Den vita lögnen – Opastöriserad mjölk, en mänsklig rättighet eller en fara för allmänheten?

Min bror, Fredrik Colting, har idag en debattartikel i Borås Tidning (eventuellt i andra tidningar också men osäker än så länge) som heter ”Den vita lögnen” och som handlar om vår rätt som konsumenter att kunna få dricka rå mjölk som är opastöriserad och ickehomogeniserad.

Fredrik är också på http://www.kostdoktorn.se där ett inlägg handlar om Fredriks sätt att äta.

 

Fredrik Colting, författare, fit kille och min lillebror!

Fredrik Colting, författare, fit kille och min lillebror!

 

”Visst är det underligt att varje gång vi har ett utbrott av matförgiftning, komma det från tyska gurkor eller spanska tomater, varnar myndigheter oss raskt för konsumtion av opastöriserad mjölk. Trots att inte en enda person insjuknat pågrund av just mjölk. Faktum är att varken Smittskyddsinstitutet eller Livsmedelsverket har några siffror på hur många svenskar som smittats av opastöriserad mjölk, man differentierar nämligen inte mellan de båda ytterligheterna. Mjölk är mjölk, verkar man resonera, oavsett om den kommer från en fabrik eller en ko. Slutsatsen är att det kan vara så få som ingen. Men det viktiga är förstås inte siffrorna. Siffror har alltid varit ammunition i händerna på de som vill bestämma över oss. Och bestämma över oss är precis det man gör. Med ihåliga varningar om opastöriserad mjölk och skrämmande siffror tror vi idag att döden aldrig är längre bort än den ko som förser oss med mjölk. Kor som i alla tider, ja i alla fall innan man införde tvångspastöriseringen 1937, levererat närande mjölk till oss människor (tvångssterilisering utsatte vi i Sverige däremot bara Finländare och Romer för, aldrig kor) utan att ta livet av oss. Just sån mjölk vi borde referera till när vi använder det slitna uttrycket färsk. 

 

Men nu laddar vi om. I USA, där pågår just nu ett mjölkkrig. De som kämpar är hälsomedvetna konsumenter och bönder som på ena sidan vill ha rätten att dricka färsk, opastöriserad mjölk, mot andra sidan där staten, sporrade av livsmedelsföretag, vill behålla och till och med utöka pastöriseringen av mjölken (och juicen och äggen och helst även köttet och salladen). De vill göra mjölk till en lika säker dryck som Coca-Cola.

I USA gillar man förresten också siffror. De siffrorna säger att många hundra tusen fall av matförgiftning, flera med dödlig utgång, orsakats av pastöriserad mjölk, bland annat en epidemi där 197 000 människor insjuknade. Just det, det gällde pastöriserad mjölk. Vidare säger andra siffror att mer än 290 miljarder glas opastöriserad mjölk druckits sen 60-talet utan ett enda vetenskapligt dokumenterat fall av matförgiftning. Statistik från 2011 visar att det är 35 000 gånger större sannolikhet att bli sjuk av andra matvaror än opastöriserad mjölk. Pang och aj. Siffrorna fungerar tydligen åt båda håll.

 

Det finns många som hävdar att pastörisering av mjölk försämrar kvaliteten på en stor mängd vitaminer och mineraler, att den förändrar sammansättning av proteiner och fetter, att den eliminerar funktionen av de enzymer som är nödvändiga för att ta upp näringen i mjölken. Detta understöds med forskningsmaterial som sammanställts ända från 1930-talet fram till idag, av vetenskapsmän obundna livsmedelsföretag. Samma forskningsmaterial visar hur de flesta laktosintoleranta blir besvärsfria då de dricker opastöriserad mjölk, hur allergier och astma hos barn kan förebyggas eller till och med botas med opastöriserad mjölk och hur unga människor som får riktig mjölk utvecklas mycket bättre än sin motpart. Sen finns det de som säger att pastöriseringen inte har någon särdeles effekt alls på mjölkens kvalitet, att vi gott kan kalla den färsk, även då den blivit uppvärmd. De flesta i den här gruppen hör till någon del av mjölkindustrin. Inte så konstigt kanske då mjölk som pastöriseras har längre hållbarhet.

Det finns till och med de som hävdar att man inte skall dricka mjölk, i alla fall inte som vuxen. Det är självklart upp till var och en, ursäkta, det borde vara självklart att var och en skall få bestämma vad vi skall äta eller inte äta. Men vad gäller mjölk verkar det vare ett alldeles för stort beslut för att en enskild svensk medborgare skall klara av att bilda sig sin egen uppfattning. In rider staten på sin vita springare, eller kanske är det numera en hunsad mjölkko och dömer fördel matbranschen. Ingen färsk mjölk i Sverige, bara Coca-Cola. Uttrycket du är vad du äter har vi alla hört, kanske är det hög tid att vi ändrar det till: du är vad staten bestämmer att du skall äta.

Visst är det absurt att vi har rätt att köpa hjärtattacksframkallande mat, diabetesframkallande mat och överviktsframkallande mat, men när det kommer till vad vetenskapen och historien vittnar om är naturens nyttigaste mat, då är vi plötsligt livegna. Vi skall helt enkelt nöja oss med det staten bestämt att vi skall äta. 

Men du som sätter din egen, din familjs och dina barns hälsa främst, ta dig en funderare på det här med opastöriserad mjölk. Bli lite förbannad, nyp en politiker i örat, höj rösten i mataffären. För stirrar du tillräckligt enträget ner i mjölkglaset skingras plötsligt lögnens skrämmande hinna och vem vet vilken revolution som väntar dig där. ”

 

Fredrik Colting, författare till boken Mjölkrevolutionen

16 reaktioner på ”Den vita lögnen – Opastöriserad mjölk, en mänsklig rättighet eller en fara för allmänheten?

 1. Det här är min favoritblogg!
  Homoerotik, omognad och hybris i en härlig mix.
  .

 2. jag dricker och har alltid druckit redig mjölk direkt ifrån tanken…och jag är stark som fa…=)

 3. Kul att lära sig nya saker, tack! Roligt med saker som känns självklara när man hör de, samtidigt som de så lätt missas. Klart det finns en massa viktiga ämnen som förstörs och att det är skillnad på mjölk och mjölk. Det är inte länge sedan vi bara hade en sorts smör och en sorts tomater i Sverige.

  Ska definitivt hålla ögonen öppna efter opastöriserad mjölk eller skaffa en egen ko så småningom.

 4. Jag håller helt och hållet med. Har letat bra länge nu efter opastöriserad mjölk i mataffärerna och frågat också… men det verkar inte hända något. Bra att det skrivs en bok om detta ämne, då kanske det skapar debatt och publicitet och så småningom kanske Sverige ändrar sin inställning…

  Är det någon som vet vart man kan få tag på färsk opastöriserad mjölk, yoghurt, smör, grädde i Sverige? Jag bor mellan Borås och Ulricehamn så om någon vet nån bonde som har gräsbetande kor/getter i närheten vore jag tacksam : ))

 5. Påminner mig om förra sommaren när vi semestrade i Sverige och passade på att bo på en fäbod när vi var i Orsa-trakten. Små mysiga stugor med väggfasta sängar tyckte barnen var underbart.

  Frukosten serverades ut på långbänk i grovt timmer. Andra morgonen så var dock mjölken slut och mina pojkar såg först besvikna ut. Men när vi fick förslaget att hämta ny mjölk direkt i ladugården så blev det hela ett äventyr. Att få se små fjällkor bli mjölkade (med maskin) och se hur mjölken rann i rören för att sedan få hålla fram en kanna och fånga upp en liter direkt. Den lyckan som spred sig i deras ögon kan man leva länge på. Visst kommenterade de att mjölken smakade annorlunda men inte mer än så. Det blev god varm choklad av den i alla fall.

  Kämpa på med ert myckter intressanta och viktiga jobb i att ifrågasätta moderniteter som drivs in absurdum.

 6. Kul att Fredrik får lite publicitet i samband med boksläppet. Jag läste ut boken förra helgen och den har fungerat som en katalysator för något jag tänkt göra i flera månader – kolla med de lokala bönderna om någon är villig att tjäna tio gånger mer per liter och sälja en riktig produkt direkt till mig, istället för fabrikerna.

  Kul att beingjonas uppdateras oftare än förra bloggen! Fortsätt så, Jonas (och om du får för dig att samarbeta med Erwan fler gånger – smygtipsa gärna på bloggen, så man har en chans att knipa en plats lite snabbt)!

 7. Nästan alla de där elitkillarna som tävlar i Starke Man-tävlingar o.d är ju uppväxta på landet, på bondgårdar e.d, där man skiter i myndigheternas förbud och dricker riktig mjölk direkt från källan. Det skulle förmodligen gå att göra en snabb enkätundersökning på sverigeeliten där…

 8. Vill också dricka rå mjölk! Var skriver man på?

 9. Det kanske är meningen att vi ska vara lite småsjuka så att vi blir lättare att styra?

 10. Jaha, då har jag använt min SVÅRT laktosintoleranta sambo som försökskanin och fått henne att dricka mjölk från mjölkbonden närmast oss.
  Först 1dl i förrgår.
  Sedan 3dl i går kväll.
  I dag drack hon 4dl på fastande mage utan att känna det minsta obehag!.
  I vanliga fall reagerar hon inom fem-tio minuter på grädde eller mjölk i maten.
  Hon har inte kunnat dricka vanlig mjölk från affären sedan drygt fem år tillbaka så detta var riktigt glädjande för henne men även förvånande.
  Jag har fortfarande inte fattat vad som ”blir fel” efter att mjölken passerat mejeriet?
  Nu har vi hämtat fyra färska liter från bonden för att prova oss fram ytterligare, spännande!

 11. […] bror Fredrik har skrivit en debattartikel om den vita lögnen. Den vita lögnen- opastöriserad mjölk en mänsklig rättighet eller en fara för […]

 12. drack getmjölk ”direkt” från geten som barn, hade getter hemma o mamma gjorde getost och filmjölk på getmjölk o så drack vi barn getmjölk. Har inte fått några besvär, frisk o stark. Krävs väl lite för att dricka getmjölk för den smakar lite annorlunda, men det är en god smak och man vänjer sig (mina syskon gjorde inte det). Kan nästan förnimma getmjölkssmaken ännu när jag tänker på det. Mumma 🙂

 13. Mathias Falk (Oslo)

  Underbart att det skrivs lite mer om detta fascinerande fenomen.. 🙂 Kolla länken om en skön liten demonstration..

  http://www.atl.nu/lantbruk/premi-r-f-r-olaglig-remj-lk

 14. I England har bonderna Hook & Son gatt runt lagen och borjat att leverera sin opastoriserade mjolk (dom har endast grass fed cows) direkt till konsumenten via UPS. Lagen ar som i Sverige, att man far kopa mjolk direkt fran bonden. Hook & Son har en websida dar man kan bestalla online och sedan kors mjolken ut med over night shipping. Dom har ocksa ett stand pa Londons Borough Market dar man kan kopa mjolken nar som helst. Det ar grymt!

 15. Vill gärna ha råmjölk i butiken.

 16. gabriella giesler

  Tja, har man tur och oxå kan lita på koägarnas kunskap och skicklighet och därmed slipper dricka de sjukdomsframkallande bakterierna, som inte är alltför ovanliga i kossans tarmar bl.a .tillsammans med råmjölken så är det väl bra. Magsmärtor, diarréer, TBC, njursvikt och död är mer än bara otrevligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s