Sedan när blev ”vanligt” egentligen normen?

I den rådande debatten om kostråd och rekommendationer kring vad vi egentligen bör äta för att hålla oss friska och normalviktiga så finns det egentligen två olika läger. På den ena sidan står anhängarna av lågkolhydratkost, LCHF, och på den andra sidan har vi anhängarna av de sedan 40 år tillbaka traditionella kostråden som framförallt saluförts av Livsmedelsverket och svenska dietister. Det är kostråd som anbefaller relativt fettfattig samt stärkelse- och spannmålsrik kost enligt den välkända tallriksmodellen.

Trots LCHF-kostens erkänt goda resultat på både övervikt, blodfetter och diabetes-2 så brukar kritikerna kalla den för extrem och sedan punktera debatten med att förnumstigt påpeka att det enda man behöver tänka på är att äta ”vanlig mat”.

Vanlig mat, alltså? Men vilken är då den vanligaste maten i svenska hushåll? Maten som vi uppmanas att förhålla oss till. Tittar vi på topplistan av det svensken äter mest hittar vi bland annat falukorv, köttfärssås, pizza, fiskpinnar, fabriksfärdiga köttbullar, djupfryst färdigmat och snabbsoppor. Till det serveras oftast pulvermos, snabbmakaroner, ketchup eller sylt. Till frukost och mellanmål så är storsäljarna diverse flingor, sötade och fettreducerade mejeriprodukter, fabriksbakat bröd och diverse charkuterier. Vanligt, med alla mått mätt, är ju också godis, glass, chips och läsk som inte minst konsumeras under det närmast institutionaliserade fredagsmyset. Ett fredagsmys som också spiller över till flera andra dagar i veckan. Men hej, det vore ju högst ovanligt att inte äta lite gott framför TV´n!

Tyvärr är det idag också vanligt, och allt vanligare, att vara överviktig. Enligt SCB;s rapport från 2010 så är idag nästan varannan man och var tredje kvinna fet eller överviktig. Samma alarmerande trend ser vi hos barn och ungdomar. I kölvattnet av den trenden ökar i en alarmerande takt allvarliga sjukdomar som diabetes typ-2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Lika oroande är att också den livsstilsrelaterade psykiska ohälsan har ökat och att psykisk ohälsa är det överlägset vanligaste skälet till sjukskrivning idag. Det har således blivit ganska vanligt att inte må så bra.

När vi betraktar de ovan beskrivna maträtterna och produkterna så är det livsmedel som i princip inte fanns att köpa för 50-60 år sedan. För att inte tala om för 100 år sedan. Eller någonsin i mänsklig historia. Det nya har blivit det vanliga. Det raffinerade har blivit norm. Så vilken typ av mat är det egentligen som borde betraktas som extrem?

Ironiskt nog fanns inte heller de folkhälsoproblem som idag är alltmer vanligt förekommande. Diabetes-2, barnfetma och psykisk ohälsa har i stort varit okända företeelser fram till för alldeles nyligen. Nu är de vanliga.

Innan hela västvärlden blev fettskrämda av fettfobiska kostråd åt man i betydligt högre utsträckning naturligt förekommande fett och ickeraffinerade livsmedel. Kött, ägg, fisk, grönsaker, helfeta mejeriprodukter med mera. Det är i stort nämligen det urmänskliga sättet att äta. Idag har processade och socker- eller kolhydratspetsade livsmedel oss i sina klor. Tillsammans med raffinerade fetter är det allt socker och alla raffinerade kolhydrater som är värst av allt.

Och för den som tror att det bara handlar om att springa mer så är det inte så enkelt. Processad mat och socker passiviserar, bedövar och gör oss trötta.

Sedan när blev det som är vanligt också normen för det som är acceptabelt? Sedan när blev vanligt också synonymt med normalt, bra eller eftersträvansvärt? Sedan när tillät vi normen för vanligt att sänka ribban för vårt välmående och vår framtid?

Så nästa gång någon argumenterar för vanlig mat så kan du fundera på vad de egentligen menar. För den vanliga maten är med alla mått extrem och onaturlig.

Vanlig mat ger på sikt vanlig ohälsa. Riktig mat däremot, skapar förutsättningar för riktig hälsa!

26 reaktioner på ”Sedan när blev ”vanligt” egentligen normen?

 1. Hej Jonas,

  Äter många dåligt precis som du skriver? Absolut!
  Äter dessa människor LCHF? Så klart inte!
  Äter dessa enligt livsmedelsverkets rekommendationer? Så klart inte!

  Att många skulle behöva ändra sina kostvanor är det ju inget snack om, och att grunden är att äta lagom mycket från bra råvaror och mindre halvfabrikat och mindre rafinerat socker är de flesta överrens om.

  Om man kommer dit och kan enas om det istället för att starta pajkastning om hur många procent ska vara kolhydrater och hur många procent skall vara fett hit och dit kanske debatten faktiskt skulle kunna leda någon vart.

  // Staffan

 2. ”För den vanliga maten är med alla mått extrem och onaturlig”. Är den verkligen det? Vad är definitionerna av extrem och onaturlig? Om definitionen av onaturlig är det samma som konstgjort så finns det nog en poäng. Dock är det kanske inte rätterna i sig utan råvarorna som då skulle vara framställda på onaturlig väg. Definitionen av extrem är väl något som sticker ut väldigt mycket. Att säga att ”vanlig mat” är extrem blir då väldigt subjektivt. Om vi dess utom tar det historiska perspektivet där vi människor har ätit väldigt liksidig mat (fiskarfolk åt fisk, jägare kött etc) beroende på var vi bott så är nog inget varken extremt eller onaturligt.

 3. Mycket välformulerat ! Har aldrig tänkt i dessa banor men visst verkar det helt rätt. Har ”smygtestat” lite genom att minska, inte utesluta, kolhydrater. Tar mindre pasta och potatis etc och jag har gått ner ett par kilo på detta och är påtagligt piggare så visst funkar det !!

 4. Reblogga detta på Friskbloggen och kommenterade:
  Intressant perspektiv på begreppet ”vanligt”.

 5. Jag tänker att vi så mycket är i de processade kolhydraternas grepp att vi på något sätt är jäviga när vi ska uttrycka oss om den bästa kosten. Som en missbrukare som själv uttalar sig sitt favoritknark och säger att det är det ”vanliga”. Bara det att vi har en hel västvärld (och snart östvärld) som missbrukar processade kolhydrater och som helt verkar sakna insikt i ett större perspektiv. De flesta är så fast i missbrukets grepp att deras blick inte är klar. När så någon talar om att maten faktiskt gör oss sjuka är vi så i stärkelsens och sockrets grepp att vi blir ARGA och säger det saknas bevis för att alternativet är bättre. Precis lika arga som när man föreslår att en missbrukare ska sluta missbruka … och att tro att hen någonsin på egen hand kan sluta missbruka i en omgivning där alla missbrukar … tror jag är helt utsiktslöst. Men – det finns hopp i form av Colting, Eenfeldt, Dahlqvist, Fernholm m.fl.!

 6. Du har alla rätt. Det känns helt fel att modern processad, sockrad, sötad och ohälsosam mat kallas vanlig. Tillsatser som gör att den håller för alltid. Konstgjorda dofter och smaker. Gluten. Urk.
  Så nu döper vi om den till SoP-mat = Sötad och Processad mat.

  https://www.facebook.com/pages/LCHF-så-äter-jag/326455050790204?ref=hl

 7. Jag tror inte det finns en enda människa som har blivit överviktig och sjuk av att äta enligt tallriksmodellen. För vad jag känner till så ingår varken läsk, pizza, fiskpinnar, snabbsoppor, godis, glass och chips i tallriksmodellen!? Problemet är väl snarare att vi inte äter enligt tallriksmodellen. För handen på hjärtat, hur många fyller egentligen tallriken till en tredjedel med grönsaker??

 8. Fredrik Andersson

  Det kommer snart finnas mycket mat som människor kan föräta sig på som passar inom LCHF också. Det kommer livsmedelsbranschen snart se till då marknaden börjar bli rätt stor.

  Jag vet inte riktigt varför du blandar in LCHF här då det går alldeles utmärkt att äta en större mängd kolhydrater utan att äta processad eller raffinerad mat. LCHF är bra för tillfället då det är svårt att äta en sådan kost utan att använda hyfsade råvaror men det lär inte bestå.

 9. Falukorv, pizza, fiskpinnar, fabriksfärdiga köttbullar, djupfryst färdigmat, snabbsoppor. Pulvermos, snabbmakaroner, ketchup, sylt. Flingor, sötade och fettreducerade mejeriprodukter – och MARGARIN.

  Throw away, throw away, throw away, throw away….

  Det är en vanlig fråga, och nu fick den ett ovanligt bra svar.
  ”Vad är det för fel på vanlig mat?”
  ”Ingenting om du vill ha vanliga sjukdomar.”

 10. Härligt inlägg i debatten Jonas! Som vanligt träffsäkert och genomtänkt 🙂

  I dag har jag hoppat över den vanliga maten till förmån för riktig mat och jag mår så bra.

 11. Jag håller med dig Jonas.

  Jag tror kanske inte på LCHF men jag håller med dig om att det är djupt beklagligt att vi hela tiden utgår från medelsvensson som någon sorts måttstock.
  Idag frågade min son mig om jag också fick godis till lördagsgodis när jag var liten. Det fick jag inte, jag fick inte heller läsk mer än ett par gånger per år och jag när vi äntligen fick åka till Max för snabbmat var det vid väldigt speciella tillfällen som vid ex min födelsedag. Det som var normalt i början av 80-talet är extremt idag. Det som är normalt idag är inte bättre. Det sägs att vi på 70-talet gick ett marathon längre varje vecka än vi gör nu. Ett marathon!

  Jag är av den ideologiska övertygelsen att vi idag inte kan definiera normer som inte samspelar med marknaden. Skall det springas skall det vara för att klara dyra lopp i fina grejer. Skall det ätas så skall det vara på livsmedelsmarknadens villkor. Skall det motioneras så skall det passa arbetsmarknadens höga tempo och inte inkräkta på det heliga bilåkandet. Skall det utformas kroppsidel så skall de gå att sälja. Det är uppenbart att inte detta håller. Det är lika uppenbart som faktumet att vi lever i en värld med ändliga resurser.

  Ett problem som tillkommer är även att det verkar vara tabu att ifrågasätta folks livsvanor. Det borde banne mig vara en skyldighet att ifrågasätta folks livsvanor. Det borde även vara en skyldighet att lyssna till vad folk säger och reflektera över detta istället för att känna sig kränkta.
  Jag tycker att vi som kämpar för en bättre folkhälsa måste våga ifråga sätta normen mer i vår vardag. Jag tycker att bör vara en norm med minst en timmes fysisk aktivitet per dag och då måste jag våga säga det. Oavsett om den på andra sidan inte lever upp till denna norm. Oavsett om jag som påstår detta inte kan leva upp till den normen. Vi måste våga sträva efter ett kroppsideal som inte accepterar övervikt. Det är en skymf mot våra resurser, de fattiga och vår biologi att acceptera fetma som en del av normen. Vi måste ifrågasätta utan att döma. Det är genom den konstanta individualiseringen som vi inte kommer någon stans här. Vi skall individuellt ansvara för vår egen förändring men de krafter som driver befolkningen är långt ifrån individuella. Därför måste vi tala för att förändra. Vi måste tala för att gemensamt driva befolkningen mot ett sundare ideal. Det trampar folk på tårna att påstå att det feta är det extrema. Det trampar folk på tårna eftersom vi idag inte kan skilja på individen och det som påverkat individen. Det är inte typ-2 diabetesbarnen som gjort dem feta. Det är inte individuell lathet som gett deras föräldrar det kunskapsglapp som försatt dem i detta hemska tillstånd. Det individen som i slutändan måste göra förändringen men för att komma dit så måste vi påverka hela samhället.

  Det individualiserade samhället avpolitiseras. Åsikter som är sunda och väl förankrade i vetenskapen blir extrema och vi vågar inte säga emot. Det är dags att ändra på detta. Det är dags att prata politik igen. Politik är mer än partier och blockgränser, riv blockgränserna, starta diskussioner och förändra ditt samhälle. Dagens debattklimat gör att vi gräver djupa vallgravar och för något slags skyttegravskrig där vi försvarar saker som vi kanske inte ens står för. I likhet med första världskriget så leder det till ingenting gott. Låt LCHF folket inte stå emotsagda och kritisera de rådande kostråden. Våga tala istället, våga ifrågasätta samhällets normer, andras åsikter och dina egna.

  • @ G, Är du arbetslös? Eller är du en profesionell athlet och ditt jobb är att träna? Röra på dig en timma om dagen i vilken grad? Gå långsamt en timme om dagen eller köra några riktigt hårda pass några gånger i veckan? Jag föredrar det senare alternativet.

   En fråga till vad lyfter du i bänkpress? 😉

 12. Jag tycker att att man ska äta efter hur man rör sej helt klart. Men har sett effekten av att äta enligt lchf och det fungerar. Ska man ge sej in i den fettrika kosten så anser jag att man bör besöka en läkare först för att ta allmänna prover tex kolesterolet, kan omöjligt vara nyttigt med så mycket fett?????? Men det är min åsikt!

 13. Mycket raljerande här. Jag tror inte på LCHF (det kanske funkar på kort sikt, men på lång sikt (flera år) tror jag inte att det är nyttigt för gemene man/kvinna). Men jag äter inte heller pizza, ketchup, falukorv och fiskpinnar. Det ingår inte heller i den ”vanliga mat” vi rekommenderas äta, och det vet du också Jonas, men du raljerar för att göra en poäng. Men det är bättre att hålla sig till fakta. Den vanliga mat vi rekommenderas äta är kött, fisk, ägg, smör, bröd, ris, potatis, frukt och grönsaker mm. Hemlagat på ”vanligt vis”, inte konservburkslagat.

 14. Jag misstänker att de som rekommenderar ”vanlig mat” egentligen menar en nyttig, blandad kost med alla makronäringsämnen (fett, kolhydrater, protein) representerade. Förutom att begreppet vanlig mat uppenbarligen används slarvigt finns det många andra problem med sådana kommentarer.
  1. Många klarar inte att äta på det sätt de skulle vilja – beroendet och vanorna är för starka. Det välvilliga rådet ökar bara skuldkänslorna.
  2. Det nyttiga är en utopi. Med dagens jordbruk och processade mat är det svårt att avgöra vad som egentligen är nyttigt.
  3. Det finns egentligen inget att opponera sig emot. Jag vet ingen som förespråkar tex 0% kolhydrater, så alla energikällor finns redan representerade i de dieter som förespråkas.

 15. Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist har replikerat på din artikel. http://www.aftonbladet.se/debatt/article19766490.ab

 16. Så otroligt bra skrivet! Folk kallar mig extrem och onormal väldigt ofta. Skulle gärna skrivit ut detta inlägg och satt en lapp i pannan på mig själv.

 17. ”Vanlig mat ger på sikt vanlig ohälsa. Riktig mat däremot, skapar förutsättningar för riktig hälsa!”

  Sant.

 18. […] precis i Coltings blogg och klippte ut följande rad ”Och för den som tror att det bara handlar om att springa mer […]

 19. Tack för att du påminde, perfekt tajming! 🙂

 20. Det är inte pga husmanskosten som vi blir feta. Det är pga att svensken sitter fastklistrad på sin kontorsstol 8 timmar i sträck om dagarna som vi blir feta.

 21. Alltid lika bra texter! Du är klockren.
  Kolla in min blogg där jag försöker bli frisk bla med hjälp av Lchf.
  http://Www.nuskajagblifrisk.bloggo.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s