Vem är en auktoritet? Ny BT-artikel

Jag sammanfattade en del av mina intryck av den senaste debatten i min senaste krönika i BT. Jag är begränsad till 2600 tecken så mina texter där blir aldrig så fullödiga eller argumenterande som jag hade önskat. Men jag tycker att min poäng ändå blir tydlig.

Intressant är att just idag så hade Livsmedelsverkets pajaser en debattartikel (i bl a BT) där man ånyo presenterar floskler och, faktiskt, rena lögner. Jag hoppas att de flesta läsarna inser att deras budskap är så genomskinligt att den tunna retoriken brister vid minsta påfrestning.

Min krönika nedan:

”Debatten om vår mat och de svenska kostråden fortgår med oförminskad styrka. Två mycket intressanta debattartiklar har publicerats i stora svenska dagstidningar och i BT upprörs dietisterna då deras kompetens ifrågasätts. Men betyder en utbildning automatiskt att man har rätt? Man ska vara medveten om att kunskap alltid är relativ. I synnerhet i den akademiska världen, och det är avhängigt vem och vad som tillhandahållit forskning, rön och studier. I synnerhet när det gäller medicinsk forskning så vimlar det av adjungerade professurer och näringslivssponsrade studier som naturligtvis vill få stöd för en produkt eller tjänst. Många sätter alldeles för stor tilltro till auktoriteter och titlar. Inom vissa forskningsfält sker enorma paradigmskiften som totalt raserar tidigare ”kunskap”. Det var nog inte helt lätt att vara astronom på 1500- och 1600-talet och tro på heliocentriska världsbilden med jorden i universums mitt, när Gallilei bevisade motsatsen. Dagens Livsmedelsverksutbildade dietister befinner sig i samma paradigmskifte men vägrar erkänna det! Kunskap är alltså inte mera värd än trovärdigheten bakom de som tillhandahåller den.

Svenska Dagbladet publicerade i veckan en debattartikel ifrån Brödinstitutet, vars enda uppgift är att få svenskar att äta mer bröd. Debattartikeln maskerades dock som omsorg kring folkhälsa och överviktsproblematiken. Deras sakkunnige, Ingemar Gröön är förresten känd för att ha gjort bort sig ordentligt när han var den som i TV4 avrådde folk ifrån att läsa innehållsförteckningen på bröd, och menade att bröd behövde innehålla socker för att få svenskarna att äta mer av det. Gröön har, föga förvånande, starka kopplingar till den brödtillverkande industrin via exempelvis AXA, Skogaholm, Schulstad och Coca-Cola skulle skrivit en artikel om poängen med att dricka deras läsk!

En betydligt mer relevant debattartikel med namnet ”Lita inte på myndigheternas kostråd” publicerades i ett antal större dagstidningar av flera oberoende överläkare, forskare och professorer.

De skriver bland annat att Livsmedelsverkets varningar mot animaliskt och mättat fett saknade vetenskapligt stöd, att risken för hjärtinfarkt är minst hos människor som frossar i feta mejeriprodukter, och att barn som undviker mättat fett är fetast.

”Trots detta rekommenderar Livsmedelsverket att barn ges lättmjölk och lättmargarin i daghemmen och i skolan, och rådet följs av de flesta trots föräldrarnas protester. Verkets enda argument är en finsk koststudie finansierad av margarinindustrin och som vid en närmare granskning visar sig vara värdelös som bevis”, kan man läsa i artikeln.

Ingenting är per automatik sant bara för att det kommer ifrån någon med en titel. Och inte heller bara för att det står i tidningen!

Coltings Topp-3!

De sämsta källorna till information!

 1: Reklam

Reklamfilmer och annonser kan verka övertygande men det är inget annat än köpt information och hård vinklad kommersialism.

2: Kvällspressen

Endast intresserade av polemik och wow-faktorn. Sensationsjournalistik är sällan trovärdig.

3: Studier bekostade av särintressen.

Man ska alltid läsa det finstilta när nya rön presenteras med braskande rubriker. Vem har beställt studien? Vem har fått lön för att säga vad?”

6 reaktioner på ”Vem är en auktoritet? Ny BT-artikel

  1. Fan va bra

  2. Well done! Starka argument, tack för att du ifrån din position ifrågasätter och tycker på ett konstruktivt sätt.

  3. Mycket av det som undervisas på våra universitet är inte utbildning utan inbillning – dietisterna är ett utmärkt exempel på detta,,,,

  4. Alla har rätt att tycka, att uttrycka sin åsikt. Men jag tror att Colting bröderna bildar en åsikt alldeles för tidigt och istället för att ta reda på hela bakgrunden väljer att fortbilda sig på ett snabbt och enkelt sätt genom att läsa tveksamma nätreferenser, populärvetenskapliga böcker och vekcotidningar. Visst allt finns på nätet, men det krävs kunskap att tolka studieresultat och förstå olika aspekter kring en studiedesign. Coltings retorik är ofta enkel och ta till sig, men hänvisningarna och exemplen är riktigt usla och substanslösa, det saknas en saklig, objektiv vetenskaplig tolkning. Det är därför vi har myndigheter som Livsmedelsverket. Att förstå helheten när det gäller kost och hälsa kräver mer än att vara en mjölkbonde eller elilttriathlet. En bra utbildning för dessa herrar vore dietistutbildningen.

    • Vad du menar är att en bra hjärntvätt för bröderna Colting vore att läsa dietistutbildningen?
      Jag utmanar vilken dietist som helst att ta ett snack med mig om kost, hälsa, livsmedelsproduktion och näring. Och jag utmanar vilken dietist eller livsmedelsspecialist som helst att jämföra kunskaper om mjölk med min bror. Om du hade bemödat dig om att läsa hans mycket välskrivna bok så kan du se att den kryllar av vetenskapliga hänvisningar, men kanske inte de som Livsmedelsverket väljer att tro på. De sysslar nämligen med, i allra högsta grad, selektiv varseblivning

  5. Bara för att en myndighet är en myndighet innebär det inte att det automatiskt är rätt, det har vi fått många bevis på i olika områden. Bara inom området miljö och säkerhet, kontra barn – kläder och leksaker som är inpregnerade med diverse kemikalier som är direkt livsfarliga för våra barn och nejdå, myndigheterna har ju godkänt dem så då är det ju okej! Eller? Nej, våga ifrågasätt, våga tänka själv och känna själv! Jag har levt i perioder av lchf-kost sedan 2005 men har inte haft kraften att kämpa helt själv förrän det senaste året då min egen målbild blev så stark jag jag klarar att hålla mig borta från kolhydraterna (så mycket det går) och om en vecka har jag hållt mig i ett år och är ca 25 kg lättare, friskare, snyggare och betydligt gladare. MINA upplevelser och erfarenheter kan aldrig få mig att lyssna på en dietist och har träffat några stycken i mitt liv. Följde dem och vågen toppade 172 kilo. Nej, jag vill inte bli dietist!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s