Äter elitidrottande kvinnor för lite? Eller äter de bara fel?

SVT Sport hade ett intressant, men ack så grunt, inslag härom dagen. Det handlade om att elitidrottskvinnor mår ”dåligt” och att problemet är att de äter för lite. Det är i alla fall slutsatsen som forskarna bakom studien kommit fram till.

Ett av tecken på alarmerande ohälsa var frånvaron av menstruation hos häften av kvinnorna.Och det beror alltså på att de äter för lite. För lite? Kan det inte vara så att de helt enkelt äter FEL?

Vår västerländska fettfobi och den inom idrotten sanktionerade mjöl- och grynfixeringen, är att skylla för den här olyckliga situationen. Idrottskvinnor äter kanske inte för lite men de äter sannolikt helt fel! Alldeles för många raffinerade kolhydrater och alldeles för lite naturligt fett!

Kroppen är inte en bil som behöver tankas. En kalori är inte en kalori samma som en annan kalori. Maten vi äter är inte bara bränsle och framför allt är inte all mat likadant bränsle!

Kostens sammansättning betyder långt mer än själva kaloriinnehållet. Huvuduppgiften för födan är nämligen att tillhandahålla näring och substans för den ständiga nyproduktion av celler som pågår. Kroppen är stadd i ständig förvandling och förändring. Nya celler ersätter gamla celler som dör. Exempelvis är våra tarmceller utbytta på bara två veckor och det tar som mest fyra veckor att byta ut vårt hudlager.

Det är skillnad mellan näring och energi. Det är skillnad mellan hälsa och fitness. Det är skillnad mellan bra och dåligt.

När menstruationen (den tydligaste hormonella reaktionen en kvinna regelbundet genomgår) upphör, så är det ett tecken på att det endokrina (hormonella) systemet är djupt hämmat. Den utan tvekan viktigaste komponenten i kosten, för att understödja god endokrin funktion, är naturligt fett. Det sämsta för vårt endokrina system är, föga förvånande, kolhydrater och socker. För vad tror ni att insulin är? Jo, en mycket stark (och för kroppen stressande) endokrin reaktion på just kolhydrater.

Sålunda är det en milsvid skillnad på en diet bestående av exempelvis avokado, ägg, blodig biff, kokosfett, lax och spenat och en diet bestående av mackor, mackor, mackor, mackor, mackor, gröt, pasta, lättmjölk, margarin och en tomatskiva. Oavsett om vi pratar om en kalorimängd på 2000, 3000 eller 6000 kalorier per dygn!

Artikeln i sin helhet nedan (här från svd.se)

 

Många hårt tränande kvinnor äter så lite att de riskerar allvarliga skador som benskörhet och rubbad ämnesomsättning. Så många som hälften har ett så lågt energiintag att skelettet urkalkas och mensen försvinner, framgår det av en ny svensk-dansk studie på elitidrottande kvinnor.

Ätstörningar bland kvinnliga elitidrottare talas det inte mycket om och det borde det bli ändring på. Tidigare studier på bland annat på 700 norska elitidrottande kvinnor visar att två av tio har någon form av ätstörning. Enligt ny forskning från Lunds och Köpenhamns universitet kan detta leda till allvarliga skador.

Undersökningsgruppen består av 50 kvinnor mellan 18 och 39 år som tränar uthållighetssporter, exempelvis triathlon och långdistanslöpning, mer än fem gånger i veckan. Hittills pekar resultatet på att så många som hälften har menstruella rubbingar eller ingen mens alls. Lika många visar försvagningar på skelettet.

– På lång sikt får det här allvarliga hälsomässiga konsekvenser, du kan bli steril och du får stressfrakturer, benbrott, på grund av att ditt skelett är nedsatt, säger Anna Melin, doktorand vid Köpenhamns universitet och en av forskarna bakom studien, till  Sveriges Radio.

Hård träning i kombination med lågt energiintag tycks hämma produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen, liksom ett antal andra hormoner som hjälper till att bygga skelettet. En genomsnittlig kvinna behöver få i sig omkring 2 000 kalorier om dagen. En elitidrottande kvinna behöver kanske det dubbla.

– Det kan vara svårt att få i sig, särskilt om maten är kalorisnål och fiberrik, tror Anna Melin.

Men hon tycker sig också se en annan anledning till att hårt tränande kvinnor äter för lite:

– Det är inte speciellt kvinnligt att äta mycket mat. Många av de försökspersoner som kommer hit berättar att de får kommentarer som: ”Amen gud, ska du äta allt det”. Om du samtidigt är inom en idrott som fokuserar mycket på vikt tänker du dig kanske för innan du i sociala sammanhang äter mycket, säger hon.

Anders Sjödin, läkare och assisterande professor som tidigare har arbetat med svenska skidlandslaget, har också varit involverad i studien. Han menar att det är viktigt att nå ut med information om att man kan äta långt mer än man tror utan att gå upp i vikt:

– Forskning borde göra skillnad och fungera som ett användbart verktyg. Idrottstränare borde kunna använda verktygen vi utvecklar, för att identifiera vilka kvinnor som lider av ätstörningar och se till att de får adekvat hjälp.”

 

Det här är idrottsrörelsens eget fel. Man slår undan benen på sina aktiva genom desinformation och politisk korrekthet, liksom undfallenheten att värna sina aktivas intressen mer än sina sponsorers. Vilka är några av idrottssveriges främsta sponsorer? Jo, mjölmaffian med AXA och Kungsörnen i spetsen.

Det är bara att läsa RF´s kostrekommendationer för att se vad jag menar. Jag skrev ett djupt kritiskt blogginlägg förra året om det;  Lita inte på RF´s kostrekommendationer.

Där skriver jag bland annat;
Problemet är bara den desinformation som den ibland sprider. I det här fallet om mat och idrottsnutrition. Och det är väl i sig inte förvånande med tanke på hur mycket svensk idrott hånglat under samma täcke som och med livsmedelsproducenter. Många är de personer som jobbat med nutrition inom svensk idrott och som samtidigt haft starka band till exempelvis AXA, Kungsörnen och andra producenter av ”klassisk” idrottsmat. Och låt oss för all del inte glömma den indoktrinering av en hel generation unga idrottare, mig inräknat, som dito livsmedelsföretag med svensk idrotts goda minne tillät göra. Med foldern Uppladdningen så tangerade man närmast östtysk nivå på statligt sanktionerad hjärntvätt av ”sanningen”. Fy fan, inte konstigt att vi har så många tjocka och överviktiga konditionsmotionärer som tror att de gör sig själva en tjänst när de sitter och slevar med flingorna och lättmargarinet och går livet igenom med svullen IBS-mage och låg energi.”

Det är kanske dags att se sanningen i vitögat; RF och ansvariga inom den svenska idrottsrörelsen!

38 reaktioner på ”Äter elitidrottande kvinnor för lite? Eller äter de bara fel?

 1. Intressant, men inte förvånande. Själv började jag läsa en kurs på distans vid Umeå Universitet i augusti; Kost vid Träning.
  Blev smått förvånad när en av ”kurslitteraturen” (vet inte om man kan kalla det det i det här fallet) på en vad jag trodde akademisk utbildning var just ”Uppladdningen”, utgiven av Lantmännen.
  Blev hyffsat besviken kan jag säga. Tur att huvudboken är desto bättre och ger en hel del kunskap istället.

 2. Jo! Det där har jag noterat i fitnessvärlden. Fokus på protein, men många tar inte hänsyn till att kvinnor, speciellt under diet, behöver relativt mycket fett för att kunna behålla sin menstruation (och hälsa) så länge som möjligt. Östrogenet kräver fett. Många döljer problemet genom att äta p-piller, de får ändå en blödning och tillför kroppen hormon. Skyddar säkert en del mot benskörhet men knappast mot ätstörningar, förkylningar etc. Hud och hår är det man märker fettbristen mest. Men vad händer på insidan?

 3. Du har definitivt en poäng.. Det mest skrämmande i tv-inslaget är tränaren som säger att han är just bara tränare. Det andra får andra ta hand om. Var är helhetsperspektivet på människan (elitidrottare är väl inte allt han/hon är?)

 4. Fett i all ära, men jordens undergång beror inte på kolhydratinvasion! Och vad bygger du ditt påstående på, om att det är kolhydraterna som ger elitkvinnor stressfrakturer och risk för sterilitet, egentligen? Vissa saker är du inte expert på och jag tycker att ditt kolhydratresonemang börjar bli en aning uttjatat. Till viss del tror jag på din åsikt om sockret, men när du börjar applicera det på sånt här blir det bara för mycket. Socker är inte roten till allt ont här i världen så snälla, kom med något nytt resonemang. Enligt ditt synsätt verkar ätstörningsproblematik inte existera, utan det är bara något RF och Axa har hittat på som censur för det bannade sockerberoendet.

  • Jo, socker är verkligen roten till mycket ”ont” i världen!
   Och varför skulle jag inte vara expert i detta? Jag har, förutom en livslång autodidakt utbildning, 25 års erfarenhet ifrån just den här kulturen och med de här värderingarna. Vem tycker du skulle vara mer ”expert” än jag att diskutera det här? En kissnödig dietist som läst in ”kunskap” enligt Livsmedelsverkets normer? Tillåt mig tvivla.
   Men jag håller också med. Det finns riktiga ätstörningar. Men det har med den skeva självbild som överkonsumtion av socker skapar. Du får läsa mitt nästa inlägg.

  • För lite fett=för lite kvinnligt könshormon=ökad risk för skador/sjukdomar.

   • och kolhydrater som inte används omvandlas och sparas som fett i kroppen = det kroppsfett som behövs för östrogen.

    Det spelar därmed ingen roll för östrogenproduktionen hur mycket fett eller kolhydrater du äter. Det som är viktigt är att man inte har en högre energiförbrukning än energiintag för då uppstår en katabol situation där man förbrukar allt kroppsfett.

   • Alla är inte överens om det resonemanget. Det är stor skillnad på kroppsfett som via insulin lagrats in från kolhydrater, och goda naturliga fetter som intas genom kosten.

 5. Tjena! Min stora idol Gunde Svan dvs Sveriges störste skid legend någonsin! vräkte I sig Kolhydrater!!Han har OS och VM medaljer I massor och är även idag en ganska fitt kille,och Han är ganska smart också,vilket kolhydraterna bidrar till.. Det är skillnad på Socker, Stärkelse och fibrer…/pasta lover.

  • Är Gunde fit? Han har ju varit halvdöd i ett år i en ”mystisk” sjukdom. Men visst har han varit en fantastisk idrottsman, inget snack om det. Men om du tror att han bara åt gröt för att han var med i AXA´s reklamfilmer så tror jag inte att du vet hur sponsring fungerar. Men oavsett vad han åt så är det irrelevant. Om en gröt- och mjölätare slår 100 andra gröt- och mjölätare i skidor, vad säger det? Ingenting. Bara att det äts en jävla massa kolhydrater inom den kulturen.
   Och du har också fel om att kolhydraterna bidrar till att bli ”smart”. Faktum är att ex alzheimers är kopplat till insulin. Ju mindre mängd desto bättre. Och det gäller inte bara hjärnan utan mycket annat i kroppen också.

   • Faktum är att man forskar på sambandet mellan insulinresistens, insulinnivåer och demens, men inte har kommit fram till något entydigt resultat. Det finns vissa studier som talar för att insulinresistens ger ökad risk för demens (insulinresistens uppkommer vid övervikt, oavsett vad orsaken är). Det finns dock även studier som visar att insulin MOTVERKAR uppkomsten av beta-amyloid (som ger Alzheimers)! ”Insulin has multiple antiamyloidogenic effects on human neuronal cells.” Endocrinology, publiceras januari 2013.

    Jag tycker att Fredrika har en poäng i att man inte kan utse sig själv till expert utan att ha ganska mycket på fötterna. Det är otroligt mycket kring kost, övervikt, endokrinologi etc som vi inte ännu vet allt om. Då tycker jag att man får vara lite ödmjuk inför det. Man kan gärna ha teorier och egna tankar, men inte presentera det som fakta bara för att man har ”hört att det är så”.

    Fettintag påverkar t.ex. inte menstruationen, det är kroppsfettet som påverkar. Insulin är bl.a. en tillväxtfaktor i barnaåren och hjälper till att bygga upp kroppen – det är inte bara en hemsk molekyl. Gunde har haft TWAR (Chlamydia pnemoniae) – ingen mystisk sjukdom och kolhydratintag/fettintag påverkar inte sjukdomen. Socker är den energi som hjärnans använder och behövs därmed också i kroppen.

    Sen är jag helt med på att det höga intaget av socker är ett STORT problem i dagens samhälle, men man kan inte dra alla kolhydrater över en kam och man måste inse att vi fortfarande vet ganska lite om kroppens funktioner.

   • Vi vet verkligen inte ”ganska lite” om kroppens funktioner! Däremot väljer vi vilka referenser vi vill tro på.
    Forskning är oftast extremt jävig och vinklad, och inte sällan med mycket starka ekonomiska incitament. Läs gärna boken ”Forskningsfusket” av docent Ralf Sundberg.

    Om Alzheimers, läs gärna den här mycket tydliga texten:
    http://healthimpactnews.com/2012/the-clue-to-why-low-fat-diet-and-statins-may-cause-alzheimers/

 6. […] skrev igår om elitidrottande kvinnors mat och om studien som visar att hälften i en grupp av hårdtränande konditionsidrottare hade ohälsotecken som […]

 7. Tror du har rätt i detta; det är ju bara att titta på en del sk ”fitnessbloggar” och de är oftast helt fixerade vid socker. Idag kan man tex på Sveriges största träningsblogg vara med och vinna en Sodastream-maskin..

 8. Gängse sanning brukar ju vara att amenorrén (utebliven mens) hos hårt idrottande kvinnor är direkt avhängigt mängden kroppsfett. Det är logiskt, eftersom fettvävnaden är ett endokrint organ i sig. (Det står för ett grundpåslag av östrogen och producerar leptin, vars roll fortfarande är omstridd.)
  En fettrik kost ger inte mer kroppsfett, hävdar LCHF-lobbyn. Fett i kosten som inte resulterar i fett på kroppen kan väl knappast deltaga i det endokrina systemet?
  Kan det inte vara så enkelt att framgång inom viktbärande konditionsidrott förutsätter så låg kroppsvikt som möjligt (utan att inkräkta på kapaciteten) vilket förutsätter så låg kroppsfetthalt att det åtminstone ligger på gränsen till vad som är skadligt?

  • Som vi nu kan konstatera med mycket inom ämnet hälsa/träning, så är det ofta lite si och så med ”gängse sanning”.
   Det är skillnad på att vara undernärd, smal och felnärd än att vara deffad från optimerad fettförbränning med bibehållen hälsa.

  • Jag tror att du har rätt i det Simon – för litet kroppsfett ger utebliven menstruation, avsaknad av sexlust, mm – kroppen ”stänger ner”. Det händer oavsett vad man stoppar i sig när man tillslut har för litet kroppsfett! Om jag förstår det rätt menar Jonas att man kan pressa denna viktgräns (hälsogräns?) genom att äta rätt fett (väg mindre med bibehållan hälsa) – det stämmer antagligen också. Men jag tycker att det är viktigt att inte glömma här att det FINNS en gräns oavsett vad man stoppar i sig, den poängen försvann i kolhydratdiskussionen. Avslutningsvis känns SVT inslag inte så intressant, elitidrottare är nog väl medvetna om vilken risk – idrottsliga fördel det ger att ligga lågt i vikt?

  • Ursäkta att jag svarar flera veckor i efterhand, men jag är inte alltid så snabb i tanken som min kolhydratrika kost borde garantera…
   Vore det inte en bra idé för kvinnliga elitgymnaster (och dito hoppare, löpare m fl) att äta ganska mycket soja? Då kan de ju simulera det uteblivna östrogengrundpåslaget från (den icke-existerande) fettväven, och få kroppen att tro att allt är frid och fröjd.
   (Nyttigare vore förmodligen att undvika elitgymnastik helt, men jag tror att man har en lite brantare retorisk uppförsbacke dit.)

 9. @Anders Jonsson: Du kan inte jämföra Gunde som är man med en kvinnlig idrottare. Du lever i dimman. Dra en paralell till En kvinnlig idrottare för att hitta likheter och skillnader, kvinnor emellan, för jag trr bestömt det var kvnnor-idrott-mat vi pratade om. Eller hur?

 10. Kloka ord. Samma fenomen tycks löpa som en korseld genom Sverige oavsett vilket ämne vi väljer att inrikta oss på. Ta sjukvård som exempel. Allt går ut på att dämpa symptom, utan någon tanke på vad den bakomliggande orsaken kan tänkas vara. Ett piller kanske dämpar det akuta symptomet, men ger i de allra flesta fall nya biverkningar som kräver ytterligare symptomdämpande behandling. En ond cirkel för individen men väldigt gynnsam för Pfizer, Astra Zeneca mfl.

  Dessa fakta till trots kan jag ändå inte benäga mig att endast klandra dessa koncerner. Vi har väl ett eget ansvar också? Denna inpräntade kollektivistiska godtrohet gentemot staten framkallar klökningar hos mig. Behöver du hjälp med något? Det tar staten hand om. Vem uppfostrar dina ungar? Staten/dagis. Alla ska lära sig exakt samma sak i skolan, utan utrymme för individuella anpassningar. Vi blir tillsagda vad vi ska äta, när vi ska äta, vad våra barn ska äta i skolan, vad vi ska tycka och tänka med mycket mera. Vi frånsäger oss det mesta ansvaret genom en absurd skattesedel och tror därmed att vi dragit vårt strå till stacken. Ansvarslös är vad jag skulle vilja beskriva majoriteten som i Sverige idag. Inte har jag varit mycket bättre själv. Det enda jag kan skylla på är min knappa ålder. Men visst känns det som att det skett ett litet uppvaknande de sista åren. Folk börjar ifrågasätta etablissemangets propaganda när det gäller allt ifrån mat till politik till hälsa. Det känns lovande! Det inger hopp om att den nya generationen kan ta tag i dessa psykologiska och fysiologiska epedimier innan de fördärvar vår befolkning helt och hållet.
  Vi behöver alla hitta vägen tillbaka till vårt inre och inse att äkta lycka inte kommer genom materiella erövringar, utan är något vi måste finna inom oss.

 11. […] några dagar publicerade Colting två mycket intressanta blogginlägg. Äter idrottande kvinnor för lite? Eller äter de bara fel? och  Varför kolhydratshysterin skapar kvinnliga […]

 12. Insulin är inte farligt i normala mängder, det är ju ett livsviktigt hormon som vi inte ska skylla allt på. Det är ett överskott av kolhydrater som bidrar till ett sött blod som är orsaken och konstant förhöjda insulinnivåer. Äter man normala mängder för vår kropp så är det inga problem med kolhydrater, så länge de kommer från rätt källor. Varför skulle pasta och gryn vara en bra källa? Det är raffinerat och processat, näringsfattigt och innehåller inte nog med det även fytinsyror som förhindrar upptaget av mineraler i kroppen. De innehåller skadliga protein, bland annat gluten som orsakar enormt farliga immunresponser om man har t.ex celiaki. Ge mig en enda god anledning till att äta dessa kolhydrater framför grönsaker, frukt och rotfrukter.

  Summan av kardemumman, Rätt kolhydrater= ofarligt och bidrar till enkelt och fullt tillräckligt intag av mikronutrienter, vitaminer och mineraler. Överskott av kolhydrater + Dåliga kolhydrater = livsfarligt i längden.

 13. Jag är en smula orolig. Min lillasyster gjorde för ett tag sen ett test för fettprocent med fettvåg och fick då resultatet 10,5% fett och ett BMI på 19,5. Är inte det alldeles för lite? Iaf fettprocenten, bör man inte ligga på iaf 15%. Hon är väldigt vältränad/muskulös men väl smal i mina ögon, tränar löpning och styrketräning 5-6 gånger i veckan. Hon äter ganska mycket mat men går på lågkolhydratskost/paleo. Vad är normalt? Hon är 26 år

  • Det låter i minsta laget, ja. Men BMI är i sig en värdelös måttstock för vältränade inivider. En bättre måttstock är frågan om hon upplever att ho har problem med maten eller är negativt fixerad vid den. Eller om hon har fysiska/medicinska problem.

   • ack för ditt svar. Jag håller helt med om att BMI inte går att använda på vältränade personer men du anser inte att en fettprocent på 10,5% är alldeles för lite för en tjej?

   • Det låter i minsta laget, ja

 14. Colting.

  Jag tror i vissa fall det kan bero på fel kost. Men….

  I den idrott jag utövar så har det förekommit fall av menstruationsrubbningar, om vi pratar elitträning så kan man väl enkelt sagt säga att ju hårdare man tränar desto hårdare sliter det på kroppen Visst?
  All respekt för triathlon, tänk på att allt inte kretsar kring just triathlon bara. Det finns idrotter där kravet på maximal syreupptagningsnivå och mjölksyratålighet är högre än i triathlon.

  Min teori är att elitidrott på den nivå som idag bedrivs inte är ”sund”, vi människor sattes inte på jorden för att genomföra en Iron Man eller åka upp för Alpe Cermis på längdskidor, vi människor må vara unika men kanske finns det ibland bara en enkel förklaring som att vi ger våra kroppar ibland lite för mycket stryk och ligger för nära gränsen till det ohållbara. Jag förstår de individer som drar ned på kosten till gränsen för ätstörning för att kapa några gram till som de annars är tvungna att bära på, det kanske inte är långsiktigt men på kort sikt kan det bära frukt, visst är det hemskt men jag tror elitidrotten för alltid kommer att få kämpa med sådant. En guldmedalj runt halsen lockar för många, segern sötma smakar ibland inte bara sött…

  För visst är det ofta så, den som hänför sig mest, ligger närmast gränsen till sin egen kropps bristningsgräns kommer närmast toppen? Det behöver inte vara så då alla kroppar är unika men där tror jag svaret kan vara på varför många kvinnor inte får sin normala mens. Rätt eller fel vet inte jag. Det får varje individ själv fråga sig.

  En fråga, vilket av kolhydrater, protein och fett är det som är effektivast för muskeln att använda vid maximal ansträngning under max 1 h?

  Mvh

  Magnus Engström

  Kika gärna in på min hemsida!
  http://www.teamengstrom.com

  • Ju hårdare man tränae desto mer sliter det, visst. Men vad säger det inte då om nödvändigheten av kvalitativ kost?! Och varför tror du så många idrottare är diffust sjuka, skadade o utbrända? Jo, för de stimulerar inte sin hälsa till att vara lika stark som sin fitness.

   Sista frågan är diffus; bränslet ute i muskeln kommer alltid att vara samma, nämligen glykogen/glukos. Så det handlar ju snarare om träningsgrad, tillämpning och hur energin kommer dit.

 15. Herregud, jag blir minst sagt upprörd av din delgivning av dina tankar. Du har verkligen inte den kunskapen man bör besitta för att uttrycka dig på detta sättet. Du kan inte utan empiriska bevis påstå att man får menstruationsrubbningar p.g.a. att man äter fel och inte för lite. Detta är helt befängt. Då jag studerar sista termin till Näringsfysiolog är jag inte på något sätt partisk då en stor del av undervisningen baseras på att man evidensbaserar sina åsiker. Om det ej föreligger evidens , vilket inhämtas genom att göra en sammanställning av det vetenskapliga området, kan man omöjligen påstå något av tyngd.

  ”The Female Athlete Triad” är namnet på den term du söker efter i detta inlägg och omfattar specifikt elitidrottande kvinnor som lider av definierade symptom. Dessa kriterier är mesntruationsrubbningar, förminskad bendensitet med standardiserade gränser samt ENERGIUNDERSKOTT. För att lida av detta tillstånd behöver man dock inte uppfylla alla tre symtom. Forskar har i dagsläget inte kunnat dra den slutsatsen du så gärna gör.

  .[…]Och varför skulle jag inte vara expert i detta? Jag har, förutom en livslång autodidakt utbildning, 25 års erfarenhet ifrån just den här kulturen och med de här värderingarna. Vem tycker du skulle vara mer ”expert” än jag att diskutera det här? En kissnödig dietist som läst in ”kunskap” enligt Livsmedelsverkets normer? Tillåt mig tvivla.[…]

  Din tilltro och skepsism gör mig mörkrädd. Givetvis ska man underbygga sina slutsatser på korrekta bevis. Vetenskapen handlar om en vägning mellan vetenskapliga studier som har olika tyngd beroende på deras design,utförande,studietid osv.

  Varför skulle du , som är en självutnämnd expert, befatta dig med den rätta kunskapen till skillnad från alla andra forskare och sakkunniga inom ämnet som ägnar sina liv åt att särskilja, granska men även repetera studier för att verifiera men eventuellt förkasta en felaktig hypotes eller resultat?

  Kan du snälla ge mig dina referenser för den forskning dina åsikter bygger på? Om inte, skaffa dig en universitetsutbildning som innefattar delar inom allt ifrån biokemi,cellbiologi,humanfysiologi samt forskningsmetodik. I det sistnämnda får man en klar uppfattning om att personer som representerar åsikter likt dina ofta saknar kompetens som motsvarar det man diskuterar.

  Benämningarna fettDOKTORN och en kostDOKTORN måste du mycket väl vara bekant med. VIlken bakgrund har de inom nutrition? Jo, de är Leg. Läkare. Hur mycket obligatorisk undervisning tillhandahålls en läkare på Linköping idag? Ingen. Det är väl inte någon slump att de båda saknar gedigen kunskap i nutrition?

  Då jag hade en föreläsning av Linda Bakkman, lektor i idrottsnutrition, sa hon tydligt att SOK exempelvis inte kan rekommendera en kost endast baserad på deras incitament. I ditt tidigare inlägg är det intressant att du skriver att man inte ska lita på RF:s kostrekommendationer för idrottare. Har du ens läst detta dokumentet?

  Till sist vill jag medge att ditt skrivsätt tilltalar många då du har en god förmåga att argumentera. En argumentation eller diskussion behöver dock ej vara korrekt vetenskapligt då det snarare handlar om en persons förmåga att framställa informationen med en godtycklig retorisk förmåga som tilltalar människor.

  A

  • Du tror uppenbarligen att bara för att du studerar till näringsfysiolog, att du därmed sitter inne med de ”rätta och sanna” kunskaperna? Och att ingen som inte läst det du läst kan ha rätt. Eller ens får uttala sig.
   Du borde läsa mina inlägg närmare. Du borde därmed förstå att det finns sammanhang som du missar. Du, liksom dina auktoritetstrogna kollegor, tänker alltid på mängd och kalorier, och sällan på kvalitet och vad man äter. Det handlar alltså inte om att äta för lite i det här fallet utan om VAD man äter och hur det stimulerar vår biokemi.

   För övrigt så tror jag inte att ens titel, eller avsaknad av densamma, definierar vem man är och vad man kan. Jag har långt med respekt för Andreas Eenfeldt (Kostdoktorn) än för landets samlade näringsfysiloger, inkl SOK´s egna. Och du må ha läst till näringsfysiolog men jag har samtidigt studerat mina ämnen sedan 20 år tillbaka och garanterat läst långt fler böcker än du, samt verkat i det riktiga livet! Så om du ska prata om evidens och empiri så tycker jag att du kan återkomma när du har riktig erfarenhet av annat än dina akademiska hårklyverier.

 16. När det gäller menstruationsrubbningar så vill jag berätta vad som hände med mig , började med Lchf- kost förra våren, ville testa och ville gå ner lite i vikt, tränar ganska mycket styrketräning olika pass på gymet samt löpning och cyklar under den varma årstiden till jobbet varje dag , vilket är 16km tor. Har i hela mitt liv haft väldigt regelbunden mens men när jag startade med lchf kosten gick jag ner 3 kg i vikt ganska snabbt och mensen uteblev i 3 mån, på semestern i juli var jag inte lika strikt med kosten och tränade inte lika mycket och då kom menstruationen igång igen. Sen fortsatte den att vara regelbunden trots lchf-kost men jag gick heller inte ner mer i vikt.
  Tog då kontakt med en kostrådgivare , blev mätt med kalipermätare, hade då en fettprocent på 17%, fick vissa kostråd, fortfarande minimalt med kolhydrater, följde dessa kostråd helt och minskade ner fettprocenten till 14% på 2 mån. återigen försvann mensen för att komma igång igen vid juletid.
  Trivs jättebra med lågkolhydratkost och kommer fortsätta med detta.
  Jag tror det är så att när man som kvinna kommer under en viss fettprocent så upphör menstruationerna, säkert individuellt vilken fettprocent du kan ligga på, tror också att det kan vara så att under tiden du tappar fettprocent så ä rubbas systemet för att sen kanske komma igång igen. Men jag tror inte att det spelar någon roll vilken kost du äter utan det är själva fettprocenten som styr.
  Här är ju såklart idrottskvinnor hårt utsatta, flera av tex höjhopparstjärnorna både manliga och kvinnliga har ju berättat hur de näst intill svälter sig för att tappa kilon innan en tävling, visst de kanske äter fel men den låga fettprocenten de eftersträvar hade säkert gett menstruationsrubbningar oavsett.

 17. Uttalandet som ätstörningar = uttalandet OM ätstörningar.

 18. Jag har en grym respekt för det du har lyckets med i din sport och jag kan hålla med i tankegångarna om att hälsan bör gå före resultat så långt det går i alla fall och att kvalite`n på det vi tar in är viktigare än kaloribalansen men hur ser du Jonas på på det att naturfolket tarrahumaraindianerna i mexico har lyckats behålla sin hälsa och en (hyffsat skön) uthållighet på sitt majsöl och diverse vegetabiler,,,och då menar jag de som lever ett aktivt liv i bergen ..

 19. Många tränande kvinnor med detta problem äter helt säkert fel, och skulle kanske må bättre av att eventuellt träna mindre men mer effektivt, och äta mer kvalitémat. Finns dock vissa antydningar om att ex. lågkolhydratdiet (som visserligen kan vara bra för överviktiga kvinnor) inte alltid är det bästa alternativet. Här en mycket bra blogg, och inlägg om ämnet! http://paleoforwomen.com/how-extremity-can-make-even-the-best-diet-fail/
  Kvinnor och ,än fungerar inte på samma sätt, har olika hormoner osv, så det finns ingen anledning att tro att den mängd träning som är bra för en man skulle vara bra för en kvinna!

  En låg fettprocent hos en elitidrottande kvinna är förutom detta ett högst ambivalent ämne. Låg fettprocent = fertilitetsproblem, men också i många fall bättre träningsresultat. En elitidrottare kanske vill offra detta, men när motionerande kvinnor tutas i att de bör springa halvmarathon flera gånger i veckan, och helst träna ett par timmar per dag, för att hålla den perfekta hälsan, det är då vi behöver fundera efter vad som egentligen är hälsa…. Inte blir det väl bättre att samma motionärer varnas för smör och grädde….

  Säkerligen många kvinnor som lider av ex. hypotalamisk amennore utan att vet om det eftersom de har konstgjord menstruation ”tack vare” p-piller….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s