Anledningen till att jag föreläser!

 

Jag hade ambitionen att skriva någon sorts årskrönika över 2011 men de första skälvande dagarna av 2012 gick fort och efter lite tvekan har det nya året nu tagit oss med full storm och 2011 försvinner i backspegeln. Medan jag samlar några av intrycken så vill jag dela med mig av ett trevligt mail som jag fått av Fredrik från Trollhättan.

Det finns många kickar i rollen som föreläsare. Man blir uppmärksammad, får betalt, har en arena att framträda på och man får dessutom prata om något som man tycker är roligt. Men inget går ändå upp mot uppskattning, beröm och vetskapen om att man någon gång mellan varven faktiskt spela en viktig roll för någon.

”Hej Jonas, 
för några månader sedan tog jag ett av mitt livs bästa och viktigaste beslut, jag valde att besöka din föreläsning Den Nakna Hälsan. 

Jag har i 16 år varit anställd på Saab Automobile AB i Trollhättan och det senaste halvåret har utan tvekan varit det mentalt mest påfrestande 
som jag någonsin genomlidit. Inte ens min värste fiende skulle jag önska något liknande. 
Med räkningar, huslån, billån och en familj att försörja skulle jag med lätthet kunnat begrava mig i den misär som det inneburit att varje månad sitta med 
ovissheten om lönen blir utbetald eller ej. 
Men det är nu min berättelse tar en kanske oväntad vändning. 
Tack vare din otroligt upplyftande och inspirerande föreläsning så har jag VALT att inte gräva ned mig och sitta på kontoret och deppa. 
Jag utnyttjade tillfället, har tagit så mycket ledighet som möjligt och istället fokuserat på det jag kan påverka, min mentala och fysiska hälsa! 
Så hur konstigt det än kan låta, det som kunde varit den värsta tiden i mitt liv har istället blivit något riktigt riktigt bra. 
Jag har tränat, testat flera nya träningsformer så som yoga och crossfit. 
Jag har utbildat mig till spinninginstruktör. 
Jag har anmält mig till Crawlskola. 
Jag har bestämt mig för att genomföra 1/2 Iron på Tjörn 2012. 
Jag har spenderat massor av tid med mina underabara barn. 
Jag har läst böcker, framförallt din kokbok… 
…vilket har lett till att jag lagar nyttig mat som aldrig förr. 
Jag mår bättre. 
Jag sover bättre. 
Jag är en bättre pappa och make. 
Och sist men inte minst, jag har tillsammans med min bäste vän spenderat x antal timmar i skogen och vi har nu skapat vår egna ”Stenålderbana”. 
Vi presenterade den för vår lokala Skid och Orienteringsklubb och det föll så väl ut att den blev en officiell del i deras träningsverksamhet. 
Vi kör numera ett pass i veckan där vi går/löper ut i naturen och ”leker” med stock och sten och snart är vi så många att det får bli två grupper. 

 Idag 2011-12-19 lämnade Saab Automobile AB in sin konkursansökan, jag tänker inte nedslås av detta, för jag har min mentala och fysiska hälsa intakt. 

Tack Jonas! 
Jag hoppas på något sätt att detta mail kan ge dig lite extra energi att fortsätta med det du gör så himla bra, att få oss andra att inse värdet av må bra. ”

 

11 reaktioner på ”Anledningen till att jag föreläser!

 1. Coolt och härligt!
  Vad vore livet utan andra människor. 🙂
  Kul att du alltid är dig själv och därför alltid är inspirerande.

 2. Bara att hålla med. Få inspirerar så mycket.

 3. Med ett sånt mejl i ryggen har man anledning att sträcka på sig!

 4. Wow! Du är duktig, Jonas. Jag har också inspirerats av din föreläsning. Har hittat en helt annan glädje i träningen efter din föreläsning!

 5. Har också varit på din föreläsning. Vad aningen skeptiskt med tanke på bokomslaget. Inte för att det väckte anstöt utan mer vad är det här för en snubbe :). Du förklarade ganska snart ditt val av bokomslag och tanken bakom det. Det är dock inte alltid att man som läsare förstår det underliggande budskapet med ett omslag å andra sidan så är det ju helt klart ett omslag som sticker ut och man lägger märke till vilket kanske var tanken.
  Nog om det, det var en parentes.
  Föreläsningen som jag var på var grymt inspirerande och jag för ditt budskap vidare om den svenska ”folksjukdomen” att skylla krämpor efter ett tillfälligt löppass på åldern när man är 40 istället för att inse att man kanske vallat kroppen lite för lite de senaste samt att sätta upp realistiska mål.

  Kul att du inspirerat min vän Fredrik också för han verkar må riktigt bra nu och har hittat ”rätt” värden i livet. Skönt att man kan hitta dessa utan att man haft en dödlig sjukdom eller liknande som verkar vara en av de få saker som får människor att hitta tillbaka till dom grundläggande värdena. Jag föredrar Colting-metoden. Ska nog prova på den där Stenåldersbanan, men jag tror inte jag kommer slå Fredrik i Triathlon fler gånger 🙂

 6. Bra skrivet Figge-vi ger inte upp så lätt.. hoppas du får svar av Jonas. Jag kommer deltar i Stenåldersträningen så fort min axel är fixad… CY / Ulrika W

 7. Shit vad kul att läsa, Fredrik!
  Grattis till den härliga livsinställningen!
  Jonas: Fortsätt inspirera! Du har hjälpt till att öppna ögonen på många. Däribland undertecknad. 🙂

  /Petter

 8. […] någon månad sedan skrev jag om Fredrik som varit på min föreläsning “Den Nakna Hälsan” i Göteborg i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s