Varför Paolo Roberto har helt fel!

Vad är det för fel på den här måltiden?

IMG_7808

Eller den här?

IMG_3322

Den här då?

IMG_5184

 

Inte mycket fel om du frågar mig!

Den översta måltiden är en härlig sallad med naturbeteskött, ekologisk oxfile, ovanpå. Salladen består av bladspenat, rödkål, avokado, mango och granatäppelkärnor. Köttet är stekt i massa smör och vitlök och salladen är givmilt spetsad med olivolja. Till detta drack jag en chilensk Cabernet Sauvignon.

De båda andra måltiderna är snarlika till sitt innehåll; kött eller fisk med mängder av grönsaker, lite frukt och mycket fett genom exempelvis avokado, smör och olivolja.

Det här är typiska LCHF-liknande måltid med stora mängder naturligt fett och protein och mycket små kolhydratkällor. Absolut inget mjöl och inga spannmål. Det här är mat som räddat livet (bokstavligt talat!) på tusentals människor! Människor som gått ned i vikt (mycket, ibland över 100 kg!), blivit kvitt sin diabetes-2 (med en fruktansvärd medicinering!), kommit ur matmissbruk (nästan alltid orsakat av fetträdsla o sockermissbruk!) och rent allmänt höjt sin livskvalitet enormt!

Det här tycker Paolo Roberto är väldigt dåligt. Enligt honom är LCHF mat för idioter och lata. I Paolos värld behöver överviktiga och sjuka bara springa mer och äta mindre. Mättat fett är farligt i Paolos värld. Kolhydrater är nyckeln till prestation o hälsa i Paolos värld. 

Behöver jag nämna att Paolo också driver ett företag som säljer pasta?

Paolo660
Jag vill förtydliga; jag har största respekt för Paolo Roberto som människa, affärsman och idrottsman! Men som kostrådgivare är han en fullständig katastrof…

Då han har en mycket stor ”fan base” så får hans åsikter mycket stort genomslag. Tyvärr. För han har verkligen ingen som helst aning om vad han pratar om här. I sak har han 100 procent fel.

Han är ungefär lika trovärdig i sitt pasta- och mjölhyllande som en godisförsäljare som dealar godis till barn med argumentet att det ju ”är gott”.

Jag undrar om Paolo Roberto menar att alla de som BEVISLIGEN förbättrat sin hälsa genom LCHF, på ett radikalt sätt dessutom, ljuger? Är det en bluff? Är bilderna, deras historier och deras läkarjournaler förfalskade?

Lindha Vikströms fantastiska viktnedgång, från Kostdoktorn.se

Lindha Vikströms fantastiska viktnedgång, från Kostdoktorn.se

Thess Olofsson har tappat 58 procent av sin vikt med LCHF! Från Kostdoktorn.se

Thess Olofsson har tappat 58 procent av sin vikt med LCHF! Från Kostdoktorn.se

Bilderna ovan är inte unika på något sätt. Det finns många tusen berättelser som de ovan! Människor som inte bara gått ned i vikt men också blivit friska från diabetes-2 och ett otal andra ohälsofaktorer. Allt ifrån IBS, depression, hudåkommor, reumatism och hjärt- och kärlsjukdomar.

Det här är människor som allihopa levt på bröd, pasta, socker och kolhydrater i största allmänhet. För om man är känslig mot kolhydrater och den associerade insulinutsöndringen (och forskning visar att upp till 60% av alla människor är just det) så är sockermissbruk en mycket verklig livssituation. Mjöl, spannmål, socker och kolhydrater triggar aptit. Det har ett extremt lågt mättnadsindex. Naturligt feta och naturliga livsmedel ger den rakt motsatta effekten! Så om något triggar det PR kallar ”er sjuka inställning till mat” så borde det ju verkligen gälla de kolhydratfrälsta. För de blir aldrig mätta.

Det handlar inte om att de som är överviktiga och sjuka är lata och behöver springa mer! Så enkelt är det inte. Det handlar om hormonell respons, matmissbruk och en (för det mesta) absurt dålig och felvinklad rådgivning ifrån dietister och etablissemang som bara spär på fetträdsla och en ond cykel av socker-in och socker-ut.

Jag skulle vilja att Paolo, eller någon annan LCHF-motståndare för den delen, kunde uppvisa ETT ENDA EXEMPEL på någon som blivit kraftigt överviktig på en naturligt fet mat, som miljoner och åter miljoner människor blir av mjölmat! Lycka till med det, för det finns mig veterligen inte alls.

Den samlade oberoende vetenskapen har en gång för alla friat det mättade fettet ifrån alla misstankar gällande ohälsa. Jag skriver ”oberoende” för fortfarande finns det enorma ekonomiska läkemedelsintressen bakom att hålla människor på en diet som orsakar ohälsa. Just follow the money! Dessutom lever vi en fettskrämd värld av gammal vana efter årtionden av etablissemangsstyrd propaganda. Men vem som helst som kan ägna en timme åt att googla ämnet kommer att se att jag har rätt.

Ingen har någonsin blivit friskare av att äta mer spannmål, mjöl, gluten och socker!
Ingen har någonsin blivit smalare av mer socker, mjöl, gluten och spannmål!
Ingen har nånsin mått bättre av att öka sin mjöl- och sockerkonsumtion!
Ingen har läkt eller övervunnit en sjukdom genom mer socker eller mer pasta!
INTE. NÅGONSIN. EVER!

Däremot är det otroligt många som blir enormt mycket smalare, friskare, starkare, piggare och bättre av att äta MINDRE eller INGET socker och/eller mjöl!
Det påståendet är ett helt odiskutabelt faktum. Bestrider man det är man antingen helt världsfrånvänd eller i branschen att sälja dito produkter. 

Mjöl, socker och raffinerade kolhydrater är bedrövligt onyttigt på det stora hela. Däremot inte sagt att det inte är gott! För det är det! Jag älskar bullar, kakor, godis och läsk. Och när jag tävlar så dricker jag både Cola och Red Bull. Många med mig har presterat otroligt bra rent fysiskt på socker, även om jag under 97% av min vardag äter på ett LCHF-liknande sätt. Man ska vara otroligt försiktig att dra likhetstecken mellan prestation och hälsa. Och i synnerhet gällande långsiktig ohälsa. Många idrottsmän har relativt korta karriärer för att sedan på ålderns höst betala ett pris med ohälsa och övervikt. Och en del lyckas inte med vad de tar sig för, tack vare det de äter, utan TROTS det som de äter.

En del har helt enkelt tur i det genetiska lotteriet. På engelska brukar man prata om ”genetics overriding habits”. Det är som historier om ”den där 100-åringen som rökte hela sitt liv” och aldrig var sjuk en dag. Ja, än sen då? Ska vi på det grundvalet förminska farorna med rökning? Sanningen är att socker, mjöl, spannmål, margariner och raffinerad mat håller på att långsamt döda stora delar av världens befolkning idag.

En annan grej, relaterad till stycket ovan. Hur folk ser ut på ytan är helt oväsentligt. Att sockerätande och pastaälskande personer kan se grymma och sexpackade ut är helt ointressant. Vad som händer inne i kroppen syns inte på ytan. Idag vet vi att hjärt- och kärlsjukdomar i stort beror på inflammatoriska processer och förplackning som i tur till stor del orsakas (eller iaf förvärras) av socker, mjöl o spannmål.
Smala människor kan också drabbas av ätrelaterad ohälsa. Smala människor dör också av hjärtsjukdomar.

Jag är ingen radikal LCHF-anhängare. Jag äter kolhydrater. Jag köper godis ibland. Jag använder främst socker och mjöl som en njutningskälla. Men jag vet att ju mer socker och mjöl jag äter, desto sämre mår jag. Det handlar inte om några aldrig och alltid men det handlar om att veta vad som på sikt är bra och dåligt! Det handlar om att veta vad man ska basera sina vardagsmåltider på. Tre till fem gånger om dagen, sju dagar i veckan och 52 veckor per år. Det är DÄR som långsiktig hälsa avgörs! Så frågan är vad du väljer; pasta eller en sallad med lax och avokado?

Kungen av Kungsan får gärna spela rollen av Kungen av Kungsörnen. Och han får gärna posta bilder på Instagram av när han står på händer eller kör löpträning mitt i natten, det är mycket imponerande! Men kom inte med en massa bullshit, rena lögner och villfarelser kring LCHF! Jag vet nämligen också en del om mänsklig prestationsförmåga…. Jag har sex VM- och EM-medaljer i triathlon. Ju mindre mjöl, spannmål, pasta och socker jag åt till vardags, desto bättre presterade jag. Jag har sprungit maran, under en Ironman, på 2.44. I somras simmade jag 64 mil på 39 dagar. Jag är aldrig sjuk. Jag är aldrig fet. Mina hälsovärden och blodfetter är off the charts PERFEKTA! Och jag har ALDRIG ätit Paolo Robertos fucking pasta.

33 reaktioner på ”Varför Paolo Roberto har helt fel!

 1. Jonas! Du är en grym inspirationskälla! Ser fram emot din föreläsning i Åre i höst.

 2. Punkt. Det finns inte mer att säga. Mycket bra svar på tal till tomten Roberto!

 3. Reblogga detta på Ensamma löparen och kommenterade:
  Detta är riktigt tänkvärt!

 4. Behöver egentligen inte kommentera. Detta är så sant som det är sagt!

 5. Hej! Hittade hit via kostdoktorns mail. Jag kan inte annat än att hålla med dig till fullo! Intressant att se att du har samma inställning till träning och mat som mig. Läser alltid din krönika i runners world, och jublade när jag läste krönikan om socker och fredags mys! Tänkte: äntligen nån som säger som det är!
  Själv jobbar jag som skolsköterska och det här med kostråd till överviktiga barn och deras föräldrar är svårt. Jag måste råda dem enligt livsmedelsverkets rekommendationer och många av dem går ju även påbehandling på läkarmottagningen och det fungerar inte att jag ger motsatt råd som dem. Mycket frustrerande! Jag vet ju vad som skulle hjälpa, men känner mig bakbunden. Tack för att du och många med dig driver denna debatt så vi så småningom kan få en förändring!

 6. Mycket bra skrivet Colting, kriget mot socker och mjöl går vidare!!!

 7. Det här gillade jag skarpt. Trots några starka formuleringar, ändå ett inlägg som förklarar och reder ut på ett relativt ödmjukt och mycket klargörande sätt. (y)

  Precis som du kan jag ”fuska” ibland, utan att falla offer för sockertrollet. Det är jag tacksam för. Men godis har jag inte ätit på 8 år (förutom mörk choklad), så det låter jag bli. Fusket handlar mest om sociala sammanhang där det känns oartigt att inte smaka.

 8. Det som är mest intressant att beakta i diskussionen lchf eller inte är att de flesta som äter lchf INTE äter tallrikar med mat som ser ut som de du just visade!
  Dina tallrikar är det inget fel på, men gå in på #lchf på instagram och skumma igenom flödet så får du mestadels upp bilder på fettdrypande såser, röror & grytor blandad med ostrullar fulla med smör i mitten, fettkaffe med vispgrädde på med mera. Ackompanjerat av någon skiva gurka eller en tomat ibland.
  Jag har själv ätit enligt lchf en gång i livet och jag gick UPP nästan 10 kg under tiden – när jag sedan gick över till metoden ”räkna kalorier och rör på dig” så gick jag ned 40 kg.

  Att för mycket kolhydrater, oavsett vilken form, men särskilt i kombination med fett och socker är dåligt för oss i längden, särskilt om man inte rör på sig, säger väl ingen emot!

  Men problemet är att alla som äter lchf äter inte som dig, utan äter helt sjuka saker och sjuka mängder fett och inga fibrer, vilket inte heller är bra i längden.

  • Helt rätt Anne! Precis så är det. Har själv flera bekanta som ”kör LCHF” och det ska vara ost och smör och grädde och bacon in absurdum och gigantiska portioner. Sätter man i sig sådana mängder energi så går man upp i vikt, det är enkel matematik. Coltings exempel är ju naturligtvis rena hälsokosten men han måste inse att det finns mängder av människor som väljer att missuppfatta hela grejen och som vältrar sig i fett och det funkar såklart inte. Då är det garanterat bättre att äta normalstora och goda pastaportioner.

  • Anne, vad betyder ”sjuka mängder fett”? Själv har jag aldrig ätit så mycket grönsaker som sen jag gick över till LCHF eftersom jag bytte ut pasta mot exempelvis vitkål, och potatis mot broccoli eller blomkål. Trots att jag fyller tallriken med grönsaker blir det ändå inte mer än 20-30 g kolhydrater. Då behövs det fett för att få i sig tillräckligt med energi. Och jag har räknat på det hela, jag får i mig ungefär RDI både av mineraler och vitaminer. Dessutom mår jag så mycket bättre nu, har blivit av med flera obehag och besvär. Förstår inte din poäng, men det tycks sticka dig i ögonen att det finns människor som byter onödiga kolhydrater mot bättre kolhydrater (ovanjordsgrönsaker) och fett. Är du genuint bekymrad över LCHF:ares hälsa (det behöver du inte vara) eller blir du bara allmänt provocerad?

 9. Underbar läsning! Håller med till fullo, som du kan se i det här inlägget (jag behövde aldrig AVFÖLJA, blockerades direkt):

  http://bitte-blansch.blogspot.se/2014/08/hatande-pastalirare.html

 10. Mkt bra skrivet. Vi hjälper otroligt många patienter på vår klinik med denna ansats. Det är kolhyradter plus låggradig inflammation som i längden skadar oss. Enklaste sättet att fixa det är att skippa kolhydraterna och öka mängden nyttigt fett. Jag kan lätt rada upp en massa patienter som kam bekräfta det du just skrivit.

 11. Att bråka om vilken kost som är bäst är ungefär som att bråka om vilken skostorlek som är bäst. Eftersom jag och många andra passar bäst i storlek 45 och får ont i fötterna av att ha mindre skor så har jag kommit fram till att folk som har annan storlek har fel storlek. Halleluja

  • Det är inte alls det mitt inlägg handlar om. Folk får väl äta vad de vill. Mitt inlägg handlar om att LCHF har hjälpt oerhört många människor att få sin hälsa tillbaka, något PR totalt förbiser eller helt enkelt förnekar.

 12. Amen!
  Så otroligt bra du formulerar dig. När jag läste Paolos angrepp på personer som utesluter pasta, socker ect. blev jag förbannad!
  Jag har gått ner 7 kg efter det att jag slutade äta mjölmat(från ca 8 vekor tillbaka). Jag mår så fantastiskt bra! Paolo har tyvärr ingen aning om vad han pratar om. Keep up the good work Jonas!

 13. Tack för den! Mycket bra skrivet 🙂

 14. Paolo – du har helt rätt.

  • Klart att du tycker. Eftersom du verkar ha fel i det mesta så förvånar det mig inte att du också står upp för fettdemoniseringen.
   Att tusentals och åter tusentals människor får sina liv och sin hälsa tillbaka endast genom att skippa kolhydrater och socker är naturligtvis helt ointressant för dig; det är ju bättre att vara överviktigt, sjuk och beroende av mediciner.

 15. Varför heter det inte LCRF (Low Carb Right Fat) istället för LCHF ? Det är ju det som det handlar om ?
  Jonas – jag kör en skopa fiberberikade havregryn i min smoothie – please don’t kill me 😉

 16. Jonas! Jag och min sambo håller på att skola in vår dotter på dagis. Hon har äter Paleo och har aldrig ätit varken spannmål eller socker.Ett intressant sidospår här är att hon är supertidig både motoriskt och språkligt, dessutom är hon aldrig sjuk. Jag är övertygad om att detta har med kosten att göra. Har du några tips på hur vi kan vinna fighten mot kommunen? De vägrar servera henne spannmålsfri kost. Men religionskost eller vegetarisk är inga problem. Jag fick prata med kommunens kostchef idag som inte alls förstod vårt dilemma, havre och vete är enligt henne det bästa vi kan ge vårt barn. Jag blir så trött!!!

 17. […] Paolo Roberto tycker att vi som äter LCHF är dumma och sjunger pastans lov på ena sidan och Jonas Colting ger svar på tal från den […]

 18. Jag gillar Paolos Pasta, den innehåller durumvete(vet inte om den är nyttigare än någon annan). Paolo är ju vältränad, liksom du, så förmodligen är det inte pastan som är boven. Det handlar ju om att äta i måttliga mängder och inte äta för mycket sött. Man behöver ju dock inte överdriva, åt något håll. Vikten av att träna däremot kan man aldrig få för mycket av och där är ni väldigt lika. Jag gillar er båda! Av den anledningen att ni går in otroligt mycket i det ni tror på, två inspirationskällor!

 19. Görbra Jonas. Som vanligt. Hoppas att vi får se fler sådana här engagerade inlägg från dig, de kommer för glest! 😉

 20. Hoppas du inte inspirerar för många idrottare att sluta äta kolhydrater?
  Vart även ett intressant avsnitt på vetenskapens värld för ett tag sedan som undersökte låg kolhydratskost. Stakaren som inte åt kolhydrat hade nästan fått diabetes..

 21. Den där maten såg riktigt god ut! Ska börja prova LCHF mest för att just pasta, bröd och annat gör mig tung inför ett träningspass. Oavsett om det var 4 timmar jag åt innan passet. Varför blir det så?

 22. Dina tallrikar och din mat som du äter enligt ”lchf” är de ju inget fel på!! Problemet är ju att många människor missuppfattat hela grejen ich tror att de är bra att äta typ beasås till frukost.. (Överdrev något)
  I längden om folket ska äta den väldigt feta lchf maten så kan jag bara tänka mig att bla hjärt och kärlsjukdommar kommer öka! Som jag såg någon skriva.. Ostrullar med massa smör osv osv.. De kommer sluta med att folket blir som pommes smala på utsidan och feta på insidan…

 23. Paolo säljer pasta. Du säljer böcker. Känns som det blir 1-1 i den matchen?
  I övrigt undrar jag när kostdebatten börjar svänga över på hur vi äter så hållbart som möjligt samtidigt som vi mår så bra som möjligt?

 24. Gissar att:
  1. Personerna på bilderna inte blivit feta av att äta potatis och pasta. Om de gått ner i vikt med hjälp av lchf så är väl det jättebra. Men det hade kanske gått lika bra med att äta mindre portioner av ”vanlig” mat, skippa läsk, chips, godis, skräpmat etc.
  2. Dina hälso- och blodfettsvärden är bra bl a för att du tränar mycket. Du kan säkert äta både det ena och andra och ändå ha bra värden.

 25. Jonas skriver om att LCHF har hjälpt folk att bli smalare och friskare… så är det väl för att folk äter LCHF, dvs en kost utan pasta, potatis, socker, spannmål och andra kolhydrater.

  Jag ser det som ett inlägg till Paolos kommentar.

  Att Jonas säljer böcker och Paolo säljer pasta… tja, något ”levebröd” måste de väl ha. Pasta är dock en ingrediens som man utesluter vid LCHF.

  Och det var väl en kommentar från PR, att man är en lat jävel om man INTE äter pasta och annat bös, utan bara köttar ner sig i LCHF-kost för att slippa träna och gå ner i vikt.

  Det hade varit intressant att se ett experiment där både Paolo och Jonas åt som vanligt enligt deras synsätt alltså, men inte tränade överhuvudtaget, låt säga under en period om 6-9 månader och under denna tid så tog man olika prover på dessa herrar. Vem skulle gå upp mest efter denna tid? Hur är deras blodvärden m.m. ?

 26. Allt handlar om mat i rimliga mängder mjöl socker är livet i matlagning /bakning påstå aldrig ngt annat så har det varit i 100år och kommer att vara 100 till fatta det …..Världsmästare kock..

 27. Hej Jonas,
  Tack för en bra och inspirerande blogg. Jag har precis läst Scott Jureks bok ”Eat & run”, som jag kan rekommendera starkt för alla som är intresserade av löpning. Han är ju vegan och förespråkar ju verkligen en vegetarisk kost för bättre hälsa och bättre träningsresultat och anser att animaliska proteiner rent av är ohälsosamma och en bidragande orsak till cancerns utbredning. Det har ju knappast med din och Paolos debatt att göra men det vore ändå intressant att höra din synpunkt då LCHF (här kan jag ha fel) innehåller en stor del proteiner från kött. / Janne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s