Ironman Sweden!

Paradoxalt nog så offentliggjordes beslutet bara timmar efter att jag skrivit om detta i min blogg; Kalmar blir officiell Ironman-tävling!

Detta är naturligtvis mycket goda nyheter! Det är bra för svensk triathlon på alla plan; marknadsmässigt, idrottsligt, massmedialt och publikt.

En eloge till de krafter som verkar i kulisserna och gjort detta möjligt. I synnerhet förtjänar Tomas Gustavsson ett hedersomnämnande! Tomas är visionären. kreatören och entrepenören bakom Kalmar Triathlon och drog under många år ett tungt lass med tävlingen till dess att den fick luft under vingarna. Att den nu har nått internationell status är mycket tack vare hans förtjänst och hans entusiasm.

Samtidigt kungjorde Svenska Triathlonförbundet beslutet att också lägga SM på långdistans i Kalmar. Ett mycket dumt beslut som både tar udden av SM utan att tillföra IM Kalmar ett dyft, samtidigt som man nu väljer att genomföra ett SM utanför ramarna av sin egna kontroll. Jag menar, om Ironman bestämmer sig för att låta sig sponsras av Pucko mjölkchoklad, så är det drycken vi får förhålla oss till. Jag listade en mängd argument igår till varför SM borde gå på den riktiga långdistansen och inte alls i Kalmar.

Så går det när byråkrater som inte själva sett insidan på ett par simglasögon det senaste decenniet får bestämma. Lustigt är att man på Svensk Triathlons hemsida skriver att; ”Frågan har verkligen engagerat och STF:s styrelse har fått in många synpunkter från både föreningar och aktiva som förordat Kalmar respektive Säter. Vi vill tacka er alla för dessa synpunkter och ert engagemang. Svaren från föreningarna har inte gett ett tydligt svar, men efter att även ha tagit in de elitaktivas synpunkter så anser vi att Kalmar är det bästa alternativet.”

Jaså? Vilka är de elitaktiva? Inga jag känner i alla fall! Och i synnerhet inte undertecknad själv.

25 reaktioner på ”Ironman Sweden!

 1. Din kompis/kollega Pasi röstade ju ja till Kalmar enligt hans blogg, men du kanske inte räknar honom som elitaktiv 🙂 http://www.runnersworld.se/blogs/pasisalonen/konstiga-ord-och-triathlon-sm-till.htm

 2. Saxat från Björn Anderssons blogg:

  ”kommer byta inriktning. Har precis startat upp en coachingverksamhet och beroende på hur det fungerar får vi se om jag tävlar eller inte framöver”…

  Tragiskt att Björn, en av våra riktiga långdistansare skall överväga detta, men det är ju ett tydligt exempel hur illa förbundet behandlar vissa… å att du Jonas inte ens blivit tillfrågad om att kommentera SM:et..

 3. Man undrar om det finns en baktanke med beslutet…

 4. Ted Ås har i ett brev till förbundet (alla triklubbar fick kopia) tydligt tagit ställning för SM i Kalmar 2012. Så visst finns det elitaktiva som gillar det här beslutet.

 5. Jonas:

  De som har tillfrågats är: Pontus, Eva, Ted, Flinta, Antti, Helene, Niklas Nilsson, Björn Englund, undertecknad plus några till, alla har vunnit eller kommit tre eller bättre de senaste fem åren, kanske just därför de tillfrågades.

  • Folk som har tävlat eller tävlar i Kalmar redan m a o, och gjort det till en prio-tävling. Svårt att gissa vad de tycker?
   Pratar man om ”svenska elitaktiva” så handlar det väl om ett något större grupp eller?

   Fortfarande ett mycket dumt beslut. Istället för att ha två prestigefyllda långdistans-triathlon i Sverige (SM o Kalmar) har man nu helt devalverat SM-klassen.
   Vi får ju hoppas att Chrissie Wellington inte kommer hit för då riskerar ju SM-vinnaren på herrsidan att få tjejstryk.

   • Jag nämde inte något i mitt inlägg ovan om elitaktiva utan svarade bara på vilka som blivit tillfrågade. Anledningen till varför vi blev tillfrågade var att vi hade visat intresse i frågan. Erik Strand och styrelsen((Erik sitter i styrelsen som de elitaktivas representant, om du inte är nöjd med att du blivit tillfrågad så ta det med honom direkt)), kom därför fram till att lyssna på oss och Niklas Nilsson som motpol. Personligen kan jag väl tycka att det är ganska logiskt att fråga folk som kört långdistans SM det sista åren och jag tyckte vi hade en givande diskussion, där framför allt Niklas hade väldigt bra motargument. Egentligen så tycker vi ju samma sak Jonas, anledningen till varför ”vi” kontaktede förbundet var ju att vi ville ha en arrangör som vi tycker sig kunna arrangera ett SM som man vill delta på, precis som du själv skriver i föregående blogginlägg.

    Jag är ju såklart partisk i denna fråga så det förslår, då jag gillar Kalmar som tävling och då jag ser det som extremt praktiskt att få KPR poäng((även om jag inte kommer komma till Hawaii)) samtidigt som jag har chans att vinn SM. Så självklart är jag blev jag jätteglad när Kalmar fick Ironmanstatus! Jag tror att detta kommer gynna sporten som helhet och framför allt så hoppas/tror jag att elitaktiva som Jonas Djurback och Björn Andersson kommer välja att satsa stenhårt ytterliggare ett år för att vinna en tävling med stor mediabevakning och i Sverige!

    Ännu gladare skulle jag ju såklart bli om min största idol Chrissie Wellington skulle ställa upp på denna tävling, större personlighet och talang finns nog inte. Om det nu verkligen oroar dig över att den svenska eliten (hur man nu faan definierar den, jag t.ex. jobbar ju heltid..) skall få tjejstryk så ställ upp själv så kommer det ju inte att hända!

  • Lite märkligt att välja att inte fråga Jonas , Björn o Clas (om det nu inte har gjorts)
   De är de som hittills ha haft störst framgångar på längre distanser internationellt och det är ju tanken bakom Ironman konceptet i Kalmar, att det ska bli en internationell tävling och ge extra uppmärksamhet till SM

 6. Självklart David så förstår jag att du vill ha SM i Kalmar… MEN va säger du till alla motionärer som vill prova på en långdistans i Sverige? Ja då var det bara till att pröjsa 4500:- å prova om det är din grej…?
  Förbundet borde tänka större å inte lägga allt krut på en tävling. Säger inget annat än att det är jättekul att Kalmar har fått sin IM-status. Men jag tror knappast att Svensk långdistansbredd kommer att öka iom detta.

  Å aha, Sveriges långdistanselit är de som varit på pallen i Kalmar de senaste åren… Vet inte förbundet bättre? Jag trodde då det fanns större potential på annat håll, exempelvis Björling(som förhoppningsvis HAR tillfrågats), Björn A, Jonas Djurback, Fredrik Croneborg, K-J D, Camilla L, å så självklart du och Jonas…

  Men frågan är ju egentligen inte så mycket va ni ska tycka. Förbundet borde kunna fatta sina egna beslut och tänka på att sporten ska växa på bredden. Å vilken ort drar igång en långdistanstävling när de inte ens får ett halvruttet äpple som belöning…

  • Motionärerna kan väl köra Säter i så fall? De tävlar ju inte i SM. Växer tävlingen så kan SM gå där sen. Man kan inte ha ett nationellt mästerskap på en tävling som går för första gången på åtta år på distansen.

  • Det är ju helt suveränt att det finns massa motionärer som vill köra en billigare långdistanstävling. I min öron låter det ju helt perfekt, bara för Kilsbergen eller Säter att plocka upp den kastade handsken och arrangera en tävling för dem! När de visat att de har en bra tävling, då skall de absolut ha SM! Äpple-analogier till sin spets, så tycker jag ändå man skall visa att man kan leverera innan man får något. När vi ändå är inne på liknelser, du betalar väl inte hantverkarfakturan innan jobbet är gjort?

   Angående vilka som tillfrågats och hela den storyn läs i svarit till Colting.

 7. I don’t understand the fascination of IM branded events, in Ireland, Galway 70.3, an event that cost 250euro attracted over 2000 people. But the national champs – same distance and cost of only 90 euro only got a maximum of 300people.

 8. WTC har verkligen lyckats med sitt IM / HIM koncept. Alla blir så kåta direkt det nämns. Ahhh se, nu fick jag ståfräs med!
  Ingen har frågat blivande eliten vad de tycker eller vill. Attans…
  Men kontentan blir ju att: Money talks. Går tydligen åt båda håll. Vi betalar stort, de tjänar större.
  Men förhoppningsvis så har inte förbundet sålt ut sig helt.
  Den 19 augusti 2012 så vet vi, med facit i handen och med eller utan ståfräs.

 9. Kommer SM nu avgöras i age groups enl. ironman-tabellen?

  som är nåtgot i stil med
  18-24, 25-34,35-44 and so on..

  = ingen gemensam ”seniorklass” som tidigare?

 10. Man kan se det som att man frågat dem som kört Kalmar på senare år. De är antagligen pro-Kalmar. Man kan också se det som att man frågat dem som kört SM på senare år. De svenska elitaktiva som Jonas tycker borde tillfrågats har inte kört särskilt mkt SM, är det rimligt att tro att de skulle köra SM bara för att det plötsligt inte skulle ske i Kalmar? Förbundet vill rimligen ha så många av de bästa som möjligt på SM, och att lägga SM ngn annanstans skulle sannolikt inte få Jonas, Björn, eller Claes att plötsligt satsa på det.
  Sen har väl Jonas förr också uttalat sig hyfsat nedsättande om Kalmar och sin ovilja att tävla där, så är det då rimligt att förvänta sig att bli tillfrågad när man 1. inte kör SM, eller särskilt mkt tävlingar på distansen öht, 2. inte kört Kalmar sen -94?

 11. David, vill du ha ett pris för att du jobbar heltid????
  I svensk triathlon är det väl bara lisa och björn som inte jobbar med något annat än triathlon?
  Jonas djurback jobbar heltid, KJ D jobbar heltid, Fredrik Croneborg jobbar heltid, erik strand jobbar heltid, colting måste ju jobba hela tiden också, säkert mer än heltid för att få ihop det med allt….
  Så det är du inte unik med,
  Men det ska bli jäkligt spännande att se om dom som varit topp tre i kalmar de senaste åren ens kommer topp fem på SM i år när det är ett IM-fält som sticker i väg på sub48min på simningen… 🙂

  • David Näsvik jobbar inte heltid, han är ledig varje torsdag för träning. Sen är Djurback sponsrad av sitt jobb och jobbar 75% under vår och sommar. KJ jobbar inte heller heltid hela året och det gör inte Erik Strand heller… De flesta som är i toppen i Kalmar eller någon annan sm-distans jobbar mindre perioder av året eller så pluggar de. Om man inte har en sjuk talang så vinner man inte SM och jobbar som vanligt.

 12. Som att fylla år på julafton..

 13. Man frågade väl de som var positiva… Jag visade också intresse i frågan men har inte blivit tillfrågad men jag körde ju inte Kalmar 2010 utan en IM under 9h. Kör man inte Kalmar = ej elitaktiv?

 14. Jonas, ska du köra Kalmar Ironman 2012?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s