What are the US Marines doing as a sponsor for 70,3 Worlds?

 

Jag har alltid hyst en stark aversion till militära system. De går emot mina värderingar och precis allt som jag tror på och värdesätter hos mina medmänniskor och i samhället i stort. Jag tror på den mjuka människan och den resonerande individen. Och just ”individ” är centralt. Både i dt här fallet och i mina politiska värderingar får aldrig samhälle, system eller grupp kränka eller åsidosätta individen och dennes rätt till en röst, åsikt och inflytande.

Militära system är ju uppbyggda på premisser som är precis tvärt emot. De styrs av ”gilla läget”-personer som genom hot om straff driver igenom en agenda. Straff som är helt sanktionerade av samhället inom vilket det militära systemet verkar.

Som tur är så har det här systemet, byggt på premisserna likriktning, lydnad och konformitet, fallit på sin egna idiotiska logik. I alla fall i Sverige. Den allmänna värnplikten är avskaffad och det största juridiska övergreppet i Sveriges historia har upphört, ett övergrepp där ett otal män mot sin vilja tvångsinternerats på ett regemente och tvingats delta i infantila lekar och övningar som i den civila världen hade klassats som vuxenmobbing och pennalism. För att inte tala om dåligt ledarskap! Under en period så var det trendigt att anställa gamla militärbefäl till civila chefspositioner för deras ”vana” att leda. Så patetiskt. Det är inte det minsta svårt att leda människor om de som ska ledas är tvungna och måste göra det som tilldelas dem.

Naturligtvis blev jag själv underkänd i lumpen. Jag tycker inte om när människor skriker åt mig och pekar med hela armen. Och så var jag dålig på att gilla läget, antar jag!

Men vår svenska militär är väl att betrakta som någon typ av scoutverksamhet om man jämför med USA´s motsvarighet. Tyvärr så finns det en stark vurm för bland annat US Marines inom amerikansk triathlon. Det skapar en obehaglig känsla av okritisk nationalism som manifesteras genom ett ständigt flaggviftande, religiösa utbrott och triathlonrelaterad välgörenhet.

Och, fine! Låt så vara om det håller sig till USA. Men när den största aktören i triathlonvärlden, WTC (World Triathlon Corp), som bland annat arrangerar Hawaii Ironman och hela Ironman-franchisen samt motsvarigheten på half-Ironman som kallas 70.3, låter US Marines vara titelsponsor på ett ”World Championship” så har det gått alldeles för långt!

Jag skrev ett inlägg på forumet på www.slowtwitch.com, se nedan:

 

This is neither a troll post, nor an attempt at flaming patriotism or USA. 

But, what is the US Marines doing sponsoring the 70.3 World Champs? And what is the WTC doing endorsing this companionship? 

From an international view it´s both strange, out of place and quite frankly, disturbing to have a national military force being the title sponsor for an event supposedly marketing itself as an international championship. 
In the ”real” sporting world, outside of such self-proclaiming world championships seen in boxing, triathlon etc, it would be totally unacceptable to have such a political and polarizing sponsor hosting the event. 

If WTC were hosting just an ordinary event it wouldn´t be a big deal. But if they are seriously intending to host international championships there will hopefully be many participants from all corners of the world. I´m sure a lot of them don´t feel comfortable with the force fed patriotism and military prescence. 

Sure, these events take place in the US but the actions by the WTC (this and much more) goes to show that they couldn´t care less about hosting championship that cater more to the athletes then to their own wallets. And that these events aren´t international events as much as American events organized in America with American values and patriotism at the forefront. 

I´m not saying that this patriotism is bad. You may be as patriotic and pro-Marine as you wish. I don´t judge or value this. But are the ”world champs” the right place for it? 

I know from experience that it´s almost futile and pointless to have a rational discussion about these topics. A lot of hot headed people rather let their red, white and blue cloud their ability to actually look at the point being made, than to offer an argumentative answer to the questions I´ve raised. 

When I look at this situation I´m VERY happy to have an organisation as the ITU in the world of triathlon!

14 reaktioner på ”What are the US Marines doing as a sponsor for 70,3 Worlds?

 1. Pengarna styr. Gilla läget Jonas:)

 2. Haha, karln ovanför hann före med ”gilla läget”-kommentaren.

  Men jag håller med dig i den här frågan. Däremot trivdes jag i lumpen, men jag vet inte vad det säger om mig.

 3. Du skriver så bra, Jonas! En fröjd att läsa detta.

 4. Re:Jonas

  Nästa år kan AXA sponsra tävlingen och så kan vi allihopa tävla i Borås.

 5. US Marines sponsrar för att dom har extremt svårt att rekrytera folk efter flera års krig i USA och Afghanistan så nu försöker man med allt.
  US Marines är ganska överreklamerade och det var hårdare fysiska krav på en svensk värnpliktig infanterisoldat än dagens marinkårssoldat.
  Synd att värnplikten gav dig sådan avsmak, själv blev jag knekt för livet… 😉

  • Jo, jag förstår varför DE vill sponsra med rekrytering etc. Det konstiga är WTC´s inställning att låta något så genuint amerikanskt patriotiskt och politiskt, vara titelsponsor till något de kallar ”World Championships” och som samlar mängder av internationella deltagare.

 6. Håller med Beingjonas. Marinkåren är ständigt insatta någonstans i USA:s krigföring och symboliserar därför ett tydligt politiskt instrument och politisk vilja. (Militära förband i demokratier är politiska verktyg)
  Det blir därför att blanda politik och sport vilket alltid smakar konstgjort.

 7. Härligt att läsa dina inlägg – delar dina åsikter om det militära livet. En större samling fjantar är det svårt att hitta och tack vare webben får ”vanligt” folk mer och mer insyn om vad som händer bakom de fina kullisserna,,,,

 8. Du kritiserar ofta førsvaret och den allmæna værnpliketn. Hur vill du att ett land ska førsvaras och av vilka? En kompis som var efficer ett tag uttryckte det enligt førljande. Man måste ha ett førsvar som ær så pass stort/starkt att det kostar mer att inta landet æn vad man kan gøra i vinst. Men det kanske inte finns något vært att førsvara i sverige, bara ge bort skiten till høgstbjudande 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s