Jonas på helsida i Barometern

När jag var nere i Kalmar i onsdags för mitt turnéstopp med ”Den Nakna Hälsan” så gjorde Barometern en intervju med mig. En intervju apropå min roll som triathlet, hälsodebattör och den förestående Ironman-tävlingen i Kalmar i sommar.

Artikeln finns här, och den lyder som följer:

Kalmar kommer alltid att vara speciellt för triatleten Jonas Colting. Det var här han vann sitt första SM.

Foto: Paul Madej
Triathleten Jonas Colting ser fram emot Ironman i Kalmar i augusti. På onsdagen besökte han Kalmar för att föreläsa om kost och hälsa. Foto: Paul Madej

LÄS MER

– Jag tror inte många fattar hur stort det här är för en stad.
På onsdagen besökte han Kalmar för ett extrastopp på sin föreläsningsturné om hälsa.
Överallt lockar han fulla hus av nyfikna som undrar över hemligheten till perfekt hälsa.
– Men det är ingen hemlighet. Det handlar bara om att gå ifrån det här grötmissbruket och kolhydrathysterin som präglat svensk idrott i så många år.
– När jag började läsa på och ändra min kost på 90-talet märkte jag att jag fick bättre hälsa, slapp förkylningar och skador och dessutom minskade i kroppsvikt.
– Det var kosten som fick mig att gå från att vara en duktig svensk triatlet till medaljör på VM.
Just nu ligger dock framför allt löpträningen på is. En medfödd skelettpålagring har nyligen opererats.
Men i maj ska träningen vara i gång som vanligt igen. Efter det är det bara tre månader kvar till Ironman i Kalmar.
Att det just skulle bli triathlon för den unge Jonas Colting var inte helt självklart. Som 17-åring var han duktig simmare och lockades med av en duktig triatlet han träffade i hemmastaden Borås.
– Då var triatlon en marginalidrott. Hade man som jag simbakgrund fick man snabbt tätkänning. Då började det bli riktigt roligt.
För 20 år sedan var sporten fortfarande ung, sponsorer saknades och få kunde leva på sina framgångar.
– När jag vann SM i Kalmar 1996 blev det betydligt lättare. Sedan släppte det helt med min första VM-medalj.
I sportens barndom fanns heller inga tränare eller någon historik över hur en professionell triatlet kan lägga upp sin träning och kost. Jonas Colting fick läsa sig till kunskapen.
Och det har han haft nytta av. Bland annat har det blivit tre böcker om kostens inverkan på hälsan.
– Kosten betyder otroligt mycket. Äter man rätt får man bättre återhämtning och kan träna hårdare.
– Visserligen är kanske maten inte alltid det viktigaste för prestationen.
Men däremot för hälsan. Och det underskattar man ofta.
– Alla är så fixerade vid energi. Men det är inget svårt att fylla på energi. Det kan man göra på vilken bensinmack som helst. Däremot är det inte lika lätt att fylla på sina hälsonivåer.
Kolhydrater under tävling är en sak, tycker Colting. Det är vad man gör till vardags som blir ett problem.
– All det här fikandet och den överdrivna konsumtionen av socker. Det blir så mycket mat man missar. För vem har aptit att äta en stor fräsch sallad när man har magen full av en massa vetemjöl?

24 reaktioner på ”Jonas på helsida i Barometern

 1. Jag har alla dina tre böcker Jonas och jag följer din blogg. Fast en sak kan jag inte förstå och det är vad som skulle vara skadligt med en tallrik råg- eller havregrynsgröt till frukost för en tränande människa. Näringsvärdet i gröt är ganska svårt att slå oavsett vad du jämför med.Vad skulle vara bättre som frukost?
  Och nej, jag är inte överviktig och jag har bara fyra sjukskrivningsdagar totalt på 16 år i ute i arbetslivet (genomsnittet i Sverige är 9 dagar per år).

  • William Jonsson

   Gör en lite näringsjämförelse mellan 2 ägg och en portion rågmjölsgröt.
   Protein nästa 10 ggr mer i äggen.
   Fett över 20 gånger mer i äggen (fett är superbra energi)
   Rekvinol ekvivalent finns inte i rågen men massor i äggen. Detsamma gäller D vitamin och B-12 och även Selen. Tiamin 2 ggr så mycket i ägg, riboflavin 20 ggr, kalcium, fosfor och järn 4 ggr mer i äggen. B6 3 ggr mer. Magnesium och zink lika.

   • Vem gör gröt på rågmjöl? Jag skrev råggrynsgröt! Näringsinnehållet i 100 gram råggryn är protein 10g, kolhydrater 59g, fett 2,5g, kostfiber 14g och massor av vitamin B6, fosfor, järn, magnesium och zink. Till detta skall läggas att man till gröten också har mjölk som innehåller 13 gr protein per 100 gram + massor av andra nyttigheter i form av fetter, fosfor, kalcium och natrium.
    Jämför med näringsinnehållet i ägg (som också är jättebra mat det håler jag med om): protein 12,6 gram (dvs inte 10 ggr högre än råggryn), kolhydrat 0 gram, fett 9,7 gram och D-vitamin, järn och kalcium.

  • Du verkar ju kunna svaret på din egen fråga… Det är väl bara att äta skiten eftersom du verkar förespråka det så hårt, inte behöver du be Jonas om lov…

   Personligen tycker jag all sorts ”traditionell” gröt på smakar dammsugarpåse, om man inte blandar i en massa annat skit för att ta bort den dåliga smaken, t ex 2 dl sylt… Det är den STORA anledningen till att jag håller mig borta från gröt, sen finns det ju en hel del andra orsaker också…

   Och kom ihåg… ”Hälsa är inte enbart frånvaro av sjukdom”… Bara för att man varit frisk i 16 år så är man inte per automatik hälsosam…

   • Nej, självklart behöver jag inte be någon om lov för att äta gröt Jag tycker däremot att det är ganska jobbbigt att ständigt höra detta prat om att det skulle vara så farligt för en tränande människa att äta gröt när det innehåller så mycket nyttigheter. Särskilt med tanke på kg-priset för dessa nyttigheter.

    Frånvaro av sjukdom är väl ändå ett (av flera) mått på att vara häslosam?

   • För att göra saken liten enklare för dig så kan du slå upp näringsvärdet på 100g färdig havregrynsgröt, jämför det sedan med 100g ägg… Man lär slänga i sig 600g!! havregrynsgröt för att komma upp i samma protein som 2 små ägg ger… Men om du är ute efter kolhydrater så finns det massvis i gröt…

    Det är ganska stor skillnad på näringsvärdet på 100g havregryn och 100g havregrynsgröt… Du lär sleva i dig en hel del gröt för att komma i upp i samma näringsvärde som 100g ägg… Men du kanske äter havregryn direkt ur påsen ?

    Många verkar tycka att det handlar om att slänga i sig nånting som ”inte är så farligt” bara för att fylla buken på morgonen… Varför inte vända på det och försök hitta det allra nyttigaste du kan slänga i dig och fyll buken med det istället ?

  • Hej! Alla är vi olika. Själv så drog jag tidigare i mig en rejäl portion havregryn i form av gröt eller flingor till frukost. Detta fick förmodligen mitt blodsocker att se ut som konjukturkurvan under 2000-talet. Nu äter jag äggröra eller fet yougurt med nötter istället och förändringen är otrolig. Mina humörsvängningar, dåliga mage och glupande hunger runt lunch har helt försvunnit.
   Föredragstips http://www.youtube.com/watch?v=WSDkJEF9aBY&feature=youtu.be

 2. Undantaget som bekräftar regeln…….

 3. Tack för en väldigt inspirerande föreläsning! Vi har nog aldrig förr varit så hälsoinspirerade i detta hushåll Ett par barfotaskor är beställda, hoppas slippa mina benhinneproblem som förföljt mig i åratal. Hoppas på att få möjlighet att gå på fler föreläsningar/workshops med dig i framtiden!!

  Ha det gott!!

 4. Stefan.
  100 gram rågggryn is not enough? På havregryn går det 35-40 gram på en deciliter. När blir man hungrig igen? På ägg kan det stabilare blodsockret göra att man klarar sig 7 timmar (om man vill). Mjölk innehåller inte 13 gram protein per 100 gram utan 3,4 gram per deciliter. Nog om detta och var och en sköter sitt:)

  • Det är många här som verkar ha svårt att räkna. Särskilt du Wille som tror att ägg innehåller 10 ggr mer protein och 20 ggr mer fett än råggryn. För din information så väger en deiliter mjölk MER än 100 gram. Om du inte tror mig så kan du ju väga själv.
   Hur länge man klarar sig? Ja min sambo hon springer långpass på 2 timmar och 45 minuter på bara en kopp kaffe som frukost, men det var inte det min fråga gällde. Det enda jag ville ha sagt är att gryt är ganska nyttigt och inte förtjänar att vara så utskällt!
   Med detta avslutar jag mina inlägg i denna fråga och för dem som undrar så äter jag faktiskt ca 5-6 ägg per vecka.

 5. Att gröt är ”ganska nyttigt” är ju en sanning med modifikation… Det beror helt på vad man jämför med som sagt… Jämför du med 5 frallor som man brer med margarin så är väl gröt ”ganska nyttigt”, fortfarande mycket tomma kolisar dock… Men om du t ex jämför näringsvärdet på 400-500g gröt med en omelett som innehåller några ägg, paprika, chili, spenat, rödlök, vitlök, ev lite nötfärs eller kyckling, avokado och nån räddisa på sidan, så ser inte den där gröten ”ganska nyttig” ut längre… Inte om man tittar på näringsvärdet iaf… Men det kommer ju alltid finnas dom(läs gamlingar) som benhårt hävdar att gröt alltid kommer att vara nyttigt oavsett hur mycket fakta man lägger fram…

  Och om man nu fortfarande tycker att gröt är gott så grattis, du har en billig och god frukost… Men så jävla nyttig är den icke, vrid hur du vill på siffrorna…

 6. Det känns lite fånigt att tvista om viket som är nyttigast, gröt eller ägg, då de ju har helt olika roll i en kosthållning.
  För egen del anser jag att riktiga sädesslag som vete och råg bör undvikas pga glutenproblematiken, och då menar jag inte bara uttalad glutenallergi, utan också den betydligt vanligare IBS-liknande slirigheten i magen som många drabbas av vid hög konsumtion av vete och rågprodukter, särskilt fiberrrika sådana…
  Det ofta förtalade havret är dock nåt helt annat, inget gluten, skonsamma fibrer, lågt GI och ett näringsvärde fullt i klass med quinoa.
  Så visst kan mathavre och havregryn ha sin plats i kosten, så länge E-procenten kolhydrater inte blir för hög.

  En annan sak jag inte begriper är kritiken mot vegetabiliska oljor, dvs att de skulle vara processade, onaturliga och onyttiga. Kallpressad rapsolja, solrosolja, olivolja är väl på intet sätt mer processat och onaturligt än smör???
  Visst kan jag förstå att det är nyttigare att tugga i sig solrosfrön än att bara dricka oljan, men på samma sätt är det ju nyttigare att dricka mjölk jämfört med att äta enbart smör….

 7. Ollebolle, problemet med de flesta vegetabiliska oljorna är att de är instabila och tål inte upphettning så bra. Solrosolja mfl innehåller mycket omega-6 som är inframmationsskapande. Kallpressad oliv är bra om man har den på salladen men duger inte att steka i. Den bästa vegetabiliska oljan är kallpressad kokosolja, den klarar höga temperaturer och har många fina egenskaper i kroppen.
  Tina

 8. Jonas! Det är en ”evighet” sen du skrev något upplyftande/ irriterande/ sporrande. Nyhetstorka med tillhörande törst råder…..

 9. Kom igen nu Jonas, upp på banan igen!

  Du kan ju inte missa att kommentera när PLUS gör ett sådant inslag: http://svt.se/2.146563/1.2770395/plus_testar_barfotaskor

  Hoppas Rehaben går framåt/ Mattias

 10. Uppdatera nu älskling!

 11. Hoppas att du inte har däckat pga komplikationer av operationen eller något annat tråkigt. Vi saknar dig!

 12. Kristoffer Pehrson

  Jonas Coltings blog R.I.P…

 13. Hallååååå, är det någon där?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s