Min höst

Jag tycker verkligen om hösten. För efter den så kommer julen och då är det flera veckor av kravlöst marsipanätande till ljudet av Triads ”Tänd ett ljus” under stearinljusets sken.

Hösten kan alltså ses som en lång uppvärmning till julfestligheterna och hela decembers kärlek och snöinklädda sockervadd som pryder livet och naturen under både hundpromenad medelst skogslöpning med frasande ljud.

Hösten går dock så förbannat fort! Innan sommaren ens hinner stänga dörren bakom sig så är man inne  i oktober och vintertid och den första frosten och sedan är klockan fem i elva sekundmeter höststorm.

Min höst är roligt intensiv eller intensivt rolig. Vilket som. Inte rolig som i ha-ha-ha rolig men åtminstone stimulerande, självförverkligande och själavandrande. Från plats till plats. Från ytterlighet till ytterlighet. Noll till hundra. Hundra till noll.

I kronologisk ordning så ser min höst i stora drag ut som följer:

 • just nu-27 sep; befinner mig i Toronto, Kanada, med min bror och Elin för att hälsa på min pappa och vår familj här under en vecka
 • 28-30 sep; fyra föreläsningar på tre dagar varav två är i Finland
 • 4-11 oktober; kombinerad familjesemester/träningsläger i Cannes
 • 12-26 okt; tio föreläsningar, bland annat fyra i egen regi ”Nakna Hälsan-tour”
 • 27-30; Miami 70.3 Half-IM med hemresa på kvällen samma dag som tävling
 • 31 okt-15 nov;  fem till sju föreläsningar
 • 16 nov; avresa till Hawaii
 • 26-27 nov; Ultraman World Champs Hawaii
 • 30 nov; Hemresa
 • 2-4 dec; Colting Camp Simläger
 • 7 dec; Extrainsatt föreläsning i Stockholm ”Nakna Hälsan”
I fin form dagarna innan UM-2010 med en blekare version av Jojje. Han ska med även i år och har lovat att sola lite mer:)

I fin form dagarna innan UM-2010 med en blekare version av Jojje. Han ska med även i år och har lovat att sola lite mer:)

Det blir spännande minst sagt! Jag kommer dessutom, och det säger väl sig självt, att träna väldigt hårt och mycket under den här perioden. Jag tycker dock om att träna inför Ultraman och har bra koll på hur jag ska lägga upp den här perioden. Jag har ett bättre utgångsläge än förra året så nu handlar det bara om att hitta en bra balans och hålla åldrandet och krämporna på ett behörigt avstånd (obs; IRONI…fast ändå inte…fast jo…men ändå inte)
Nu håller jag på med två veckors hälsoträning i kölvattnet av den senaste perioden triathlonträning med tävlingar (Tjörn Halv-IM, Ö till Ö etc) och det innebär ett stort fokus på strukturell balans och mindre stress av vanlig konditionsträning. Jag kör exempelvis 11-12 Pilatespass á 90 minuter med privat instruktör under den här perioden, kör lite funktionell styrka i skogen, springer bara kort och lätt och simmar varannan dag. Simpassen innehåller betydligt mera benspark och medley än annars. Och så försöker jag att sova lite mera! Nu är jag tight som ett ålaskinn i kroppen av all Pilates och snart redo och sugen på att attackera den planerade distans- och specialträningen för höstens evenemang.

7 reaktioner på ”Min höst

 1. Ha ha, jag har för mig att du brukar skriva ”kuk snö hit och kuk snö dit”… men i vilket fall som hälst lycka till, men föresten, när ska du berätta om din diagnos? Du bara skriver runt om kring den hela tiden, i runners, här, vi blir ju oroliga…….

 2. Varför lägger du möda på bensparksträning?
  Simmar man 10km som du gör bör man väl snegla lite på Total Immersion tekniker och försöka få till det med strömlinjeformen och symmetrin istället.

  Som gammal simmare måste jag säga att tekniken är väldigt effektiv när man simmar i fritt vatten

  • Jag lägger bara möda på benspark (med platta och införlivat i 6-taktsbenspark) under den här perioden för att just stimulera kroppen på ett nytt sätt. Det är alltså inte simträning så mycket som det är fysträning kanske. Sedan är ju bensparksförmåga viktigt oavsett vilken simteknik man har. Jag har alltid simmat med en typisk Janet Evansk väderkvarnsteknik med 2-taktsben men man behöver ha en stark benpendel även där. När jag inte simmar benspark på träning så tappar jag den här förmågan ordentligt.
   Total Immersion tycker jag är skit! Deras poäng handlar om att ta så få tag som möjligt och inte simma så fort som möjligt:) Följer man deras simtekniska råd så överkontrollerar man sin isättning av armtaget och allt rör sig i slowmotion. En klassiskt snygg bassängteknik är i mina ögon inte optimal för öppet vatten där en betydligt högre armföring är att föredra.

 3. Ses i Finland! Väntar med spänning på föreläsningen 🙂

 4. ”Hösten kan alltså ses som en lång uppvärmning till julfestligheterna och hela decembers kärlek och snöinklädda sockervadd som pryder livet och naturen under både hundpromenad medelst skogslöpning med frasande ljud.”

  Mycket vackert skrivet…det behövs mer poesi Jonas!

 5. När man läser om Ultraman framstår det som en larvig hittepå-tävling.
  Menar du på allvar att vinnaren av den tävlingen kan kalla sig världsmästare?

  Varför kör du inte riktiga Hawaii mot Raelert & Co?
  Den som vinner där är verkligen en världsmästare.

 6. ”sedan är klockan fem i elva sekundmeter höststorm”

  En sådan formulering kan få vilket poet som helst att känna mindervärdeskomplex. Snyggt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s