Älska din kropp! Oavsett vad Katrin Zytomierska tycker…

Jag hade 20000 unika besök på bloggen härom dagen, apropå min dissekering av crossfit-myten.

Det var med alla mått mätt den svagaste bris, jämfört med den storm som medieprofilen och debattören Katrin Zytomierska gav upphov till, när hon i sin blogg skrev ett inlägg med titeln SATS borde skämmas.

Vad som fick henne att gå i taket var den här annonsen…

Zytomierska skriver bland annat så här, om annonsen, i sin blogg;

1. Fy fan va pinsamt för SATS att marknadsföra det här resultatet på en tjej som tränat i 13 år?????

2. Vem fan i helvete vill identifiera sig med det här? Vill någon se ut så här?

3. Om det nu är kärlek och Josephine är så här svettig efter ett bodypump-pass så undrar jag verkligen vad Josephine käkar? Donken och Pizza Hut för hela slanten, antar jag!?

4. Feministpropaganda. Äcklig jävla feministpropagande.

5. Jag hoppas att SATS tappar medlemmar på sin kampanj och att folk väljer gym där man får lite bättre resultat efter 13 års träning.

Hennes inlägg har vållat en storm av indignation ifrån människor som är upprörda. Och jag förstår dem. Jag är normalt inte den som brukar sälla mig till mobben, men eftersom jag näst intill dagligen, föreläser om träning, hälsa och livsstil, så är just vår tids fixering av utseende och yttre attribut, en kärnfråga för mig.

Man kan, med bästa välvilja, tolka Zytomierskas inlägg som en kritik mot annonsen som sådan. Och visst, rent grafiskt så kanske den inte direkt andas glamour och sexighet. Men det kanske är exakt det som är meningen!?

Och man kan med samma synnerligen välvilliga tolkning, se Zytomierskas kommentarer som en reaktion mot en tränings- och gymvärld, som är fixerad vid återhämtningsdrycker, socker, energibars och andra insulindrivande produkter. Produkter som gör att människor har svårt att tappa vikt. Zytomierska är ju en av förgrundsfigurerna i LCHF-rörelsen.

Fast om struntar i välvilligheten och tittar på vad och hur hon faktiskt skrivit, så är det svårt att tolka kommentarerna som något annat än ett utslag för elitism, utseendefixering och en önskan om konformitet. Alla ska vara lika. Helst lika snygga och smala.

Men saken är den att tjejen på bilden ju inte ens är tjock! Hon kanske inte har de hetaste träningskläderna men det visar ju bara ännu tydligare att vi inte vet hur hennes kropp ser ut där under. För allt vi vet så kunde den här tjejen lika gärna ha varit landslagsman i simning, rodd eller längdskidåkning. Hur tror ni att Anja Pärson, en av Sveriges bästa idrottskvinnor någonsin, har sett ut i träningskläder under försäsongsträning? EXAKT som tjejen på bilden!

Fixeringen på vad träning och livsstilsval gör med vårt utseende, mer än vad det gör med vår hälsa, vår prestation och med vårt välmående, är sorglig. Jag är den förste som avskyr menlös låt-gå-mentalitet när det gäller människors slappa inställning till sig själva. Jag blir störd när folk säger ”jag orkar inte”. För ju mindre man orkar desto tröttare blir man.  Så det är bara att HTFU och göra det bästa med det man har igenom hela livet!

Men att håna människor eventuella defekter, handikapp eller svagheter, är aldrig rätt väg att gå. Och att håna en tjej som uppenbarligen tränat på SATS i 13 år, som att hon vore misslyckad, är riktigt osympatiskt.

Jag skrev en text för flera år sedan (inför den sommarens badsäsong), men som passar in väldigt bra i det här sammanhanget. Texten heter ”Älska din kropp”. Och det är exakt vad vi borde göra. Oavsett hur vi ser ut. För vem ska älska den annars, om vi inte ens själva gör det?

”Nu är värmen här och vårtecknen står som spön i backen! Den efterlängtade solen, de långa dagarna och den goda mjukglassen. Liksom kvälls- och damtidningarnas bantningstips för den rådande bikinisäsongen. Lika säkert som amen i kyrkan får man levererat råd om hur man kan ”få strandkroppen” lagom till badsäsongen. Den kroppen som du har nu duger nämligen inte för att visas upp på allmän plats såvida det inte trimmas, bantas och solas innan…

Men hallå! Det är klart att du duger som du redan är!

Om du inte tycker om din kropp, eller är kompis med den, så borde du tänka om. Den är nämligen din följeslagare och farkost genom hela livet. Vi borde alla tycka om oss själva lite mer och älska våra egna kroppar. Inte genom att vara narcissistiska, beundrande och självupptagna, utan snarare på ett ömt och vårdande sätt. Ett sätt som gör oss benägna att ta hand om kroppen och sköta om oss själva.

Alla människor behöver träna och hålla sig fysiskt aktiva, och de flesta skulle säkert må bra av lite fler timmar i löpspåret eller på cykelsadeln. Men inte för att eftersträva skeva skönhets- och utseendeideal, utan för att förbättra sin hälsa, öka sin energi och sin livskvalitet. Och inte minst för att stärka kroppens viktigaste muskel, hjärtat. Vi kan nämligen jobba med oss själva utifrån våra egna förutsättningar, utan att hälsa blir en tävling. Ingen behöver känna sig som ett offer eller som oförmögen att påverka sin situation. Överviktig, otränad eller hängig, med en promenad varje dag har du själv tagit befälet över din situation och snart kanske du kan se på dig själv med andra ögon. Inte för att du är smalare eller starkare utan för att du själv bestämmer över din framtid och din utveckling.

Alla måste få vara lite fåfänga och utseendet kan vara en bra drivkraft till begynnade eller fortsatt träning. Men det får inte betyda allt.

Därför att smal kan alltid bli smalare, brun kan alltid bli brunare och musklerna kan alltid bli större och midjan slankare, och med skeva referensramar blir man aldrig nöjd. Vi är alla födda med den kroppen som vi har, på gott och ont, och om man försöker äta bra och motionera regelbundet, då måste det få räcka hela vägen. Då måste man få duga som man är. Oavsett ideal. Och då kan man vara glad och tillfreds med sig själv. Och sådana människor är alltid vackrare och sexigare än olyckliga och missnöjda individer.

Titta på dig själv med snällare och försonligare ögon. Du duger! Se dig själv i spegeln och säg: ”Hej kroppen, jag älskar dig”!”

102 reaktioner på ”Älska din kropp! Oavsett vad Katrin Zytomierska tycker…

  1. Äh, hur var det nu med ”mjöltjockisarna”? Du har själv inte varit sen med att nedvärdera och håna överviktiga människor. Nu kastar du sten i glashus.
    I debatten som har uppstått finns det två sidor av myntet och baksidan är den förkrossande majoritet av människor, som med näbbar och klor försvarar överviktiga människor med en massa korkade floskler och en skrämmande okunskap.
    Detta gör de med största sannolikhet för att berättiga sin egen övervikt och som en ursäkt för att inte behöva ta tag i sitt liv, för det kräver en hel del uppoffring, oavsett vad det gäller.
    Jag ser en fara i det här, för övervikt leder till ganska vidriga följdsjukdomar, som de flesta antingen blundar för eller helt enkelt inte vet om.
    Överviktig är man ofta av olika anledningar. En ung, frisk och rörlig människa har oftast ingen ursäkt, men det finns en hel del människor som lever ett så pass hårt liv att de inte mäktar med sig själva. De människorna är det grymt att mobba eller att se ner på.

    • Ja, att kalla en företeelse eller kultur för ”mjöltjockisar” har jag inga problem att stå för. Det är för det första inte ett angrepp på en specifik individ, ingen blir utpekad som tjock och jag definierar inte hur som en mjöltjockis ser ut, eller väger. Så det är en oerhörd skillnad att hånfullt gå till angrepp mot en specifik individs utseende, och som jag, beskriva en generell företeelse, nämligen socker- och mjölmissbruk.

    • Förstår inte hur det kan vara jobbigare att välja ekologisk quinoa istället för snabbmakaroner…Jag köper att många inte har ork över att göra något åt sina ohälsosamma liv; sluta röka, ta cykeln istället för bilen, laga mat i 30 min istället för att rusa till BK varje lunch mm.
      Det jag däremot inte förstår är hur man medvetet bortprioriterar sitt eget välmående mot, i sitt rätta sken, rätt så obetydliga materiella saker. Vad är viktigast? Att kunna åka iväg två veckor om året, käka gott, dricka gott osv (samtidigt som resten av årets dagar tar emot) ELLER att må bra varje dag utan behovet att pressa under den turkiska solen 14 dar om året?

  2. Tack Jonas! Är otroligt glad att det finns bloggare som du som inte sätter ett likhetstecken mellan smal och hälsosam. Som förstår att hälsan inte kommer utifrån utan inifrån. Det är helt otroligt att en person som har de åsikter som Zytomierska anses vara något av en ”expert” inom området hälsa. Man mår per definition inte bra bara för att man är smal!
    Tack än en gång för ett bra och viktig blogg!

  3. Katrin är ingen förgrundsfigur inom LCHF mer än att hon älskar att stå och gapa i teve om hur perfekt hon är, men om du kikar på det företag hon representerar och boken hon skrivit så är hon baske mig ingen fördgrundsfigur eller förebild för de som fattat vad LCHF är – på riktigt.
    Bra skrivet Jonas!

  4. Bra att du tar avstånd från Zytomierskas raseriutbrott. Heja ”Jo-så-fin”.

  5. Helt rätt!

  6. Tack! En motpol till all idioti!

  7. Bra skrivet!

  8. Så jäkla bra skrivit!! Håller verkligen med, man behöver inte träna för att ”se bättre ut” utan för att man/hälsan ska må bättre!! 🙂

  9. Underbart skrivit!

  10. Det bästa du har skrivit!

  11. Du är en klok man Jonas. Det finns många som skulle behöva läsa det här inlägget, och ta åt sig av det…

  12. Fred, kärlek och en bra självbild. Allt som behövs!

  13. Jonas du är klok som en bok !

  14. Vilket härligt och klokt inlägg! Mer träningsglädje, rörelseglädje och kroppsglädje!Tack!

  15. Känns ovanligt att läsa ett inlägg där du inte skäller på Svenssons lagom inställning till det mesta vad gäller hälsa; motion & kost. Mycket vettigt skrivet Jonas så tack för den.

    • Jag skäller aldrig på det sättet, aldrig av förakt, men jag tycker det är synd med människor som bara ”nöjer” sig. Nöjer sig med att må dåligt eller känna otrivsel i sin egna kropp.

  16. Javisst, den fysiska och psykiska hälsan framför allt! 😀

  17. När du skriver såna här texter är du grym!
    Lagom kritik, ödmjukhet och pekpinnar!

    Ibland vill du dock provocera lite väl mkt & då blir diskussionen som följer så jäkla jobbig att följa…

    Klappa dig själv på axeln 🙂

  18. Amen!

  19. Läste ditt inlägg om CrossFit med en smula skepsis, och var väl inte helt överens med dig i det fallet. Här däremot finns det ju inte så mycket att debattera, gissar att kommentarerna här blir avsevärt färre. Jag hoppas Katrin får avsevärt mindre läsare efter det inlägget, fast å andra sidan kanske huvuddelen av hennes läsare är folk som tycker och tror likadant?

    Faktum är en ”överviktig” person som håller igång och tränar på en bra nivå har en avsevärt hälsosammare kropp än den som är smal men inte tränar.

  20. […] Älska din kropp…. […]

  21. Bra skrivet Jonas!!

  22. Zytomierska verkar ha fått lite hybris – vad blir nästa steg, sterilisering av tjocka, gamla och fula samt offentlig prygel av de som klär sig i fel träningskläder,,,,

  23. Så bra talat av en människa, tack Colting!

  24. Tyckte att du tappade innan din blogg-frånvara men nu,,, Från klarhet till klarhet efter din blogg-comeback! Fortsätt så, helt rätt!

  25. Utan att vara någon Fexeus är jag tämligen säker på att fru Zytomierskas inlägg skrevs i bakfyllans tecken. Förmodligen satt hon och drog i valspäcket när hon, av en slump, fick syn på SATS-annonsen och projicerade ut sitt självförakt, utan någon vidare eftertanke.
    Ungefär som när hon debatterade (svamlade) i Kvällsöppet:
    ”LCHF är en ganska ny diet då…för asså…det är ingen ny diet egentligen…men det är nytt för oss…”

  26. Oerhört generande å hennes vägnar att se henne offentligt avslöja sig själv som en mycket, mycket liten människa.

  27. Bra ställningstagande Jonas! (som vanligt)

  28. Tack

    Kunde inte sagt det bättre själv

  29. Tack, Jonas. Du är en inspirationskälla i mitt liv. Både gällande kost och träning, men även motivation.

    Hela mitt liv (sedan åtta års ålder) har jag kämpat mot övervikten. Kände mig mindre värd, usel, vågade inte göra saker jag egentligen ville av rädsla för att bevisa för mig själv hur dålig jag är.

    Jag är nu 25.

    Har gått ner 25+ kilo sedan november 2011 tack vare LCHF, dvs för första gången i mitt liv har jag lyckats med viktnedgång. Jag är inte pinnsmal på långa vägar, men märker att jag bytt fokus. Innan var det en hets om att tappa kilon. Nu är det mer ”vad klarar jag av nu?”, ”vad är nästa PR som ska knäckas?” – ett självförtroende har vuxit fram. Jag ser också på mig själv med andra ögon, hatar inte längre min kropp utan försöker äta bra och träna för att den ska må bra!

    I år sprang jag för första gången en mil utan att stanna. Jag sprang(gick en del) min första halvmara i september. Jag tycker att träning är kul och mår bättre än någonsin.

    För mig är det mer värt än något annat i livet.

    Tack (igen).
    Ses på en av dina föreläsningar! 😉

  30. […] så läste jag Jonas Coltings blogginlägg Älska din kropp! Oavsett vad Katrin Zytomeierska tycker… och jag kom som av mig. Jag ger Colting 10 poäng idag, en fullträff.  Historien […]

  31. Jonas, jag följer dig på Twitter. Ibland orkar jag inte med dig som åsiktsmaskin, ibland garvar jag, ibland lär jag mig något nytt. Men nu såg jag en ny sida av dig och jag gillar det.
    Håller med i allt. Den här gången 😉
    Sen hoppas jag innerligt att tv4 och övriga inte hittar en endaste motdebattör till frk Z, för de var tydligen ute och fiskade för att få en riktigt maffig catfight i tv. Hon ska inte få mer medietid, det är inte rätt.
    Om du föreläser i Finland någon gång så hojta till!

  32. Jag har bara en sak att säga. TACK! 😀

  33. Har du börjat att censurera inläggen? Vad är det som gäller nu? Tokhyllningar? Där tog du död på en dynamisk debatt och din trovärdighet. Tack, för mig. Det blir inga fler inlägg här hädanefter.

    • Verkligen ingen censur! Men jag har hållt föreläsning och hann nyss bara moderera ett gäng inlägg, med start bakifrån. Så ta det lugnt, allt kommer med. Även kritik och sura miner.

      • Fast det betyder att du vill gå igenom inläggen innan du postar dem för att vara på den säkra sidan att inga opassande kommentarer slinker igenom, annars hade de postats i realtid. Eller?
        Anyway, jag tänker inte vädra mina åsikter om Katrin, men hon har en poäng. Problemet är inte vad hon säger utan hur hon gör det. Jag tycker det är irrelevant vad tjejen på bilden har för bakgrund då hon representerar en kategori av motionärer på SATS.

        Det blev folkstorm när Blondinbella lade ut några bikinibilder på sig själv från en resa i Västindien i vintras. Läste om det i Expressen. När jag såg bilderna tyckte jag inte att de gick att försvara. Jag såg en tjugoåring med bukfett och ett par knän inbäddade i fett.
        Att då komma med kommentarer som ”Det är bättre att vara tjock och träna än att vara smal och inte träna alls” är så dumt att man tar sig för pannan.
        Problemet är att övervikten har blivit så vedertagen att bilden av hur en normalviktig kropp ser ut har förändrats. Och det är skrämmande.

      • Ja, naturligtvis modererar jag kommentarer innan de publiceras. Självklart! Vet du vad en del människor kan tänkas skriva anonymt på nätet? Men jag sållar inte kritik (vilket tydligt framgår av blandningen av kommentarer), utan bara eventuellt näthat, idioti, irrelevans eller rena felaktigheter.

  34. Men en sak som denhära ”Zytomierska” missar grovt, är att man kan träna för att uppnå olika mål. Den här tjejen kanske är starkare och har bättre kondition än alla utav oss som läser dethär. Hon kanske har 4 barn hemma, ett heltidsjobb + träning och en man som kräver mycket kärlek så hon kanske känner att hon inte har ”råd” att skära ner på kolhydraterna och bli lite tröttare.

    Kvinnan på bilden kanske vägde 160kg+ innan också. Det är så många faktorer denna personen missar på sina uttalanden. Det finns väldigt många olika sätt att träna på, jag kör själv på LCHF och försöker forma kroppen (bodybuilding) men bara för att JAG gör det har jag ju ingen rätt att döma hur någon annan tränar, eller att deras träning skulle vara ”fel” för att dem inte gör som jag.

    Kan också vara tankvärt att alla människor är inte friska varje dag i 13 år, man kanske inte tränar 6-7 gånger i veckan varje vecka osv osv. Oändligt med faktorer att ta in, går att spinna på men tror att Ni fattar vinken (:

  35. Grymt bra skrivet!!!! Du är bäst 🙂

  36. Nu tycker jag att du tyckte bra, det vill säga tyckte illa om KZ’s tyckande om kvinnan på SATS reklamkampanj. Vad tycker då folk om mig då tro?

  37. […] inte ångest framkallande för att man inte lyckas tappa de där små fjuttiga kilona. Precis som Jonas Colting skriver i sitt blogginlägg om detta så finns det en enorm fixering vid utseende och jagandet av […]

  38. Apropå inget och allt så är jag en 37-årig mansperson som plötsligt i början av året bestämde mig för att bli kvitt en övervikt som hade smugit sig på under det senaste decenniet. Så det har jag nu gjort, 30 kilo är borta och jag motionerar flera gånger i veckan och mår hur bra som helst. UTAN att utesluta vare sig kolhydrater, fett eller annat. Jag äter och dricker allt, älskar bröd och pasta, älskar godis och chips, spottar inte i glaset heller – MEN, håller koll på mängderna. Så min metod har varit klassisk kalorireduktion och det har fungerat utmärkt. De flesta dagar uppnår jag mitt kaloriminus genom träning, alltså inget svältande. Och alla mina värden är finfina. Ja, tänkte bara påminna om att det även finns andra vägar än LCHF, paleo och allt vad det heter. Jag mår inte dåligt av kolhydrater och ser därför ingen anledning att utesluta dem. Ville bara säga detta! 🙂

  39. Man kan vara fet och vältränad, detta gäller även Anja Pärsson.
    Så om vi tänker på det Katrin säger, så finns det en liten poäng.
    Att normen ändras för vad vi anser vara fet/överviktig, förändrar inte de faktum att vissa är feta hur ett hälsoperspektiv, oavsett vad vi tycker.
    Och om man tänker generellt, så äter och lever de flesta människor likadant, smala som överviktiga(ur hälsopespektiv och inte enligt normen). Dock så är det så att, de som är överviktiga löper större risk för sjukdomar, än de som är smala.
    Även när överviktiga lever hälsosamt, löper de större risk för sjukdom, än hälsosamma smala människor.
    Oavsett vad vi tycker, så är vissa människor feta rent medicinskt.
    Visst kan man se på bilden om Josephine är fet eller inte, bedömningen blir svår när vi ser det med normens öga.
    Hade hon stått med en cigg i handen då hade det inte varit några som helst fel att på peka detta som negativt. Trots att valet med största sannolikhet, liksom hennes vikt, är hennes.

    • Grejen som så många missar är dock att normen *inte* förändrats till fetare utan faktiskt tvärt om och det på hyfsat kort tid.

      Det är faktiskt ganska enkelt att se om man letar upp exempelvis lite gamla bilder på Kate Moss från när ramaskrien om ”heroin chic” var igång. Du kommer undra vad allt hallå var om, hon ser ju hälsosam och hyfsat ”rund” ut om du jämför med lite reklambilder runt omkring dig.
      Det var även debatter om att Cindy Crawford’s underklädes kampanj för HM var en dålig förebild för hon var för mager – kika gärna på de bilderna också.
      Eller varför inte försöka leta reda på en av HM’s baddräkts kataloger från tidigt 90-tal och jämföra med dagens.

      Jag var själv tonåring när ”heroin chic” debatten var igång, och jag hörde till de som tyckte det såg rätt så förfärligt ut. Lik förbannat har även min ”normalbild” omedvetet påverkats åt att inte längre tycka det ser så farligt ut. Man påverkas mycket och det fort, men hur stor skillnaden faktiskt är och åt det *mycket* magrare hållet på så pass kort tid är det få som är medvetna om.

      Fler som är rädda för att det blir en fetare norm borde leta upp lite reklam från tidigt-mitten 90-tal och hålla i huvudet att det då var en stor debatt om de ohälsosamt magra modellerna samtidigt som kan kikar på dem. Så pass mycket att det var då ”plus size”-modellerna lanserades som motvikt. Nu är den företelsen nästan helt borta och ”standard modellerna” är flera storlekar mindre

      • Bra försök där! Du försöker vända på hela argumentet. Underhållande läsning dock. Fast vad är det du försöker säga? Att överviktiga mänkiskor blir friskare av att normen går i linje med deras vikt?
        Det jag säger är ovasett norm så är vissa, ur mediciskt perpektiv, feta.
        Sedan att det finns folk som är för smala ur ett hälsoperspektiv är inget nytt. Det är inte det som diskuteras dock.

  40. […] uppmaningen ger oss Jonas Colting idag på sin blogg! Jag hoppas många har missat den uppståndelse Katrin Zytomierska orsakt (igen, *suck*) i […]

  41. Jo, tv4 hittade en motdebattör, ingen mindre än claude Marcus, som var riktigt ok ända tills att han kom överens med KZ Tt tjejen var/är överviktig! Hur kan man säga så genom att se på en människa i bylsiga kläder.

  42. […] dig själv” och jag inspirerades av Jonas Coltings inlägg som han döpt till “Älska din kropp“. Han skrev det pga av Katrin Zytomierska gjorde detta idiotiska inlägg på sin blogg. Jag […]

  43. Vem tusan är Katrin Zyto-nånting och varför bryr sig någon i universum om vad hon tycker och tänker?
    Bara för att dumma människor uttalar sig behöver man inte lyssna/läsa. Låt dem sitta för sig själv och säga sina dumma saker utan publik. Lyssnar man på dem så bekräftar man dem, reagerar man på det de säger så har de vunnit. Deras åsikter har bara det värdet som omvärlden ger dem. Nonchalerar man dem så finns de inte.

  44. […] Jonas Colting skrev ett jättefint inlägg om samma sak, och här är några rader från det: “Vi är alla födda med den kroppen som vi har, på gott och ont, och om man försöker äta bra och motionera regelbundet, då måste det få räcka hela vägen. Då måste man få duga som man är. Oavsett ideal. Och då kan man vara glad och tillfreds med sig själv. Och sådana människor är alltid vackrare och sexigare än olyckliga och missnöjda individer.” […]

  45. […] Jons Colting: ÄLSKA DIN KROPP! OAVSETT VAD KATRIN ZYTOMIERSKA TYCKER… […]

  46. […] att folk reagerar med sunda synpunkter, och fler som reagerat i bloggvärlden är Lady Dahmer, Jonas Colting och före detta amelia-bloggaren Louise Flinck (aka. Big-ass fashion). I går valde ändå TV4 […]

  47. tjejen på bilden ÖVERVIKTIG?!

    Jag tycker hon ser helt normal ut viktmässigt och dessutom ser hon ut att vara en trevlig och glad kvinna – vilket man knappast kan säga om Katrin.

  48. Så fint skrivet!
    *respekt*

  49. […] Älska din kropp! Oavsett vad Katrin Zytomierska tycker… […]

  50. Skönt inlägg, skön inställning!

    Har länkat till ditt inlägg i min blogg!

    Mvh

  51. Du är min idol!!

  52. Jag tycker att det var ett varmt och bra blogginlägg Jonas, ett av dina bästa. Faktiskt osade det riktigt av respekt och kärlek till andra människor. Jag blir bara så glad. Det är så otroligt mycket roligare att läsa ett blogginlägg som andas positivitet än negativ nerkladdande skit. Bra jobbat.

  53. Reblogged this on Från ultraslö till ultranörd and commented:
    Är inte en frekvent Colting-läsare, gillar inte alltid hans ståndpunkter och hur dessa presenteras. Detta inlägg var iallafall enligt mig helt klockrent.
    Bra sagt Mr Colting!

  54. Bra skrivet!!!!

  55. Katrin har rätt. Det är Feministpropaganda. Äcklig jävla feministpropaganda.
    Tjejen ser allt annat än hälsosam ut på bilden. Vilka män vill ligga med henne? Ja, säkert ganska många men de flesta män föredrar en kvinna kring 55-65 pannor. Varför ska det vara så jävla okej att vara fet för tjejer i Sverige?

    • Uttrycker man sig på det viset du gör här spelar det nog ingen roll om du är vältränad eller otränad eller väger mycket eller lite, du får nog inte ligga mycket oavsett hur du ser ut…
      Tror det är en försvinnande liten del kvinnor som tränar för att få ligga, och ännu färre som gör det för att få ligga med dig…de flesta kvinnor har nog högre mål än så med livet och med sin träning.

  56. Vad bra skrivet! Precis så!

  57. Så fint skrivet och så sant. Låt oss leva med våra kroppar och försöka att bara må bra!

  58. Fina Jonas!

    Jag har följt dig genom åren. Jag har alltid älskat att läsa det du skriver. Texterna har ofta talat om det ingen annan vågat säga eller skriva. En fantastisk person och levnadskonstnär, och framförallt en idrottare i världsklass.
    Jag har själv alltid idrottat, jag har sprungit marathon, testat på ultralöpning, och även multisport. Men inget som jag riktigt kände att FAN DET HÄR VILL JAG VERKLIGEN GÖRA. För fyra år sedan testade jag på Crossfit, och det var bland det roligaste jag någonsin har gjort. Äntligen kände jag att jag hade hittat något som passar mig. Jag har tävlat både SM, NM, och EM. Jag lägger omkring tjugofem timmar i veckan på detta. Min träningsplanering är bra upplagd. I rätt sammanhang! Med rätt metodik! Under rätta förutsättningar! (som du skrev i tidigare inlägg), och som de allra flesta idrottare så gör jag ingenting annat än att försöka hitta egna vägar att gå som hjälper mig att bli bättre. CF för mig är min träningsform.
    Som så många andra har jag följt din blogg den senaste veckan då dina inlägg om crossfit publicerats. Jag har så många frågor.
    Jag tycker inte att det är fel av dig att kritisera crossfit, tvärtom du gör det du är bäst på och vissa saker du skriver är helt rätt. Samma som jag skrev ovan, du gör det ingen annan vågar säga.
    Men ingen och då menar jag INGEN har rätt att trycka ner andra, och de största storheter gör inte det. Det är fruktansvärd låg nivå. Det finns något som heter ”fin ödmjukhet” i det man säger. Inte konstigt att det ser ut som det gör i våran värld idag.
    Någon säger något elakt, folk svarar tillbaka. OCH DET ÄR KRIG.
    Vissa sporter är dryga och ointressanta, men jag skulle aldrig säga något elakt till någon som jag vet kämpar lika mycket som mig själv för att bli bäst. All tid, all uppoffring. Jag tror du vet vad jag pratar om.
    Jag har gått emot min egen filosofi idag genom att sitta här och slösa energi på massa negativt. Du vann över mig. Jag ska ta min stora bulliga, överdimensionerade anaeroba kropp och gå till sängs.
    Tack Jonas för att du lärt mig en massa nya saker. Framförallt om ödjmukhet..

  59. […] Nu har tydligen annonsörerna sagt ifrån, efter att hon påstått att en tjej i en reklam för SATS gymkedja är tjock. […]

  60. Otroligt träffsäkert och sant dock likväl svårt i en tid då vi bombarderas av bilder av hur vi borde se ut, dieter, snabba träningsmetoder osv. Jag får alltid samma fråga varje år frampå vårkanten, ”hur ska jag göra för att komma i form till sommaren”. Kortsiktighet och quickfix är väl det tydligaste kännetecknet för vår tid. Att god hälsa skulle sitta i en smal midja eller en svällande biceps är så osant som något bara kan bli, hälsa är allt, helheten, summan av alla delar i ditt liv. Först när vi inser det och börjar leva därefter kommer vi vara hälsosamma på riktigt.

  61. Josephine är överhuvudtaget inte tjock, lite mullig möjligtvis men knappast skadligt. Och nej jag är själv inte tjock så kom inte med det.

  62. följ mig på instagram HÄR

  63. Bra skrivet! Men kan du utveckla vad du menar med ”mjöltjockis”? Det för mig låter som du definitivt lägger värderingar i hur folk ser ut, inte mår. Då hade du väl kallat dem ”mjöl-addicts” eller liknande.

  64. SLUTA GE DEN DÄR HEMSKA MÄNNISKAN KATRIN Z EN MASSA UPPMÄRKSAMHET!!!

    Tig ihjäl henne istället…

    Eller låt den där tränade SATS-tjejen ge KZ en match i ett konditions- och styrketest!

    Ett duell i ett IQ-test känns tämligen överflödigt med tanke på det enkelt förutsägbara resultatet… ;0)

  65. Jag borde inte förfalla till samma språkbruk som Zytomierska själv, men detta utfall var helt enkelt droppen som fick bägaren att rinna över. Jag hatar den här människan. Det finns helt enkelt ingen som helst ursäkt för vad hon häver ur sig. Och hon sparkar alltid, utan undantag neråt. Hennes förakt och avsky för alla andra än henne själv verkar fullkomligt gränslös. Det handlar inte bara om kvinnors utseende, jag har nu hört henne uttala sig om barn (ska ha stryk), småbarnsmammor (äckliga och själviska), alla kvinnor med ett BMI över 18 (också jätteäckliga) osv. Hon ger LCHF och träning någon slags fascimsstämpel. Kvinnliga hälsobloggare som visar sina framsteg har börjat ursäkta sina före-efter-under bilder med hänvisning till att Zytomierska nog inte skulle gilla dem (och de har helt rätt, Z gillar bara sig själv). Vi fått in en f-b nätmobbare i hälsodebatten!

  66. Tack så mycket för du förklarar och säger som det är. Tack för du är en fin människa och förstå något som en vuxen människa som Katrin aldrig kommer göra. Tack

  67. […] Ett utdrag ur Jonas Coltings blogg. […]

  68. Otroligt bra skrivet och så rätt även om jag tycker du var lite väl snäll mot den motbjudande Zytomierska..men ett vettigt och sunt inlägg..tack för det:)

  69. Hej Jonas! Jag skrev också om Zytomierskagate idag. Vi verkar tycka ganska lika. Jag är uppväxt med någon som precis som Katrin bedömer folk som boskap efter deras kroppsform, så jag vet att Katrin egentligen inte menar något illa med att skriva som hon gör. Hon har bara en total avsaknad av empati. Eftersom hon inte är förmögen att tänka sig in i hur det kan kännas för ”mulliga” tjejer som inte har lika mycket jävlar anamma och självförtroende (ej att förväxlas med självkänsla som är en helt annan femma) som hon själv har, utgår hon…. http://www.finest.se/userBlog/entry.php?uid=21089&beid=2276440

  70. Hej! Jag har inte läst igenom allt du skrivit, men ska göra det nu! Jag vill bara påtala något mycket viktigt! Om man har bekymmer med sin impulsivitet är det inte alltid så himla bra att ha en blogg att tillgå! Om man är narcissistisk i sitt tänkesätt kan det också skapa bekymmer för då tror man att man sitter inne med den rätta sanningen o att ens egna värderingar o åsikter alltid är de korrekta! Människor som har de svårigheterna ska vi andra, som är mer nyanserade, både hjälpa o undvika! Svagbegåvade personer stannar i sin psykologiska o kognitiva utveckling o blir inte mognadsmässigt äldre än Max 13 år! Vi har alla ett ansvar att hjälpa dessa personer o då kan vi inte alltid ta deras uttryck o reaktioner på alllvar! Jag hoppas innerligt att den vackra kvinnan på bilden är försäkrad om att nittio procent av oss tycker att hon är perfekt o ok!

  71. Jättebra skrivet! Både om crossfit och Katrin Z. Ska börja förlja din blogg nu.

  72. Vackert skrivet! Det är naturligtvis hälsan som ska vara motivet för träning och inte utseendet. Är vi dessutom försktiga med socker och mjöl så får vi förhoppningsvis den kropp det är meningen att vi ska ha, varken mer eller mindre.

  73. SE7EN

    ”Att normen ändras för vad vi anser vara fet/överviktig, förändrar inte de faktum att vissa är feta hur ett hälsoperspektiv, oavsett vad vi tycker.”

    Det jag hänförde var att normen för vad vi anser vara fet/överviktig inte alls förändras åt ett fetare utan ett smalare och har gjort så i en stor riktning. Finns alltså ingen risk alls att oroa sig för det. Nuvarande norm leder alltså till att allt fler medicinskt normalviktiga som du ser på bild kommer i dina ögon att istället se överviktiga ut. Vad man med synen upplever som normalviktigt är alltid relativt för tillfället gällande norm. Denna norm har ändrats, men alltså inte alls i den riktning du trodde. Detta påverkar oerhört mycket mer än man tror även om man är medveten om ens påverkan.

    Eller för att göra det hela lite enklare om det var för svårt. Titta på en bild för 20 år sedan, med upplevelsen att personen i fråga är normalviktig. Titta på samma bild idag, mycket stor chans samma person kommer uppleva personen på bilden istället för något överviktig. Personen på bilden är naturligtvis precis lika mycket normal, under eller överviktig rent medicinskt.
    Av någon anledning har folk fått för sig att det istället skulle vara tvärt om resultat bara för att problemen med fetma och medicinsk övervikt har ökat, men så är alltså inte fallet.

  74. Johan von Schlanbusch

    Om jag får skriva vad jag tycker så anser jag att kvinnan på bilden ser bra ut. Som en kvinna skall göra. Att hon har former istället för raka linjer som en 12 årig pojke har, precis som smala tjejer vill ha i dagsläget. Får jag tanken på hon har ett härligt levnadssätt där hon själv värdesätter andra saker i livet än kosten. Kan vara barnen i hennes liv, yrke, studier eller hennes sjukdom som försvårar viktnedgång eller viktuppgång. Det jag inte vet är vad hennes mål är med träningen på SATS i 13 år. Kan vara från allt eller inget. Bara ett intresse eller rehab för ledvärk, MS eller andra besvär. Det jag vill säga är att vi kan inte döma någon utifrån enbart en bild eller ett möte med personen. Bara för att dagens utseendefixerade samhälle har en viss stereotyp på hur en kvinna eller en man skall se ut så är det inte så i verklighet. Jag blir väldigt besviken på dessa människor som placera andra i de fack som anses vara av ”mindre” värde.

    Kontentan på detta; man ska inte döma hunden efter håren.

  75. Gäller ju faktiskt att försöka älska sig själv som man är, men om du har 20 extra kg kan det vara en utmaning.. Jag hoppas att alla människor skulle kunna träna och må bra av det, inte bara för att se bra ut. Det är ju faktiskt så att de allra flesta som gillar träning också är rätt så tränade, då de oftast också strävar till att äta hälsosamt! Träning är en livsstil!

    • Johan von Schlanbusch

      Sen finns det dem som går upp de där ”extra 20 kg” för att dem vill. Som brottar, sumobrottare, boxare, de som skall bli stora på gymmet, diskuskastare osv. Jag tycker det är totalt helt fel för en individ att säga något om en annan individ, utifrån sitt egna mål eller samhällets stereotyp. Det jag vill säga är att de där extra 20kg kan vara det målet som individen vill uppnå.

      Jag kan ta mig själv som exempel. Jag och min förra chef hade en tävling vem som kunde gå upp mest i vikt. Varför? Jo, för att gå emot samhällets ”press” på hur samhället ser på människor med de där extra kg.

  76. Det Katrina gör är ren mobbing och jag har varit in på hennes blogg några gånger men aldrig kommenterat något, för jag blir bara så fundersam hur kan hon sova lugnt på natten då hon är såå elak,, alltid. Det kan vara ett spel, inget jag vet eller bryr mig, men hon sårar många människor
    du skriver bra om att vi ska älska oss själva, fast det är inte lätt alla gånger, det är något man som normal individ säkert jobbar med dagligen. mycket har med självkänsla, den egna bilden av sig
    själv kombinerat med självförtroende, de hör inte alltid ihop.
    mvh Kristina

  77. Hvilket godt indlæg. Stof til eftertanke 😀

  78. Så sant så:)
    Jag har tidigare inte gillat min kropp men nu gör jag det! Jag är stark, frisk och har en god hälsa:)
    Jag vet så många personer som är så missnöjda med hur de ser ut. Framförallt tjejer…
    Det gör mig ledsen! Varför lägga så mycket energi på att fundera över hur andra uppfattar en och må dåligt över det?
    Jag älskar livet alldeles för mycket och vill göra något bra av det:

Lämna en kommentar