Vilka tar fajten för FOLKHÄLSAN? På riktigt alltså!

Det är valtider. Det debatteras och ordbajsas till höger och vänster och valfläsket står som spön i backen. Både symboliskt och bokstavligt talat. Svenska politiker är nämligen sorgligt dåliga föredömen när det kommer till folkhälsa och folkhälsoarbete!
Inget politiskt parti driver en folkhälsopolitisk agenda värd namnet. Det är skamligt! Visst oreras det om värdegrunder och barnens väl och ve men när det kommer till kritan är det ingen som verkligen LYFTER den potentiella kraften bakom ett aktivare och friskare Sverige! Det är ingen som LYFTER frågan om ett aktivare, smalare, friskare och mer mat- och hälsomedvetet Sverige och vilka enorma samhällsekonomiska vinster som skulle genereras. Det är pinsamt hur insikts- och visionslöst svenska politiker (inte) agerar i frågan!

Jag och min goda vän och tillika visionär, Jojje Borssen, har på olika sätt lyft frågan under den senaste månaden i diverse sociala medier. Idag lanserade vi på Twitter, var och en för sig, en lång rad idéer till folkhälsoåtgärder. Nedan följer mina trettio tweets i frågan. Det är därför de är korta och knapphändigt formulerade. Ni får ta det som det är. Det här är vad jag kom på under en dryg halvtimme. Man kan ju tycka att heltidsanställda och mycket välbetalda politiker borde kunna tänka i samma banor.

Efter mina tweets följer några av Jojjes briljanta tweets!

Folkhälsoplan 1: Tillsätt en folkhälsominister! Jaså, det finns en redan? Så sätt igång och ARBETA för folkhälsan då!

Folkhälsoplan 2: Gör rent hus på Livsmedelsverket, ut med alla gamla uvar som av prestigeskäl vägrar att erkänna att jorden inte är platt.

Folkhälsoplan 3: Avskaffa nyckelhålsmärkningen då det förleder folk in i fettfobi o initierar köp av sockriga produkter.

Folkhälsoplan 4: Momsbefria ekologiskt framtagna produkter. Förresten, omdefiniera hela begreppet ”ekologisk”. Det enda som duger är 100% eko, inga halvdana varianter.

Folkhälsoplan 5: Ligg på RF att göra om sina kostrekommendationer till idrottare. Slut på sockerhysterin o eftergifter till grötsponsorer!

Folkhälsoplan 6: Alla barn ska ha rätt o uppmuntras till motion och rörelse. Varje dag! Utan betyg eller krav på prestation!

Folkhälsoplan 7: Förbjud skolor, dagis och barnomsorg att servera lättmjölk, margarin och sockerstinn mat till barn. Barn har inget eget val!

Folkhälsoplan 8: Lär alla barn att crawla. Det vill de! Crawl är tufft! Bröstsim är för gamla tanter o dietister.

Folkhälsoplan 9: Gör om dietistutbildningen radikalt. Inse att svenska dietister som yrkesgrupp varit en katastrof för folkhälsan i 40 år.

Folkhälsoplan 10: Lagstifta om att FAR (fysisk aktivitet på recept) måste skrivas ut INNAN medicinering testas, för livsstilsrelaterad ohälsa.

Folkhälsoplan 11: Gör stora kampanjer för ”fredagsfys” så att inte chipsmiffona som säljer ”fredagsmys” står oemotsagda!

Folkhälsoplan 12: Bygg fler simhallar, motionsspår, utomhusgym o lekplatser (massanvändning) hellre än publikbaserade arenor (elitidrott)

Folkhälsoplan 13: Fanimig, bygg en ny 50m simbassäng i alla kommuner med mer än +20000 invånare. INGET har så brett hälsoanvändningsområde som vatten!

Folkhälsoplan 14: Lägg mycket mer fokus i skolan på NY hemkunskap! Vad man handlar o hur man äter! Urval, livsmedel, ursprung, matkultur.

Folkhälsoplan 15: Momsbefria cyklar, löparskor, utekläder och allt som initierar den egna kroppen som transportmedel till jobb, fritid etc..

Folkhälsoplan 16: Justera alla rekommendationer kring mat, näring, rörelse etc till att ej handla om att bara ÖVERLEVA utan till att leva VÄL!

Folkhälsoplan 17: Höj pensionsåldern till 75 och låt folk känna att när livet har ett syfte o människan en uppgift så mår vi BÄTTRE!

Folkhälsoplan 18: Låt alla människor i den offentliga sektorn träna 3 tim/v på arbetstid. Med anställda coacher. Mycket sjukskriv sparas!

Folkhälsoplan 19: Ge privata företag som ger sina anställda samma förmån (3 tim/v + coach) skattelättnader som märks!

Folkhälsoplan 20: Avskaffa förtidspension! Ingen människa är någonsin förbrukad!

Folkhälsoplan 21: Gör om vårdens system så att man lika gärna som att träffa AT-läkare som skriver medicin, kan få träffa en hälsocoach!

Folkhälsoplan 22: Svenk sjukvård (sjukvård, vilket jävla namn) ska satsa MER på prehab än på rehab!

Folkhälsoplan 23: Inför flextid i skolan så att de som hellre sover på morgon än kväll (barn o föräldrar) slipper vara trötta dygnet runt.

Folkhälsoplan 24: Fördubbla budget för skolmat och förbjud halvfabrikat!

Folkhälsoplan 25: Låt oss älska våra kroppar! Egna och andras. Det är inte vad som syns på utsidan utan vad som finns på insidan.

Folkhälsoplan 26: Tillåt inte Apoteket att sälja värdelöst godis o måltidsersättning. Folk över 45 tror att allt på Apoteket är bra.

Folkhälsoplan 27: Tillåt försäljning av opastöriserad mjölk, honung etc. Varför inte? Potentiellt farligt? Jaha, men margarin o lösgodis då? Gör möjligt att göra goda val!

Folkhälsoplan 28: Låt inte EU diktera villkoren för svensk mat. EU premierar politiska o företagsintressen, konsument o individ sist av allt.

Folkhälsoplan 29: Låt stenålderspromenader i skogen (lek, assymetri, variation, natur, funktion) vara obligatoriskt på alla dagis.

Folkhälsoplan 30: vi ska ej förbjuda men upplysa, ej hota o skrämma men uppmuntra. Vara frisk o fit är ingen skyldighet utan en rättighet!

Ett urval av Jojjes tweets:

Folkhälsoplan, del 1: * Beskatta socker och behandla det som tobak. Låt myndigheter utfärda samhällsvarningar för sockrets biverkningar.

Folkhälsoplan, del 4: * Läkare ska utbildas att jobba med preventiv hälsa. Inte bara bota sjuka.

Folkhälsoplan, del 9: * Staten anställer 100 st hälsoinspiratörer som kostnadsfritt föreläser och tränar med våra invånare i landet.

Folkhälsoplan, del 10: * Betrakta skog och fjäll som anabola miljöer som bygger en starkare människa och skapar ett humant samhälle.

Folkhälsoplan, del 14: * Ett hälsoforum inrättas två gånger per år där folkhälsan står högst på agendan. Inte sjukvården.

Folkhälsoplan, del 15: * Låt oss TRO på hälsan som en lösning på många problem. Precis som många tror på en Gud. Vi måste våga ta steget.

Folkhälsoplan, del 23: * Låt det vara okej med rutor på magen, att träna varje dag och att se vardagsfit ut. Skamlägg aldrig det.

Folkhälsoplan, del 6: * Skattebefria PT-timmar.

 

26 reaktioner på ”Vilka tar fajten för FOLKHÄLSAN? På riktigt alltså!

 1. Tweet-tips:
  Låt människor logga sin aktivitet på statlig server. Via allt från populära aktivitetsarmband till avancerade multisportsklockor. Perfekta underlag för aktivitetsskatteavdrag.

  Dra åt helvete vad aktiva alla skulle bli. Mmm pengar…

  Hälsa Jojje, gammal cyklist i OCK

 2. Skattebefria PT-timmar! Världens bästa förslag 😀
  … säger jag som jobbar som PT… helt opartisk i frågan… Men ändå ett bra förslag 🙂
  De flesta andra också mycket bra. Vi måste våga tänka om och tänka nytt.

 3. Hej. Bra! En liten synpunkt bara. Folk måste ändå få välja själva. Vi kan inte tvinga dem att inte äta socker. Det går inte. Jag är distriktsläkare, dvs specialist i allmänmedicin. Vi ger preventiva råd dagligen. Det är beting, kolhydratförbud (men ändå kan vi förstås inte slå läsken ur näven på dem sen på kvällen), det är far-remisser och tips om böcker och allt möjligt. Effekten? Vet ej. Mer? Nej för fan. Jag hinner inte ta hand om alla som är sjuka och inte minst alla som tror de är sjuka. Inte med de krav på tillgänglighet som politikerna ställer (alla ska typ kunna prata med sin doktor om vad de vill när det passar dem) och de krav på registering och journalföring som idag ställs.

 4. Och oj… Nu läste jag lite till. Avskaffa förtidspension? Välkommen ut i verkligheten… Sen hur ersättningsnivåer och upplägg ska se ut, det kan alltid diskuteras. Men jag lovar. Det finns människor som knappt klarar att borsta tänderna.

 5. Thomas Lennertsson

  Hej! Pension vid 75 ? En byggnadsarbetare är glad om han får gå frisk vid 65. Låter som högerpolitik i mina öron, du är inte klassmedveten! Inget är så klass delande som hälsa, i sak är det bra det du skriver men du glömmer nog bort att resurserna är ojämnt fördelade. Mvh

 6. Skulle vara obligatoriskt med hälsoombud på företag.
  En hälsoundersökning med hälsoprofil varje år.
  vi besiktigar våra bilar men skiter i kroppen .

 7. Reblogga detta på Ladenberg Nutrition och kommenterade:
  Jonas Colting!

  Dina idéer och din knivskarpa verbala förmåga är ta mig sjutton helt underbar. Tack för inlägget och bra att du lyfter folkhälsan ur ett riktigt bra perspektiv.

  Ellinor

 8. Therese Jalderyd Thorstenson

  Vad jag har väntat på att någon politiker så mycket som yppar något gällande hälsan men icke. Delar med glädje detta inlägg så hoppas vi på ringar på vattnet. Kanske ni kan starta ett eget parti;) min röst är given!

 9. Kan inte hålla med mer. Du har min röst Jonas.
  Läser din bok Den Nakna hälsan nu, och fick lägga ifrån mig den för att ge mig ut på en tur och älga runt i skogen i ett par timmar. Grymt inspirerande. Jag var ett av de små barn som kom att avsky allt vad sport, motion och idrott heter, tack vare skolans jympalärare. Tvi för sådana människor. Du är en av få som jag råkat på som både är framgångsrik, smart och förstående, uppmuntrande och inspirerande.
  Det finns ju ett ”miljöparti”, då kan vi väl starta ett FOLKHÄLSOPARTI. Jag vill vara med.

 10. […] Föjer ni Jonas Coltings blogg? Om inte – gör det! Han har mycket sunda värderingar kring hälsa och välmående och är rak och tydlig i det han tycker. Hans senaste inlägg tycker jag är extra läsvårt. Det handlar om hur vi svenskar mår egentligen. Du kan läsa inlägget här. […]

 11. Jag kandiderar för Moderaterna, ligger dock långt ner på listorna. Men har ambitionen att driva förebyggande folkhälsa genom bra mat, motion och tillräcklig vila.

 12. Upptäcker till min förvåning att jag faktiskt håller med dig på de flesta punkter i det här inlägget! Gillar särskilt punkt 6 – att man ska uppmuntra till rörelse utan krav på prestation och betyg. Mina egna erfarenheter från skolgympan är ju snarast att man blev avskräckt från att träna och motionera för många år framöver. Och det tror jag inte att jag är ensam om.

 13. Nominerar dig till folkhälsominister , ja röstar på dig alla dagar 🙂 king!!

 14. Till Fit doc: Mat som är bra för oss skulle kunna subventioneras. Inte en allmosa utan en investering för att slippa kostnader för välfärden i framtiden. Det som är dåligt beskattas för att täcka framtida kostnader för välfärden. (socker, gluten, produkter med för många tillsattser etc) Du kan säkert mer än mig om hormoners roll för vårt beteende, men råden om böcker och dieter slår inte igenom drifter och belöningssystem.
  Thomas Lennertsson: Vårt pensionssystem bygger på att de som arbetar betalar pensionärernas pension. Nu är det fyra arbetare på varje pensionär. Folk blir äldre och när jag är pensionär om 30år kommer det vara 2arbetare på varje pensionär om pensionsåldern bibehålls. Tycker man pensionerna är risiga nu, är det ingenting mot vad som kommer, om man inte vill låna och skjuta skuld till dom som kommer efter?
  I en perfekt värld så anpassas arbetsuppgifterna till individens förmåga. Om kroppens fysik säger ifrån att den inte klarar tungt byggarbete så finns det andra uppgifter i samhället som behöver skötas.

 15. Love it! Low_Carb_Chef

 16. Klockrent Jonas!
  Du har min röst (även om vi kanske kan diskutera det där med pensionen en smula.)
  Du förstår nyckeln till hälsa och jag har lärt mig en hel del om detta på senare år, bla annat tack vare dig. Sedan jag slutade med socker/mjölmaten och ersatte det med mer grönt och slutade vara orolig för fett har min hälsa förbättrats på så många sätt. Jag har inte ens varit förkyld sedan 2012. Inte en sjukdag. Mina blodvärden är utmärkta. Energin på topp. Det är så jävla kul att fler och fler upptäcker detta (även vi ”vanliga smalisar”) och inser att livsmedelsverket är helt ute och cyklar även om det går sakta. I morse när jag kom till jobbet satt min väldigt överviktiga kollega i lunchrummet och åt en frukost bestående av jordgubbsyoggi med 0,5 % fett, en ostbaguette och ett stort glas juice. Han tror han äter en hälsosam frukost och det är så sjukt sorgligt. Säkert hans dietist som tipsat honom.
  Jag hoppas du blir folkhälsominister en dag!

 17. Stoppa utslagningen av barn inom idrotten. Jag förstår i viss mån att klubbar vill elitsatsa bland barnen, men det ska inte ske på bekostnad av motivationen och lusten att idrotta och röra på sig hos barnen.

 18. […] lista (som ni även kan hitta på hans blogg och […]

 19. Varför inte RUT avdrag på PT timmar. Kan man få avdrag för läxläsning så bör det gå att få avdrag för personlig träning.
  Tänk vad mycket friskare vi skulle bli utan socker, konstiga fetter o skumma smakförstärkare.
  Ren, naturlig mat borde vara en mänsklig rättighet. Men idag måste du vara påläst till tänderna för att kunna bedömma vad som är det eller ej.
  Tack för du håller hälsofanan högt Jonas!

 20. 4 år till nästa val. Svenska folket har inte råd att vänta mer. Starta ett folkhälsoparti. Skulle säkert locka många krögare/restaurang anställda med skattesänkningar på icke processerad mat. Socker och spannmål är lika farligt som alkohol och tobak och ska beskattas som det. Ökat ekonomisk stöd till svenska idrottsförbundet och föreningslivet skulle vara uppskattat också. Lagstadgad 1h/dag idrott/hälsa i grundskolanskolan med inslag av meditation för stressdämpning.
  Åldersgräns på att köpa livsmedel som innehåller modifierad-majsstärkelse.

  Jonas jag röstar på dig! Det är ett vinnande koncept av den enkla anledningen att

  Hälsa=välfärd
  Hälsa=utveckling
  Alla kommer vinna på det förutom några få enormt stora företag som under de senaste 30 åren gett oss livsmedel och läkemedel med substanser som inte ska finnas i en människokropp. Så jävla sjukt!

 21. […] vår Colting skriver i det senaste numret av Runner´s World, och även på sin blogg, att motion borde vara en valfråga och i detta fall är jag faktiskt benägen att hålla med […]

 22. Låt alla barn/ungdomar börja skoldagen med 1h idrott och därefter en gemensam frukost. Den timmen övriga ämnen tappar kommer att tas igen genom bättre koncentration samt bättre inlärning. En gemensam frukost…ge alla samma möjlighet att börja dagen på ett bra sätt.

  Men punkt 17….75 år …alla pensionärer jag känner är mer upptagen som pensionär än när de jobbade…låt oss få ”äga” våra sista år.

 23. Lååångt efter att inlägget postades men ändå. Gillar generellt hur du tänker – det behövs förändring, vi är för stillasittande, folk kommer till vårdcentralen med sjukdomar från sina dåliga vanor, och det är enklare att starta bra vanor innan man blir sjuk = problem som behöver göras något åt. Men tycker att du saknar vissa aspekter i resonerande, vet att det är från Twitter men man får ändå förutsätta att du menar och står för vad du skriver. Vill du se dig själv som folkhälsoambassadör så behöver du lära dig mer om hur samhället ser ut och mer om sjukdom och sjukvård.

  Punkt 1, 4, 6, 12, 14 och 24 – spot on, kunde inte ha sagts bättre! Särskilt skolidrotten och skolmaten, där har vi en så fantastisk möjlighet att lägga grunden för bra matvanor och motion. Det finns mycket forskning på folkhälsa, den utnyttjas sorgligt dåligt.

  Punkt 10 – rent livsfarligt. Idéen som sådan är bra, men diabetes som inte behandlas är farligt, oavsett orsak. Tack vare behandling som sänker blodsockerhalten ser vi idag inte lika många nerv-, njur- och ögonskador som komplikation till diabetes.

  Sedan – höjd pensionsålder, avskaffa förtidspension, sänkt skatt på träningskläder m.m. – jag gissar att du är orienterad till höger politiskt och jag gissar att du inte har någon aning om hur privilegierad du är.
  Folkhälsa för mig innebär att alla ska kunna inkluderas i begreppet. Är man ensamstående med barn kanske man faktiskt inte hinner träna eller röra på sig, eller tänka på att handla bra mat. Har man en timanställning med dåligt betalt och därför måste jobba långa dagar på ofta ganska tunga jobb, har man kanske inte heller tid och ork att träna sedan. Således skulle skattelättnader på träning etc endast gagna de som har tid och råd att träna – vilket är en hel den, men verkligen inte alla.
  Att kroppsarbeta i sitt yrke är inte samma sak som att träna, människor blir faktiskt ”förbrukade” i vissa fall – du varierar din träning, men i ett arbete har man sällan möjligheten att göra det helt och hållet. Ju äldre vi blir, desto fler sjukdomar drabbas vi av eller åtminstone riskerar att drabbas av – åren mellan 65 och 75 är de år då många kan njuta av att spendera sin tid på valfritt sätt, samtidigt som man inte är alltför skröpplig.

  Vidare konstaterar jag att det inte finns en enda punkt som innefattar rökning, alkohol eller psykisk ohälsa.

  Blev en väldigt lång kommentar det här, men så blir det ibland! Ha det fint 🙂

 24. Lååångt i efterhand men ändå. Gillar generellt hur du tänker – det behövs förändring, vi är för stillasittande, folk kommer till vårdcentralen med sjukdomar från sina dåliga vanor, och det är enklare att starta bra vanor innan man blir sjuk = problem som behöver göras något åt. Men tycker att du saknar vissa aspekter i resonerande, vet att det är från Twitter men man får ändå förutsätta att du menar och står för vad du skriver. Vill du se dig själv som folkhälsoambassadör så behöver du lära dig mer om hur samhället ser ut och mer om sjukdom och sjukvård.

  Punkt 1, 4, 6, 12, 14 och 24 – spot on, kunde inte ha sagts bättre! Särskilt skolidrotten och skolmaten, där har vi en så fantastisk möjlighet att lägga grunden för bra matvanor och motion. Det finns mycket forskning på folkhälsa, den utnyttjas sorgligt dåligt.

  Punkt 10 – rent livsfarligt. Idéen som sådan är bra, men diabetes som inte behandlas är farligt, oavsett orsak. Tack vare behandling som sänker blodsockerhalten ser vi idag inte lika många nerv-, njur- och ögonskador som komplikation till diabetes.

  Sedan – höjd pensionsålder, avskaffa förtidspension, sänkt skatt på träningskläder m.m. – man förstår att du är orienterad till höger politiskt och man förstår eller anar att du inte har någon aning om hur privilegierad du är.
  Folkhälsa för mig innebär att alla ska kunna inkluderas i begreppet. Är man ensamstående med barn kanske man faktiskt inte hinner träna eller röra på sig, eller tänka på att handla bra mat. Har man en timanställning med dåligt betalt och därför måste jobba långa dagar på ofta ganska tunga jobb, har man kanske inte heller tid och ork att träna sedan. Således skulle skattelättnader på träning etc endast gagna de som har tid och råd att träna – vilket är en hel den, men verkligen inte alla.
  Att kroppsarbeta i sitt yrke är inte samma sak som att träna, människor blir faktiskt ”förbrukade” i vissa fall – du varierar din träning, men i ett arbete har man sällan möjligheten att göra det helt och hållet. Ju äldre vi blir, desto fler sjukdomar drabbas vi av eller åtminstone riskerar att drabbas av – åren mellan 65 och 75 är de år då många kan njuta av att spendera sin tid på valfritt sätt, samtidigt som man inte är alltför skröpplig.

  Vidare konstaterar jag att det inte finns en enda punkt som innefattar rökning, alkohol eller psykisk ohälsa.

  Blev en väldigt lång kommentar det här, men så blir det ibland! Ha det fint 🙂

 25. Anders Kjellander

  Ja, var tusan var diskussionen på riksplanet om hälsoarbetet (kost, rörelse och knopp) för hur vi ska klara den stora folksjukan!? Just nu är det bara mer pengar till en administrativt ineffektiv sjukvård (fylld av kämpande läkare och sköterskor som gör ett kanonjobb) som kommer in när det oftast redan är för sent och med radikala åtgärder. Jag vet att Miljöpartiet i min kommun vill satsa på cykelvägar, aktiva lekplatser och bättre mat för gamlingar och småttingar. Men egentligen är det absurt att hälsa är en fråga med politisk färg. För vem vill inte vara frisk och njuta av ett aktivt liv hela vägen fram till ättestupan. Det skulle till en sån där breeed överenskommelse som Lövén snackar om. Det är ju inte alltför järv gissning att kostnaden för sjukvård sjunker mer än vad en satsning på hälsoarbete skulle kosta. Flera av dina förslag är så uppenbara att man blir mer än lite ledsen att det inte redan är så. Självklart ska ett samhälle uppmuntra sundhet.

  Förslag till nästa val:
  – Giftmärkning på konventionell frukt och grönt så att konsumenter kan göra medvetna val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s