Force majeure under Ö till Ö.

Jag och Björn Andersson hade en tung dag på Ö till Ö. Vi bröt efter lite mer än halva loppet, i ledning, då Björn var rejält sjuk med yrsel och illamående. Det var synd. Jag gick för min fjärde raka seger i tävlingen.

Fram till dess var det inte så tungt då det gick bra för det mesta. Vi var i ledningen under stora delar och framför allt så hade vi en positiv utveckling där vi under den elfte simsträckan etablerat den största luckan bakåt under de nästan fem timmarna vi varit ute.

Jag och Björn i tidig ledning på någon hal klippa i skärgården.

Jag och Björn i tidig ledning på någon hal klippa i skärgården.

Men Björn mådde vid det laget verkligen inte bra. Han hade på ett märkligt sätt tappat mina fötter under den simningen och det skulle han aldrig göra annars. Han var yr och mådde riktigt illa. Han hade mörkat detta under flera timmar och jag hade anat att det inte stod rätt till då han var väldigt tyst under de sista löpningarna och dessutom snubblade ovanligt mycket i terrängen. Det är aldrig en bra kombination.

Vi kommer in till Red Bulls spurtpris i ledning, efter ca 2 timmars tävling.

Vi kommer in till Red Bulls spurtpris i ledning, efter ca 2 timmars tävling.

Jag vet att ingen av oss skulle klaga i onödan och jag såg att Björn var helt kokt och det fanns ingen chans i helvetet att han hade klarat ytterligare fyra timmars tävling i hög fart. Att bryta var ett lätt beslut att ta utifrån de förutsättningarna. Lätt, men inte enkelt! För det är inte enkelt att bryta ett lopp. Och det är inte enkelt att bryta ett lopp i ledning. Men Björn hade det tufft att ens promenera till nästa checkpoint (för båttransport till mål) efter vårt frånfälle så det var inte tu tal om saken att han hade gett allt så långt det gick men att någon typ av bugg satt sig på hans system. Han har varit däckad till sängs ett par timmar här på Utö nu på eftermiddagen.

Att kunna gå på hala klippor är taget ur kravprofilen för Ö till Ö.

Att kunna gå på hala klippor är taget ur kravprofilen för Ö till Ö.

Årets Ö till Ö var kanske den vädermässigt tuffaste hittills. Det var runt 10 sekundmeter i mot- eller sidvind och det betyder en grov och stötig sjö med väldigt krävande simning. Dessutom var det varmt och soligt under den första hälften och att springa i våtdräkt är ingen sinekur vill jag lova.

Tummen i armhålan är ingen drillövning man kör inför Ö till Ö.

Tummen i armhålan är ingen drillövning man kör inför Ö till Ö.

Men mer än så var jag inte så nöjd med banan och logistiken kring den, i år. Arrangemanget i sin helhet är kanon men banan är tidvis otydligt markerad och det är långt ifrån självklart vart man ska springa på de obanade öarna. Dessutom vet man inte vart simningarna börjar eller slutar. Man kan springa på snitslar längs ett vattenbryn och man vet inte om man just passerade den sista snitseln och ska simma eller om man ska springa vidare. En skylt med ”Swim Entrance” hade inte suttit i vägen! Och varför hade man snitslat så konstigt i år? Krokigt, med många snitslar där det ändå var självklart och alldeles för få där det var obanat.

Det är lättare att följa någon annan än att följa snitslarna.

Det är lättare att följa någon annan än att följa snitslarna.

Dessutom så gjorde den så kallade ledarbåten inte ett jota för vår navigering i havet. Det är i princip omöjligt att se vart på den andra stranden man ska simma förrän man kommer riktigt nära och förhoppningsvis kan se en liten flagga. Addera grov sjö på det så blir det än värre.

Särskilt irriterande är det när man är i ledningen för då tvingas man offra tid, gång på gång, för att navigera. Jagande lag som ligger minuterna bakom behöver inte alls göra samma sak utan kan navigera på oss och slipper leta själva. De kan hela tiden täcka luckor som ledarlaget slitit till sig. Det här är makalöst irriterande och för någon som jag, som tävlar känslomässigt mer än något annat, så är detta en konstant källa till utbrott, svordomar och små psykbryt längs vägen. Jag har påtalat detta varje år men inte mycket har hänt. Och när man väl vinner, som jag gjort de tre senaste åren, så vill man inte bråka som sådana saker då det ”ju har gått bra ändå”. Men i år var det tajtare och vi upplevde det som en stor nackdel att leda. Vad jag menar är att om Ö till Ö är en snitslad bana som man ska följa exakt så ska det också vara tveklöst vart banan går. Speciellt för de som leder! Annars kan man ju köra en karta- och kompasstävling men då hade vi aldrig varit här överhuvudtaget eftersom vi inte sysslar med orientering och multisport.

Jag inser svårigheterna med att arrangera en sådan här tävling och Micke Lemmel och Mats Andersson har gjort ett makalöst jobb att på några år lyft tävlingen till den här digniteten. Men när man erbjuder såpass fina prispengar och då man dessutom kan betta på loppet genom Betsafe, så måste man fan i mig styra upp logistiken kring navigeringen än tydligare! Speciellt för elitlagen som inte ska behöva tveka om vart banan går eller där det känns som en nitlott att leda.

38 reaktioner på ”Force majeure under Ö till Ö.

 1. Jonas är det inte meningen att man ska navigera något på Ö-Ö och inte få allting serverat. Det är väl meningen att man som ledare i ett lopp ska göra just det och leda. Hur svårt det än är?! Detta inlägg är, tyvärr, inget annat än ett försvarstal för att det gick dåligt då din lagkamrat inte mådde så bra och ni fick bryta. Varför inte bryta ihop och komma igen nästa år istället? Revanschera sig! Du är en fantastisk idrottsman Jonas, det kan ingen ta ifrån dig. Du är en av VÄRLDENS i SÄRKLASS bästa konditionsidrottare, tråkiga är att du har resonemang som en 5 åring så fort det inte går din väg.

  • Vadå serverat? Antingen är det en tydlig bana eller så är det en orienteringstävling. Andra alternativ finns inte. Meningen med att leda är väl inte att leda de andra?! Eller tycker du det verkar sportsligt?
   Förvarstal? Ska jag försvara mig när vi bryter för att min lagkamrat är sjuk? Det har ingen som helst koppling till detta. Är du dum? Jag försöker bara belysa en brist i denna annars så coola och speciella tävling, en brist som får den att verka mer amatörmässig än vad den är.

  • David, jag tror att navigera hör inte ihop med Ö till Ö. För det krävs mer detaljerade kartor. Kartorna under tävlingen är i fall någon går vilse, en säkerhets aspekt och inte en förutsättning för att hitta banan. Rätta mig om jag har fel ni som kan det bättre,

 2. Yes, du har rätt! Som vanlig åskådare så förstår vi frustrationen!
  Vi följde er och påtalade på flera ställen att de måste vara tydligare/visa flaggan osv. Jag skulle tro att Ksss mfl skulle låna ut sina stora kappseglingsbojar/rundningsmärken om man bara frågade dem!?
  Kanske hyra in scouter/sjövärnskår mfl som kan bemanna varje uppstigning med en gul flagga i handen etc etc.

 3. Åh vad trist att ni fick bryta! Beklagar! 😦
  En helt annan sak om du har lust att kommentera: du länkar till Mark Sisson. Mark talar om att få mindre kroppsfett, och att träna mindre/mindre hårt och få bra resultat ändå.
  Hur ser du på det?

 4. Jag kan tyvärr inte hålla med dig. Personligen tycker jag att banan var utomordentligt snitslad i år, bättre än tidigare år. För våran del fanns inte heller några som hellst tveksamhet när man skulle börja simma och vart man skulle, ledarbåten var där och markerade tydligt vart man skulle förutom på de kortaste sträckorna då det ändå var självklart. Att leda loppet och och bli irriterad och få psykbryt att andra lag följer efter…? Är det inte name of the game efter som alla följer ju samma, snitslad bana? Ö-till-Ö organisationen har gjort bästa jobbet så länge jag har varit med (fyra år) och de förtjänar all heder för utomordentlig organiserad tävling.
  Hälsar Antti Antonov

  • Då har ni fått helt annan hjälp av ledarbåten kan jag säga direkt. Vi hade absolut ingen hjälp av ledarbåten. Vare sig i år eller annars.
   Jag har nog varit ledningen av Ö till Ö mer än någon annan under loppets historia och det är många partier som är otydliga för i- och uppgång ur vattnet eller vart löpningen slutar och simningen tar vid.
   Dessutom var det konstigt snitslat i år. Hur var det exempelvis inte på den väldigt korta ön i början där vi tre lag kom upp nästan samtidigt (vi först) och snitslarna gick längs stranden och i en böj runt när den raka vägen till nästa simning gick rakt över ön? Vi följde snitslarna medan ni som kom efteråt gjorde det smarta valet att bara cutta rakt över. Vi ledde och helt plötsligt var vi trea in i nästa simning. Just för att vi följde snitseljävlarna. Irriterande är bara förnamnet. Irriterande och onödigt. Underligt att man får psykbryt?
   Jag håller med om att organisationen i stort är bra men jag upplever att man gör onödigt mycket multisport av det. Det är inte OK att lag springer vilse eller letar efter banan. Det ska inte gå, att som Ted o Pontus som trea i tävlingen, ska springa fel och behöva bryta. Tydligare skyltar vid svängar, vid simstarter och en mycket mer proaktiv ledarbåt är inte att begära för mycket.
   Jag gillar tydlighet. Hade jag velat gissa vart jag ska hade jag ägnat mig åt orientering eller multisport och det gör jag inte.

 5. Trist! Förhoppningsvis har de lärt sig till nästa år…

 6. Jag kan ju föregå ett kanske kommande svar från Jonas och länka till hans egna ord på just Mark’s Daily Apple:

  http://www.marksdailyapple.com/jonas-colting/

 7. september 6, 2011 kl. 7:17 e m
  Jag kan tyvärr inte hålla med dig. Personligen tycker jag att banan var utomordentligt snitslad i år, bättre än tidigare år. För våran del fanns inte heller några som hellst tveksamhet när man skulle börja simma och vart man skulle, ledarbåten var där och markerade tydligt vart man skulle förutom på de kortaste sträckorna då det ändå var självklart. Att leda loppet och och bli irriterad och få psykbryt att andra lag följer efter…? Är det inte name of the game efter som alla följer ju samma, snitslad bana? Ö-till-Ö organisationen har gjort bästa jobbet så länge jag har varit med (fyra år) och de förtjänar all heder för utomordentlig organiserad tävling.
  Hälsar Antti Antonov

 8. Jonas,
  Snitslarna vid första ön satt ju där de alltid har suttit – vid strandkanten.
  För att vara tydlig, om du anklagar att vi inte har följt banan utan tagit en genväg på första ön borde du lagt in en protest och fått oss diskad. Det känns tråkigt att bli anklagat efteråt att gjort någonting som jag själv är extremt mycket emot, att ta genvägar på en snitslad bana, något som pga min fråga klargjordes extremt tydligt vid prerace mötet.
  Vi sprang också fel ett antal gånger – inte pga att banan var dåligt snitslad utan för att vi var trötta och inte tillräckligt uppmärksamma – något som knappast kan belastas arrangörerna utan vår dåliga grundkondition!! Nåja, vi klarade oss ganska bra ändå med en ny banrekord trots det tuffa vädret. Kan vi inte lägga ner diskussionen om detta och se framemot nästa års tävling istället?

  • Nej, nej, nej, naturligtvis anklagar jag inte er för fusk! Ni sprang den logiska vägen på nämnd ö, vilket jag också borde gjort, men istället följde jag de konstigt satta snitslarna.
   Ni vann fair and square och slog alla lag på banan.
   Jag vidmakthåller fortfarande, vilket många andra lag håller med om på FB och här, att det är slarvigt snitslat och onödigt svårt många ggr. Särskilt om man leder!
   Jag ser gärna fram emot nästa år men vill inte behöva ödsla tid och kraft på att leta efter vägen eller springa fel, den sporten kallas orientering och är jag inte intresserad av.

  • En fråga till Antii Antonov:
   tog ni eller inte genvägen på första ön?
   Man kan tolka det du skriver på olika sätt.

   • Jag har inte för vana att varken själv uppträda anonymt på nätet eller svara på frågor från folk som inte presenterar sig med sitt rätta namn och anser sig därmed ha rätten att komma med vilka anklagelser de så behagar. Så om du vill ha ett svar på din fråga villl jag gärna veta ditt riktiga namn.
    Med vänliga hälsningar
    Antti Antonov

   • Till Antii Antonov:
    jag äger min rätt att vara anonymt och det vill jag förbli i detta blogg, det är nåt som man kan uppleva på nätet (att skriva anonym eller läsa från anonyma).
    Ditt svar om du tog genvägen eller inte på första ön talar för sig själv. Riktiga idrottsman står för det de gör och gömmer sig inte bakom tekniska medel (blogg med anonyma inlägg) för att inte svara rak på frågor.
    Du har självklart rätt att fly från riktiga svar, det är fegt. Lika fegt som att uppträda anonym som jag gör.

   • Till Antti och ”Orre”; nu lägger vi ned den debatten om fusk tycker jag. Jag har aldrig anklagat Antti för fusk!! Jag tror mig veta att Antti är en ärlig och sjysst person och idrottsman, inget har fått mig att tro ngt annat. Att de möjligtvis sprang på ett annat sätt än snitseldragningen på nämnd ö (och bara 100 m!) visar att det faktiskt sprang den rätta vägen och att snitslarna var fel. Under föregående år sprang vi rakt över. Hade jag kommit upp tvåa ur vattnet hade jag också hängt på rakt över
    Orre och jag delar nog dock uppfattningen att banan är diffus ibland och inbjuder till misstag vilket i sig kan slå på ett osportsligt sätt. That´s it. Ingen har fuskat.

 9. Jag håller med dig Jonas, vissa partier var onödigt skrala med snitslar. Jag minns speciellt ett par ställen när man sprang i vattenbrynet; och jag kan verkligen förstå irritationen som uppstår om man dessutom försöker hålla jagande lag ifrån sig. Det är så lättfixat också, vilket säkert tävlingsledningen kirrar till nästa år.

  Då tar du det igen Jonas.

 10. Har fått en helt annan bild av dig Jonas(J) under helgens tävling tyvär har de blivit till det sämre för din del. Tror iofs inte att du bryr dig särskilt mycket om detta då du helt saknar ödmjukhet i mina ögon. På söndagens incheckning behövde inte du av någon märklig anledning checka in den obligatoriska utrustningen.
  Vad jag har fått förklarat från en av tjejerna(T) som var vid incheckningsbordet 1-25 så gick det till såhär på ett ungefär.
  J: Hej! Är det här man checkar in utrustningen?
  T: Ja precis det stämmer.
  J: Men jag har lämnat all utrustningen på rummet.
  T: Då får du hämta den för alla måste visa upp sin tävlingsutrustning.
  J: Vet du inte vem jag är?
  T: Nej.
  J: Jag har vunnit här tre år. Tror du inte jag vet vilken utrustningen som skall vara med på tävlingen.
  T: Alla måste visa upp utrustningen som sagt…
  Av någon anledning så är det en annan tjej som hör detta och godtar detta argument och låter Jonas slippa incheckningen.
  Helt otroligt enligt mig! Fick du psykbryt redan innan tävlingen ens startat?

  När man sedan får höra att du börjar klaga på snitslingen då blir man ju riktigt förbannad!
  Men du kanske behöver ha pilar i marken att följa?
  Årets snitsling var den bästa under mina tre starter på Ö till Ö.
  Även om jag aldrig har legat i ledningen på tävlingen så har man ju många många gånger kommit till en simsträcka då man inte haft någon att följa eller ta sikte på. Dom längre simningarna har ju phetting stora gula flagor som man ser från andra sidan. På dom kortare simningarna har man ju stundtals sett snitslarna från andra sidan annars får man ju leta upp dom när man kommer upp ur vattnet sedan är ju saken biff!
  Det är ju inte tävlingsledningens fel att Ted och Pontus sprang fel. Höjer man upp blicken så är det ju inte svårt att hitta längs banan. När dom kom på att de hade sprungit samt simmat(för dom simmade lite fel också?) fel så kunde dom väl vänt på klacken och tagit samma väg tillbaka till den snitslade banan!?
  Sen att dom med all säkerhet hade kommit utanför pallen pågrund av deras felaktiga vägval är ju långt ifrån Mats och Michaels fel!
  2010 var det någon idiot som tagit bort snitslarna på Ornö så många lag fick ta fram karta och kompass.
  FÖRST DÅ FINNS DET EN ORSAK TILL ATT FÅ PSYKBRYT! Eller så biter man ihop och gillar läget…
  Hittade Ted, Pontus inte tillbaka till vart dom sprungit fel så förstår jag varför dom bryter för då kan man förmoda att dom var vilse i skärgården.
  Tror personligen att dom blev så pass bittra över detta dyra(eller deras sponsor som betalade kalaset) misstag att dom inte kunde acceptera en plats mellan 10-20. För nog hade dom tid på sig att ta sig till mål?

  • Hej Jonas.
   Du har fått mycket om bakfoten ser jag.
   Den ordväxlingen du målar upp är gravt förvanskad, gravt! Vad som däremot hände var att jag sade till tjejen att jag hade alla grejer med mig men att de låg på hotellet, och frågade om det var OK att jag bara intygade att faktiskt hade allt med mig. Och då jag kört alla lopp innan, och faktiskt vunnit tre ggr, så visste jag mer än väl vad som skulle medtas som obligatorisk utrustning.
   Helt OK, sade tjejen. Jag får tro på ditt ord, sade hon vidare. Vad f-n är konstigt med det?
   Sedan ringde Lemmel ändå ned oss några timmar senare och vi visade upp våra grejer.
   Att du fått din version så förvanskad vet jag inte men det kanske blir en bättre historia om man får in lite svartmålning av ngn också.

   Vidare förstår jag inte varför det är så urbota korkade kommentarer som svar på min kritik. Ingen, och jag menar ingen, har hyllat och marknadsfört Ö till Ö som jag gjort under åren. Förbehållslöst. Det vet både Mats och Micke om. Det betyder inte att man inte får framföra konstruktiv kritik när så är motiverat. Och det är precis vad jag gör.

   ”Gilla läget” kan du själv hålla på med. Det är sån´t militärer och mesar gör som ursäkt för att tvingas acceptera sådant man inte kan, har förmåga till, eller vågar säga till om att förändra.

   • Det sista var f-n så bra sagt, är det ok att citera?! tänker jag ta med mig i alla fall…. ! ”Gilla läget (…) etc”

   • Skall man checka in sin utrustning så är det ju meningen att man skall ha med sig den för att visa upp inte medvetet lämna kvar den på rummet.
    Gäller ju alla tävlande sen att du varit med alla ggr är ju irrelevant!
    Detta tycker jag är konstigt.
    Eftersom man inte kan kontrollera allt så måste man ju anpassa sig till rådande situation(gilla läget enligt mig).
    Men där verkar vi tänka olika!
    Det handlar inte om svartmålning av dig Jonas.
    Jag och många andra i det här avlånga land är djupt imponerad av alla dina idrottsliga prestationer du haft och förhoppningsvis kommer uppleva i framtiden.

   • Jag vet inte om du förstår varför man checkar in sin utrustning? Det gör man för de tävlandes skull! Inte för att vara en nagel i ögat på dem. Och det finns ingen anledning eller vinst för oss att inte ha med oss det som anvisats. Därför trodde jag att jag och inchecknings-tjejen var på samma sida och i samma lag när jag frågade om det var OK om jag intygade att vi faktiskt hade med oss allt och om det räckte med mitt ord, så att jag slapp gå tillbaka o hämta grejerna!
    Inget annat. Inga divalater. Ingen särbehandling. Bara möjligtvis lite lathet.
    Tydligen missförstod hon och jag varandra. Hade hon direkt sagt att alla måste VISA upp grejerna så hade vi hämtat dem direkt (vilket vi sedan gjorde), men hon sade OK när jag sade att jag kört alla år och var ytterst medveten om utrustningslistans krav.

 11. Hej Jonas
  Jag är ledsen att du känner på detta vis. Dessutom var det väldigt tråkigt att Björn blev dålig, jag hoppas att han mår bättre nu. Du är och har varit en suverän ambassadör för ÖTILLÖ.
  Det hade varit bra om du pratat med mig direkt istället för att jag blir tipsad om dina synpunkter på din blogg. Vi är vänner och då skall man var rak.
  Vi har genomgående under alla år bett om feedback och vi har vid varje år gjort allt för att förbättra banan och göra den mer tydlig. I år var banan bättre snitslad än någonsin tidigare. Dessutom är det exakt samma bana som förra året.
  Ibland känns det som om man inte springer rakaste vägen men det beror oftast på markägartillstånd eller att terrängen den rakaste vägen är otroligt krånglig. Jag har spenderat de senaste sex åren på öarna och jag garanterar att banan är den snabbaste vägen.
  När det gäller skyltar, bojjar osv så går det ej att göra en triathlon tävling av en terräng tävling och det är ej vår avsikt. Skyltar finns det över 20 st av längs banan.
  Bojjar blåser bort då de ej går att garantera att de fäster på havsbotten där det ibland är 70 meter djupt. Värre vore om bojjarna hamnar ur plats och visar fel väg.
  ÖTILLÖ är en tävling där den som tävlar tar ansvar för att följa snitlsar hela vägen, vi som arrangör ser till att det är välsnitlsat. Du är hittills den enda av 96 lag som har påpekat att det var dåligt snitslat.
  Enligt egen erfarenhet kan man Ibland hamna i racekoma eller i triathlon bubblan, som Ted och Pontus kallade det och p g a det inte vara uppmärksam om var snitslarna går.
  Jag hoppas att du kommer tillbaka nästa år och visar var skåpet skall stå och sätter första sub 9 tiden.

  Ring gärna mig om du vill diskutera detta ytterligare.

  Med vänliga hälsningar och respekt,

  Michael Lemmel
  Tävlingsledare ÖTILLÖ

  • Hej Micke,
   se svar till tidigare kommentar.¨

   Ni vet att jag gillar er tävling och gjort mitt bästa att hylla och marknadsföra den. I år var inte marginalerna och turen på vår sisa och det hade inget med ert arrangemang att göra. Ett arrangemang som är till 95 % klanderfritt och suveränt.

   Däremot stör jag mig som fa på de 5 % som inte fungerar och som är onödiga ”slarvfel” ifrån evenemangets sida. Jag förstår att det är svårt att göra saker perfekt men det betyder inte att vi, och uppenbarligen ganska många fler lag än jag, tycker att banan är otydlig och onödigt diffus ibland.

   Jag hoppas ni tar den kritiken på rätt sätt.

   Jag kommer fortsätta att hylla er tävling och deltaga även i framtiden och jag hoppas att ni fortsätter att höja ribban för ert evenemang.

   Med lika mycket respekt
   Jonas

   • Hej min vän. Som du vet tar vi tacksamt emot kritiken och vi kommer göra vad som går för att alltid bli lite bättre. Som idrottsman eller fd, som jag vill man alltid vinna.

    Det skall bli härligt att se dig på startlinjen nästa år.

    Förhoppningsvis ses vi innan/ M

 12. Hallå där,
  jag deltog för första gången i Ö till Ö och det är en hel fantastisk tävling. Mitt lag fick tyvärr bryta pga min kollega skadade sig. Jag gillar konceptet Ö till Ö till 100%.
  Trotts att våra ambitioner var bara komma i mål håller jag med Jonas att det är inte självklart var ”vägen tar vägen”. Vi sprang lite fel 3 gånger men det löste sig. Önskar tydligare skyltar när man ska lämna en bred grusväg och fortsätta in i skogen. Önskar mig också tydligare start/slut av simningarna. Vi tog också gängvägen på första ön med tron att det var det rätta vägen… man vinner ju minst 5 minuter där.
  Alla har ju inte möjlighet att träna på banan med hjälp av skattepengar… ni förstår säker vad jag menar. Därför måste banan var supertydligt för alla deltagarna, famförallt de icke militära.
  Kan ett utländsk lag vinna om de kommer till Sandhamn för första gången, bättre tränade än alla andra, med bra utrustning… tveksamt med snitslarna och skyltarna som fanns i år.
  Det finns väldig många sätt att fuska under Ö till Ö och komma snabbare i mål… men vem vill få sjkuts några km med moped på någon ö, springa i stället för att simma på vissa sträckor, få dricka/mat mellan kontrollerna, springa rakare/lättare väg än den snitslade vägen, etc. Sov gott om ni kan ni som håller på att fuska ( om det finns några ).
  Jonas, jag håller med dig angående orienteringen på Ö till Ö: antingen de snabbaste vägar och mycket tydligare snitslar och skyltar (så att man inte ens behöver karta) eller en multisport-ötillö men riktig orientering (i så fall men en mycket mer detalerad karta).
  Med respekt till alla som följer bloggen, lite humör och ironi.

  • Jag håller med dig till fullo.
   Återigen, jag skulle aldrig drömma om att anklaga någon för att medvetet ha fuskat, allra minst Antti och Björn, som nu välförtjänt vann loppet.

 13. Hmm, När lagen med Colting&co i spetsen skulle gå i från Risselö (till Munkö) så fanns EJ någon gul flagga på Munkö, den kom upp när lagen var i vattnet = åt helvete för sent Där fanns ingen ledarbåt, vi fick från vår båt peka var flaggan monterades för simmarna.
  På norra Nämndö hade två tjejer i gula västar försökt bygga ”en station”, flaggan ligger ca 15 meter upp, snett på klippan enbart med 2 stenar = kasst. Man har en idé (för sig själva) var simmarna skall gå upp men hjälper ej killarna i täten, bara här förlorade ledarduon (Colting & Björn) Lätt 15 – 20 sek .Övriga lag gick upp där flaggan låg eller där de ville = tjänade 30 – 60 sek på det.
  Detta upprepades på flera öar, både för elit & motion.
  Nej – jag känner ej Colting eller arrangörerna – är bara allmänt intresserad och förstår frustrationen de första 3 – 4 h av dagen, det blev bättre senare.

 14. Det som slår mig mest och det jag ser som en gemensam nämnare av de flesta som svarat Jonas kritiskt tillbaka, är de inte fattat hans verkliga poäng… märkligt och ändå så typiskt…

 15. Re:Orre

  Varför pratar du om ”fusk” överhuvudtaget? Har aldrig sett en antydan till något sådant under mina tre ÖtillÖ.

  Prat om ”fusk” solkar ned och misstänkliggör denna tävling. Antingen har ni konkreta bevis, eller så har ni inte det. Tråkigt vilket fall.

  Nota bene: F.ö. ALDRIG hört talas om fusk i denna tävling förens ni tog upp frågan.

  • Jag har inte heller hört talas om någon som, medvetet åtminstone, fuskat eller tagit genvägar.
   Poängen Orre gör är väl att med en tydligare banmarkering så blir ofrivilligt fuskande lättare att undvika.

   • Jag tror att de första lag som kommer till första ön vet PRECIS vad banan går. Jag tror inte att några av de lag ”råkar” springa det snabbaste vägen rakt över ön, lång borta från snitslarna vid vattnet.
    Men skit samma, jag säger samma sak igen: fins det några som ”råkar” ta genvägar (alltså fuskare, när de har fördel av ”misstaget”) så få de sova med gott samvete, om de kan.
    Ingen anklagar några för fusk.. men det finns risk att några känner sig väl träffade när man läser allt det här.

  • Tjena,
   att ta en kortare väg, på första ön, för att komma snabbare till nästa simsträcka, flera meter höger om snitslarna som var vid vattnet… det är fusk för mig. Om man kan skilja mellan ”medveten fusk” och ”omedveten fusk” det vet jag inte…men ligger man topp 3 i loppet just då, bakom Colting och tar man det ”felaktiga” snabbare vägen… då har man inte gått vilse i mina ögon. De lag vet precis hur banan går och där kan man tjäna viktiga minuter inför spurtpriset …Hallå! är detta inte fusk?
   Är man däremot typ 60-80e lag och tar man det rakare vägen bortom snitslarna… då är det en helt annan sak i samanhanget, eller?

 16. Avundsjuka… så heter det när man inte accepterar vad Jonas Colting belyser och påpekar i sitt inlägg.
  Hade jag, som inte kom ens i mål på Ö till Ö, sagt samma saker som honom så hade några tyckt att det kanske var sant, att man kan kolla vad som kan göras bättre, tacka för synpunker, mm.
  Nej, när en av de bästa idrottsman i Sverige, och i världen för den delen, utrycker sig tydligt… nja, då är det tjafs… avundsjuka, heter det. Tyvärr det kända svenska avundsjuka.

 17. Hej Jonas,
  Bara för att få slut på denna diskussion: Jag och Björn följde den exakta bansnitsslingen vid första ön, längs stranden, såsom vi har gjort i alla år. Vi sprang om mixed laget Team Desperates meets FM swimmers i strandkanten i början av sträckan och de kan säkert vid behov bekräfta vårt vägval. Jag måste säga att det är obehaglig att diskussionen tog denna form, och jag förstår att det inte var din mening. Ser framemot att kämpa mot dig i nästa års upplaga av Ö-till-Ö.
  Hälsar
  Antti

 18. Intressant!

  Jag vill så gärna ha en åsikt i frågan för jag älskar att diskutera. Jag får helt enkelt dra på mig löparskorna och korva ner mig i våtdräkten och satsa på nästa års upplaga av Ö till Ö, för att sedan kunna vara med i denna debatt. Nästa år har du någon att jaga Colting, jag kan vara din personliga snitsel:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s