Margarin bevisat farligt för hjärtat!

Jag har inte behövt några studier för att förstå att margarin är en styggelse, och direkt olämplig som föda!

Jag har inte heller behövt någon studie för att förstå att rädslan för det naturligt mättade fettet, samma rädsla som sedan marknadsför och säljer margarin, är helt obefogad, irrationell och ett intellektuellt haveri!

Vidare har jag inte behövt en studie för att genomskåda de infantila och bakåtvända argumenten till att vi ska äta de stora mängder Omega 6-fetter, i just margarin, när det är uppenbart att Omega 6-fetterna är en del av problemet och inte av lösningen.

Jag har inte heller behövt en studie för att inse att något som delvis lagras i behållare nedan, för att sedan kamoufleras till livsmedel, bara har en vinnare, och det är producenten av detsamma! Alla andra, i synnerhet konsumenten, är förlorare!

margarin, in the making

margarin, in the making

Men nu HAR det kommit en studie som tydligt visar att margarin inte bara är betydligt sämre än smör! Nej, studien visar också, föga förvånande, att margarin också är farligt för hjärtat!

Kostdoktorn har tolkat resultaten, och skriver så här på sin sida (länkar funkar inte i den saxade texten):

”I studien deltog knappt 500 hjärtsjuka män. Hälften lottades till att äta omega 6-rikt margarin (liknande Becel*) och fick råd att undvika mättat fett (som smör). Den andra hälften lämnades ifred och fick fortsätta att äta som vanligt.

När studien avbröts efter tre år hade signifikant fler avlidit i gruppen som fått det omega 6-rika margarinet. Risken att dö under studien ökade hela 62% med margarinet! De som slapp rådgivning om margarin levde alltså klart längre i genomsnitt.

Det visar sig nu att även risken för död i hjärtsjukdom var signifikant ökad i gruppen som fått margarin, med hela 74%.

Godnatt, fettskräck

När man lägger samman detta tidigare undangömda katastrofala resultat med alla övriga studier som gjorts så finns inte minsta tecken på att omega 6-rikt margarin är bra för hjärtat. Tvärtom: Siffrorna är en hårsmån från (p=0,06) att visa statistiskt säker skada av sådant margarin. En sannolikt ökad risk för död i hjärtsjukdom av att äta margarin istället för smör!

Vuxna människor kan förstås undvika att köpa eländet. Men inte alla får välja. Potentiellt hjärtskadande omega 6-rikt margarin är det enda alternativ som tillåts på många förskolor och skolor, med hänvisning till officiella fettskrämda råd.

Dags att vakna, Livsmedelsverket?”

Jag gillar slutklämmen! Vad säger egentligen SLV´s ansvariga tjänstemän? Och vad säger alla andra margarinförespråkande kvacksalvare, som genom sina kluvna tungor förlett så många svenskar in i fördärvet?

Jag skrev själv en insändare, i Borås Tidning, till en dietist som tycker att man ska välja margarin framför smör;

”Dietisten Ylva Gefvert skriver i förra veckan till margarinets försvar i en insändare. Under rubriken ”Därför väljer jag bort smör”, agerar hon Livsmedelsverkets (LV) förlängda arm. I sin insändare presenteras det ena osakliga, irrelevanta eller osanna påståendet efter det andra.

Sanningen är att margarin är en vederstygglig produkt som är både ohälsosam, miljöfarlig, sällsynt onaturlig och dessutom osmaklig.

De vegetabiliska oljor i margarin har genomgått hårdhänta kemiska behandlingar som omestring, deodorisering och hydreringsprocesser. Dessa oljor har också en väldigt ogynnsam fördelning av fettsyrorna Omega-6 och Omega-3. Övervikten av Omega-6 har kopplats till många inflammations- och sjukdomstillstånd hos människan.

Det är primärt palmolja som används till margarintillverkning. Produktionen av just palmolja är mycket hårt kritiserad ur ett miljöperspektiv. Och att den hårt raffinerade palmoljan ens får benämnas som en vegetabilisk olja, är på gränsen till bedrägeri!

 Raffineringsprocessen som sådan lämnar dessutom kemiska rester i slutprodukten och LV har godkänt att det finns spår av både hexan, nickel, metanol och lösningsmedel i det margarin som säljs. Som om det inte vore nog med det har det också konstaterats andra suspekta substanser i margariner. I exempelvis Becel Proactiv har man hittat höga halter av PAH, polyaromatiska kolväten. Dessa är konstaterat cancerogena.

Läser man vidare på innehållsförteckningen för just Becels flytande margarin hittar man exempelvis kaliumklorid, kaliumcitrater, sojalecitin, aromer och färgämne samt härdade vegetabiliska oljor. Härdade oljor! Inget torde vara sämre att förtära än just härdade oljor. Att man kan marknadsföra något med härdad olja i, som hälsosamt, är en gåta. Det finns således mycket goda skäl att inte äta margarin överhuvudtaget, och lika många goda skäl att istället välja smör.

Det finns en överväldigande konsensus bland livsmedelsforskare och näringsexperter att välja smör framför margarin. Det är bara hos LV, Sveriges mest kritiserade och utskrattade myndighet, som man vägrar anpassa sig till modern forskning och sunt förnuft.

Att på allvar propagera för margarin som ett förstklassigt val, är lika fyrkantigt och världsfrånvänt, som att benämna ketchup som en grönsak.

Som bekant så har vi ju ett nationellt föräldrauppror som vägrar att anpassa sig till dietisternas råd om påbjuden lättmjölk och margarin i skolan. Och det är inte underligt att svenska dietister har svårt att få gehör för sina irrläror. De är ju utbildade i samma föråldrade, otidsenliga och fettskrämda paradigm som LV verkar inom.

Ta bara dietist Gefverts huvudargument till att välja margarin; det finns gott om tillsatt D-vitamin! Sanningen är ju att man istället för att äta margarin kan äta några ägg. Men det är klart, ägg är ju ytterligare ett naturligt och nyttigt livsmedel som dietister är rädda för!”

45 reaktioner på ”Margarin bevisat farligt för hjärtat!

 1. Äntligen. ”mobbades” nästan på hälsohögskkolan när jag sade att smör är nyttigare…

 2. Jag hoppas nu att detta blir en stor nyhet får hela Sverige att vakna! Om tio minuter skickar jag mina barn till dagis och förskola där ett polarbröd med margarin på väntar. Försöker laga Coltings bananpankakor med extra smör, banan och yoghurt så de ska skippa äta för mycket av skiten som serveras. Men det är inte lätt eftersom alla kollektivt äter frukost på förskolan och de har förmodligen en mysig stund, även om maten inte är riktig mat. Plus i kanten när de ibland serverar kokt ägg till barnen.

  Om Livsmedelsverket ändrar sina rekommendationer skulle margarinet bytas ut mot Bregott på stört! Men just nu är det bara tragiskt och skrämmande hur de resonerar.

 3. Och opastöriserat smör från grönbetesdjur, innehåller gott om D-vitamin, naturligt dessutom!!

  Bra skrivet!!!

 4. Du vet det säkert redan en utav de farligheter som margarin innehåller är bland annat bensen som är märkt med dödskalle!

  • Suck, går du in för att vara dum eller kommer det naturligt? Bensen är inte en ingrediens i margarin, däremot extraheras lecitin från bl.a. soyabönor med hjälp av bensen. Inte samma sak och lecitinet renas efteråt.

   • Klart det inte är en aktiv ingrediens, men definitivt en restprodukt i framställningen. Liksom nickel och hexan. Men det kanske är ett pris man ska vara villig att betala för en förstklassig produkt som margarin!?
    Vad tycker du själv om margarin?

 5. Tja Jonas! Grymt bra blogg må jag säga! Jag undrar om du skulle kunna dela med dig av vad du äter under en vecka eller några dagar som lite inspiration till en student med dålig fantasi?

  Ha de gött!

  • Det finns en veckas kostregistrering av mig, här på bloggen. Sök i arkivet.

  • Tjenare. Jag pluggar och lever på bidrag+lån+några timmars kneg i veckan= ca 10-11k netto.

   Jag käkar enbart ekologiska, organiska, kravmärkta, obesprutade, obehandlade, oraffinerade naturliga livsmedel – utan att det svider i plånboken. Pratet om att det är dyrare är just bara prat. Min mat går på mellan 3-4k i månaden. Jag äter alltid en portion kött eller fisk om dagen med quinoa, vildris, svart thairis, rött ris, eko-potatis, andra rotfrukter mm och varvar detta med en portion sallad med diverse nötter, avokado, rå vitlök, blandade tomater, oliver, frön, torkade frukter, vinäger, olivolja mm.
   Frukosten är Coltings bananpannkakor: Helt enkelt ägg och banan gärna med kanel och bär (kanske tom grädd) till. Missa banan/ägg/kanel och stek eller ugnsbaka det. Voila!

   Tre portioner om dagen av högsta kvalitet som går att finna i svenska butiker+några öl+te+kaffe+frukt+allt annat gott och nödvändigt landar på, som sagt, mellan 3-4 k.

   Jag går efter kvalitet över kvantitet; näring över energi.

   Kolla in Kung markatta, René voltaire, Saltå kvarn, Åke P, ravarutbuiken.se, Coop och Willys för eko-märkning för bra varor till skäliga priser.

 6. Kanske en dum fråga men vart köper du riktigt smör? Tycker det är svårt att sålla bland alla märken i kyldiskarna ?

  • Det som heter ”Smör”, brukar jag köpa:) Sedan kan man visserligen köpa opastöriserat smör också och då får man leta lite till.

 7. Är Bregott ett bra alternativ?

 8. Håller helt med dig men undrar vad man ska erbjuda för alternativ till de som är mjölkallergiker?

 9. […] så mycket hellre smör än margarin som kemiskt liknar mer bodylotion.. Från detta inlägg; margarin bevisat farligt för hjärtat från Jonas Coltings blogg kan du läsa mer om […]

 10. Livsmedelsverket är ju sponsrat av margarinindustrin….I don’t need to say any more! 😉

 11. Hej, som mjölkallergiker har jag svårt att hitta alternativ förutom becel och liknande. Har du några bra tips?

  • Har du testat opastöriserat smör? Kan funka långt bättre än vad du tror. Becel är ALDRIG ett alternativ! Du kan också använda ekologisk kokosolja eller mandelsmör.

   • Nej, det har jag inte testat. Jag har gått på det som heter mjölkfritt i butiken men efter jag läst mer och mer så blir inte alternativen fler… Jag mår inte dåligt när jag äter vanliga mjölkprodukter. Mitt problem är att jag i 12 år gått med eksem på hela kroppen. Jag har testats och de hade inga svar på vad mina eksem var. Trots det har jag behandlats för psoriasis men starka kortisonkrämer, fjällborttagande krämer och med ljusbehandling på sjukhuset.
    En dag slutar jag med mjölkprodukter och nu, 3 månader senare är jag i princip fri från alla eksem som läkarna sagt jag ska få leva med i resten av mitt liv. Idag använder jag inga krämer över huvud taget.

    Valet är enkelt, ett mjölkfritt liv är min framtid men ibland vill jag såklart ha ett alternativ till smör och ost på mackan eller en god sås. På grund av att ett livsmedel, kanske det vanligaste vi har, gjorde detta med min kropp har jag börjat läsa mer och mer om all typ av mat som jag äter och tyvärrr blir jag inte gladare av att läsa vad det egentligen är man stoppar i sig och kanske framför allt, ger sina barn.

    Tack för ditt svar, en dag ska jag testa det opastörierade.

   • Nej, det har jag inte testat. Jag har gått på det som heter mjölkfritt i butiken men efter jag läst mer och mer så blir inte alternativen fler… Jag mår inte dåligt när jag äter vanliga mjölkprodukter. Mitt problem är att jag i 12 år gått med eksem på hela kroppen. Jag har testats och de hade inga svar på vad mina eksem var. Trots det har jag behandlats för psoriasis men starka kortisonkrämer, fjällborttagande krämer och med ljusbehandling på sjukhuset.
    En dag slutar jag med mjölkprodukter och nu, 3 månader senare är jag i princip fri från alla eksem som läkarna sagt jag ska få leva med i resten av mitt liv. Idag använder jag inga krämer över huvud taget.

    Valet är enkelt, ett mjölkfritt liv är min framtid men ibland vill jag såklart ha ett alternativ till smör och ost på mackan eller en god sås. På grund av att ett livsmedel, kanske det vanligaste vi har, gjorde detta med min kropp har jag börjat läsa mer och mer om all typ av mat som jag äter och tyvärrr blir jag inte gladare av att läsa vad det egentligen är man stoppar i sig och kanske framför allt, ger sina barn.

    Tack för ditt svar, en dag ska jag testa det opastörierade.

   • Men du, vet du någonting om allergier? Om man inte tål mjölk kan man inte äta smör, oavsett om det är pastöriserat eller ej. Det är skillnad på att vara allergisk mot mjölk(protein) och att vara laktosintolerant.

   • Klart jag vet. Såg inte att berörd person har specat sin mjölkallergi. Dessutom ÄR det skillnad, stor skillnad, för allergiker att konsumera opastöriserad/icke-homogeniserade mejeriprodukter.

   • Jag tycker alltid det är så svårt med alla typer av dieter och inriktningar av vad man ska äta eller inte. Jag som inte tål mjölk, nötter, honung, stenfrukter (mandel ingår här), kärnfrukter, fisk.
    Helt plötsligt finns det inte något man kan/får äta känns det som. Äter yoghurt gjort på soya på morgonen, använder havrebaserat i matlagningen. Räknas då de havrebaserade produkterna som kolhydrater? Har inte testat opastöriserade mjölkprodukter, finns det att köpa i vanliga matbutiker? Bananpannkakan där ska jag prova i alla fall : )

 12. Mycket bra! Bokmärker dej!

 13. Känns det inte aningen oetiskt att hänvisa till en studie som är långt ifrån säkerställd? Man kan ju, som bekant, alltid hitta studier som stödjer den egna tesen om man bara letar länge nog…

  Den studie du hänvisar till är till att börja med gammal, antalet individer är extremt lågt, kontrollgruppen har helt valt sin egen kost och denna har ej heller följts upp. Dessutom är den inte blindad.

  Jag lägger mig inte i själva fett-debatten eftersom den redan är så infekterad och tänker inte ens säga var jag står i frågan, men just den här typen av studier ska inte användas för att föra fram argument eftersom okunniga läsare lätt tror att det nu finns bevis för något trots att så inte är fallet.

  • Nej, det känns inte ett dugg oetiskt. Jag, och alla andra med förståndsgåvorna intakta, behöver egentligen ingen studie överhuvudtaget (vilket jag också inleder mitt inlägg med) för att förstå vilken vederstygglig produkt margarin är!
   Framförallt är det inte oetiskt att som privatperson ropa högt, när etablissemanget och deras margarinreklam, ”äger” alla officiella kanaler till propaganda.

   • Så du menar att du inte behöver studier för att veta hur saker och ting ligger till? Placerar inte det dig bara i samma fack som antroposofer, påven och Anna Skipper?

   • Vems studier? Tolkade av vilka? Finansierade från vad?
    Så visst, studier är ju bra men många studier är ju inte ens värd pappret de är utskrivna på…

   • Sandlådenivå Jonas! Nu sjönk du ordentligt…ska budskapet räcka längre än till nästa gång de handlar så får du bemöta ett konstruktivt inlägg med lite underbyggd värdighet och inte en massa halleluja…

   • Tycker du? Jag tycker att det var ett bra svar.

 14. Låt alltid lite ekologiskt Smör stå framme i rumstemeratur så behövs inte Bregott, även om det är ok.
  Kallpressad, ekologisk Kokosolja har jag också alltid framme på bordet. Tar några teskedar då och då under dagen. En sked i teet, till olika typer av energikakor, mat & bak, att steka varsamt i, o.s.v.
  Om ni ännu inte valt bort mackor, smörgåsar, så undvik i alla fall de varianter som innehåller vetemjöl.
  Stay healthy

 15. Vi använder becel gold som bordsmargarin hemma ( margarin med smörsmak). Kan vara anledning att byta ut det så jag kollade runt lite på matkalkyl.se för alternativ med fokus på omega 6/3-kvoten. Smör ligger inte så bra till och är opraktiskt men bregott har en låg kvot, troligtvis pga inblandning av rapsolja. Märkligt nog ligger en budgetprodukt som Carlshamn bordsmargarin klart lägre i kvot än bregott. Avokado som jag trodde var nyttigt har en oroväckande hög kvot. Kokosfett som ska vara så nyttigt (eller inte) har en oändligt stor kvot eftersom det saknar mätbara halter av omega 3.
  Det kanske finns andra värden än omega 6/3-kvoter som kan göra födan nyttig?
  Jag får hålla mig till den gamla sanningen att en hög konsumtion av grönsaker verkar förlåtande på potentiella synder i det övriga födointaget…

  • Becel lättmargarin har fjorton gram omega 6 och bara tre gram omega 3 per 100 gram.
   Tillsammans med allt annat kopplat till margarins innehåll/tillverkning så finns det inget förmildrande att säga.
   Kokosfett; du måste titta på det kallpressade ekologiska kokosfettet, och inte det härdade; en enorm skillnad.

 16. Bra att sådant här kommer fram – fram för smör och naturligt mättat fett!

 17. Grymt bra att du skriver om det här, och dessutom försöker sprida information i tidningar där den kanske kan nå en och annan oinvigd.

 18. Hej Jonas! Bra att du ”låter”! Såg att du var anklagad för att hamna på sandlådenivå när du egentligen enligt MIN mening sätter fingret på det stora problemet. Vem äger alla officiella ”sanningar”? Jag är själv en 57 årig diabetiker typ 2 som har konstaterat samma sak kopplat till dietister och forskningen runt sjukdomen. Jag har själv gjort tvärtemot all forskning och är idag insulinfri, och när jag söker stöd för min väg så kommer hela artilleriet emot och när jag börjar vända på stenarna så hittar jag samma ägare av dom officiella sanningarna som du. Och vad kanske värre är det är att en stor majoritet av befolkningen tror ju att det bara finns en sanning. Till sist, att något är vetenskapligt belagt betyder faktiskt inte att det är vare sig sant eller bra, ta tex DDT hur bra var inte det, fick nobelpris 1948, lobotomi nobelpris 1949 Men sen då???

 19. Det gör mig helt galen att vår kommun vägrar låta barnen ha valmöjligheter i skolan. Det är margarin som gäller. De stora barnen tycker det är så äckligt att de inte äter men de mindre vill ju gärna ha något på mackan. Varför det är så omöjligt att påverka dietisten, beats me. Förut fanns det bregott men det har de tagit bort.

 20. […] Margarin bevisat farligt för hjärtat! Läs mer… […]

 21. Jag har inte förstått varför man skall breda ett hårt fett på en macka.Droppa oliv- eller rapsolja istället.Varför inte Tahine eller jordnötssmör istället.Varför skall man steka i smör?Varför smör?Jag tror att en balans mellan omega 3 och omega 6 är viktig.Jag tror att en balans mellan vegitarisk och animalisk föda är viktig.Margarin har alltid varit skit.Jag är pescetarian och har varit ovolactovegitarian tidigare.Varför behöver alla köttätare och veganer tillskott,färdiga såser,omega 3 tillskott,vitaminer,buljongtärningar,extrema dieter,och varför är de sjukare,har kortare livslängd.Det visste jag redan för 40 år sedan.Jag får massor av mättade fetter från mjölk och ost.fisk och fiskrom,ägg och även vegitariska källor.Jag bekymrar mig inte om jag får lite kolhydrater ena dagen, mycket nästa,om jag äter helt vegitariskt ett par dagar,om jag dricker 2 liter mjölk eller att sojamjöl eller ärtor skulle vara dåligt.Jag skiter i allt tyckande kring kosten och fitnealla idiotiska köttätardieter och bantningsfinesser, fitness och idrottsidioti.Jag förmodar att jag har kommit in på någon paleo eller LCHF sajt och jag skiter i vilket.

 22. Detta med margarin är klart värt att trycka på, mycket bra skrivet. Har själv inte ätit varken smör eller margarin på brödet under mina 40år så det går utan. Steker dock i olja, ibland i smör.
  Lustigast jag läst här över var Becel Gold, margarin med smörsmak haha

 23. Tror fler och fler börjar inse att margarin är dåligt, nu för tiden köper vi smör blandat med rapsolja som jag tycker smakar bra och har en bra konsistens, kollar alltid innehåll först, fler och fler köper nog detta för jag har sett många nya märken börja köra denna blandning. mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s