Min senaste RW-krönika; Att ha grunda värden eller en värdegrund.

”Helgerna har kommit och gått och just nu bryts det nyårslöften till höger och vänster. De goda ansatserna som inledde det nya året med syfte att bli en bättre, duktigare och präktigare människa, har fallit på skam.

När vi kliver ned från våra höga hästar och hamnar i det verkliga livet så visar det sig att vi är beredda att kompromissa med det mesta. Att bryta löften till andra kommer vi kanske undan med om ingen ser oss. Att bryta löften till oss själva kommer vi bara undan med om vi intalar oss själva att det ändå inte var så viktigt.

Men vad är då viktigt? Viktigt på riktigt!

Reflekterande personer formar i sina yngre år regler och normer för hur man vill leva sitt liv. Man formar en värdegrund för hur man vill relatera till sin omgivning, sina medmänniskor och till de prövningar och frestelser vi ofrånkomligen ställs inför. För vissa tillhandahåller religion den här värdegrunden. För oss som är sekulära så formar vi värdegrunden utifrån personlig etik och moral.

En värdegrund svarar på frågor som vem man är idag och vem man vill vara imorgon.

En värdegrund svarar på vad som är viktigt och på vad som är mindre viktigt och vilka prioriteringar som krävs för att göra det viktiga.

Vi som springer delar säkert en gemensam bas i vår respektive individuella värdegrund; personlig hälsa och strävan, närhet till natur och viljan till förbättring. Och ju längre vi sprungit desto djupare rotat ligger den här grunden i oss. Därför att när vi följer det egna livets regler så bekräftar vi oss själva och då mår vi som bäst. När vi agerar undfallande mot oss själva så mår vi som sämst.

Därför behöver vi kanske inte lova oss själva och andra att bli bättre människor. Vi är redan bra som det är. Och vi behöver inte heller sträva efter att göra saker bättre.  Det räcker med att lova oss själva att göra det som är viktigt oftare och mer.

En värdegrund är inte ett läpparnas bekännelse utan något man lever. Vi är inte det vi säger att vi ska göra. Vi är det vi gör.”

6 reaktioner på ”Min senaste RW-krönika; Att ha grunda värden eller en värdegrund.

  1. Precis! Det är när vi sviker oss själva som vi mår som sämst.

  2. Det finns ett gammalt punk uttryck som ar grymt bra, jag lamnar det helt oppet for tolkning. ”Leave your politics out of my music”

  3. Kul med en diskussion om värdegrund! För att sticka ut så vill jag säga:

    * Om vi diskuterar kostråd som är tusenår gamla varför är det tabu att resonera kring livsråd ifrån tex bibeln? Jag själv är uppvuxen i ett kristet hem men jag är nu inte inte kristen. Dock så tycker jag det är intressant att många av de sportsliga råden (mental träning) känns igen. Är bibeln kanske mer om samlad kunskap om hur vi ska leva ? Fasta? Fokusera på det positiva etc ?

    /Henrik

  4. Jag håller med dig om värdegrundsresonemanget, vi är fullt tillräckliga som vi är, det handlar ”bara” om att göra rätt val och/eller att göra valen av ”rätt” orsaker. Inte alltid helt enkelt för de flesta som säkert kan slitas mellan vad som är den egna inre viljan och önskan att följa normen tex.
    När det gäller människors löften om att bli sundare, hälsosammare och ”bättre” så tycker jag att du är onödigt hård. Många vill skapa en förändring men vet inte hur man gör och ett vanligt misstag då (min teori) är att man ändrar på för mycket på en gång vilket leder till att man ger upp när det inte funkar i ens egen vardag. Det där med hälsosamt liv var nog inget för mig blir den felaktiga slutsatsen. Vi som är ”sålda” på hälsa borde se det som vår mission att dela ut tips och råd för att fler ska finna god balans istället för att döma ut dem som försöker och misslyckas, de försöker ju iaf!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s