TACK!

Det är alltid roligt och inspirerande att få positiv och uppmuntrande feedback ifrån föreläsningsåhörare, lägerdeltagare, läsare och naturligtvis, bloggföljare!

Naturligtvis kan konstruktiv kritik också vara väl så värdefull och så vida man inte lever i en narcissistisk bubbla av felfrihet så vet man att ta vara på den kritiken som ett medel till utveckling.

Den enda typen av kritik som jag verkligen irriterar mig på, frånsett rena personangrepp som ju mest är skrattretande i all sin hjälplöshet, är de som tycker att man som idrottsman ska hålla käften om allt annat som inte handlar om hur träningen går, att bollen är rund och att man gör så gott man kan och siktar på personbästa men är nöjd lika fullt.
Jag värjer mig emot den endimensionella människosynen där man helt likställer en persons identitet med dennes sysselsättning! Visserligen är inte den typiska schablonbilden av den korkade och oallmänbildade idrottaren helt grundlös (tack Tomas Brolin för att du gav serietidningsläsaren ett ansikte!) och det kan vi möjligtvis tacka alla de överbetalda, underpresterande och kravlöst hållna lag- och bollidrottarna i landet. Men i min personliga umgängeskrets av egenförsörjande konditionsidrottare så trimmas också intellektuell förmåga hårt.

Därför roas jag, personen Jonas, av, och har åsikter om allt från politik till underhållning till religion till historia till samhälle till litteratur till geografi! Jag är helt enkelt intresserad av mycket. Mycket gör livet intressant. Mycket gör livet mångbottnat och flerskiktat. Mycket gör livet stimulerande.
Därför kommer jag att fortsätta att skriva om de mest skilda ting. De som vill läsa om uddlösa träningsråd och floskler kan köpa i Form eller liknande. Det är inte den typen av texter som jag vill skriva med utgångspunkt ur min personliga tillvaro.

Det är därför det är extra kul när jag får mail ifrån någon som uppskattar mitt ibland raljerande och spetsiga sätt att skriva!

Det här mailet hade rubriken TACK och lyder som följer:

Hej Jonas!
Jag har aldrig mailat till en bloggare men idag kunde jag inte låta bli. För det första vill jag säga BRAVO! för att du skrivit sanningen om dietisternas (o)kunskaper och livsmedelsverkets missvisandet kring kostråd. För det andra vill jag be om ursäkt för mitt långa, men intressanta :), mail.
Min vän och jag har de senaste 2 åren hållit på med fitness och gjort en massa efterforskning kring kosten i samband med träningen, som uteslutande innefattar fria vikter och några maskiner. Vi hade olika mål, han ville bygga muskler/styrka och jag ville reducera min kroppsfett. Jag har då äntligen förstått att det inte handlar om att gå ner i vikt, utan att reducera kroppsfettet, förhoppningsvist bygga på lite muskelmassa som i sin tur kommer öka min förbränning.   Vi pratar ständigt om hur svenska dietister  , speciellt de som ständigt dyker upp i tidningar och ger oss ”bästa råd” har fel, missleder folket osv. En dietist som oftast ställer upp i Aftonbladets söndagsbilaga gav råd åt en kvinna att äta nutrilett produkter för att gå ner i vikt eftersom ” det är en bra produkt”. Mer behöver jag inte säga……
  Min vän och jag har läst hundratals vetenskapliga artiklar uteslutande från amerikanska forskare kring allt som har med kost&träning att göra och det tog oss lång tid att sammanställa en kostplanering. Vi förstod ganska tidigt att det fanns ingen tillräckligt bra information från svenska dietister. Så vi vände oss dit där sådan forskning tas på fullaste allvar och drivs för fullt. Till slut utgick vi ifrån forskningen som bedrivs av John Berardi http://www.johnberardi.com.  
Vi kom också fram till slutsatsen att svenska dietister har en bråkdel av den kunskapen som finns tillgänglig, att forskningen i Sverige kring ämnet i fråga har avstannat och att det är så mycket ny forskning och dess resultat som de flesta svenska dietister eller personliga tränare för den delen inte har en aning om. SKRÄMMANDE!
Att inte följa utvecklingen är också ett enormt bakslag inom näringsläran i Sverige, där uppenbarligen nutrilett går före god kvalitets protein och fett.
Jag hoppas att du kommer fortsätta engagera dej för att öppna svenska folkets ögon, och vända dem mot rätt riktning. Jag gör vad jag kan i min omgivning men tyvärr verkar det som om människor hellre tror på mediernas smörja än någon som har Ph.D och vigt sitt liv åt forskning inom näringsläran.
Med vänliga hälsningar
      Tanja

 

17 reaktioner på ”TACK!

  1. Det här inlägget hamnar kanske fel eftersom det inte har med dietister att göra. Jag undrar dock över hur skadligt kolhydrater i form av bröd, pasta, ris och så vidare egentligen är. När jag växte upp på 70-och 80-talet åt alla väldigt mycket bröd, pasta, ris, potatis och dessutom var det på tapeten att äta lättprodukter. Inte en enda av de 15-20 personer som jag fortfarande har kontakt med från barndomen var/är överviktig och jag kan knappt minnas att någon alls på skolan var tjock då.
    Det känns som att skillnaden är att vi åt godis, chips och drack läsk MAX en gång i veckan och att vi lekte utomhus så fort vi fick chansen.
    Sen misstänker jag iof alla kolhydrater kan ha andra negativa aspekter (cancer, diabetes, sömnsvårigheter m.m.) men just fetma vete fan…

    • Det hänger ju på livsstilen. Man kanske inte hade ett stillasittande jobb, man åkte inte hem för att sitta vid datorn eller TVn. Så länge man rör på sig kan man äta många kalorier över sitt basala behov och ändå inte bli överviktig. Och precis som du säger – chips och läsk kopplas ihop med nåt jävla ”mys”-koncept nu, sitta i soffan och äta framför TVn.

  2. Kan bara instämma med ”Tanja” på alla plan! Framför uppmuntrande av mångsidighet, även hos specialiserade idrottande! Intellektuella, tokfestande, frispråkiga, glada, allvarsamma, smarta, dryga, kloka, riviga, komiska, trevliga, galna, kulturella, alla!

    Allt som kan väcka inspiration och som skänker egen tillfredställelse med livet liksom! Whatever floats your boat. Och aldrig tiga för att någon berättat att man inte är ”kunnig nog”. Då blir vi en hämmat folk på alal plan. Som vi snackade om i telefon för några veckor sen!

    Over and out

  3. Håller verkligen med ”Tanja” på alla pnkter tänkt om hela svenska folket kunde förstå vilka dåliga råd de ger i tidningarna bara för att pulvertillverkningsindustrin ska kunna överleva,jag var inne i en stor mataffär i Borås i somras och där var det en hel vägg med bara pulverdieter hoppas att folk slutar köpa det där.

    Marielle

  4. Jag ansluter mig till hyllningskören och instämmer. Du är väldigt duktig på att uttrycka dig och du sätter ord på mycket som jag bara går och tänker. Du är för mig en sann inspirationskälla och snälla, snälla – fortsätt skriva, fortsätt tycka, fortsätt vara precis som du är just nu!

  5. Jag är lite trött i bollen efter ett skivstångspass (för mycket kolhydrater? nä kan inte vara det) MEN vill instämma (det klarar jag) utan för många meningar, du är grymt rolig att läsa intressant tankeväckande, jag håller inte alltid med men du är en FRISK fläkt 🙂 Det är tråkigt att bli ”fackad” och jättefint med mångfacettering, tack Jonas! Och så snyggt språk, poet m m!

  6. Jag skulle vilja läsa ett inlägg om så kallad ”forest bathing”, natur-terapi, och hur viktigt det är för människans psykiska välbefinnande att vistas i naturen då och då, vilket bevisas av många vetenskapliga studier.

    Tror att du tog upp en del av detta i slutet av ”Den Nakna Hälsan”, bl a att man inte ska bygga massa skit i naturen för att göra den ”säkrare” och ”bättre” för barnen att leka i… Kanske med lite extra träningstips för ett primalwalk-pass??

  7. Jonas,
    Du kan konsten att provocera, irritera och ibland till och med vara ute och cykla 😉
    Men framförallt så inspirerar, belyser och motiverar du med intressanta frågeställningar som får mig och andra att utvecklas till det bättre i kropp och knopp.

    Låter som goda nyheter att du ska fortsätta på samma bana. Även om ditt syfte inte är att skriva för någon speciell publik, så blir resultatet stimulerande läsning och en jäkligt kul blogg att följa!
    Tack!

  8. Jag tror att en och annan kan störa sig just på det där med konstruktiv kritik, att du har svårt att ta ett steg tillbaka och inse att andras åsikter kan vara välgrundade. Men jag vet inte..jag har inte läst alla kommentarer.
    Det jag själv kan störa mig på är när du i din iver att få vara förebild för Feta Greta lägger dig i gränslandet mellan sanning och båg…för att ibland urarta helt i ren mytomani. Det mest klassiska exemplet är väl RW för något år sedan där du ”legat i täten med två tanzanianer och passerat 3k under 9min” när verkligheten såg ut så här:

    …men det finns fler.
    Men visst, det är viktigt att bli sedd och hörd som egenföretagare, så om dessa instick känns nödvändiga för att hålla den fantastiskt underhållande bloggen igång, så rock on bara!

    • Fredrik, tack för filmen! Den har jag aldrig sett faktiskt!
      Vad gäller din kritik (för det var det väl?) så vet jag inte var du har hört mig säga som du i din kommentar påstår?
      Jag skrev i en en Runnerskrönika förra året om detta lopp och jag citerar ordagrant: ”Tre kilometer flög vi förbi efter 9.10 sådär och det började kännas som ett maxtest på band för syreupptag och puls
      Jag var inte mer än 7-8 sek fel på det och det får väl ursäktas med tanke på att jag aldrig sett detta filmklipp och bara hade splittarna i minnet. Och jag är ju med i täten! Visserligen är klungan större under ett längre tag än vad jag kommer ihåg men den blev avsevärt mindre efter ytterligare en kilometer.
      Så jag vet inte vad problemet är?

      • Fredrik Swahn har många poäng där. Jonas, du skriver att du avvärjer dig från den endimensionella människosynen. Det låter vädligt motsägelsefullt med tanke på vilken människosyn du har själv. Att tänka flerdimensionellt innebär att man har förståelse , och respekt för andras åsikter. Den verkliga utmaningen för dig är att kunna bemöta åsikter som inte är unisona med dina utan att trycka ned folk i skorna eller vara oförskämd. För mig framstår du som tämligen endimensionell. Det vill säga din tolkning av världen verkar alltid ha företräde, och du visar mycket liten förståelse för åsikter och fakta som pekar emot dina hypoteser.

      • Mikael, det känns som om det är du och Åsa (din fru? samma mailaadress) som i så fall tycker det. Vad anbelangar Fredriks kommentar så hade han ju fel i sak och tillskrev mig ett citat som jag aldrig uttalat.
        Min människosyn? Jag tror knappast att du utifrån min blogg kan uttala dig om min människosyn. Och om du med människosyn menar att jag har åsikter om vissa saker så är det i mina ögon knappast negativt. Jag är verkligen inte oförskämd om någon har en annan åsikt. Tvärtom. jag uppskattar nyanserade debatter. Med nyanserad menar jag en argumentativt underbyggd åsikt och debattinlägg. Jag blir bara irriterad när någon (som Åsa då) uttalar sig förminskande om mig för att jag just HAR en åsikt.
        Och detta är en blogg! Du kan ju starta en egen blogg och se hur läsvärd den är om du skriver med med menlös åsiktslöshet och politisk korrekthet som om du hade Mona Sahlin hängande över axeln med sin varken-eller-både-och-certifiering.
        Du känner mig inte. Hade du gjort det, eller ens läst mycket av det som skriver om, så hade du vetat att jag är värderelativist. Det betyder att jag visserligen kan ha bestämda och distinkta åsikter om samhällsföreteelser men att jag i hänseende till livsföreteelser på personlig nivå, anser att nästan allt är situationsrelaterat och ickebeständigt.
        Du har rätt i en punkt, fast inte på det sättet som du själv tror. Min tolkning av världen har företräde. I min egen värld! För vems tolkning och regelbok skulle jag annars följa tycker du? Jag är dock säker på, efter att ha läst din kommentar, att du själv har en oförvitlig moralisk kompass som styr dina tankar och åsikter att strömlinjeformat passa in enligt formulär 1A. Eller att du, av rädsla att skapa minsta lilla friktion emot din omgivning, gömmer dig bakom ett Janusansikte som skapar en åsiktsnihilism som hade gjort vilken politiker som helst stolt!

      • Jonas, slappna av. Var inte så ängslig. Jag känner dig inte på något annat sätt än det sätt du skriver på. Dina åsikter, din retorik och hur du bemöter andra som inte har samma åsikt som du visar ganska väl vilken människosyn du har. Antingen är man dum i huvudet, idiotförklarad eller inkompetent om man inte tycker som du. Hur du drar slutsatser om mina eventuella kopplingar till Mona Sahlin är ju underhållande i sig, det är rätt kul att läsa din raljering. Men det visar också hur enkelspårig och kategorisk du är. Du har lite för bråttom att tycka, och så lite tid att tänka…

      • Nej, jag har inte fel i sak. Jag har rätt och du har fel och du vägrar bemöta kritik/fakta sakligt samtidigt som du skriver om att ödmjukhet handlar om att kunna erkänna sina fel. Istället börjar du babbla om detaljer som en politiker för att undvika sakfrågan. Du skriver att det var du och två tanzanier i täten och filmen visar något helt annat. Sthlm Marathon-fabeln är kanske den mest kända du producerat, och den bemöttes ju även direkt i RW av Anders Szalkai som avfärdade den som ren mytomani. Så den är ju inte ens värt att du förnekar…eller?

        Du tänjer på sanningen när det gäller din egen person och prestation och du har låg trovärdighet när du uttalar dig om organisationer och företeelser som du på något sätt har ihop det med. Ta som exempel ”Det eminenta magasinet för löpare”…om du inte själv var skribent i denna blaska skulle du sky den som pesten och kategorisera den i samma hög som iForm och Mens Health. Visst, bit inte den hand som föder dig, men för att vara trovärdig måste man också komma ihåg det lite mindre kända ”sug inte den stjärt som föder dig”.

        I övrigt är du jäkligt vass och underhållande som bloggare och borde ha tillräckligt med material utan att ”nyskapa”. Jag tror heller inte att du behöver dessa fabler för att imponera på massan. Kör hårt och lycka till med ultratävlingen!

  9. […] man kommentarsflödet så kan man läsa en del upprörda röster. Bland annat i det här inlägget och i det […]

  10. Imponerande fart Jonas, man inser på din kroppsform av döma att du simmar mer än de andra… kul uttryck av kommentatorn, den kraftiga killen i blåa byxor…

    Vad sprang du in på slutligen?

    • Jag gjorde det bara som ett tempopass och sprang med täten så länge jag kunde, jag var Sthlm av andra anledningar ändå! Fick en friplats av en kompis som hade connections.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s