Så här sjuk blir man av kött och mättat fett!

Under mina föreläsningar så är min primära målsättning att inspirera och motivera samt avdramatisera koncept som hälsa, hälsosträvan och träning. Hälsa är ingen tävling. Inte heller livet. En hälsosam livsstil är mycket mer processorienterad än resultatorienterad och väsentligt mer lustfylld än kravfylld.

Med det sagt så vill jag också stimulera och provocera åhöraren till eftertanke och kritik. Förmågan att kunna ifrågasätta både dogmer, samtid och den företeelse som vi brukar kalla ”normalt”, är det viktigaste verktyget och förmågan som vi kan besitta!

I synnerhet gäller detta avseende mat! Alltför många har fastnat i gamla trötta vanföreställningar, köpt information och ren desinformation. Alltför många nöjer sig med en undermålig hälsa och en undermålig livskvalitet. Alltför många accepterar en i förtid åldrande kropp som både ser ut och fungerar sämre än vad den skulle.

Alltför många sitter fast i fil&flinge-träsket! Alltför många sitter fast i den fettfobiska lättmargarin-fällan! Alltför många sitter fast i Ica-Stigs polykroma reklamvärld med allt annat än sublima signaler till vad vi ska handla till middag!

I syfte att ställa saker och ting på en spets, och i ljuset av vad insnöade dietister och andra ”auktoriteter” brukar varna för, så brukar jag visa en lista över livsmedel på en dagsmeny. Den ser ut så här:

 • 2 liter rå mjölk
 • 12 råa ägg (eko)
 • rått nötkött (eko)
 • rå kyckling (eko)
 • rå fisk (vildfångad)
 • opastöriserat smör, 100 gram
 • rå lever
 • märgben, rå benmärg
 • rå honung
 • färskpressad grönsaksjuice
Min fråga till åhörarna är hur de tror att en person som äter detta mår? Och mer intressant, vad en traditionell dietist eller konventionellt tänkande läkare, hade sagt om detta!
Tolkar man moderna kostråd så är ju det ovanstående något av det värsta man kan tänkas äta! Mängder av mättat fett! Råa produkter! Och inte ett enda spannmål, inget mjöl och inga gryn!
Kort sagt, en person som äter så här måste vara antingen på väg att dö, vara gravt ohälsosam eller allvarligt sjuk!
Fredrik Colting

Fredrik Colting

Fredrik till vänster i bild

Fredrik till vänster i bild

Fredrik Colting

Fredrik Colting

 

Och inget kunde vara längre ifrån sanningen! För jag vet inte vad ni tycker men jag tycker inte att Fredrik, min bror alltså, ser speciellt sjuk ut. Jag tycker faktiskt att han ser förbannat frisk och stark ut! Och jag tror knappast att en diet på margarin, mjöl och lättmjölk hade fått honom att må bättre:)

Han har ätit den här typen av rå kost under flera år.

Och för er som tror att min bror är någon typ av icke-funktionell kroppsbyggare så kunde inget vara längre från sanningen. Fredrik är en av de mest atletiskt kapabla personerna jag vet. Långt mer allsidig än jag! Och han är alltså exceptionellt frisk, med alla subjektiva mått mätt. 36 år gammal, är han förresten. Och vi ska senare i vår göra några oberoende hälsotester för att få hans exceptionella hälsa svart på vitt också.

Det verkligt intressanta är ju att vi vet hur våra kroppar reagerar på vår moderna modediet med spannmål, margariner, pastöriserad mjölk, socker och så vidare. Det är nämligen bara att följa de uppåtgående kurvorna på allsköns sjukdomar som diabetes, hjärt- och-kärlsjukdomar, inflammatoriska tillstånd, cancer, med mera för att fatta.

Men det är svårt att fatta när man inte vill fatta!

60 reaktioner på ”Så här sjuk blir man av kött och mättat fett!

 1. Mm, och om det är inte är farligt nu så måste det ju ändå vara farligt i längden…underbar logik 😉

 2. Har du läst We Want To Live? Vet att din bror läst den. Läste just ut den och fann den mycket intressant. Funderar på att testa äta så under en tid men är så förbannat svårt att få tag på allt som rekommenderas.
  Rå mjölk och oupphettad honung har jag fått tag på efter en längre tids sökande men opastöriserat smör är värre. Vet du var man kan få tag i det?
  Läste någonstans att det finns på NK i Stockholm men vet inte om det stämmer. Bor i Umeå så även det är ju ett problem… Kan man beställa det nånstans?

 3. Jättebra blogg-inlägg. Visst är det konstigt att dietister i synnerhet har så svårt att se logiken i resonemanget. Jag gick också på hela light-bluffen och har 25 års ätstörningar i bagaget nu. Bara med naturlig mat, LCHF-style, blev jag frisk och är nu själv utbildad Lic.Kostrådgivare LCHF och fortsätter utbilda mig 🙂 För min del var det logiskt tänkande som fick det att vända. Vad kan vara så svårt med det….

 4. Det första jag tänkte när jag läste matmenyn var ”det här måste vara en träningsnarkoman”…så jag kanske inte tillhör den publik du vill nå ut till 🙂

 5. Hej,
  Fredrik Colting köper opast smör hos Kajsa Warg i Stockholm och det verkar vara det enda stället som säljer detta , tyvärr

 6. Mm det enda som haltar i det här resonemanget är att en person, din bror, känns som ett lite tunt urval för en undersökning av råkostdieten du listar…

  • Nu är ju inte Fredrik ensam om att ha läst Aajonus Vonderplanitz bok We want to live. Många lever på kosten och många blir av med sina krämpor och lever friskare med obehandlad mat.

 7. En bra artikel i DN som belyser båda sidorna i LCHF-debatten. Riktigt enkelt är det ju inte.. http://www.dn.se/nyheter/sverige/den-farligaste-modedieten-vi-haft

  • Nej, tvärtom! Det var en av de värsta artiklarna som jag läst! Bara att kalla LCHF för modediet är absurt när vi ätit fett o kött sedan urminnes tider. Det hon står för med gryn och mjöl och margariner, det är däremot en modediet som gör folk sjuka.

   • Precis. Jag tycker det är orimligt hur man resonerar kring ”bevisbördan” vad gäller dieter och dess hälsorisker.

    Antropologer vet vad vi ätit större delen av vår existens – Kött, fisk och skaldjur samt ägg, frukt, nötter och rötter de perioder det fanns tillgängligt.

    Rimligen borde väl då bevisbördan vara omvänd. Dvs att visa att det nya vi fört in i vår kost, som tex spannmål o socker, inte är skadligt.

 8. Till saken hör väl att både du och din bror hade sett likadana ut med samma fysiologi om ni hade ätit en mer ‘traditionell’, kolhydratrik kost.

  • Borde låta Colting svara på den kommentaren, men jag blir förbannad… Dem skulle självklart inte må lika bra på insidan och inte heller i själen och tanken! Den hälsa som talas om är inte enbart den hälsa vi kan utröna genom en exteriör bedömning, Ska du under en period se välmående ut exteriört, kan du äta det mesta så länge du ligger på ett energiintag som är lägre än din förbrukning. Men att tro att hälsa mäts med kroppens exteriöra utseende som enhet är NAIVT!

   Sunt förnuft åt folket!

  • Nej, absolut inte! Och grejen är ändå inte hur man ser ut utan hur man mår. Nu råkar min brorsa vara extremt deffad också, men hans upplevda hälsa hade varit långt sämre på traditionell mat.

 9. Med herre jisses, Jonas tagga ner för fasiken!

  Du blir allt mer lik en vegantaliban och din argumentativa nivå sjunker likt Titanic.

  Ge oss lite filmtips och någon tränngsövning och sluta upp med ditt dravel om kost. Det är inte bra för ditt hjärta att elda upp dig likt en rabiat vänsterpartist!

  Mitt filmtips till dig: Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

  Peace out.

  • Arne du är min Idol!

   Dina liknelser är klockrena och till viss del sanna (tyvärr).

   Jag repeterar, Jonas; Tagga ner!

   Dr. Strangelove är en ypperlig film.

   Passar också på att tipsa om filmen Food, Inc. (2008).

 10. Bra skrivet!
  Vad för hälsotester är det ni ska göra? Och vart kommer ni att göra dessa?

 11. Arne Svensson, varför skylta offentligt med att du inget förstått?

  Du gör en stor insats för folkhälsan Jonas!
  Jag vill samtidigt slå ett slag för Fredriks bok ”Mjölkrevolutionen”
  Den bör läsas av alla som vill att vi ska få en matproduktion värd namnet!

 12. Härliga bröder ni två!

 13. Frank Nilsson: Väl talat. Den ska jag spana in.

  Arne Svensson: Var inte avundsjuk på folks glöd och passion, låt dig inspireras och glöda lite själv. Haha fast du myntade några sköna uttryck, Tack för din glöd!

  Om man vill ha lite perspektiv på maten som vi rekommenderas äta av samhället så kan jag rekommendera en inspaning av serien ”Landet brunsås” som gick på SVT i höstas den dagen den kommer i repris. En serie som med humor låter oss öppna ögonen för ett kritiskt granskande av den omvärld som inte alltid vill vårt bästa.

  Kom ihåg att vi alltid i slutändan är komplexa biologiska varelser som för att må bra behöver samma stimuli som en jägare på savannen. Den moderna människan är inte ett resultat av biologisk evolution, det är en förklädd grottmänniska.

  Kom ihåg var vi kommer ifrån!

 14. Men det här med bakterier och microorganismer i kött då? Jag har själv aldrig blivit sjuk av rått kött, men har vänner som blivit riktigt sjuka i salmonella av dåligt tillredd kyckling. Hur säkerställer man att köttet ”är friskt”? Jag tycker själv mycket om att äta rått nötkött, rå fisk (även om det väl säkert varit frusen först…) osv inte lika road av fläskkött heller men kyckling? Jag skulle aldrig våga. Även ekologisk kyckling har ju bakterier, även vilt kött direkt från skogen. Ursäkta en okunnig människa 😉 – men jag undrar verkligen – är det inte ”farligt” ur den aspekten? Vänjer man sig?

  • Frågeställningen är berättigad. Sanningen är att man kan bli sjuk av mycket och av alla råa produkter om de inte hanteras varsamt. Och framför allt om de är av dålig kvalitet!
   Jag har inget hundraprocentigt svar mer än att man ska vara kräsen med kvaliteten och vart man handlar. Jag har aldrig blivit dålig av rått kött, råa ägg eller rå mjölk. Inte heller brorsan.

 15. Rå kyckling och rå lever, kan inte det vara lite farligt? Men, men är det eko så kanske det är OK. Däremot kan jag inte tro att det är gott :-/

 16. Din brorsa må se frisk ut men det gör Iggy Pop (väldigt likt Fredrik) också, trots att han går på en annan diet, haha.

  Spanade in lite bilder på Lars Frölander, tycker han ser ännu mer frisk ut. Trots att han varit vegan i över 10 år, dessutom prenumererar han på SM-guld i simning.

  Mjölkrevolutionen har jag läst och den värdesätter jag inte mer än en rulle Lambi (som är mer funktionell).

  Nä, nu ska jag äta lite lätt Yoghurt med massa musli!

 17. Jag har en fråga angående mjölken… Jag har tyvärr inte tillgång till råmjölk, men jag dricker istället Åsens ohomogeniserade mjölk, ganska mycket också…

  Men är det så att den mjölken bara är ”mindre nyttig” eller blir det nånting som direkt är ohälsosamt med ohomogeniserad men lågpastöriserad mjölk… Ska jag liksom skära ner på mjölk om det inte är råmjölk ? Det är ju förbannat gott även fast det inte är råmjölk…

 18. […] I sitt senaste inlägg berättar Jonas om sin bror och vad han äter. Och som han säger; enligt läkare och forskare skulle grabben vara död nu. Saken är ju bara den att han är så levande man kan bli. […]

 19. Njae, lite sjuka är väl brorsan och du ändå?
  -sjukt vältränade…

 20. Skitbra! Heja! Fortsätt å greja!

 21. Om jag inte kunde äta kött skulle jag svälta ihjäl. Har Crohns och korttarmssyndrom, eftersom det flödar och rinner av för mycket fett och fibrer skulle jag rinna bort om jag åt vegetariskkost. Det är verkligen inte för mig. Behöver kött också som källa att få i mig järn, pga hur jag är skapt drabbas jag lätt av brister av skilda slag som jag kompenserar genom kosttillskott mm.
  Alla dieter är inte för alla, jag mår dåligt av mat min kropp inte gillar, ja alltså inte bara pga att det inte passar mig smakmässigt.

  Ha det gott !

  • Hej Agnetha!
   Tack för din kommentar.
   Jag har läst mycket om människor som har just Bechterews och andra reumatiska sjukdomar och som upplever stor skillnad när man äter LCHF med mer kött och fett, kontra en typisk modern kost med mer spannmål och kolhydrater.
   Har du lust att utveckla dina erfarenheter på området?

   Vänligen
   Jonas

   • Jag är förvisso inte Agneta och har inte heller Crohns, däremot har jag Ulcerös Colit vilket är en närbesläktad åkomma. Skillnaden mellan hennes sjukdom och min är att hennes kan sitta i hela matsmältningsapparaten och min enbart i tjock- och ändtarm. ”Fördelen” med våra sjukdomar (om man ställer de i jämförelser med samlingsbegreppet IBS) är att de går att medicinera mot symptomen som alltså är en kronisk inflammation utlöst av att det egna immunförsvaret av någon (av vetenskapen ännu okänd) anledning löper amok och angriper kroppens egna vävnader. En annan skillnad är att man kan operera bort tjocktarmen och på så sätt bli av med sjukdomen, men det kan man ju av förklarliga skäl inte göra med MB… Men det är alltså två sjukdomar som andra autoimmuna sjukdomar som Bechterews, SLE, MS och liknande. Det hela yttrar sig i blödande tarm och att man får springa på toaletten fyrioelvatusen gånger per dygn, även på nätterna… Vid UC får man inte nödvändigtvis någon viktnedgång, vilket man ofta får vid MB, däremot kan man få värk i leder, främst i höfter och/eller andra större leder. Väldigt handikappande när det är som värst… Men det finns alltså mediciner, läbbiga starka cellgifter/cytostatika som inte är att leka med. Nåväl – för mig fungerar det när jag är som sjukast urdåligt att äta fibrer eller svårsmält mat överhuvudtaget, fet mat ”svämmar över” och rinner ut åt både det ena och det andra hållet – det stannar helt enkelt inte kvar, inte i min kropp i alla fall 😉 Funkar ungefär som lavemang kan man kanske säga! 😉 Däremot blir tillvaron lite lättare om jag håller tarmarna så stilla som möjligt och detta har jag uppnått genom att äta skonkost, alltså milt kryddad, och försiktigt tillagad mat som fyller ut tarmarna så att det blir ett så jämnt och stilla flöde som möjligt. Det känns inte nyttigt att knöla i sig vitt bröd, eller särskilt skoj att käka kokt kött i diverse former – men det gör gott 😉 Men vad man kan konstatera att vad som fungerar för en person kanske inte alls fungerar för nästa utan det är något som man får lära sig av egen erfarenhet. Mina läkare (som för övrigt är riktigt kalastoppbenbra) hävdar att stress eller mat har mycket liten betydelse för själva sjukdomen och det har de nog alldeles rätt i – men för välbefinnandet har det desto större 😉 Kanske LCHF kunde fungera ur ren hälsoaspekt, men det vettitusan om jag hade stått ut med att kräkas efter varje måltid… ha, ha, ha! Men säkert är det skillnad på någon som har ont av t ex reumatism eller SLE eller dylikt, där problemen i sig inte sitter i matsmältningsapparaten? Det vågar jag inte svara på – det här var bara en liten vink om hur det är för mig att leva med blödande tarmar som inte vill fungera! (Dock skall tilläggas att jag är helt symtomfri nu sedan några år vilket jag är djupt tacksam över varje dag! Och jag kan äta precis vad jag känner för! Underbart!) För det svåraste när ett skov är över är att få hjärnan att fatta att skovet är över och inte fortsätter framkalla stressen över att en toa kanske inte alltid finns runt hörnet, men det går med lite övning att jobba bort! 😉

 22. Glömde säga att jag är mån om vad vi i familjen stoppar i oss, lagar mycket, det mesta av maten från grunden, så vi äter en bra och balanserad kost. Det ska vara oliv- eller rapsolja, smör, grädde, inga lättprodukter, gör egna köttbullar, såser, mos, mm osv., den listan kan göras precis hur lång som helst. Så tänker jag !

 23. Rå mat är något jag funderar på att ge en chans…
  Det pratas flitigt idag kring dieter och olika koster där jag tycker Du för in en vinkel som är både intressant och viktig…
  Det som bekymrar mig mest är andelen överviktiga som blir fler och fler…
  Den enkla starten på ett hälsosamt liv är väl ändå RÖRELSE!
  Något som är i rörelse blir inte överviktigt!

  • Naturligtvis. Men det ena utesluter inte det andra. Men man ska komma ihåg att man som i regel inte blir sjuk eller dör av brist på rörelse (möjligen svag o klen) om man äter rätt! Men man kan verkligen bli sjuk eller dö, vilket vår samtid bevisar, av att äta fel.

 24. Oh, du ofriviliige komiker. Ditt ”bevis” är alltså att din bror ser frisk ut. Hihi!

  • Nej. Har jag pratat om bevis? Jag ville bara visa på ett helt alternativt sätt att äta (ett sätt att äta som skulle förfära en dietist) som uppenbart fungerar för just honom.
   Jag behöver ingen bevisföring för att förstå vad som är rätt eller fel i frågan ändå. Jag tycker det säger sig självt.

 25. En fråga angående rött kött och den allt tyngre bevisbördan som pekar ut det som starkt bidragande till allt fler varianter av cancer; gör det en skillnad i det avseendet att äta det rått?
  (Och hur i hela världen får man i sig rått kött/kyckling/lever/benmärg egentligen?)

 26. Ang. rått kött som det skrevs lite om… Blir man sjuk nån gång som brukar ju kroppen i regel sedan bli immun mot denna/dessa bakterier. Tycker detta med helt rå kost är väldigt intressant! Har själv slutat äta produkter med gluten och mår skitbra efter detta! Har känt mig småsjuk och hostig under jättelång tid (trodde jag hade twar, vilket jag kanske hade också). Är glad att det finns människor som du Jonas! =)

 27. […] så kommer Jonas Colting. Hälsokonnässör. En kille som tränar som ett svin och föreläser/håller kurser (väldigt väldigt kortfattat […]

 28. Vilken tur att det är just denna typ av mat som jag älskar!!

 29. Vore mycket intressant med lite artiklar om dina dietidéer (Som jag tror stenhårt på) och hur det påverkar blodfetter, framför allt hos personer som inte tränar speciellt mycket.

  Finns det ens så mycket forskat på ämnet?

  Tack för en bra blogg!

 30. Jag bara undrar stilla-äta rå kyckling? Risken för salmonella då? Men annars-heja heja! Jag tror på den kosten, och att döma av hur brorsan din ser ut så verkar han ju inte lida direkt 😉

 31. Ärligt talat. Killen till vänster på bilden ser inte så hälsosam ut. Titta på högerarmen exempelvis. Snarare bordering undernäring. Så här ser män ut som ut som går på diet / har kalorirestriktion. Män har ”tur” på det sättet. Det är rätt busenkelt att se deffad ut. Jag är inte övertygad.

  Å andra sidan, studier pekar ju på att man med ”maraton”kropp lever längre och är friskare. Det är dock ej värt den råa torsken…

 32. Har ej läst alla inlägg/svar ang denna diskution.
  Men,man kan inte göra opastöriserat smör av patstöriserad grädde!!
  Om någon vill ha tag i opastöriserat/rått smör från ekologiska kor som ENDAST äter gräs/hö hela året
  kan man mejla mig.
  Jag har en mindre produktion av mjökl på min gård i södermanland,där jag tillverkar detta enligt livsmedelsverket ”farliga” råa smör.
  annatliv@hotmail.com

 33. Smöret La Baratte du Crémier finns på La Maison Française i Göteborg och är opastöriserat. Finns garanterat lite här och var i Sverige (http://mejeriprodukt.se/tag/opastoriserat-smor/). Sen kan man fråga runt på lite olika fäbodar och gårdsmerjerier. Vissa säljer och skickar, men det är inte billigt!! Opastöriserade ostar är ju mycket lättare att hitta. Räcker att gå till Ica.

  Jag har ätit LCHF i ett år nu. Började pga av kronisk värk… Jag hade t o m problem med att diska. Jag har blivit sååå mycket friskare och innan jul började jag även ta en tsk fermenterad torskleverolja (dvs rått) och tog ännu ett stort kliv framåt. Oupphettat tror jag är viktigt. Jag äter visserligen lagad mat också, men man bör nog få i sig rå mat också och fermenterad. Indianerna åt rå lever och även ex binjurarna (som innehåller massor av c-vitamin). Jag är inte jätteförtjust i den råa konsistensen på kött och fisk, men övar mig genom att smakar emellanåt (practice makes perfect), fast då enbart gräsbeteskött. Jag har inte mått så här bra på väldigt väldigt länge. LCHF är inget nytt. Det är att gå tillbaka till naturen, att äta oprocessad och oförstörd mat!! Works for me och tydligen många andra också!!

  I vilket fall, Jonas, tagga absolut INTE ner!! Tack för din inspiration!! You’re the man!!

  • Tack så mycket för tipset, och för berömmet!

   • Tack för inspirationen och en bra blogg! Att äta rått kött var verkligen mycket bättre än jag kunde föreställa mig. Jag är lite nyfiken på vad Fredrik äter mest av samt hela hans ”meny”…?

   • Jag kan kanske få honom att skriva ett inlägg själv…

   • Ja men det hade varit kanon! Jag har läst artikeln om honom i vilken tidning det nu var men det hade varit kul att veta exakt vad man ska gå igenom och testa.. Skönt att det verkar finnas lite andra här som är redo att ta ansvar för sig själva och inte bara följa hela systemet med jobb, medicin, vaccin, mat mm..

 34. Var är grönsakerna?
  Och varför oprocessat – förutom sista punkten?
  ”Grönsaksjuice” – Där har har han ju filtrerat bort mycket av göttigheterna.
  Undrar varför han inte äter ”riktiga” grönsaker?

 35. Nån update på g om brorsan din? Äter han fortfarande denna diet? Har han gjort det där hälsotestet än?

 36. Och var får jag tag på opastöriserat smör 😥 Helst under 300 kr/kg (för det hittade jag, och KRAV var det inte heller).

  Skulle gärna hitta en mjölkbonde med KRAV-mjölk för rå mjölk, men hittar inget register och ”ingen vet” av de jag känner.

  Annars äter jag rå benmärg (Gröna gårdar) och ibland rå talg. Råbiff, rå nyslungad honung, drar i märgbenen ihop med min hund (han såg kul ut i början när: ”va!?! Ska DU har mina ben???”.

 37. Fantastiskt inlägg, själv så dricker man rå mjölk, hämtar direkt från bonden. =) Råbiff är ju bland det godaste som finns. Hemmagjord surkål är suveränt och fyllda med goda magbakterier. Dessutom är fermenterad torskleverolja ett måste! Vintern blir alldeles för deppig annars.. =) Skönt att höra att man inte är ensam om en sådan här diet…. Dock har jag inte provat eko kyckling rå ännu… Det får bli en dag! Ha det gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s