Jonas

Läs mer om Jonas här.

42 thoughts on “Jonas”

 1. Ja, här fanns verkligen lite om Jonas! :)

 2. Mats Rolfsen said:

  Hei. Kan du gi et tips i forhold til oppkarbing mot konkurranser. Jeg kjører lavkarbo/ketogen kost stort sett hele tiden, men den 25 juni skal jeg sykle Trondheim – Oslo. og ser for meg at jeg trenger karbohydrater under en så lang økt(målet er mellom 16-18 timer) Hva ville du ha spist før en sånn konkurranse og under.

  Med vennlig hilsen
  Mats Rolfsen
  Norge

 3. Jo… – Personlighet – jag håller med Dig. :roll:

 4. Johan Cask said:

  Tjena Jonas… tack för mycket kul läsning, sträck-läste din första bok när jag tog bussen till Oskarshamn och den fick mig bara att vilja veta mer. En sak som jag specifikt är ute efter, du har skrivit om i boken, eller om det var en artikel jag läst, om att du kör fasta i två dagar och jag undrar lite över upplägget – kan du skriva om det eller hänvisa till där du skrivit mer om det.

  Tack för allt hitintills

 5. Tjenare Jonas! Jag har blivit grymt inspirerad av dig och din bror!
  Min mor och plastpappa har ätit LCHF i 3 år men jag har aldrig börjat, min syster började tidigare i år och hon blev vältränad ruggigt fort.
  Efter jag läst din blogg är jag grymt mål medveten. Jag ska börja gymma, börja äta LCHF, äta för min kropp behöver energi och inte för att det smakar gott, träna i gymmet 2 varje dag och åter 1-2h i jogging och cykling!
  Jag tackar dig rejält mycket för din blogg! Du och din bror är hur riktiga människor ska vara!
  Ni är stora inspirationer och jag önskar dig lycka till på nästa triathlon lopp!

 6. Vilken intressant träningsblogg du har. Vore kul om du la till den med de andra träningsbloggarna på http://styrketraningsprogram.weebly.com/traumlningsbloggar.html. Lycka till med träningen även i fortsättningen!

 7. Hej Jonas!
  Nånstans på nätet såg jag dig nämna att du i din träning även går stavgång, och då i intervaller. Om detta stämmer, hur ser den intervallträningen ut? Jag tränar utomhus i naturen, och med hjälp av LCHF har jag numera en kropp som riktigt morrar när jag med stavarna forcerar fram bland träd och buskar.

  Tack för att du finns. Det är kul att det finns fler än jag som sticker ut hakan, och säger ifrån när något är fel. Sanningen kastar ingen skugga.

  Blir 50 om en månad på pappret, men i verkligheten utan matematik, bara njutning och ännu mera njutning…

  • Hej Jacob!
   Jag kör i en jäkligt brant backe som är drygt 95 höjdmeter och som tar runt fyra min när jag kör fullt ställ. Jag vänder på toppen o småjoggar ned som återhämtning på kanske 3.30. Och så kör jag sex-sju intervaller.

 8. Hej Jonas

  Förstått att gröt inte är de bästa. Vad ska jag byta ut de mot? Tycker matlagning är tråkigt, så enkla grejer tack. Har du tips på middag, kvällsmat oxå blir jag glad.

  • Jag har ju skrivit en kokbok så istället för att lista recept här så föreslår jag att du köper den! Men allt ägg funkar ju kanon till frulle. Och gällande matlagning så får du noga ändra inställning för det tar lite tid att fixa bra mat, lättast är ju att varma ett halvfabrikat eller äta flingor m mjölk och det är den latas utväg.

   • Okej. Halvfabrikat är inte de jag söker. Jag har ju inte börjat läsa dina inlägg för att göra de. Jag vill förändra mina matvanor, för familjen, o mina barn. Springer och köper din bok direkt imorgon. Har en fru som lagar god mat. Nu ska hon få laga bra mat.

   • Okej, en vecka gått nu efter införande av protein o minimalt med kolhydrater. I går när jag löpte en 8 km i skogen, märkte mycket tydligt att benen inte hade något tryck alls, bara lite uppför o pulsen skenade o benen sa stopp, är detta normalt. Blir annars lite rädd för denna kost om de ska göra så här mot kroppen, vill ju kunna springa obehindrat som förr.

 9. Hej Colting,

  Jag är mycket nyfiken på vart du köpt din slägga?
  Den gula släggan dvs.
  Skulle verkligen uppskatta svar då jag letat länge länge =/

  Med bästa hälsningar

  Nino

 10. Hoppas du kan hjälpa mig och ”skicka” detta vidare till Fredrik o Emma.
  En riktigt God Jul o Gott Nytt År

  Fredrik Arbin

 11. Hej

  Synd att man inte bor i Borås utan i Smålands djupa skogar nu när du rear ut dina prylar. Skulle behöva våtdräkt till min tilltänkta premiär/test på nästa Kalmar. Men men. Så är de. Lycka till med försäljningen av dina grejer

  Nu till frågan jag igentligen hade. Fick din första bok här i julklapp. Du beskriver borgskalan. Gäller den även om jag har en maxpuls på 208?(Är 35år, tänkte gå efter ditt Marathon upplägg då jag efter sommaren kör mitt första Marathon). O MAF-testet. Gäller den oxå efter boken?

 12. Tjena Jonas,

  Snyggt utseende på nya bloggen bara en liten kommentar: slå på numrering av kommentarer. Sjukt jobbigt att hänga med när man inte ser vilket nummer det handlar om och det finns 100+ kommentarer :).

  Hälsningar, EB

 13. Hej Jonas……Många pratar om att ägg är bra….och det är ju alla överens om…
  men hur många ägg är det okej att äta i veckan……om man är en normalt tränande motionär?1

 14. Gha! Var på föreläsningen igår och du sa att du hade föreläsningar bokade i Stockholm om man var intresserad av fyratimmarsvarianten. Gick självklart ut på nätet igår-bla din hemsida. Hittade inga tider och datum:( Var finns de? I övrigt bra föreläsning igår tom lillan tyckte du var underhållande:)

 15. Jens Eriksson said:

  Hej Jonas!
  Jag ville först säga tack för din kockbok ”Jag vill ju bara se bra ut naken kokboken” som är fantastiskt bra! Jag äter nog dina ”tunnbröds wrap on the go-go” minst en gång i veckan! Jag försöker faktiskt följa din ”stil” på mat, mycke grönsaker, frukt och kött!
  Sedan ville jag ha din åsikt om periodisk fasta, har lite vänner som tränar enligt ”leangains.com” metoden och några andra vänner som fastar 2-3 ggr i veckan 16-24 timmar i streck.
  Min syrra (som är kostvetare) är skeptisk, men samtidigt har det funnits en del positiva saker kring detta, ska tydligen förhindra en del sjukdomar att komma krypande med åren?
  Jag har iaf testat min första dag nu och inte ätit på 8 h, precis tränat och nästa mål blir frukost imorgon, så frågan: Kanon eller kalkon?
  Tack ännu en gång!//
  Jens Eriksson

 16. Pernilla Johansson said:

  Hej Jonas
  Jag bara undrar du som springer långt runt Borås trakten har du någon bra, trevlig runda på en 5 mil, (Att springa)
  som inte är allt för svår att hitta runt?
  Tack på förhand Pernilla

  • Hur förklarar man en runda? Du kan däremot springa Sjuhäradsleden till Ulricehamn, väldigt fin, och ta bussen hem. Rutten än 42 km lång.

 17. Hej det sägs att du frossar i KH innan tävling, hur ställer du dej till det?
  Hur det det ut?
  Mängder osv
  Tack.

  • Frossar o frossar, jag äter upp mina kh-depåer innan tävling. Inga hiskeliga mängder o bara under de sista 24 timmarna. Jag äter det som funkar bästa för matsmältningen.

 18. Du skall enligt utsago även pimpla dessa under tävlingen.
  Jag inser ju att du optimerar dina depåer innan tävling.
  Men hur mycket KH i gram blir det dessa 24h.

 19. Josefin Ekström said:

  Hej Jonas!
  Tack vare dig är mina ben fulla med blåmärken, och det känns underbart. Idag har du nämligen fått mig att gå bärsärkagång i skogen tillsammans med brorsan. ”Monkey business” kallade vi det för istället för stenålderspromenad, och det innebär som sagt att (försöka) klättra i träd, pulsa upp för Hammarbybacken i snön, springa på alla fyra, åla sig fram i snön, kuta fram med stora stockar, balansera på nerfallna trädstammar och helt enkelt välja den svåraste vägen fram genom skogen – allt medan man ger ifrån sig olika gutturala läten, slår sig för bröstet och FULLKOMLIGT ignorerar alla stirrande söndagsflanörer som undrar vad f#n vi håller på när vi korsar stigen på alla fyra…”It´s only monkey business” och det är KUL!!! Stort tack för inspirationen:).

  /Josefin 22 år

  /Josefin

 20. Hej Jonas!!
  Jag är en biten löpare sedan ett par år tillbaka, tänker nu utveckla mitt välbefinnande med cykling och så småningom simning med Kalmar ironman 2014 som ett långsiktigt mål. Har även en del delmål uppsatta.
  Nu till mitt dilemma.
  Ekonomiskt tär det ju onekligen en del även om jag långt ifrån är särskilt materialgalen. Men som familjefar med två små grabbar blir det lätt knapert. Har du tips och idéer på hur jag ev kan bli sponsrad eller på annat sätt få hjälp att uppnå mina mål?

 21. Tjena! Gjorde en cam operation för cirka 12 veckor sedan på IFK kliniken. Det har nu gått 12 veckor och jag har fortfarande väldigt ont nästan konstant och fått kortisonspruta men den har inte heller hjälpt, har du några tips på vad man kan göra? Hur ont har du nu efter ett halvår? Har du ont i vardagen? Mvh / Ermin

 22. Intressant inlägg av dig men även intressant det som SVT tar upp. Det ligger en del i det där vilket säkerligen bottnar i kvinnors rädsla för viktuppgång och kontrollbehov att ha så lite vikt på kroppen som möjligt för att springa så snabbt som möjligt, men även det kroppsideal som råder iag. Skrämmande vilka bieffekter det leder till. Motions som skall vara bra mot benskörhet och som istället blir det motsatta. Där måste vi som tränande visa att vi äter och uppmuntra, inspirera och lära från oss själva och andra men det är svårt att planera maten och få i sig allt man behöver och ibland känns det som om jag har hela kylskåpet med mig på jobbet =)

  Tack för ett bra inlägg.

  Johanna Vinden mot Kinden

 23. Hej Jonas! Läser din blogg med stort intresse, framförallt matdebatten som nu är en ”het” potatis. Skulle gärna ta del av dina tankar kring en generell kosthållning baserat på mitt mål under våren. Tror säkert att min ambition delas av många som läser din blogg.
  Mål: GBG varvet sub 1:30, Stockholm Marathon sub 3:10. Jag fyller 38 år i april, väger idag 76 kg och är 1,82 m lång. Kör idag ca 12-15 mil löpning samt 10 tennispass (träning+matcher) i månaden och har haft en ökning av träningsdosen under hösten/vintern. Fick ihop totalt ca 130 mil löpning i fjol. Sprang GBG-varvet 2012 på 1:37 och Kretsloppet i Borås på 39:50. Kommer gå över till ett 12 veckors löpprogram med start i början av mars som kulminerar första juni med Stockholm Marathon. Först frågan är kanske självklar, har jag tagit mig vatten över huvudet med mitt mål? Jag skulle vara otroligt tacksam om du kunde ge generella tips när det gäller vad som är lämpligt att äta under träningsperioden. Målet är även att kunna tappa ca 5 kg. Jag äter inget godis och dricker igen läsk. Däremot så har jag en förkärlek för glass och det blir någon öl och glas vin på helgen. Återigen, tack för en underhållande blogg och jag ska försöka komma på din föreläsning Göteborg i mars.
  MVH,
  Robert

 24. josefine Larsson said:

  Tack för en bra blogg! Den stärker mig i min tro på att man bör undvika socker och spannmål med undantag för en semla eller två ;-)

 25. Hej! Försökte hitta någon form av kontaktuppgifter men fann inga så jag testar att fråga här:
  Kan du förklara för min vältränade son på 19 år att ”bulka” inte funkar med skräpmat för att gå upp i vikt…jag blir galen på alla idéer han och hans kompisar har om att bli biffiga, tränar som dårar och jodå, de har muskler men samtidigt så blir jag orolig. Anar att alla dessa proteinshakes och bulkmedel de använder är rena skiten och samtidigt som de äter snabbmat, godis och annan dynga. Jag tycker det är så motsägelsefullt. Går det att bulka a la LCHF? Det tror jag det gör men jag har ingen talan när det gäller det här området här hemma.

 26. Mariette Orrell said:

  Hej Jonas!

  Jag har oxå en fråga.
  Efter att ha läst ”Den nakna hälsan” har jag gett mig ut i skogen i mina mest toffelliknande skor varenda morgon för att kliva på rötter, kottar å småsten! Gissa om mina fötter är glada!!!

  Men frågan gäller en lämplig sko att GÅ och STÅ i utanför skog å mark.
  Hur tänker man runt skor på HÅRDA UNDERLAG som asfalt å betong?
  Efter 30 år med skomisshandlade fötter litar jag inte ett dyft på experterna i branschen.
  Vill bort från alla stadiga, uppstyvade å dämpade skor.
  Men klarar sig hälen utan dämpning i stadsdjungeln? För när man går är det ju hälen som tar stöten.
  Kan du tipsa om nån shcysst, men ”naken” sko att gå å stå i?

  Funderar faktiskt över en sak till…
  Allt vad inlägg heter är jag oxå numera skeptisk till, men innan jag hittade din bok hittade jag ändå nåt som stack ut och verkade intressant…..
  Jag provade dessa inlägg på en mässa (storleken bestäms utifrån ett avtryck av din fot och måttet mellan hälben å stortåled) och faktum är att inget annat jag provat har gett mina fötter känslan av att AKTIVERA sig å ARBETA (förutom mina toffelpromenader i skogen)
  Har du någon erfarenhet av dessa, http://www.stepforwardsweden.com/konceptet.html?
  Tror du det finns det risk att foten blir ”gipsad å konserverad” i dessa inlägg oxå?
  (Tänkte att dom kunde få funka som korrigerare när snygga men stygga skor ska användas. E ju tjej ;)

  Tack på förhand :)

 27. Mariette Orrell said:

  Hej igen…jag länkar den Amerikanska sidan för Step Forward, den var mycket mera informativ.

  http://www.stepforward.com/article/7/faq

  Mariette

 28. Claes Petersson said:

  Hej Jonas. Uppskattar verkligen Dina tankar kring mat och träning. Jag har just startat Low_Carb_chef på Instagam som inspiration för alla som vill äta väldigt gott utan carbs! Kolla gärna in Sidan när du har tid. Lovar att du gillar den.

 29. Hej Jonas

  Det skulle vara intressant att höra vad du anser om den rapport som kom i våras och som sägs visa att träning visserligen är bra, men bara upp till en veckodos motsvarande 30 km löpning. Löpning/konditionsträning utöver det verkar förkorta livet. Och maror är oerhört tuffa för hjärtat och bör undvikas.

  http://www.cbsnews.com/news/too-much-running-tied-to-shorter-lifespan-studies-find/

  Ligger det något i detta enligt dig?

  Fredrik

 30. Jenni Steiner said:

  Vill gärna följa din blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 4 976 andra följare