…and the beat goes on…

Dagar fyllda av träning, rörelse och hjärta följs av andra dagar fyllda av detsamma. Jag njuter till fullo av att känna mig så varm, villig och vild med så mycket liv att leva. Jag balanserar visserligen på slak lina och för en den ständiga kampen mellan ambitionen, vilja, verkligheten och vardagen. Men så är det för alla. Om det här livet vore lätt så hade det kallats fotboll.

Idag var det en tempodag på programmet. Behovet av hårda intervaller är en aning underordnat när man förbereder sig för en tävling som tar 22 timmar över tre dagar och generellt så handlar en träningsprocess om att göra mycket av det som är låg risk och väldigt lite och sparsamt, väl avvägt, med det som är hög risk. Hög intensitet är hög risk. Så det gäller att införliva lite tempo, tryck och styrka här och där när det känns bra. Ibland under distanspassen. Och i simträningen kör jag ändå nästan uteslutande hårda eller väldigt hårda intervaller. Men simning är alltid låg risk under alla omständigheter.

Men idag ville jag dunka på lite med syreupptagningsstress! En gång i tiden toppade jag ut på 6.85 liter/minuten på syreupptagningstester på LIVI´s idrottsvetenskapliga institut. Jag hade ganska många tester mellan 6.6 och 6.8 under de åren som jag gjorde många sådana tester. Och en stark motor är aldrig i vägen. Även om en stark motor också kan köra sönder ett svagt chassi. Man kan gräva stora hål med starka motorer och det är syreupptagningsmonsterna som drabbas av de värsta överträningssymptomen.

Jag körde löpintervaller på 4×10 min med två minuters vila. Farten var 3.30-3.35 på runt 160-puls. Kontrollerat, med andra ord. Benen var inte tiptop efter mina 52 kilometer löpning inom ett dygn lördag-söndag, följt av en vilodag från löpning, och de löpningarna jag gjort de senaste dagarna på 30 km. Formen är dock god och min återhämtning på en minut var från 162 i puls till 98, efter sista minuten.

Jag startade det här passet runt 11 eftersom jag gillar att sova länge så det var bara lite kokosfett innan första passet så efter löpningen blev det bananpannkakor ock kaffe samt kokosvatten innan jag gav mig ut på cykeln. Jag körde 70 km med första hälften på hög kadens +100 rpm varpå jag körde några kortare intervaller och sedan ett block på utväxling 56-12, alltså riktig powerträning för benen.

Hem och en kort paus för en shake på rå mjölk (tack brorsan för leverans!), banan, råa ägg, chiafrön, avokado och rå honung innan det var plattan i mattan till badet med en ganska genomfrusen kropp. Simkompis Tomas låg redan i vattnet och plöjde fyrahundringar så det var bara att falla till föga och med en kopp varmt kaffe på kanten hoppa i och hoppa på.

5000 meter senare var jag klar. Jag simmade bland annat 5×200 och sedan den hårda serien på 20×100 arm på 1.30. Jag snittade runt 1.12 (50 m-bassäng) vilket är helt OK med tanke på att mina vader och fötter hotade med kramp från början till slut.

Nu sitter jag med tre sköna hundar i soffan och smakar lite på min mandelmassa och funderar på min tre närmaste träningsdagar som enligt schemat bjuder på ren och skär distans.

12 reaktioner på ”…and the beat goes on…

 1. ”jag vill vara som duuuu, det vill jag nuuu” Helt otroligt vad motiverad och taggad man blir till att träna, prestera och sätta upp nya höga mål när man läser din blogg! Älskar det verkligen!

 2. Hej Jonas, gillar din blogg skarpt, men man kan inte vara överens om allt här i livet. Jag vet förvisso att du inte gillar fotboll, och förstår att du vill provocera med din sista mening i första stycket. Misstänker att fotboll för dig är en ”sport” som utförs av 11 otränade grabbar som kickar boll på en gäsplätt i solen. Men fotboll är faktiskt lite mer, framförallt är det en lagsport, och en kamp mot andra. Inte bara mot sig själv…

  Men det är imponerande hur mycket du tränar, och de tider du presterar på träning. 3,30-3.35 med 160 i puls är verkligen oceaner ifrån vad en annan presterar!

 3. Nu är det bara 2 veckor till Ultraman så jag hoppas att du inte glömmer att ”tejpra ned” så du kommer med en hel fräsch kropp till kraftprovet. Lycka till då!!!

 4. Dum fråga kanske, men hur gör Du kokosvatten?

 5. Jag gillar starkt inlägg som det här, Jonas. Med några detaljer om träning, kost och mycket motivation i bakgrunden. Det blir spännande föjla Ultraman, lycka till.

 6. Till och med jag – som spenderat de senaste 30 åren bakom ett skrivbord, och som brukade tycka att det bara är knäppgökar som håller på så mycket med träning – har en väldig behållning av din blogg. När jag är ute och promenerar och känner smärtan i bröstet komma efter ett par km så brukar tanken på dig få mig att bita ihop och traska vidare 🙂

 7. Hej, Jag har läst dina böcker och tittar rätt ofta in på bloggen, jag har därför en bra koll på hur du tänker kring kost. Jag är själv licensierad P.T och jobbar en del med att mäta energiåtgång i syfte att äta rätt mängd (ofta i syfte att gå ner i vikt). Tränar också en hel del (dock inte i närheten av din nivå). Men även om jag till stora delar köper dina tankar kring vad som är bra respektive dålig mat fattar jag inte hur du med ett matintag enligt ovan får i dig tillräckligt med energi för att berdiva den träning du gör på långsikt. Utan att veta exakt vilka mängder du stoppar i din shake och pannkakor låter det som ett perfekt bantar program ??? Skulle vara jätteintressant att höra dina tankar inte bara kring vad du stoppar i dig utan även om hur mycket.
  Mvh Thomas

  • Hej Thomas,
   jag äter nog ganska lagom faktiskt men det är ofrånkomligt (och önskvärt) att gå ned en del i vikt med en massiv träningsdos.
   Dock gjorde jag en kostregistrering förra året och väntar på svar än:) Jag återkommer i ämnet!

 8. Sån målmedvetenhet – me like! Jag blir väldigt inspirerad av dig!

 9. Alexander Nilsson

  Hej Jonas,
  Du är en nyfunnen inspirationskälla för mig och man kan inte annat än imponeras.
  Lyssnade på bröderna Colting intervjun i morgonpasset-helg förra veckan och ni berör ett ämne som jag bara inte kan bli klok på just nu. Det här med kaffedrickandet, finns ju hur mycket studier som helst och man blir inte klok på det. Hörde på morgonpasset om att du var för kaffe, men att brorsan din var mot. Kan jag hitta någon djupare argumentation mellan er två någonstans eller har du något hyffsat rakt bra svar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s