Nyckelhålsmärkt är lika med dödsskallemärkt!

Jag önskar att jag för tillfället hade haft lite mer tid till att fortsätta argumentera och debattera våra svenska kostråd, etablissemangets roll och skuld, samt den svenska dietistkåren.

Dessvärre upplever jag en sällan skådad arbetsbelastning där mängder av stimulerande projekt genererar ett turbulent kaos av halvfärdiga uppgifter, halvtänkta tankar, halvätna måltider, halva träningspass och om hälften vakna nätter. Men det är ett liv och en tillvaro att leva helt och fullt. Och det finns också en stor glädje i att se krönet närma sig allt medan man träget plågar sig i en uppförsbacke. Helt plötsligt är man uppe på toppen och kan skåda ned den väg man har färdats och på den möda som det har kostat.

Det finns en glädje i att vila i den tröttheten. Det finns en lycka i att njuta av den belastningen. Det finns en stormens öga i det kaoset. Will it. Do it. Love it.

När jag får möjlighet, så kommer jag att fortsätta mitt korståg mot den institutionaliserade dumhet, den undfallenhet och den okunskap som i mångt och mycket präglar det rådande etablissemangets syn på hälsa, kostråd och livsmedel. Och jag kommer att göra det med kolerisk energi och känslomässig affekt.

Dietistkåren, ja. Inte bara propagerar de för att margariner är utmärkta livsmedel. De går dessutom upp i falsett av upphetsning över allt som är nyckelhålsmärkt. Nyckelhålsmärkningen är tydligen den bästa uppfinningen sedan skivat bröd.

Och hade bara vi svenskar, olydiga och odisciplinerade som vi är, ätit mer dietist-sanktionerad nyckelhålsmat så hade vi alla varit friska och smala med hälsans rosor på våra kinder! Eller?

Kolla bara på den här nyckelhålsmärkta produkten; Falköpings Mejeriers Lättfil Jordgubb.

 

nyckelhålsmärkt djävelfil

nyckelhålsmärkt djävelfil

 

Vid konsumtion av en liter fettskrämd och sockerdränkt lättfilssörja så konsumerar man inte mindre än 80 gram rent socker. MEN; det är ju bara fyra gram fett å andra sidan!

Och det är precis därför som den här filen är SÅ MYCKET BÄTTRE för oss att äta än exempelvis den helfeta turkiska eller grekiska youghurten.

Enligt några av de dietisterna som tidigare kommenterat mina ifrågasättanden av deras kompetens och kunskap, så existerar inte produkten ovan. ”Det finns inga nyckelhålsmärkta produkter med tillsatt socker i”, säger de.

Uppenbart är att det världsfrånvända och verklighetsfrämmande förhållningssättet är närmast att betrakta som en yrkesskada hos dietistkåren!

För det finns ju inga sockrade nyckelhålsprodukter. Precis som det inte finns människor som varit sjuka, överviktiga, läkemedelsberoende och olyckliga som ett resultat av felaktig dietistrådgivning. Och som inte blivit friska, normalviktiga och läkemedelsfria förrän de gjort tvärtom vad dietisten rått de till!

Jag undrar hur dietisters interna möten låter med närvaron av en så stor elefant i rummet?

59 reaktioner på ”Nyckelhålsmärkt är lika med dödsskallemärkt!

 1. Hej Jonas, nu har jag kört LCHF sedan 3 veckor efter att du ”ragade” mot dietistkåren. Jag är 46 år och har Typ 1 diabetes sedan 14 år. Lever sunt och sportar mycket men har alltid kämpat så med mina supersvängiga sockervärden. Pumpen gör vardagen något bättre. Ständig kamp: kolhydrater vs. insulin och ständig oro för lågt resp. högt BG.
  Resultat hittills: mycket stabilare BG, ingen oro och rädsla för låga värden när man är på språng, få höga BG. Har gått från 20-25 enheter insulin/dygn till 14-20. Hade hba1c 6.9 när jag började. Återkommer med nya värden efter tre månader, förhoppningsvis runt 6. Bor inte i Sverige och båda dietisterna (Asien och Sverige) har ju verkligen rekommenderat motsatsen till LCHF: tallriksmodellen resp. Ris baserad diet.
  Nu ska jag just åka långflyg och har beställt Diabetes mat. Det blir säkert mycket ris och vattenmelon som vanligt!
  Hälsningar Elin

  • När jag läser sånt så blir jag tårögd av lycka för din skull o lycklig över att vi har duktiga människor som vågar stå emot dietetablisemanget!

   Stort grattis till dina bättrade värden!!

   /Henrik

 2. Fy fan vad du är bra!
  Själv så sitter jag i Australien och undrar hur i hela världen jag ska få folk att fatta att man kan bli frisk. Jag tänker starta kostrådgivnig och har kommit i kontakt med en läkare som förespråkar low car, så mycket att han varit på kryssning med vår egen Doc 🙂
  Nu jävlar får aussierna se upp!

  • Morgan Roslinger

   Ohhh Mia dig skulle jag vilja komma kontakt med. Jag & min fru håller på med vitaminer & Kosttillskott, som finns värden över. Det är inget trams eller något syntetistkt skit… maila oss på m.roslinger@gmail.com MVH Morgan & Sofie Roslinger

  • DET ser jag fram emot pa riktigt! Sitter i Melbourne och har slutat kampa emot min GP som ar pa gransen att sparra in mig pa mentalsjukhus efter att jag berattat att jag har fett i kaffet! Hjarnan behover ju carbs for att fungera liksom!

 3. Word på det! 😀

 4. Morgan Roslinger

  Något mer man blir mörkrädd över alla de syntetiska vitaminer de trycker in i alla varor som existerar. Enligt de goda Kostrådgivarna och Livsmedelsverket får du i dig allt nyttig och gott i all den ”braiga” maten, som finns i affärerna. Så behöver vi enligt dem inte äta kosttillskott/vitaminer.
  Eller tror de verkligen att vi klarar oss på de utarmade produkter som vi har på vårat middagsbord. Det hjälper inte att trycka i syntetisk ”skit”!!!!
  Sen blir man ju rädd över att folk inte bryr sig mer än att se en Nyhet och tänka att det gäller alla andra inte mig. Tänker de över huvud taget?… Vi har nu haft matnyheter på löpsedeln under en tid. Men hur reagerar folk ?? Många skiter i det och väljer istället att tänka med plånboken och lyssnar troget på vad reklamen säger. Så hur vi än vänder och vrider på oss, så kommer folk att äta Nyckelhålsmärkt mat. Eftersom de har fått falsk fakta om att den är så förbaskat bra.
  Se här på detta påstående från Livsmedelsverket: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Jag-ar-elev/ om detta säger jag FY FAN

 5. JAA!! Klockrent!! men hur ska vi övertyga alla andra som inte vågat ändra sig..? Nycklehål måste vara bäst det säger dietisten…kolhydrater säger dietisten att jag ska äta när jag är magsäcksopererad. Självklart men vilka????? Nyponsoppa och blåbärsoppa ljust bröd med bregott, hmm…
  Hörde igår…det är en diet framtagen av dietister på ett stort sjukhus, kanske konstigt upplägg startar med kaffe och en sockerbit men den måste vara bra för de har satt ihop den. Eller hur?? Att det händer något med kroppen tvivlar jag inte på men socker?? Insidan hur mår den..

 6. Har inte kontrollerat denna källa, men vill ändå hålla innehållet för både rimligt och sant. Jag fann det läsvärt och väl i linje med vad du Jonas förespråkar. Förövrigt tack för viktiga inlägg i kostdebatten och bra kämpat.

  http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/

  • Intressant länk, tack! 🙂 Har man ett odiagnosticerat problem med sköldkörteln, eller kroppens upptag av sköldkörtelhormoner (vilket läkare till mångt och mycket inte bryr sig om, än mindre kollar), så kan det också bidra till högt kolesterol, diabetes och hjärtproblem. Lägger man till inflammationer i kroppen så är det verkligen ett recept för problem. Inte att undra på att jag har för höga kolesterolnivåer. :]

  • Intressant länk! Tack för den

 7. Det kommer att bli en stor skandal detta, förr eller senare, eftersom kostråden ju princip hotar att ta livet av folk, om man ser det över tid. Och barnmisshandel är det dessutom.

 8. I mjölkprodukter finns den naturligt förekommande sockerarten laktos, och i de tillsatta jordgubbarna hela tre stycken vid namn fruktos, glukos och sackaros. I en 1,5l låda vanlig mellanmjölk finns det t.ex. ca 70-80g ”rent” socker varav inget är tillsatt.

  Sackaros, eller vanligt ”bordssocker”, urvinns i Sverige huvudsakligen från sockerbetor (I andra läder ofta även sockerrör), och är det vanligaste ”tillsatta” sockret. Det finns en ännu styggare och mycket sötare tillsats vid namn modifierad stärkelsesirap, som framställs genom flera kemiska processer ur majs. I Sverige används denna bara i små mängder, mestadels i sötsaker, men i t.ex. USA kör man helt uteslutande på denna i livsmedel.

 9. Bra Jonas, fortsätt kämpa! men låt din egna hälsa komma först. Utan den kan du inte driva någon debatt alls. Jag försöker sprida dina kloka ord så gott jag kan! Ser framemot när du nått toppen på nuvarande arbetsbörda så att du kan ta dig an detta med kostrekommendationerna med full energi!

 10. ”När jag får möjlighet, så kommer jag att fortsätta mitt korståg mot den institutionaliserade dumhet, den undfallenhet och den okunskap som i mångt och mycket präglar det rådande etablissemangets syn på hälsa, kostråd och livsmedel. Och jag kommer att göra det med kolerisk energi och känslomässig affekt.”

  Jag hoppas det inte dröjer för länge innan den möjligheten infinner sig. Just nu känns det som om detta etablissemang närmar sig avgrundens rand sakta men säkert, men nog skulle behöva ytterligare några ”hjälpsamma” knuffar från några kändisar som inte skräder orden!

 11. Klockrent Jonas! År 2008 blev jag kontaktad av en mycket upprörd morfar i Södertälje som till sin förskräckelse upptäckt hur mycket socker det var i den nyckelhålsmärkta fruktyoughurten som han givit till sitt barnbarn. Fly förbannad hade han mejlat Livsmedelsverket som upplyste om att de minsann hade skärpt kraven… före 2006 fick fruktyougurtar innehålla obegränsad (!) mängd socker och ändå bli nyckelhålsmärkta bara de innehöll max 0,5 % fett. På hans följdfråga om hur de kommit fram till att den nya gränsen på max 9 % socker var lämplig blev svaret från verket att de var den nivå som branschen vid konsultationer hade ansett vara möjlig att uppnå. Sida vid sida, tillsammans hjälps de åt, staten och kapitalet sitter i samma båt.

 12. En lysande betraktelse, Jonas! Inledningen är ju närmast en en handledning för hur livet ska levas, i kamp för vad som är viktigt och existentiellt!

  Och visst önskar också jag ibland,att man kunde vara en fluga på väggen vid vissa sammanträden…

 13. I en familj med flera diabetiker har vi haft samma diskussion, där dietisten envist hävdat att vi skulle följa nyckelhålsmärkningen konsekvent. Det säger sig självt att det inte är bra när man befinner sig i den sitsen att ens kropp inte kan ta hand om vanligt socker.

 14. Fett-skräcken har förstört mycket. För minst fem år sedan skrev jag på min hälsosida att
  om man äter för lite fett så ökar risken för depression (många unga med depression kan
  skylla på sina föräldrars nyckelhålsiver och fett-skräck tror jag), 50 % fett (+ 25 % protein och 25 % kolhydrater) i maten botar (i varje fall ålders-)diabetes på en vecka och ger bättre kolesterolvärden (bl.a. enligt reportage i Vetenskapens värld i Svt). En studie i Västra Götalands landsting visade att de barn som åt smör hemma hade klart mindre med allergier. Etc. Alltså instämmer jag: Varning för nyckelhålsprodukter. http://www.arbogasidan.se/halsa

 15. Återigen ett inlägg med förskönad sanning, det står ingestans att ett livsmedel med Nyckethålsmärkningen skall vara fri från socker, men du Jonas förskönar din version, och tyvärr finns det folk som tror dig. Du lät ju bli och publicera min första kommentar till dig. Jag tror inte att du kommer att publicera den här heller.

  Så här står det följande på SLV hemsida om just nyckelhålsmärkningen:

  Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet är till för att hjälpa dig som konsument att hitta de hälsosammare alternativen, både när du handlar mat och äter på restaurang.

  Nyckelhålet står för:
  • mindre och/eller nyttigare fett
  • mindre socker (OBSERVERA MINDRE! står inget om att det skall vara UTAN eller INGET)
  • mindre salt
  • mer kostfiber och fullkorn

  Nyckelhålsmärkta livsmedel ska uppfylla ett eller flera av ovanstående villkor i jämförelse med andra livsmedel av samma typ.

  Observera I JÄMFÖRELSE med ANDRA LIVSMEDEL AV SAMMA TYP.

  Slut skräm folk som inte orkar ta reda på fakta.

  Ni kan läsa om Nyckelhålsmärkningen här: http://www.slv.se/sv/grupp1/mat-och-naring/nyckelhalet/

  • En dietist hävdade att att inga nyckelhålsprodukter får innehålla socker.

   Och för resten av din argumentation så verkar det dig att framstå som lite korkad; du lyfter fram den fettfobiska argumentationen som något som skulle tala FÖR nyckelhålsmärkningen, när den just visar hur absurt dum den är.

   Jag menar, jag tror nästan alla utom du förstår hur uppenbart dumt det är att kalla den sockrade nyckelhålsmärkta lättyoughurten nyttigare än en grekisk/turkisk dito med 10% fett o utan tillsatt socker.

   • Det är väl inte uppenbart dumt, varför skulle det vara det? Fett och socker är inte samma sak? Hela ditt grundresonemang i posten har dessutom ett problem… Du vill inte lyssna till vad en enskild idrottsutövare gör, men du lyssnar villigt till vad en enskild dietist gör? Trots att det finns lättillgängliga dokument som visar vad nyckelhålsmärkningen EGENTLIGEN står för, inte i form av lösa påståenden från enskilda individer.

    Förresten, att få i sig 80g socker på en liter fil låter väl inte ens så hemskt? Särskilt med tanke på att mer än hälften av dessa är socker som inte är tillsatta utan som finns där naturligt. I själv verket är den tillsatta mängden 36g. Knappast något att trilla av stolen för?! Då tycker jag att 100g rent fett, vilket din yoghurt skulle innehålla om man satte i sig en liter, låter bra mycket äckligare. Tänk dig den klumpen! Nää…. Du spelar med lite för enkla kort i din närmast religiösa övertygelse.

   • Hej Jonas! Den där yoghurten ser ut att innehålla mindre socker än de flesta andra yoghurtar som brukar ligga på minst 10-11g socker per 100g, ibland uppemot 15g. Få yoghurtar innehåller mindre än 5g mjölksocker per 100g, vilket gör att denna ”bara” innehåller 3g extra socker, och troligtvis ganska lite fruktos som jag ser som skadligare än t.ex. glukos och laktos (för den toleranta). Problemet att totalmängden socker ändå är nästan lika stort som i vanlig läsk kvarstår dock. Man borde absolut inte sporra till konsumtion av såna matvaror.

    Den här yoghurten kanske skulle bli ett hyfsat ätbart alternativ om man späder ut den med lite grädde… 😉

    Måste bara sist tillägga att jag är ett stort fan av dina texter här på bloggen! Bra med folk som vågar ryta till och protestera mot etablissemangets fantastiska påståenden. 🙂

  • Du skrev en massa rader utan att egentligen ha någon poäng.

   Konsumenten luras att tro att nyckelhålsmärkning är en garanti för att produkten är nyttig. Hur SLV beskriver det i något dokument eller liknande är inget så medelkonsumenten läser.

   Det du skriver är precis det som Jonas varnar för så var vill du egentligen komma?

   Som alla andra svenska instanser är SLV livrädda för att få skulden för något de indirekt orsakat. Därför är de pilitiskt korekta in absurdum. De gör som andra i landet lagom gör, de håller med majoriteten för att vara på den säkra sidan.

 16. Nu har de ju kommit på att de kan göra grädde med vatten och e-ämnen.

  ”Den nya fusktrenden i mejerihyllan hittar ni bland vispgrädden. Istället för att erbjuda ren grädde på 40% säljer man vatten och karragenan (ett cancerogent E-ämne) till dig för samma kilopris som riktig grädde. Detta ger några miljoner extra åt producenterna per år men du som kund blir inte bara lurad på dina pengar utan också utsätts för en hälsorisk.

  Karragenan eller E-407 som det även är känt som är det emulgeringsmedel de drygar ut grädden med har blivit förbjudet i bland annat Australien och Nya Zealand på grund av hälsoriskerna.”

  Blir så jävla förbannad!

  • Karragenan är inte förbjudet här i Australien, hur det är i NZ vet jag inte. Jag har läst på olika ställen att det hävdas det, men som sagt, så är det inte. Senast i morse så kikade jag på gräddburkarna på affären. Det några producenter DÄRIMOT gör är att istället för att skriva E407 så skriver dom att det är halal thickener! Det gör mig så jävla arg att dom på något sätt kommer runt reglerna.

   • Fan va arg jag blev nu, jag bor också I a, läser på grädden vegetable gums 407, 412, 35% milkfat, de har alltså lurat mig! Ska försökt hitta Annan grädde, men det kan bli svårt och dyrt.

    /Hanna, Adelaide

 17. Medelålders kvinna

  Apropå detta vad tycker du om cyklisten Michel Blomgren, han som först åt LCHF och nu istället förespråkar 90% kolhydrater? http://michelblomgren.blogspot.se/p/lchf2hclf.html

  • Ingen aning om vem han är. Vad enskilda motionärer gör intresserar mig föga.

  • ”Ät enbart kolhydrater, inget fett och inget ”protein” (allt protein du behöver finns i potatisen, riset, frukten, osv så länge du äter dig mätt på den = mer kalorier än du ätit i hela ditt liv utan att bli fet).”

   SOUNDS LEGIT:

 18. Medelålders kvinna

  Mest att han har haft ganska hög profil och skrivit mycket på Kostdoktorns sida tidigare då han åt LCHF. Sedan blev han plötsligt tvärtemot och hävdar nu att det är 90% kolhydrater som gäller för dem som tränar hårt.. Han har gjort diverse experiment på sig själv som han dokumenterat extremt noga… Men jag var bara nyfiken på vad du tycker. För mig själv som motionär funkar det otroligt bra med lchf!

 19. […] Coltings blogg: Nyckelhålsmärkt är lika med dödskallemärkt! […]

 20. Angående de fettskrämda dietisterna: tänk om någon säger till dig att: ”Hela din kompentens och utbildning är totalt värdelös. Du gör till och med människor sjuka med din dina kostråd.”
  Tror fan man tar striden, det sitter i ryggraden som en reflex.

  Bra inlägg annars Jonas!

 21. Jag beundrar verkligen din ork och ditt engagemang!
  Att ”slåss” mot dietister och Livsmedelsverket måste vara som att slå huvudet i väggen, dagarna i ända.
  Fortsätt skriva.
  Du gör ett otroligt arbete.

 22. Grymt Jonas! Jag är helt inne på din linje 🙂

 23. Det är väl ingen konst att sätta ihop en ”LCHF” diet med dåligt vitamin innehåll!

  Men varför skall man inte följa de vettiga kostråd som Dr Dahlkvist, Kostdoktorn, Jonas Colting
  m fl, m fl rekomenderar. Varför hitta på en egen variant, som är onyttig?

  Fint och snyggt skrivet Jonas! Rena nöjet att läsa!

 24. Nyckelhålsmärkningen är helt suverän, det är en varningssignal som uppmanar till att kritiskt läsa innehållsförteckningen.
  Det är få nyckelhålsmärkta produkter jag konsumerar, det är nog bara produkter med naturligt låg fetthalt. Jag kan med lätthet lägga till fett i måltiden men jag kan inte ta bort kolhydrater ur t. ex. den söta yoghurten.

 25. Du är såå bra Jonas!!! Kämpa på! >3

 26. Nu hamnade hjärtat galet i mitt förra inlägg! Såhär ska det se ut Jonas: ❤ ❤ till dig!!!!

 27. Det bästa vore väl om alla tog sitt ansvar och läste på lite!
  Om man har lite koll på näringslära så borde det inye vara så svårt att köpa rätt produkter.

  Det finns ju faktiskt lätt produkter som är bra också, så man ska nog inte låsa sig vid en enda diet! Även om just den fungerar.

  Sunt förnuft och lite ansträngning så är världen på rätt väg igen

 28. Herligt Jonas
  Vi følger deg fra Norge også. Jeg er med deg hele veien. Kjør på

 29. Du är så jäkla bra!!!!
  Fortsätt med dit korståg för du behövs verkligen!!!

 30. Jag har varit en av de skeptiska ända tills jag bestämde mig för att prova själv. Diabetiker med insulinpump, och ett svårkontrollerat svängigt blodsocker. Har märkt stor skillnad redan efter 2 veckor med ett mycket mer stabilt blodsocker. Att det dessutom försvunnit några kg på kuppen är ju en trevlig bieffekt 🙂

 31. Den stora tjocka knallrosa-lila-randiga-prickiga elefanten som tar upp hela rummet! Osynlig för (många) dietister, läkare, verksanställda. De har aldrig sett den! Den finns inte! Nej, nej, nej! Den är bara en anekdot! Dess existens har inget vetenskapligt stöd! Obekvämt! Vill inte! Neeej! Det är väl så det brukar låta. Tack Jonas.

 32. Matilda Svensson

  Jonas, jag är nyfiken på om du har besökt en dietist någon gång i ditt liv? (jag arbetar inte som det själv, om du hade lust att slå på den trumman).

  Har du verkligen fått information om att nyckelhållsmärkta produker inte skulle innehålla socker (källa tack)?

  • Vadå källa? Läs i mina kommentarer, där finns informationen. Och poängen är ju att den här sockrade lättprodukten HAR en märkning som ska påvisa att det är ”nyttigare” än alternativen och det är ju det som är bisarrt!

  • Det var ett flertal dietister i ett annat inlägg som menade bestämt, att nyckelhålsmärkta produkter innehöll minsann inget tillsatt socker. Vilket Jonas med bild i detta inlägg har visat att en del dietister faktiskt ljuger. Om man ljuger är man en lögnare.

 33. Normalkostens nyckelhålsmärkning har jag vuxit ifrån till förmån för LCHF-kosten.

 34. […] Colting skriver om djävulshålet på sin blogg. […]

 35. Hanna i Adelaide- jag bor också i Adelaide 🙂 Det finns riktig grädde, utan massa skit, på b.la Foodland i Pasadena. Sist så hade dom tom literförpackningar!

  Är du med i SvKlubben? Gå med på deras FBsida https://www.facebook.com/groups/swedishclubsa/?fref=ts

  • Jag är redan med där Mia. Jâtte tack för tipset, ska försöka med närmaste food land ( broadway) bor i glenelg, till att börja med, vilket märke är det? Xo

 36. Poængen ær ju att denna innehåller ”mindre” skit æn andra liknande produkter. Inte att det ær en sund produkt. / leg dietist

 37. […] Apropå nyckelhålsmärkningen som blivit aktuell igen i och med Jonas Coltings blogginlägg förra veckan, “Nyckelhålsmärkt är lika med dödskallemärkt!” […]

 38. Bra, fortsätt kampen! Jag driver min i liten mindre skala, hittills lyckas korrigera min syster, mamma, flickvän och senaste en kollega som har allvarlig lungsjukdom. På gång är min flickväns pappa. LCHF med bra kvalitetsråvaror – for life!

 39. Hahaha fyfan vad bra du skriver!! Så klockrent! På dom bara!

  Jag är så trött på all skitmat och ännu värre folk som faktiskt tycker att det är ”detta” vi ska äta. Flytande margarin på flaska, med smörarom mums! Eller varför inte ge bebisen nestles barnmat eller välling med skummmjölk och ”tillsatta” vitaminer”! Köp syntetiska vitaminer och matlagningsgrädde.
  Nej fyfan säger jag. Åt helvet med staten Livsmedelsverket och all annan dynga!

 40. […] som behövs är att uppdatera märkningen för 2000-talet. Svenskar går knappast längre på att fettsnåla produkter med mer socker och mer tillsatser skulle vara bättre för hälsan. Vare sig de har […]

 41. Om man äter den där syltfilen äter man alltså 80 gram socker per liter. Om man väljer standardfil (osötad utan sylt) äter man 50 gram. Källa: http://www.miljomat.se/html/naringsberakningLivsmedel.aspx?H=2&G=&L=4_211 Inte så särskilt stor skillnad tyckte jag, en sötad mellanmålsfil var inget vidare bra exempel på vår dåliga kosthållning kan jag tycka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s