Varför Kalmar inte borde få triathlon-SM

Det är stora saker på gång i triathlon-Sverige! I alla fall så är det många som tror det. Det finns en möjlighet att Kalmar, Sveriges enda arrangör av en triathlon på Ironman-distans, blir en officiell Ironman. En evenemang som då kommer att ligga i den internationella Ironman-franchisen som styrs av World Triathlon Corporation, WTC.

Vad är skillnaden då? Ironmandistans eller Ironman? Naturligtvis den att emedan vem som helst kan arrangera en tävling över distansen Ironman (3.8 km simning, 180 km cykel, 42 km löpning), så är det bara sanktionerade WTC-tävlingar som får kalla sig Ironman. Notera att tävlingen i Kalmar heter Kalmar Triathlon och inte Järnmannen. Det hette dock tävlingen under den första upplagan 1994 vilket renderade samtal ifrån amerikanska advokater och man tvangs modifiera namnet. WTC; they don´t fuck around!

Ironman är alltså ett varumärke, och ett oerhört stort sådant. De har en mycket stor produktlinje med alltifrån cyklar, hjälmar, kaffemuggar, kläder till klockor (Timex Ironman; världens mest sålda klocka…) och deras kronjuvel, Ironman Hawaii, är ett evenemang som det rapporteras om i hela världen. Det 90 min långa eftersända programmet på NBC, som sänds nationellt över hela Nordamerika, ses följaktligen av miljoner och har genom åren vunnit flera Emmys och andra priser.
Och det säger ju sig självt, bara i officiella Ironman-tävlingar kan man kvala in till Ironman Hawaii!

WTC är strateger och deras främsta business är att vara in the business of making money. Man är naiv om man tror något annat. De är inget internationellt förbund med ideellt jobbande individer i träningsoverall och med reseersättning från SISU, typ. Deras ända långsiktiga mål är att stärka varumärket, attrahera samarbetspartners och öka vinsten. Därför kan de nog tycka att det är bra idé att lägga en Ironman i Norden. Av de 27 IM-tävlingar som nu finns så arrangeras ingen europeisk tävling öster om England och norr om Frankfurt. Så att lägga en i ett kapitalstarkt område som Norden är ju ingen dum idé!

Dock är ingenting klart. Enligt rykten så är det ”till 95 % klart”. Med andra ord; inte alls! Det har tydligen förts diskussioner mellan parterna under lång tid och det har skrivits några i sammanhanget meningslösa avsiktsförklaringar men när det kommer till show me the money så har inget hänt. Och i den här branschen så är det antingen helt klart eller inte alls. Själv är jag skeptisk. Inte till idéen om en Ironman i Sverige, för det skulle vara en rejäl boost för sporten i Sverige, men till den naiva godtrogenheten att räkna hem ett sådant här evenemang på förhand när månaderna bara går och vi snart redan är inne på 2012. Samtidigt hörs välgrundade rykten om både en officiell WTC-Ironman och en likadan 70.3 (half-IM) i Norge.

Samtidigt som det skulle vara roligt, i synnerhet för elitfältet (mer prispengar o status att tävla om bl a), så är det många motionärer som skulle bli gruvligt besvikna. Inte bara då anmälningsavgiften blir två till tre gånger dyrare, men framför allt för att det blir svårt att komma in. Sådana här tävlingar säljer slut på nolltid, vissa platser reserveras till internationella deltagare, så om man inte är med i matchen och hänger på låset när platserna släpps så är man up shit creek.

Hur som helst, den mest absurda konsekvensen av att hela triathlon-Sverige nu sitter och väntar på beslut ifrån några frireligiösa affärsmän i Florida, är att diskussionen om vart långdistans-SM ska gå 2012 har blivit en het potatis. Lång-SM har, efter att Säter arrangerade det 2003 (då jag vann för övrigt), gått i Kalmar. Nu är diskussionen den att om Ironman arrangerar tävlingen med allt vad det innebär (separat start för proffsklass, svårt att anmäla sig, etc) så borde kanske SM genomföras någon annanstans. Tydligen tycker en stor del av, den i mina tycken oinitierade och oinformerade massan, att SM ändå borde gå i Kalmar. Några tycker att den borde gå i Säter och att de borde väcka liv i sin bedagade organisation och (också!) arrangera en Ironman-distans som då kunde vara SM.

Jag tycker att Kalmar OAVSETT organisation, inte borde få SM-status. Och i synnerhet inte om det blir en internationell Ironman. Och det av flera skäl. Jag tycker dessutom att det vore mycket långsökt att arrangera ytterligare en Ironman i Sverige;

 • SM ska inte avgöras på internationella evenemang som styrs, dikteras och arrangeras av internationella affärsrörelser. SM är SM och Ironman Sweden är i så fall Ironman Sweden
 • Jag tvivlar starkt på att Ironman bryr sig om vår eventuella SM-klass hur som helst.
 • SM på långdistans borde också avgöras på långdistans, det vill säga 4 km simning, 120 km cykel och 30 km löpning. Detta är den internationella mästerskapsdistansen det arrangeras VM och EM på och sålunda borde också SM arrangeras över den distansen. Ironman och dess distans är måhända ”större” men har ingenting med vare sig VM, EM, SM, internationella förbund eller några som helst sanktionerade mästerskap. Hawaii må vara den mest prestigefyllda långdistanstävlingen men att kalla den för ett VM (vilket man gör, självbetitlat) är lika riktigt som att säga att Tour de France är VM i cykel.
 • SM på långdistans borde arrangeras på 4-120-30 så att man som svensk elit kan välja att köra SM och dessutom, samma sommar, köra en internationell Ironman med chans till större prispengar, prestige, Hawaii-kval, sponsorexponering etc. En långdistans är långt mindre slitsam än en IM-distans men som det är nu måste man lägga alla ägg i samma korg om man vill tävla om SM-titeln.
 • Att arrangera SM på IM-distans med annan arrangör är det sämsta förslaget! Inte bara är det otaktiskt med två IM-distanser inom kort tidsrymd men SM hade sannolikt blivit helt urvattnat. Vem vill ha ett SM som någon vinner på 9.30 för att de bästa satsat på en annan tävling? Med en långdistans 6-7 veckor innan Kalmar så får alla, elit som motionär, en chans att vässa formen utan att bränna kroppen helt.
 • Att Säter skulle återuppstå ifrån de döda med nya arrangemang av klass anno 1986-91 känns som ett önsketänkande. Redan vid de sista internationella mästerskapen som gick där 2004+2005 så gick man på konstgjord andning och endast tack vare några få eldsjälar så blev det inte ett totalhaveri. Inte för att jag inte gillar Säter för det gör jag, men det krävs en hängiven organisation om man ska ro iland tävlingar av dignitet SM eller större.
EM i Säter 2005

EM i Säter 2005

8 reaktioner på ”Varför Kalmar inte borde få triathlon-SM

 1. Kanske Vansbro? Trevlig 1/2 IM där förra året tycker jag…

 2. Pinsamma Svenska triförbund som inte kan ta egna beslut. Lagomt åt er om nu Kalmar inte blir fullt, för jag tror inte många av oss dödliga motionärer pungar ut med 4500:- när vi inte har som mål att kvala. Men bra att ni lyssnade på den sk. Svenska eliten(vilka aldrig kör Kalmar) och låt dessa drälla in på en uppskattningsvis total-12e plats men 1a på SM..

  / Den bittre som velat köra en IM-distans i Sverige 2012

  PS. Hoppas nu förbundet får ta del av IM-kakan så de för en gångs skull kunde ge de RIKTIGA långdistansare lite stöttning…

  • Erik: Vad fan snackar du om? Förbundet frågade fem stycken SM-vinnare innan de fattade beslutet! Alla de inklusive mig själv var övertygad om att det var bra att Kalmar fick SM trots att de fick(FÅR!) WTC-status. Det varken du eller Colting verkar ha kollat upp är att WTC kommer göra allt för att få SM-status vad gäller anpassningar, t.ex. saker såsom att spela nationallåten osv osv. Nu har de fått det, hoppas de lever upp till det. En sak är säker i Säter hade jag inte velat vinna ett SM! Vann min age group där 2005 vilket var lika roligt som ett äta ett ruttet äpple, då jag vann med över 1h10min. Vissa människor är stolt över att vinna oavsett konkurrens, inte jag!

   Med tanke på att jag med en USEL dag kom på 13:e plats i Ironman Florida, där det var bra mycket bättre motstånd än vad Kalmar Ironman kan tänkas ha, så har jag mycket svårt att se att SM-vinnaren kommer komma tolva… Finns ju fler än mig som kommer köra!

   För än gångs skull har förbundet gjort helt rätt! Ge dem då inte skit! Tyska mästerskapen verkar växlas mellan Challange och WTC, varför då inte i Sverige?

   Jonas: Jag tycker ITU långdistansen är mycket attraktiv, men vi är nog ganska ensamma att tycka det. Se bara på vilken skämttävling senaste ITU-VM var, EM var inte så mycket bättre, men där fick de iaf simma… Har jättesvårt att tro att förbundet skulle lyckas gör en attraktiv tävling på ITU-långdistans, med tanke på att du skulle bli en av de få som skulle köra tävlingen bland ”eliten”, vilket media potential skulle en sådan tävling få? Varför slår du inte två flugor i en smäll och kör en tävling med internationell uppmärksamhet och SM-status?

 3. Ryktet om halv IM i Norge är redan en realitet.
  Haugesunds HIM’s websida lanserades i förra veckan.
  Bra punkter i övrigt. Ändrar mig igen om tyckande i frågan bara för det tills något nyare kommer.

 4. Hade denna text varit med som ”bakgrundstext” i den enkät som fanns på nätet så hade resultatet blivit helt annorlunda.
  Statistik är som bekant väldigt lätt att manipulera.
  Synd att den kom för sent.

 5. Vilken tur du inte bestämmer då Jonas, för detta kommer bli magiskt bra! 🙂

 6. Nu verkar det ju bli så (enligt den nyöppnade sajten). Har du några synpunkter generellt på Kalmar som tävlingsplats?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s