Trying and crying, Ultraman day 3

I didn´t finish. I´m so sorry for letting down the high hopes and well wishers. I truly appreciate all and every comment of support that have come through my blog, Facebook or via e-mail.

Most of all I´m sorry for my crew. They have had to put up with my temper tantrums, demanding persona and God-awful early mornings on my behalf and they have carried my flag of motivation through the worst of times. The single reason I finished yesterdays stage was the fact that I couldn´t bare to DNF and look them in their eyes as long as I could still stand on my legs. Once pride, vanity, ego, ambition and other forces of usual motivation are used up, that kind of respect is all that keeps one moving.

But yesterday beat the shit out of me. All I had in the way of mental fortitude, spiritual strength and raw primal energy was pretty much taxed. I just couldn´t hurt myself that way again. Not so soon. And today hurt. It hurt from the get go. The easy way out would have been to gracefully bow out prior to the stage, citing injury or whatever. But there´s rarely an easy way out at these races. That´s not why I am here. That´s not why anyone´s here. We´re all here to see the true core of our character, the inside out of dreams, hopes, expectations and all in between that defines us.

This life is about daring and trying. About going all in. Not being scared. Scared to fail or scared to miss. Because if we are, not much would be attempted. Not much would be accomplished. We would never be able to be our best if we didn´t at the same time risked being the worst.

having a hard time to accept that my race is over

having a hard time to accept that my race is over

I have an injury I haven´t been able to completely solve. Sometimes it´s better, sometimes worse. Sometimes a lot worse. I´m doing a new MRI on Monday next week and a new method of therapy. Appearantly there seem to be some calcification in a part of my hamstring close to the attachment. It´s not a problem in itself, except for being stiff and sore, but it fucks up my bodies range of movement and my stride so that I incur injuries in other parts of my hips and legs. Injuries that just stem from running slightly off balance or with tension. Today, there was no way I could run further. And that´s a shame since my running this fall has been awesome and way better than it has been in a long time. But something happened this week. Don´t know if it was residual fatigue, the long flight, bad training or just bad luck. But pain started shooting down my leg. It got better just before the race but crept up during the bikeleg. Yesterday it was out of control. And today I didn´t have a miracle worker on my side.

So if I ever only raced when I was certain that I was at a 100 % or without fears or with a body that worked flawless and where everything in preparation had been perfect, I wouldn´t have raced much. Nobody would have. There are always worries. And if I raced with low expectations, over risking a failure, only being happy to finish, I wouldn´t have enjoyed it as much. It wouldn´t have made me a better person. Because that´s what stepping up to the plate does. Stepping up, and at times, missing.

And I missed. But at least I tried. And I tried as hard as best I could. I tried as far as my legs would literally carry me.

And I´ll keep trying. And by doing that, risk missing. But in certainty that the biggest risk and the worst miss comes from not even trying.

Elin loves me the same

Elin loves me the same

It´s only sports. We all do it, basically, for fun and personal growth. Maybe I´ve grown some. Regardless, life goes on. And so will I.

Hats off, many gratulations and kudos to all the athletes that finished the day. Alexandre Ribeiro is a worthy champion, bouncing back from a few bad races over the past years, to win a fourth time! And to Mike Coughlin who got hit by a car 10 days ago and should be lucky to be alive, let alone finish second! Way to go Mike!

44 reaktioner på ”Trying and crying, Ultraman day 3

 1. You’re so awesome, Jonas! It takes a strong person to know when it’s time to stop. Hope you can get some much-needed rest.

 2. Life will knock us down sometimes, but we can choose when or not to get back up.
  Med spänning har vi följt dig dag för dag. Du gjorde ditt allt, så ingen som endast ser på från sidan kan ju vara besviken då. Dock lida med dig av att behöva avbryta.

 3. Du gjorde ditt bästa Jonas!! Jag har också föjlt dig dag för dag med spänning. Nu lider jag med dig. Men jag tycker att det var ett mycket klokt beslut. Jag är från Borås och är stolt över dig!
  Hoppas all smärta och värk i kroppen och själen går över snart.
  MVH,
  Mahin

 4. ”Och efter de dagarna så går livet vidare oavsett hur det har gått.”
  Väl kämpat Colting! Ibland går det hela vägen, ibland inte. Som du skrev för ett par dagar sedan, livet går vidare oavsett hur det har gått och du, du har inget att skämmas för. Bra kämpat. Där är alltid nästa år! Sköt om dig!

 5. Du gjorde vad du kunde. Du kommer tillbaka!
  Det har varit spännande att följa ditt äventyr.

 6. Bra kämpat! Har följt via twitter i telefonen hela helgen. Du har många bra år kvar. Se till att få ordning på skadan nu bara. Tack för ultraman 2011!

 7. Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge!

 8. Jag läser ofta en liten bok till mina barn. På en sida står det: ”Lycka är inte att vinna, lycka är att göra sitt bästa”. Jag hoppas att du är lycklig ändå.

 9. Jonas, jeg tror at 2012 bliver året hvor du vinder både Ö till Ö og Ultraman, godt kæmpet og inspirerende at følge dig via blog og tweets.

 10. ”But at least I tried. And I tried as hard as best I could. I tried as far as my legs would literally carry me. And I´ll keep trying. And by doing that, risk missing.”

  Som jag beundrar ditt förhållningssätt!

 11. Du är fortfarande en fantastisk idrottsman! Med ett fantastiskt bra engelskt språk! Välkommen hem till Borås, rullskidor nästa 🙂

 12. Jag lider med dig men gillar din inställning att det bara är att ta nya tag.
  Vila kroppen och själen, sedan kommer du igen!

 13. Hadde d vert lett kunne vi sparket fotball. Du vil uansett for alltid være et STORT forbilde for meg med mange fler!

 14. annamarcustildasagajunie

  Bra kämpat! vi har tänkt på dig hela tiden!
  Nu får du försöka komma över det här och njuta av
  din Elin istället!!!
  Du är grym,kram från oss!!!

 15. Jag tycker du är söt
  kram saga

 16. Vi tänker på dig Jonas! Försök komma över det
  här och njut av din Elin istället ; )
  Du är grym ändå!
  kram från oss !

 17. Det finns flera sätt att vinna i livet. Som i den gamla låten: ”Don`t worry, be happy”.

 18. Är man skadat så är man, inget att behöva be om ursäkt för, man ska bara be om ursäkt när man har gjort nåt fel och det har du inte, det skulle bara vara dumt att fortsätta och förvärra tillståndet.
  Välkommen tillbaka till kypebastun för att läka fysiska och psykiska sår, det funkar, jag vet, jag är ju yrkesbadare, ha.

 19. Bra kämpat!! Jag lider med dig. Du kommer tillbaka och du skriver så bra english swedish mentality spirituality etc. Fint. Vila välbehövligt nu!

 20. Jag har med spänning följt dig under den här helgen och jag tycker att din insats var helt fantastisk även om du inte kom i mål. Det enda man kan göra är ju att köra så långt som det håller, och du når ju onekligen den gränsen betydligt senare än de flesta av oss andra. Du är en stor inspirationskälla.

 21. Faan vad tråkigt Jonas! Jag har ju cyklat löpbanan några gånger, den är enformig, varm och jävlig redan då, vågar inte tänka tanken att springa den och än mindre med en och en halv hamstring! Hoppas du får reda på varför du har/får dessa problem.

 22. Att genomföra en ultraman måste vara ett obeskrivligt mentalt test men att pressa sig så långt att man helt enkelt inte klarar av att ta ett steg till och måste bryta lär vara det allra värsta. Kan inte föreställa mig den smärta du måste ha upplevt för att ta beslutet att inte slutföra.

  Du är otrolig Jonas, fortsätt inspirera!

 23. Du är så jävla grym ändå ska du veta, ingen framgång utan motgång. Du inspirerar mig till att ge mig ut och träna och har så många kloka ord att komma med, fan vad grym du är!

 24. Otroligt starkt kämpat Jonas, mycket imponerad av ditt lopp och modet och styrkan att bryta. Helt rätt beslut. Tack för grymma inslag och bloggning från tävlingen!

 25. DNF – med flaggan i topp!

 26. Respekt !

 27. Inspirerande härliga människa! Du är alltid grym och spännande att följa!

 28. Instämmer i kören av lovord till dig, Jonas. Du är en grym kämpe och en stor inspiratör! Njut av Hawaii och återkom när du känner dig stark igen!

 29. Mycket imponerande. Det går fler tåg ombdu är sugen. Men du har motiverat fler än du tror för att de ska nå utmaningarna inte själva de trodde att de klarade. Alltid all-in, annars kan man skita i det! jobb well done!

 30. Du har kämpat så bra!
  Hoppas du får ordning på din skada.
  Kör lite längdskidor i vinter! Sliter inte alls på samma sätt som löpning/cykling.
  Du skriver väldigt bra också.
  Ha det bra och du kommer igen! Kanske på VL? 😉

 31. Jag bugar inför din insats, förhållningssätt och din otroliga entusiasm!

  Tack för fantastiska böcker, din blogg och för att få följa med på resan Ultraman 2011 via fantastiskt språk och videos här på bloggen!

 32. Bra kämpat. Efter regn kommer solsken.

 33. Tack för att du gör det du gör så bra, tränar, tävlar, skriver, berättar, delar med dig till oss andra av dina erfarenheter av framgång och motgång, känslor av lycka och misslyckanden. Som vardagsmotionär tolkar jag det som starkt och äkta. När jag springer Göteborgsvarvet och deltar i Tjurruset iförda mina Vibram blir jag lite Jonas Colting. Hämtar kraft från dig inför Stockholm marathon 2012. Rock on.

 34. Bra kämpat, var nöjd med din prestation. Njut och var rädd om dig.

 35. Starkt jobbat! Du är en inspiration för många av oss där hemma!

 36. Tråkigt! Varit kul följa dig på resan, dock. Du sprider mycket energi och motiverar många inklusive mig. Puss & kram /O

 37. Friskt vågat hälften vunnet. På’n igen han blö’r i örat.
  Nästa åt ett nytt race. Tredje segern på fem race är inte dåligt 😉

 38. Är grymt imponerad av din insats, att behöva bryta är inte lätt men ibland måste man. Vi är som du ser alla här ändå övertygade om att med din envisa, härliga inställning så är du snart på ”banan” igen!

 39. Tråkigt, du såg ut att vara i grym form, vi hoppas på revansch!

 40. Du är ändå grym Jonas! 🙂

 41. Är så otroligt impad av dig Jonas, hur du är som människa o atlet!! Alltid trist när kroppen säger ifrån men knoppen vill, ”laga” till skadan nu o våga vila ordentligt så kommer du tbax starkare än nånsin!! 😉

 42. Keep up the good workout. Trist att få bryta men det finns mer bortom detta. Du är en inspirationskälla för många av oss här ute i träningsvardagen och detta är en del av detta. Själv dras jag med en stressfraktur just nu men din energi och inspiration hjälper mig tillbaka!

 43. Jonas,

  Det har som vanligt varit givande och spännande att följa dig på denna resa. Att resan blev lite kortare än planerat, tycker jag var ett klokt beslut. Vårt verktyg, kroppen, måste fungera från topp till tå, är det någon pusselbit där emellan som inte riktigt är hel, ja då får man se till att slippa på den tills den passar in i helheten. Lycka till med uppbyggnaden och slippningen av helheten, du har många härliga år framför dig. //Micke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s