Simklipp, simteknik och simcamp!

Här är en kort film ifrån min simträning i Kona igår. Jojje provfilmade lite inför Ultraman och jag uppskattar alltid att se simtekniska detaljer. Simning är verkligen en aktivitet där man ska vara noga med att skilja mellan teknik och stil. Många är de som simmar snyggt och estetiskt men bedövande långsamt. Att simma snyggt är knappast ett mål i sig. Däremot att simma fort! Och funktionellt; det vill säga förmågan att ha en verklighetsanpassad teknik till den miljö man ska använda den i.

Jag har aldrig simmat speciellt snyggt men jag simmar tekniskt. Tekniskt för det som jag tränar för; hård öppetvattensimning med mer eller mindre vågor. Det är alltså en långt annorlunda teknik (och träning) än om jag skulle träna för 100 frisim i bassäng. Det är något som många inte fattar när de simtränar eller när man skapar en idealiserad bild av hur en teknik ”ska” se ut.

Det finns många simmyter rent tekniskt. Den mest flagranta är den om höga armbågar. Det är bara bullshit. Den enda anledningen till att man drillas i det som simmare med övningar som ”tummen-i-armhålan” och ”dragkedjan” är för att underlätta bassängträning med en grupp på smala banor. Simmar man brett och vitt som jag så slår man i armarna på varandra och det blir ohållbart. Jag är alltså gravt hämmad nu för tiden om jag tränar med grupp på smala äckliga banor då jag måste tänka oavbrutet på att hålla in armarna med följden att jag spänner mig och simmar långsamt.

Den andra simmyten som florerar är den om att sticka i handen försiktigt i vattnet. Varför? Bits vattnet? Blir vattnet förolämpat om man kastar i armen? Skadar man vattnet?

Att sticka i handen är ett typiskt nybörjarmisstag som gör att man spänner rörelsen i helt fel läge och som gör att man tappar momentum och simmar i ultrarapid. Snyggt men långsamt. Snyggt men ubåt.

Den idealiska tekniken, speciellt för öppetvattensimning och triathlon, och den jag lär ut och anammar själv efter bästa förmåga, är mer av en frekvenssimning (windmill/väderkvarn) där man lägger fokus och styrka i den del av simtaget som faktiskt genererar fart och det är i den främre kvadranten. Alltså, den första hälften av simtaget skulle man kunna säga. Då undviker man också det tredje stora nybörjarmisstaget och det är att överfokusera på den sista tredjedelen av simtaget vilket ändå inte genererar speciellt mycket fart och som gör att många tenderar att åla sig fram i vattnet och simma från höften istället för att simma från axlarna.

Poängen är att lägg fokus och kraft där man skapar fart och inte där det är oväsentligt. Många ägnar parodiskt nog energi åt att påverka och överanalysera den enda delen som inte skapar fart överhuvudtaget, och det är över vattnet!

Detta och mycket mer kan man lära sig på mitt och Pasis simläger den 2-4 december! Vill man ha en simspäckad helg så ska man anmäla sig dit och komma till Borås Simarena och vår fantastiska bassäng! Vi har några platser kvar till dags dato.

Gå in på www.colting.se och läs inbjudan. Den ligger på startsidan.

17 reaktioner på ”Simklipp, simteknik och simcamp!

 1. Jonas, videoklippet fungerar inte!

 2. Visst fungerar det!!
  Däremot betydligt besvärligare att hitta inbjudan till simlägret, även om det går.

 3. Jonas, vad anser du om TI eller Total Immersion som är så populärt för en del triathleter nu för tiden?

  • Total Immersion är perfekt om man vill simma snyggt men överkontollerat och långsamt! T1;s främsta argument är att ”med vår teknik så tar färre simtag”. Visst, vill man vinna tävlingen minst antal simtag så ska man välja T1 men om man hellre är intresserad av att simma så fort man kan så ska man hoppa över deras filosofi. Därmed inte sagt att de inte har vissa tekniktips eller drills som är bra för det har de.

 4. Nu tycker jag inte det ser så rysligt illa ut – du roterar lite för lite (vilket skapar sämre ekonomi i draget och ger en lite försämrad hydrodynamik mot att simma mer på sidan) och sätter i armen lite för långt fram (vilket slösar bort energi i en onödig splash mot vattenytan och skapar en bakåtrotation som du måste kompensera med bensparksenergi för att inte hamna i ett ogynnsamt vattenläge) bara. Väderkvarnssimmande förknippar jag annars med just bassängträning och lokala simföreningar som mest är besatta av snabba tider på 50 och 100 fritt snarare än att simma 3900 meter i fritt vatten – och orka göra nåt mer än att suga på en sportdrycksflaska efteråt. Bra långdistanssimmare brukar vara bättre på att spara energi,såväl ute som inne.

  Men visst är du bra frontkvadrantande och jag tycker nog det ser rätt snyggt ut ändå; god teknik ÄR vackert. Puss på dig.

  • Jag är lite stel i höger axel efter en gammal skada i nyckellbensleden 1994 och det hämmar rörligheten. Jag är verkligen inget under av teknisk perfektion men anpassar min teknik efter mina fysiska tillkortakommanden, vilket fler borde göra och förstå istället för att använda Michael Phelps eller Ian Thorpe som sinnebilden och idealet för teknisk simning.
   Väderkvarnssimmandets drottning är ju annars Janet Evans som hade VR på 400 och 800 fritt i över 20 år. Jag hade älskat att simma så men är tyvärr för stel i axlarna.

 5. Alltid lika intressant med åsikter om simteknik! TI (total immersion) verkar ju vara hyfsat poppis hos en del triathleter nu för tiden. Av det här inlägget förstår jag att du inte är något direkt fan av den skolan, stämmer det? Vore intressant höra din åsikt kring detta!

 6. Otroligt snygg badmössa, tycker mig känna igen den!
  Lycka till:-)

 7. Klippet funkar, men länken till colting.se är paj..
  Hur funkar en lägre och bredare armföring bland vågor? Ingen risk att slå i och tappa rytmen?

  • Jag har fixat länken.
   Ja, man får ju inte gå för brett och platt utan att rotera kroppen. Men att kasta fram armarna mer än att lyfta fram dem är idealiskt i vågig sjö.

 8. Intressant att läsa med tanke på att jag bara har 2 ggr kvar av en nybörjar kurs. Hmm, det du skriver är det jag får lära mig men samtidigt har jag sagt att det är öppet vatten jag vill få till det i och där har jag fått andra tips på vad man bör tänka på. Så det är nog bara säga till vad man vill så anpassar utbildarna lite:) Underbara vändningar, svåraste hittentills, tur att det inte är vändningar i tävlingarna runt om Borås:)

 9. Snabbt är bättre än snyggt, absolut! Men det där med ”höga armbågar”, det har väl inte alltid med ”över-ytan” eller vilofasen att göra? Det tog ett tag för mig att greppa simningen och alla termer, men med ”tappa inte armbåge” eller att ha den högt, då tänker jag mer på greppet under vattnet, att man inte ska tappa ner armbågen i draget, utan använda hela underarmen som grepp, med armbågen som högsta punkt när man drar. Kan det inte vara det som vissa menar när de snackar teknik kanske?

  • Ja, fast höga armbågar under vattnet är också en sanning med modifikation för överdriver man det så blir det snarare att man försöker ”kroka” vattnet och det blir helt fel. Att ha en aktiv handled i den första fasen är viktigast för det sätter tonen för hela simtaget.
   Men när man pratar om höga armbågar och menar återhämtningsfasen i luften (vilket ”alla” crawlskoleinstruktörer m fl gör), så är det ett irrelevant och ofta kontraproduktivt fokus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s