik incognito och under förklädnad. Det hoppas jag naturligtvis att jag ska slippa. Jag hoppas att rektorer och skolmatsalschefer tycker att det är en bra idé att jag kommer och äter hos dem och debatterar ämnet. För alla är väl intresserade av att skolbarnen får den bästa tänkbara maten?

Den stora frågeställningen är ju dock vad man avser som ”bästa” maten. Lyssnar man på Livsmedelsverket så har man ju där inga problem med diverse halvfabrikat, margariner och lättprodukter. Där är det nämligen bara kalorierna som räknas. Kvalitet som begrepp är en dimension som man inte riktigt verkar kunna relatera till. Kalorisnålt och magert, är devisen man följer. Hur bisarrt och vedervärdigt det är att som riktmärke använda sig av sådana parametrar, behöver jag väl knappast påpeka?

Ni var säkert några som såg kvällens debatt på Kvällsöppet. Det var inte något så perifert som kvalitet eller omsorg som debatterades. Nej, det var stora globala världsfrågor. Frågor som knappast någon har enkla svar på. Frågor som knappast skolbarnen ska användas som slagträn för. Miljöpartiet och andra som älskar att svänga sig med begrepp som solidaritet, vill ha en rättvis värld fylld av nöjda, glada och tjocka grötätare som sitter som kompisar runt lägerelden sjungandes Hakuna Matata. Själv så tycker jag att solidaritet är ett ord vänstermänniskor använder som ett uttryck över hur andra bör leva. Och sanningen är den att väldigt få, om någon, på riktigt, är villig att på allvar kompromissa med sin levnadsstandard eller sin livsstil. Det är också därför manifestationer som Earth Hour är riktigt patetiska då det enda de åstadkommer är att mildra och döva ett dåligt i-landssamvete där man sedan trampar på i ullstrumporna med sin gamla vanliga livsstil, i tron att man ”gjort något” och att man ”spelat roll”. 

Det är alldeles för abstrakt att prata om att rädda miljön eller att förändra världen. Men det är väldigt konkret att påverka sin omgivning, sin närmiljö och den community där man verkar och bor. Och det är där omsorgen om våra skolbarn och deras mat kommer in. Med att fokusera på kvalitet och inte på diffusa globala problem. Med att anlägga en syn av helhet, nytta och omhändertagande och inte med en ideologiskt färgad politik med undertoner av veganism.

Och om vi diskuterar skolmaten så handlar det i grund om botten inte om vegetarisk mat eller inte. Det handlar inte om kött eller inte. Vad det handlar om är kvalitet! Det handlar om hälsa! Det handlar om en investering i långsiktighet och att skolan också i matsalen ska utbilda barnen i vad som är bra och dåligt, om vad som är nyttigt och onyttigt.
Och om man tror att en kost bestående av margariner, dåliga matoljor, halvfabrikat, spannmål, socker, mjöl och annan insulindrivande mat är svaret, har man en mycket dålig insikt i modern folkhälsoforskning. Antingen det eller så har man stuckit huvudet långt ned i sanden i Livsmedelsverkets rabatter.

Så jag uppmanar rektorer och skolmatsalschefer på Daltorpskolan, Bäckängskolan, Teknis, Engelbrektsskolan och Almåsgymnasiet att hörsamma min utmaning! Jag vill komma och äta hos er. Jag betalar för min måltid. Jag vill besöka era kök och veta hur maten kommer på borden. Jag vill veta hur den tillagas och vilka produkter och råvaror som använts. Jag vill ha full transparens. Jag kräver full transparens! Och syftet är inte att kritisera enskilda personer eller ens enskilda skolor utan för att få en översikt över hur det egentligen ser ut. Jag vill veta exakt hur löjlig och hur ovidkommande debatten om köttfri måndag är när sannolikheten är stor att vi ändå pratar om ett dåligt halvfabrikat som ska bytas ut emot ett annat.

82 reaktioner på ”Måste jag wallraffa skolmaten? Jag utmanar dig rektor i Borås!

  1. […] läser jag Coltings inlägg, han var ju på Kvällsöppet i går kväll och debatterade skolmaten och en köttfri […]

  2. Word!

    I övrigt, min herre är lite för fransk, det heter transparens 🙂

  3. Jag skulle verkligen välkomna ditt Wallraffande! 🙂 Men incognito kanske blir svårt att dyka upp – men oanmäld i alla fall så att skolan inte har möjlighet att hinna göra en tillrättalagd lunch därför att man riskerar att hamna under luppen och nagelfaras! På dem bara! Och så hoppas jag att du kommer den dagen då det är ”grötdag”! Men glöm inte att vara tidigt ute – lunchen börjar ju serveras redan strax efter tio!

    • Haha grötdag! det kommer jag ihåg, mysko smakande mannagrynsgröt som alla tok-öste socker på…. salladsbordet fanns kvar… MEN vem har/hade sallad på sin mannagrynsgröt? Haha snacka om katastrof! Barn som sockrar en kolhydratbomb! Varför inte ta bort grötdagarna istället??? Varför inte sätta salladsbordet innan matserveringen?

  4. Så bra skrivet! Du har helt rätt i det du säger att vi inte ska ”rädda jorden” genom barnens mat.

    Tack, du har satt ord på mina tankar!

  5. Suveränt Jonas
    Omsorgen om våra barns hälsa är det som ska stå högst på vår ”att göra” lista.

    Du klarade dig bra i ”hetsen” på kvällsöppet igår trots att det som vanligt i såna program blir den som skriker mest och är ohövligast som får mest sagt.

  6. Heja Jonas! Såg ”debatten” igår. Är helt inne på din linje. Tom när jag gick i skolan hade vi minst en vegetarisk dag i veckan i skolan. Vad serverades då? Jo, potatisbullar med lingonsylt… Har svårt att tänka mig att kvaliten på de bullarna skulle ha ändrats…
    Nej fokusera på bättre kvalitet först och främst, bort med halvfabrikat, spannmål, mjöl, gryn och margariner, sen gör det väl inget om barnen får spenatsoppa med hackat ägg gjord på riktigt
    smör och grädde en dag i veckan…
    Nej, go Jonas, hoppas verkligen att du kan göra skillnad!!!

  7. Alla borde ha rätt till riktig skolmat. Då vi fick oätlig mat på min skola levde jag på morötter i 6 år. Inte okej. Inte konstigt att halva sverige har snedvriden relation till mat när huvudmålet är av kass kvalitét om det ens intages

    http.//pernillabredolt.blogspot.com

  8. […] för som du kan läsa på hans blogg idag.Uppdatering 31/1 med fler bra synpunkter från Colting: Måste jag wallraffa skolmaten? Jag utmanar dig rektor i Borås!Läs merRössner recenserar Matrevolutionen i Läkartidningen 786Dietisternas Riksförbund: Snälla […]

  9. All cred till dig, och hatten av! Mycket bra initiativ, jag hoppas rektorerna lyssnar till ditt upprop, annars är de bara för fega….

  10. Bra sagt!

    Om vi bara kunde se till att skolorna fick bättre ekonomi, så att de fick råd med mer personal som kunde laga riktig mat istället för att bara hinna klippa upp förpackningar, koka makaroner, servera snorungar och diska på en arbetsdag.

    Höj skatten! Satsa på skolan!

    • Jag läste för ett tag sedan att man bestämt att laga maten själv på det nya Karolinska i Solna. Och tydligen har man kommit fram till att det inte ska behöva bli dyrare. Då borde det fungera i skolorna också. Jag tror inte att det behöver bli dyrare om skolorna återgår till att laga maten själva, så som de gjorde i min ungdom. Problemet är väl den politiska viljan som är så svag. I detta avseende har vi väl helt enkelt svagpresterande politiker i det här landet.

      • Jag kan intyga att det fungerar och det är redan testat under många år på den skola där mina barn går – men så slutade kocken och engagemanget föll ned till noll…

  11. Så jäkla bra skrivet!!!

  12. I Sverige äter vi i snitt 85 kg kött/person och år. Är det hållbart i längden?

    • Forskare har tydligen nu räknat ut att vetet kommer att växa väldigt dåligt efter en global uppvärmning på ynka två grader. Vi kommer nog tids nog att inse det fina med att äta gräsbetat kött i stället för att trycka i oss diverse golvskrap efter spannmålsodlingen.

    • Kanske inte, men det är inte hållbart med en allt sjukare befolkning heller. Svaret är istället ett barn per familj policies och liknande. Vi sjunker i befolkningsmängd som det ser ut idag redan (Det är positivt!) i västerländska länder. Det som håller det uppe är invandring. Medans nya barn föds i misär i afrika och indien samt andra u-länder. http://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE
      In vitro meat är också något vi kommer se mer av i framtiden, http://en.wikipedia.org/wiki/In_vitro_meat
      Dessa åtgärder är mer hållbara än att folk ska gå och vara sjuka på vegankost. Dessutom försvinner så mycket natur för alla åkrar, djur som lever fritt i vanlig natur gör både djuret lyckligare, köttet nyttigare, och kanske även oss människor lyckligare om det finns mer skogar och hagar där man kan se lyckliga djur.

    • 85 kilo per person och år? Det är grovhugget i samma storleksordning som vår kroppsvikt. Det är väl för tusan inga mängder att diskuttera. Det är väl högst rimligt att få äta sin egen vikt av kött per år! Hade vi diskutterat ett kvarts ton, då hade det börjat bli ett problem.

      Det man kan fundera över är hur mycket boskapshållningen har sjunkit under 1900-talet, framför allt om vi relaterar det till folkmängden!!

  13. Det känns motsägelsefullt när du säger att du månar om barnen. Om det ska finnas något som påminner om en välmående planet när de blir vuxna är det inte en dag försent att börja se över sitt köttätande (bl.a.). Nu lobbar du för en ohållbar framtid. Så i vems intresse talar du, egentligen?

    • Det är ju där kruxet ligger. Du väljer att tro på billig politisk retorik med skeva siffror och jag väljer att inte tro på den. Om du tror att lösningen på globala problem ligger i huruvida vi äter kött eller inte så tycker jag att du borde tänka till lite.

    • Djur som betar gräs ger ett levande landskap där alla arter och växter samsas naturligt. Fabriken är enkel. Gräs > Mjölk, grädde (smör), fett, kött, inälvsmat, kläder osv. Jordlagren byggs upp och inga hav blir övergödda.

      Det du vill ha blir biologisk enfald (en monkulturell öken) där bara en gröda tillåts och allt annat utrotas i stort sett (ner till bakterienivå). Jordarna vänds och gödslas med dieseldrivna traktorer, liksom för harvning sådd och skörd. Resterna av den tillförda fosforn hamnar i vattendragen osv. Resultatet av detta blir ofta något som inte är fullgod människomat, där många viktiga aminosyror, fettsyror, vitaminer och mineraler saknas.

      För mig är framtiden att gå tillbaka till det naturliga. Vi har så mycket skog och ickeodlingsbara marker i Sverige där djur skulle kunna beta. På de stora spannmålsåkrarna kunde vi få fram vinterfoder i form av gräs. Det nya yrket kan bli boskapsskötare (cowboys)..

  14. Hej Jonas!
    Mycket bra skrivet och att du månar om våra barn och deras hälsa. Min dotter går på ett dagis där de har egen kock vilket är så bra. Han kör praktiskt taget aldrig med halvfabrikat. Jag känner mig dock orolig hur det ska bli när dotter ska börja skola om ett tag. Ser man hur matlistorna för skolorna ser ut så är det skrämmande med tanke på kvalitén.
    Jag är också mycket intresserad av vår miljö, men förstår inte de som tycker att det är ok att frakta frukt och grönt jorden runt. Det är väl inte speciellt miljövänligt.

  15. Tycker att debatten igår var helt ok. Jonas fick med bra argument när det gäller halvfabrikat, socker och onaturlig mat. Ämnet är inte lätt med tanke på att vi står inför en svår framtid när det gäller vårt ätande. Tycker alla borde läsa Joel Salatins bok ”Folks this aint normal”. Vad är egentligen normalt, tvätta ägg i klorin, mata kor med spannmål och att kycklingar nu är slaktfärdiga på rekordsnabb tid. Inte i min värld! Tycker även att man borde titta på vem som egentligen tjänar på GMO. Inte är det mänskligheten iaf!

  16. Jag tyckte att det blev en lite konstig debat med LCHF-anhängare i ena ringhörnan och med mega veganer i den andra. var fanns det naturliga mellantinget? Borde inte debatten snarare handla om att barnen ska få bra sammansatt kost alla 5 skoldagarna? Borde inte diskussionen snarare handla om kvalitén på det kött som faktiskt utspisas?

    Mrs G

    • Vad är naturligt? Vem bestämmer vad som är naturligt? Måste naturligt vara liktydigt med nyttigt? Det finns väl gott om gifter som är naturliga? Varför skulle mellantinget eller det svenska lagoma vara mer naturligt? Det naturliga borde väl vara att äta det som råkar finnas i närheten, inte alltför lång tid efter det att hungern inträder. Vi kan nu tillåta oss lyxen att välja mellan en extremt onaturlig mängd olika livsmedel – något som vi kanske inte kan om ett antal år när all mark är sönderoldad och utarmad. Fram för gräsbetat kött!

  17. Vi tycker så lika och samtidigt så vansinnigt olika. Jag tror du kan må bra av lite wallraffande. Jag arbetar i en kommun där det finns engagerade kostansvariga som arbetar oerhört målmedvetet för att få bort halvfabrikat och andra skräpprodukter och få bästa möjliga kvalitet för de resurser som ställs till förfogande. Parallellt med detta försöker man minska köttkonsumtionen. Mycket av de halvfabrikat som finns är just på köttsidan – pannbiffar, köttbullar m.m. Och det handlar inte om att käka gröt i stället. Du borde veta bättre än att ägna dig åt sådan vulgärargumentering. Drä hamnar också försöket att avfärda baksidorna av ett hämningslöst köttfrossande i västvärlden som ett ”diffust” globalt problem. Barnens skolmat är för viktig för sånt trams. I den kommun jag arbetar handlar det mycket om att ersätta tveksamma halvfabrikat av kött med fullvärdiga vegetariska produkter, ofta ekologiska och närodlade. Det är inte alldeles lätt – vanans makt är stor, vilket inte minst J. Olivers dokumentärer visat. Det händer ju att barnen väljer mamma scans och pulvermos när de själva får bestämma – inte minst beroende av vilken matkultur man fått med sig hemifrån.

    • Men vanans makt är stor. Liksom vanan att acceptera halvsanningar, fördomar och politisk retorik ifrån auktoriteter. Därför sväljer den absoluta majoriteten helt okritisk argument om köttets negativa inverkningar när den egentliga sanningen är långt ifrån svart-vit.
      Jag tycker att frågan fokuserar på helt fel saker. Kött är inte fienden. Däremot är mjöl, gryn, socker och spannmål det. Verkar ni också för att ta bort det ifrån menyn?

  18. Jonas, det globala problemet består i HUR MYCKET KÖTT vi äter, inte om vi gör det överhuvudtaget. För trettio år sedan åt vi i Sverige kött när vi skulle lyxa till det. Idag är kött så pass billigt att vi har råd att äta det i princip varje dag, och där har du den främsta skillnaden. Köttkonsumtionen har ökat med 30% sedan 80-talet och ur ett miljöperspektiv är inte det hållbart i längden.

    Visst, din tanke om gräsbeteskött till alla skolbarn är fin, men ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv är det en utopi. Tyvärr.

    70% av allt spannmål som odlas idag används som foder åt djur. Inte åt oss människor.

    • Verkar som du är lite okunnig när det gäller just ekologiskt jordbruk. Tänker specifikt på ditt uttalande: ”Visst, din tanke om gräsbeteskött till alla skolbarn är fin, men ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv är det en utopi. Tyvärr. ”

      Lite information: http://ekologisktkalmar.wordpress.com/2012/01/20/eko-info-ekologiskt-jordbruk-vad-ar-det/

    • hejsan
      jag producerar spannmål som äts av djur. det fodret kan aldrig användas som mat till människor eftersom den inte håller så hög kvalité som krävs till det. tyvärr förlorar jag mycket pengar eftersom priset på foder till djur är oftast hälften av priset till människoföda. detta foder är inte godkänt för människor. (ska vara mycket hög kvalité)

      • Jag känner också en lantbrukare. Han har skippat spannmål till sina djur och han tycker det går precis lika bra (även ekonomiskt). Han tycker också att han slipper en massa onödigt jobb med spannmålshanteringen (förutom 10% till halm). Jag hoppas det framgår att man får ett betydligt nyttigare och mer omega-3 rikt kött (fetterna) med gräsbete. Dessutom blir varje kilo kött mångdubbelt mer miljövänligt utan spannmål. Om någon ska ta steget är det lantbrukarna. Det gäller att våga och kanske vinna!

    • För 60 år sedan åt vi kött och grönsaker, då skrev till och med kockar i sina kokböcker om potatis som tveksamt tillbehör… Vad som hänt däremellan är en tokskev kostutveckling som resulterat i en fetmakatastrof.
      Men att påstå att folk åt mindre kött förr är en rejäl historieförfalskning.

  19. Jasså Jonas, det menar du…
    ”Man är en stor människa när man får ett verb uppkallat efter sig.”
    Gäller det Juholt också? Är han också en av din stora idol?
    Om man inte ser några problem med dagens köttproduktion, då har man problem. Köttproduktion är inte det största problemet i vår värld, men det går inte att bortse ifrån

  20. Helena, en stor del av köttet som säljs i Sverige är också importerat från bl.a. Irland, Danmark, Brasilien och Arentina. Menar du att det är miljövänligare att frakta kött?

    • Det är miljövänligare att frakta Tomater från Spanien än att odla dem i Sverige. Skulle hävda att Irländsk kött är mer miljövänligt en svensk producerat.

      • Me har svarat bra på din fundering av om jag skrev. Kanske lite lästips vore bra här .
        Lierre Keith ”Veggomyten” eller på orginalspråk ”The Vegetarian Myth”

        Gunnar Lindstedt ”Svart Jord”

    • Kött innehåller ju mycket mer energi och viktiga näringsämnen per kilo än vegetabilier så nog måste det vara miljövänligare att frakta kött.

      • Nu är det ju inte frakten som är den största boven i dramat, utan snarare framställningen av köttet. Att framställa ett kilo kött kräver mer resurser än att odla ett kilo tomater t.ex. Så, ja, köttproduktionen är en större belastning för miljön än vad den vegetabiliska är.

    • Men du får nog äta en lastbil med tomater om du ska få i dig lika mycket näring som om du åt lite kött i stället.

  21. En person som slagits hårt för att maten i skolan ska lagas från grunden av ekologiska råvaror är Carola Magnusson.
    Hon har också bevisat där hon varit husmor med ekonomi och planeringsansvar att det inte blivit dyrare.
    Dessutom äter barnen bättre eftersom det är gott.
    http://www.carolaseko.se

  22. Läs gärna mitt inlägg med mina reflektioner efter debatten i Kvällsöppet igår http://wp.me/p1uIV8-2Q5

    Mrs G

  23. Apropå tvång så undrar jag om vi för rättvisans skull inte också måste införa en köttdag för veganer och vegetarianer?

  24. Mycket bra tanke! Se till att komma till Bäckängsgymnasiet och visa både personal och elever var skåpet ska stå! Allt stöd från min sida.

  25. Om du bestämmer ett datum med skolan så de vet om vilken dag du kommer lär maten vara godare än vanligt just den dagen. Precis som att maten alltid smakar lite extra och att det serveras dyra maträtter när exempelvis niorna kommer på besöksdagar och liknande. Sen övergår den till samma okryddade mat som tidigare.

    // Elev på bäckäng

  26. Sååå bra!!! 🙂

    //Lärare i Borås

  27. Bra jobbat igår kväll! Debatten i övrigt var löjlig och det var skönt att du kunde lyfta ribban lite…dålig mat är dålig mat oavsett om den är vegetarisk eller inte!

  28. Du var otroligt bra Jonas, du kanske ska bli politiker? Starta ett nytt parti så röstar jag!

  29. William, jag har varken påstått det ena eller det andra.
    Gräsbete är det ultimata, men om alla ska fortsätta att äta 85 kilo kött/år i Sverige, var föreslår du då att alla dessa djur ska beta? På hustaken, eller?
    Att föda upp gräsbetesdjur kräver tid och det är för de flesta bönder en olönsam affär.

    • Jag brukar kolla lite när jag är ute och åker. Resan från Bollnäs till Sthlm är på 27 mil och man ser knappt en ko. Du ser massor av skog, spannmålsåkrar och faktiskt mer hästar. De ser också massor av ytor som vi kan kalla marginalytor där gräset bara vissnar från år till år. Irland producerar 300 % av sin egen köttproduktion men vi bara 80 %. Mitt tips är att du kollar lite själv. Stenig mark med inslag av olika träd fungerar säkert finfint för bete.

    • Skulle det fortfarande vara olönsamt om man hägnade in stora arealer och lät djur beta fritt? Olika företag och privatpersioner kunde köpa andelar.

      Att det tar mer tid att föda upp gräsbetesdjur är fel enligt den person jag känner. Han säger att det är spannmålshanteringen som tar upp onödig tid. Det enda han gör är att flytta sina djur från ett bete till ett annat ibland. Dessutom växer vissa raser väldigt bra på gräs.

  30. Är det inte bättre för både miljö och hälsa att äta mindre och kvalitativare kött? Det är den extrema efterfrågan som skapar situationen vi har idag. Sedan vet inte jag om alla LCHF:are är miljonärer, men alla har tyvärr inte råd att köpa kött från gräsbetesdjur. Och sedan har vi den förfärande stora kategorin med människor som inte kunde bry sig mindre om vad de stoppar i sig och hur det de äter påverkar miljön och i förlängningen oss alla.

    • 57 kr för 150 g gräsbetad oxfile är väl inte så väldigt dyrt? Det är ju bara drygt hälften så mycket som en ordinär dagens lunch i Stockholmstrakten i alla fall. Du får ju steka den själv förstås.
      Oftast äter man väl billigare styckningsdelar så då hamnar vi väl prismässigt ungefär där en trist färdigrätt från t.ex. Findus brukar ligga.

  31. ”För alla är väl intresserade av att skolbarnen får den bästa tänkbara maten?”

    Jo… – låt oss hoppas på det – men vem vet ?

  32. Bra skrivet, som alltid!

  33. Du skötte dig jättebra , höll dig lugn och fick fram bra argument, trots att det kan vara väldigt svårt när alla blir exhalterade i sådana här debatter. Veganen som tyckte att du var så ung och inte visste så mycket och påpekade att man inte behöver bli så upprörd, var ju helt hysterisk och det säger väl allt om vem som framstod mest seriös.
    Sedan vet jag inte varför miljöförstöringen jämt ska skyllas på ” det röda köttet” och särsklilt i skolmaten, mina barn har aldrig serverats köttstekar på de fem åren de gått i skolan.

    • Anledningen till att miljöförstörningen ofta skylls på köttet är för att det bidrar till stora utsläpp av växthusgaser, faktiskt mer än transportsektorn. Detta pågrund av att idislares matsmältning producerar en stor mängd metan som är en av växthusgaserna i atmosfären. Förmodar att du redan har koll på växthuseffekten. Anledningen att man ofta tar upp skolmaten är nog för att en köttfri dag i skolan skulle påverka miljön positivt i större utsträckning än vad en sådan dag skulle göra på ett anat ställe. Växer eleverna upp med att äta miljövänligare tar de även med sig detta i vuxen ålder. Rött kött finns i flera former än i köttstekar, det är all kött som kommer från kor, grisar, lamm med fler.

  34. Jag tycker synd om killen från miljöpartiet som medverkade på debatten igår. Han måste (eller kanske också vill) driva sin politik efter livsmedelsverket och jordbruksverkets direktiv. Ajaj inte bra. Någon sade till mig någongång att svenska politiker inte är som t e x politiker i italien, svenska politiker är generellt sett godhjärtade och vill befolkningen väl. Så är det säkert många gånger. Synd då bara att de måste grunda sina vägval på fakta från en sådan institution som livsmedelsverket. De är uppenbarligen köpta av någon spannmålsproducent. Rekommendationer som är helt skrämmande åt skogen. Titta bara på vad de skickade ut på skolor för några år sedan som utildningsmaterial för idrottslektioner, Uppladdningen! Haha herregud give me a break! Uppladdningen, det är ju propaganda från AXA! Jesus! Stackars barn.

    Jag tror att miljöpartistackarn innerst inne själv också förstår att det som i slutändan kan lösa ALLA miljöfrågor är MÅTTFULLHET & KVALITET. Om vi i skolan kan lära barnen att välja bra råvaror som har ett högt näringsinnehåll, för att dem är närproducerade på ekologiskt vis, och äta med måttfullhet, alltså så mycket man behöver, så ger vi dem en möjlighet att inse att det inte handlar om kvantitet utan om kvalitet. För i slutändan förstår vi ju alla som har lite sunt förnuft att det vi i längden mår bra av att äta är produkter och näringsämnen av god kvalitet, med ett naturligt ursprung i en god variation och i en lagom mängd.

    Jonas jag tror att det du kommer se ute på skolorna är anhängare till kolhydratmaffian…. ta med dig dem boxhandskarna också.

    Kom ihåg…

    MÅTTFULLHET & KVALITET

    • Att äta med måttfullhet är ju vad det hela går ut på, alltså att äta mindre kött. Man kan fortfarande få en god kvalitet på maten fast man väljer bort kött. Jonas skriver ”diffusa globala problem” och att det ”är alldeles för abstrakt att prata om att rädda miljön”, det låter som att han verkar ha en allt för dålig koll på miljön och vad som behöver göras för att rädda den. Jag rekommenderar honom att läsa några kurser i ekologi och sedan återkomma.

  35. Beta på hustaken…. !?!

    Betänk att på 40-talet hade vi i Sverige dubbelt så många nötkreatur som vi har idag… åt dom spannmål tror du, eller importerat kraftfoder ?
    Nej dom åt enbart inhemskt gräs året runt…

    Faktum är att det i många landskap numer finns fler hästar än kor ! Trots att vi på den tiden var beroende av hästen vilket vi inte alls är idag. Om de flesta hästar (som bara äter gräs) gick till matproduktion, som den utmärkta gustavskorven, vore det väl en annan sak. Tyvärr är det inte så…

    Otroligt stora tidigare gräsbetesmarker i Sverige är numer tyvärr enformiga trädplantager utan ett uns av gammal skog, och som verkligen inte är en bra miljö för växter eller djur. På en mindre del gammal gräsmark odlas spannmål till djurproduktion.

  36. Härligt jonas…håller helt med dig

  37. Jag har lösningen: Omvandla all skog i södra Sverige till betesmarker, flytta de vilda djuren till Norrland och avskaffa renbetesmarkerna där uppe så alla typer av djur kan leva där…

  38. Men du, Jonas. Om du ska wallraffa är det inte så smart att basunera ut det hela på en blogg. Jag tror inte att din ”idol” Günter jobbade på det sättet. Slå upp ordet ”wallraffa” och gör ett nytt försök. 🙂

    • Fast nu kanske du inte läste så noga, va? Jag skrev att jag hoppades att INTE behöva wallraffa. Jag vet mycket väl hur Wallraff jobbade. Jag använde uttrycket för att belysa hur svårt det kan vara att skaffa riktig kunskap om ett sån´t här ämne när man inte själv jobbar i skolornas värld.

  39. Behövligt! Hoppas på en recension!

  40. […] I debatten gjorde vår triathlonatlet Jonas Colting bra ifrån sig och han följt upp det med en utmaning  på sin blogg av alla rektorer i Borås. Bra ifrån sig gjorde också Emma Ivarsson, elev på […]

  41. […] I debatten gjorde vår triathlonatlet Jonas Colting bra ifrån sig och han följt upp det med en utmaning  på sin blogg av alla rektorer i Borås. Bra ifrån sig gjorde också Emma Ivarsson, elev på […]

  42. Ursäkta att jag är sen men jag var lite hungrig och åt en grillad kyckling. Håller med dig helt i det du skriver men stämmer det verkligen med din politiska syn? Jag menar att ska vi äta det billigaste=sötaste=godaste så blir det som det är i dag. Äta det billigaste? Ja, de flesta gör väl det? Det är väl bara hälsointresserade, kroppsfixerade och de med för mycket pengar som betalar extra för kvalité på maten? Konsumenten har makten. Barnen har inga pengar. Företagen ska tjäna pengar. Jag tycker verkligen om att du bloggar!

  43. […] Uppdatering 31/1 med fler bra synpunkter från Colting: Måste jag wallraffa skolmaten? Jag utmanar dig rektor i Borås! […]

Lämna en kommentar