Äntligen har korttidsfastan slagit igenom!

Äntligen har svensk mainstream-media börjat att skriva om korttidsfasta (intermittent fasting)!

Även om jag läste om det på Marks Daily Apple redan för fem år sedan, och själv skrev om det i ”Nakna Hälsan” (se min text om korttidsfasta, från boken, i kursiverat nedan) 2010, så är tanken bakom korttidsfasta tämligen radikal, impopulär och politisk inkorrekt. INTE äta? Det vet väl alla att om man inte ställer sig i hejaklacken och förespråkar ett konstant ätande innan, under och efter träning är man både dum och oinformerad. Dessutom så uppmanar man till anorexi och ätstörningar!

Sanningen är väl den att det är vårt ätfixerade och sockerkicksberoende samhälle som sådant, som har ätstörningar!

Svenska Dagbladet skriver härom dagen om korttidsfasta. Idag jag svarade på ett mail om korttidsfasta till tidskriften Topphälsa. Och det stora skälet till att många nu intresserar sig för ämnet, är boken ”Åldrandets gåta”, en bok som är skriven av Henrik Ennart, som är är SVD-journalisten bakom ovanstående artikel.

I internationell media så har intresset funnits längre. Exempelvis så hade BBC en intressant dokumentär om ämnet för inte så länge sedan.

En sak är dock säker och det är att korttidsfasta inte är ett populärt koncept bland konventionellt tänkande dietister eller läkare. Och än mindre hos den sockermissbruksdominerade motionsvärlden där alla former av motion ursäktar ett ohämmat frosseri av  framförallt kolhydrater!

”Vi är fixerade vid mat och ätande i vår kultur. Och fel sorts mat därtill. Vi är så vana att äta minst tre till fem gånger om dagen att många människor blir helt rabiata om de missar en måltid eller om de av någon anledning inte får mat i tid. Den reaktionen är naturligtvis en effekt av en sockerstyrd fysiologi och en ämnesomsättning som är direkt beroende av konstanta och regelbundna tillskott av nya kolhydrater. Allt för att undvika kraschen som kommer när blodsockret sjunker efter den föregående måltidens insulindusch.

De flesta verkar leva i tron att om man bara så missar en enda måltid så riskerar man att bli allvarligt sjuk och undernärd. Eller i alla fall svimfärdig, svag och helt oförmögen att göra något annat än att i dvala sitta still och tomt titta framför sig.

Ändå är det ju uppenbart att i princip varenda vällevnadssjukdom (jag kallar det ju för fellevnad!) som människan i den moderna världen lider av inte alls beror på undernäring och svält utan av överkonsumtion, frosseri och en omättlighet. Och folk är ju trots att de äter ofta, mycket och regelbundet ändå trötta, håglösa, energifattiga och svaga!

För att inte tala om folk som tränar relativt regelbundet. Gymbesökarna hänger i klasar över kafédisken för att suga i sig en shake, energikaka eller återhämtningsdryck efter att ha kört ett spinningpass på 45 minuter, i tron att de nu tömt sina depåer och slitit på sina muskler så till den milda graden att de måste ha en intravenös sockerskjuts spetsad med lite syntetiskt protein om de ska orka köra ett likadant spinningpass tre dagar senare…

Hur hänger det här egentligen ihop? Är vi så sköra och ineffektiva att vi behöver en konstant energipåfyllning och är det här förhållningssättet den rätta vägen till vår bästa hälsa och prestationsförmåga?

Nej, det är snarare tvärtom! Naturligtvis ska vi äta och vi ska ha ett avslappnat, njutningsfullt och insiktsfullt förhållande till mat. Men i dagens kultur av genvägs- och reklaminfluerat ätande med ett frossande av framförallt raffinerade kolhydrater och industriellt framställda fetter så är det snarare tvärtom. Det är inte avslappnat! Det är inte njutningsfullt! I alla fall inte bortom den första minuten av sockerrush och framförallt är inte konsekvenserna njutningsbara. Och det är verkligen inte insiktsfullt!

Vi behöver vare sig äta så regelbundet som vår moderna kultur förespeglar oss och vi mår bra och bättre av kortare perioder av fasta då och då.

Återigen, som ett resultat av flera miljoner års evolution, är det rimligt att tro att vår tids tillgänglighet och överflöd av livsmedel är representativt och realistiskt som förklaringsmodell för hur människan ätit genom tiderna? Har vi haft en så jämn, god och hög tillgång på föda att vi alltid kunnat äta tre till fem gånger per dag med en efterrätt till kaffet på det? Naturligtvis inte! Snarare är det så att vi ofta var utan fast föda i ett eller flera dygn av olika anledningar. Och i syfte att överleva de kortare perioderna av svält så utvecklade kroppen olika försvarssystem som skulle sörja för vår energiförsörjning och vitalitet; främst vår fettförbränning och den kraftiga utsöndringen av hGH som bland annat återanvänder nedbrutet muskelprotein i en ny proteinsyntes.

Det är alltså väldigt bra att implementera kortare perioder, 24 till 36 timmar, av fasta då och då. Upp till en gång i veckan faktiskt. En sådan fasta definieras av att man helt enkelt inte äter någon fast föda eller dricker något annat än vatten. Syftet med detta är naturligtvis att man inte ska stimulera sitt blodsocker med påföljande insulinutsöndring. Den bästa och mest effektiva dygnsfastan löper från middag till middag eftersom man då redan har klarat av halva fastan under natten när man ändå sover.

Många tror att ett dygn utan mat är rena tortyren och att man är på gränsen till fysisk och mental kollaps och visst kan det vara så de första gångerna. I synnerhet om man är en extremt sockerdriven person. Men som de flesta vet så är det just närvaron av insulin (efter att ha ätit socker/kolhydrater) i blodet som triggar aptit och en kaka blir gärna tio kakor och en smörgås blir tio smörgåsar för man blir inte nöjd och tillfreds annars när suget sätter in. Under fastan så är insulinet inte en faktor och aptiten eller det typiska ”suget” är inte närvarande på samma sätt. Dock kan ju den känslomässiga vanan eller ens belöningssystem sätta krokben men då har man ju också upptäckt att man är slav under sockret på mer än bara det fysiska planet.

Anledningarna till, och de positiva fysiska effekterna av fastan är många:

-obefintliga insulinnivåer vilket reglerar aptit och metabolism

-en jämn energinivå under hela dygnet

-fettförbränningen ökar dramatiskt, inte minst under frånvaron av insulin

-viktminskning

-tillväxthormon; hGH, utsöndras i högre grad än annars

-man bryter fixeringen vid mat eller vissa livsmedel

-man lär sig känna igen hunger och aptit och att undvika det rutinmässiga ätandet som görs per automatik oberoende av mättnad.

-matsmältningen får vila och blodflöde dirigeras till andra delar av kroppen

-produktiviteten i övriga livet ökar när ”allt” inte handlar om mat och ätande

Jag har praktiserat 24-timmarsfastan, av och till under flera år, och jag var naturligtvis initialt skeptisk då jag levt i en kultur där man alltid förväntas att äta och fylla på depåer efter träning men resultaten har varit otroligt goda! Jag har visserligen tillåtit mig själv att förutom vatten också dricka kaffe då livet blir lite väl blekt utan några gläjdeämnen!

Jag har under de här dagarna tränat mer eller mindre som vanligt och jag har kört mellan två och fyra kortare träningspass på totalt upp till fyra timmar. Inte en enda gång har min energi sviktat eller blodsockret fallit. Fettförbränningen har varit optimal och insulinnivåerna väldigt låga och jag har tvärtom vad man kan tro känt mig stark, pigg och energisk. Den enda negativa reaktionen som jag har fått är att jag känt en lätt svidande tomhet i magen någon gång men det har varit övergående. Jag har inte heller vräkt i mig en större eller svulstigare middag vare sig före eller efter fastan. Snarare har jag ätit än mer eftertänksamt”

70 reaktioner på ”Äntligen har korttidsfastan slagit igenom!

 1. Jag har en kompis som är troende muslim. I år föll deras fastemånad in under senare tid på året då man fastade längre än vanligt/dag då man fastar mellan solens upp och nergång. Han höll sig alla 30 dagar utan problem och även om min kompis tränar väldigt hårt och hans fasta inte är 24H så visar han under sin 30 dagars period inga som helst problem eller frosseri. Det fungerar väldigt bra för honom under den perioden och han visar inga som helst tecken på ”svaghet” snarare tvärtom. Han frossar inte heller eller äter ”dåligt”. Det är intressant att se att det kan fungera i 30 dagar trots hård träning (även om det inte är hela dygn han fastar).

 2. Reblogged this on Ironman 2013 and commented:
  Jag tycker att Jonas Colting har en otroligt smart och hälsosam inställning till livsmedel och ätande. Här är ett av mina favoritstycken från hans bok ”Den nakna hälsan” som Jonas citerar själv i sitt senaste blogginlägg om korttidsfasta.

 3. Intressant. Jag ska prova.
  Minns att när jag var yngre och höll på med sportklättring så satte jag ofta dom svåraste lederna när jag inte hade ätit på länge och kände mig hungrig. Då förklarade jag det med att det satte igång en slags desperation, som ett djur som måste skaffa mat. Men det har kanske andra förklaringar då.

 4. Me like!! Kör oxå PF emellanåt, skulle kunna göra oftare, men blir liksom inte. Barnen ska ha mat, och när den står där… så äter man!
  Skulle vilja ha en knapp som man kan länka till sin fb-sida direkt!
  Nu får man kopiera adressen, öppna fb (inte populärt på jobbet!), logga in och klistra in i loggen, vänta tills den ”landar” och radera raden och ev skriva en rad i loggen.

 5. Ska bli kul att se vart det här bär av. Liksom du var det ett gäng år sen jag läste om det, och har sedan dess varit rätt förtjust i det.

  Kärt barn har många namn, och här skrev jag i somras ett inlägg om Periodisk Fasta: http://www.styrkelabbet.se/periodisk-fasta/

 6. Jag testade 24-timmars fasta i somras för första gången efter att ha läst en tråd om ”Colting-fasta” på jogg.se Detta för att min löpträning blev så omständig när jag hela tiden var tvungen att planera mina måltider exakt för att kunna springa så långt som jag hade tänkt. Ett ännu större problem var att jag var så fruktansvärt beroende av mat på rätt tid för att inte kroppen skulle balla ur. Det kunde räcka med att jag åt en halvtimme-timme ”för sent” för att jag skulle få världens magknip som gjorde att jag vid några tillfällen fick uppsöka läkare pga smärtan. Att fasta ”lärde” min kropp att det inte är någon panik om den inte får mat i rätt tid. Detta underlättar både träning och vardag. Förmodligen var det största problemet psykiskt, jag är inte längre rädd för att gå hungrig!

  Kommentarerna jag får på detta av min omgivning är bl a att kroppen skulle ställa in sig på svält av fastandet och att man på så sätt skulle lägga på sig mer fett när man väl börjar äta igen, hur ser du på det?

  • Hej Johanna!
   Att kroppen skulle ställa in sig på svält (lägga på sig fett) är bara en myt och helt i linje med vår fixering av ständigt ätande. Dessutom är väl svältande människor sällan feta? Det är väl ätande människor som är det!
   Vid låga insulinnivåer så kommer kroppen att välja fett framför muskelprotein, som bränsle. Att använda muskler som bränsle är inte vad kroppen strävar efter, det är vare sig effektivt eller logiskt.

 7. För den som inte brukar äta lunch, vilket är ganska många av LCHF:arna skulle jag tro, blir det ju synnerligen odramatiskt med en 24H-fasta. Bara att hoppa över frukosten…

 8. Jag har testat fasta på 24, 36 och 48 timmar på LCHF. Då är det inga problem. Man vet att man är hungrig men hungern ”känns” inte, man känner inget sug efter att äta och man presterar som vanligt iaf i vardagen.
  Men nu experimenterar jag med lite olika kosthållningar och räknar samtidigt kalorier (vilket gjort mig säker på att viktnedgången på LCHF beror på att man helt enkelt får svårt att äta för mycket). Jag har försökt fasta efter att ha ätit både MC och HC och det blir något helt annat. Hungern känns mer men den känslan går också över så det är egentligen inget problem för att hålla fastan. Däremot blir man trött och känner sig liksom illa till mods plus att suget efter mat är svårt att kontrollera. Det känns precis som när man försöker sluta snusa. Jag klarar det så länge jag håller mig borta från mat, men när jag kommer hem från jobbet så kan jag inte låta bli maten. Det är som att vara utan snus och komma hem och hitta en snusdosa på bordet.

  Jag förstår att fasta känns avskräckande för kolhydratätare.

 9. Bra skrivet! Precis som med många andra produkter och tjänster, inte minst inom träning och ”hälso”-branschen finns det ekonomiska intressen som hjärntvättar folk att de måste ha allt möjligt, som mat och snacks till exempel. Det sker på många nivåer, lobbyister från livsmedelsbranschen påverkar myndigheterna som skriver rekomendationer, livsmedelsbramnschen finaniserar forskning som ”kommer fram till” att vi måste äta var tredje timme, media och reklam trummar i oss att vi behöver något alltid, både mat och annat. Själva produkterna utformas så att mättnadskänslorna ska luras och sug uppstå.

  Dock uppfattar jag att trots att det i slutänden är bra för ämnesomsättning, imunitet, matsmältningsorgan, viktkontroll mm att korttidsfasta så innebär det en belastning, på ungefär samma sätt som träning gör det. Insulin skyddar mot stresspåslag osv, det ska man ha med i beräkningarna och inte fasta under för hård träning, för hård stress eller till exempel när man är sjuk.

 10. Hej Jonas,

  En kontrollfråga; en längre tid av fasta (2veckor +) eller lägre näringsintag leder väl ändå till att ämnesomsättningen minskar? Jag har visst för mig att det gjorts tester på det.

  Tack på förhand!

  Mvh

  Björn

 11. Märkligt….det där har jag försökt förklara för min fru i flera år…. Gött med lite vetenskaplighet… 🙂

 12. Kör korttidsfasta enligt din bok ”Den nakna hälsan” 2-4 gånger per månad. Förutom att jag blir frusen mår jag otroligt bra efteråt. Ger en känsla av ”lätthet” och ny energi! Folk tittar skeptiskt på mig när jag berättar om detta, men jag har slutat eftersom jag alltid känner att jag måste försvara det jag tror på! Tack för en bra blogg och bra litteratur!

 13. Det är väl snarare tack vare Martin Berkhan som IF fått sådan genomslagskraft de senaste åren

 14. Vår erfarenhet är att man förstärker träningseffekten av uthållighetsträning genom att utesluta intag av energi innan, under och efter passet. Hur man sedan skall tänka kring timingen beror på total träningsbelastning. Är träningsbelastning för låg kan man öka effekten av den träning man gör genom att försvåra för kroppen genom tex att inte fylla på direkt efter pass, så som Jonas skriver att många gör efter 45 min spinning tex. Jag pesonligen tränar aldrig närmare än 3 tim efter måltid. Och fyller aldrig på direkt efter.

 15. Intressant, men detta går lite stick i stäv med vad skrev i din RW-krönika ”Av största vikt”. Eller missuppfattar jag?

 16. […] nu sitter jag och läser Jonas Coltings blogginlägg om korttidsfasta. Jag delar för det mesta Jonas åsikter, både vad det gäller mat och träning (konstigt att jag […]

 17. Finns det personer som inte borde utföra fasta?

  • Möjligtvis att människor med tidigare ätstörningar ska vara försiktiga; även om korttidsfasta i sig inte har ngt med ätstörningar att göra.

 18. Tränar du som vanligt under korttidsfastan? Ska det undvikas?

 19. Hej, Jonas!

  Vad säger du om att stötta måltid med typ vassleprotein direkt efter 1,5 timmes hård styrketräning. Inte volym primärt utan fler reps i seten…

  En helt annan grej: plåtade Annika o Malin till förra årets Ö-till-Ö. Vore kul att göra nån konceptuell bild emot just kolhydrathetsen. Hör av dig om du är intresserad så kan vi ‘spåna’ kring nån bra bildidé 😉

  / Jonas

  • Hej, vilken typ av måltid med vassleprotein tänkte du på; ngt med mjölk? Eller en shake helt enkelt?
   Jag fotar gärna ngt; maila mig på colting@telia.com

   • Lite otydlig där – sorry! Som komplement till måltid brukar jag ta en shake ”rent” protein-tillskott (naturell utan sötningsmedel) i pulverform. De jag testat är vassle- eller sk triple-protein (längre o kortare upptagning enl spec). Är ingen kroppsbyggare på något sätt men har trott att efter ett relativt hårt styrkepass (ca 1,5h) behöver kroppen aminosyror snabbare än vad det tar att smälta t ex en köttbit, för att optimera träningen. Är jag lurad?

    Vore intressant höra din åsikt om huruvida extra kolhydrater alls behövs inför och efter samma styrkepass. Har kört en ganska ”ledig” LCHF-kost sista halvåret och upplever att man inte riktigt har samma power …

    Mailar 😉

   • Jag är skeptisk till proteinpulver faktiskt. Om du bara vill återhämta musklerna så funkar ju råa ägg o rå mjölk optimalt. Vill du generellt sett gå upp i vikt så är det ju mer en fråga om ren bulkning…

 20. Vilken bra blogg! Jag drar på smile-banden när jag läser. Det är för bra skrivet allting!!! Och så bra förklarat! Tack!

  • Intressant med korttidsfasta men jag förstår inte hur ni kan klara det! Om jag skjuter på en måltid 2-3 timmar blir jag yr, irriterad, darrig, trött och ofokuserad. När jagsedan äter tar det ofta flera timmar innan jag är normal igen. Varför fungerar jag då?

 21. Hej, för er som är intresserade av BBC-dokumentären som hänvisas till i inlägget så kan man se den här: http://www.documentarytube.com/eat-fast-and-live-longer-bbc-horizon-2012.

  Mvh,
  Danne

 22. […] ”ÄNTLIGEN HAR KORTTIDSFASTAN SLAGIT IGENOM!”  […]

 23. Carolina Håkanson

  Jag har en fråga? Jag tränar ett Du18 lag på elitnivå och jobbar på skola med elitträning. Jag undervisar dom i kost och träningslära och är en av dom som pratar om långsamma kolhydrater några timmar innan träning och återhämtningsmål snabbt inpå träning för att förhindra muskelnedbrytning…mm, jag du förstår – helt enkelt en av de ”traditionella” inom sportens världs rekommendationer. Du kanske har skrivit om det i tidigare inlägg…MEN, vad skulle du påpeka för dessa tjejer 16-18 år att tänka på i deras kost? De tränar 3 styrkepass i veckan och ungefär 6 basketpass. Jag känner mig lite kluven helt enkelt. TACK för en bra blogg!

  • Ett minimum av gluten och mjöl samt betydligt mer och fler goda fetter.
   Din uppgift är att förmedla att mat o ätande inte är ett fem-minuters-projekt. Det tar lite längre tid att förbereda och planera en god kost (när man då undviker genvägar), men det är en investering som betalar sig. Precis som träning är en investering i timmar dagligen.

 24. Tack, tack & åter tack. Jag är inte konstig. Har precis läst på om periodisk fasta och insett att jag är inte konstig, udda eller helt fel ute. Jag har dock varit fel ute när jag, precis som skriver ätit frukost, lunch, middag och mellanmål fast jag inte mått bra av det. Jag kör 16/8 (tror jag iForm kallade den) & mår bättre än på länge. Det har tagit några år och många problem med magen, bla inflammerade tarmfickor som inte alls gillar när det dimper ner ”mat” i tid å otid. Näe, ska lyssna på MIN kropp nu och höra vad den vill ha.
  Tack igen 😀

 25. Nu har jag inte läst din blogg så väldigt mycket, men det här inlägget var mycket bra! Som jag har förstått det så är du en stor förespråkare för naturlig mat. När det gäller att träna ganska hårt, som styrka, så verkar det som att alla tar tillskott, det är aminosyror och kasein och vassleprotein och liknande. Hur gör du? Tar du också sånt? Jag bara undrar, för jag skulle vilja bygga lite, men hålla mig till vanlig LCHF utan tillskott.

 26. Det här låter intressant. Jag ska nog prova. Jag har dock ett par frågor. Sedan någon månad tillbaka har jag gått över på en diet fri från kolhydrater enligt Tim Ferriss principer i 4hr Body. Det fungerar över förväntan och jag har dels frigjort mig från det värsta av sockersug och beroende av snabba kolhydrater, men också gått ned närmre 10 kilo och fått en mycket bättre kondition och uthållighet.
  Upplägget är väldigt enkelt, inga snabba kolhydrater alls under veckorna med en dag (lördag) då jag äter vad jag vill (I början toppade jag som mest 7-8000 kalorier på lördagarna pga sockersug som nu helt mattats av).
  Jag antar att du är bekant med detta och då kommer frågan, om jag skulle lägga till en dag fasta till detta, hur skulle det påverka mig? Jag har tidigare fastat då och då för att jag gillar känslan av att vara hungrig (under kontrollerade former) så jag vet att det fungerar för mig, men hur skulle det påverka mina resultat?
  NÄR borde fastan bli mest effektiv? Direkt min ”fuskdag” eller innan?

  • Jag tror att du ska isf ta en fastedag på motsatta sidan av veckan så att du inte utsätter kroppen för sådana ytterligheter. Det är möjligt att det inte spelar ngn roll vilken dag det är men jag tycker att man ska fasta under en vanlig arbetsdag där man har saker att sysselsätta sig med.
   Testa gärna dygnsfasta och återkom med feedback!

 27. […] kl 12:00, dvs. i 24 timmar. Jag blev lite inspirerad när jag läste i Jonas Coltings blogg ett inlägg han hade skrivit om detta. Hur som helst det går i alla fall ut på att inte äta fast föda under […]

 28. En annan fråga… vid periodisk fasta och man tränar under fastan. Går det bra att vänta med att äta i alla fall? Jag tränar ibland på morgonen och äter då frukost efteråt. Visserligen är jag också hungrig då, men gör det nåt om man väntar? Man har ju lärt sig att man ska äta efter träning. Vill veta så jag inte gör något dumt mot kroppen om jag inte äter efter träning under fasta?

 29. Har kört fasta sedan jag läste om det i din bok Jonas. Tycker att det funkar hur bra som helst. Det kvittar ju när man äter frukost. Breakfast betyder ju bryta fastan, så det kvittar ju egentligen när man gör det . Kör oftast 12-16 timmars fasta, men även längre. Brukar dessutom springa runt 10 km på morgonen på bara vatten, så det där att man måste ha kolhydrater för att orka stämmer inte alls. Tidsmässigt ligger jag snabbt och jag är inte helt slutkörd när jag kommer tillbaka. Dessutom är det skönt att vara verkligt hungrig och inte bara sugen på mat.

 30. Jag läste om korttidsfastan i SVD och bestämde mig för att testa att vara utan mat under minst 16 timmar vid tre tillfällen under en vecka. Det varkar ju vettigt att vi under evolutionens gång anpassats till perioder av uteblivet födointag för vårt överlevnad. Det är andra helgen nu och jag har inga som helst problem med detta. Har inte märkt några förändringar ännu men testar ett tag till. Igår pratade vi om detta vid en middag med några vänner och precis som sagts ovan så var invändningen direkt: kroppen går ned på sparlåga och viktökning kommer som följd. Korta perioder mellan måltiderna och fyll på med energi efter träningen.

  • Ja, det är en lustig reaktion som många har; den västerländska övervikten/ohälsoproblematiken beror ju knappast på att folk äter för lite ocg för sällan!

   • Berndt Lundgren

    Hej Jonas!
    Jag har fortsatt med korttidsfastan sedan den 20 januari 2013 utan problem med uppehåll i minst 16 timmar 3 gånger i veckan. Ikväll sändes Vetenskapens Värld med korttidsfasta där matintaget begränsas till ett dygn två gånger per vecka. Men vad är skillnaden mellan detta och att fasta minst 16 timmar tre gånger i veckan? Pratar vi om samma hälsoeffekter och finns det dokumenterade skillnader i tillvägagångsättet? Efter att ha hoppat över frukosten och skjutit på lunchen i 4 månader tror jag att det inte blir något större problem att vänta med matintaget några timmar till. Ps. Till lunch under veckan väljer jag soppa och grönsaker för att hålla nere kaloriintaget och det är inget problem snarare tvärtom – Gott. Ds.

  • Jonas! Otroligt intressant blogg och diskussion. Jag själv har alltid varit skeptisk till regelbundna måltider och detta passar in så otroligt bra.

   Jag funderar över att du skriver ”självklart inte barnen”, om man ser kopplingen till evolutionen är det ju helt irrationellt. Och jag uppfattat att du inte heller praktiserar korttidsfasta på grund av graviditet.
   Finns något som helst belägg för att det skulle vara skadligt för barn eller gravida?

   Något som skiljer mot BBC inslaget är att han definierat ”fasta” som mindre än 500kcal /dygn . Tex 150 X3 mål. Förstör det enligt sig effekten?
   Kommentar till det?

 31. Pratade med några muslimer som praktiserar fasta under ramadan … de sade att det var ganska vanligt att man gick upp ca 1 kg per år om man fastade …

  • Det är otroligt stor skillnad i förhållningssätt/utförande av periodisk korttidsfasta och hur muslimer fastar. Såvitt jag vet så äter de flesta ganska urskillningslöst under ”mattimmarna”, medan den periodiska fastan är en del av en större livsstils- och hälsofilosofi.

   • Det stämmer … varje natt och morogn är det party och man äter mycket har jag förstått …
    Men du säger också något annat klokt ”… som är del av en större livsstilsfilosofi.” Det är alltså inte bara att börja att korttidsfasta? Finns det någon checklista … någon ”börja här” på nätet?

 32. […] har jag gett upp januari som nyttig månad. Har istället sneglat på periodisk fasta…Det borde jag ju klara – klarade två gånger förra veckan Det var inte alls svårt. Man […]

 33. Har under flera år varit helt med i ditt race gällande kosthållning och träning (är gift med en triathlet som är smått manisk kring att äta ‘rätt’). Över lag har vi ätit en variation av LCHF och stenålderskost samt lagt till dygnsfasta då och då (inte för barnen såklart). Nu är jag gravid med vårt tredje barn och min kosthållning har raserat som ett korthus. Mådde väldigt illa de tre första månaderna och klarade i princip bara av att äta de snabbaste kolhydrater man kan tänka sig (I stil med rostad vit formfranska) – ångest!!!! Nu är jag inne i en bättre fas utan illamående och försöker ta mig ur kolhydratsträsket som jag känner påverkar mig oerhört negativt. Är svullen, grinig och trött! Usch! Däremot vet jag inte om jag kan gå tillbaka och vara lika strikt i min kost. Vad tror du? Kan jag t.o.m införa dygnsfasta igen? I övrigt kan tilläggas att Livsmedelsverket i sin nya, uppdaterade version av ‘rekommenderad kosthållning till gravida’ poängterar vikten av att äta mejeriprodukter av light-typ och lättmargarin. Fantastiskt!!! 🙂

  • Jonas! Otroligt intressant blogg och diskussion. Jag själv har alltid varit skeptisk till så hårt fokus på regelbundna måltider och detta passar in så otroligt bra.

   Jag funderar över att du skriver ”självklart inte barnen”, om man ser kopplingen till evolutionen är det ju helt irrationellt. Och jag uppfattat att du inte heller praktiserar korttidsfasta på grund av graviditet.
   Finns något som helst belägg för att det skulle vara skadligt för barn eller gravida?

   Något som skiljer mot BBC inslaget är att han definierat ”fasta” som mindre än 500kcal /dygn . Tex 150 X3 mål. Förstör det enligt dig effekten?

 34. Första försöket med korttidsfasta idag, skönt att få bort all fokus från mat och dessutom så mycket tid till åt annat. Satte verkligen perspektiv på saker. Detta kommer jag att fortsätta med!

 35. Hur anser du att man ska fasta vid dygnetruntskiftarbete? 😛 Jobbar dygnets alla timmar. Är intresserad av ”varjedagsfasta” men vet inte om jag ska anpassa ätarfönstret efter hur jag är vaken eller om jag ska köra samma fönster oavsett arbetstid, vilket blir mellan typ 14-23 eftersom jag alltid är vaken mer eller mindre då oavsett hur jag jobbar. Hur ser du på detta? Har försökt googla överallt men får bara upp diskussioner på Flashback och liknande..

  • Förstår inte riktigt frågan. Jobbar du 24 tim i sträck eller jobbar du i skift o växlar mellan alla dygnets timmar?
   Hur som helst, det är ändå 24 tim fasta som gäller, på samma sätt. På börja fastan runt 4 tim innan du går o lägger dig.

 36. […] Såhär skriver Jonas Colting om periodisk fasta på sin blogg: […]

 37. […] prövat på själv. Jonas Colting är en av förespråkarna till detta, ni kan läsa hans blogg HÄR. Orkar inte skriva ner till punkt och pricka vad det innebär men ni kan läsa om det på jonas blogg […]

 38. Har ägnat mig allt mer åt långdistanslöpning och kör ganska hårt ibland. Hade nått en punkt där jag kännde att jag inte hade varken hade möjlighet eller lust att lägga ned mer tid på träning utan insåg att skulle man bli uthålligare och snabbare så skulle man behöva bli av med några extra kilon. Alla långpass och intervallpass till trots så syndes det inte på vågen även om jag tycket jag levde och åt relativt bra.

  Nu har jag sen 3 månader kört 24 timmars fasta två gånger i veckan, middag till middag måndagar och fredagar och gått ner cirka 8kg. Och det utan någon större ansträngning då jag äter precis som vanligt dom andra dagarna. Att vara utan mat en dag känns inte alls så jobbigt som jag föreställde mig. Kör lunchpass precis som vanligt (löpning, spinning eller styrka), inget krångel med att köpa hem speciell mat, bara låta bli att äta i 24 timmar.

  Nu vet jag att denna ”metod” inte primärt är en bantningsmetod utan mest för att det ska vara hälsosamt att vila systemet ibland. Behöver inte heller tappa mer vikt så jag tänker nog bara köra en dag i veckan framöver.

  Alltså bara positiva erfarenheter.

 39. Forskning visar att råa ägg ger mindre mängd protein än kokta eller stekta. Det finns dessutom risk för sjukdomar vid intag av råa ägg.

 40. Såg den där BBC dokumentären på vetenskapens värld svtplay för några veckor sedan och de vetenskapliga fakta och resultat som lades fram kring korttidsfastan är rent häpnadsväckande.

  Tillväxthormonet IGF-1 (insuling-like growth factor) som är en betydande orsak till åldersrelaterade sjukdomar som cancer och diabetes nästan halveras.

  Befintliga celler reparerar sig i stället för när man trycker kalorier så delar dem sig, speciellt fettcellerna när man intar ett överflöd av kalorier. Celldelning och at ha celler av ”dålig” kvalité ger högre cancerrisk.

  Nya hjärnceller skapas eftersom kroppen tror att den måste använda hjärnan och hitta föda under fastan. Är det verkligen sant att man skulle bli smartare av att korttidsfasta? Ja, forskningen tyder på detta!

  Att blodsockernivån går ner har redan nämnts.

  Själv följer jag nu Michael’s(BBC dokumentären) korttidsfasta där man fastar två dagar, äter som vanligt fem dagar, fastar två dagar o s v och då fick man äta 500-600 kalorier per fastedag. Jag kan alltså träningsfri dag äta en frukost innan jag går till jobbet och träningsdagen äta min lunch direkt efter träningspasset.

  Däremot efter fastan har jag varit oerhört hungrig. T e x idag när fastan var över åt jag till frukost två tallrikar gröt med en halv dl russin, ett äpple, en avokado, två glas apelsinjuice och en risifrutti?!! Till lunchen blev jag tvungen att åka ner på stan och äta buffé med två tallrikar, köttfärslimpa, gräddsås, potatis och två skopor lingonsylt, och på detta en rågad tallrik med bara sallad.

  Hoppas mitt hungerbegär släpper framöver för är rädd att jag stoppar i mig mer än vad som fastades bort under de två dagarna.

 41. Carina Lundström

  har kört 24 timmars fasta 2 ggr. i veckan nu i 3 omgångar. Det har fungerat bra, kört frukost-frukost även lunch-lunch, lite lättare lunchen. Dricker vatten, kaffe och te, har faktiskt känt mig otroligt pigg o lugn inombords. Tror inte jag tål kolhydrater över huvudtaget egentligen. Man får mycket gjort, fortsätter nog med detta. Är det ok att köra 2 dagar i veckan i längre perioder?

 42. http://nanoworkout.com/2013/04/eat-fast-live-longer-bbc-intermittent-fasting/
  filmen finns längst ner.
  Jag var runt på flera andra ställen på nätet innan, exv bbc men där var den nerplockad.

  Jag är awe inspired.
  Men lite förvånad. Jag trodde att fasta var 0 kalorier. Här verkar de äta 600kcal vid ett enda tillfälle under dagen.
  1. Eller kan man sprida ut kalorierna under dagen?
  2. Vilken slags mat får man äta när man äter 600kcal?
  3. Borde jag som tjej äta mindre än 600 kcal på mina fastedagar/ hur räknar man ut vad som är 25% av ens behov? Behoven varierar väl också beroende på om man tränar den dagen eller har en mer stillasittande dag?
  4. Måste de två dagarna komma i följd under veckan, eller kan man sprida ut dem? ÄÄ-F-ÄÄÄ-F exv fasta måndagar och torsdagar?
  5. Vad säger man till en omgivning som kommenterar ”ätstörningar” eller att ”då kan du ju absolut inte träna”?
  Jag känner igen som prövat detta än och jag vill ju inte bli helt asocial de dagar jag har fastedag för att ingen ska märka något.
  6. a)Detta är väl inget som är kopplat till LCHF, stenålderskost mm? b)Detta är väl något som även någon som äter västerländsk kost (som innehåller bröd, pasta, socker etc) kan göra, att dra ner på sitt kaloriintag då och då? c)Eller är det så att om man ska få ut så mycket som möjligt av sina 600kcal på fastedagarna bör hoppa över pasta och bröd då?
  7. a)Vart hittar jag mer information? b)Kanske lite trevliga recept så att man ändå får i sig mycket näringsämnen, högkvalitativ mat på fastedagarna?
  Det slår mig att vi är väldigt invanda vid att få mat vid fasta tider och att det förmodligen är mer en mental grej att vi tror att vi ska dö om vi inte får mat snart och låter vårt humör gå ut över omgivningen. Jag skulle gärna vilja bli lite mer flexibel på den här punkten.
  Tacksam för svar! (Hoppas att det inte tar så lång tid, vissa frågor är ju av ja och nej karaktär.)
  /Elin

 43. Låter intressant detta. Såg dokumentären om korttidsfasta. Där förespråkades 2 dagar/vecka. Det känns som mycket 🙂 Men en dag/vecka låter överkomligt. Är effekterna lika bra om man nöjer sig med en dag/vecka? Vill ju inte späka mig utan att få något tillbaka. :))))

 44. Hej!

  Vad innebär det att fasta från middag till middag som du skriver? Att man äter middag tex måndag kväll och sedan fastar fram tills att det är dags att äta middag på tisdagkväll och då äter middag?
  Stort tack på förhand!
  Jenny

 45. Hej
  Jag kör periodisk fasta 16/8. Kan man ändå lägga in 24 timmarsfasta i ett sådant upplägg?
  Hur ofta är då rimligt? 2 ggr per månad?

 46. […] Vågen tog som förfarfarat mig tillbaka till scratch. De 1,5 kilona jag lyckats gå ner är på plats igen. Dumma kolhydrater. Det var ett undantag. Jag har hoppat av kolhydratshysterin som lett till alla välfärdssjukdomar som bl.a. fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. I torsdags förra veckan var jag på en OTROLIGT inspirerande föreläsning av Jonas Colting, ultramannen, i Helsingborg. Jag hade redan några av hans böcker sedan tidigare; Den nakna hälsan, Jag vill ju se bra ut naken och hans kokbok med samma namn. De kan jag verkligen rekommendera. Han pratade om allt från dagens kolhydratsfrossande till barfotalöpning och livsmedelsindustrin. Även om 24 h fasta. Intermittent fast som jag nu ska testa. Läs mer om den här. […]

 47. […] Colting: Äntligen har korttidsfastan slagit igenom […]

 48. Intressanta erfarenheter ovan, men jag är förvånad över att ingen beskriver problem med yrsel, darrningar, bristande koncentration och irritation som jag upplever om jag ofrivilligt skjuter på en måltid ett par timmar. Går det över efter ett tag, eller är jag avvikande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s