Being free is nothing. Becoming free is everything. Om att rösta.

Idag har jag röstat.

Inte bara för att det är min rättighet. Utan framförallt för att det är min skyldighet. Min skyldighet gentemot alla de som bor i ofria och icke-demokratiska delar av världen. Min skyldighet gentemot de som lever under förtryck av diktaturer och totalitära system och som inte äger den mänskliga rättigheten att få uttrycka sin åsikt och sin röst. Min skyldighet gentemot de som inte får lägga sin röst. Min skyldighet. Allas vår skyldighet.

Jag är så förbannat trött på de som i loj nonchalans breder ett lager av meningslöshet över politik i allmänhet och val i synnerhet. Som att det inte spelar någon roll. Som att det är skit samma.

IMG_5503

Den ryske schacklegendaren Garry Kasparov skrev i ett tweet idag; ”It´s a free world luxury to find elections boring. Being free is nothing. Becoming free is everything. We must support the cause everywhere.”

Och naturligtvis, i en demokrati äger man också rätten (och lyxen) att inte bry sig och att inte delta. Man äger till och med rätten att dessutom gnälla över ett resultat och en politik som man inte ens bemödat sig om att påverka.

Vi är så bortskämda med allting i Sverige. Ingen behöver egentligen slåss för någonting. Vi har alla rätt till allting. Precis som om vår frihet och vår samhällsordning är ett naturtillstånd och en självklarhet. Det är så självklart med fullständig demokrati att begreppet som sådant är missförstått och feltolkat av vissa. Expressens Britta Svensson skriver träffande om det här i en krönika efter artisten Sebbe Staxxs medverkan i Uppdrag Granskning;

Ni kanske såg rapartisten Sebbe Staxx säga i ”Uppdrag granskning” förra veckan att ”hela jävla Sverige är anti-demokratiskt”. Han fortsatte, enligt den utskrivna intervjun på SVT:s hemsida:
”Allting är antidemokratiskt … om du kollar på … skattefördelningarna … De har blivit uppröstade alliansen av folket … De gick ju hit och låtsades vara ett mittenparti – och sen vips gick de dit”.
Om jag tolkar Sebbe Staxx rätt anser han att alliansen lanserat sig som ett mittenparti, vunnit val och genomfört sin skattepolitik.
Det är väl typ det som är demokrati.
Någonstans tror jag ändå att denne Sebbe Staxx tror på demokratin. Han blandar bara ihop ordet ”antidemokrati” med meningen ”det parti jag håller på fick inte majoritet i riksdagen”.

Demokrati är inte att få som man själv vill. Demokrati är däremot att få säga det man vill!

Jag blir ibland trött på politiker och deras retorik. Jag blir trött på politisk debatt. Jag blir trött på klichéer, kappvändande och janusansikten.

Men jag blir inte trött på demokrati.

Samhället vi lever i är en avspegling av den politik som vi, alla, röstat fram. Eller som vi, i brist på intresse, låtit andra rösta fram åt oss.

Om man tycker att det är jobbigt att behöva bry sig, jobbigt att behöva tänka och jobbigt att vara med och bestämma så föreslår jag att man överväger att flytta till exempelvis Nordkorea, Tchad, Turkmenistan eller Saudiarabien. Där tas alla beslut åt en så att man slipper bry sig.

8 reaktioner på ”Being free is nothing. Becoming free is everything. Om att rösta.

  1. Du är lika klok som vanligt. 🙂 Det är en självklarhet att gå iväg och rösta.

  2. Bra skrivet Jonas.

  3. Utifrån vad du skriver tolkar jag det som om demokrati är det samma som majoritetsstyre. Som minoritet i en demokrati är resultatet det samma som i en diktatur, du måste lyda majoriteten.

    Alternativet är att du bestämmer över dig och ditt, oavsett vad majoriteten tycker, så länge du inte inskränker andra individers frihet. Så den demokrati som du hänvisar till har jag inte mycket för.

    Så till det värsta av allt, jag röstade inte. Detta beror på att inget parti står upp för individuell frihet och Liberala Partiet (www.liberalapartiet.se) hade skrivit en del på hemsidan tidigare som jag var oenig i, det var bort/ändrat såg jag efter att jag rivit röstkortet. Lite ångra mig. Trotts att LP har en bit kvar (enligt mig) för att bli ett bra liberalt parti så får dom nog min röst i höst 😉

  4. ”Ingen behöver egentligen slåss för någonting.”

    Jodå.
    Bättre kost- och hälsomedvetande, inte minst bland beslutsfattare, men främst bland vanligt folk.
    En sak till:
    Mindre diskriminering, mobbing, förtryck och trakasserier. Sådant förekommer i Sverige också. ”Världens mest jämställda land”.
    Fnys.
    Antingen så är det jämställt eller INTE jämställt – inte MEST jämställt i förhållande till arabländerna.

    Mina egna erfarenheter och åsikter. Tack för mig. Tack för rätten att yttra mig, även på någon annans blogg.

    • Nej, Sverige är inte ett dugg jämställt. Kvinnor ses som mindre kapabla och skörare än män och därför i behov av särskilt skydd och stöd, så som särskilda bidrag, satsningar, kvotering, skyddslagar och att män ska backa. Sorgligt nog är det de människor som kallar sig själva feminister som kämpar allra mest för att upprätthålla bilden av kvinnan som svag. Antar det är för att annars skulle de förlora sitt existensberättigande..

  5. Jag håller inte fullständigt med. Länge har jag påpekat vår brist på äkta demokrati och årliga folkomröstningar. Inte var det längesedan regeringen ändrade delar av vår grundlag, utan att konsultera det folk de säger sig representera. Kallas det för demokrati? Vad tycker egentligen svenska folket om vår medverkan i Afghanistankonflikten?
    Nog för att vi lever i ett friare land än Nordkorea men borde vi inte sträva efter högre mål än så?
    Bristen på intresse föds i en oförmåga att påverka politiken och den onda cirkeln är ett faktum.

    Vi hade mått bra av en reformering och omdefiniering av svensk demokrati; en demokrati där vi – medborgarna i Sverige – deltar aktivt i beslutsfattandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s