Sverigesimmet tillsammans med WaterAid!

Det är snart dags för mitt livs största utmaning. Den 6 juli börjar jag att simma från Stadshuset i Stockholm och om gudarna är på min sida så kommer jag att gå i mål i Göteborg den 15 augusti. Rutten går längs Östersjökusten och igenom Göta Kanal, Vänern, Vättern och sedan igenom Göta Älv. 600 kilometer öppet, oberäkneligt och tämligen kallt vatten.

Sverigesimmet är ett välgörenhetsprojekt för rent vatten! Målet är att samla in 1 krona per simmad meter, alltså 600000 kr. De pengarna går oavkortat till WaterAid som stöttar och initierar vatten- och sanitetsprojekt i delar världen där bristen av vatten är akut. 200 kr räcker för att ge en människa en varaktig tillgång till vatten och sanitet. 600000 kronor ger 3000 personer som tidigare saknade den grundläggande mänskliga rättigheten, varaktig tillgång till vatten och sanitet.

WATERAID_COL_LOGO-24

Vi kommer att driva insamlingen på tre sätt. Dels via insamlingsbössor längs vägen, dels via den Internetbaserade tjänsten BetterNow som kommer att vara kopplad till Sverigesimmets vid det laget aktuella eventsida och där kan man donera ett valfritt belopp. Man kan också donera via SMS-tjänst och det kan man faktiskt göra redan nu! Man messar 72980 och skriver antingen svesim100 eller svesim200 och då han man donerat antingen 100 eller 200 kr! Gör gärna det redan nu!

Vi skickade ut en gemensam pressrelease härom dagen och bland annat stod det följande;

Vad kommer pengarna att gå till?

De pengar Jonas Colting samlar in går oavkortat till WaterAids arbete att ge fler människor tillgång till rent vatten och sanitet. I fattiga samhällen faller oftast den tidskrävande bördan att hämta vatten på kvinnor och barn. Detta kräver som regel flera vändor per dag och tar många timmar av deras tid – tid som kunde ha använts till mer produktiva sysslor och skolgång.

Många unga flickor slutar också gå i skolan när de får mens, om det inte finns toaletter där de kan ta hand om sin hygien. WaterAid hjälper nästa generation att gå i skolan och dra full nytta av sin skolgång genom att se till att det finns rent dricksvatten, toaletter och hygienutbildning i skolorna. Men det handlar inte bara om utbildning, utan främst om överlevnad och möjligheten att ta sig ur fattigdomen. Rent vatten förändrar allt, det ger människor förutsättningar att förändra sina och sina familjers liv till det bättre. Med rent vatten minskar andelen sjukdomar, och människor kan lägga sin tid, kraft och energi på skola, arbete och annat.

Varför är vatten och sanitet viktigt?

Tillgång till rent vatten, toalett och kunskap i hygien är en av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. Det är en förutsättning för människors överlevnad, hälsa, utveckling, utbildning och en möjlighet att ta sig ur extrem fattigdom.

Utan tillgång till rent vatten att dricka, att använda i matlagning, till rengöring och för att tvätta sig, är människor mer benägna att drabbas av vattenburna sjukdomar, till exempel diarré. Detta resulterar i att mer än 1400 barn dör varje dag, att män och kvinnor inte kan arbeta och att barn missar tid i skolan. Tillsammans med de hälsoproblem som uppstår av att använda smutsigt vatten, har den tid och energi som krävs för att hämta vatten också en stor påverkan på människors förmåga att arbeta eller utbilda sig.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som startade i Storbritannien 1981. Trettio år senare finns vi även i USA, Australien, Sverige, Kanada och Japan. Vi arbetar på plats i 26 olika länder med att säkerställa tillgång till rent vatten, sanitet och hygien för de allra fattigaste. 

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare WaterAid Sverige-citat:

”Vi är otroligt glada att Jonas valt att uppmärksamma bristen på rent vatten och stödja oss i vårt arbete genom denna fantastiska utmaning genom Sverige.  Tillgång på rent vatten förändrar allt för människor och samhällen! Det är både en förutsättning för överlevnad och hälsa och en grundläggande förutsättning för att minska fattigdomen i världen. Vi kommer att följa, stödja och heja på honom genom denna utmaning som i slutändan kommer att bidra till att förändra människors liv i några av världens fattigaste samhällen och vi hoppas självklart att resten av Sverige gör detsamma!”

WaterAid har förändrat liv i över 30 år

WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. Sedan 1981, har WaterAid gett 17,5 miljoner människor rent vattenoch sedan 2004, har 13 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet.

IMG_5434

Jag går all in på Sverigesimmet just nu. Jag har en del andra saker att pyssla med, bland annat mina två events i Borås nästa helg, men all min träning och övrigt arbete syftar till att bygga Sverigesimmet så stort och bra som det bara går. Jag kommer naturligtvis att skriva väldigt mycket om det här på bloggen. Vi har i förberedelserna också gjort en del rekognoscering, senast längs Göta Kanal där jag passade på att simträna. TV4 kom och gjorde ett inslag om mig och projektet.

IMG_5443

Från dag 50 och framåt så har mitt mål varit att simma i snitt 5000 meter om dagen samt köra 25 styrkepass. Jag simmar mest i bassäng och gärna ganska tuffa pass med antingen SK Elfsborgs grymt snabba trupp eller med mina kompisar i H45-klassen som mer än gärna dammar av hårda serier! Tomas, Per, Magnus, Thobbe, ni vet att jag menar er:)

Jag kommer också att simma en del längre och lugna pass i öppet vatten men grunden ligger i att simma ganska hårt och bygga upp en överkapacitet av fart, rörelseekonomi och styrka, precis samma filosofi som funkat för mig som simmande triathlet under alla år.

IMG_5457

Jag kör ju också en hel del styrka och rörlighet, i sin helhet mycket anpassad till uthållighetssimning. Alltså, en mycket stark core, stark rygg, bra rotationsförmåga och flexibilitet runt hela axel-/och skulderpartiet.

Jag har också föresatt mig att gå upp ordentligt i vikt. Både i muskler och i fett. Målet är att väga 95 kilo vid start (jag väger 79 kilo i tipptoppshape) och det är naturligtvis med anledning av att jag kommer att vara i vatten i upp till fem timmar vissa dagar. Har man otur så blåser det frånlandsvindar och temperaturen dippar till 12 grader. Har man inte lite bulk då är man rökt. Så jag är väldigt okaraktäristiskt liberal med raffinerade kolhydrater och annat skräp just nu. Det är helt enkelt svårt att gå upp i vikt på nyttig mat samtidigt som man tränar flera timmar om dagen…

5 reaktioner på ”Sverigesimmet tillsammans med WaterAid!

  1. Kommer definitivt donera till detta projekt!

  2. Vi kommer att heja o donera när du simmar förbi Norsholm 🙂

  3. Kommer det gå att följa vart du är någonstans? Vill ta med barnen och heja när du passerar Söderköping?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s