Smör vs margarin; krönika i BT

Min senaste BT-artikel slår upp öppna dörrar till stor del. Den ”upplysta” delen av befolkningen skulle aldrig äta margariner, och av döma av den rådande smörbristen så är det många som är upplysta! Trots det säger konventionella råd ifrån officiellt håll att vi ändå bör välja margariner i stor utsträckning. Bisarrt, är vad det är. Speciellt om man läser på hur margariner tillverkas.

Slutklämmen om Bengt Vessby skrevs i imperfekt. Jag hittade ingen aktuell information om karl´n men tveklöst var han under lång tid finansierad av margarinindustrin samtidigt som han verkade i en rådgivande position gentemot svenska folket i sin egenskap av ”expert” för SLV.

”Smör äts som aldrig förr i Sverige! Borås Tidning uppmärksammade det med en artikel under rubriken ”I smörbristens spår” i söndagstidningen.

Artikeln pekade på en rad trender och tidstypiska tendenser som ligger bakom smörets popularitet men missade i jämförelsen med margarin den absolut viktigaste aspekten; smör är överlägset det mest hälsosamma alternativet av de två!

Det är inte underligt att bagare, konditorer och kockar föredrar att använda smör då smaken och kvaliteten är överlägsen de industriellt framställda fetterna i diverse margariner. Samma margariner marknadsförs ironiskt nog ibland som ”smörsmakande”.

Så smaken i all ära, men den avgörande skillnaden mellan just smör och margarin är att smör är nyttigt och naturligt för oss att äta medan margarin är hälsofarligt och högst raffinerat. De vegetabiliska oljorna som margariner till stor del består av genomgår hårdhänta kemiska behandlingar som omestring, deodorisering och hydreringsprocesser. De oljorna som används har dessutom en väldigt ogynnsam fördelning av fettsyrorna Omega-6 och Omega-3 där övervikten av Omega-6 har kopplats till många inflammations- och sjukdomstillstånd hos människan. Den här blandningen av oljor består primärt av rapsolja, kokosfett, solrosolja och palmolja. Alla är importprodukter och produktionen av palmolja har kritiserats i samband med regnskogsavverkning. Och att dessa processade oljor som inte har någon likhet med ursprungsprodukten ens får benämnas som vegetabiliska oljor är på gränsen till bedrägeri. Det är lika sant som att säga att ketchup är en grönsak! Raffineringsprocessen som sådan lämnar dessutom kemiska rester i slutprodukten och Livsmedelsverket har godkänt att det finns spår av både hexan, nickel, metanol och lösningsmedel i det margarinet som säljs. Som om det inte vore nog med det har man också konstaterat andra suspekta substanser i margariner. I exempelvis Becel ProActiv har man hittat höga halter av PAH, polyaromatiska kolväten, som är cancerogena.

Läser man vidare på innehållsförteckningen för Becels flytande margarin hittar man exempelvis kaliumklorid, kaliumcitrater, emulgeringsmedel som sojalecitin, aromer och färgämne samt härdade vegetabiliska oljor. Härdade oljor! Inget torde vara sämre att förtära än just härdade oljor. Att man kan marknadsföra något med härdad olja i som hälsosamt är en gåta. Det finns således mycket goda skäl att inte äta margarin överhuvudtaget och lika många goda skäl att välja smör istället.

Att margarin fortfarande framställs i positiv dager har vi att tacka så kallade experter som Bengt Vessby för, som jobbar åt Livsmedelsverket. Men att han är positiv till margarin är kanske inte så konstigt. Hans professur har nämligen varit betald av två margarinproducenter!”

17 reaktioner på ”Smör vs margarin; krönika i BT

 1. Skitbra skrivet Jonas!

 2. Jag tycker att det är grymt att du tar upp det här med margarin! Folk ha ingen aning om vilken process det är för att tillverka margarin och vilken skit det görs av.
  Var inne på det här för flera år sedan, men det är ganska svårt att få gehör. Folk vill ju bara stoppa i sig vad som helst bra det är billigt.
  Att Bengt Vessby haft två tummar i röven har ju varit känt sen länge. Vet inte om han jobba kvar men det är ju helt sjukt. Känns lite Cambodja stajl

 3. Livsmedelsverket förkortas SLV, inte LV 🙂

  • Tack, det visste jag ju! Jag skyller på tillfällig hjärnbrist efter cykling i bergen:)

   • För att underlätta för oss som inte känner till vilken förkortning Livsmedelsverket har skulle det vara behjälpligt om du skrev ut det vid första omnämnandet.
    (Sen är det nog aningen hjärndött att de inte reviderade förkortningen när de bytte namn från Statens Livsmedelsverk, men det är en separat fråga som inte är relevant här.)

 4. Bra sagt! Följer med intresse dina inlägg och är imponerad av ditt sätt att skriva. Jag har ätit enligt LCHF:s principer i ett halvår nu och det funkar enormt bra. Känner mig piggare under hela dagen och jag får inte dom blodsockerfall jag ofta fick förr.
  Nu var jag häromdagen på en kroppsscanning som jag fick gratis i utbyte mot att sitta och lyssna på en massa försäljningsargument för Herbalifes produkter. Jag trodde inte riktigt på honom. Vet du någonting om deras produkter och vad tycker du om dom isåfall. Jag styrketränar regelbundet och försöker hitta nåt bra att stoppa i mig efter ett pass. Har du några tips?
  Jag löptränar också en del och mitt mål är att genomföra en Iron man om två år.
  Mvh Jimmy Kjell

 5. Jag har varit på Unilever där de tillverkar större delen av allt margarin som kommer ut i butikerna i Sverige. Har endast en sak att säga. Det är inte vackert! Således kommenterade jag också om att smör är mycket bättre varpå jag blev hänvisad till utgången på fabriken och utslängd. Vissa tål ta mig fan inte sanningen. Väl skrivet Colting.

  • David, berätta gärna!
   För det var väl knappast en ko som stod där i alla fall och handmjölkades va:)

   • Haha! Nej, det var verkligen ingen ko som stod där. Jag hamnade i diskussion med en av de anställda då denna menade på att smör inte var att rekommendera utan att margarin var det rätt valet. När jag på ett trevligt vis försökte förklara att han har väldigt fel i sin åsikt så blev jag utkastad. Att säga att smör var bättre än margarin var alltså icke välkommet. Hur som haver, de sista jag gjorde var att citera en känd kock från kocklandslaget innan jag gick: ”Unilever gör visserligen bra tvättmedel men jag skulle inte köpa något annat med deras namn på”. Som du kanske förstår så har jag inte fått fler inbjudningar till att se över deras maskinpark efter det.

 6. Mycket bra skrivet, som vanligt 🙂

 7. Och margarinindustrin är ju inte den enda. Kampanjen 7-8 skivor bröd om dagen var sponsrad av brödindustrin.

  Förbannat tragiskt att det är så lätt att köpa en myndighet.

 8. Jonas,
  Jag som även är förälder med barn i skolan osv letar efter ”fakta” att ge till kommunen ”matråd” för att visa på vad det är dom vill att våra barn ska äta i skola och förskola. Där är det Lättmargarin(Lätta) eller Becel med för den delen tydligen!?!, lätt-fil, lättmjölk osv. som gäller. Med hänvisning till SLV:s rekommendationer.
  Har du tips på var man hämta ”riktig” information för att kanske öppna ögonen för kommun och skola om att det finns en värld utanför SLV:s texter? Att hänvisa till din blogg kanske inte har rätta pondusen 😉 Även om det du skriver om i detta hänseende är bra.
  Respekt! för att både du och din brorsa tar fajten för att få folk att öppna ögonen lite mer.

  • Ordet ”fakta” är ju ett relativt begrepp när SLV själva omger sig med köpta experter och köpt information. Men jag skulle helt enkelt bara googla en kombination av ord på både svenska och engelska som exempelvis ”margarin, kritik, tillverkning, hälsa” etc.

 9. […] tidsmål är att snitta 5.10-5.15 per kilometer. Det kommer bli en utmaning, en härlig sådan! Här kan ni läsa Coltings senaste krönika, som så många gånger tidigare är den klockren! Passion is energy. Passion is desire. Passion makes you smiles when nobody is watching. Postat i: […]

 10. Hur ser du exv Bregott? Är det samma ”skit”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s