Därför är jag rädd för polisen.

Det är något allvarligt fel på Polisen i Borås. Alla i sta´n vet om det. Ingen eller väldigt få pratar om det offentligt. Borås Tidning skriver lite om det, men gör det tveksamt. Och ingen tillåts kommentera artiklarna på nätet.

Polisen i Borås har ett rykte om sig om att vara väldigt hård. På gränsen till brutal. Och mer än en boråsare har fått utstå en aggressiv, godtycklig och kränkande behandling av den instans som vi så gärna vill tro är tillsatt för att värna om vår trygghet och säkerhet.

Jag pratar naturligtvis inte om alla poliser. Tvärtom. Jag känner personligen flera poliser och jag lever i tron att den absoluta merparten av poliser är duktiga, hängivna och dedikerade yrkesmänniskor. Detta handlar inte om dem. Detta handlar inte om de poliser, och de är många, som upprätthåller en yrkesetik och som verkar i en människosyn grundad på empati och tolerans.

Nej, det här inlägget handlar om de som besitter en maktfullkomlighet och som vet att de verkar i en juridisk gråzon som gör att de med stöd av lagen kommer undan med det mesta! Det handlar om de som saknar tillräcklig intellektuell, pedagogisk och argumentativ förmåga för att lösa problem och istället litar till hot, makt och våld. Det handlar om de som får en kick av att bestämma över andra och som gärna pekar med hela armen i tron att respekt åtnjuts genom stenhård auktoritet. Det handlar om de som tror att polisyrket är deras personliga vendetta eller deras privata arena för att leva ut testosteronstinn machismo.

Ingenting skapar hos mig sådant iskallt vredesmod som övergrepp och maktfullkomlighet. Och ingenting är så kränkande som att inte ha någonting att sätta emot. För med batonger, vapen, kollegornas stöd och med en kåranda där alla vaktar varandras rygg så kan vissa poliser komma undan med att bete sig förbannat illa emot försvarslösa individer. Individer som står på ”fel”ställe. Individer som säger emot. Individer som inte finner sig i att bli hunsade eller åthutade utan anledning. Individer som utan att störa promenerar hem sent en kväll. Individer som precis som jag lever i tron att vi inte lever i en polisstat. Initierade källor säger att det som man riskerar mest en fredags- eller lördagskväll i Borås, om man är lätt berusad, är inte att bli rånad eller misshandlad utan att man kan bli trakasserad av polispiketen. Skrämmande. Och oerhört stötande.

Att polisen ens utreder sig själva är helt absurt. Att en polis blir fälld för övergrepp är extremt ovanligt. BT skriver idag om ett exempel där det faktiskt skedde, men straffet för det övergreppet blev försumbart. Så mycket var den kränkningen värd. Och vad handlade det om? Jo, offret i fråga sade emot. Så som man gör om man tycker att någon har fel eller rent av är korkad. Men det gillar inte den här typen av poliser. För de är nämligen inte bara lagens väktare utan också moralens väktare. Den här typen av poliser tycker nämligen själva att de har en osviklig moralisk kompass och tycker gärna om att domdera och styra folks beteenden även utanför lagens ramar. Det är poliser med en besserwisser- och Bror Duktig-mentalitet som vill att folk ska lyda dem i alla sammanhang. De vet ju nämligen bäst! Och det tror fan det att de blir lite irriterade när människor inte förstår sitt egna bästa så då får man ju tillrättavisa dem en aning. Eller?

Själv har jag inte personligen drabbats på det sättet men jag är rädd för hur oskyddad jag är som individ om någon med batong och pistol vill jävlas med mig. Om någon med batong och pistol stör sig på mig. Om någon med batong och pistol tycker jag tar för mycket plats eller säger emot. Inte håller med.

Vibbarna finns nämligen där. Sent en kväll kom jag med tåget ifrån en föreläsning och hade bilen vid centralstationen. Jag var trött och min tjej Elin jobbade så jag skulle bara stanna och säga hej i fem minuter. Så jag stannade på lastzonen utanför restaurangen. Midnatt en fredag, nota bene. Efter att varit inne i fem minuter kör jag iväg och får piketen efter mig som kör bakom igenom halva sta´n innan den stannar mig. Jag blir uppmanad att blåsa. Fine. Så långt är det rimligt. Och jag blåste självklart grönt. Men sedan kommer en, två och till slut den tredje kollegan ut medan jag blir utfrågad om vad jag jag gjorde på restaurangen och om jag tycker det var rimligt att stanna på lastzonen. Det gjorde jag ju eftersom det var natt och jag själv bestämmer vilka risker för P-böter jag är villig att ta. Varpå jag får en lång moralpredikan om vad jag borde tänka på med parkering, om att jag kunde promenera 100 meter längre och parkera riktigt och att jag borde tänka på vad mina sponsorer (som då fanns tryckta på min BMW) tycker.
Samtidigt är hela gågatan överbelamrad med fulla ungdomar och här står fyra poliser och ska lära mig vett och etikett och vad som är bra för mitt marknadsvärde och inte!
Om jag bryter emot en lag så accepterar jag en bot, men om så inte är fallet, stå då för h-e inte och föreläs för mig om vad som är moraliskt korrekt och inte! För jag kunde verkligen inte bry mig mindre om vad Pelle Polis tycker om att jag står fem minuter på lastzon mitt i natten. Nu blev jag för paff för att egentligen säga emot men jag kan tänka mig att en ordväxling inte hade uppskattats och hur det säkert hade kunnat urarta i ”våldsamt motstånd” Ni vet, polisversionen av när någon har en annan åsikt än vad polisen själva har…

Jag har vänner och bekanta som har varit utsatta för riktiga övergrepp av polisen, övergrepp som tyst åsetts av dito polisers kollegor. Lika illa är det att polisen i sammanhanget fullständigt nonchalerar den tystnadsplikt och konfidentialitet som ska råda i deras yrke. Det är tydligen många poliser som vitt och brett låter munnen sladdra iväg skvaller och information om individer som de omhändertagit och personer som misstänks för brott utan att för den skull varit ens nära att dömas för något än. Detta är så oerhört lågt och tyder på en sådan fullständig avsaknad av ryggrad och integritet hos vederbörande. För det är tydligen lätt att gömma sig bakom en sköld av polisiär anonymitet när det kommer till självkritik och självrannsakan.

Poliser lever i en juridisk gråzon där poliser utreder poliser. Som privatperson har man inte en chans om man hamnar i en konflikt eller dispyt med en polis. I den ”normala” världen kan man be någon dra åt helvete om de beter sig illa eller man kan avfärda någon man inte vill prata med och man kan välja att inte lyssna på någon som inte har något att komma med. Med en polis? Glöm det. Tacka och ta emot och svälj skiten.
För vad är alternativet? Om man blir illa behandlad eller kränkt av en polis, vad ska man göra? Gå till polisen?

Många poliser är hjältar. Och jag skulle fortfarande ringa polisen om jag vill ha hjälp. Men en del tar den självpåtagna hjälterollen som en ursäkt för att uppträda som ett svin. Men det är inte hjältemodigt att med hjälp av sina kollegor misshandla en handikappad kebabägare för att han inte vill ”flytta på sig” när han dessutom jobbar där! Det är inte hjältemodigt att plocka upp en salongsberusad person och förnedra och maktmissbruka honom. Det är inte hjältemodigt att bara för att man pressar 100 kilo i bänkpress, har liten mandom men stor pistol, baktala, skvallra om eller svartmåla personer som inte delar deras egna fyrkantiga och svartvita världsbild.

Just därför är jag rädd för polisen. Jag är rädd för personer med oinskränkt makt som visar sig ovärdiga det förtroendet.

Och det är inte de dåliga polisernas skrämmande beteende som är värst. Det är de empatiska polisernas tystnad som är det.

34 reaktioner på ”Därför är jag rädd för polisen.

 1. Jonas, du är en rättshaverist som sitter i en byhåla och petar i maten och gnäller på allt och alla.
  Patetiskt.

 2. @Filip din ytterst patetiska kommentar får mig att undra om du kanske är en av de ”ordningsmän” som Jonas beskriver?
  Jag bor själv i en ännu mer byhåleliknande ort i V Götaland och har själv blivit utsatt av liknande episoder som beskrivs.
  Jonas, klockren beskrivning av hur det står till!

 3. Filip: Jag vet inte huvida Borås är en byhåla eller ej. Men i detta fall känns du patetisk. Du kanske är en av dessa poliser som omnämns? Jag bor i närheten av Malmö, det får ändå räknas som en stad om man nu ska mäta det med dina mått. Det är än värre här. Här räcker det att du har fel färg på håret eller huden för att piketen ska plocka upp dig. Jag har precis som Jonas väldigt många vänner som blivit plockade och behandlade som djur. Lägg där till skällsord som ”blattejävel” osv, så har du en helkväll med ”Bror-Duktig-Poliser” i Malmö.

 4. Upplever att polisen, tvärt emot vad man borde göra, satsar på att distansera sig och skapa ett ”vi mot dem”-läge. Oavsett situation så är man ”dem”. Kanske bidrar det allmänt hårdare samhällsklimatet till detta, men det blir oftast bara väldigt väldigt fel. Tyvärr. För ca 15 år sen fick jag, salongsberusad, skjuts av piketen hem för de skulle ändå patrullera däråt. Skulle inte tro att det händer idag.

 5. En av de absolut största rättsskandalerna i Sverige är när två rötägg till poliser slår ihjäl Osmo Vallo i Karlstad 1995.
  De polismän som grep Vallo dömdes till dagsböter för att de låtit polishunden attackera Vallo under gripandet. En av poliserna vid Vallos gripande var en tidigare medlem ur Basebolligan som hade flyttat till Karlstad. Efter en undermålig obduktion avskrevs fallet som ”plötsligt död vid polisingripande”.
  Osmo var nog ingen kul person att ha att göra med och att poliserna i affekt tillgrep övervåld var inte rätt men kanske ändå lite förståeligt.
  Bra att du tar upp det här Jonas!
  Att däremot hela den svenska rättsapparaten ställer sig bakom dråpet av Osmo måste ju ändå tas som bevis att vi faktiskt lever i en polisstat som faktiskt liknar de värsta diktaturerna när den är som sämst!
  Faktum är ju att kravallerna i Göteborg för några år sedan oxå styrker misstanken att något gått fel – i all synnerhet som polisen sitter och redigerar sina videoupptagningar så att de skall passa deras egna syften,,,

 6. Kan tanka mig att snutarna njot av att fa ge dig en avlusning, de sitter sakert och laser din kronika i BT och stor sig.

  Annu en trofe till fika rummet i polishuset, dar Becel breds pa mackan kanske.. 🙂

 7. Alla pratar om att magen fungerar bättre när de äter riktig mat men man glömmer lätt hjärnans funktion – man blir lite korkad av att bre skokräm på mackorna – mert smör till polisen således!

 8. Ingen reaktion från kollegorna?

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/starka-reaktioner-i-poliskaren_2435819.svd

  Straffet för uttalandet blev…läs länken ovan.

  Den här filmen är från Växjö där jag bor. Från rondellen (vid 1.03 min) och framåt är en väldigt populär sträcka för oss cyklister. Undra som som hänt ifall någon av oss hade kommit ivägen för hans idiotiska jakt.

  Klicka för att komma åt Mikael-Uhlin-Polis-V%C3%A4xj%C3%B6-Dom-B-3621-09.pdf

  Om någon orkar läsa genom domen så finns den att läsa ovan.
  Orkar man inte så kan jag medela att straffet blev 18900 kr!
  Detta belyser det du tar upp i dagens blogginlägg…tyvär…

  • hans idiotiska jakt?

   Snarare; Undra som som hänt ifall någon av oss hade kommit ivägen för motorcyklistens idiotiska fortkörning.

 9. Kung Colting utskälld av kungens pojkar… get of your high horses…

  Du kan ju vara glad att du slapp o-boten? Men det kanske din stolthet inte klarar av, att erkänna poliserna bara gjorde sitt jobb?

  • Vilket jobb var det då? Att stå och ge mig goda råd? Jag tar GÄRNA en bot, men sluta mästra mig! Men om du hade läst hela inlägget så hade du förståttt att det handlar om en mycket allvarligare fråga än huruvida jag fick en bot eller inte.

 10. Om du började kika på vården och rättsväsendet kan vi börja snacka mörkerrädsla.

 11. PS. Du skriver kanon men ofta lite långt – det är därför många inte orkar läsa hela inläggen…..(som t ex ovan).

 12. Karl för sin hatt

  Får du inget jobb inom det privata eller kommunalt så sök till Polisen..
  Stämmer än idag.

 13. Apropå polisen så undrar jag verkligen var utvecklingen är på väg med polisens nya riktlinjer för aktiebolag. Fotbollslag som drivs som aktiebolag måste från och med nu betala all den polisbevakning som krävs för evenemanget. Bevakning som polisen själva är med och bestämmer i vilken omfattning det behövs, vilket är helt sjukt. Det är som att en affär bedömer att du behöver äta den och den maten och är tvungen att köpa det (dyrt).
  900 kr /h per polis, 15 000 kr per helikopter etc.
  Numera kan man alltså köpa poliser. Var ska den gränsen gå , Vid kulturevenamang som riskerar bråk? ska arrangören stå för poliskostnader? Eller en bank som blir rånad?

 14. De kanske hade ont i fossingarna o var stingsliga pga det.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/daliga-skor-ger-polis-omma-tar

 15. Ja, vad ska man säga…
  Arbetar själv som polis, och jag kan säga som så här: om vi ingriper så gör vi det dåligt och ingriper vi inte så är vi dåliga för att vi inget gjorde. Det många inte kan det är LAGEN. Nu menar jag inte att man ska missbruka lagen, men trots allt så är det den ALLA måste rätta sig efter. Väldigt många i dagens samhälle har enbart rättigheter men inga skyldigheter.
  Väldigt många har vänner som fått oerhört dålig behandling av polisen. Det har med all säkerhet hänt ibland, men det kan också vara ett försvar från personen ifråga för att rättfärdiga sig själv trots att man gjort fel.
  Tänk om det faktiskt kunde vara så att man i dagens samhälle står för vad man gör, utan att försöka smutskasta nån annan.
  Exempel: begår en invadrare ett brott och grips så grips han eller hon enligt dens mening enbart för att han eller hon är invandrare, inte för brottet som begåtts. Det är vardagen för en polis. Det är alltid polisens som är aggressiv och fascistisk, inte den omhändertagne som begått brottet.

  • Precis min poäng; LAGEN är till för ALLA! Även för poliserna själva. Just detta faktum tycks ha gått många poliser förbi…

   • Om du läser hela min kommentar så kan du nog läsa att jag inte försvarar rättsövergrepp. Men jag påpekar återigen, det är långt ifrån alla ingripanden som är sådana. I de flesta fall är det trots allt den omhändertagne som bestämmer tonen.
    Men vi kanske inte bör ha några poliser ute på gatorna, när det är så otroligt många som ogillar oss…
    Ett litet tillägg är också att går någon förbi ett polisingripande, så kan det se brutalt ut. Men, ni kanske inte sett hela händelsen. Det kanske bara ses när personen förs in i polisbilen med handfängsel på, men ni såg inte när personen hotade andra med kniv. Bara ett exempel.

   • Johan, om du läser mitt inlägg så ser du också att jag skriver att den absoluta majoriteten av alla poliser gör ett bra jobb. Det är rötäggen som skrämmer mig. Och jag undrar om du kan förneka förekomsten av dem när du själv jobbar som polis? Eller att man håller varandra om ryggen inom kåren även när oegentligheter begås? Alldeles för många svenska poliser verkar ha TV-serien ”Cops” som någon sorts ideal för hur man jobbar…

   • Till viss del köper jag resonemanget. Det jag vill belysa är att det är väldigt lätt att skylla på polisen när man själv gjort något fel. Vad gäller rötägg, så finns det sådana i alla yrkesgrupper.
    Vad gäller våldsanvändning så är det faktiskt så att vi SKALL använda våld i vissa situationer (därmed inte sagt att det skall missbrukas).
    Sedan vad gäller biten om att visa sin makt. Väldigt få personer idag tolererar att bli tillrättavisade, det är hela tiden min rätt som gäller. Gör polisen ett ingripande och människor står och tittar så händer det ofta att man som polis avvisar åskådare från platsen, med fullt lagligt stöd. Går personen inte undan så är det ”ohörsamhet mot ordningsmakten”. Då får man ta nästa steg och avlägsna fysiskt. Sådana ingripanden gör vi förstås inte för det roliga nöjets skull. Nej, det är för vår egen säkerhets skull och framförallt för den omhändertagnes integritets skull. Vare sig man blir gripen eller fått lite för mycket att dricka och inte kan ta sig hem själv så är det inte så roligt att bli uttittad.
    Att många skulle ha ”Cops” som något ideal är en lite väl stereotyp syn. Du skriver själv att du har många vänner som är poliser, är det från dem som du fått din sanning. Det är nästan alltid intressant att diskutera sådana här saker. Men tro mig, det är väldigt frustrerande när det alltid är polisens fel när andra bryter mot lagen!

  • Ditt moralkompass har definitivt fått sig en törn.Om du blundar för detta utbredda problem (Nationellt som internationellt) och inte objektivt kan utgå ifrån att åtminstone en viss procent av alla de som säger sig blivit illa behandlade av polisen talar sanning, tillhör du till viss mån en del av det problemet som ovan beskrivs. Du följer polisen hederskodex och utgår från att alla andra ljuger och ni besitter någon slags helig sanning som aldrig får ifrågasättas, återigen du är en del av det belysta problemet. För övrigt vet jag en hel del poliser som man själv får korrigera då de själva inte verkar kunna lagen, ni är verkligen inga juridiska experter men om ni är experter på något är det att jobba inom lagens vakuum där poliser håller varandra om ryggen och den som inte gör det blir utfryst. Finns en känd Polis från Östergötland som har illustrativa exempel på hur detta genomförs och jag hade äran att vara med på en av hans föreläsningar och det är sådana människor som han vilka är samhällets sanna hjältar och förvaltar det moraliska kompasset ni har förlorat. Sverige är en polisstat, och även om vi inte befinner oss allra längst ut på måttstockens skala behöver vi fort som attan ta till oss kritiken och komma med konstruktiva lösningar. En ganska enkel sådan är att det skall vara en oberoende instans som skall handlägga ärenden där polisen misstänks för brott, exempelvis misshandel. I en utopi skulle vi även ha en oberoende instans som övervakade den primära oberoende instansen.

 16. Hur skulle det vara om folk började följa lagen istället för att lipa över rättsövergreppen polisen begår såfort de tilltalar någon.
  Får man parkera på lastzon? Nej! Är det polisens uppgift att upplysa om detta? Ja!
  Vad är då problemet? Att bli tillsagd på fel sätt? Då tycker jag vi skall utbilda samtliga poliser på hur just varje individ vill bli bemött så att ingen blir kränkt när de blir tillsagda att de gjort fel. Så de personerna sedan slipper skriva en blogg om hur dåligt jobb polisen gör.
  Det måste vara roligt att från alla andra få höra vilket dåligt jobb man som polis gör, det måste motiverar poliser till att göra ett bättre jobb. ”detta gäller inte alla poliser” nej men det drabbar alla poliser att det finns ett fåtal poliser som gör fel.
  Hur många andra yrkesgrupper ställs helatiden till svars som hel yrkesgrupp för något som enindivid gör? Som ofta förmedlas genom media ifrån en sida Som låts vara oemotsagd.
  Det jag säger är, det finns mindre lämpade personer inom samtliga yrkeskategorier! Polisen med! Det är ingen som nekar till det.
  Men är det då inte bättre att fråga de inblandade varför saker sker och ifrågasätta? Är svaret på den frågan: för att det inte gör någon skillnad? Varför då ens lipa över situationen? Då är det ju ändå omöjligt!?

  Fast å andra sidan, att föra en disskussion kring detta är tämligen meningslöst då det i samtliga sånahär forum enbart är den ena sidan som är benägen att skriva kommentarer, den andra orkar inte för de bryr sig inte!

  Den som skriver har ändå redan bestämt sig vad de tycker, ingen kan säga eller göra något för att ändra dennes åsikt.

  Livet är med andra ord hopplöst och orättvist på många sätt oavsett vad det gäller! But guess what? We have to live in it anyway!! 🙂

  • Ja, man får parkera på lastzon mitt i natten på en helg. Dessutom var det inte därför jag stoppades utan för ett alkotest. Och jag visste inte att polisens jobb vara att agera lapplisor när det i sammanhanget fanns en hel innerstad av fulla ungdomar?

   • Du blev kontrollerad om nykterhet troligen för att då stått parkerad bakom en krog, vart inne på krogen och således finns det en potential att du är rattfull. Kort och enkelt, lastzon eller inte… jag såg inte din parkering och tänker inte kommentera den. Att det dröjde en resa genom halva stan innan du blev kontrollerade beror på att vi under tiden vill kontrollera vem som äger bilen och om ägaren förekommer för brott så att vi vet om vi skall vara på tå eftersom det är en grovt kriminell bakom ratten, eller om det räcker med vanlig vaksamhet då det troligen är en svensson… observera att alla fordonsstopp som vi gör betraktas som riskmoment. Detta då vi inte har en aning om vem som sitter bakom ratten, eller hur dennas inställning till oss är, om de är beväpnade eller inte.

    Beteende mot dig, ja vad ska man säga, vi är människor och ibland så kan även vi göra fel, ha den kass dag, vara trötta efter otaliga disskussioner med medborgare som anser att just de har rätt att göra som de vill. Att du fick lite skäll men slapp en ordningsbot/p-bot (vilket är ett av polisens arbetsuppgifter), ryck på axlarna och var glad, kunde du ha de hundringarna till något annat skoj.

    Du hänvisar till olika fall i ditt blogginlägg och jag tycker det är synd när man gör så om man inte sitter med all information vilket jag kan lova att du inte gör. Det är lätt att ta en artikel i en tidning och säga att detta är sanningen, tyvärr så är det ofta som artiklar är skrivna för att sälja lösnummer samt med vinklingar som gäller just för vilket humör skribenten är på. Jag kommer inte kommentera enskilda fall dock så håller jag och de flesta kollegor med om att rötägg finns dock så tycker jag det är skamligt när vi dras över en och samma kam.

    Jag vill be dig att söka in till polisen, det verkar verkligen som om du kan göra mitt jobb bättre än jag och de flesta av mina kollegor. Det verkar som om du är påläst i din argumentation och att du kan den lagstiftning som vi arbetar med. Vi behöver personer i vår kår som är pålästa, engagerade, motiverade, sociala och tålmodiga (jag lovar… du behöver en jävla massa tålamod… speciellt på fredag och lördagkvällar när alla skall fram och fråga ”är det lugnt i kväll?”).

    Jag vet att du skriver att de flesta poliser är hjältar och gör ett förbannat bra jobb. Tycker bara det är förbannat tråkigt att läsa en ”idrottsprofil” prata med så mycket okunskap och på så mycket hörsägen.

    Tack för ordet!

   • Typisk respons från en polis. Jag förstår dina argument men jag köper de inte.
    -jag var inne på en restaurang i fem minuter, knappast tillräckligt för att bli full
    -mitt namn satt klistat längs hela bilen, inte svårt att lista ut vems den var
    -jag har inga problem med att blåsa, helt rätt att kolla, att ”föreläsa” för mig om rätt eller fel betackar jag mig för
    -polisen i Borås är dokumenterat hårdhänta, det har inget med rapporteringen i BT att göra, det enorma mörkertalet som de INTE skriver om är det som är skrämmande, mörkertalet av övergrepp som man sedan hör talas om via omvägar
    -jag drar ju inte alla över en kam. Hade du läst hela inlägget så hade du sett det
    -jag skulle aldrig bli en bra polis, är inte tillräckligt auktoritetstrogen, tycker inte om att ha överordnande och har heller inget behov av att bestämma över andra.

    Du har inte förstått andemeningen i inlägget, nämligen att många är rädda för polisen i Borås (o säkert på många andra platser också9, och de tycks inte inse att de finns till för medborgarnas bästa och inte tvärtom.

 17. Piketen i Borås på en kväll i stan, jag tror inte det… Sök på http://www.polisen.se vad piketpolisen gör så förstår du nog att det inte va dem du pratade med…

 18. Rädda för polisen? Nja, både rätt och fel. Går man på stan, håller nykterhetskontroller mm så kommer ”vanliga människor” fram och utrycker sig positivt till att vi finns. Glada att vi syns. Det är sådana tillfällen man blir glad av att vara polis.
  De som är rädda för polisen och blivit bemött och behandlad med hårdhandskar av polisen, det är med all säkerhet inte ”vanliga människor”. Skall du grippas, omhändertas eller avlägsnas så är beslutet redan taget att personen skall följa med. Som jag tidigare skrivit, om personen ifråga inte vill eller sätter sig till motvärn så är det den personen som bestämmer tonen.
  Så återigen, rädd för polisen?! Inte om du har rent mjöl i påsen…

 19. LÅT ALDRIG DINA EGNA KÄNSLOR ELLER PSYKISKA VÄLMÅENDE GÅ UT ÖVER JOBBET. Det budskapet tycker jag du kan gå och sprida på din arbetsplats Johan för utifrån mina erfarenheter så sker det alltför ofta ni inte tänker på de orden.
  Jag tycker det inte ska spela någon roll om ni precis kanske har fått handskas med riktiga bråkstakar, groova alkoholister eller kanske till och med mordfall. Att sånna saker ska gå ut över allmänheten tycker jag är riktigt oprofessionelt. Bör inte det höra till utbildning att träna upp det mentala till en sådan flexibel nivå? Sen är det väll fan viktigt att man äter innan man åker ut på pass/koll/spaning (eller vad ni kallar det), så att man inte har något blodsockerfall som gör att man kan störa sig på minsta lilla?
  En sak har jag lärt mig ifrån mina erfarenheter utav poliser och vad jag sett, att jag fan aldrig ska prata med nånn av dom, om det nu inte gäller en kontroll/att jag själv ringt 112 eller att jag blivit vittne till något. För gör man det så finns alltid risken att man blir inplockad och får åka till polisstation för någon liten skitsak när det i polisens omedvetenhet kanske sker en grovvåldtäkt lite längre neråt gatan i en gränd. Japp min polare blev medplockad när han skulle fråga 2 poliser om ett plåster till en kille som blödde i handen. Prioritera förfan!

  • Om det gått till som du och Lucas berättat (antar att det är samma händelse) så tycker jag det är förbannat synd. Dock så i det övriga du skriver… du skulle bara veta vilka krav du i den korta texten lägger på en polisman, om du levde upp till hälften så skulle du vara en stålman i min synvinkel.
   Jag önskar att vi kunde och fick ta med oss dig ut på ett helt vanligt pass så skulle du snart inse hur höga krav det redan ligger på oss utan att passera omänsklighetens gräns. Att vi sedan inte skall åka ut utan att ha ätit… det finns arbetsdagar då jag åkt från ena arbetet till det andra utan att få äta på 10-13 timmar, som max kanske man lyckats gnaga i sig en energibar (om man har tur att det ligger en i väskan). Till skillnad från de flesta andra vanliga arbetare så har inte jag lunchrast. Jag har måltidsuppehåll om så tjänsten medger vilket den ibland inte gör.
   Mitt mål är att alltid vara proffessionell och att alltid göra mitt bästa men ibland misslyckas jag. Jag vet att mina kollegor tänker lika dant och att även de misslyckas ibland. Jag försöker inte skylla bort händelsen som du och Lucas pratar om för jag var inte där och vet inget om den. Dock så försöker jag ge en rimlig förklaring till varför jag inte alltid har det gudomliga tålamod som du och många förväntar sig att jag skall ha för att hantera vissa av de individer som vi har att göra med.

   När det gäller ditt budskap… frågan är om du klarar av att leva upp till det i ditt eget arbete?

 20. En kille hade ett sår på handen som blödde rätt skapligt, det kommer en polisbil och min kompis springer fatt i hopp om att poliserna i bilen kanske sitter på några plåster. Han joggar ikapp polisbilen och knackar på bakrutan ut, ut flyger dom båda snutarna och trycker upp han mot väggen. Min kompis blev så klart chockad och försökte tala försiktigt och sansat och visa på att han inte menade något illa. Han försöker då säga det också ”Kan jag bara inte få berät…” ”Varför flinar du för!?!!” avbryter då polisen honom varpå dom frågar honom hur mycket han druckit ”8 öl ungefär, och en grapetonic”. Martin är stor, han brukar vanligtvis dricka kanske 12 öl på en kväll så så himla full var han verkligen inte (jag var nykter så jag kunde bedöma det). När han då berättade hur mycket han hade druckit så utbrast den ena ”ah då får du åka med!”. Varför ska han få åka med? frågade vi då liksom och då kom han fram och sa med en aggressiv ton, ”Ja men hörde ni konversationen nyss eller?” ”Nej precis” sen hoppade han in i bilen och dom åkte iväg. Snacka om att ta första bästa chans dom fick, hade väll varit en händelselös kväll gissar jag, var ju tvungen att få nått gjort iallafall… skamligt

 21. Jo jag kan hålla med dig till viss del, men just det faktum att man tar med min polare och låter honom vara kvar på stationen över natten för en sånn liten grej kan jag tycka är rejäl oprioritering från polisens sida i detta fallet. Liknande scenarior händer säkert 50 ggr landet runt en helgkväll/natt. Undra hur många seriösare brott man missar då ja. Man hade kunnat varna min kompis och sagt att ” knacka på rutan är inte acceptabelt!” och sedan åkt därifrån. Men nej då. + att dom tog allting han sa och förvandlade det till något negativt, man blev nästan mörkrädd när man stod där 5 meter bort och lyssnade, inget kunde vi göra heller, skulle vi gjort något så hade dom väll slängt upp oss mot bilen också så hade vi fått spenderat natten på stationen med. Nej, inget har man att säga till om, dom har rätt vad dom än gör.. pff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s