Veckans mellistips; min hemmagjorda nougat!

För er som gillar antingen Nutella, nougat eller bara hasselnötter i största allmänhet, bör testa varianten på den hemmagjorda nougat som jag igår beredde på några minuter!

Receptet är busenkelt:

 • 400 gram hasselnötter
 • 2 stora matskedar rå kakao
 • 4 matskedar agavesirap
 • en liten skvätt vatten

Man börjar med att köra hasselnötterna i mixern och pulvriserar dem så gott det går. Sedan adderar man resten av ingredienserna och kör en vända till.

Rulla ut degen på ett smörpapper och låt snabbstelna i frysen, alternativt i kylskåpet. Then, enjoy!

 

 

Som allt annat som är kreativt så är inte den här nougaten en exakt vetenskap. Det betyder att man kan höfta med både ingredienser och mängd. Exempelvis så kommer jag i framtiden att testa varianter med följande:

 • rå carob
 • egenmalda kaffebönor
 • rivet apelsinsskal
 • vaniljstång
 • stevia och en mindre mängd agave

Gott är det hur som helst!

22 reaktioner på ”Veckans mellistips; min hemmagjorda nougat!

 1. Alternativet med vaniljstång och stevia kan jag köpa, men inte sirapsvarianten!

 2. Det låter himla gott men den är mörkbruna korven ser inte så väldigt aptitretande ut! =)

 3. Provade just, och resultatet blev vuxengott!
  RIKTIGT vuxengott! :0)

 4. har du testat rå kakao något i samband med träning/återhämtning?? Upplever att det lyfter väldigt, speciellt mentalt.

 5. Rå kakao, är kung markattas ekologiska kakaopulver rå kakao? Om inte, hittar man rå kakao i vanlig välsorterad matbutik?

 6. Låter lika farligt som jordnötssmör. SLUUUUUURP så är allt borta! 😀

 7. Amen, love Nutella…

  Men det här måste ju provas 🙂

 8. Spännande …. ska testas 😛

 9. Måste prova:) Lever ju numera på bananpannkakor med bär och creme fraiche. Om detta e lika fint är jag åter i himmelriket.

 10. prövade. goda. godare med lite salt och vaniljpulver till iof.

 11. […] Smash the nuts to powder in a blender (or mortar!). Add the the rest of the ingredients and work it with your hands. Once it’s a ball, shape it in the way you want to serve it. Delicious! All credit for this recipe goes to Jonas Colting. Check his blog here (swedish only):https://coltingblogg.com/2013/01/14/veckans-mellistips-min-hemmagjorda-nougat/ […]

 12. […] All credit for this recipe goes to Jonas Colting. Check his blog here (swedish only):https://coltingblogg.com/2013/01/14/veckans-mellistips-min-hemmagjorda-nougat/ […]

 13. John Alladin Mohammedson

  Angående det du skriver om barns elitsatsning…

  Jag håller med om att man inte kan säga att en viss 5-åring, eller 12-åring för den delen, oavsett hur bra eller dålig hen är, kommer att bli en stjärna. Därför är det naturligtvis helt fel att inte satsa på de som är sämst samtidigt som det är helt fel att redan i den åldern elitsatsa på de som är bäst. Men…

  I individuella sporter, som simning eller löpning exvis, så blir inte de bättre barnen direkt drabbade om du inte är lika duktig och inte kan simma lika snabbt som dem.

  Men i lagsporter som innebandy, hockey eller fotboll så kan det vara väldigt frustrerande för en duktig spelare att medspelaren inte klarar av att ta emot en passning utan ger bort bollen eller pucken till motståndaren som enkelt gör mål. Visst kan vem som helst ge bort bollen till motståndarna en gång men om samma medspelare skänker bort mål, inte bara i en match, inte bara under en säsong, utan under flera år, så förstår jag att de spelarna som hunnit längre fram i sin idrottsliga utveckling blir frustrerade. Särskilt om de individerna tycker att det är väldigt kul att vinna och starkt ogillar att förlora. För sådana individer finns. Även bland 5- och 12-åringar. Att medspelaren som skänker bort mål efter mål är lika glad och nöjd, oavsett resultatet, efter matchen glatt glufsar i sig ännu en kexchoklad, ja det är väl bara helt underbart! Kanske kan han rentav bli en framtida landslagsman!! Tänk vilka sköna historier han kan berätta om hur de första åren i hans idrottsliga karriär var…

  Men att några av de spelare som var lite längre fram i sin utveckling slutade på grund av att de blev uttråkade och tappade tron på sin älskade sport bara för att de inte fick stimulans nog att utvecklas eller vinna någon pokal för att de sämsta alltid var med ute på plan – de får vi aldrig höra talas om. Hur bra kunde de blivit? Äsch, de hade inte blivit landslagsspelare eftersom de uppenbarligen har en väldigt dålig inställning och ger upp alldeles för enkelt. Skall man bli landslagsspelare så måste man ha psyke att klara av att hantera sådant…

  För visst klarar ett litet barn med ”rätt psyke” av att hantera de miserabelt dåliga medspelarna träning efter träning, match efter match, vecka efter vecka, år efter år? Det är naturligtvis inte bara bortskänkta mål det handlar om utan det är allt annat som man förväntar sig av en medspelare på plan som helt enkelt inte finns där. Utanför plan kan de dock såklart vara bästa vänner.

  Hur som helst, klarar inte barnet av dessa ständiga motgångar så har väl det barnet helt enkel inte ”rätt” psyke? Inte konstigt att barnet lägger av. Det var bara en tidsfråga. Liksom. Därför är det ju helt fel att fundera på alternativ som skulle kunna stimulera den lite bättre spelaren så att hen inte tappar intresset, inte ens om förutsättningen var den att den lite sämre spelaren också skall stimuleras.

  Men kan det kanske vara på det viset att den lite sämre spelaren skulle kunna utvecklas rentav? För hur kommer det sig att den sämre spelaren fortfarande inte kan ta emot och passa en boll efter flera års träning? Kan nivåanpassning i någon form vara en lösning så att även de sämre utvecklas, inte bara på ett bra sätt, utan att de över huvud taget utvecklas? Nä, vänta nu. Det är tabu att tänka i de banorna i det här landet. Men kanske finns det andra alternativ? Nä, fundera inte på det. Alla skall behandlas identiskt!

  Well, det här svaret på ditt inlägg lär inte få så mycket cred men jag ville ändå göra min röst hörd. Tyvärr vågar jag inte skriva under med mitt fullständiga namn för jag vet att jag skulle bli körd i många blindas ögon – och det har inte heller jag råd med…

  – John

  PS. Ursäkta svaret på fel sida men den andra sidan var stängd av någon anledning. DS.

 14. […] fikar jag mera med raw-nougat efter recept på Jonas Coltings blogg. (Mina nougatbitar är faktiskt mycket snyggare än Jonas. Om jag får säga det själv alltså. […]

 15. Ang JonasO och söndagsfikas inlägg om estetiken: När jag gör dylika saker brukar jag köra ner massan (vad det nu må vara) i iskubsplattor. Det finns ju alla möjliga nuförtiden, som har jättefina former. Så stoppar man dem enkelt i frysen också om man vill det:)

 16. Skulle honung gå lika bra istället för sirap? Det är ju ett ännu naturligare sötningsmedel

 17. Varför tar du inte något annat än agave, det är ju nästan bara fruktos i det – synd om levern i den raffinerad formen? Det finns ju honung som sagt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s