Att växa.

Jag är inte mycket för nyårslöften.

Jag har inga illusioner om att komma till rätta med mina moraliska tillkortakommanden under 2013 heller. Lika lite tror jag att bristerna i min karaktär kommer att korrigeras.

Jag tror ingen av oss blir bättre människor. I synnerhet inte mellan den 31 december och den 1 januari. Tittar man inåt får man med tiden ett grepp om sin djupt liggande kärna. Det är en oföränderlig kärna. Och det är en likaledes förtröstansfull som smärtsam insikt att se att man i grunden drivs av de mest basala formerna av  fåfänga, tillfredsställelse och bekräftelse.

Jag. Du. Alla. De enda som förnekar sanningen i det är antingen frikyrkliga eller politiker.

Så jag skulle kunna lova att jag ska bli en bättre människa under 2013! Men det hade bara varit en eftergift till politiskt korrekt hyckleri. Tvärtom, ibland kommer  jag fortfarande att äta godis, surfa porr, vara lat, välja den enkla vägen och misslyckas med att leva upp till mina egna och andras krav. Och jag kommer att göra det utan ett uns av dåligt samvete och njutandes av varje lättjefull och dekadent sekund.

Jag kan inte bli en bättre människa. Jag kan bara bli mera människa.

I filmen ”Mångalen”, med Nicholas Cage och Cher, säger Cage´s karaktär; ”We´ve gotta be true to our own nature”!

Således ämnar jag inte göra avkall på mina sämre sidor. Men jag ska försöka att acceptera andras sämre sidor bättre.

Och jag ämnar inte vara onödigt självkritisk. Men jag ska försöka att vara mindre kritisk av andra.

Jag ämnar inte att få allas kärlek och acceptans. Men jag ska försöka att älska och acceptera mina närmaste, än mer.

När vi går in i 2013 kunde jag inte bry mig mindre om att bli en bättre människa. Däremot vill jag försöka att bli en större människa.

10 reaktioner på ”Att växa.

 1. Tack Jonas! Du är så inspirerande och härlig! Själv sitter jag i Istanbul, som för övrigt är en fantastisk stad, och funderar lite över livet. Jag fick lite ” what the fuck” av det du skrev…. Om du förstår vad jag menar… Dvs nu jävlar kör vi! Tack! Du är en inspiration för mig….. Kan du tänka dig att hänga på LCHF kryssningen den 12 april och peppa oss lite…. tack igen Towe

 2. Well… Som inspirerad av österländsk livssyn ser jag med andra ögon på detta med att vara en god människa. Att lida är aldrig trevligt och har man upplevt genuint lidande så kommer empatin med andra lidande med på köpet av den erfarenheten. Att minimera lidande och optimera konstruktiva upplevelser blir då viktigare. Den fysiska värld vi lever i medför automatiskt upplevelser av lidande någon gång under livet eftersom vi ingår i kretsloppet som oundvikligen leder oss till sjukdom och tillslut död. Därmed kommer insikten om att vilja andra väl för eller senare till alla. Det behöver egentligen inte vara så svårt. Empati är att vilja andra väl, vilket egentligen är att vilja väl om sig själv. 🙂

 3. Så sant. Fortsatt med det.
  Kanske dags att gå och lägga sig det är ju ett nytt år imorgon också…

 4. Världen ser ut som den gör och den blir som vi väljer att leva i den. Tack Jonas!

 5. Tack för ett tänkvärt inlägg. Mer acceptans skulle vi må bra av och lite eftertanke istället för blixtsnabb reaktion.

 6. Gott nytt år Jonas!

 7. Man ska älska andra som sig själv. Jag önskar du får ett fint 2013, Jonas, min inspirationskälla.

 8. Anta rimliga mål och gör det DU själv vill göra och inte vad alla andra förväntar sig att du ska göra. Lev i nuet och prioritera hälsa över prestation. För ett år sedan var jag exakt samma människa fast med ett betydligt smalare medvetande. 2012 har varit – ett bra år på många sätt och vis. Gott nytt år.

 9. […] Eller inte. Det är just det som blir beviset för att inget annat förändrats (läste nyligen Jonas Coltings blogg om nyårslöften). Råkade t o m skriva 2012-01-02 som dagens datum. Men 2013 är året för tillväxt. Se bara på […]

 10. Det där känns som en något bister och uppgiven syn på oss människor. Jag tror absolut att vi mår väl av att se inåt och granska vad vår kärna består av men jag tror också att vi har all möjlighet i världen att välja vilka delar av kärnan vi vill se växa och frodas och likaså vilka vi vill se krympa och ta mindre plats. Jag tänker ägna året åt att låta mina generösa och tillåtande delar växa både när det gäller andra och mig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s