Fyra dagar efter operation!

I fredags så opererade jag mig på Orthocenter i Göteborg. Det var ortopeder Leif Swärd och Mattias Ahldén som genomförde ingreppet i båda höftlederna.

Leif Swärd är också fotbollslandslagets läkare och hade dagen innan flugit hem ifrån landskampen i Kroatien. Han är en av ett fåtal ortopeder i Sverige som behärskar tekniken att operera CAM/impingement. Jag kände mig sålunda i mycket trygga händer.

Det var ett ganska långt ingrepp. Jag var sövd i nästan sex timmar och ingreppet tog uppskattninsgvis 3.5 timmar. Jag mådde dock bra när jag vaknade och det kändes mest som om jag haft en lång sovmorgon.

Under ingreppet tog man alltså bort skelettpålagringar runt höftleden och enligt läkarna så var det ett mycket befogat ingrepp, med tanke på mängden pålagringar och på de skador som dessa hade åsamkat närliggande vävnader och ledkapslar.

Efter uppvaket gjorde man också en injektion av kroppsegna trombocyter i vänster hamstringsfäste. Det gjordes under lokalbedövning men var ändå dagens mest obehagliga stund då jag tydligt kände när man perforerade muskelfästet på ganska många ställen. Mitt vänstra hamstringsfäste skadade jag lindrigt i maj 2010 och det har funnit en kvarvarande ärrvävnad som lätt blir provocerad och inflammerad.

Jag och min Maxipad-binda.

Jag och min Maxipad-binda.

 

Såren döljs på båda sidor av två stora bandage, typ mensbinda size xl. Det första jag i princip gjorde efter  uppvaket var att stappla iväg och kissa. Jag hade inte ondare än så. Jag hade nästa varit paniskt rädd inför operationen att jag skulle vara fjättrad vid sängen efteråt, alternativt rullas ut i permobil och matas genom sugrör. Tanken på rörelseinskränkning förefaller mig vedervärdig!

Min återhämtning har varit häpnadsväckande. Jag tog en värktablett första natten, mest för säkerhets skull, men ingen alls efter det. Jag ska enligt sjukgymnasten använda kryckor i två till fyra veckor, som ”stöd” vid förflyttning, men jag vet ärligt talat inte varför. Jag tycker mest att de är i vägen. Jag fattar ju också att man ska ta det lugnt och inte provocera en led som utsatts för kontraktion med mera, men att lugnt gå mellan bilen och gymmet är ju knappast att betrakta som belastning.

För varje dag har det alltså blivit otroligt mycket bättre. Visst är jag stel i sårområdet efter att ha suttit ned och jag vaggar gärna som en anka när jag går initialt, men nu i eftermiddag kände jag att jag för första gången hade en helt normal hållning och en normal, om än långsam, gångteknik.

Jag och Anetth tränar hälsläp. Och det är skitkul!

Jag och Anetth tränar hälsläp. Och det är skitkul!

Assisterad stretch av lårmuskeln. Inte fullt så kul.

Assisterad stretch av lårmuskeln. Inte fullt så kul.

 

Just nu har jag ett mycket enkelt rehabprogram med övningar som jag kör för att mobilisera rörlighet och basal styrka runt höftleden. Jag tycker det går jättebra! Dessutom så vankar jag runt i gymmet och kör, med hjälp av min PT Anetth Lindström på PT-huset, de överkroppsövningar som jag kan utföra utan att för den skull stressa mina läkande höfter.

Jag kör lite stakmaskin utan höftrörelse, jag kör chins med assistans, bobathboll med hantlar, skulderbladspress, rotator cuffs och andra övningar.

 

Jag har ett väldigt tättsittande bandage som sagt. Därför förstår jag inte riktigt varför jag inte, med våtdräkt på så att inte vatten strömmar över, skulle kunna få börja simma! Vanligt crawl med minimal benspark. Va? Det hade ju varit så skönt!

Jag vet att jag är en hopplös patient. Men jag tror fullt och fast på att det är mycket bättre att göra lite än att inte göra något alls. Och att göra mycket istället för lite hade ju varit ännu bättre!

I take it in stride, dag för dag. Jag är väldigt tacksam över hur bra det redan går. Jag är också tacksam för den hjälp som jag fått och som jag får av personalen på Orthocenter i Göteborg!

30 reaktioner på ”Fyra dagar efter operation!

 1. Intressant, det ser ut som att du blir väl omhändertagen. Tror du har helt rätt i att det är bra att röra på sig. En del sjukgymnaster verkar onekligen överdrivet försiktiga.

  Krya på dig!

 2. Så det var en Camförändring som irriterade dig. Har själv gjort samma ingrepp hos Swärd (minus injektion men plus mikrofrakturering) och av det du beskriver så hade jag en identisk första konvalescenstid (dvs okomplicerad och smärtfri). Swärd vet vad han gör (och han gör det 200ggr/år).

  Mitt tips är att alltid gå efter läkarnas rekommendationer framför sjukgymnasternas. Då är du tillbaka innan sommaren är över!

 3. Ahh chins ställningarna på PT huset! Har gått från att hata till att älska dem. Visst blir du besviken ibland när valkar trasas sönder men det är snabbt förlåtet och det finns ju tejp. Din föreläsning där i höstas fick mig att prova på konceptet. Resultatet är världens jävla form, tror knappt det är sant!? Visst riktig mat + många långdistanspass också men funktionell träning – det är the shit! Lycka till med rehab, må den bli kortvarig 🙂

 4. Kul och skönt att det gått bra med operationen! Hoppas allt läker rätt nu med så du är frisk till löpsäsongen drar igång på allvar!

 5. Härligt att se (med bildbevis och allt) att du är lyckligt tillbaka på benen Jonas!

 6. Verkar gå bra med din rehab, även om det inte är enligt sjukgymnastens rekomendationer, och just det är rätt intressant.
  I maj/juni 2009 gick jag i backen på cykel och bröt nacken, sista nackkotan, en kompressions fraktur på en kota i bröstryggen och drog sönder en del av axelmuskeln. Efter lite snabb hjälp men heli till sjukhuset och lite röntgen etc så skickades jag hem efter fyra dagar med en nackkrage, enligt modellen ”Beck’s granne”.
  Sjukgymnasten sa ”se den som ett gips, 12 veckor ska du ha den innan du gör något”. Jag var något skeptiskt eftersom neurologen pratat om att det var två ”stabila frakturer”, kontaktade ytterligare en Dr som sa att ”nja se kragen som smärtlindring, använd den med måtta”, jag gick på det spåret, körde första löp passet efter tre veckor, simmade efter fyra och hade byggt ny cykel lagom till Touren i början på juli. Från sjukhuset så fick jag ett papper med saker jag inte skulle göra och att jag skulle ha lite rörelse träning.
  Efter 12 veckor så var jag tillbaka och skulle friskskrivas, neurologen undrade om jag hade några problem och jag nämnde att det jag hade svårast med var simmningen och att det inte gick att få ut armtagen i fjäril och han förstod eftersom inte heller han någonsin lyckats med det.
  Efterföljande rehab får man fixa själv och väldigt låg nivå på individanpassningen för att få tillbaka människor efter skador.

  • påminner om min cykelolycka 2 år sedan. kraschade i downhill,och blev ”lite stel” i ryggen och axeln. 5 dagar senare körde jag Kalmar Ironman på ca 9.30, gick OK, men det var lite svårt att andas på simningen och lite andra problem. efter 2 månader fick jag dock lite besked från en rätt ordentlig MR-undersökning som jag ändå gjorde: bruten rygg (kotkompression på två ställen) + spricka i skulderblad. Läkaren sade (återigen var detta två månader efter skadan) att ”du skall nog inte tävla på ett tag iallafall”. det var så dags att säga då… men men – idag absout inga problem, körde faktiskt dock lite rehab efer diagnosen.

 7. Härligt att se! Du kommer att vara tillbaka på nolltid eftersom du är så van att träna. Rehab är bara en annan sorts träning och om du fokuserar och tar den lika seriöst som din vanliga träning (vilket jag tror) så kommer det gå utmärkt. Lycka till.

 8. Kom ihåg att kryckor också skickar en signal till folk på bussen, i trängsel och så vidare att du inte ska bli knuffad på!! Så en liten krycka kanske så ingen fäller dig för skojs skull? 🙂

 9. Så skönt att du redan är igång igen! Har själv brottats med en skada och rehab nyligen och vet precis hur frustrerande det är när man begränsas i sin träning. Hoppas på ett snabbt tillfrisknande!

 10. Gött Jonas. Ta tillfället i akt o träna lite tålamod också 😉
  Men förstår dig, en av mina största rädslor är att bli liggandes med nån skada e dyl

 11. Hej Jonas. Väldigt kul att läsa. Själv spelar jag tennis och har under 1 års tid haft problem med ljumskar, mage och rygg. Kom till slut till Leif Swärd som tog röntgenplåtar och vips visade det sig att även jag hade campåläggningar. Leif vill operera men sjukgymnasterna vill vänta då jag har för bra rörlighet för att vara ett solklart fall. Sen är jag jättestressad för operation och målar upp ett värstascenario med permobil, sängliggande, inflammation, blodproppar mm. Nu kör jag rehab under våren så blir det beslut om operation till hösten. Vore jättetacksam om du hade tid att svara på lite frågor: Vad hade du för besvär innan? Kunde orthocenter garantera att denna operation löser dina problem? Tog Leif bara skelettröntgen bilder eller tog han magnet också? Som 40årig småbarnsfar är jag ju knappast på din nivå fysiskt vilket innebär att man förmodligen kommer operera en höft i taget. Var det någon diskussion om att du skulle ta båda på samma gång? Blir otroligt glad över att läsa att allt gått så bra post op för dig, förmodligen kommer jag låta Leif skära i mig trots allt. Som sagt, har du tid att svara på mina frågor vore jag jätte tacksam. Krya på dig och lycka till!
  Mvh

  Johan

 12. Lycka till med rehab! Grymt att du lyckades få Leif Swärd!!! Försökt få tag på honom för mitt knä, men det är helt omöjligt för oss vanliga dödliga;-) Jag får väl ta och skriva några böcker och vinna några dubbla ironmans först! Krya på dig!

 13. Ja gött! Man blir glad av din blogg! Det går snabbt i bland 🙂 hm det får mig (också) att minnas min enda operation (sjukhusminnen) förutom polyperna vid 6 års ålder först frustration när kroppen inte funkar. Man opererade bort gallblåsan på mig 2004 (sånt här blir det mycket av .. runt 2070 tror jag). Jag vaknade av en söt finsk sjuksköterska som skramlade med burken gallstenar och la under kudden. Sen fick jag en jättetallrik köttbullar och mådde dåligt och hastade självmant upp ur sängen flera gånger varpå jag blev utskälld för det skulle gå lugnt till. S:t Göran överbeläggning jag sov i lysrörskorridor – det var mysigt ändå! ny upplevelse miljö helt udda. Morgonen därpå var det TV4 plastost och FUN jordgubb. Sen GICK JAG därifrån (det skulle man inte heller) fikade med min f d och sen gick jag hela vägen hem. Det var som ett HÅL inuti jag ”kände” där det fattades något.. märklig känsla.

 14. GÖTT!
  Rörelse och cirkulation i kroppen är ju det bästa för läkning 🙂
  Men det gäller ju att hålla sig på rätt sida gränsen. Men du verkar ju ha full koll på din kropp!
  Hoppas det läker snabbt och att du snart är back to normal 😀

 15. Varför har en kille som du och som är så ung fått kalkavlagringar eller vad det är? Kan man helt enkelt träna ihjäl sig. Tänker på signaturläran. Har du ätit fel eller vad?

  • Vilken signaturlära?
   Jag är tydligen född med en disposition för just den här lilla defekten i höfterna. Det är inte en följd av vare sig ålder, slitage eller annat.

   • Hmm, vet man med säkerhet om detta är en medfödd defekt? Leif Swärd och Johan Sandberg forskar ju kring detta och misstänker att det kan bero på mycket träning i låg ålder då skelettet fortfarande växer. Läste i GP att de ska göra en studie på 11 åringar. Tack förresten för din infp omm STAC. Ska ner till Joakim i maj för en custom made. Ha de gott!

 16. Dear Mr Colting! Jag är mycket intresserad av mat och kroppens inre o s v – vill gärna ha svar på min fråga ovan! Vad du tror alltså! Du kan ju knappast veta.

 17. Tack för svar! Jag är inte ivrig. Min andra fråga kom innan du svarade. Så då ser det ivrigt ut. Vad hade hänt om du inte opererat dig? Hade du fått värk då? Kan vem som helst få en sån operation som du fick? Tänker på alla äldre med värkande höfter som får köa i åratal för en operation.

 18. HÄLSAN ÄR EJ ALLT – MEN UTAN HÄLSAN FÅR ALLT ANNAT UNDERORDNAD BETYDELSE !

  Krya på Dig ❗

 19. Rehab er frustrerende, litt kjedelig og veldig viktig. Lykke til!

 20. Stefan Fredriksson

  Hej Jonas!

  Skönt att din rehab går bra, jag blir avundsjuk!

  Leif Swärd opererade mig för exakt samma sak den 8 dec 2011. Dock bara höger sida.
  Men sen dess har det varit uppför…29 feb fick jag en otroligt obehaglig kortisonbehandling eftersom höften var inflammerad.
  Det blev bättre efter det men jag har fortfarande inte fått klartecken av sjukgymnasten att börja belasta.
  Sitter på motionscykel lite då och då men får efter några timmar ont, mest kring ljumsken på höger sida men även utsida höft.

  Jag har tränat hela mitt liv och nu, efter 4 månaders vila…, börjar magen växa och längtan tillbaka till välmående är sanslös!

  Vilka övningar körde/kör du för att komma tillbaka så fort?

  Tack för en bra blogg och lycka till i Kalmar!

  • Aj då, det låter inte kul. Själv står jag i valet och kvalet om Leif Swärd ska få operera mig eller inte. Jag har CAM i båda höfterna så jag fruktar en lång rehab. Vilka besvär hade du innan operation? Tog Leif bara skettröntgen för att ställa diagnos? Jag kommer låta Joakim Dettner på STAC besluta om jag ska opereras och om så är fallet låta Johan Sandberg som arbetar med Leif sköta min rehab. Började du inte gå hos sjukgymnast direkt post op? Anledningen till Jonas lyckosamma rehab tror jag hänger ihop med hans fysik samt möjligheter att på heltid fokusera på sin träning och rehab.

 21. Fick igår besked att jag ska opereras i höst för cam förändring med pincer. Blir mycket glad att läsa allt du skrivit då jag är mycket nervös och har 1000 frågor i huvudet!

 22. Mycket intressant läsning! Jag ska opereras om några dagar och är sjukt nervös! Hela mitt liv kretsar kring detta nu!Har tränat i hela mitt liv och är mycket bekymrad för hur man ska må efteråt. Hur ska man veta att man gör rätt? opereras i ett annat landsting och har fått med mig papper hem som sjukgymnasten här ska hjälpa till med. Dock har han aldrig varit med om något sådant innan så nervositeten är stor!!

 23. Hej Jonas
  Hade också underbara Leif Swärd idag och blev diagnostiserad med samma sak. Är yogalärare, triathlet wanna be (men smärtan har satt stopp) och är så in i bomben rätt för att jag måste operaras och bli rörelseförhindrad ett tag. Jätteskönt att läsa om din situation. Har blivit ordinerad sjukgymnastik, ska bli spännande att se vad den går ut på. I värsta fall får väl sedan Leif händerna på mig igen.

 24. Hej Jonas och ni andra som gjort operation.
  Jag har haft problem med en ljumske under tre månader. Jag var och träffade Leif Swärd som visade pålagringen med en slätröntgen. Jag åkte tillbaka till Uppsala där jag bor där vår lagläkare ville göra en magnetröntgen för att säkerställa att det var pålagringen på lårbenshalsen som påverkar att jag får ont. Varken han eller någon annan läkare hittade någonting på MRT. Därför undrar jag om ni andra gjorde en MRT innan ni opererade er som visade inflammation eller liknande som påverkas av pålagringen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s