Jag ska simma Stockholm-Göteborg! Sverigesimmet 2013.

Jag älskar verkligen resan och färden framåt. Både som idrottsman, yrkesperson och som människa. Och jag älskar den här färden både i ett  bildligt, metafysiskt och bokstavligt avseende. Att aldrig stanna. Att aldrig stelna.

Jag har full förståelse, blandat med en del avund, för människor som packar ned sitt liv i ett par mindre väskor, för att sedan ge sig ut på det stora fysiska äventyret med sin kropp och själ som huvudsakligt fordon. Att springa, gå, vandra, cykla eller paddla någonstans. Framåt. Vidare. Det stora livet som levs i den abstrakta jakten på i morgon, byts ut mot det lilla livet som levs idag i det konkreta nuet.

witness the fitness

Jag älskar att simma i öppet vatten! Det blir mycket av det under sommaren 2013. Witness the fitness!

Jag är dock alldeles för mycket av en bekväm ömfoting, för att gå all in på den sortens liv. Men det är viktigt för mig att få stämpla ut ifrån min vanliga tillvaro ibland, och för en kortare tid leva en själfylld och pulsbultande verklighet med horisonten som dagsmål.

Det är precis därför jag älskar att både arrangera, och åka på träningsläger, som bygger på ”punkt-till-punkt”-träning. Jag har cyklat genom Sverige flera gånger och sprungit långa sträckor på samma sätt. Många träningshelger bygger på det här konceptet. Mina två favorittävlingar, Ultraman World Champs och Ö till Ö, är föga förvånande, också tävlingar som går punkt till punkt.

Något av det viktigaste som finns i livet är att hålla löften till sig själv. Och att se till att göra det som man pratar om att man ”alltid velat göra”! Det finns redan för många ouppfyllda drömmar och spindelvävstäckta visioner i världen. Och det handlar inte om att det inte gick, utan om att man aldrig gjorde det.

Att tappa förtroendet för sin egen förmåga att drömma stort eller satsa högt, måste vara en desillusionerande insikt om att man nöjer sig och aldrig tar det extra steget.

Därför drar jag nu igång med mitt stora projekt för 2013! Det är nämligen något som jag tänkt på i flera år, och som bygger på precis de premisser som jag så entusiastiskt lovordar ovan.

Jag ska simma igenom Sverige! Jag ska simma mellan Stockholm och Göteborg!

Det är en sorts rekordförsök. För så vitt jag vet har ingen simmat hela den vägen. Men jag bryr mig egentligen mindre om den aspekten. Och jag kommer inte att försöka simma sträckan så fort det går. Det är inte poängen. Jag kommer att simma på förhand bestämda etapper. Två om dagen. Sex dagar i veckan. Cirka 14-16 kilometer om dagen.

Målet är nämligen, förutom den mäktiga upplevelsen i sig, att göra den här simningen till ett massivt välgörenhets- och insamlingsprojekt!

Det här är något som jag nu börjat jobba så smått på. Allt är långt ifrån klart, med andra ord. Det är en hel del logistik och finansiering som behöver lösas men jag är förtröstansfull över att det ordnar under projektets utveckling.

Jag är dock säker på den viktigaste komponenten i sammanhanget; Jag är bra på att simma långt. Och det är egentligen det enda som är oundgängligt!

Vår preliminära PDF finns på bilderna nedan. I det här läget så tar jag gärna emot all konstruktiv kritik, och alla förslag som kan hjälpa oss vidare i planeringen!

Jag kommer att påbörja simningen under den första veckan av juli. Rent idrottsligt så kommer jag att satsa på långdistans-SM som går i Motala den 29 juni, på distansen 4-120-30. Det är min favoritdistans och det ska bli spännande att köra SM på en distans på jag har varit bland annat VM-tvåa, VM-fyra, VM-femma och VM-sexa på. Jag kommer däremot inte att köra Ironman Kalmar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32 reaktioner på ”Jag ska simma Stockholm-Göteborg! Sverigesimmet 2013.

 1. Tack för inspirationen. Som tillfälligt arbetssökande fick jag precis inspiration till ett fräckt CV. För övrigt så är jag 1000000000 % för projekt likt Sverigesimmet! Allt det som kan tolkas som ”galet” eller utöver det ”normala” gillas starkt!

 2. Räknas Andreas Lindéns, ”en svensk klassiker” i en följd också?

  • Nej, verkligen inte. Han simmade ju inte hela Vansbrosimssträckan under sitt försök, långt ifrån. Och har man inte fullföljt så kan det ju knappast räknas. Inte för att det spelar ngn roll egentligen för vi genomförde de här dagarna på helt skilda sätt ändå, så att jämföra tider är inte ens relevant. Det finns ju liksom inga regler att följa. Utom den självklara regeln, att man måste FULLFÖLJA varje enskilt lopp.

 3. Coolt! Verkligen super häftigt! Tänker följa dig

 4. Va kul! Ser verkligen fram emot att följa dig!

  Men kan du inte innan dess göra oss en stor tjänst, nämligen att skriva lite vad du tycker om alla syntetiska träningspreparat och all fixering av gym och kroppsfixering. Jag syftar på Mikael Hollsten och hans träningsblogg aldrigvila.se som får allt större genomslagskraft i medier och som allt fler människor, i synnerhet ungdomar följer och tror på slaviskt. Ge oss lite klarhet till alla förblindande människor där ute! Det är dessutom en blindhet som verkar sprida sig likt en löpeld över Sverige.

  Det vore verkligen på tiden att någon med förankrinng till verkligheten och med din erfarenhet gav sin åsikt i debatten och den blindhet som sprider sig om en löpeld över Sverige.

  • OK, tack för tipset. Jo, det kan jag mycket väl tänka mig att göra. Jag har aldrig hört talas om karl´n men jag ska kolla upp honom, etc.
   Kritiken av socker som jag kört i den senaste blogginläggen omfattar ju också i mångt och mycket dessa tillskott.

 5. Den där karln har 9000+ följare på Instagram och 6000+ följare på Facebook. Där han på daglig basis postar bilder på sig själv och olika poser och bilder på alla möjliga tabletter, pulver och drycker han tycker man ska inta. Dessutom förespråkar han massa extrema bulk- och deffdieter. Vidare har har varit en ”gladiator” i TV4:s program Gladiatorerna. Om man som ensam person ifrågasätter får man en anstorming av aggresiva anhängare som tycker man ska sluta moppsa om naturlig föda.

 6. Exponeringen du nämner syns ju mest på plats. Och hur många når man ut till då? Bara en tanke. Sponsorer vill ju bang for the buck.

 7. Om det är nån tokig jävel som kan klara av detta så är det du.

  Du inspirerar till egna och andras små och stora dåd. I vanlig ordning.

  Lycka till!

 8. Imponerande och inspirerande som alltid. 😀

 9. Ganska OT, men men…Min läkare, som övervakar mina kolesterolnivåer då jag har familjär hyperkolesterolomi, är totalt insnöad på mediciner som enda lösning. När jag frågade honom vad han ansåg om kosthållningen sade han ordagrannt: ”Kosten är inte alls så viktig som du tror.”
  ”okej?”, tänkte jag. Mina egna erfarenheter skvallar om en helt annan sanning. Jag käkar uteslutande KRAV-märkta, organiska, EKO-certifierade och naturliga råvaror med mycket fisk, kött, grönsaker, frukt, bär och nötter som bas. Jag mår betydligt bättre än tidigare då jag krängde snabbmakaroner och mamma scans köttbullar. Det är väsentlig skillnad. Dock har jag fortfarande problem att få ihop längre träningsperioder.
  Jag tror vi missar att hälsa består av mer än just enbart mat. En vis man skrev en gång att maten ser till att hålla vårt nervsystem friskt men att utan en harmonisk själ hjälper det föga. Samspelet Being, mind och the nervous system är en vedertagen kunskap inom den äldsta vetenskapen: Vedic science.
  DU både talar och skriver väldigt ofta om vikten av upplevelsen när man motionerar. Du är definitivt något större på spåret när du ger själen, sinnet och existerandet dess rättmätiga plats, avseende vår hälsa.
  Du har gett mig väldigt mycket goda råd, inspiration, skratt och välmående de sista åren, Colting. Det är jag grymt tacksam för. Så låt mig nu ge tillbaka lite grann. Alldeles nyligen sprang jag över en riktig visdomsskatt: Maharishi Mahesh Yogis bok ”Science of being and art of living”. Jag rekommenderar dig starkt (om du nu inte redan läst den) att ge den ett försök. För mig har den varit ovärderlig. Den har 50 år på nacken men är mer än någonsin högaktuell. Lite flummig de första 30-40 sidorna för att därefter gå från klarhet till klarhet.
  God jul i förskott.

  /Dogge

  • Lustigt att inte tycka något som man gör kanske 50 gånger per vecka, är viktigt!
   Tack för feedback och lästips!

   • Du ska ha tack. Du gör mer än du tror.

    Jag håller med! Men det är ganska symptomatiskt för Sverige 2012 att genom tafatta försök att komma till rätta med problem, totalt missa helheten. Men isolerar olika grenar av området hälsa: Psykologi, medicin, sjukgymnastik, kosthållning mm.
    Istället för att se sambandet mellan alla dessa olika områden väljer man att svartmåla somliga utav dessa bara för att de inte är mätbara på samma sätt som tex ldl-kolesterol, blodtryck, ekg mm. Självklart ligger det ständiga profitintresset också bakom detta fenomen.
    Men det är skrämmande hur otroligt dåligt pålästa våra läkare och rådgivare är närdet gäller helhetsbegreppet ”hälsa”. Den ovan nämnde läkaren, som ansvarar för mig, är Sveriges ende överläkare inom detta område. Han är vår expert och för därmed alla, med familjär hyperkolesterolomis, talan. Men ärligt talat är jag beredd att, efter flera års behandling, ogenerat påstå att jag själv har bättre förmåga att ta hand om min totala hälsa än han någonsin har haft eller kommer att få. Tyvärr (jag är ”lyckligt lottad” enligt honom) är jag tvingad att gå till honom då det är enda sättet att få tillgång till statinerna han ordinerar. Jag har redan testat att gå utan dessa mediciner men resultatet var inget vidare med hjärtklappning och förlorat medvetande ett par gånger. Ingen höjdare. Men jag kommer fortsätta leva livet och samtidigt hålla ögonen öppna för bättre lösningar. Så fort jag hittat ett sätt jag är nöjd med kommer jag försöka sprida det vidare till andra i samma situation. Det hjälper inte att tycka synd om sig själv. Livet är för kort för det.

   • Läkare jobbar inte med hälsa. De jobbar med att diagnosticera sjukdom o hitta en lämplig medicin/åtgärd.

  • Det är notoriskt svårt att få ned patologiskt höga kolesterolvärden med enbart kostomläggning. Att kostens sammansättning generellt spelar roll för hälsan (utan att man behöver hemfalla till vediska, LCHF:iga eller andra religiösa föreställningar) torde däremot vara allmänt känt. Jag utgår från att din läkare syftade på det förra.

 10. Hej!
  Snubblade in här av en slump… 🙂
  Har en sambo på 30 plus som verkligen behöver en utmaning! Han är stökig som satan, uthållig och älskar att löpträna. Han vill vara bäst när han väl börjar med något. Jag tyckte triatlon lät klockrent för honom.
  Han har dock ett jobb som tar mycket tid och vi har en son på 2,5 år, så träningen måste vara Rätt flexibel på dygnet.

  Tänkte försöka kickstarta honom som julklapp! 🙂 Var börjar jag? Han behöver ju ett mål som är utmanande men genomförbart! Kanske på ett år… Finns det någon bra litteratur du kan rekommendera? Eller andra tips. Han har dock haft problem med ryggen (diskarna, glider snett ibland) vilket gjort att han tappar motivationen ibland.

  Du kanske inte alls har tid/ lust att hjälpa mig här 😉 mon OM… Hör gärna av dig.

 11. Haha! Stönig menar jag såklart! … Inte stökig 🙂

 12. wow, vilket projekt.
  Hur är planerna på möjligheten att följa dig? Kommer det endast ske i form av texter på bloggen eller kan man till och med tänka sig en videodagbok?
  Videodagbok hade ju varit otroligt bra. Kanske som ett filmprojekt? Liknande din och Jojjes löpning i fjällen.

  Sjukt kul ska det bli att följa i alla fall.

 13. Vad räknar du med att varje km kommer att ta, och får man simma med? 🙂

 14. Hade önskat att jag hade kunnat simma med dig men 14 min/km är extremt för mig. Fast jag är ju n00b som började med simning Feb 2012.

  Hur som helst så gjorde jag en insamling till BCF när jag ingick jag i en grupp med tidningen som hade syftet att träna upp sin löpning inför kk-jogg (Katrineholmskuriren). Det roliga med insamlingen var att jag hade lite svårt att komma på hur, vad och varför jag skulle göra insamlingen. Det slutade med det mest radikala idén om insamlingens huvudsyfte. Att få folk engagerar sig själva i insamlingen. Resultatet blev att målet från början var 10 000 kr så steg insamlingen till 21 175 kr med ENBART nätverkande genom facebook. Folk fick själva ge en slant som dem tyckte var värt och sedan i sin tur bjuda in deras vänner som dem tro att dem kommer göra insats. Vi var över 5000 inbjudna med ca 250 personer som gjorde en insats för BCF…

  Kanske kan vara en bra idé för din insamling också att göra ngt liknande genom FB?

 15. Jag ska verkligen se till att kunna hänga på, framförallt på de etapperna när du närmar dig Göteborg! Fantastiskt inspirerande!

 16. Kul projekt! Sväng in när du passerar Arkö, så skall jag bjuda på en redig tofulunch. (Jag kan servera den ute på bryggan, om du vill.)
  Och skall man vara noga, så börjar Göta kanal vid Mem.

 17. Kan man få simma med?

 18. […] Kanske känner ni igen hans namn från hans bok ”Jag vill bara se bra ut naken”? Yrket är annars thriathlet på heltid sedan 1996. Han har vunnit flera VM-medaljer och deltar också i Ultraman-tävlingar. Det som imponerar mest på en soffpotatis som jag är ändå hans svenska klassiker på 25 timmar nonstop, inklusive transporter mellan orterna. Smått otroligt. Jonas blogg. […]

 19. Simmas det något? hittar ingenting om det?

 20. Vilken utmaning! Jag funderar kring slussningen. Kommer du att slussa eller går du förbi slussarna?

  Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s