Våga vägra vegetariskt!

I Borås förs just nu en intensiv lobbyverksamhet och debatt om vegetarisk mat i skolan. Förslaget kommer från den rödgröna röran och bygger på att alla skolor ska ha en obligatorisk köttfri dag i veckan. Valfrihet har heller aldrig varit deras grej… Den borgerliga alliansen vill däremot att skolorna själva, och ytterst eleven själv, ska få välja när och om det BARA ska serveras vegetarisk mat.

Jag är naturligtvis inte emot vegetarisk mat! Det är en i högsta grad essentiell föda för oss och en nödvändighet för långsiktig hälsa. Dessutom är det gott! Min favoritmåltid är en av grönska vibrerande sallad som serveras MED kött. Inte utan. En passion för vegetarisk mat är alltså inte oförenlig med en passion också för allt annat som är gott och som vi måste och borde äta. Så som kött av hög kvalitet. Så som ägg. Och så vidare.

Den här debatten är illa maskerad till en miljöfråga och vidare till en fråga om barnens välmående. Vilken chimär! Det här är en debatt med tydliga politiska förtecken i syfte att kamma hem billiga politiska poäng. För det är väl ingen som på allvar tror att isbergen smälter i långsammare takt, om de nu smälter alls, för att skolbarnen i Borås förvägras en komplett skollunch? Och tror man det så tycker jag att man ska plocka upp huvudet ur SSU-sanden och titta verkligheten i ögonen! Den verkligheten handlar om att många barn och ungdomar äter sitt viktigaste mål om dagen, i skolan, och att den måltiden ska vara så fullständig och fullödig som bara tänkas kan.

Dessutom fokuserar man på helt fel saker när man pratar om att servera vegetariskt eller inte. För det första kan man servera både och! Men det är ju mer valfrihet än vad folk kan hantera enligt DDR-maffian på vänsterkanten. Nej, den riktiga debatten borde handla om den generella kvaliteten på maten som serveras. Frågor som skulle ställas är;

 • serveras (bara) margariner eller finns det riktigt smör som pålägg?
 • steker man i smör eller i vidriga, billiga och ohälsosamma matoljor?
 • värmer man halvfabrikat eller lagar man mat ifrån råvaror?
 • finns det (bara) lättmjölk eller också helmjölk?
 • serveras det riktiga grönsaker som avokado, broccoli och spenat eller är det bara gurka och isbergssallad?
Samma debatt fördes för något år sedan och då skrev jag följande i min BT-krönika:

”Lokalpolitiker i Borås kom under våren 2010 med förslaget att skolmaten skulle vara vegetarisk en dag i veckan för barnen i kommunen. I klimatpreventivt syfte. För när Kyoto- och Köpenhamnsavtal gått åt skogen och tiotusen kineser köper en ny stadsjeep idag så ska våra skolbarn minsann dra sitt strå till stacken och inte äta kött.

Det var ett ogenomtänkt och felaktigt underbyggt förslag som presenterades i syfte att samla billiga kommunpolitiska poäng och i sin naivitet helt harmlöst om det inte pekade på en otäck cynism hos de folkvalda; barn är underställda vuxnas beslut och skulle nu propsas på en miljöpolitisk agenda. De kan inte heller själva göra egna val i större utsträckning och när man så diskuterar skolmaten så vill man ta bort det kanske viktigaste som serveras på tallrikarna!

Hade man haft ett genuint intresse av miljö och framförallt av våra barns hälsa, vilket i sammanhanget är betydligt ”närmare” och mer påverkbart, så borde man istället fokuserat på att attackera alla obskyra halvfabrikat, lightprodukter, dåliga fetter och margariner som serveras i skolmatsalarna. Industriellt framställda är de säkert miljöfarliga i sig men framförallt hälsofarliga!

Man kunde också fokuserat på att snarare servera mera kött, gärna ekologiskt, närproducerat eller vilt, samt fisk och ägg samtidigt som man erbjuder ett rejält salladsbord till varje måltid. Skolmaten är för en del barn den enda rejäla och sammansatta måltiden de äter om dagen och det är just där de förhoppningsvis erbjuds en del kött, fisk och ägg medan resten av måltiderna sannolikt utgörs av insulindrivande gryner, mjöl och sockerdränkta halvfabrikat. Är det en bra idé att ytterligare underminera dessa barns chanser till en något så när sammansatt kost genom att på grunda bevekelsegrunder ta bort köttet?

I skuggorna bakom väldigt diffusa miljöargument vilar också delar av vegetariska och vegana ideologier på minst sagt tveksamma vanföreställningar med Disney-komplex där alla djur är kompisar och i ett förmänskligande av djur där naturen ska vara en fridfull och oskuldsfull plats. I verkligheten är djur långt grymmare mot varandra än vi föreställer oss.

Det står nämligen helt utan tvivel att människan är köttätare och att tillgången till animaliskt protein har drivit evolution och mänsklig utveckling framåt. Tillsammans med andra protein- och fettkällor samt frukt, grönsaker, växter, frön, nötter och annat så har det utgjort och bör fortsättningsvis utgöra basen för vår föda. Och det är i den andan som skolmaten bör ses, livsmedel ska inte exkluderas utan inkluderas. Det är inget val om antingen eller. Min favoritmåltid består exempelvis av kött och en stor grönsallad.

Skolbarn ska erbjudas mångfald och allsidighet och en anda av matkultur utan att ett skammens moln av miljösamvete ska behöva hängas över dem för att några kappvändarpolitiker ivrigt fjäskar med i den enda politiskt korrekta frågan där det aldrig tillåts en avvikande uppfattning; klimatfrågan!

Att ta bort kött i skolköket, eller i kosthållningen överhuvudtaget, är som att gräva en grop åt stegen för att tvätta källarfönstret. Låt istället barn och ungdomar äta det bästa som lokala producenter kan uppbringa av ekologiska och närodlade produkter av kött och grönsaker och ta istället fighten för mer lek, spel och idrott i skolan än idag. Då kanske dagens ungdomar blir piggare, starkare och mer benägna att springa, gå och cykla i framtiden istället för att åka bil och buss?

Jag är övertygad om att en vegetarisk livsstil är långt ifrån optimal och till och med kontraproduktiv. Vi mår visserligen bra av grönsaker men än mer av kött och animaliskt protein! Jag rekommenderar starkt boken ”The Vegetarian Myth” av Lierre Keith för den som vill läsa  ytterligare underbyggda argument till varför vegetarianismen har fler hål än en schweizerost. Och jag vet inte om vegetarianer ens äter ost?”

169 reaktioner på ”Våga vägra vegetariskt!

 1. ”Jag är övertygad om att en vegetarisk livsstil är långt ifrån optimal och till och med kontraproduktiv.”

  Rätt tänkt – som jag ser det.

 2. Läs på din nolla! Kött är en av de mest skadliga varor som finns, både för klimatet, miljön och hälsan.

  • Antingen är du miljöpartist, dietist eller vegan; det är de enda tre kategorier människor som uttrycker sig så grunt. Och om du ”läser på”, utanför det ideologiskt färgade material som du uppenbarligen begränsar dig till, så har du åtminstone helt fel när det gäller kött och hälsa.

   • Men han HAR rätt när det gäller klimatet och miljön!

   • Jimmy Kjell:
    Han har FEL om klimatet/miljön.

   • Väldigt vuxet att dra en hel yrkeskår över en kam.

   • Fast det kan ju vara bra att inte kasta sten i glashus Jonas. Du vrålar och pågår om att vegosar är politiskt färgade och gör samtidigt inget annat än presenterar högerns partibok med samma gamla vanliga trams fast i uppoppad version. Kom igen när du står fri från en massa klyschor, politiskt omedvetet bråte och naiviteter! Då vill jag veta var du står i den vegetariska frågan.

  • usch vilken ton…

   Mrs G

  • Ëllerhur! folk är så jävla lågbegåvade när de argumenterar för köttet. Man kan bara ta sig för pannan och tycka synd om människorna. Fast mest djuren.

   • Men det är inte synd om djuren. Naturens gång är att djur äter andra djur. Livet är inte tecknat av Disney.

   • Min kommentar är riktad till ”BeingJonas”, och JA.. Djur äter andra djur. Men människan är INGET djur, vi ingår inte direkt i ekosystemet. Därför är det inte obligatoriskt att man bör äta kött, eftersom vi inte är några djur. Därför skall vi, som har kompetensen, tänka om och tänka rätt.
    Och din rubrik är missledande, du kanske ska lära dig att sätta en riktig rubrik som sammanfattar ditt ämne.. Istället för att göra det missledande och provocerade. Du är väl ingen 20-årig bloggare, heller?

 3. Corn flakes, Halal eller vegetariskt: Där har vi Sjuklöverns tre musketörer, som svar på alla välfärdssjukdomar ute i världen. Får Schyman vara med på ett hörn är det snart bara okej att äta om maten är könssegregerad – 2 L Valio Yoghurt till Pelle och Lina får nöja sig med en fet falukorv.

 4. Du är en av mina stora förebilder, men när du ger dig på vegetarisk föda blir jag ledsen, vi äter mer kött än någonsin idag. Variation håller jag med om men att gå ut med orden ”våga vägra vegetariskt” är i hårdaste laget.
  Läs boken Eating Animals av Jonathan Safran Foer.

  • Jag ger mig inte på vegetarisk föda! Läs hela mitt inlägg. Jag älskar grönsaker och sallad. Men i min värld utesluter inte det ena det andra. Så titeln ”våga vägra vegetariskt” handlar om att vägra låta politikerna sätta en ideologisk agenda för våra skolbarn. Inte att INTE äta grönsaker.
   När det gäller Foers bok så har jag inte läst just den men jag har läst Everything is Illuminated som jag älskade! Men jag är inte Disneyfierad när det gäller djur, i naturen äter djur också andra djur och döden är nog inget som är vackert. Vare sig i ett slakthus eller i just naturen. Däremot är jag starkt emot en oetisk djurhållning och vanskötsel av boskap etc. Så köttindustrin som sådan har mycket på sitt samvete vilket innebär att man får vara samvetsgrann som konsument.

   • Hur kan EN köttfri skollunch i veckan vara ”att sätta en ideologisk agenda för skolbarn”? Jag hade förstått ditt monumentala raseri om det hade handlat om att tvinga igenom vegetarisk kost (eller kött, eller fisk, för den delen) VARJE dag. Men jag tycker det låter som en lysande idé att barn får lära sig att variera sin kosthållning i skolan – att de lär sig att man behöver kött, men att det går fint att äta helt vegetariskt ibland. Jag, liksom alla andra i min generation (sjuttiotalister) lever fortfarande till stor del i villfarelsen att ”en måltid utan kött är ingen måltid”. Vi, och världen/klimatet, skulle må väldigt bra av att bli lite upplysta på det området. (För övrigt är majoriteten av forskarna överens om att ”bilen, biffen, bostaden” är viktiga faktorer för att lindra klimatförändringarna – en köttmåltid mindre i veckan är en liten uppoffring som kan göra stor skillnad, om många tar till sig det.)

   • Jag tycker inte att debatten förs om rätt saker helt enkelt. Man har gjort kött till en stridsfråga när man borde ha gjort socker, mjöl, gryn eller den allmänna kvaliteten till det man skulle fokusera på.
    Dessutom är den forskningen du nämner så otroligt politiskt korrekt. de som tycker annorlunda får aldrig komma till tals. Det är konsensus in absurdum som gäller i den här frågan.

   • När ska du förstå att det är ett lika stort val att äta kött som att inte göra det? Att varje dag ta för givet att kött är det bästa för oss är att välja åt eleverna vad de ska äta på exakt samma sätt som om man valde att servera vegetariskt. Ditt inlägg är så extremt opåläst och bakåtsträvande att det är fysiskt jobbigt att ta sig igenom hela texten.

 5. Javisst! Det känns inte som att en helvegetarisk dag hade gått hem i matsalen på vårt lands olika stadshus, så varför experimentera på våra barn istället för att fokusera på riktig mat lagad från grunden.

  Jag minns med skräck de illasmakande halvfabrikaten under 70-talet när jag gick i skolan. Visst, de stackars mattanterna ville säkert laga riktig mat, jag frågade faktiskt eftersom jag redan som barn var noga med maten, men det var redan då politiskt styrt, även om det faktiskt idag verkar bli lite bättre då allt fler skolor börjar med just detta.

 6. Du är så fullständigt rätt!! Äntligen någon som vågar säga ifrån. Starkt!

 7. Väl formulerat! Jag instämmer till 100%

 8. Borås – det är ganska nära Grönköping va?
  Du nämner SSU-sanden. Den mesta sanden som det djupdyks i i denna fråga verkar annars finnas hos miljöpartiet i Täby.

 9. Ska man ändå skära i offentlig sektor så kan är väl dyrt kött inte en dum de att plocka bort. Tack för boktipset The Vegetarian Myth ska läsa den.

  Men faktum kvar står att det finns flera vegetarianer som har presterat på hög nivå till exempel Scott Jurek (förvisso vegan men tycker det är lite samma sak) Pavo Nurmi (8 OS-guld och 20 världsrekord), Carl Lewis och var inte David Scott vegetarian när han vann sina sex Ironman tävlingar? Jag säger inte att vegetarianer står över kötttätare på någotvis bara att det går att prestera på en vegetarisk kost.

  • Jag kan inte svara för vad andra människor gjort men jag vet att i alla fall Dave Scott enligt uppgift var vegetarian (inte vegan) på den tiden. Man ska dock komma ihåg att det är skillnad på att vara heltidsidrottare och ha tid och möjlighet att göra maten till en prioritet som får ta tid. Jag tror säkert att vissa människor kan må och prestera alldeles utmärkt på vegetarisk kost, i synnerhet om man äter fisk och ägg, och om man lägger ned mycket tid på att få en ordentlig bredd i sina råvaror. Men jag tror inte på det som en allmänmänsklig sanning. Det är lika relevant med sådana individuella exempel som det är med människor som rökt hela sitt liv och som ändå blir 100 år gamla. Det validerar inte rökning som ofarligt bara för det…

   • Nej, Dave Scott (triathlon) var vegetarian och Scott Jurek (Ultra löparen) är vegan(http://www.nytimes.com/2010/05/13/sports/13runner.html). Ja individuella exempel visar ju att något är möjligt. Ed Hillary och Tenzing Norgay visade att det var möjligt att bestiga Everest. De är källor till inspiration. Precis som jag måste säga att du har varit för mig i många hänseenden, tack för en bra blogg.

    Jag själv studerar heltid och arbetar kvällar och helger tränar 18 timmar i veckan. Det är inte svårt att äta näringsriktigt vegetariansk mat om man vill. Visst man måste läsa på lite men det är ingen omöjlighet Däremot ska erkännas att jag äter fisk, skaldjur och ägg så jag är inte 100 % vegetarian. Vill på peka att jag inte är vänster eller mot köttätande utan att jag bara mår väldigt bra av denna kosten.

    Nej, allmänsanningar är väl kanske inte något att bygga argument på heller då de ständigt ändras. För 500 år sedan var jorden platt, för bara något år sedan kom även Big bang teorin på skam. Det jag vill säga är att sanningen alltid är föränderlig.

 10. Jag älskar dig i vanliga fall Jonas, men det är inte seriöst att 2012 hävda att vi måste ha kött eller att det inte skulle finnas en global uppvärmning (vad den beror på är en annan fråga).

  • Det är klart att det är seriöst att hävda att vi helst ska äta kött! Våra evolutionära förutsättningar och bakgrund har inte ändrats bara för att jorden är överbefolkad. Sedan är det en helt annan fråga om man i någon avart av solidaritet ska äta ”sämre” mat (soja, spannmål, etc) i något världsräddarsyfte. Visst, det kanske finns en global uppvärmning men att hävda att lösningen ligger i att människan ska äta mindre kött tycker jag är att sila mygg och svälja kameler.

   • Jag menar att det idag knappast råder något tvivel om att man kan må alldeles utmärkt som vegetarian eller vegan. Då låter det lite konstigt när du skriver att man måste ha kött.

   • Man kan säkert må alldeles utmärkt på två paket cigg om dagen också. Betyder det att vi alla bör röka?

   • Fast en dag utan kött skulle väl ingen må dåligt av ?

    Mrs G

   • Om rökning och att vara vegetarian alls hade varit jämförbart när det gäller underlag för hur hälsovådligt det är så skulle den kommentaren varit relevant.

  • Om man är diabetiker – vilket fler och fler är – så är det faktiskt så gott som nödvändigt att äta kött för att överleva på ett naturligt sätt.

   • Det är inte speciellt svårt att hitta människor och undersökningar som säger tvärtom. Jag tror inte man ska låta så tvärsäker på att kött eller inte kött är nödvändigt för diabetiker.

 11. Varför måste det ena utesluta det andra? Det handlar till viss del om att barn ska få upp ögonen att det finns andra alternativ än kött. Varför måste det vara fel.
  Sedan håller jag med dig om att fokus mer borde ligga på halvfabrikat också.
  Men att ha en vegetarisk dag i veckan, utan kött, är inte fel för den skull

  • Jo, det är helt fel om du tvingar folk till det.

   • Sen när får skolbarn välja vad de ska äta? Det brukar väl va en rätt man är tvungen att äta, vilken skilnad hade det gjort om den va vegetarisk en gång i veckan? Det förhindrar ju inte att man äter kött efter skolan.

 12. Att äta vegetarisk EN dag i veckan underminerar knappast barnens chanser till en något så när sammansatt kost. Tvärtom så tror jag att det är bra att minska köttätandet av en mängd anledningar. Det finns exempelvis starka bevis för att kött höjer risken för cancer i bukspottskörteln, strupen, lungorna och prostatan samt stroke och typ 2-diabetes (http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/for-mycket-kott-bakom-manga-fall-av-cancer). Vegetarisk mat innehåller även mindre tungmetaller och miljögifter (DDT, PCB, dioxin, m fl) än kött och framförallt fisk som ofta har höga halter av bl a kadmium, kvicksilver och bromerade flamskyddsmedel pga förorenade sjöar och hav. Själv har jag varit vegetarian i 17 år, jag tränar varje dag och när jag gjorde en hälsoundersökning i våras var mina värden ”extremt bra” enligt läkaren. Men jag håller med dig fullständigt gällande kvaliteten på maten som serveras i skolorna, där har vi det största problemet.

  • Som sagt, jag älskar också grönsaker! Det är inte där skon klämmer. Det är den generella kvaliteten på mat i skolan som borde vara stridsfrågan. Vad tror du ”vegetariskt” betyder för de flesta skolköken? Jo, det blir vegoburgare på halvfabrikat eller ännu värre, sojabiffar!
   Den studien med kött ger jag inte mycket för. Definitionen av kött är ganska vid och innefattar bland annat charkuterivaror och andra processade köttvaror som ingen har påstått är nyttiga och ljusår ifrån ekologiskt kött.

  • De där bevisen är rent nonsens. Om det nu skulle vara så att kött orsakar diabetes typ 2 så kan man trösta sig med att det går alldeles utmärkt att fortsätta äta kött efter diagnosen eftersom diabetesen då försvinner (eller i alla fall symtomen av den). Finurligt va?

   Om det nu är så att vegetarisk mat innehåller mindre mängd tungmetaller så betyder det väldigt lite eftersom det myckna fettet i kött är dubbelt så energitätt som vegetabilierna. Alltså behöver du inte äta lika mycket, vilket man bör ta i beaktande vid en jämförelse.

 13. Boken du tipsar om finns numera på svenska som ”Vegomyten” – borde vara obligatorisk läsning för alla politiker som har makt över skolluncher, äldreboendeluncher och sjukhusmat:

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411872

  Det kanske är värt en egen bloggpost att den faktiskt har blivit översatt, IMHO dessutom bra, inte för att jag kan jämföra med den engelska för den har jag inte läst, men språket flyter bra i den svenska översättningen.

  För övrigt tycker jag det är symtomatiskt att rörelsen för en köttfri dag i veckan i skolorna kämpar för just köttfri måndag, det är ju om det skall vara en sådan alls den sämsta tänkbara dagen. Nu när vi har fenomenet fredagsmys i Sverige, vilket i barnfamiljer i hög utsträckning betyder tacos med köttfärs och riven ost, så vore det ju bättre att i så fall lägga det den dagen, eftersom eleverna då dels oftast går kortare dagar (och koncentrationsbristen efter lunch p.g.a brist på protein och fett alltså inte påverkar lika många skoltimmar), dels att de ändå statistiskt sett troligen får i sig lite extra protein och fett senare på kvällen.

  Skall man sedan väga in att det även finns fattiga barnfamiljer som inte har råd med kött lördag-söndag när hela familjen skall äta ihop på egen bekostnad så är det ju ännu viktigare att just måndagarna är dagar när det serveras kött i skolorna så att just dessa barns hjärnor får en bra start på veckan.

  De enda som tjänar på köttfria måndagar i skolorna är väl skolkioskernas glass- och godisförsäljning samt dito i närliggande snabbköp, där kan det sedan rulla på hela veckan om barnens magar och hjärnor getts en dålig start redan på måndagen…

 14. Men herregud Jonas, det handlar om en (1!) dag! Din (liberalneurotiska) sk valfrihet påverkas väl knappast i någon större utsträckning av att man tar bort animaliska produkter från menyn under en enda dag i veckan. Man skulle ju kunna servera hur mycket grönsaker som helst att välja mellan den dagen. Eller ska alla kunna få äta precis vad de vill varje dag? Ekologiskt kött från frigående djur som äter för dem naturlig föda är dyrt och svårt att tänka sig att man skulle ha råd att servera i kommunala skolor varje dag. Att man tar bort industriellt producerat kött uppfött på soja och spannmål är utmärkt ur alla aspekter. Såväl etiska, som miljö- och hälsomässiga. ”Valfriheten” ger ju också att den som har pengar över kan sätta sitt barn i en friskola som t ex bara serverar kött, eller grunda en sådan i fall det saknas en.

  • Ja, problemet är djupare och vidare än vad frågan innefattar som det är idag, det håller jag med om. Men problemet är att man i så fall tar bort kött och lägger till exempelvis sojabiff. Och värre produkt är soja finns knappt inte. Så precis som du påpekar att ekologiskt kött är för dyrt att servera så är det exakt likadant med färsk spenat och avokado.

   • Nu är jag visserligen både miljöpartist och fd vegetarian, så frågan är väl om min åsikter räknas 😉 Jag är själv rätt skeptisk mot diverse produkter som s a s ska likna kött men som inte är det. Står valet däremot mellan att trycka ner x antal sojabiffar, importerade från Brasilien, i en kalv som göds upp i ett uppvärmt djurdrivhus i smällkalla norden och servera dennes sönderstressade bakben till en tolvåring, mot att att trycka ner en enda liten sojabiff i gapet på sagde tolvåring varje måndag så är valet enkelt, för mig.

   • Då inget av de två alternativen låter särskilt tilltalande så finns det knappast någonting som är så olämpligt som mänsklig föda som just sojabiffar.

  • Men Jonas tycker inte att det gör något att skolmaten är dyr. Det är väl ingen som väljer att gå på sunkiga kommunala skolor? Alla jag känner har valt att ha hög lön och väljer bara det dyraste och bästa. Jag väljer dessutom att köttindustrin inte påverkar klimatet alls.

   • Du har förstått alldeles rätt! Ingen behöver gå på en skola de inte vill idag! Jag vet att det sticker i ögonen på rödgröna personer. Dessutom är det ”dyra” mateb knappast så dyr att man inte har råd att köpa den om man vill. Men man kanske inte kan köpa cigg och storbilds-TV också… Köttindustrin och klimatet väljer jag att inte tro på helt enkelt. Eller så bryr jag mig mindre om det än om den enskilda individens välmående.

 15. Vi har försökt att ge våra barn vegetariskt hemma en dag i veckan. Detta gick inte hem alls… Jag bävar för att dom ska ”tvingas” äta det en dag i veckan på dagis/skola.
  Varför kan inte föräldrarna själva ta ansvar för detta, och servera det hemma istället om det nu måste serveras. De flesta barn äter väl ändå två mål mat om dagen?

 16. Jag håller verkligen med om att kvaliteten är den springande punkten i hela diskussionen och under tiden som man diskuterar och funderar och forskar så står vi föräldrar där och ser på när våra barn matas med sån skit som aldrig nånsin skulle få komma i närheten av varken min spis eller mitt kylskåp. Men att det skulle vara en politiskt färgad fråga tycker jag är smita undan ansvaret, att skicka ur sig sådana kommentarer handlar ju inte om själva grundfrågan. Tyvärr skulle färgen på politiken i realiteten inte innebära ett endaste dugg för kvaliteten eller åtminstone försvinnande lite – det vet man ju redan och att tro nåt annat är naivt. Plånbokens storlek skiftar förmodligen endast marginellt. Man kan tyvärr inte gömma sig bakom den typen av floskler. Vad som är skrämmande är snarare det faktum att det till syvende och sidst handlar om brist på kompetens hos beslutsfattare, brist på kontinuitet och dumsnåla sparkrav som syftar endast till att se till att man får fram fina siffror till nästa kvartalsrapport så att man får sig sin hett eftertraktade lilla klapp på huvet. Det är nog närmare verkligheten än om det står rödgrön röra eller blålila gryta på menyn! Det handlar om att agera och inte dividera!
  För det går nämligen att laga mat till våra barn både billigare och till bättre kvalitet från grunden utan halvfabrikat – det har som tur är mina barn åtminstone fått uppleva under några år av sin skoltid på en skola här i vår stad – dock ej längre.

  • Problemet är bara att man måste ta dig förbi några klämkäcka miljöpartister innan du får lov att göra något själv. Politikerna har tyvärr monopol – fyra år i stöten – på att besluta om vad som skall tillagas och serveras våra barn. Förr var det bara kunskapsförmedling som det experimenterades med, nu är det tydligen så även med uppfödningen av eleverna.

   • Men varför är det då intressant att ens diskutera vad det är för färg på politiken? Varför skulle våra grundläggande behov skifta beroende på det? Jag skall villigt erkänna att jag är oerhört politiskt ointresserad så jag har ingen aning om hur fördelningen av kommunens pengar fördelats beroende politiskt styre och om barnen under vissa perioder mått bättre eller sämre. För mig är det ju bara mycket marginella skillnader från tid till annan, dimridåer, skitsnack och nån sorts behov av att gömma undan själva kärnfrågan – nämligen kontinuiteten och huvudfokuset i att se till att våra barn får näringsriktig mat i skolan. Istället fyller man platser i våra kommunhus med människor som inte lyckas nå sina ålagda mål kanske på grund av bristande kompetens men också säkert baserat på mål satta vid ett konferensbord helt utan förankring i verkligheten. Utan man dumsnålar och fattar hysteriska beslut som när de når media låter så magiskt dumma att man undrar hur det är beställt med mänskligheten… I så fall är jag nog benägen att vara mer ”konspirationsteoretisk” och att vårt krumbuktande hit och dit endast får som effekt att någons plånbok blir mer stinn vilket all politik i grund och botten faktiskt gör – noblare och ädlare värden än så sätter inte jag på politiken i alla fall – politikerna är precis lika styrda av andra makthavare som vi gräsrötter är av forskningsrön.
    Själv är jag för övrigt allätare och äter man en riktigt gott tillagad vegetarisk rätt så reflekterar man överhuvudtaget inte ens över att det inte är nåt kött med i rätten är min åsikt.

 17. Hahaha.

  satt precis och skrev en lång arg kommentar om hur fel ute du är på flera olika plan men jag komprimerade det till ett ord: Hälsobluffen

  • Vad roligt att du sitter på de rätta svaren då, David! Har du lärt dig dem på SSU?

   • Nej, snälla Jonas – gör inte så! Svara inte så korkat. Du får dig själv att framstå som en hysterisk konspirationsteoretiker – och det tror jag inte att du vill. Dina förnuftiga funderingar får sig en allvarlig törn och förlorar i seriositet… Behärska dig och fall inte för de låga trixen och spela folk rätt i mun!

 18. Att en väl sammansatt köttfri kost på något sätt skulle vara sämre än en väl sammansatt kost med kött finns det väl som helst belägg för? Det finns personer som har teorier om evolution etc, dock har inget av det nånsin kunnat beläggas i någon vetenskaplig studie så vitt jag vet. Upplys mig gärna. Är det nåt som genomsyrar människors evolution är det att vi alltid förändrat och anpassat oss till rådande miljö. Vi har också ätit helt olika kost berående på var på jorden vi bott. Man åt inte samma kost i afrikas regnskogar som på grönland.

  ”Och värre produkt är soja finns knappt inte.” Har du nån referens för detta påstående?

  Ett sånt överflöd av kött som vi har idag har aldrig funnits i människans historia, vilket beror på den hårt pressade industrialiserade uppfödningen av djur vi sysslar med idag. Vi äter mer och mer kött för varje år som går. Jag har svårt att se hur detta köttfrosseri skulle vara ”naturligt”.

  • Richard, för bövelen! Det kan väl inte ha gått dig helt förbi att människan genom evolutionen TVEKLÖST varit köttätare. Eller rättare sagt; blandätare. Men konsumtionen av kött, mättat fett och kolesterol är de i princip alla evolutionsbiologer överens om som den avgörande faktorn bakom utvecklingen av homo sapiens. Det råder inga som helst tvivel över detta! Inga som helst.
   Läser man ”Nutrition and Physical Degeneration” av Weston A Price så ser man att precis alla naturfolk, oavsett vart de levt i världen, levt på liknande föda. Föda som bestått till stor del av kött, mättat fett och opastöriserade mejeriprodukter.

   • ”Det kan väl inte ha gått dig helt förbi att människan genom evolutionen TVEKLÖST varit köttätare. Eller rättare sagt; blandätare.”
    Nej det har jag heller inte påstått, läs mitt inlägg igen…

    Det jag vill ha sagt är att vi inte behöver äta kött eller föda upp djur över huvud taget. Vi kan må bra utan det. Det finns miljontals människor som aldrig ätit kött i hela sitt liv. Vegetarianer tillhör de friskaste i samhället, och är också de som har längst medellivslängd. Därför känns det onödigt att fortsätta föda upp djur industriellt och äta upp dom med tanke på alla negativa konsekvenser det har på både miljö och hälsa. Det du förespråkar är vilt och naturbeteskött, men tror du verkligen att det är möjligt att producera de enorma mängder kött vi äter idag mha vilt och krav-kött?

   • Jag håller med om att det finns stora problem med köttindustrin, ja. Därför ska man köpa kött samvetsgrant. Däremot håller jag inte alls med ditt påstående att vegetarianer skulle vara de friskaste i samhället. Vart har du fått det ifrån? Ett påstående helt taget ur luften…

   • Det är väl belagt att vegetarianer har lägre risk för många sjukdomar t.ex. hjärtinfarkt, högt blodtryck, typ 2 diabetes, övervikt/fetma och cancer, samt att de har längre medellivslängd, än icke-vegetarianer. Gör en sökning i valfri databas med vetenskapliga studier.

  • Men det är ju inte köttets fel att vi idag har en fetma-epidemi världen över, kött är nåt vi är anpassade till. Det är ju det överflöd av snabba kolhydrater som ställt till med problem de senaste decennierna. Hur har du tänkt dig att en minskad köttkonsumption (vilken oenkligen leder till ännu större kolhydratintag) ska lösa problemet med fetma? Att ”frossa”, som du säger, i kött skulle jag vilja säga är mer naturligt och hälsosamt än att frossa i fettsnål kolhydratmat (vilket vegetarisk mat i stor utsträckning just är).

   • Jag förespråkar en kost bestående av ekologiskt odlade oraffinerade grönsaker, baljväxter, rotfrukter, nötter, frön, frukt, bär etc. Dvs en sorts vegetarisk stenålderskost om man så vill, fri från snabba raffinerade kolhydrater. Vill man absolut äta kött också så är det vilt eller naturbeteskött som gäller. Viltstammen i Sverige räcker dock till ca 1 kg kött per person och år, och naturbetesköttet till ännu mindre. Att jämföra med de ca 70-90 kg kött per person och år vi äter idag.

    Det inte råder några som helst tvivel om att vi inte behöver äta kött för att må bra. Vegetarianer är den grupp som har klart lägst förekomst av sjukdomar och längst medellivslängd. De är för övrigt också den grupp med lägst förekomst av fetma.

   • ” fettsnål kolhydratmat (vilket vegetarisk mat i stor utsträckning just är).”

    Dumheter.

 19. Tack Jonas för ett bra inlägg som jag helt kan instämma i. Vi ska inte låta tveksamma personer med extrema åsikter få styra vad vi ger våra barn för mat! Konceptet Köttfri måndag är ren och skär populism som inte gör något för miljön och enbart leder till sämre kvalitet på maten. Stå på dig!

  • Jag är lite osäker på om det överlag kan anses som särskilt extremt, eller populistiskt för den delen, att införa en köttfri dag. I mongoliet eller på Grönland kanske det vore lite extremt. Men inte i Borås tror jag.

   • Inte extremt men onödigt, politiskt färgat och dåligt. Den så kallade vegetariska maten kommer att vara långt sämre på alla plan med äckliga sojabiffar och vegoburgare av tveksamma halvfabrikat.
    Varför inte en gryn- eller mjölfri dag istället?

   • Politiskt färgat, javisst, på ett bra sätt. Jag är för att samhället tar ansvar för sina medborgares, speciellt barnens, välmående. Inte bara på kort sikt utan även på längre sikt. Och att detta sker genom en demokratisk process. Dvs precis alla kan inte bli nöjda med resultatet. Högern vill att alla ska få ”välja”, vänstern vill införa det de tror är bäst för alla. Inget nytt under solen. Kostvetenskapen genererar som alla andra vetenskaper ingen exakt kunskap, speciellt inte evolutionistisk sådan, så vi får nog leva med en viss spännvidd mellan vad som anses bra eller dåligt att äta. Däremot tror jag faktiskt inte att alla är själva förmögna att avgöra vad som är bra eller dåligt för dem, ännu mindre avgöra vilken forskning som är bra eller dålig. Där tänker jag att det är en bättre väg att styra politiskt vad folk bör äta än att lämna det upp till var och en att samla ”kunskap” från kvällspress, bloggar, twittrar eller flashback.

   • Fast människor kan och kommer alltid att välja det som också är sämre för dem själva, och det i alla aspekter av livet. Och vem ska göra den gränsdragningen mellan bra och dåligt egentligen? Jag vill inte ha ett samhälle där en viss grupp av ”upplysta” ska göra val åt mig och därmed omyndigförklara mig ”för mitt egna bästa”.
    För barnen så har föräldrarna ytterst ansvaret.

   • Nu var det ju kanske inte främst dig jag tänkte på.

   • Tvång borde anses extremt 2012. Men vad vet jag – kanske pendeln håller på att svänga.

   • Jag antar att du med det menar att det ska serveras ALLT alltid till barnen. Annars tvingas man ju äta det som serveras eller? På måndag får vi oxjärpar med brunsås – fan, du kan inte tvinga mig att äta oxjärpar din jävla kommunist! På tisdag får vi torsk med äggsås – ska dom där självgoda politikerna tvinga i mig sälföda, jävla blötdjur till stalinister! På onsdag blir det panerad aubergine – fan, nu ska dom där flowerpowerhippiesen köpta av sädlobbyn tvinga oss att äta harmat också!

   • Haha, du har en poäng där:)

  • Det har väl inget med populism att göra överhuvudtaget! Det är endast en uphottad version av att få det att låta bättre att vi måste spara – vi säger att vi ska ha en köttfri dag i veckan så låter det bättre, som om vi först och främst är intresserade av barnens hälsa. Men vad säger ni om den dagen i veckan då det bara serveras gröt till lunch? Jodå – den finns redan! Visst, gröt och både gott och nyttigt – men till lunch? Och vet ni när lunchen serveras på dagen? Min son äter lunch kl 10.20, ungefär samtidigt som jag avslutar min fikarast på jobbet.
   När man går till skolsköterskan och ber om kostråd för sitt överviktiga barn – vet ni vad de fortfarande råder mig till? Det är så jag fullständigt baxnar – köp lightprodukter. Detta överlämnas till mig i en käck kulört liten tryckt folder från nåt hälsoinstitut. Skall jag ha förtroende för den skolsköterskan och skolläkaren från överviktsenheten för barn? Har tyvärr ingen aning om huruvida skolsköterskan eller läkaren är politiskt tillsatta 😉 eller vems ärenden de springer men det är graverande vilken inställning som fortfarande verkar råda i skolan.
   Det finns betydligt viktigare saker att diskutera när det gäller skolmaten än om man skall käka vegetariskt en dag i veckan…

 20. Håller med om vad du skriver och blir nästan lite sugen på det dessa herrar gör:

 21. Rickard,
  Naturbeteskött mindre än ett kg per person…. hmmm….

  På 40-talet hade vi i Sverige dubbelt så många nötkreatur som vi har idag.Inte en endaste av dem åt spannmål/kraftfoder utan åt enbart gräs (naturbete)… vad har förändrats sedan dess tror du ?

 22. Håller med om mycket om vad du skriver men just nu låter du bara som en bitter moderat som aldrig har ”jobbat” i hela ditt liv.

 23. Jag tänker att, om man undantar sojabiffarna då, så kan väl knappast en vegetarisk dag i skolan vara nån katastrof? Det serveras ju inte kött varje dag ändå – ibland får man fisk, och då finns det inget kött att välja till om man inte gillar fisk. Ibland soppa med ”spår av kött”. Ibland gillar man inte ens köttet som serveras i skolan.

  Bra köttbaserad mat, bra fiskbaserad mat, bra vegetarisk mat – det tycker jag barnen ska få en bra blandning av. Ingen människa svälter eller får näringsbrist av att inte äta kött en måltid en dag i veckan.

  Och att skylla på att barnen inte gillar vegomat. Alltså, ärligt – hur många barn gillar all skolmat som serveras? Hur många barn gillar nya rätter hemma första gången? Personligen gillade jag aldrig något alls med helt kött, varken hemma eller i skolan, förrän i vuxen ålder. Och hatade intensivt stuvad spenat som de tvingade på oss flera gånger per termin…

  Tycker vi ska lägga krutet på det andra du skriver om: margariner, lättmjölk, dåliga halvfabrikat. För det är skandal oavsett vad som står på menyn! Och blanda inte ihop det med en köttfri dag i veckan, för det är som att säga att om man äter mindre kolhydrater så frossar man istället i transfett. Så är det ju inte. Vegomat kan vara hur bra som helst och hur dålig som helst, precis som kött och fisk kan vara både skräp och bra. Då kanske man inte behöver förutsätta att det absolut blir sojabiffar bara för att det inte blir kött en dag i veckan?

  • Om det redan är så att det inte serveras kött varje dag så är ju reformen redan införd.

  • Om det bestäms att vi skall ha t.ex. en bilfri dag, säger du ja tack och amen, eller vill du själv bestämma om du skall använda bilen? Det handlar om enkel valfrihet.

   • Nu tar jag ju nästan alltid tåget till jobbet, eftersom det passar min situation bäst. Men jag hade antagligen blivit rätt sur om det plötsligt var tågfri dag. Men jag tycker inte det går att jämföra – det är inte valfrihet i skolmatsalen köttiga dagar heller. Det finns oftast EN rätt att välja på, iallafall på de skolor mina barn gått på, och det känns ju inte så mycket valfrihet oavsett om det är kött eller fisk eller vego på menyn den dan. Valfrihet är ju trevligt, men jag tycker inte man kan åberopa just valfriheten i skolmaten bara den dan som föreslås vara köttfri. Då måste ju skolan erbjuda val varje dag i rättvisans namn.
    Jag äter massor av kött, men jag förstår faktiskt inte upprördheten som uppstår när barnen ska ”tvingas” avstå från kött en dag. Kommer de att dö av näringsbrist? Sannolikt inte. Kommer de att få mer variation i skolmaten? Kanske, kanske inte. Kommer det att göra skillnad för miljön? Ingen aning.

    Men tänk om fokus på kritik och ändringsförslag istället hade legat som Jonas säger: på skolmatens KVALITET, alla dagar i veckan. Så otroligt mycket mer angeläget det hade känts. Idag petar många skolbarn i maten varje dag och får verkligen inte i sig den näring de borde få. DET är ett hot mot deras inlärning och framtid.

 24. ur DN:
  ”För fem år sedan gav Internationella cancerforskningsfonden WCRF och amerikanska cancerforskningsinstitutet AICR tillsammans ut en rapport. Det är den mest fullständiga sammanställning som hittills har gjorts om mat, motion och cancer. Rapporten omfattar många hundra studier. Bara avsnittet om tjock- och ändtarmscancer och kött baseras på 87 studier från olika länder med sammanlagt många tusen deltagare.”

  Jonas Colting:
  ”Den studien med kött ger jag inte mycket för. ”

  ”Jag rekommenderar starkt boken ”The Vegetarian Myth” av Lierre Keith för den som vill läsa ytterligare underbyggda argument till varför vegetarianismen har fler hål än en schweizerost.

  1. 87 studier är inte samma sak som EN studie
  2. The Vegetarian myth för underbyggda argument? Jovars det gäller ju att ha ett (synnerligen) flexibelt förhållande till vad som utgör vetenskap om man ska argumentera så enkelspårigt som du gör. Men det verkar du förvisso ha så det är väl bara att önska dig lycka till – du känner ju till den nakna sanningen

  • Hade du läst riktigt ordentligt så hade sett och förstått att studien gör ingen skillnad mellan kött och kött eller ens köttprodukter.
   Det är en enorm skillnad på ekologiskt kött ifrån gräsätande kor/viltkött och på ”industrikor” eller charkuterivaror. När kor inte äter det kor ska äta, gräs, så blir inte heller köttet av god kvalitet. Exempelvis förändras ration mellan Omega 3 och Omega 6 och eventuella gifter och kemikalier blir kvar i köttets fettdepåer.

   • Ah vilken tur då att kött i skolmaten alltid är ekologiskt och från gräsätande kor!

    Naturligtvis är rapporten ett resultat av en ssu-sammansvärjning!

   • Inte en SSU-sammansvärjning, bara. Jag tror Juholt har ett finger med i spelet också.

   • Tack för länk till lite mer nyanserat svar än det jag fick ovan. Håller med att det är svårt (omöjligt?) att dra kausala samband med den typen av studier som inkluderas. Där ligger ju ett problem snarare än den kritik (eller vad man ska kalla det) som Colting kommer med. Dock måste man ju tillägga att det i princip inte går att göra experiment (som skulle kunna ge svar på kausala samband) på den här typen av frågeställningar. Kunskap måste inhämtas på annat sätt och då är ju rapporten antagligen det mest omfattande som gjorts på området. Dessutom tar de ju upp exakt det som Sundin skriver i rapporten, fast det var kanske mer tänkt som en kritik mot DNs vinkling..
    Fanns ju även inlägg om soja (med intressant efterföljande diskussion).

 25. Håller med dig till 100%. Bra skrivet.
  Fokus bör verkligen ligga på att barnen serveras mat av bra kvalité. Kanske något kan vara ekologiskt. Det är dyrare, men man måste ju börja någonstans.
  Att äta naturbeteskött är miljövänligt, läs här:
  http://www.wwf.se/vrt-arbete/jordbrukslandskap/naturbete-och-naturbetesktt/1129758-naturbetesktt-miljn

 26. Välskrivet Colting!

  Rött kött och cancer? Seriöst, läs studierna och kvaliten på dom. Testa ät en broccoli och ta en löprunda till ditt röda kött och se om det fortfarande är svårt cancer framkallande. Diabetes-2 av rött kött, hur fan lyckas man fixa det. Klart det är vägens fel om man krockar.

 27. Måste tyvärr hålla med de andra som påstår att du borde läsa på. Det finns många ytterst bra komplement till kött (protein),tex kikärter och de flesta baljväxter som i många innehåller mer protein än en vanlig köttbit. Så att plocka bort kött från barnens lunch leder inte till dålig hälsa om man tillför extra baljväxter, kikärter linser och bönor.
  Dessutom ser jag att det här snarare kan vara nyttigt för barnen, att uppfostra alla till köttätare är inte rättvist. Barnen ska få ha chansen att välja vilken diet dom vill följa och då är det bra att dom kan få testa äta vegetarisk mat och dessutom ta ställning till dagens köttproduktion och dessutom få insikt i hur en vegetarian väljer att leva och att minska fördomarna.

  Mvh: Hilla Icke vegetarian

  • Visst finns det bra komplement och äter man dessutom ägg så funkar det säkert i längden. Jag köper också dina argument med allsidighet och möjligheten att testa. Dock tvivlar jag på att det blir så bra vegetarisk mat som öinser och bönor som serveras i skolan; snarare sojabiffar.
   Dock är det så att inget slår rött kött i totalt näringsvärde avseende bredden av aminosyror, mineraler, järn etc.

 28. jag äter hellre bönor och ägg än bidrar till denna industri.
  (Rättvisemärkta, ekologiska och äktavara-stämplade bönor och ägg givetvis.)
  Vad roligt det skulle vara att sitta öga mot öga med er alla och låtsas som att man har alla svar 🙂

  • Det är väl ingen här som försvarat den djurindustri som finns idag? Snarare verkar det som de flesta, inkl Jonas, förordar ekologiska alternativ, både på kött- och frukt/grönsakssidan. Den som tror sig ha alla svar har oftast fel 🙂

 29. Bra skrivet!!! Skicka gärna inlägget som insändare till Sydsvenskan. ”Köttfri måndag” och de som bestämmer över skolmaten i Malmö är fullständigt rabiata.

 30. Rickard
  Tyvärr har vegetarianer länge fått diktera hur verkligheten ser ut avseende kött miljö och hälsa utan att någon ifrågasatt riktigheten i argumenten

  Du pratar om att mindre än1 kg naturbeteskött är vad vi skulle kunna producera i landet.

  Jag har räknat på saken och vi skulle enkelt kunna producera 100kg kött per person och år om viljan fanns.

  En kossa kräver ca 1 ha bete för att försörjas
  Gör matten själv om du inte tror mig
  Arealerna som finns hittar du enkelt på nätet

  Dom siffror du anser rimliga för naturbeteskött är bara en bråkdel av vad min lilla dotter skulle kunna producera med en kaninbur i garaget 🙂

  Att vegetarianer skulle leva längre än normalkostare är dessutom en myt
  Jo, jag har letat i databaser och hittar inga belägg för att så är fallet.

  I Indien bor som exempel 70% av världens vegetarianer
  Deras medellivslängd ligger runt 65 vill jag minnas..

 31. Forbjud skolmat. Sluta tvinga underariga ata pa skoltid. Bjud in foretag som serverar vad folk valjer att betala for eller sa kan folk ta med sig egen mat. Erbjud RIKTIG valfrihet istallet.

  Nu far det vara slut pa Stalinist Sverige under borglig regim.

  • Ja, det blir nog jättebra – kolla in vad skolbarnen i England väljer att ta med sig (finns så himla käcka färdigpackade påsar med allsköns nyttigheter i i drivor på Tesco), eller hur bra matvanor skolbarnen har i vårt kära grannland… Kalasbra idé! Typ!
   Nej, att möjligheten till mat i skolan finns är väldigt bra – den valfriheten är något värt att bevara – däremot är det sämre beställt med kompetens och initiativkraft eller kanske ens möjlighet för varje skola att påverka oavsett om det sitter en Marxistleninistbolsjevik vid ratten eller en anarkistmoderatnydemokrat.

  • Det var en intressant sajt du valde att länka till. Dr. Mercola verkar vara en mycket kontroversiell läkare som bl.a. hävdar att AIDS inte orsakas av HIV.

   • Det vet jag inget om men hans argument om kött och exempelvis miljö var tveklöst spot on.

   • Tveklöst spot on? Haha, nä. Det är lätt att hävda att ena eller andra sidan har helt fel pga att några saker inte stämmer. Du får ta och läsa vegetarinarnas syn på saken också, sen hamnar sanningen nånstans mittimellan. Men fakta är att vi äter för mycket kött idag, så en vegetarisk dag hade kanske vart ett bra sätt att lära ung att det finns alternativ samtidigt som man minskar den totala köttkonsumtionen. Människan är ju beroende av en varierad kost, ju mer varierad dess bättre.

 32. men shit, dra upp huvudet ur sanden för sjutton, du är tillräckligt gammal för att förstå att en vegetarisk LUNCH för kidsen i skolan inte är skadlig på något sätt. Snarare är det hälsosamt att de får läras sig variation på maten. Att det finns annat än ”kött-potatis-sås”-dieten som många käkar. Visst, människan är allätare, vi var samlare för länge sedan. Men NU, i dagsläget, har vi både förmågan, teknologin och förnuftet (i alla fall somliga) att välja bort kött. Vi behöver sannerligen inte äta så mycket kött som det görs idag och det slängs kopiösa mängder dessutom, dvs. djur föds upp för att sedan slängas på det stora mat-sopberg som Sverige numera skapat. En normal människa behöver protein från kött motsvarande ungefär en pannbiff, så varför ska då folk äta kött till VARJE måltid? helt vanvettigt enligt mig. Djurindustrin är dessutom, som den ser ut nu, förkastlig. och djurens motsvarighet till förintelsen. Att snacka om ekologiskt kött, jaa visst det låter ju fint, men sanningen är fortfarande att vi importerar runt hälften av köttet från utlandet, och vilka har råd att äta ekologiskt kött? finns det pengar i Borås till att servera närproducerat/ekologiskt kött? svaret blir nog tveklöst nej där.

  Det är rätt intressant de här debatterna, eftersom det alltid är köttätarna/blandkostarna som först börjar gorma och känner sig förnärmade. Varför känner ni (du?) att ni måste hävda er rätt så pass mycket? Och i det här fallet handlar det även om att ni anser er bättre vetande än både vegetarianer men det visar även vilket förtroende ni har för de som faktiskt lagar maten på skolorna.

 33. 1. Är man vegetarian så äter man inte fisk, fiskkött är kött även det.

  2. Om det nu är så hemskt att barnen inte får kött varje dag så bör ju snarast en kampanj för att dra in all risgrynsgröt, pannkakor och liknande mat från alla skolor, genast.

  3. Du pratar om sojabiffar hit och dit, köttet de flesta äter är fullproppat med sojaprotein. Den absolut största delen av all sojaproduktion i världen går till djurfoder.

  4. Jo, det är faktiskt så att folk inte har råd att äta viltkött/naturbeteskött, det är dyrt, det finns folk som inte har pengar och kan prioritera. Och, det är definitivt inte det köttet som elever får i skolan.

  Allsidig kost, det äts en hel del vegetariskt i skolan redan nu, att införa en köttfri dag ser jag mer som att uppmärksamma problematiken kring köttkonsumtionen som finns idag, vi äter på bekostnad av andra människors liv, det är rätt värt att tänka på ibland också!

 34. Hej Jonas! Bra inlägg! Har nyligen läst din bok ”Jag vill ju bara se bra ut naken” och den hade mycket nyttigt i sig!

  Vegetarianer och veganer är en grupp, där en del av sammhörighetskänslan byggs upp genom att debattera och förklara för icke vegetarianer hur fel dom har. Jag säger inte att alla vegetarianer är sådana, men jag tror de är fler än andelen köttätare som gör motsvarande.

  Jag är köttätare och anser som Jonas att vi är byggda för att äta kött. Jag bryr mig också om miljön, men tror inte att kött som är ekologiskt och svenskt är problemet. Och det är den typen av kött jag främst köper.

  Problemet är hur maten tillverkas och transporteras. En sojabiff från brasilien kan rimligen inte vara bättre ur miljösunpunkt än en biff från en kossa som betat på en svensk äng. Jag har ingen fin statistik eller forskning att referera till som stödjer detta påstående, men det verkar rimligt tycker jag.

  Konstgödning, massproduktion och långa transporter av såväl vegetariska livsmedel som kött är de stora miljöbovarna som konsumerar stora mängder fossila bränslen och ger kväve och fosforutsläpp.

  Konstgödseln är förutsättningen för den galenskap som pågår. Utan konsgödsel hade det inte varit lönsamt att ställa kossorna i ladan året runt. Plöja upp betesmarkerna de förut gick och trivdes på. Odla spannmål på dessa och sedan mata kossorna med den vilket gör dom sjuka. Och då ge dem antbiotika så att dom klarar sig fram till slakt.

  Min dröm är att vi tillsammans försökte få tillbaks den livsmedelsproduktion som fanns innan konstgödseln uppfanns så att Sverige fick tillbaks sina öppna landskap med djur som betade på vidsträckta ängar.

  Det skulle jag önska att unga aktivister riktade all sin energi och vilja mot, istället för att hota pälsförsäljare och deras familjer och vandalisera deras butiker.

  Tack för ordet /Patrik

  PS Vill också tipsa om den här videon – How to Win an Argument with a Vegetarian – Denise Minger

 35. De framsta konditionsidrottarna i varlden, lopare ifran ostafrika, ater framst vegetarisk kost. Inga problem att fa i sig allt man behover pa vegansk kost. Det finns manga anledningar att ata mindre kott; miljo, resurser, lidande. Ok om du tycker det kanns jobbigt att dra ner pa din kottkonsumtion men jag forstar inte varfor man skulle vilja uppmana andra att ata mer kott. Ar det nagon som betalar dig for detta?

  • Betalar? Nej, det är ingen som betalar för att jag ska vara positiv till kött! Det behövs inte. Det säger sig själv att kött är optimal människoföda. Vi behöver äta mer kött och mindre gryn, spannmål, margarin och socker.
   Jag vet inte om jag skulle vilja kalla de afrikanska löparna för de främsta konditionsidrottarna i världen men de är sannerligen de smalaste. Och de har som regel korta karriärer. Och det har absolut ingenting med långsiktig hälsa att göra.

   • Lopning ar den gren med absolut hardast konkurrens, tradition, tillganglighet, (inte sa stor andel av jordens befolkning som har tillgang till sim-vatten och lvg-cykel) hogst kvalite helt enkelt.

    Du menar alltsa att ditt vurmande for kottkonsumption bara har sin grund i omtanke for allmanhetens halsa? Nar det bevisligen finns en massa veganer som mar hur bra som helst (statisiskt battre an de som ater kott) och manga elitidrottare som gjort toppprestationer utan att ata kott. Ar du medveten om hur mycket mer mat, fiber, energi som skulle kunna produceras om kottproduktionen minskades? Har du markt att bensinen blir dyrare snabbare an inflationstakten? Vet du om att valdigt manga lever pa mycket lite resurser i varlden?

    Du har en viss roll som opionsbildare i och med ditt ‘kandisskap’. Forstar du att jag tycker det ar konstigt att du skriver detta trams om du inte ens far betalt for det?

 36. Tycker är klok i det mesta du skriver, men här har du havererat. Att det blir en dag i veckan där det inte är kött på menyn är inte en enda unge som kommer må dåligt av. Linsgryta, grönsakswok, lasagne med spenat och feta, ärtsoppa etc. etc. etc. Det finns massor med bra vegetarisk mat, och att det serveras nån gång i veckan är väl alldeles utmärkt. På en generell nivå behöver vi äta mindre kött för att må bättre i Sverige idag. Sluta vara kött-taliban nu.

  • På en generell nivå behöver vi äta mindre gryn, mjöl, margarin och socker! Inte kött.
   Och du tror väl knappast att det blir så fin vegetarisk mat va? Snarare halvfabrikat med vegobiffar.

 37. Allt är vargens fel!

 38. Bra åsikter! Är helt sant att fokus ligger på fel ställe i debatten…

  Jag gillar alla dina kostinlägg, finns det något sätt att se de samlade i och med att du inte kategoriserar dem? Vore smidigt för mig som är mindre intresserad av ex. filmtips.

  Ha det gott!

 39. Fråga till dig Jonas, du som säger att kött är så viktigt, har du testat att leva tex en månad utan kött? O istället för köttprotein äta mycket böner, linser, hampa, ärt och risprotein etc. Många idrottsmän tappar några kila när dom testar att bli veganer men det är mest för att man inte får i sig tillräckligt med kalorier. O den sport du håller på med så var Dave Scott vegan då han vann ironman hawaii 6 gånger. Skillnad jag har märkt som har testat att bli vegan är att återhämtningen har blivit enormt mycket bättre. Det e inget problem att träna 2 pass om dan 7 dar i veckan utan att känna sig sliten mellan passen. Många skriver ner vegandieten men har aldrig testat den seriöst.

  • Dave Scott var inte vegan. Möjligen vegetarian som åt fisk, ägg och mejeriprodukter.
   Nä, jag tror inte på konceptet med veganism alls. Varför i hela friden skulle jag vilja testa det?

   • Återhämtningen blir mycket bättre mellan passen. Du har mer energi när du sportar efter som kött tungt för kroppen att bryta ner. Det är fullt med folk som tävlar i mma i usa som har testat att äta vegan, inte av anledningen att det e synd om djuren utan för att dom kan prestera bättre och alla säger att dom känner en stor positiv skillnad när dom gick över helt till vegan.

    Nu är ju alla kroppar olika och alla mår inte bra av samma diet, men jag tror att äta en vegandiet med mycket fett är optimalt för idrott.

   • Citerar Wikipedia: ”During the period in which he won all six of his Hawaiian triathlons Dave Scott followed a strict vegetarian (vegan) diet. However, since 1992 he is no longer strictly vegetarian.”

    Och vegetarianer äter inte fisk!

 40. Servera inte kaninmat i skolorna åt åra barn!
  Servera smörstekta kaniner och morötter och sallad som tillbehör!

 41. om du inte vet om vegetarianer äter ost eller inte så är det ett tecken på att du hade gjort rätt i att läsa på innan du uttalar dig. //emma

  • Det verkar finnas fler varianter av diffusa syner på vad eller vad man inte får och kan äta som vegetarian eller vegan. Känns som om många på ett godtyckligt sätt sätter sina egna gränser. Men just den formuleringen var avsedd att vara lite ”tongue in cheek”.

 42. Jonas, du har helt fel i att det ska vara att sila mygg och svälja kameler att vara emot köttindustri och våran sjuka köttkonsumtion.

  Dessutom, vad har du för belägg mot soja? Jag har svårt att tro att det är ett dåligt livsmedel.

  Det är dessutom jääävligt krystat att kräva valfrihet om man ska serveras vegetarisk mat. Jag behöver nog inte ens förklara varför.

  http://scholar.google.se/scholar_url?hl=sv&q=http://www.google.com/books%3Fhl%3Dsv%26lr%3D%26id%3D1B9LQQkm_qMC%26oi%3Dfnd%26pg%3DPP18%26dq%3Dlivestock%2527s%2Blong%2Bshadow%26ots%3DLMW1jYeGmM%26sig%3DUVMi1L5eSDqw9o6TU_dkLE4n8Oc&sa=X&scisig=AAGBfm2m0G7B98m1WLPuex8quWjDDyOTXA&oi=scholarr

 43. The Vegetarian Myth av Lierre Keith är så full av felaktigheter att det är absurt. Av utrymmesskäl kan jag inte gå igenom alla här men några exempel: ”There are no good plant sources of tryptophan”. Fel. Baljväxter, nötter, frön, mandlar, ris etc innehåller höga halter tryptofan. ”polyunsaturated fat is low-fat”. Förvirrat och fel. Fleromättat fett är lika fett som mättat fett. ”We have a dietary need for cholesterol”. Fel. Levern producerar allt det kolesterol kroppen behöver, det finns ingen anledning att inta det via kosten. ”Americans consume 30% of their calories as polyunsaturated fat”. Fel. ”Vegetarian diets cause eating disorders”. Fel. Däremot är det väl belagt att personer med ätstörning ofta försöker maskera detta genom att påstå att de är vegetarianer. etc etc. Weston A Price är ju också en intressant referens. En omkringresande tandläkare som skrev en bok om kost på 1930-talet. En bok som också förespråkar groddat spannmål som en viktig del av kosten. ”cultivation of grains made civilization possible and opened the door for mankind to live long and comfortable lives”. Weston A Price foundation sågar vegetariska proteinkällor och menar på att man nog inte pallar äta så stora portioner att man kan täcka sitt proteinbehov med veg-kost. ”It is true that if you eat an extra large amount of the plant proteins, you can get 100 percent of what you need. However, you may not have a large enough stomach to eat anything else and thus miss out on other important nutrients!”. Total förvirring även där. Blandkostare i Sverige äter ca dubbelt så mycket protein som kroppen behöver, medans veganer i genomsnitt äter snäppet mindre, men täcker såklart ändå med råge behovet av protein/essentiella aminosyror. Och sen då din länk till Konsumentsamverkan. De handplockar studier som antyder på det Konsumentsamverkan menar är fakta. Sanningen är att det finns många studier som visar att soja har precis motsatt verkan, men dessa nämner Konsumentsamverkan inte över huvud taget. Men missuppfatta mig inte heller, jag tycker att detta är en viktig diskussion, men om man länkar till tvivelaktiga källor för att ge tyngd åt sina påstående så framstår man inte som speciellt trovärdig. Sanningen är att det i världen och i Sverige finns familjer som varit veganer i flera generationer och som inte har några som helst av de fruktansvärda sjukdomar vegetarisk kost påstås leda till. Jag håller fast vid min åsikt att en väl sammansatt vegetarisk kost är minst lika nyttig som en väl sammansatt blandkost, och också såklart att en dåligt sammansatt vegetarisk kost är sämre än en väl sammansatt blandkost. Det är dock endast den senare jämförelsen du Jonas kör med. Vi verkar också alla här inne rörande överens om att dagens industrialiserade djurhållning är ohållbar både vad gäller hälsa och miljö. Jag tycker att alla steg bort från den är steg framåt. Detta inkluderar både att vi ökar vår produktion av naturbeteskött (det är för övrigt den i dag befintliga produktionen av naturbeteskött jag menar inte kan täcka vårt nuvarande köttintag) , OCH att vi drar ner på det totala köttintaget till förmån för oraffinerade grönsaker, frukt, baljväxter, nötter, frön, bär etc etc, OCH att vi drar ner på intaget av alla raffinerade produkter (både animaliska och vegetabiliska). Detta blir ett galet långt inlägg märker jag så jag känner att jag måste sluta 🙂 Bara en sak till.. ingen seriös paleontolog eller biolog kan tvärsäkert utifrån de vid boplatser hittade benbitar och frörester säga hur fördelningen av kolhydrat-, protein- och fettintaget såg ut under stenåldern.

  • akismet-e73ecef9eead1c596422f8d13dece466

   Rickard säger ”ingen seriös paleontolog eller biolog kan tvärsäkert utifrån…hittade benbitar”
   Måste säga mot – Radioaktiva isotoper ljuger inte!
   När jag läser en artikel av Per Wikholm på LCHF.se
   Rubrik: Människan är en köttätande allätare och inte en vegan.

   http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8856/Manniskan-ar-en-kottatande-allatare-och-inte-en-vegan.aspx

   ”Michael Eads, författare till ProteinPower. Där redogörs för Michael Richards forskning av vad stenåldersmännsikan faktiskt åt baserat på mätningar av radioaktiva isotoper mätta i skelett. Radioaktiva isotoper ljuger inte!!! Veganaktivisterna må säga och tycka vad de vill men dessa bevis är entydliga. Länken – Bildillustrationen ovan är hämtad från denna artikel. Vad det bevisar är följande:
   Större delen av proteinet i våra förfäders kroppar var av animaliskt ursprung och på en högre nivå än till och med fjällräven som vanligen beskrivs som ett rovdjur trots att även de äter en mindre del vegetarisk föda. Låt mig redan nu säga att detta inte bevisar exakt hur mycket kolhydrater vi åt. Det det bevisar är just att den proteinriska föda vi åt i huvudsak var animalisk. Hade vi ätit en stor andel av vegetariska proteinkällor som spannmål, nötter och bönor så hade resultaten sett helt annorlunda ut.

   Däremot bevisar inte dessa radioisotopsundersökningar att vi inte har ätit proteinfattiga, vegetariska produkter som rotfrukter, frukt och grönsaker i hög mängd. Slutsatsen är därför att veganfolket har fel om att de vegetariska proteinkällorna är en naturlig, mänsklig föda.”

   (Wikholm är även medförförfattare till Ideologin och pengarna bakom kostråden)

 44. Årets roligaste debatt 🙂
  MEN som okunnig slås man av alla falangers pådyvlande av sin ”egen” kost religon. Skrikandes med diverse bevis från ledande forskare, artiklar och trams. Alla förstår väl att Jonas skriver rätt aggresivt för att få i gång en debatt som med all rätt behövs. Jag har hans böcker och jag tycker nog han framstår som en riktigt gräsätare med lite add on i form av kött mm och är en hängiven förespråkare för ”bra” mat. Jonas kan i sig själv vara beviset då de som tränar VET vilka prestationer han faktiskt genomfört och vad som krävs för att nå dit….respekt :-)…..och jag vill tacka dig för att du lärde mig vad en kolhydrat är och vad den gör med din kropp. Jag trodde blint på Gunde Svans lära och tryckte i mig ofantliga mängder gröt och pasta. Idag kör jag liberal LCHF med fokus på kvalité och mycket grönt…..mår som en prins…..tränar mer och bättre….trialthlon……
  Alla kan nog komma överens om att överkonsumtion av kolhydrater gör dig hungrig, fet och slö. Att hitta en balans och motivation i denna mängd av tyckande, ”bevisföring” och den smått rabiata åsikts djungeln är svår. I slut änden vill vi ju alla bara må lite bättre……med eller utan kött…..för mig som okunnig verkar dett vara en fråga om tillhörighet, politik eller helt enkelt personlig övertygelse…..som till varje pris skall säljas in….de som inte fattar eller har en annan åsikt är en idiot….för att väcka en opnion för bättre mat så krävs det nyanserad kunskap sen kan varje individ göra sitt eget val…..

 45. Kramer, jag hoppas att du förstår att dryga 70% av Sveriges framställda spannmål går till djurfoder?

  Även naturbeteskött måste äta odlad mat eftersom de såklart inte få nog med energi från att beta under en stor del av året.

  Kan aldrig militanta köttisar tänka ett pyttelitet steg längre?

  • akismet-e73ecef9eead1c596422f8d13dece466

   Naturbeteskött är precis vad det låter som – kött från djur som fötts upp på naturbete och gräs. Under vintern ska kornas foder vara baserat på grovfoder (t.ex. hö, hösilage och ensilage) och inte spannmål, för att köttets sammansättning av fettsyror ska bibehållas. Det är inte tillåtet att utfodra korna med soja. Djuren kan vara av alla raser, bortsett från Belgisk blå eller Svensk multifärgad boskap.
   Naturbetesdjur får gå på bete under hela vegetationsperioden, vilket motsvarar 110-150 dagar per år. Minst hälften av tiden ska de gå på naturbetesmarker. Naturbetesmarker är marker som inte utsatts för kultiverande åtgärder som t.ex. gödsling, plöjning och kalkning. Det finns olika typer av naturbetesmarker, bland annat hagmarker, strandängar, ljunghedar och skog.

   T

   • Ja. Naturbeteskött är det bästa köttet ur miljösynpunkt. Men minst halva året så måste djuren äta odlad mat (inte soja, men fortfarande åkermark som används för att utfodra djur. Med en energiförlust på minst 90%).

    Dock tycker jag att vi ska ha en del betande kor. Cirka 25% av de ängar som naturbetesdjuren går på idag är verkligt skyddsvärda (tror att siffran är från SNF, man kan ju googla) och självklart ska de fortsätta att betas, de behöver dem.

    Men sanningen är den att om vi ska få äta sådant kött och enbart sådant kött, så måste köttkonsumtionen ner. Den måste ner med minst 70kg per person och år. Kvar blir en ”köttdag”, istället för en köttfri dag.

    Att lära sig göra näringsrik, nyttig vegetarisk mat är en självklarhet. Även att lära barnen att det är gott. Men skolmaten dras med enorma problem. Mest halvfabrikat och div. lättprodukter. Fler vegetariska dagar leder till bättre kött på köttdagarna, eftersom vegetarisk mat är billigare. Barnen förtjänar det.

    Det finns ingen anledning att ge barn lättmargarin; Hungern reglerar sig själv ganska bra på de flesta och de extra kalorierna från fullfeta produkter reglerar hungern så att överätning är osannolikt. Dessutom är det en bra energikälla. Enda problemet med smör är att det kräv många mjölkkossor, vilket leder till samma problem som tidigare: Vad ska de äta och hur ska vi kunna framställa den maten med minimal miljöpåverkan? Tack och lov att smöret är kaloririkt, då hålls dagliga intaget automatiskt lågt.

   • Hur tänker du då? 1.3 kilo kött/person under ”köttdagen”?

 46. Och du beklagar dig över okunskap, Jonas. Du är så ovetenskaplig att du blir rolig.

  • Bullshit. Vems kunskap? Eller har du alltså en lösning på hela problematiken med en överbefolkad värld? Hela frågeställningen är åsiktsbaserad, inte faktabaserad.

 47. Sean-Joel Saxholm

  Jag äter bara kött och kolhydrater, typ det enda jag gjort i hela mitt liv (förutom när man var liten). Är frisk som en nötkärna. Äter inte grönsaker, det är äckligt 🙂 25 år och inga problem än

 48. Det verkar visst ta ett tag för vissa att utvecklas till skillnad från oss veganer som kanske kommit en bit i förväg… Man kan inte förvänta sig att alla ska förstå på en gång iofs. Precis som med slaveriet förr i tiden. Det finns inget moraliskt hållbart argument för att äta kött. Vi behöver det inte. Däremot skulle vi dö om vi bara åt kött. Alla vet det, men det är ju såå göött! Lycka till att gripa efter halmstrån alla små stackars köttätare 😉

  • Du har helt fel! Om du inte äter kött kommer du förr eller senare att dö av B12-brist. Anledningen till att du inte gör det på din vegankost, eller vad du nu äter, är att du antingen äter ett kosttillskott eller vitminförstärkta halvfabrikat (jag är säker på att du äter sojakorvar etc…)
   Anledningen till att vissa vegankulturer, ex i Indien, inte utvecklar B12-brist, är att små insekter och småkryp ”följer” med i maten och på det sättet får man i sig B12.
   Och vi är blandätare, ingen jag känner skulle påstå att vi inte ska äta grönsaker!
   Det finns inget moraliskt hållbart argument till att INTE äta kött. Eller är du en sådan person som vill åka till Afrika och bygga staket mellan antiloper och lejon?
   Men en sådan sak har du rätt i. Kött är jävligt gott!!

 49. Mjölk från de hårt avlade svenska korna med monsterjuver som mjölkas på upp till 50 liter per dag känns inte som ett speciellt ”naturligt” livsmedel.
  Aveln har också förändrat mjölken så att mjölkproteinet fått en annan struktur, vilket misstänks vara det som gör att komjölkdrickare i i-länder har högre förekomst av olika sjukdomar bl.a. diabetes typ 1.

  Icke sönderavlade kor producerar 5 liter mjölk per dag. Kalven dricker 4, och 1 liter per dag går till människorna. Finns sådan mjölk att få tag på i Sverige?

  • Ekologiska mjölkkor lider väl inte av samma problem så vitt jag vet. Den råa mjölken som brorsan hämtar är till synes av bra kvalitet.

  • Jonas Paulsson är patetisk med onyanserade personangrepp. Om han ägnat större fokus ät debatten istället för att tjuvsnusa så kanske han inte skulle gjort ett så dåligt intryck i TV.

 50. Hej och tackar för en bra blogg! upptäckte den nu pga länkar till detta inlägg. Tycker dina åsikter är intressanta, även om jag inte håller med dig till 100%, men kul att läsa hur du ser på saker och ting.
  Så kommer att fortsätta följa din blogg, men i framtiden nog nöja mig med att läsa dina inlägg, eftersom jag upptäckte att det tar upp sjukt mycket tid att läsa igen om diskussionerna som följer 🙂 (om jag ska vara ärlig så har jag bara skummat igenom de sista kommentarerna…)

  Om jag förstår dig rätt så är du inte emot vegetarisk mat även när den serveras utan kött, bara måltiden innehåller den näring man behöver. Utan du är emot att man försöker ta hem billiga politiska poänger genom att tvinga skolorna att servera vegetarisk mat vissa dagar istället för att ta tag i det stora jobbiga problemet majoriteten av består av halvfabrikat och dålig råvaror. (har egentligen ingen aning om det sista är sant, utan det är min personliga fördom att det är så).

  Jag tycker som du att det är helt fel att tvinga skolan till att servera vegetarisk mat en gång i veckan. Men blir ledsen när jag inser att det verkar vara en oskriven regel att skolan ska servera kött varje dag i veckan. Om skolan använde sig av varierande bra maträtter så skulle det ju naturligt bli så att man hade vegetarisk mat i snitt minst en gång i veckan.

  Problemet verkar dock vara att även de som bestämmer skolmaten är lika trångsynta och inkompetenta i köket som jag var en gång i tiden (innan jag flyttade ihop med en vegetarian) och inte vet hur man komponerar en maträtt om man inte har kött att utgå ifrån. Så för att laga vegetarisk mat så byter bara skolköket ut köttet mot sk fusk-kött (soja- alt. tofu-produkter), vilket är värdelöst och i slutändan bara gör att man skrämmer bort folk från det vegetarisk alternativen, eftersom i 95% av fallen är kötträtten godare (och kanske t.o.m nyttigare) än en veg.variant av kötträtten.
  För mig var det ett uppvaknande att få bo med en vegetarian i två år, har nu separerat med denne person, men har kommit på mig själv att äta helt vegetarisk ca. hälften av måltiderna i veckan. Så bara man får äta och lär sig laga god nyttig vegetarisk mat så tror jag att man naturligt kommer äta mindre kött (så var det iaf för mig). Vill även poängtera att den vegetarisk maten jag äter är till 99% fri från fusk-kött.

  Så håller med dig att hellre en kötträtt än en vegetarisk rätt med fusk-kött. Men inga problem att komponera en god nyttig vegetarisk rätt utan fusk-kött om man har lite kunskap, och om denna kunskap ska finnas nånstans så borde det ju vara på skolorna…

 51. Undrar vad vegan/vegetariansmurfarna skulle säga om det skulle diskuteras en grönsaksfri dag i skolorna, en dag där allt som serveras skulle vara animaliebaserat. Inget att bråka om, eller hur? Det skulle ju bara handla om en dag i veckan.

 52. Ni som protesterar för vegetarisk mat, har ni någonsin klagat på pannkakorna? Nej, jag trodde inte det heller. I mina ögon ser det mest ut som att ni är emot just för att vara emot. När ni kan lägga fram ett riktigt argument ska jag lyssna och ta det till mig, men hittills förlorar ni tyvärr i alla avseenden. Jag håller helt med om att halvfabrikaten ska bort, men det är en annan fråga. Vem har valt att kött ska dominera matsedeln? Är det så konstigt att variera maten i skolan så att barnen får en allsidig kost?
  Du kanske tycker att det är en droppe i havet med tanke på klimatet, men havet skulle inte finnas utan alla droppar.

 53. Spinner vidare på Kärnfrisks kommentar

  Hur vore det med en dag i veckan med gräsbetat kött?
  Då medvetandegör vi att köttproduktion kan vara helt klimatneutral och visar barnen att vår ursprungliga kost har ett stort inslag av kött från frilevande betande djur som lever i samklang med naturen

  Vi kan alltså införa ”grassfed-fridays” i skolan istället.

 54. Kött 2012? Seriöst?

 55. Skolkök ska arbeta som bättre lunchrestauranger med självservering! Släng ut halvfabrikaten och laga maten på plats och från grunden! Servera en vegetarisk och en köttig rätt varje dag och låt barnen välja själva vilken de vill ha. På min gymnasieskola var folk tvungna att ha intyg från skolsköterskan på att de var vegetarianer för att få ta av den vegetariska maten.

  Men hur ska man få igenom detta då? Jo, genom att kostchefen i kommunen konspirerar lite med ortens muslimska församlingar. Om maten lagas på plats vet man ju exakt vad den innehåller och ingen elev riskerar att må dåligt över att få i sig något ”orent” av misstag. Eftersom vissa ingredienser i margarin tydligen kan komma från grisar så får man plötsligt ett skäl så gott som något att slänga ut det och låta barnen få Bregott och argumentet för att baka matbrödet på plats vore att fabriksbröd kan vara bakat med hjälp av enzymet fosfolipas som utvinns ur grisens bukspottkörtel (räknas som processhjälpmedel och inte som ingrediens och behöver därför inte deklareras!).

  Och ytterligare en positiv spinoffeffekt vore att maten skulle smaka som den EGENTLIGEN gör. Pannbiff t.ex. görs normalt bara på nötkött och ska vara ganska torr och fast i konsistensen, men fabriksbiffarna är ofta utdrygade med fläskfärs för att det blir billigare så.

  Långt och virrigt inlägg av mig, men mat ligger mig varmt om hjärtat! 🙂

 56. Dummaste blogginlägget jag har läst på länge. Köttindustrin står för 18 % av alla koldioxidutsläpp, det är bevisat flera gången av olika forskare. Kanske borde du instället skriva om hur du är klimatförnekare? för det är du uppenbarligen. En viktig sak du har glömt att nämna (viktig sak) är hur mycket billigare vegetariskt är än kött, tänk då om man har vegetariskt 1 dag i veckan, då skulle man kanske ha råd med riktigt smör, ekologiskt kött (resten av dagarna) och riktiga grönsaker??? Tänk efter lite mer nästa gång du ska uttala dig.

 57. Inga politiker ska uppfostra mina framtida barn. Det går alltid uppmana till att variera kosten men inte genom tvång.

  Vad har ni för rätt att bestämma vad mina barn ska äta?

 58. Ja, djur äter djur. Men de djur vi äter, äter oftast inte djur.

  • Vad har det med saken att göra? Fisk äter ju exempelvis andra fiskar… Och om du studerar vad som hände med människan när vi blev köttätare, så visar det hur vi fick mycket mer tid över till social samvaro och till det sociala spelet. Att vara gräs-, frukt-, och vegetarisk ätare tog så mycket mera tid i anspråk och när vi fick den tiden över för att kunna utveckla våra kreativa, sociala och intellektuella processer så var det exakt det som gjorde oss till människor.
   Så att äta kött har långt vidare implikationer för oss som människor mer än på det näringsmässiga planet.

   • Back in the days var det nödvändigt för människans överlevnad att bli allätare istället för växtätare. Idag däremot finns det ingenting som talar för att äta kött. Förutom ren lathet.

   • Du har ju ingen som helst koll i frågan.

 59. Andreas Rydström

  Att allätandet varit en viktig del av vår föda för 300.000 år sedan och en bidragande orsak till vår utveckling rättfärdigar inte allätandet idag. Vi har redan utvecklats av det, vi kommer inte utveklas av det igen. Vi kommer inte heller avvecklas av att utesluta animaliska livsmedel ur kosten.

  Vi behöver inte animaliska produkter för att leva och må bra, så länge vi har ett överflöd av en stor variation näringsrika vegetariska livsmedel.

  Att djur äter djur rättfärdigar inte allätandet. Precis lika lite som det faktum att delfiner våldtar ändras avkomma inte rättfärdigar vare sig våldtäkter eller pedofili.

  Att prata om att det är moraliskt eller inte är irrelevant eftersom moral bygger på sociala normer och allätandet är just det, en social norm. Precis som barnaga var för ca 45 år sedan. Frågan är om du vill vara en direkt bidragade orsak till andra djurs lidande och död. Om du vill det så var så god. Men när någon sedan attackerar dig för att du just slaktade någon annans familjemedlem så får du faktiskt ta det och du kan inte ställa dig och påstå att det var din rätt som människa.

  För att välja att fortsätta äta animalier i de mängder vi äter per person i sverige idag så måste man antingen inte bry sig om miljöpåverkan, förneka miljöpåverkan eller vara av åsikten att endast en bråkdel av jordens befolkning ska få samma tillgång till animaliska livsmedel som vi har idag. För om alla människor ska få samma tillgång, och djuren ska vara miljöneutrala (fribete året runt, hormonfria, antibiotikafria, mm), så behöver vi minst tre gånger så mycket betesmark som det finns brukbar mark på jorden idag. Eller så får alla äta en tjugondel av den mängd animalier som äts idag. (Vilket iofs skulle vara bättre för allas hälsa!)

  Jag har hittills inte hört något bra argument för att äta så mycket animaliska livsmedel som vi äter i sverige idag.

 60. Och vad är nu beviset på att man måste få i sig animaliskt protein? Finns mkt variation i vegansk kost. I vissa kulturer är de inget konstigt att välja bort kött. De har inte dött ut än; ) men bosätt er i en grotta om ni vill leva naturligt å testa gärna äta.rått kött eller jaga med era naturliga vapen som klor å tänder.
  Vi människor är allätare å vi har ett förnuft, jämfört mot ex ett lejon. Man klarar sig utmärkt med vegansk kost, däremot B12 finns enbart i små mängder, på grund av att vi har de så rent i samhället. B12 bildas av bakterier.
  Jag förstår bara inte vad som är problemet m att utvecklas å se saker från en annan vinkel å våga testa.

 61. Hej, Jonas!

  När du skriver om vegetariskt så skriver du mest om grönsaker. Vegetarisk mat består av mycket mer t ex röda linser och andra baljväxter, bönor osv.

  Du kommenterar också att du ”tvivlar […] på att det blir så bra vegetarisk mat som [l]inser och bönor som serveras i skolan; snarare sojabiffar.” Då kan man också ställa sig frågan om det kött i skolan hur bra det är? Det är som att jämföra ”junkfood-vegetariskt” med någon som äter allsidigt, ungefär som att jämföra någon som äter McDonalds varje dag med en rawfood-vegetarian.

  B12 får jag på sommaren av jord från hem odlad potatis, och när jag kollar mina värden har jag än så länge inte haft någon brist på några näringsämnen.

  ” Att vara gräs-, frukt-, och vegetarisk ätare tog så mycket mera tid i anspråk och när vi fick den tiden över för att kunna utveckla våra kreativa, sociala och intellektuella processer så var det exakt det som gjorde oss till människor.”

  Kanske stämde då, men det gör det inte i dag.

  ”serveras (bara) margariner eller finns det riktigt smör som pålägg?”

  Som vegetarian undviker jag båda.

  ”steker man i smör eller i vidriga, billiga och ohälsosamma matoljor?”

  Personligen steker jag i rapsolja eller olivolja.

  ”värmer man halvfabrikat eller lagar man mat ifrån råvaror?”

  jag gör matlådor med råvaror, som jag brukar värma. Tar ca 40 min att göra matlådor för några dagar framöver. Inte alls tidskrävande.

  ”finns det (bara) lättmjölk eller också helmjölk?”
  Personligen dricker jag helst vatten, efter maten. Äter dock havregurt ibland för att jag tycker att det smakar bra.

  ”serveras det riktiga grönsaker som avokado, broccoli och spenat eller är det bara gurka och isbergssallad?”

  Vet ej, skiljer väl sig från skola till skola.

 62. kanske skulle sitta bra om du kollade upp detta….

 63. Bra då röstar vi fram en ny regering som vågar öka skatterna så vi får mer pengar till skolorna så att de har råd att servera bra kött/bra vegetariskt till våra barn!

 64. Caroline eriksson

  Och jag som tyckte du var bra och kunnig tidigare men detta gjorde att du sjönk riktigt ordentligt Colting! Du får gilla kött men om folk vill dra sitt skott till stacken för vår jord och miljö så handlar det förmodligen inte bara om att samla poäng utan tänka miljösunt!Och om det är för att samla poäng…so what?Ät du vad du vill och sluta gnäll!

 65. Wow. Vilken pinsam artikel, kommunist-kortet kommer ju behöva en semester efteråt…

 66. Anders Kjellander

  Jag instämmer i att samhället i allmänhet borde fundera över konsekvenserna av alla hårt processade produkter. Om detta ska prioriteras framför överdriven konsumtion av kött är kanske en diskussionspunkt men knappast en motsatt åsikt på det sätt som du väljer att polariserar debatten.

  Mycket forskning (t ex the China Study) pekar på att många djurprodukter ”naturliga” orsakar/understödjer ett brett spektra av problem från hjärtproblem till cancer. Detta är inte helt olikt vissa hårt processade växtprodukter (oftast där kalorierna är kvar men näringen är borta). Det vore såklart en smärre katastrof om det ska serveras vita snabbmakaroner med sockerketchup med motivet att det är vegetariskt. En balanserad fullvärdig vegetarisk kost står däremot på en kopiöst stabil vetenskaplig grund då det gäller att vara hälsofrämjande.

  Att du nämner mjölk som något naturligt är i allmänhet inte korrekt. Paketmjölk är en fettseparerad, återblandad, berikad, homogeniserad och pastöriserad produkt som är ganska långt ifrån naturlig. Komjölk är lika lite som processad industrisojamjölk en hälsoprodukt. Rå helmjölk (från spene till mun) får du nog köpa under bordet direkt av en bonde om du vill ha det av någon outgrundlig anledning.

  Att det går åt mer naturresurser vid köttproduktion än när man äter veganskt är väl knappast en debattfråga. Det är ju enkel matte kring proteinkonvertering från växt till biff. Att sedan dagens intensiva och koncentrerade djurhållning konsumerar kopiösa mängder vatten och orsakar lokala föroreningar är inte heller något nytt. Att vi lever över planetens tillgångar med dagens köttkonsumtion är väl även det rätt uppenbart. Att det går att nära en hel befolkning på strövande gräskött och vilt i LCHF-skala är knappast realistiskt.

  Att servera kött i skolan som standard är även det ett aktivt beslut, ett beslut som släpper fram salmonellaköttbullar, tungmetallfiskpinnar och budgetkalopsslafs. Då kanske en enkel linsgryta och några goa tomater inte är så tokigt. Det är garanterat billigare (för skolan och planeten) och bättre för eleverna. Vegetarisk kvalité är billigare helt enkelt (däremot är vegetarisk skräpmat dyrt). Kvalitetskött en gång i veckan kanske passar både budget och hälsa bäst, så blir det pengar över till att göra frukt och grönt bordet två gånger så stort.

  Off note:
  Att inte få välja på kötträtter varje dag – och – DDR-förtryck är kanske inte en helt saklig jämförelse. Tänk på dagarna när det BARA är kyckling och inte också biff, är det också resultatet av en diabolisk politisk agenda? 🙂

 67. Idiot kött fyrdubblar cancer risken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s