Brev från en glad läsare!

Jag får positiva och glada mail då och då ifrån människor som läst mina böcker, hört mina föreläsningar eller gått på ett seminarium och som därefter kunnat göra förändringar som hjälpt dem till bättre hälsa och bättre prestationer. Frida är en av dem och hon skrev till mig som följer;

Hej Jonas!
Ska försöka fatta mig ganska kort. Började springa regelbundet i början av juni och sprang då som längst 6 km. Läste ”Jag vill ju bara se bra ut naken” i samma veva som jag började springa och insåg att löpning verkligen är något jag håller kärt i hjärtat. 

För två helger sedan lyckades jag springa min första halvmara utan några större svårigheter. Hade kunnat fortsätta men kände att 21 km fick räcka för den dagen. 

För cirka 1,5 månad sedan fick jag rejäla problem med min högra höft. Kunde knappt gå vissa dagar och det var ganska jobbigt att springa men jag gjorde det trots smärtan. Trodde problemet berodde på att mitt högra ben är 2 cm kortare än mitt vänstra men det var inte kärnan till problemet.

Började läsa ”Den nakna hälsan” för två veckor sedan och förra veckan läste jag delen där du beskriver löptekniken. Testade efter det att skjuta fram höften en aning och plötsligt var hållningen och steget helt annorlunda. Ryggen blev rak, axlarna drogs tillbaka och stegen hamnade automagiskt längre fram på foten. 

Nu drygt en vecka senare med den nya tekniken med mig under varje pass så är höftproblemet nästan helt borta. Det känns galet bra ska du veta då jag gått och fruktat löparknä eller liknande. Du ska ha ett STORT TACK som har givit ut dessa underbara böcker och jag ser verkligen fram emot föreläsningen i Uppsala. 

Du är KICKASS och jag hoppas att du aldrig slutar vara det!
Med vänlig hälsning
Frida

7 reaktioner på ”Brev från en glad läsare!

 1. Hej Jonas!

  Jag har haft stora problem med smärtor i knän och höfter. Lagt ut tusentals kronor på dyra skor, undersökningar och ilägg. Fått avbryta tävlingar och träningspass. Men det var först efter att ha varit på ett av dina föredrag som jag fann lösningen. Ändrade mitt löpsteg från att landa på hälen till att landa på framfoten. Nu har jag lättare skor och har kastat mina ilägg. Jag är nu inte bara skadefri utan även snabbare!

  Jag håller med Frida, du är grym!

  Hälsningar Marcus

 2. Hej!

  Har liknande erfarenhet efter framförallt ändrad kost i februari i år. Springer flera gånger i veckan och känner mig starkare för varje dag. Har inte sprungit regelbundet sedan gymnastiken i skolan. Har däremot alltid varit smal och lätt.

  Resultat efter 6månader.
  Längsta sträcka sprungen: 46km
  Längsta (vibrams): 22km
  10k snabbt: 38min
  Har ingen pulsmätare men springer för det mesta långt med lugn andning. Gärna i skogen. Ett pass i veckan blir hög fart eller intervaller. Blir ibland rädd för att fasta i ett beroende av att känna endorfinerna strömma genom kroppen.

  Har alltid varit smal men nu är kroppen stenhård med tydligt definierade muskler. Förlåt, det blev lite skrytigt 🙂

  Hoppas kunna hänga på något colting camp nästa år!

  • Imponerad! Vad har du på fötterna när det inte är vibrams? Ja springer uteslutande i vibrams, men är på jakt efter något lite mer påklätt till långpassen…

   • Andra tunna löparskor, gillar Brooks och New Balance.

   • Jag varierar med ett par standard Nike men börjar känna mig lite obekväm i dem. Speciellt passet efter långa pass i Vibrams, då tassar jag fram på tårna i några kilometer innan stilen ändras något till en mer platt fotisättning av någon anledning. Troligen gör skorna att det är jobbigt att tassa på tårna? Nästa par skor får bli så tunna som möjligt alternativt ett par vibrams till 🙂 Nästa vecka ska jag springa 50k. Får se om jag vågar mig på den sträckan i fivefingers!?

 3. Fick besked av min läkare för 10 månader att pga av min stora broskskada på knäet var löpning omöjlig för mig resten av livet. Har sprungit sedan jag var sju så det var ju inte roliga nyheter. Av min naprapat fick jag höra namnet Jonas Colting och började läsa på. Speciellt om att man skulle undvika för mycket kolhydrater och att våra moderna skor inte var så optimala. Började äta LCHF, gick ner tolv kg och köpte mig ett par Vibram KSO. Nu springer jag lätt 15-20 km per runda även på asfalt och har ej haft ont i knäet eller ngn annanstans sedan jag började. Så tack Jonas för att du förändrade mitt liv och tack för att du ständigt retar gallfeber på etablissemanget! Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s