En funktionell kropp har mindre ont! Artikel i GP´s bilaga

”Har du någon gång reflekterat över i vilken miljö som våra människokroppar har utvecklats under hundratusentals år? Betrakta sedan hur drastiskt förändrad vardagsmiljön är för den moderna människan. Om vi till sist betänker att vi i princip är genetiskt identiska med våra stenåldersförfäder så har vi en enkel förklaring till många nutida krämpor och problem. Vår livsstil och miljö är modern men människan är uråldrig!

Våra moderna ovanor att sitta ned under stora delar av dygnet, att ständigt gå med skor och att omge oss med symmetriska och plana ytor utan hinder, är inte alls i fas med kroppens konstruktion och funktionalitet. Funktionalitet innebär att ha en balanserad och neutral hållning och en hållning som inte framkallar smärta och skador. Att ha en funktionell kropp innebär att man har förmågan att bära upp sin egna kropp.

Det är i regel alltid bristen på balans och dålig hållning, som leder till överbelastningsskador hos idrottsmän och skador. Det är således inte löpningen som sådan som det är fel på, om man blir skadad. Felet är att man suttit på rumpan i 30 år innan man började löpträna!

 

 

Vi är alla perfekt skapade och perfekt anpassade till ett fysiskt liv. När vi får ont så är det aldrig oss det är fel på, utan det är den moderna världens fysiska miljö och vår livsstil som ger oss dåliga förutsättningar att hålla oss smärtfria.

Symptomlindring är aldrig lösningen på smärta. Snarare förebyggande åtgärder och långsiktiga strategier. Som flerfaldig VM- och VM-medaljör i triathlon så har jag jobbat konsekvent med varierad träning. Framförallt i skog och mark. Att promenera i asymmetrisk miljö är den bästa hållningsträningen som finns.!

Sedan många år är min filosofi den att mitt tränande och tävlande ska vara utvecklande för både min fitness och min hälsa. Jag tränar inte när jag är sjuk, när jag har ont eller är skadad, när jag är för trött eller när jag inte har lust. Idrottskarriären är kort. Livet förhoppningsvis långt.

Detta betyder ju nu inte att hård träning, tävling och motion är farligt. Tvärtom! De allra flesta behöver mycket mer motion för att understödja och försäkra sin långsiktiga hälsa. Kalla det prehabilitering. Bevarandet av det goda. Och mycket roligare än rehabilitering. Men det ska alltid finnas ett hälsobefrämjande stråk genom all träning. Det betyder att det ska kännas bra, positivt och skönt att använda kroppen. Inte som ett hårt straff som ska göra ont. Inte något som ska genomföras till varje pris. Och man ska på sikt känna sig både friskare och starkare. Det är därför vi tränar. Hälsa och kraft! Glädje och energi! Och under de betingelserna finns det inga gränser för vad vi orkar och kan genomföra och prestera!”

10 reaktioner på ”En funktionell kropp har mindre ont! Artikel i GP´s bilaga

 1. Korrfel: VM- och VM-medaljör. I övrigt har du flera poänger, även om det bör tilläggas att långtifrån alla är perfekt skapade för ett fysiskt liv. Ganska många föds med eller förvärvar någon typ av funktionsnedsättning, vilket ger helt andra förutsättningar i livet. Även för dessa är dock fysisk rörelse viktig i den mån det är möjlig, men det vore fel att prata om perfekt skapad. Är annars ett stort fan av funktionalitet och du resonerar sunt beträffande vikten av det naturliga ursprunget. Men skor måste få användas, det tror jag man hade gjort även på stenåldern om man kunnat. Dock bör de vara så tunna och lätta som möjligt.

 2. Bra skrivet. Men jag har ofta tränat fast jag varit trött eller inte har lust. Min kropp är lat och vill gärna gå den närmsta vägen, det är bekvämt för stunden men förödande för framtiden. Så jag måste pressa kroppen mera än vad huvudet känner för många gånger annars skulle jag förbli kvar i soffan! 🙂

 3. Låter mycket sunt och särskilt sunt då jag gjorde en radikal kostförändring efter en canceroperation som med största sannolikhet orsakats av för stort kolhydratintag i 40 år. Flera pensionerade läkare som själva drabbats tror likadant. Tränar fortfarande mycket men hälsan är viktigare än ev resultat och det är inte lika motiverande att träna stenhårt men ändå långsamt bli lite sämre prestationsmässigt. Känner att man kan hålla bra nivå med varierande årstidsanpassad träning. Ska bli intressant att lyssna på dig i Malmö.

 4. Hej, kanske fel forum men lite anknytning till funktionell styrka. Har du bra erfarenhet av trx-träning? Nybörjare med detta träningsredskap men känns bra…

 5. För ganska precis ett år sedan drabbades jag av ett ordentligt diskbråck i ländryggen. Nervsmärtorna i benen går inte beskriva. Min skivstångsträning fick jsg lägga på is ett tag. Men trots smärta och 8 tramsdol plus Alvedon per dag så jympade jag 3 dagar i veckan ända fram till dagen innan operationen den 23 mars.
  Jag är helt säker på att det va tack vare det och min envishet som gjorde att jag knappt 2 veckor efter operationen va tillbaka på jympagolvet. Visserligen plockade jsg ned passen så jag inte belastade och skadade mig. Återhämtningen gick bra…..i juni var jag åter på skivtångspass igen och jag sprang över en mil några gånger i veckan.
  Kroppen mår bra av att röra på sig……muskler behöver vara igång för att fungera.
  Hur får man fram budskapet?
  Folk får ont och rör sig om möjligt ännu mindre…:-/
  Jag vill inte verka kaxig men jag är stolt över min resa 🙂
  Visst…vänster fot är fortfarande bortdomnad och känseln i huden på smalbenet saknas. Men jag är fullt återställd för övrigt och tränar lika mycket som innan samtidigt som jag är mamma till sex barn och jobbar 90 procent.
  Kroppen är gjord för rörelse 🙂

 6. […] av Jonas Coltings senaste blogginlägg så sprang jag bland klitterna, ojämnt underlag, upp och ner. Han […]

 7. Jag hade stora problem med ryggen för 2 år sedan, så jag testade några naprapater som sa att jag fick leva med problemet. Men sen hittade jag en homiatriker som sa att jag var sned i ryggen och knäckte mig rätt under två behandlingar, sen var jag bättre än ny 🙂 Han lärde mig också det du skriver i det här inlägget och att sitta på stolar inte alls är bra. Och att sitta framför tvn är katastrof, för då sitter man bara och tar emot utan att göra ett smack. Men han sa att datorn är inte riktigt lika illa för då gör man iaf något. Sen lärde han mig vikten av att stretcha. Stretchning löser väldigt många problem, och att vara rörligt är mycket bättre än att vara stel när det gäller uppkomsten av skador. Tack för en bra blogg!

 8. […] to scandinavia. He has a strong voice about functional training and he has recently written an article in Gothenburg newspaper, GT about the impact functional training has on your body. If you can […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s