Värdelös majs(olja)! Ny BT-krönika.

Här följer min senaste BT-krönika. Jag reagerar starkt på att vissa experter framställer majsolja som en nyttig olja. Det är lika trubbigt som att säga att sega råttor är nyttiga för att de är gröna och färgglada. Majs är kasst. Eller som brorsan säger: ”Majs är bajs” Jag lovade att citera honom på den punkten:)

Jag har under den senaste veckan varit i Kanada. Liksom i Sverige sprakar där naturen av färgprakt men man lägger också märke till att på åker efter åker så vajar majsen hög. I hela Nordamerika så skördar man nu de enorma arealer av majsfält då majsen utgör en stapelvara i den västerländska livsmedelsindustrin. För den oinformerade så låter ju detta som goda nyheter då en grönsak som majs, färgglad dessutom, borde vara nyttig för oss! Eller?

Tyvärr är majs betydligt sämre än sitt rykte. Till att börja med så är den inte ens en grönsak utan ett spannmål, och ett dåligt sådant. Majs är det sockrigaste, mest näringsfattiga och stärkelserika sädesslaget av de alla.

En nykokad majskolv då och då är inte problemet men om man fyller sina sallader och måltider med sockerpackad burkmajs så har man gjort sig själv och sitt blodsocker en riktig otjänst.

Men dessvärre så äter man den här majsen ofta utan ett ens veta om det! HFCS är nämligen förkortningen för High Fructose Corn Syrup och det är alltså en sirap gjort på majsderivat. Den här majssirapen är ett extremt billigt sötningsmedel i allt från läsk till godis, bakverk och frukostflingor. Majs är synnerligen rikt på kolhydraten fruktos och just fruktos framställs som extremt insulinframkallande och som en riskfaktor för diabetes.

Nästan lika dålig, och tyvärr lika omotiverat haussad, är majsoljan. Majsolja framställs ofta som en nyttig olja men det är en desinformation och en myt som massmedia hjälper till att sprida.

Det som gör majsolja så olämplig som livsmedel är den skeva fördelningen mellan fettsyrorna Omega-6 och Omega-3. Båda är nödvändiga för vår hälsa men för mycket Omega-6 skapar en mängd intensivt negativa processer i kroppen med fria radikaler och inflammationer. Än värre är att man också kopplat bröstcancer och prostatacancer till överdriven Omega-6 konsumtion!

Den typiska fördelningen av Omega-6 i förhållande till Omega-3 är någonstans 10 till 30 gånger 1 i en typiskt västerländsk kosthållning. De flesta experter är överens om att det ratiot bör åtminstone ligga på 4-1 men mycket tyder på att vår ursprungliga kosthållning hade ett 1-1 förhållande. Majsolja har i sammanhanget en synnerligen dålig Omega-6 och Omega-3 fördelning med sitt 49-1 ratio! Med 49 gånger mer Omega-6 än Omega-3 så är en kosthållning med mycket majsolja som ett ”nyttigt” alternativ snarare en riskfaktor för cancer, artros och övervikt.

Visserligen har majsolja en hög så kallad rykfaktor som är en indikation på att den lämpar sig för stekning men smör är och förblir ett långt bättre alternativ till matlagning.

 COLTINGS TOPP-3

 De bästa oljorna!

1:Kokosolja
Den ska vara kallpressad och oraffinerad och är då det nyttigaste fettet man kan äta. Tål att stekas i också och har en mjuk och mild smak!

2: Avokadoolja
Den har en mycket nyttig fettprofil, är välsmakande och är dessutom tålig för upphettning!

3: Olivolja
Klassikern! Den ska vara av högsta Extra Virgin-kvalitet och är då en perfekt salladsdressing som också klarar upphettning hyggligt. 

11 reaktioner på ”Värdelös majs(olja)! Ny BT-krönika.

 1. Vad tycker du om rapsolja? läste att rapsolja har förhållande 1:2 och olivolja 1:20… skickar med en länk

  http://www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk

  • Har ingen egentlig uppfattning om rapsolja. Är det inte det man gör biogas på:)
   Jag håller mig till de som jag VET är både goda och nyttiga.

 2. Hej! Tack för en underbart underhållande och intressant blogg!!! Jag undrar bara om man kan köpa kokosolja och avokadoolja i vanliga mataffärer? Var hittar man dem annars?

 3. Så kan man dessutom tillägga vad vår ökade användning av majs gör med miljön och med människors möjlighet att vara självförsörjande på jordbruksprodukter. Majs odlas i vissa på områden som är hotat naturmiljö och efterfrågan på majs gör att fattiga bönder i andra delar av världen ger upp sitt traditionella jordbruk för att odla och sälja majs till ”bajs” priser. För att kunna tjäna mer pengar av verkar de mer skog och odlar på platser som inte är lämpade för odling vilket medför jorderosion….

 4. Varför inte rapsolja ist för olivolja? Rapsolja innehåller förvisso mindre mättat fett, olivolja har ungefär dubbelt så mycket av den varan.
  Rapsoljan innehåller ca 10gånger så mycket omega3 än olivoljan.
  Smakmässigt ligger inte den bättre/finare kallpressade rapsoljan långt i från den liknande extra virgin olivoljan. Men den varmpressade och raffinerade rapsoljan smakar i princip noll och ingenting och har säkert inte alls samma bra fettsammanställning som den kallpressade.
  Rapsoljan klarar även högre temperaturer utan att den ”går sönder”. Vilket gör den till en bra matlagningsolja.

  Har du några invändningar på mitt resonemang så vill jag mycket gärna läsa de.

  Dock så har jag tagit infon om fettfördelningen från rapsolja.nu så den källan kan vara lite partisk.

  Tack för en mycket intresant och läsvärd blogg.

 5. För att inte tala om hur mycket mark som skulle kunna frigöras för gräsbetande kossor , istället för att först odla majs och andra spannmål…

 6. Majs är skit! På många håll i USA får kossorna käka majs, vilket de absolut inte är gjorda för. Tarmfloran rubbas och det är extremt vanligt med e-colibakterier på grund av detta. Då behandlar man kossorna (eller ja, köttet) med ammoniak för att bli av med eventuell smitta. Härliga tider.

 7. Kokosolja rules!

 8. Jag gillar oxå Kokosolja, Hawaiian Tropic är bra skit 😉

 9. Vad är skillnaden på kokosolja och kokosfett, gissar att det ligger i hur det tas fram? Någon som vet mer? 🙂

  • Kokosolja är fast upp till 25 graders temp. I skafferiet är den alltså bredbar men står den på en hylla en varm sommardag blir den rinnig!
   Den är kallpressas och av kvaliteten extra virgin.
   Kokosfett är typiskt den raffinerade varianten av processat kokos som finns att köpa på ICA inslaget i ett silvrigt omslag; inget vidare att äta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s