Wild at Heart; niondeplatsen på min filmtopp!

Sailor: Hey, hey, hey, my snake skin jacket!
Did I ever tell ya that this here jacket represents a symbol of my individuality, and my belief in personal freedom?

Lula: About fifty thousand times.

Wild at Heart är en road movie med både romantiska och våldsamma drag. Filmen är regisserad av David Lynch och har typiskt Lynchiska övertoner. Precis som in Twin Peaks, min absoluta favorit bland TV-serier och också den ett Lynch-hantverk, så fylls Wild at Heart av symbolik och absurda referensteman.

Wild at Heart är i grund och botten en berättelse om omöjlig kärlek av Romeo och Julia-snitt. Dessutom har berättelsen tydliga referenser till Wizard of OZ, den klassiska filmen med Judy Garland i huvudrollen. Den psykotiska mamman i Wild at Heart, magnifikt spelad av Diane Ladd, är symbolen för ”the wicked witch”

Filmen vimlar av bisarra karaktärer vilket är ett av David Lynchs främsta kännetecken. Twin Peaks hade sina dvärgar, jättar och andeväsen, Mulholland Drive sina monster och Blue Velvet sina syrgasknarkande psykopater.

Lynch är också känd för att använda och återanvända många av sina skådespelare till många av sina filmer och produktioner. Halva rollistan i Wild at Heart återfinns också i Twin Peaks, och de två produktionerna är i princip samtida under 1989-90. Namn som Sherilyn Fenn, Grace Zabriskie och Jack Nance är skådisar som medverkar i båda fallen.

Dessutom hittar man fantastiska skådespelare som Harry Dean Stanton och Willem Dafoe i biroller. Harry Dean Stanton spelar alltid svåra och bräckliga karaktärer och han ser för det mesta ut att vara fem minuter från en hjärtattack och aldrig mer så än i Wild at Heart. Dafoe är sjukt bra i rollen som Bobby Peru och sin vana trogen så spelar han en karaktär som är allt annat än normal.
Kolla bara in klippet nedan mellan honom och Laura Dern!

I huvudrollerna hittar man just Dern och Nicholas Cage. Cage var under de här åren i sitt essä innan han senare i karriären dekade ned sig i action- och tramsfilmsträsket. Under några år i slutet av 80-talet till mitten av 90-talet gjorde han filmer som Moonstruck, Leaving Las Vegas och Raising Arizona, alla med strålande rollprestationer av Cage.

Wild at Heart har en brutal öppningsscen med ultravåld i en scen där Cages karaktär blir attackerad. Det är slående hur lik stämningen och upplägget är mellan den scenen och hisscenen i den aktuella filmen Drive med Ryan Gosling, en film som också är riktigt bra. Gosling är i Drive faktiskt mer än lite lik en yngre Nicholas Cage i Wild at Heart, både i utseende och i sin ”fixering” vid respektive jacka som de bär i filmerna.

Wild at Heart fick också bra draghjälp av ledmotivet ”Wicked Game” som framförs av Chris Isaak. Låtens suggestiva och mörka ton passar perfekt till filmens känsla av undergång.

Jag var tidigt Lynch-fantast och plöjde på den tiden nogsamt varje rad av tidningen Slitz, en tidskrift som på den tiden samlade Sveriges överlägset bästa film- och musikskribenter. Inte ett naket kvinnobröst såg man heller. I Slitz hade man naturligtvis bra koll på Lynch och Wild at Heart hyllades förbehållslöst.

Bubblare: Reservoir Dogs

Filmen som heter De Hänsynslösa på svenska, är en av Quentin Tarantino´s tidigaste alster. Den är fylld av våld, coola replikskiften och klockrena skådespelarinsatser. Steve Buscemi, Tim Roth och Michael Madsen är rasande bra! Jag tycker Reservoir Dogs är Tarantino´s näst bästa film.

5 reaktioner på ”Wild at Heart; niondeplatsen på min filmtopp!

 1. Ledsen att behöva bli herr Besserwisser men min favorit regissör David Lynch gjorde Mulholland Drive, inte Mulholland falls. I övrigt är du rätt ute 😉
  Undrar om the usual suspects finns på din lista? Den som läser får se.

 2. Drive är riktigt bra. Trodde det var en Fast and furious 6 så var inställd på kvalite där efter, men oj vilken överraskning!

  Wild at heart skall ses då nu när du jämnför dom så.

 3. Hej Jonas, Trevlig blogg du har. Följer sedan en tid tillbaka. Har tänkt länge lämna en kommentar men det har inte blivit av. Var på väg till Borås för att handla lite kläder av dig men valde ett löppass istället. Nu kan jag ju inte låta bli att lämna en liten beundran, dels för din fantastiska träning och tävling men också för din eminenta filmsmak…..kunde så skulle jag genomföra löptävlingarna i en -Snake skin jacket…:-)
  Det är en underbar film med en av mina top3 favoritskådisar.

  Ha det gott…Frykenmo

 4. Jag trodde det var du på fotot först..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s