Patetiskt, Pagrotsky!

Läser på nätet att omvalet idag blivit ett soffliggarfiasko. Ja, tro fan det! Vi röstade ju redan i september. Om ansvarig myndighet istället för att lägga ut rösträkningen på Samhall, lagt ut uppdraget på entrepenad, så kunde vi samfällt sluppit att  betala 30 miljoner i skattepengar på ett omval sex månader senare. Ett omval som inte engagerar någon mer än de allra mest samhällsplikttrogna. Dit hör dessvärre inte jag. Inte idag iallafall. Men jag skäms en aning över det då jag är medveten om att hela idéen med demokrati är den gamla devisen one man, one vote, och jag har hittills i mitt liv alltid röstat i alla val. Undantaget sådana som har med schlager, Borås Lucia och BT-plakett att göra.

Men inte i efterhand! Och inte i ett val som jag knappt fattat poängen och vitsen med. Men efter att ett otal gånger hört Leif Pagrotskys reklamsnutt i radion förstår jag naturligtvis att det handlar om landstinget och i förlängningen sjukvården som sådan. Något som tydligen ligger herr Pagrotsky varmt om hjärtat om man får tro hans reklamjingel. Denna Pagrotsky som såvitt jag förstår grundar merparten av sin trovärdighet på att han är skäggig, kortväxt, har folklig mysfaktor och en gång stod på en scen med något landslag iförd en landslagströja. Han pratar iallafall om vård som något självklart, för alla och blabalblablablabla, precis som han säger något nytt?! Är det något parti i Sverige som inte vill ha allmän sjukvård? Knappast va! Prata om att slå in öppna dörrar…

Och sjukvården är väl på ett sätt inte heller att betrakta som ”fri”? För vi betalar ju för den med ett av världens högsta skattetryck. Och gud bevare oss för den gamla socialdemokratiska modellen där köer av alla de slag var legio i svensk sjukvård och där man kultiverade hela den socialdemokratiska andemeningen att man som medborgare skulle hålla käft och vara nöjd med vad som bjöds och istället vara tacksam för att någon bestämt vad som var rätt eller fel och bra eller dåligt. Så därför kan jag bara skratta när Pagrotsky i en av sina reklamsnuttar tydligen ska avskräcka lyssnarna med hur en patient faktiskt får en espresso serverad, i en då tänkt borgerlig sjukvård! Jamen, det är ju precis en espresso man vill ha!

Jag tycker att den sossiga, och för den delen, hela den rödgröna retoriken är så patetisk i vissa lägen. Extra fult är det när man försöker vinnlägga sig om att ta patent på vissa allmänmänskliga begrepp som empati, solidaritet, omsorg och medmänsklighet. Det är som att använda sig av samma enögda logik som kristna fanatiker gör, när man tar ”patent” på de tio budorden och får ateister och andra icke-kristna att också vara motståndare till själva innebörden av budorden, som ju alla vet, är allmängiltiga och för det mesta av rent humanistisk karaktär.

Men Pagrotsky ska ha cred ändå! Hans radioreklam har fått mig att skratta. Och det krävs mod att stå på barrikaderna och vifta med en röd flagga. För det blåser ju tack och lov knappast österifrån längre.

2 reaktioner på ”Patetiskt, Pagrotsky!

  1. Ser inte riktigt varför du ska ha dåligt samvete för att du inte stöder förtrycket av minoriteten som demokrati innebär.

  2. Anka: Hur tänkte du nu?
    Tycker du alternativen ser bättre ut i vår lilla värld? Jag tvivlar på att du siktar på monarki eller republik, så jag utgår helt enkelt från att du är dum i huvudet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s