Det överskattade Göteborgsvarvet

Dagen efter Göteborgsvarvet. Tidningarna svämmar över av okritiska hyllningar som ”succé” och ”folkfest”. Och visst, folk fanns det. Överallt! Fest? Inte där vi sprang i alla fall. Och succé? Den står väl mest att hitta hos arrangörerna som genom att trycka in 60000 startande kunde skratta hela vägen till banken.

Jag har sprungit varvet några gånger innan. 1993, som var första året som jag tränade löpning regelbundet, gjorde jag 1.17. Sedan sprang jag 2000, som ett led i träningen inför Ironman Brasilien, då på 1.11 tror jag. I min bästa löparform har jag gjort tider som 1.06 på 20 km, 1.47 på 30 km och 2.44 på marathon. Som avslutning på en triathlon.

Jag har aldrig satsat på löptävlingar och de fåtal som jag har sprungit har varit av träningskaraktär. Men när jag har tävlat har jag stått längst fram naturligtvis. Jag har aldrig sprungit i gröten. Förrän igår.

Min tjej Elin sprang förra året på 1.55 och sprang i år igen. För någon vecka sedan kom vi på att det kunde vara kul att springa med henne och ”coacha” och bära dricka och annat. Så jag köpte en plats på nätet till femte led och startade klockan 14. Målet var under 1.50. Och Elin var grym! Hon tickade på som en klocka med 24.20 vid 5 km och 49.20 vid 10 innan hon fick en liten svacka över sista bron och en seg Aveny. Framförallt var hon heligt förbannad på alla människor som var i vägen! Och jag kan inte annat än hålla med även om jag för dagen sprang mer som en åskådare. Så om man kallar det för folkfest när tusentals och åter tusentals löpare springer och svär åt varandra medan man knuffar sig fram till position, så visst. Jag kallar det mer för kaos och irritation.

-Banan är alldeles för trång.

-Man har ingen tydlig instruktion om att långsamma eller trötta löpare ska hålla till höger och att omkörning är till vänster. Kanske för att banan är så trång att det inte riktigt finns höger eller vänster?

-Osmarta vätskestationer. Att servera vätska i pappmuggar är jävligt mycket 80-tal. Sofistikerade tävlingar som har ambitioner på ”världsklass” som tävlingsledare Edsberger hävdar att Varvet har, serverar vätska i plastpåsar eller små flaskor. Dessutom kan man placera borden centralt i banan, och inte i kanterna, så att man kan springa på var sin sida istället för att alla ska söka sig ut på kanterna och springa på varandra.

-Bannlys i-Pods och annat så att folk hör vad man ropar och inte springer o sin egna glaskupade värld!

-Inför självseedning på ett bättre sätt. Även förstagångslöpare borde få springa i det ledet som man anser sig tillhöra så att löpare i 1.25-1.40 tempo slipper trycka sig fram och irritera.

Det är alltså sjukt mycket folk i vägen hela tiden. Hela tiden! För att inte tala om innan och efter. Och alla pratar götebossskka. Det är verkligen ett heldagsprojekt att ta sig dit och hem för att få dela nöjet att trampa på andra människors hälar i 21 kilometer och få köa till allting. Men det kanske bara är jag? Jag gillar ju inte horder av människor och folkmassor. Jag har liksom inte det indiska i mig.

Jag tycker om tävlingar som är så hårda och/eller obskyra att bara ett fåtal anmäler sig. Typ Ö till Ö med 100 lag. Där man egentligen aldrig ser några andra tävlande mer än i starten och efter målgång när man vunnit och sitter och chillar.

De som kallar Varvet för en folkfest, och verkligen menar det, är antagligen samma människor som kan tänka sig att åka till Ullared på semester och ser det som avkoppling att trängas i ett varuhus under dagarna, för att sedan hänga på campingen och dela dusch med samma människor på kvällarna.

Elin då? Jo, hon var hur stark som helst och med min verbala piska späkandes över sina axlar i slutskedet av loppet, kunde hon pressa sitt personbästa med sju minuter och landade på 1.48.09. Och springer hon/vi igen, så blir det från andra led. För jag tror inte att jag klarar mer folkfest än så här i ett Göteborgsvarv med elefantsjuka.

21 reaktioner på ”Det överskattade Göteborgsvarvet

 1. 😉 , välkommen att testa midnattsloppet i Stockholm till augusti. Då får du kortare tid på dig för svårdom och annat, men garanterad lika eller bättre packning per kvadratmeter än i Göteborg. Det ha blivit livstyle att springa, obs inte så fort som du, och då blir det mycket folk. Trenden kommer hålla i sig ett tag till har jag hört. Vad tycks om att i samband med Boråstriathlon starta en Boråscrazyrun där man måste släpa med sig en stock på en terrängbana. Första året kommer det bara blir kanske 50 anmälda. 3 år senare måste ni kolla om Landvetter vill ta emot så många extra flyg från Tyskland och England. Men stockar finns väl gott om.

 2. Intressant reflektion Jonas. skälv startade jag i 1B och det var bitvis ganska trångt. så att jag fällde ut mina armbågar för att inte bli klämd eller undanträngd!!

  Vilket gör Elins prestation ÄNNU bättre!! med tanke på alla som var i vägen. Grattis Elin till ett bra sprunget lopp!!

 3. Intressant att ni väljer att starta när det klart och tydligt framgår att över 59000 pers är anmälda. Alla som sprungit tidigare vet ju hur banan såg ut och hur trångt det är. Det normala är väl att avstå om man inte gillar folkmassor och istället delta i de sofistikerade tillställningar som passar ens läggning. Då hade du ju sluppit lägga energi på att gnälla över folk som springer långsamt eller inte hör när nån svär åt en…
  För övrigt tyckte jag att det gick utmärkt att springa om till höger…

  • Ja, hade jag vetat hur grötigt det var så hade jag köpt två startplatser till led 1b eller 2. Jag hade helt enkelt högre förväntningar på arrangemanget än vad som visade sig rimligt. Allt bakom säg led 3 är bara ren transport och motionerande och har ingenting med att försöka springa så bra man kan.

   • Det finns allt vi som föröker göra så gott vi kan bakom led 3!! Själv tränar jag ett helt år och försöker förbättra mig och ger allt jag har! Förstår dock inte varför företag/välgörenhet kan köpa sig en startplats längre fram. Dom om några stoppar upp hela loppet!

 4. Jag sprang varvet som min första halvmara 2007 på 1:44 men jag är inte sugen på att springa igen av anledningen du beskriver! Jag frös så jag skakade när jag äntligen kunde lämna Slottsskogsvallen i trängseln efter loppet. Redan då med 35000 löpare upplevde jag banan som för trång som förstagångslöpare. Även om jag nu med ett PB på 1:26 skulle få starta ganska långt fram så söker jag andra lopp som mer handlar om löpning än om ”folkfesten”

  • Ja, hela grejen är ju att det finns massor av lopp som verkligen är BÅDE folkfest och löpupplevelse men som inte lider av samma elefantsjuka som Varvet!

 5. Detta var mitt första varv och första gången på distansen överhuvudtaget och den reflektion som sitter kvar än idag är pappmuggarna och den otroliga sörja de bidrog till. Jag startade ändå i grupp 8 med halva startfältet bakom mig… Jag trodde även att det skulle lätta med folk men det gjorde det aldrig, värst var det när folk ville spurta – då blev banan än trängre samtidigt som många gick och frustrationen antog nya nivåer.

  Trots det är jag nöjd med min insats=)

 6. Haha kan till viss del hålla med, men jag sprang i en långsam startgrupp och behövde sällan springa om någon. (Och jag har aldrig varit i Ullared och kommer aldrig åka dit.) Men jag förstår frustrationen om man är en snabb löpare, min sambo fick sicksacka på rätt bra.

 7. Härligt med ärlighet! Sprang för första gången, fick starta i led 14, slog mig fram på 1.45 arg var jag ofta. Blev galen på vätskestationerna! Hoppas det blir förändring!

 8. Sprang för första gången och startade i grupp 17, fick en tid på 1,49,14. Visst var det mycket folk men det som jag störde mig mest på var publiken som gick/sprang över banan i tid och otid.

 9. Av denna enkla orsak startar jag inte längre i varvet. Man skall aldrig säga aldrig. Men Du skall nog skänka en tacksamhetens tanke till att det endast var drygt 43000 av de 58000 anmälda som var ute på banan. Annars hade Du nog fått gå. Håller med Dig, intresset att tjäna pengar är större än intresset att ge löparna en bra upplevelse.
  Det blir nog likadant nästa år. troligtvis höjer man anmälningstaket och banan sväljer nog inte ett högre antal. Det är bättre med mindre lopp.

 10. Vilken toppendag det var i lördags. Jag sprang också med min älskling. Tillsammans hela varvet. Fint väder, trevliga människor runt om (utom någon flånisse som tror att livet blir bättre om han/hon kommer i mål tre minuter tidigare). Göteborgsvarvet är en härlig folkfest! Vilken tur att det finns en folkrörelse för oss som tycker det är bra att 50 tusen människor ger sig ut och motionerar. Även om vi får trängas lite och stampa på trasiga pappmuggar.

 11. Tja, alla kanske inte ska springa, som Peter Pettersson Kymmer skrev i GP i söndags; har för mig han dels nämnde att det inte skulle vara ett måste/tvång för någon att springa, utan en trevlig målsättning på våren,, dels att det kanske inte passar alla att springa i grupp (= folkmassa i detta fall). Eller o det sistnämnda bara var en annan betraktelse?

  Tillhör väl själv båda grupper, så det känns som varvet är tveksamt, även om man kanske skulle få starta i grupp 1A (eller möjligen 1B) nu, efter seedning genom andra lopp… Undrar hur Sthlms-maran är i seednings- och trängselhänseendet förresten?
  /A.

  • Rättelse där:
   Tillhör väl själv mer den sistnämnda gruppen, dvs. inte trivs i för trånga (löpar)grupper, därav tveksamheten. Även om det är bra med målsättning, vill man nog ha en mer rimlig chans att göra sitt bästa i tävling, och då finns det ju som sagt andra lopp (fast man numera är göteborgsboende :)).

   /A. igen

   P.s. Hörde ”Kropp & Själ” via S.R. – hörvärt!

 12. Sprang Varvet för första ggn i år och startade i 1B. Visst var det trångt och visst fick man armbåga sig fram men man vet ju på förhand att det kommer att bli trångt och att det är 59 000 startande. Hur skulle den alternativa bansträckningen se ut?

  Jag tycker att det är en bra idé att man själv får bestämma startgrupp efter kapacitet. I teorin. I praktiken är min upplevelse att det är skräp. Jag sprang Broloppet för ett drygt år sen och var tvungen att ”slå” mig fram i tunneln då många ”tävlande” gick… döm om min förvåning när jag såg att merparten av dem hade måltid 1:15-1:30 på sina nummerlappar. Folk överskattar konstant sin förmåga och seedning är enda sättet.

 13. Jappjapp – håller helt med där.

  Det sjuka är ju att det skulle gå bra att svälja 100000 pers på en halvmara i Götet om så vore – om man bara hade vett att stänga av gatorna ordentligt istället för att pressa upp alla löpare på trottoarer och över refuger och skit hela tiden. Men man kanske skulle fundera på att ha start och mål nånstans i det där berömda ‘evenemangsstråket’, som har lite logistik och sånt knutet till sig. Sportmässa i mässan, start på Vasagatan och mål på Ullevi, säg. Fast det går nog inte – nån kanske skulle trampa in på innerplan och där får nog bara fopållsspelare vara.

  Som triatlet kan jag för övrigt tycka att det är givet att man cyklar till ett sånt här spektakel om man nu råkar vara med.

 14. […] Som när Jonas Colting ondgjorde sig över alla motionärer på ”Det överskattade Göteborgsvarvet”. Ha ha vad kommer all ilska […]

 15. haha, kanske inte det bästa peppet att läsa inför morgondagen men underhållande ändå! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s