Att inte ge upp

Jag skrev en krönika till dagens BT som handlade om min kommande tävling. Jag vet inte vad redigeraren slutgiltigt döpte den till men jag kallade den ”Att inte ge upp”. Den summerar mina tankar på ett bra sätt inför tävlingen i helgen.

”Om tre dagar ska jag deltaga i en av världens hårdaste uthållighetstävlingar; Ultraman Triathlon på Hawaii. Det är en tredagarstävling med 10 kilometer simning, 43 mil cykel och 84 kilometer löpning över tre dagar. Det är långt, kuperat och ohyggligt varmt och fuktigt.

Jag har deltagit tre gånger tidigare och vunnit vid två tillfällen. Och jag har lidit alla helvetes kval varenda gång för att ens ta mig till mållinjen. Så varför? Vad är poängen med att utsätta sig för en sådan pärs?

Jo, därför att det finns en oerhörd tillfredsställelse av att klara av sådant som är svårt eller som skrämmer en! Det finns en omätbar glädje i att övervinna ett motstånd och uthärda svårigheter. Det finns en kraft i vetskapen att även det högsta berget kan bestigas steg för steg och minut för minut.

Om det är något som mina 25 år som elitidrottare lärt mig så är det att jag mår bra av ett motstånd och en strävan. Och det tror jag är en allmänmänsklig regel som gäller alla. Vår tillvaro är så bekväm och tillrättalagd och det är naturligtvis skönt till en viss gräns. Men för mycket bekvämlighet blir obekvämt. När allt blir enkelt och befriat ifrån hinder så tappar det till slut sitt värde. Vi tar saker och tillstånd för givet och vi tappar referensramarna till vilka vi egentligen är och till våra inneboende drivkrafter. Och de drivkrafternas främsta bränsle är sedan urminnes tider motstånd, stimulans och överlevnad. Idag behöver vi, tack och lov, inte kämpa för vår överlevnad. Men jag tror lika fullt att vi mår som bäst när vi måste ta i och använda vår fysiska, mentala, intellektuella och känslomässiga förmåga. Ibland, till det yttersta av gränser!

Det finns också en kraft i att inte ge upp. Och är inte det något som hela livet går ut på? Att resa sig på nio. Att vägra ge vika. Att kämpa till sista blodsdroppen.

Vi kan alla bli nedslagna och nedtvingade på knä av verkligheten och tillvaron men så länge vi kämpar emot så har vi inte förlorat slaget.
Även de längsta av dagar följs av en natts svalka. Och även den mörkaste natt har en soluppgång. Allt som är jobbigt har ett slut. I mitt fall, efter runt 22 timmars tävlande i helgen.

Hemligheten ligger mycket i att se ett halvfullt glas där andra ser ett halvtomt glas och i förmågan att se guldkorn i en annars karg tillvaro. I min träning för den här tävlingen hade jag ett osedvanligt hårt cykelpass på 26 mil där jag skulle avsluta i Båstad. En konstant motvind, kyla och regn gjorde inte min dag lättare. Och jag skäms inte för att säga att jag till till sist slutade att stanna för att kissa utan bara lät det rinna längs benen, dyngsur som jag ändå var. Och faktum är att jag till slut bejakade också det. Det var nämligen det varmaste jag blev om benen den dagen!”

 

 

Jag besökte en kiropraktor idag som jobbade med mig och jag hoppas vi fick goda resultat. Vad annat kan man hoppas på. Han tog sin rundliga tid hur som helst och justerade både här och där. Det var som en pånyttfödelse att känns och höra höften hoppa i läge efter att uppenbarligen ha förskjutits av en något kompenserande löpstil.

 

 

Så länge jag har ben att stå på så kommer jag att ta mig framåt i helgen. En idrottsman vardag är nyckfull och ibland grym så jag räknar aldrig med något utan är bara tacksam för varje gång och för varje dag som går bra och där hälsa och kropp står mig bi. Jag menar, det är ju inte exakt krocket som jag spelar. Brister och felaktigheter på kropp och psyke förstoras något oerhört i en krass verklighet ute på en tävlingsbana. Jag kan bara lova att jag har gjort mitt bästa i mina förberedelser och att jag kommer att göra mitt bästa under de tre dagarna. Och efter de dagarna så går livet vidare oavsett hur det har gått.

 

17 reaktioner på ”Att inte ge upp

 1. Du är STARK Jonas. Du har en märklig förmåga att sätta ord för sådant som många som tränar eller andra som vågar utsätta sig för utmaningar, naturligtvis utan garanterad utgång, upplever! Tack. Kommer att följa dig hela helgen!
  Gunilla

 2. Återigen, lycka till! Vore trist om små detaljer i höften skulle ställa till det. Annars har du stora möjligheter att göra en tredje bravad. Men mycket kan hända på långa tävlingar, jag vet, även om min längsta distans än så länge är Ironman.

 3. Hej Jonas!
  Önskar dig all lycka till i helgen, vi håller tummarna för dig hemma i Sverige!

  Janne

 4. Ultraman borde vara ”piece of cake” för dig Jonas, om man varje dag går segrande ur rond efter rond mot brödmaffian och annan kartell verksamhet! Kör hårt, håller tummarna!

 5. Riktigt bra skrivet och inspirerande!

 6. “What if your fears and dreams existed in the same place?
  What if to get to heaven you had to brave hell?
  What if everything you ever wanted cost you everything you ever achieved
  Would you still go there?”

  Lycka till, kört hårt, frammåt! Glories unending!

 7. Lycka till och kör hårt!

 8. Mycket bra skrivet!
  Kör hårt och lid bäst!!

 9. Ta fram stridskuken och visa att det svenska stålet biter !!

  Önskar dig lycka till på den oerhört tuffa utmaningen!

 10. ”Och efter de dagarna så går livet vidare oavsett hur det har gått.”

  Detta borde fler ta fasta på. Tack Jonas, du är en sann inspiratör och jag önskar dig all lycka på tävlingarna!

 11. Lycka till nu! Lita på dig och bara kör!

 12. Lycka till och kör hårt!

 13. Lycka till!! Det är oerhört inspirerande är läsa om dina äventyr!

 14. Du skriver så jäkla bra! Följer dina prestationer med spänning. Stort lycka till :)!

 15. […] uppladdning inför Ultraman Hawaii, härlig inspiration! Rekommenderar senaste inlägget/krönikan ”Ge inte upp”, en krönika om vikten av att utmana sig själv. Annars har veckans träning hittills endast bestått […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s