Colorado

Go west, young man!

Jag sitter på flygplatsen i Minneapolis, runt 20 timmar in i min resa och 24 timmar in i mitt dygn. Väntar på den försenade flighten till Denver där en hyrbil väntar på den sista biten till Boulder.

Jag tycker om att vara i USA men jag är förbannat trött på att resa dit. Idioti i kubik. Efter att gått igenom tre säkerhetskontroller på vägen till flighten från Amsterdam, vad är det första som väntar i Minneapolis? En säkerhetskontroll! Men först efter att ha köat outhärdligt länge genom passkontrollen och lämnat fingeravtryck och spermaprov. Typ. Ett land som har tusentals immigranter som joggar in över gränserna hela dagarna och så ska man terrorisera vanliga resenärer. Jag tror inte man fångat många Usamas den här vägen ändå… I´m all for säkerhet men fyra kontroller? Om det är så farligt så ska vi alla kanske stanna hemma?

Det är som nollvision på vägarna. Vem tror på det? Och att man ska sänka hastighetsgränserna. Från 90 till 80 till 70. För helvete, förbjud bilen då och återinför häst med vagn. Jag tror inte på nollvision. Jag accepterar att folk dör i trafiken hela tiden. Så länge det inte är jag eller någon jag känner. Det är priset vi betalar för att kunna åka till Stockholm på tre timmar och inte tre dagar.

Trötthetsanfäktad kverulant just nu, jag vet, men när för-säkerhets-skull-människorna får regera utan motstånd så ska vi trygghetscertifiera hela livet och lagstadga bort döden. Hjälm på inomhus och flytväst i duschen.

Mina tankar kretsar också kring:

-Min MacBook Pro som just installerats och som jag nu skriver på. Jag är alltså helt Macifierad. Men jag är skeptisk. Efter fyra dagars användning har jag inte noterat en enda förbättring jämfört med min PC. Snarare tvärtom. Touchscreen som överreagerar istället för högerklick är något som stör sjukt mycket. Varför denna hajp? Måste vara alla dessa mediemänniskor som har tid över till World of Warcraft som satt agendan…

-Sverige tog brons i damfotboll. Och alla låtsades bry sig.

-Gammal musik i luren. ”Near wild heaven” med REM är årets sommarlåt. Det är 1991 all over again.

-Paul Kimmage´s ”A rough ride” är det bästa dokumentet av proffscyklingens dopingproblematik. Medellivsåldern för proffscyklister är för övrigt 58 år. Sverige hade mycket stora framgångar, för ett så litet land, i cykel under 90- och 00-talet. Vem har ställt de tuffa frågorna till de svenska proffsen under de här åren? Men såklart, vi svenskar har högre moral än andra.

-Min bror har skrivit en fantastisk bok om mjölk! Mjölkrevolutionen heter den. Den kommer att välta kiosker.

Min bror och kor.

Min bror och kor.

 

 

 

9 reaktioner på ”Colorado

 1. Lyssna på P1:s ”Kropp och själ” om barfotalöpning… man blir ju förbannad…

 2. Nollvision heter väl vision just för att det är en vision annars hade det väl hetat ”nollkrav” eller ”nollmål”. Att ha en vision om 0 döda i trafiken är väl en bra vision och en vision krävs för att få en stor organisation att jobba i rätt riktning. Man kunde ju haft ett mål på 200 döda men det låter lite groteskt att ha ett mål att 200 ska dö i trafiken varje år?

  • Nu ska jag inte hålla för hårt på att detta stämmer, men enligt en gymnasielärare (mycket humoristisk i sina problemframställningar och anekdoter) jag hade var detta med nollvision något relativt. Som ett exempel drog han upp just (dåvarande) Vägverkets nollvision, som snarare var ett dödsantal på under 400 i trafiken istället för 0, kontra Elsäkerhetsverkets absoluta nollvision där ingen död till följd av elolyckor var acceptabel. Så med ”bara” 200 döda per år hade väl beslutsfattare dunkat varandra i ryggen till följd av ett minusresultat (vilket skämtsamt borde kunna tolkas som att det istället föds 200 pers mer i trafiken varje år) och planerat storskaliga utbyggnationer av vägnätet för att på så sätt främja befolkningstillväxten. 🙂
   Men som sagt, om detta stämmer låter jag lämna till någon mer insatt på området.

 3. Livet går fort. Din vän som du nyligen gick bort, som du skrev om, och som blev just påkörd av en bil, kanske just denna bilist tyckte det var lite väl låg med 70-väg? Håller med om resonemanget att man har en övertro på kunna lagstifta bort döden. Den finns överallt och kommer precis när ”det inte passar”. Men för den skulle se alla hastighetsbegränsningar som rekommendation? En gång i tididen dog mer än dubbelt så mycket folk i trafiken som nu. Tack vare hastighetsbegränsingar, tack vare bilbälte, kuddar, räcken etc. visst finns det gränser vad som är rimligt och gränser för gränser. Men ska vi strunta i dessa för det? Vi kan inte rädda alla liv om varje pris, men ska folk dö i onödan? Bara en tanke, när du kör max 50 vid en 50 väg (hur många gör det?) så hinner man att bromsa när det dyka upp ett hinder så att krocken inte är dödlig, men vid 70, 80 har men ingen chans … då har man dödat någon. Tänk på det nästa gång när det ska vinnas ett par minuter till nästa livsviktiga möte eller vad det nu ska vara.

 4. När kommer din brors bok mjölkrevolutionen ut i butik?

 5. Håller helt med när det gäller säkerhetskontroller. Jag ska snart resa hem med barnen till Seattle efter sommarlov i Sverige. Det kommer att kontrolleras i kubik – Stockholm, Reykjavik, Seattle… vattenflaskor som ska tömmas, resväskor som ska öppnas och kroppar som ska lysas igenom här och var. Petandet i armhålorna brukar vara som mysigast 20 timmar in på resan. Ha det så trevligt i Boulder! Det känns betydligt bättre när man väl är framme.

 6. Kul att du skriver ett inlägg igen Jonas, jag har törstat i en vecka nu. Som vanligt håller jag verkligen inte med dig överallt, men det är skitkul och intressant att läsa.

  Ha det fint i Colorado så får vi ta ett IT-möte och ett stavgångspass i augusti!

 7. Jag ser med spänning fram emot din brors bok, då det är ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. På en amerikansk blogg menade man att det är lika absurt att förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk som om man skulle förbjuda försäljning av rått kött eller skaldjur för att de också kan innehålla bakterier. Nä, överförmynderi och en gammal kvarleva är vad det är. Ny forskning visar dessutom att endast cirka 42 personer årligen blir sjuka av att dricka opastöriserad mjölk (av cirka 9 miljoner ”råmjölksdrickare”) och att den siffran kan minskas ytterligare genom att bland annat låta kor äta den föda de är gjorda för, dvs gräs och inte en massa spannmål, soja och andra konstigheter. Friska kor ger frisk mjölk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s