Okritisk media gynnar livsmedelsindustrin

Privatägd massmedia har naturligtvis ingen skyldighet att värna om folkhälsa eller ens bistå med livsstilsråd. Men man kan ju tycka att ett journalistiskt mediums egna medarbetare eller skribenter åtminstone kan leverera en kritisk och nyanserad kommentar till rapporter som publiceras i den egna tidningen.

Det här är alltså apropå den infantila artikeln i dagens SVD där man frontar med rubriken ”Färdigmat nyttigare än TV-kockarnas recept”.

Man har jämfört maten i diverse halvfabrikat med den mat som vissa TV-kockar lagar (eller profilerar i sina respektive kokböcker), som exempelvis Jamie Oliver.

De främsta anledningarna till att deras mat anses mindre ”nyttig” än halvfabrikaten är främst;

 • den är fetare
 • den har mer mättat fett
 • den har färre fiber

Föga förvånande så anser alltså ett fettfobiskt etablissemang att mer fett i maten är sämre! För att inte tala om det mättade fettet!

Dessutom innehåller TV-kockarnas måltider mer energi. Precis som om DET spelar någon roll…

Det är tröttsamt med undersökningar, och påföljande massmedial uppmärksamhet, som lever kvar i nutritionsforskningens dark ages. De konventionella åsikterna om näring/hälsa är på samma nivå som kirurgin var på 1600-talet…

Jag tycker snarare det hade varit betydligt mer intressant om man till att börja med hade relaterat på ett nyanserat sätt till ordet ”nyttigt” i undersökningen, och tagit följande i beaktning:

 • kroppen är ingen bil: olika former av energi påverkar oss olika. Därför är kalorier, och dess mängd, ointressanta utan att beakta varifrån de kommer
 • kvaliteten/ursprung på ingredienser
 • kvaliteten på fettet i maten; och om det är något TV-kockar (eller riktiga kockar överhuvudtaget) ALDRIG gör så är det att använda margariner.
 • mer fett och mer mättat fett är bra för oss
 • fibrer är en extremt överskattad komponent i maten. För mycket fiber ger IBS-mage och annan skit.
 • smaken! smaken! smaken! smaken! smaken! smaken! smaken! smaken!

Jag undrar varför inte SVD´s egen Mats-Eric Nilsson har fått kommentera den här artikeln? I sin banbrytande bok ”Den hemlige kocken” drog han täcket av livsmedelsindustrin och färdigmaten. Han visade bland annat hur Dafgårds ”Farmor Jennys kåldolmar” innehöll inte mindre än 67 ingredienser…

Vem har betalat för den här studien? Vem har tillåtit att den valsat in i seriös dagspress utan att granskas och nagelfaras?

Jag är ju ingen egentlig kock och verkligen ingen TV-kock. Men jag tycker valet är ganska enkelt mellan en äcklig TV-dinner och en hemlagad och delikat måltid på kött, grönsaker, frukt och naturliga fetter!

14 reaktioner på ”Okritisk media gynnar livsmedelsindustrin

 1. hahaha, jag skrev en kommentar till artikeln om mättat fettfobin och kolesterolskräcken i SvD. Den har nu tagits bort sex gånger och jag har konsekvent lagt tillbaka den, undrar om detta blir ett rekord i radera farligt mättat fettfobin?

  Självfallet ska vi äta sund, hälsosam mat! Men då gäller det att världens Livsmedelsverk slutar med sina kostråd. Kostråd som fortfarande baserar sig på mer än 60 år gammalt forskningsfusk. Mättat fettfobin och kolesterolskräcken härjar fortfarande. Låt oss äta bra och god mat som människan evolutionärt är anpassad till så håller vi oss friska. Alltså, ge oss mättat fett, vitamin D3, gräsbeteskött och grönsaker. Strunta i konstgjorda låtsasfettprodukter, glöm GMO, glöm raffinerade kolhydrater, som saboterar vår ämnesomsättning och skapar ett sug och beroende. Vägra acceptera samarbetet mellan livsmedelsindustrin och Livsmedelsverken, våga vägra Forskningsfusk! Våga leva och ät det människan är skapad att äta.

 2. Det finns för mycket pengar i livsmedelsindustrin för att den skulle vilja bli kritiserad.
  Pengar som betalar både ”forskningstjänster” och reklam i tidningar.
  Ju mer maten färdigbehandlats och tillagas innan den når hungriga magar…desto högre blir marginaler. Därför ligger det nog i sakens natur att vi får använda vårt eget sunda omdöme och äta den mat som vi tycker är bra.

  Fortsätt gräsrotsupproret om Bra Mat 🙂

 3. Tack för att du skriver om detta och så mycket annat viktigt. Nutidens hälsovetenskap befinner sig där den katolska kyrkan var för några hundra år sedan då den koperniska värdsbilden började få fäste.

 4. Jag måste bara fråga Jonas (Eftersom jag tror det har allt för mycket med vad folk väljer att välta ner i sin kundkanske på Ica) vad ligger ditt maktkonto på en månad?

  Bra kött och färska grönsaker tickar ofta iväg slutsumman på kvittot. Själv äter jag och min sambo ”prioriterat”. Vi lägger gärna mer cash på maten och ratar frysdisk och färdigmat. Dock landar Ica-notan på ca 7000/mån (2pers) men du (ni) måste toppa det?

  / j

  • Hej Johan;
   jag vet faktiskt inte för frågan är inte så relevant för mig. Oavsett vad bra mat kostar så är den värd det. Men jag äter faktiskt förvånansvärt lite:)
   De flesta som säger sig inte ha råd m kvalitativ mat, köper kapitalvaror och/eller röker, och/eller snusar och/eller har ngn annan sämre och dyrare vana.

 5. Tack Jonas! Kunde skrivit detta själv!!
  Maria

 6. När jag bytte bregott mot smör nästan dog våra tonåringar – det var svårt att breda på mackor och så var det fett – nu är ingen sur längre och faktum är att det äts mindre mackor och mindre fett – dvs den kostnaden har gått ned… Förr köpte jag stora lass med besprutade äpplen och många åts aldrig upp – nu köper jag ( i allt som jag får tag på ) ekologiska äpplen – färre – samma pris – men de äts upp – kostnaden mat för 2 vuxna + 4 myndiga ungar ( alla tränar ) / vecka 1500-2000kr vecka – värt varenda krona!

 7. Verkligen! Sedan när blev överhuvudtaget någon mat från frysdisken ett bra val? Enda anledningen till att de innehåller lite mättat fett, är att det är billigare med socker och det ger dessutom längre hållbarhet.

 8. Efter lite sökande hittade jag så vitt jag vet självaste studien. Som vanligt när det kommer till dessa ”sensationsstudier” har deras urval bidragit skarpt till det slutgiltiga resultatet.
  ”For each meal we collected information on the recommended number of servings (taken as the lower end of any stated range) and total energy (kJ), protein (g), carbohydrate (g), sugar (g), sodium (mg), fat (g), saturated fat (g), and fibre (mg) content…”

  Har själv enbart skumläst studien, men så vitt jag kan förstå det är det enbart ovanstående saker som undersökts. Vore intressant om man även tittat på näringsinnehåll i övrigt också.
  Kan såklart inte säga säkert men är rätt övertygad om att tvkockarnas recept (åtminstone herr Olivers) innehåller betydligt fler vitaminer, mineraler och antioxidanter än färdigrätterna.
  Och om inte annat så precis som med energi-källorna kommer dessa från bättre källor i den RIKTIGA maten.

  Studien i fulltext för intresserade:
  http://www.bmj.com/content/345/bmj.e7607

 9. Helt otrolig artikel som är publicerad på SVD. Tack för ditt inlägg Jonas!

 10. Bra att du belyser detta. Jag blev förvånad när min 50-åriga kollega hade varit på hälsoundersökning på VC (inte toan, utan vårdcentralen hehe..) och fyllt i ett frågeformulär där man skulle ringa in intaget av näringsämnen vilka man intog under en viss tidsperiod. Kollegan kom till mig och sa att resultatet av frågeformuläret hade visat att hon :Äter för mycket fett. Hon ifrågasatte sitt eget val av smörgåsfett som var bregott. Jag tipsade henne om att istället dra ner på pannkakor och pasta som hon brukar äta till lunch. Att det är högt blodsocker som är hälsofarligt och inte fettet i sig och bla bla bla… (dessutom skilde inte frågeformuläret på mättat, omättat, margarin, smör etc)

  Att man i dagens upplysta samhälle fortfarande är fettfobisk är för mig ett frågetecken. Jag blev sen lite orolig över vilka kostbudskap man sänder ut till Sveriges 50-åringar. Det är inte särskilt elegant att varna för fett och inte ifrågasätta individens höga intag av snabba kolhydrater.

  Personligen tror jag att oraffinerade livsmedel och naturlig föda ger hälsobringande effekter. Fast det är väl inget nytt under solen.

 11. Btw, vilken UNDERBAR bild på maten där i slutet, granatäpple och avokado,en fin kombo 😛

 12. Du har säkert hört talas om detta: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/darfor-korttidsfastar-jag_7808440.svd

  Men det är intressant i vilket fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s