Elins Risenta-bröd!

Det är jäkligt gott med bröd! Men det är gott med godis också. Ingetdera är dock särskilt hälsosamma alternativ att äta på regelbunden basis. Men bröd profileras som rena hälsomaten av mjölmaffian! Sålunda är det ju paradoxalt att det stora flertalet mjöltjockisar i vårt land är det just på grund av sitt myckna brödätande. Ett brödätande som läggs på toppen av alla andra gryn-, stärkelse-, spannmåls-, och kolhydratspäckade livsmedel som mjöltjockisen också äter.

Det typiska butiksbrödet är inte bara en generator för ohämmat kolhydratsfrosseri (en macka blir lätt sju mackor blir lätt lite godis blir lätt INTE MÄTT, FORTFARANDE SUGEN!), men innehåller sorgligt dåliga ingredienser. Typiskt är det kombinationen av glutenspäckat, bleksiktat och näringsfattigt vete- eller rågmjöl (som också skickar blodsockret genom taket) och någon typ av margarin eller delvis härdad vegetabilisk olja. Samt mer eller mindre socker och andra diffusa ingredienser.

En del konsumenter gör dock sitt bästa för att kompensera brödets fetmaskapande egenskaper, genom att bre på ett lättmargarin. Lättmargarin, mmm…! Det är vad jag skulle kalla ”bad, going on worse”.

Som utpräglad och uttalad kolhydratsnjutare så måste jag ändå kliva ned från eventuella höga hästar och villigt medge att jag också njuter, förbehållslöst, av en nygräddad pain riche eller annat bageribakat bröd, när tillfälle ges. Precis som jag också äter godis, efterrätt eller fika när jag så finner det aptitligt. Men jag gör det BARA för att det är gott och inte i någon naiv tro att jag faktiskt äter något nyttigt!

Det är dock en makalös skillnad mellan sådant bröd man köper och sådant man bakar själv! Och bakar man själv så kan man lika gärna göra det fräscht, nyttigt och gott på samma gång och använda andra ingredienser än det så, vid det här laget, trötta vetemjölet!

Elin experimenterar mycket med olika sorters ingredienser och har nu hittat en supergod mix som också blir ett mycket gott bröd! Naturligtvis glutenfritt!
Vi gillar Risentas produkter och de har nyligen kommit med många, i Sverige ännu ovanliga, livsmedel. Exempel på sådana är mandelmjöl, chiafrön och kokosmjöl. Således kallar vi vårt bröd för ”Risenta-brödet”

 

allt blir godare med kaffe!

allt blir godare med kaffe!

 

Receptet är som följer;

 • 4.5 dl filmjölk, gammaldags
 • 1 dl mörk sirap
 • 3 dl hassel-, val-, cashewnötter och mandlar, krossade eller hackade
 • 2 dl kokosmjöl
 • 3 dl mandelmjöl
 • 1 dl chiafrön
 • 1 dl pumpafrön
 • 1 dl linfrön, hela
 • 2 dl solrosfrön
 • 1.5 tsk bakpulver
 • 1.5 tsk bikarbonat
 • 0.5 dl psylliumfröskal
Blanda allt och häll i en oval brödform. Grädda på 200 grader i 45 eller så minuter. Avnjut med kallpressat kokosfett och en kopp kaffe! Och ja, det är lite sirap i men jag har inte heller kallat det för ett renlärigt LCHF-bröd:)
PS; disclaimer: Ordet mjöltjockis ska inte tas så allvarligt (jag vet ju att vi har en hel värld av bokstavstalibaner där ute), utan snarare som en beskrivning av sakernas tillstånd;  att mjöl gör folk feta! Och jag vet hur lätt det är att falla in i mjölets förlovade fettoland; jag har själv gjort det! Peace.

23 reaktioner på ”Elins Risenta-bröd!

 1. Alberto Pinton

  Tjena! Ser extremt gott ut! Ska definitivt testa, som brödätare dock inte av det Konsum/Ica/Hemköp(ta) slaget.
  Inte helt säker jag tycker din användning av ordet ‘mjöltjockis’ är ok. Som före detta ‘tjockis’ vet jag att det kan hända saker med ens egna kropp och knopp som gör att man går upp i vikt, överäter, skruvar upp sitt liv, osv. Sen är det enbart upp till en själv att vända på eländet.. Men jag kanske missuppfattar, och det är ju din blogg, så.. 🙂
  Tack för schyst recept, som sagt!

 2. Inte för att hacka ner på din sirapslimpa. Den ser otroligt god ut! En liten fundering bara, hur bra håller ett sådant bröd ihop dag två? Utan gluten eller något annat bindingsmedel (som inte känns så colting) är känslan att det blir rätt så smuligt.

 3. Tack för tipset! Nu vet jag vad jag kan göra med kokosmjölet som stått hemma sen jag köpte det för längesen. 🙂

 4. Tack för receptet
  , låter kanongott så det ska testas!

 5. Ska prova brödet ikväll.
  Angående kolhydrater… Senaste numret av IdrottsMedicin.
  http://np.netpublicator.com/netpublication/n69196848

 6. De där kolhydratpublicationerna känns lite ctrl+c från mina skolböcker på 80-talet…

 7. Men Jonas, du har blivit mjukare mer diplomatisk i din framtoning – jag gillar ditt inlägg! Mer av detta, men man kan ju undra om du inte riktigt är frisk när du till och med lägger till ett PS för att ursäkta dina ordval. Vi som följer dig har lärt oss att ta allt med en liten nypa salt… Hoppas träningen går bra, vi väntar på din ”comeback”…

  • Håller med Lars. Distinktioner är viktiga, även om PK-maffian tycker annat. En mjöltjockis är en mjöltjockis. En vinalkis är en vinalkis. Och så vidare.

 8. Jag har ingen oval brödform…

 9. Förra helgen var jag på Bloggforum 2012 i Göteborg som anordnades av Trendenser tillsammans med kommunikationsbyrån Milk. Väldigt lärorikt och roligt event som pågick i 2 dagar på Clarion Hotel Post för oss 100 bloggare som var inbjudna.
  Ett av föredragen hölls av två duktiga tjejer som tröttnat på att det inte finns glutenfritt GOTT bröd.
  De höll därför på som bäst just nu och experimenterade för att kunna baka ett glutenfritt bröd som har samma konsistens (saftigt) som vanligt bröd och som smakar gott.
  Vi fick provsmaka en glutenfri kavring som tjejerna bakat. Hade jag inte vetat så ade jag gissat att det var vanligt bröd. Så himla gott.
  Heja tjejena som driver på så att det händer saker i samhället!

  Mrs G

  http://ifalldayswereholidays.com

 10. Mjöltjockis… Haha! Jag älskar ditt sätt att uttrycka dig!

  Jag brukar göra bröd på ägg, kokosolja, pofiber, fiberhusk och div olika frön. Kokosfettet gör brödet saftigt som bara den! Mmmmm! Eller brukar och brukar. Det tar slut så fort, så jag orkar inte baka så ofta som det eg behövs 😀

 11. Vilket spännande recept. Det måste jag prova. Tror du att det går att baka utan sirap?

 12. Vi provade brödet igår och kan meddela att det fantastiskt gott!!
  Tack för en jättebra blogg!

 13. Åhå, påminner om ett sirapsbröd jag gjorde för flera år sedan men då med ”vanligt” mjöl. Misstänker att det kan vara ”farligt” gott men ser fram emot att testa någon gång ^^

  Kul att risenta kommer med kokosmjöl förresten, har varit svårt att få tag på utanför nätet….

 14. […] hade jag sett det här receptet på Jonas Coltings blogg för några månader sen, som jag ändå hade tänkt provbaka. Trots att det helt saknar mjöl och […]

 15. Ett super gott bröd verkligen!

 16. per gunnarsson

  Jag söker mer recept på mat och bröd var hittar man det _

 17. per gunnarsson

  Jag vill tacka för det fina föredraget, såg på kunskapskanalen Tim Noakes och Jonas det var det bästa som hänt på 100 år ! Tack

 18. Tyckte att orginalreceptet med 1 dl sirap blev lite för sött, så jag bytte ut det mot 4 välmogna bananer istället och det blev riktigt gott. Rekommenderas varmt för den som gillar bananbröd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s